Új privát üzeneted érkezett!

Segítsetek! A võlegényem most állt elõ a házassági szerzõdés ötletével. Augusztus végén lenne az esküvõnk. Most úgy érzem az egész kis tündérországom összeomlott, a szerelmem azt hiszi, hogy én ki akarom forgatni õt és a családját a vagyonából??? Ezt nem gondolhatja, de képes lenne a szülei kedvéért kitenni magát és engem is egy ilyen megalázó szerzõdéskötésnek? Gyanítom ugyanis, hogy az ügyvéd apósjelöltem ötlete az egész. Azzal érvel, hogy úgyse kerül semmibe, mert õ megcsinálja. Már most félek, hogy emiatt össze fogunk veszni. Én nem akarok ilyen szerzõdést, hogy mondjam meg neki?
Bea
 


Pedig egy jó házassági szerzõdés nem árthat. Egyikõtöknek sem. Csak gondold végig te is, hogy mi legyen benne. Igazándiból a már meglévõ vagyontárgyak szempontjából nincsen túl sok értelme, hiszen az eleve ági vagyon, így ahhoz neked amúgy sem lenne túl sok közöd. A jövõben szerzendõkkel kapcsolatban meg miért akarnák? Ha meg igen, na az gáz. Ugyanis szerintem az igenis fele-fele arányban illeti a két embert. Azért mert az egyik többet keres, azért nincsen joga nagyobb részre. Hiszen nélküled, a társa nélkül nem megy.
Még a statisztikák is azt mutatják:-))) hogy egy házas ember többre képes, nyugodtabb és tovább él.

Sóval nyugi, és elõször is kérdezd meg pontosan mit is akarnának bele. Ez még neked is lehet elõnyös...
Névtelen
 


Szia Bea!

Nálunk is az a helyzet,hogy a férjem sokkal gazdagabb volt, mint én. Nálunk is felmerült a házassági szerzõdés gondolata, de aztán elvetettük, mert úgy gondoltuk,hogy a házasságunk egy életre szól. Szerintem beszéld meg vele, hogy miért is akarja ezt és mondd el neki,hogy ez számodra megalázó (ha igy érzed).

Remélem segithettem, kérlek majd ird meg,ha van kedved,hogy hogyan döntöttetek! Kép
Névtelen
 

 
 

Szia Bea!

Van értelem a szerzõdésnek. Most perse negatív dolgokat fogok ide írni, de ez is csak azt mutatja hogy minden megtörténhet, bár nem kívánok hasonlókat.

Szóval olvastam, hogy szülõk megvették a fiuknak a gyönyörû házat, aki aztán feleségül vett valakit.A szülõk lenn, a fiuék fenn. A ház a fiú nevére szólt, hisz ugyis õ az örökös. Még lakhatási (most nem tudom a pontos szót) jogot sem írattak. A fiú balesetben meghalt 1 év múlva, a ház a feleségé lett, pedig 1 fillért nem hozott magával. Rá egy -két év múlva a lány újra férjhez ment és kipaterolták az ex anyósékat.

Másik: a rokonomnak vettek a szülei egy lakást. Összeköltözött egy férfival, aki elég léha életet élt, és sem egzisztenciája sem semmije nem volt.
El akarják adni a lakást, hogy egy másikat, közös tulajdont vehessenek. A szülõk kétségbe vannak esve.


Nagyon sok veszekedést láttam már a pénz miatt.
Ha egy házasság jól mûködik, akkor ugyis közös lesz egy idõ után minden, és ugyis a gyerkõcök az örökösök.

De õszintén, ha valakinek a szülei fáradságos munkával megszereztek már valamit joggal gondolják azt hogy az az övüké és a leszármazottjaiké.
Sajnos Mo-n minden második/haramdik házasság felbomlik.

ne haragudj az õszinte véleményért.


Niki
Névtelen
 


Bea!
Menj el egy ügyvédhez, természetesen ne apóshoz, és mondasd el magadnak, hogy mi is az, ami ellen tiltakozol. Annál is inkább, mert rengeteg félét lehet irkálni, ha jól rémlik, nekünk kb 8 félét ajánlgattak. Ja, és ne apóssal írasd meg, nem ezen kell spórolni. Nyugodtan kijelentheted, hogy OK, de Te, majd a pároddal együtt felkeresel egy ügyvédet (akit nem após ajánl), és ott együtt meghallgatjátok a lehetõségekekt, és döntötök.
Ne haragudj, de elég nagy butaságnak érzem a tiltakozásodat mert:
1. senki nem úgy házasodik, hogy válni fog, mégis a házasságok fele válással végzõdik.
2. ha annyira nagy az a szerelem, meg a bizalom, akkor meg nem mindegy mi van azon a papíron?
3.Tudod hogy hány angyali nõt és férfit láttam döhüngõ vadállattá válni válás miatt? Ja, és mind azt mondta amit Te, hogy õ aztán a másikat soha semmiben nem bírná bántani...

