Új privát üzeneted érkezett!

Jó ideje olvasgatom már a Babanetet, mûkedvelõként több kórház topikját átböngésztem, és személyesen is megfordultam pár helyen.
Nyilván személyes élményeitekbõl adódóan nektek is vannak olyan pozitívumok, amiket megosztanátok másokkal, negatívumok is persze, és sokszor megoldási javaslatok is, amiket direktben biztosan nem fogadnak el tõlünk a "klérus" tagjai.
Az a tapasztalat, hogy (egyre) több egészségügyi dolgozó (orvos, nõvér, szülésznõ) olvasgatja a Babanetet.
Mi lenne, ha kórháztól függetlenül elmesélnénk, mit szeretnénk, mit várunk egy kórháztól, hiszen sokszor nem (csak) a pénzen múlik, milyen élményekkel távozunk valahonnan.
Hátha megszívlelnének egyet-mást, akkor pedig ez a topik nem született hiába!
Mit szóltok hozzá???

Én is gyûjtöm már az "álmaimat", hamarosan leírom.

Edóka
Edóka
 


szerintem jó ötlet, de nem hiszem, hogy kórháztól függetlenül kéne írni. Pont az a lényeg, hogy egy adott kórházban mi tetszett és mi nem. Így segít az eligazodásban, választásban.
Erika
 


Szerintem meg igaza van Edókának, különben ott lenne a Kórházak, orvosok meg az egyes szülészetek topicja.
Én Edóka eredeti ötletét támogatom, majd össze is gyûjtöm az ötleteimet.
Kata
 

 
 

jó az ötlet! Szerintem általánosságban kellene írni, de nem ártana zárójelben melléírni, hogy melyik kórházban, mert így összehasonlítani is lehet.

Barbara
 
 


Sziasztok

Szerintem Almaim korhaza-rol korhazaktol fuggetlenul kene irni. Hisz nem az a kerdes mi tetszet a korhazamba es mi nem.

Ha nem baj leirom en is milyen az en almaim korhaza:
1. Tiszta mindenhol. Ertem ezalatt hogy a wc-k korszeruek es nem budosek. Zuhanyozok szepek tisztak nem kopottak nem vizkovesek nem peneszesek es nem hidegek. Nincs fentartasod ha be mesz.
2. A kortermek lehetoseg szerint 1 vagy 2 szemelyesek. Ha tobb szemelyesek agyankent levalaszthatok fuggonnyel.
3. Ha igenyed van ra veled lehessen valaki vegig mig bent kell tartoszkodnod. Neki legelabb egy szivacsa matracot biztositsanak.
4. Ha nincs semmi kulonosebb problemad szules utan par orai megfigyeles utan haza mehessel, ha szeretnel.
5. Szobakba legyen telefon , amit melelkes rendszerben lehet hivni.
6. Szobakhoz tarozzon huto es mellekhelyiseg.
7. A baba vegig veled lehessen.
8. Legyen szakkepzet szoptatasi tanacsadas es babaaplasi szakember. Aki minden holgyet vedig latogat es ha igenylik akkor felvilagsitast nyujt. Nem kell kuncsorogni informacioert.
9. Viziteken allapotodrol mindig korrekt felvilagozitast adjanak, betartva es megtartva azt hogy mindenkinek maganugye az egeszsegi allapota. Minden beavatkozas elott informaljanak kelloen beavatkozas mibenleterol.
10. Viziteken ne egesz hadsereg alljon agyad felet. Max sajat orvosod es felettes orvosa. Ez alol talan kivetel ha oktato korhazba kerulsz. Ott termeszetes hogy diakok is jelen vannak vizsgalatokon.
11. Muto mindig legyen elerheto es modern. Legyen allando altatoorvos a korhazba.
12. Orvosok ne hulla faradtan dolgozzanak.
13 Szuloszobak egy agaysok legyenek. Tetszolegesen valaszhass pociciot.

Lehet marson elek elkepzeleseimmel. De nekem kb ilyen az almaim korhaza.
Ja es a legfontosabb az orvosomba meg tudjak bizni es biztonsagba erezzem magam kezei kozott. Akar egy kevesbe almaim korhazba is.

Napocska
Napocska
 


Napocska,
egy dolgot tennék még hozzá, szvsz mindent összeszedtél,
a babát elõttem vizsgálják meg, elõttem lássák el megszületésétõl kezdve a hazamenetelig. Tehát késõbb az oltást, mérést, miegyebet is a jelenlétemben végezzék el.
Zsóka

Zsóka
 
 


miután minden elhangzott, ami a mesében sincs, a konkrét kórház-megnevezés pedig ki lett lõve(úgy látszik, saját magatok ellenségei vagytok) innentõl kezdve mit lehet ehhez hozzátenni. Az egyetlen értelmes dolog az lenne, ha konkrétan tudná az olvasó, hogy az adott helyen ebbõl mi valósult meg és mi hiányzott.
ez így egy öngyilkos topic
Névtelen
 


Zsoka

Teljesen igazad van. Ez tenyleg kimaradt belole A babad veled lehessen alatt ezt a sokat ertetem en is. Csak elfelejtetem kifejteni.

Kedves Nevtelen
Lehet igazad van. A reszletes infok ott vannak a korhazas topicba, minden korhazrol kulon kulon. Annal jobban ooszeszedni lehetelenseg. Nem veletlenul indultak anno korhazankent uj topicok. Itt meg szepen almodozgathatunk magunknak, hatha valaki erre jar akinek lehetosege van ilyen mesebelive alakitanija sajat korhazat. Jelenleg szerintem egy magyar korhazba sincs meg minden egybe. Mondjuk a telki magan korhazat nem ismerem. De az jelenleg megfizethetetlen szamomra es sokunk szamara.
De jo almodozni, hatha gyerekeink idejebe mar valami ilyesmi lehet. Azert szerintem legtobb dolog nem eppen penz kerdese almaimba.

Edo kivancsi vagyok milyen a te almaid korhaza.

Napocska
Napocska
 


Kedves Névtelen!
Nem hangzott el minden.
Ha végiglapozod az egyes kórházak topikjait, ott megtalálod, milyen az adott hely, mi valósul meg az "álmainkból".

Különben senkinek se tilos a kórházat megnevezni, részemrõl csak javaslat volt.

Amik nekem ma eszembe jutottak (a rendszerezés és a teljesség igénye nélkül):

- Egységes szemlélet fontossága: elsõ baba elõtt jártam szülésfelkészítõre és kismamatornára is a kórházban, ahol utána szültem. Nagyon jó volt a torna, a relaxálást és a légzõgyakorlatokat különösen jól tudtam használni a vajúdás során, (ebbõl "éltem" a többi babám szülése kapcsán is), mígnem eljött a kitolás elõtti pár perc.
Automatikusan a pihegõ légzést akartam csinálni, ezt tanultuk és így is esett jól reflexszerûen. Erre a szülésznõ durván rám kiabált, hogy mit csinálok, nem így kell, ki mondta ezt, ezzel nem lesz elég oxigénje a babának, meg nekem se......Le voltam döbbenve....

- Felvilágosítás!!!!!! A baba állapotáról, az enyémrõl, részletesen, tapintatosan (nem mindenki elõtt, fõleg, ha valami baj van), türelmesen. Alkalmazni szándékozott beavatkozások elõtt feltétlenül!!! Mi miért fontos, mi van, ha visszautasítom stb.
Pl. ne a szülésznõnek mondja oda foghegyrõl az orvos, hogy : adjon neki oxytocint, hanem beszélje meg, hogy ezért és ezért jó lenne, ha kapnék. Ha nem , akkor annak ez és ez a következménye.
Máig meggyõzõdésem, hogy nem kaptam volna az utolsó (egyébként spontán jól haladó) szülésemnél oxytocint, ha nem aznap este költözködik az orvosom, és nem siet....

Azóta volt alkalmam megtapasztalni, igaz, nem szülés kapcsán, mennyire megnyugtató, ha elegendõ felvilágosítást kapok arról, ami rám vár, választ kapok elõre minden kérdésemre. Persze így is lehetnek váratlan események, lehet vészhelyzet, és nyilván mindenki más szintû ismeretekkel rendelkezik.

- Embernek, felnõttnek nézzenek! Akkor tudok tisztelni valakit, ha õ is tisztel engem!
Annyira meglepõ volt nekem utolsó szülésem kapcsán az a más szemlélet, ahogy a szülésznõ viszonyult hozzám és a férjemhez, és annyira jól esett. Felnõttként kezelt, értelmes emberként, megbeszélgettük a dolgokat, nagyon szimpatikus volt, pedig akkor láttuk egymást elõször.

- Legyen ott a baba állandóan az anyával, csak nagyon szükséges esetben vigyék el!
A 12 órás rooming-in szerintem nem igazán az. Megint csak az utolsó szülésrõl tudok beszámolni (a többi máshol volt, sokkal konzervatívabb helyen), ott gyakorlatilag csak füröszteni vitték el a babákat, állandóan velünk voltak, biztattak, hogy minél többször szoptassunk, nem hoztak teajáratot, cumisüveg talán nem is volt egyáltalán az osztályon. A baba az ágyamban alhatott, senki nem reklamált érte.

- Nekem egyszer se mondták, hogy a borotválást elintézhetem elõre otthon magamnak (na jó, férj segítséggel Kép), magamtól meg nem jutott eszembe. Jó lett volna...

- A tisztaság elengedhetetlen! Nagyon szomorú, de inkább elgondolkodtató, hogy a látogatóktól mennyire féltjük a babák egészségét, és mennyi helyen gusztustalan, koszos, büdös mellékhelyiségekrõl számolnak be az anyák.... Vagy ettõl nem kell félni? Muszáj fizetni a takarítókat akkor is, ha nem dolgoznak rendesen?

- Legyen lehetõség a családtagok számára, hogy a babát kézbe vehessék, megsimogathassák stb. Férjre, testvérekre gondolok itt.

- A kórházi dolgozók (mindegyik), viseljenek névvel, fényképpel!, titulussal ellátott kitûzõt! Minden nap! Ezzel kapcsolatos sztorim, hogy egy professzorral volt megbeszélésem, nem betegség ügyben, és elõtte nem ismertem õt személyesen. Csak onnan tudtam, hogy õ biztosan õ, mert elõzõ elkalommal a folyosón valaki futólag megmutatta. Viselt ugyanis fehér köpenyt és kitûzõt is....csakhogy az egyik kollégájáé volt rajta...

- Más terület: babájukat elvesztett, vagy beteg, sérült, koraszülött babás anyukáknak legyen valamilyen lelki segítség, de minimum világosítsák fel õket, hogy hová fordulhatnak lelki bajaikkal.

- És hogy el ne felejtsem:
kezeljék emberként, emberségesen azokat a nõket, anyákat, akik valami miatt "mások": pl. gyereküket örökbeadják, vagy épp sokadik gyereküket szülik

- Ne írassanak alá hülye szöveggel semmilyen papírt, ne lepõdjenek meg azon, ha a nõk (és általában a betegek) el szeretnék részletesen olvasni, amit aláírnak, urambocsá még bele is kérdeznek részletekbe.