Nálunk senki nem ügyvéd, mégis van házassági szerzõdés, amit én erõltettem, holott nekünk aztán csak adósságunk volt, de nemcsak pénzrõl lehet ilyenkor egyezkedni.
madárka (mad&aacut
 


a
Névtelen
 


Jaj. Kényes kérdés.
Mert ha nem akarod, megalázónak tûnhet, ha a párod nem akarja, Te érezheted magad kényelmetlenül amiatt, hogy erõlteted.
Férjemmel, bár végül is - ki tudja miért? - nem kötöttünk ilyet, mindketten korrekt dolognak tartottuk a szerzõdést. Persze, senki nem úgy indul neki, hogy na bumm, ha nem sikerül, legfeljebb elválunk, DE benne van a pakliban az is!
Szerintem semmit nem veszíthetsz vele! Ha - ne adj Isten - köztetek bármikor kenyértörésre kerülne a sor, a Te jószándékod és együttmûködõ-készséged már bizonyítást nyer, ha aláírtál elõzõleg egy ilyen papírost. Értem, hogy szívenütött az ötlet és nyilván nem jó, hogy ennek kapcsán mindenki válásról ír, fõleg, hogy még csak házasodni szeretnétek, nem válni Kép
Amit Madárka ír az ügyvédválasztásról, az nagyon helyénvaló! Egy ismerõs párnak is valami rokon készítette el a szerzõdést, melyben az állt, hogy a telek nászajándék A LÁNYNAK, minden rajta épülõ dolog is az õ kizárólagos tulajdonát képezi. A fiú aláírta és éjjel-nappal dolgozott (minden barátjával és rokonával egyût), hogy felépüljön a házuk, amit 3-4 év múlva be is fejezett. Addigra már volt egy gyereke és egy kicsapongó, hûtlen felesége. Megjelent az új pasi, a fiúnak többé nem volt helye a házban. Szó szerint egy szatyor ruhával ment el. Beadták a válópert, a lányé lett minden. A srác csak az autót kapta meg, mely nem képviselt jelentõs értéket. A lány következõ évben eladta a házat 27 M-ért (1997-ben). A fiú pedig veri a fejét a falba, mert nem keresett másik ügyvédet, hagyta a lány keresztapjára a dolgot. Szóval, ha õk ragaszkodnak a szerzõdéshez, Te ragaszkodj egy "független" ügyvédhez! Kép

szia
Névtelen
 


Köszi a véleményeket! Hülyén érzem most magam. Ti is mind azt mondjátok, ne tiltakozzak. Pedig a tiltakozásomnak semmi anyagi vonzatú oka nincsen, az elvi részével nem értek egyet az egésznek. Nekem van lakásom, amit a szüleim vettek, a võlegényem még a szüleinél lakik (hivatalosan, egyébként nálam). Az õ szülei segítségével fizettünk be egy sorházra, az én lakásom árából fizetjük a többit, de azt még nem adjuk el, mert egyikünk sem akar a szülõknél lakni. Ha az anyagiakat nézzük egyelõen állunk. Igazatok van abban, hogy talán nekem is jobb, ha le van írva valahol, hogy mit hoztam a házasságba. Csakhogy erre a "valamikorra" nem akarok gondolni, fõleg nem az esküvõm elõtt. Nem akarom végighallgatni, ahogy egy ügyvéd végigveszi az összes lehetõségét a házasságunk esetleges végének. Az is aggaszt, hogy ha belemegyek az egészbe, de független ügyvédet akarok, akkor apósom meg fog sértõdni, ismerem már milyen. Ez a lehetõség se túl csábító esküvõ elõtt.

És még egy kérdés: ugye gyerekek elhelyezésérõl szó sem lehet egy ilyen szerzõdésben?
Bea
 


szia Bea!

Dehogynem, többek között errõl is eshet szó. Ezért mondtam, menjetek el egy független ügyvédhez, és diktáld Te a feltételeket. Tulajdonképpen egy esetleges válást elõre le lehet papírozni teljesen.
madárka
madárka (mad&aacut
 


Köszönöm szépen! Akkor most már erre is felkészültem. :-(
Bea
 


Szia Bea!