Most ennyi jutott eszembe, van ami pénzkérdés, de sok minden nem az.

Edóka
Edóka
 


Bocs, nem gondoltam, hogy ilyen hosszú lesz...
Napocska!
Pont ilyesmiért nyitottam ezt a topikot Kép Hátha valakit érdekel, mik az igényeink...
Az én "álmaim" most jó kuszára sikeredtek Kép

Edóka
Edóka
 


Hogy ne legyen egyszerû dolga az egészségügyi dolgozóknak, akik e topicot elolvassák, én azzal egészíteném ki az elvárásokat, hogy szerintem csak akkor legyen az anyával az újszülött, ha õ igényli, akár nappalról vagy éjszakáról van szó. Továbbra is legyenek többágyas szobák, hisz nem mindenki kedveli az elszigeteltséget egy ilyen élmény után.
Legyen MINDEN kórházban szabad szülésznõválasztás.
A legtöbb helyen vagy a takarítószemélyzetet vagy pedig a tisztítószereket és eszközöket cseréljék jobbra.
A szakácsról már nem is beszélek, bár van, ami nagyon jól sikerül néha.
Világosítsák fel - mondjuk tanfolyam keretében - a csecsemõsöket (és talán a szülésznõket is) az újabb meglátásokról pl. a szoptatással és egyébbel kapcsolatban.
Legalább a szülészeten cseréljék le azokat a gátsebbel borzalmasan kényelmetlen mûanyag székeket.
Azt hiszem, ennyi.

Pötyi
 
 


Sziasztok
Potyi ez igy igaz mindanyiank masok vagyunk mas almokkal rendelkezunk. Azt hiszem egeszsegugy rugalmassaga volna egyik legfontosabb dolog masik a tisztasag. Akkor mindenkinek a kedvere lehetne tenni.
En miota ateltem, hogy szules utan 14 oraval haza mehettem es kozbe vegig volt velem egy csaladtag azota nekem almaim ehhez igazodtak. Addig el se tudtam kepzelni milyen is lehet ez. En teljesen megvoltam elegedve addig azzal amit kaptam szuleseim alkalmaval. Mert igaz elso ket szulesem eseten a korhaz kevesebb extraval sot igazabol amit leirtam szinte semmibe nem felelt meg elvarasaimnak, visszont volt egy szuper orvosom aki tokeletes volt szamomra es aki tokeletes nekem a mai napig. Amikro viszont megtapasztaltam almain legtobbjet akkor viszont kevesbe nekem megfelelo orvosokkal kellet egyut dolgozni. Hat szivesen otvoznem a kettot egybe. Az volna az igazi.

Edoka
Egyseges szemlelet tenyleg jol jonne. Foleg ha nem az oskorszakiakat sikerul egysegesiteniuk.
Nevtabla megint jo otlet. Erre nekem is van jo kis sztorim. Sokat segitet volna anno rajtam is.
Bizony tenyleg nagyon jo felvetes egy pszihologiai szakember a szuleszeteken aki ha szukseg van segit megoldani a problemat nem csak serult gyerek eseten hanem esetleg egyeb szulessel terhesseggel kapcsolatos leki valsagon atmeno csaladoknak.

Esetleg jo otlet lehet meg egy osztalyon dolgozo orvosokrol, noverekrol es egyeb szemelyzetrol egy nagy falitabla kepekkel es az alapveto szakteruletuk leirassaval. Igy a betegek konyebben tudnak kihez milyen ugybe lehet az osztalyon bizalommal fordulni.

Az osztaly rendjerol egy szorolap szeru kiadvany amit betartanak az orvosok es betartananak a betegek, ami a legfontosabb dolgokrol informalna.

Napocska
Napocska
 


A többágyas szobáknál tán jobb lenne egy normális közösségi helység. Ahova ki lehet menni akár a babával együtt napközben. (De a nõvérkék ne grimaszoljanak, ha egy-egy mama rájuk bízná a babáját!) Lehet tévézni, beszélgetni, van hely arra, hogy a babaápolás fortélyait akár több kismamának is bemutassák egyszerre.
Jól jönne néhány kényelmes fotel a szoptatáshoz. Valamint normális ágyak, hogy ne kelljen frissen vágva-varrva hegyet mászni.
Esetleg tarthatnának raktáron pár "aranyér-párnát".

Pötyi! Sajna, de való, a felvilágosításra egynémely doki is igencsak rászorulna.

A kezelõket be lehetne úgy is rendezni, hogy a belépõ ne a vizsgált hölgy lába közé érkezzen. Ez tán nem is olyan költséges...

És ha már van kórházi dietetikus, figyelembe lehetne venni a véleményét... Álmaim kórházában a kaja ehetõ, és minimum A, B, V(egetáriánus) menük közül lehet választani. És az étrend tartalmaz friss zöldséget-gyümölcsöt.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


Sziasztok!

Azt hiszem én már azzal is megelégednék, ha TISZTASÁG lenne egy kórházban. Mindenhol. Ha nincs tisztaság akkor tényleg, miért is féltik a babákat a látogatóktól?
Ha tényleg elolvassa némely kórházban dolgozó, esetleg fõorvos, vagy vezetõ akkor kérem, ügyeljenek a mellékhelységek, zuhanyzók, kórtermek tisztaságára. Némelyik mellékhelységbe még bemenni sincs kedve az embernek nemhogy pocakkal fölötte guggolni... mert leülni azokra a "budikra" én tuti nem fogok! Gátsebbel milyen lehet nem tudom, de gondolom max 1-2 hét és kiderül.

sasha
40

Kép
 
 


Sziasztok!

Álmok: hát igen, mindenkinek mások az álmai Kép Látogatással kapcsolatban én valami olyasmit tudnék elképzelni, hogy egy olyan helyiség, ahova bemehetek a babámmal, és oda bejöhetnek a családtagok is. Azt nem szeretném, hogy más anyák családtagjai is ráköhögjenek... a babámra.

Szerintem minden szülészetre kéne egy pszichológus. Nem kell, hogy sérült vagy koraszülött legyen egy baba ahhoz, hogy az anyának szüksége legyen rá. Vegyünk csak egy hirtelen császárt, vagy egy elhúzódó, nehéz szülést.

A szülésfelkészítés keretében szerintem csecsemõgondozást, ápolást is lehetne tanítani. Én tanultam korábban, és nem volt gondom, de a szobatársam megfogni sem tudta a babáját. Minden könyv, tanfolyam, csak a szülésrõl és a kórházban töltött néhány napról szól.

Fontos lenne, hogy olyan szoptatási szakember legyen minden kórházban, aki a nem átlagos esetekhez is hozzá tud szólni.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


HUUUU!
Ez aztán lavina.
Ezek az én álmaim is! Kérek segítséget megvalósítani.
Mi kell ehhez. Most olcsó poén lenne azt írni, amit Montecuccoli igényel a háborúhoz(pénz,pénz,pénz), mert mindannyian tudjuk, igen sok ezek közül nem igényel pénzt. Nem igényel?
Takarítás.
Kik takarítanak a hazai kórházakban? ….. nincs válasz. Hogyan követelhetem meg a jóillatú tisztaságot olyanoktól, akik maguk sem tudják mi az? Szagoljunk bele egy villamos, vagy akár „menõ” bank váróhelyiségébe, ha ott 5-nél többen vannak….
És ezek egy része betegtársuk is lesz, és ott tart rendet a kóteremben, mellettünk….
Úgy látom, hogy a pénzt igénylõ megoldások elõbb fognak megvalósulni, mint azok, ahol „csak” a szokásokat kell megváltoztatni.
Felvilágosítás.
Hogyan lehet elérni, hogy a dr.úr/nõ ne csak odaszóljon „oxytocint”? Ugy, hogy kikövetelem, magyarázza meg miért? Ehhez nagy adag kultúra és bátorság kell – a „beteg” részérõl. Hányan merik azt mondani, hogy addig ne, amig meg nem magyarázta, hogy miért. Hány ilyen „bátor beteg” van? Persze jogos az észrevétel: miért kell ezt kikövetelni! Azért mert eddig nem ez volt a szokás és nagyon sokan ma sem igénylik. Igen, tanítani kell, ugy nevelni az ifjuságot, hogy mindkét irányban ez legyen az igény! Igy nevelõdik ma az ifjuság? Csak az egészségügy a felelõs ezért? Vajjon mi történne, ha egy fõnök azt mondaná „Álmaim kórházában” : ettõl kezdve mindenkit korrek módon, a saját színvonalát figyelembe véve, türelmesen és interaktívan (álom!) kell „felvilágosítani” (most látom, hogy ez a szó is milyen egyoldalú!!!!!)?

Könnyítsétek meg a dolgunkat. Nem csak igényeket, megvalósítható ötleteket is kérek, hogy közös álmainkat megvalósíthassuk
Dr.Csákány
 


Sziasztok!
Megpróbálom összeszedni a gondolataimat, én egy régi eü-s vagyok, bár már nem dolgozom szakmámban, de azt hiszem, még elég aktuális a rálátásom a témára. elsö´ként olyan biztosan nincs , ami mindenkinek megfelelö, mert ugye nem egyformák az igényeink. èn személy szerint többre tartom a maximális szakmai tudást. (ami sajnos nem mindenhol, és nem mindenkinél adott). Sajnos nem mindenki "szakmabeli", és nagyon ssok "laikusnak" elég egy szép mosoly v. pár kedves szó, ami mögött tudás nem sok van. Lehet hogy most lehurrogtok, de én úgy látom , hogy ezen a téren a magyar egészségügy elég fejlett, jó szakemberekben nincs nagy hiány, csak sajnos az anyagiak nem mindig rózsásak(ld. müszerezettség, túlhajszoltság stb.)
Az oolyan kórház amiröl mi almodozunk, sajnos nme létezik még külföldön sem. Kivéve a magánkórházakat. Külföldön sem kapsz két´gyas szobát, ha nem privát biztosított vagy az meg ugye pénzbe kerül.Ilyen dolgokat a magyr egészségügy sajnos nem engedhet meg magának és még egy jó darbig nem is lesz róla szó. A szabad szülésznöválsztás még nagyon gyerekcipöben jár(legalábbis vidéken), bár az igény teljesen érthetö. Azt hiba lenne elvárni, hogy egyységes nézete legyen mindenkinek, ugyanis egészen pár évig igy müködött a rendszer és az sem volt jó. Célszerü lenne ha az egész felvilágosítást a szülés tkésöbb vezetö szülésznö végezné, és akkor kevesebb lenne a félreértés, hiszen nem közvetlenül vajúdás alatt találkoznának elöször. Tudom, hogy ilyesmi már müködik, de sajnos még csak paraszolvencia ellenében ,amit ugye nem mindenki engedhet meg magának. Föleg azt , hogy még szülésznöt is fogadjon az orvosa mellé.
Nagoyn sok mindent tudnék még irni, de most elfogyott az idöm.
Üdv
Frankie
Névtelen
 


Frankie

Ellent kell mondanom neked a 2 agyas szobaval kapcsolatba. Kanadaba a kozkorhazakba 2 agyas szobak vannak es azokert kulon nem kell fizetni. De ha az a rendszer hogy max 2 napot toltesz a korhazba akkor sokkal kevesebb szoba eleg ugyanazon kismama ellatasara. De ezzel nem azt aakromm mondani hogy Kanada ilyn olyan szuper. En orvosoktol itt alapvetoen szivbajt kaptam. Szerintem Magyarorszagon azok az orvosok akikkel eddig en talalkoztam sokkal magasabb szinvonalon uztek a szakmajukat velem szembe.