Mi írtunk a párommal, mindenki körülöttünk szülõk, barátok hüledeztek, hogy ilyen romantikátlan dolgot mûveltünk.
Mi nem a válás miatt készítettünk, hanem, mivel sokat utazunk, esetleges baleset miatt nehogy a családaink veszekedjenek, hogy mi kihez tartozik. Bele borzungunk, ha pl. a közösen alapított vállalkozásunkat nem egy megbízható emberre hagyhatnánk (nem halálra gondolok, csak pl betegség). Egyikünk családja sem támogatott minket, ezért a közös tulajdonunkat meg akarjuk védeni. Természetesen kitértünk arra az esetre, ha elválnánk, de nem éreztük rosszul magunkat emiatt, mert tudjuk, hogy szeretjük egymást és ez mindig is így lesz és ezzel a szerzõdéssel csak a szerelmünket bizonyítjuk jobban, hiszen bármit meg tudunk beszélni, akár az esetleges válásunk részleteit.
Az élet ilyen.
Üdv: Zsu
zsu26
 


Látogatja még valaki ezt a topikot?
Mit tudtok arról az esetrõl, ha valamelyik félnek van egy lakása még a házzasságkötés elõtt, majd házasságot köt, abban a lakásban élnek együtt, aztán egyszercsak elválnak. Akkor a lakás azé marad akinek a nevén volt? Vagy azt is felezni kell?

Nóra
Névtelen
 


Mivel az házasság elõtt szerzett vagyon, ezért azé marad, akinek a nevén volt. a Házastárs max használati díjra jogosult, vagy az értéknövelõ beruházások miatti plusz bevételre.
Névtelen
 


Sziasztok!
Szerintem egyáltalán nem rossz egy Házassági vagyonjogi szerződés. Mi a párommal nyolc éve élünk együtt, öt éve vagyunk házasok és van két gyerekünk. A mai napig mindketten szerelmesek vagyunk egymásba és tudjuk, hisszük, érezzük, hogy ez egy életre szól...vagy többre. Annak idején nem írtunk ilyen papírt, most készülünk rá. Hogy miért? Egyszerű, sajnos. (Talán ma már nem is ritka.) Férjemet átverte az üzlettársa, lelépett a pénzzel, egy csomó adósságot hátrahagyva. Mivel a párom a cég többségi tulajdonosa és ügyvezetője, a teljes vagyonával felel. Ezzel a szerződéssel próbáljuk menteni amink van. Sokan mondhatják erre, hogy megőrült a férjem ha ebbe belemegy, de bízunk egymásban, együtt akarjuk leélni az életünket, imádjuk egymást és így legalább megmaradhat a vagyonunk. A szerződéssel a férjem meglehetősen méltatlan helyzetbe kerül, de egyikünknek sincs kedve utcára kerülni egy szemétláda miatt. Lehet hogy sokan a fejüket csóválva mosolyognak ezen, de esetünkben ez tényleg csak egy papír, viszont ez a papír biztosítja hogy ne dőljön össze az életünk, mint egy kártyavár. Én is hallottam már embereket esküdözni, hogy nem tudnának ártani a másiknak. Én én vagyok és szeretnék még tükörbe nézni, de ha ezért nem is tenném, a karmától való félelmem okán biztos nem tenném tönkre a páromat ha úgy alakulna. Kívánom, hogy akik ilyen szerződést kötnek, ne hozzánk hasonló okokból, vagy kényszerből tegyék. Ellentétben a mi esetünnkel, ez egy jó dolog, kockázatmentes és biztonságot ad, de nagyon észnél kell lenni. Fontos hogy ki az ügyvéd (pártatlan) és az is, hogy összeszedetten, szeretetben, jó hangulatban íródjon. Egy esetleges válásnál erre már nincs esély. Olyankor az indulatok és a gyűlölködés irányít (majdnem mindig) és semmi esély az igazságos, jóindulatú megállapodásra. Minden jót és sok szerencsét Mindenkinek!
Bea! Legyetek nagyon boldogok!
Gigi
Gigi
 


ha új adásvételit írtok, akkor aki "eladja" a felét, annak adóznia kell vagy új ingatlant kell vennie
Névtelen
 


És az igaz, hogy ha nem is vagy házas "csak" élettársak vagytok és szakítatok, a másik fél (aki semmit sem vitt a kapcsolatba anyagilag) a Te saját lakásod felét követelheti??? Ilyet is hallottam már. Én biztosan kötnék ilyen szerződést, nincs az a férfi akiben megbízom! Akármennyire is "szeretjük egymást" a lakásom az enyém,a nyaraló az enyém és az autó is! Semmi köze és joga hozzá...nem??

Marcsi
Marcsi
 


Élettársi kapcsolatnál 5 év után válik közössé az, amit az együtt töltött idő alatt szereztek.
Névtelen
 


Sziasztok!

Pocok,egyszerűbb egy ajándékozási szerződés,akkor nem kell adózni,csak az ügyvéd tiszteletdíja a tét.