Ja egyebkent vannak olyan mellekhelyisegek amik nem budosek meg magyarorszagon is. Lanyaim peldaul e szerint oszalyoztak a wc-ket tavaly Budapesten. Hangosan idonkent a takarito szemelyzet elott. Szerencsere nem lincseltek meg azokon a helyeken se ahol a szagra panaszkodtak.

Napocska
Napocska
 


Sziasztok!
Nálunk a kórházban a babák 24 órán keresztül vannak a kismamával, és elõttünk fürdetik, mérik stb, tehát összesen arra a pár percre nem látja az anyuka, amikor a szülés után megmérik, és az Apgar-ját megállapítják. Onnantól kezdve 3 napig egy ágyban alszunk a picivel. A barátnõmet rettenetesen kimerítette a szülés, és õ kérni szerette volna, hogy elvigyék estére, mert nem tudott pihenni, és az ápolónõk szemmel verték a dolog miatt.
Sokszor az empátia hiányzik az ápolónõkbõl, még ott is, ahol a lehetõség adott, hogy szabadon dönts a lehetõségeidrõl.
Igazána topicnyitáskor nem határoztátok meg, hogy milyen osztályra gondoltok. A leginkább az háborított fel, hogy mikor a kisebb fiam 4 hónapos volt, és a csecsemõosztályon volt, egy hétig egy mûanyag széken ültem mellette! És mivel én helyben laktam, nem járt szállós elhelyezés, nem volt zuhanyzási lehetõségünk, és a váróban lévõ wc-re kellet néhány emelettel lentebb mennünk, ami rettenetes állapotban volt. Emellett avizitkor lezavartak minket még az emeletrõl is, órákig várakoztunk, míg a gyerekeink torkug szakadtából ordítottak, utána pedig nem értük el az orvost, hogy elmondja mi a helyzet. A következõ változtatást javasolnám:
- évekkel ezelõtt több kórterem volt, most pedig sokszor hatalmas orvosi szobákat tartanak fenn - szerintem mivel egy orvos azért általában gyógyít, nem kellene kórteremnyi helyeket elvenni a szobájuknak,
- a csecsemõosztályokon vannak nagyobb méretû rácsos ágyak is, miért nem aludhatunk a gyerekek mellett, mikor napokig mellettük kell lenni,
- úgy látom, hogy a pici babákkal ma már mindig benn van a szülõ (kivéve az árvaháziakat, de azokat nyugtatózzák, hogy ne legyen velük gond), nem hiszem, hogy nincs a kórházban 10m2 arra, hogy egy zuhanyzót kialakítsanak a bennlévõ szülõknek. Legfõképpen ott, ahol szoptatnia kell az anyukának.
Timi
 
 


Frankie: nekem is ellent kell mondanom! Én a Szent Imrében szültem, és ott 2 ágyasak a szobák, és nem kell értük fizetni, csak az egy ágyasakért.

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Látom, beindultatok. Ugye, hogy nem is olyan egyszerû ez?

Timi!
Elég szörnyû, amit a gyerekkórházról írtál, nem tudom, hol voltatok. Középsõ lányom orrmandulamûtétje kapcsán voltunk eddig csak hálistennek gyerekkórházban, akkor is csak 1 éjszakára. Ott volt külön ágy a felnõtteknek, zuhanyzó és WC nyílt, talán 2 szobának volt egy, erre már nem emlékszem.
az meg a legnagyobb marhaság, hogy vizitkor kiküldik a szülõt..... Nem is találok szavakat. Kép

Szerintem bármilyen osztályról álmodhatunk, nemcsak szülészet van a világon, gyerekkórház is nagyon fontos!

Frankie: talán nem volt pontos a szó, az egységes szemlélet, mégis úgy érzem, pláne a példámmal megvilágítva, hogy így kellett volna mûködnie. És ez akkor volt, amikor még nagyon újszülött volt a rendszerváltozás is.

A naprakész szakmai tudás nekem is elsõk között szerepelt, valamiért kifelejtettem.

Cory! Ilyen "simogató szoba" létezik már, szerintem is jó ötlet!

Gyuri (Csákány dr.)!
Igazad is van, meg nincs is. A konkrét oxytocinos esetemrõl:
Valóban, sokáig nem volt szokás ilyen mértékû felvilágosítás, ha úgy tetszik, megbeszélgetés a szülõ nõvel. Az is tény, hogy sokan nem igénylik, vagy feltétel nélkül elfogadnak minden orvosi beavatkozást.
Én személy szerint ott, akkor halványan sejtettem, hogy vitatkozhatnék, esetleg visszautasíthatnám. DE nem voltam azzal az orvossal olyan viszonyban, hogy fõleg miután már tudtam, hogy a fûtetlen lakásból, költözködés után, igen fáradtan jött be szombat este, nekiálljak vitatkozni. Bár minden porcikámmal természetesen lezajló szülést szerettem volna.
Tanulság (nekem) : ismerd meg elõre orvosodat, és ne válaszd, ha nem tudsz bízni benne, vagy nem alakul ki olyan személyes kapcsolat, hogy mersz kérdezni!

Takarítás: itt most tényleg nagy kedvem lenne név szerint említeni egy helyet Bp-en, ahol patikatisztaság volt a szobában és a hozzá kapcsolódó fürdõszobában is. Itt többet fizetnek a takarítóknak? Láttam a takarítókat, nem nagyon különböztek a többi kórházban láthatóktól, viszont nem volt szaguk, ami sokról nem mondható el...
Tényleg reménytelen ez??? Ne is várjuk, hogy tisztaság lesz?
Szinte mindenki álmodik errõl, úgyhogy kedves kórházi fontos emberek, van mit tenni e téren!!!

Egyébként milyen konkrét ötletekre gondolsz? Az elvárások egy része konkrét ötletként is értelmezhetõ szerintem.
Vagy ilyen szinten: szagold meg a takarítónõt, mielõtt felveszed, de legalábbis nézd meg alaposan a körme alját! Hm?
Bocs és senkinek se akar bántó lenni, akinek bármilyen le- és felmenõje takarítónõ..... Kép

Ami még eszembe jutott: a REKLÁM
Az említett bp-i helyen láttam, hogy a dolgozók (nõvérek biztosan, de talán az orvosok is), egy bizonyos, fogamzásgátló tablettáiról ismert gyógyszergyár emblémájával ellátott munkaruhát viseltek.
Jó ez, vagy sem? Vajon mi az ára a formaruháknak??? Érdekes lenne tudni, hogy ezen a helyen melyik a leggyakrabban felírt tabletta? Nem biztos, hogy az orvosok csak ezt javasolják a pácienseknek, de a nõk már meg vannak vezetve, hisz jobbra-balra az a bizonyos név vigyorog rájuk...akkor már biztos csak jó lehet...
Persze az se jó, hogy ha nincs pénz munkaruhára... Nem tudom, mi itt a helyes...
Mit gondoltok?

Edó
Edóka
 


Edó!
Miben nem értesz egyet? Amit leirtál az az én véleményem is volt. Bizony a dolgozók kiválasztásán nagyon sok múlik.
Gondosan kerülni akarom azokat a megoldásokat, ahol pénz kell (mert kevés van), de biztosan van jobb lehetõség is mint megszagolni a jelentkezõt, bár igaz ami igaz ez is egy használható módszer, mert a jelentkezõ külalakja igen sokat fog elmondani a munkájáról!
Amit elmondtatok: pl korai hazaengedés egy igen perspektivikus lehetõség, mert csökkenti a szükséges ágyak számát, ezzel komfortosabbá teheti a megmaradókat. Ez konkrét ötlet, de egyoldalú. Ugyanis ezzel nincs megoldva az a probléma, hogy: varratszedés (egy lehetõség: kevesebb episiotomia / olyan varróanyagot használni, amit nem kell kiszedni - mindkettõvel van gond, pl. az utóbbival az hogy egy szál felszívódó fonal többezer forint!) Másik megoldatlan probléma: ahol megpróbálták a korai hazaengedést az esetek enormisan nagy részében vitték (40% állítólag) vissza a lázas, kiszáradt, sárga újszülötteket, az újszülöttkori sárgaság életveszélyes lehet! Nincs megoldva a PKU szûrés, mert ezt azután lehet csak levenni, ha a baba már szopik (anyatej kell hozzá). Valaki kimegy és leveszi? Ki? Behozzák? Hova? Mikor? jó ez a babának? Rengeteg plusz szervezést igényel és ez mind pénzbe is kerül. Visszajutottunk Montecuccolihoz.
Kanada és más fejlett ország azért nem lehet példa, mert ott már van kialakított infrastruktura. Egyébként nem értek egyet azzal a vélekedéssel, hogy a kanadai orvosok szinvonala alacsonyabb lenn mint a miénk, sajnos az én személyes tapasztalatom más!
További perspektivikus gondolatokat kérek. És azeddig csak olvasóktól is, mert az eddig hozzászólókat szinte személyesen is ismerem. Bátran!
Dr.Csákány
 


Korai hazabocsátás: az a probléma: a fogantatás, várandósság, szülés során a kismamától sehol nem kérnek "alkalmassági" papírt. Tehát sajna van a népességnek egy jócska (nem internetezõ) része, akinek kell az a támogatás, amit a kórház adhat. Persze ha a korai hazaengedést a védõnõi hálózat erõsítésével kombinálnánk, az elsõ héten minden áldott nap ki tudna valaki menni a babához. Esetleg a terhesgondozás komolyan vett részévé tenni a kismamák anyává képzését. (Végül is a védõnõknek ez is feladata.)
PKU-szûrés: nem veheti le a gyermekorvos? Végül is az összes országos eü. hálózatok közül a védõnõi-gyermekorvosi a leghatékonyabb. Nem tudom, hol elemzik a vérmintákat, de nyilván vannak területileg illetékes laborok/kórházak, ahol meg lehet(ne) csinálni.
Ez megint pénzkérdés, de lehetne afféle gyermekágyas "apartmanházakat" kialakítani: hogy az apa, vagy más rokon/barátnõ ott lehessen a mamával. Mert az átlagos nõvérlétszám mellett a császármetszés baba-mama szobában nem mûködik.

Ami talán még nehezebb: baba-mama csecsemõintenzív. A koraszülött, a beteg mamáknak-babáknak hatalmas szüksége lenne egymásra. tartok tõle,most már az is liberális osztálynak számít, ahol a 3 óránkénti szoptatás megengedett.

Kórház és tisztaság: az, hogy az ülõke ilyen-olyan foltos a WC-n, nyilván a felhasználók hibája. Az hogy a mosdóba esetleg az ágytálmosón át lehet bejutni, a tervezõé. De az hogy a gyûjtõbe mondjuk egész hétvégén gyûlnek a használt edénykék, hogy a takarítónéné figyelmezteti a császáros mamát, hogy leesett a narancshéj, de nem szedi fel, és valszeg sokunknak vannak hasonló sztoriai, az a takarítószemélyzeté.

Még egy dolog: felvételkor megkérdezte tõlem az ügyeletes orvos, hogy hogyan szólítson. De már 2 perc múlva, az ûrlap(a helyes válasz írásba foglaltatott) kitöltése végén nem sikerült úgy szólítania. (Csak velem kellett foglalkoznia) Kedves volt, udvarias, de ez az összetett probléma Kép kifogott rajta.

Régi fixaideám: kötelezõvé kellene tenni az éves prosztata-szûrést. Azon túl, hogy eü. haszna is lenne, szerintem jót tenne az orvosok empatikus képességeinek is.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


Befektetés:
az esetek nagy részében valószínûleg igenis van rá ok. Kisebb részében (de lehet, hogy nagyobb részében??) nincs. Csak azért, mert egy elõzetes császáros anyuka netán holnaputánra van kiírva, ugyan miért kellene ma befektetni, ha nem indultak be a fájások? (Indok: kivizsgáljuk. Ja, persze. Befektetés utáni 3. nap!!! történtek a kivizsgálások).
Ez személyes tapasztalat, de sokaktól hallottam. Tehát ha nincs _konkrét_ orvosi oka a befektetésnek, akkor ugyan miért kell? Fizet a TB az ágyakért? (gondolom). Gyuri, ezt te tudod, mi nem. Kép Mi ennek az oka? Lehetne csökkenteni?
üdv
Zsóka

Zsóka
 
 


Borcsa! Csak amiben eltérünk.
Sajnos a védõnõi hálózat, mivel jelenleg az önkormányzathoz tartozik a háziorvosi rendszer nem szétvált, messze nem oly hatékony mint volt. Másrészt, honnan tudja, hogy a kimama ma hazajött és naponta kell látogatni. PKU talán igy is megoldható, de az információáramlás itt is gond.
Igérem járni fogok prosztata szûrésre!

Zsóka!
Ahogy leírtad úgy nem fizet többet a TB. Kóros terhesség esetén akkor magasabb a súlyszám, ha legalább 12 napot feküdt benn a terhes.
Szerintem nem feltétlenül indokolt a több napos elõzetes befektetés. De az elõnyös, ha nem az "utcáról" operálunk, kivizsgálni viszont ambuláns módon is lehet. Igy kell csökkenteni, és itt is van lehetõség koraibb hazaengedésre, válogatott esetekben. Ki válogat? Milyen szempontok szerint?
dr.Csákány
 


Dr!

Nekem a védõnõ a lelkemre kötötte,hogy amint hazajöttem a kórhzból a babával azonnal hivjam és másnap, vagy még aznap jönnek a gyerekdokival...Kép Ez nem általános dolog?

pusz
sasha
40

Kép
 
 


Borcsa!
Prosztataszûrés Kép Szervezzük meg! Kép Kép

Baba-mama csecsemõintenzív : igen! Épp most olvasok egy könyvet ért. fogy-ról, ami leírja, hogy a koraszülött, beteg, sérült babák elsõ élettapasztalatai mennyire mások lesznek, mint az egészségeseké, többek között a korai anya-gyerek kapcsolat hiánya, torzulása miatt, és ez mennyire rossz pont azoknak, akik egyébként is hátránnyal indulnak.

Védõnõk:
A védõnõk a kórházból értesítõt kapnak hivatalból, hogy hová és mikor megy haza az újszülött. Tehát információáramlással eddig nincs gond. Õk pedig talán meg tudnák szervezni a gyerekorvos értesítését, ha nem volt PKU-szûrés a kórházban.

Gyuri!
Tulajdonképpen egyetértünk.
Csak az én saját tapasztalatom az volt, hogy akkor és ott nem voltam abban a helyzetben, hogy "kiköveteljem " a felvilágosítást, miután nagyjából tisztában voltam a helyzettel, miért kapom, mire való stb. És ismertem az orvos szubjektív indikációját is. Viszont hiányzott a megfelelõ orvos-beteg kapcsolat, amit akkor és ott nem lehetett pótolni.
Mindegy, ez már a múlté, nem is említem többet.

Egyébként van némi ellentmondás a hozzászólásaidban:
Elsõ hozzászólásodban azt írod: "Úgy látom, hogy a pénzt igénylõ megoldások elõbb fognak megvalósulni, mint azok, ahol „csak” a szokásokat kell megváltoztatni."
Most meg: " Gondosan kerülni akarom azokat a megoldásokat, ahol pénz kell (mert kevés van)"

Jaj nekünk, "betegeknek", ha a pénzt igénylõ megoldások elõbb fognak megvalósulni, mert ezek szerint azok is igen-igen lassan....

Na, felébredek "álmaimból", mert hívnak a gyerekeim a házi feladatuk értelmezéséhez.

Edó
Edóka
 


És várjuk a többi babanetes orvos, szülésznõ, eü. dolgozó megjelenését is itt, közös álmodozásra!
Csak bátran!
(Ugye, nem csak a saját nevemben mondhatom ezt?)
Kép
Edó
Edóka
 


Kedves Dr.Csákány M.György

Lehet, hogy kanadai orvosi szinvonal magas, csak nekem nem jott be es amiert en nem igazan vagyok elragadtatva tole.
Kezdjuk ugy hogy Terhesseg megalapitasa veget korzeti orvoshoz jar az ember, alapveto vervizsgalatokat mindnefele vervetelre o kuld. Pjazsmirigyhormon vizsgalattol kezdve aids testig. 11 heten van egy darab ultrahang addig semmi, addig csak a korzeti orvos vizsgal huvelyi uton, aki legrotkabb esetbe nogyogyasz is. Nekem pajzsmirigy hormon eredmenyem rossz lett ezert azonnal specialuistahoz kuldtek. Nem en valaszthattam hova szeretnek menni meg a korhazat se. Orultem szuperjo bekerultem a helyi legnagyonbb korhazba a Women hospitalba ez kb mondjuk Klinikak kategoria itt. Inetol kezdve volt egy darab ultrahang meg a 18 heten genetikai. Afp nem kotelezo ha akartammegcsinaltak. Soha senki nem vizsgalt meg huvelyileg, ,nem vett kenetet semmit. Havonta ksimama gondozas sulymeres, vizelet vernyomas es egy centis pocak meresbol alt. Kozbe en ugy gorcsoltem hogy fel oaranal tobbet allva nem birtam ki. Senkit nem erdekelt. A gyereket tulthordtem igaz csak 3 nappal. Soha egy ctg vizsaglat nem volt. Szules utan szinten nem volt huvelyi vizsgalat ... Gatvarras viszont igen. Hogy belul serult e valami senki nem nezte meg. Mondjuk az igaz hogy holgy nem igazan volt veres ebbol esetleg lehetet feltetelezni. Szules utan egy hettel 40 fokos lazam lett huvelyi streptokokus fertozessel.
iszionyu fajdalmakkal.
Szules utan 6 vagy 8 oraval vettek csak vert lanyomtol. Lehet ez volt PKU? vagy itt nem letezik az a vizsgalat?
Itthon 2 szer meglatogatott a vedono az elso 5 napba es meresen kivul nem igazan csinalt semmit. Legkozelebb orvos 2 honapos oltasnal latta csak a gyereket. Nogyogyaszati huvelyi fertozeseimmeg szules elott kezdodtek. Itt semmivel nem birtakkikezelni soha nem lettem jobban a majd 2 ev alatt. Otthon 1 honap alatt orvosom kigyogyitott ugy hogy egy ev alatt se jott vissza semmi . Szoval ennekem mindezek miat nem tul jo a vwelemenyem az itteni orvosokrol valoszinu rossz orvosokat fogtam ki , de mivel itt nem valtogathatokes kereshetek ugy orvost mint otthon igy ezzel kelelt egyutt elnem.
Viszont ha ez a normalis akkor sok penzt lehetne megtakaritani peldaul a felszivodo varratra azzal hogy ilyen keves vizsgalatot vegeznek el egy terhesseg soran.
Ezenkivul nekem mondjuk mikor szulni mentem es adatokat vettek fel kozel 30 percen keresztul es mogottem jott egy kismama akibol omlot a ver a laban is es senki nem foglalkozott veluk mig en adataimmal nem vegeztek pedig tobb embernek szoltak Azert az nekem elgondolkoztato mit erezhetet az a holgy.

Napocska
Napocska
 


Sasha! Sajnos nem.

Napocska!
Amit leírtál az az általános ellátási rend olyan helyen, ahol a gazdasági szempontok a legfontosabbak az egészségügyben is. Tudok ennél cifrább sztorit is. Jelszó: az egészségügy egy a többi szolgáltatás közül, "csak semmi cicó". Azt gondold meg, hogy mennyire eredményes! Mert ez az ítélkezési alap. Ha a végeredményt nézzük, bizony hatékonyabb, mint a miénk: alacsonyabb magzati halandóság! (persze ennek nem csak orvosi, hanem társadalmai - jólét - okai is vannak, de a rendszerben ez is benne van). Ha csak egy kicsit álmodok, akkor olyan országban, mint Kanada én tudnék jobbat álmodni - Te is, de szeretnék itthonra olyat mint ott. (Remélem nem voltam túl bonyolult)
Na most, ha a biztosításod "olyan", akkor több cicót kapsz, többet foglakoznak VELED, de az eredmények nem lesznek jobbak. Tehát az én (elsõ) álmom: olyan eredmények!

gyuri
dr.Csákány
 


Edóka!
Végül is mindehez pénz kell, több, kevesebb.
gyuri
Névtelen
 


Gyuri!


Lehet hogy ez altalanos, de nekem akkor se tetszet tetszik ez a fele hozzalas es szerintem nagyon sok magyar holgy nem volna elragadtatva ettol a rendszertol. Nekem sokkal inkabb szimpatikus a magyar. Nem tudom mennyire jok a statisztikak, mert nemismerem. De ahol elunk meglehetosen sok a serult gyerek. En otthon joval kevesebbel talalkoztam, mondjuk lehet csak azert mert itt egeszsegesekkel egyut jaratjak oket kozossegbe. Az biztos hogy kothetek extra biztositast es akkor esetleg tobbet foglalkoznak velem, de azt itt is csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Vegulis en ugyse leszek elegedet soha az itteni rendszerrel nekem sokkal jobb az otthoni. Nekem otthon szerencsere naggyon jo orvosokhoz volt szerencsem. Itt kevesbe sikerult ilyenekkel osszefutnom es mivel itt nem valtogathatom ugy az orvosomat mint otthon eleg kicsi az eselye hogy nekem megfelelot sikeruljon valasztanom.
De azt hiszem nincs sok ertelme errol tovabb beszelni tovabb offolni Edoka topicjat. Ide almaink valok es nem a