Egyébként én sem vagyok ellene,több okból is.illetve többféle tapasztalatból.Az egyik a kolléganőm,aki néhány éve kötött házasságot egy meglehetősen vagyonos pasival.Nem mondom,hogy nagy a szerelem,de ő nagyon fel volt háborodva a szerződés miatt.Pedig egy vasat sem vitt a házasságba,a pasi a házát,a szülei házát,a jól menő vállalkozását,autóját stb.És nem egyszer hallottam a kolléganőm szájából(ha nem is így konkrétan),hogy a pénz miatt ment a pasihoz.Gondtalan élet,minden a feneke alatt.A fizetését csak amgára költhette,a bevásárlást,számlákat a srác állta.És amikor a pénze fogytán volt, a férjétől kért hó végén "kölcsön",amit persze nem kellett megadni soha.

A másik a saját bátyám.Akinél végig kellett néznem,hogyan semmizi ki egy léha,dolgozni nem akaró (több jelzőt nem is írok) család.Volt olyan tél,hogy a bátyámnak az autóját kellett eladni,hogy enni tudjanak és ne kapcsolják ki az áramot és a fűtést.Tesóm kiment dolgozni külföldre,küldte haza a pénzt...a csajnak és az új pasijának.Persze ennek véget vetettünk,de nagyon megsínylette akkor a család.Ez csak egy kis dióhéj volt,de ilyen tapasztalatok után megértem,ha házassági szerződést akar kötni,ha odajut.Mert azóta ismét van autója,pénze...Csak azt sajnálom,akinek majd ezzel szembesülni kell.De ha intelligens,akkor megérti.A körülmények miatt.

Anyapoc

 
 


És ha nem vagy házas köthetsz házassági szerződést?? Ez ilyen esetben ugyanúgy működik, mint házasságban?? És honnan tudod bebizonyítani, hogy 5 éve együtt vagytok már???

Marcsi
Marcsi
 


Látom ez a topic már jó rég befulladt, de mit csináljak,ha nekem most lesz az esküvőm és most olvasgatom ezeket a befagyott topicikat. A számat meg nem tudom befogni! :lol:

Amikor a párommal komolyabbra fordult a kapcsolatunk és ezt anyós is észrevette, elmondta a párom, hogy a szülei majd szerződést szeretnének egy esetleges házasságkor. Elég rosszul esett, de mondtam páromnak, hogy bármit aláírok még el sem fogom olvasni, mert ha bármi történik velünk ami után már nem lehetünk együtt, akkor nekem nem is kell semmi, megyek vissza a szüleimhez. Neki az volt először a véleménye, hogy írjunk, ne legyen ebből vita a szülőkkel (bár ő sem tartotta fontosnak), aztán mire eljutottunk a házasságig, ami nyáron lesz, már szó sem esett róla. Egy szó, mint száz a párom ügyvéd, és neki az a véleménye, hogy sok mindent megkönnyítene, ha minden házasulandó pár kötne ilyen szerződést. Nagyon csúnya dolgokat látott már. Viszont ő magától sosem kötne ilyet... :!: :wink:

Kép
Kép
 
 


tabati,
nem biztos, h hülyeség egy ilyen szerződés, de akkor alaposan végig kell gondolni, mit tesztek bele. úgy értem, nem csak arról van szó, hogy te mit követelsz/nem követelsz tőle, hanem azt is, hogy, ha rádszakad az otp, nyersz a lottón, előkerül egy amerikai nagybácsi, akkor ő sem követelhet tőled. érdemes azt is végiggondolni, hogy, ha születik mondjuk két gyereketek, és ne adj' isten elváltok, akkor ne ugyanolyan feltételek legyenek, mintha gyerek nélkül mindenki viszi a sajátját. hiszen, akinél a gyerekek maradnak, annak lényegesen nagyobb élettér kell, mint annak, aki egyedül folyttaja tovább. tudom, h furán hangzik ilyenkor, amikor nagy a szerelem, de, ha a válós topikokat olvasod, akkor kiderül, h milyen fordulatokra képesek az emberek. azt hiszed, jól ismersz vkit, aztán kiderül, h nem. szóval, nyilván furcsa egy ilyen helyzetben benne lenni, de kívülállóként azt gondolom, h talán érdemes lenne neked is egy "külsős" ügyvéddel konzultálni.
 
 


Nem is gondoltam, hogy ide még írni fog bárki is! :lol:

Juli!

A lényeg, amit talán nem lehetett kivenni a soraimból, hogy nálunk feltétlen a bizalom, és igenis tudom, hogy jól ismerem a páromat, viszont abban csak bízni tudok, hogy nem lesz olyan probléma az életünkben, amit nem tudunk megoldani. Vallásos emberek vagyunk és ez is sokat segít, még ha hihetetlen is. Szóval se ő, se én nem tudnánk ilyen szerződést kötni. És nem is fogunk.

De akinek ez könnyebbség az tegye, amint írtam fentebb, a munkában párom is ezt ajánlja minden ügyfelének! :wink:

Kép
Kép
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Házasság, család

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó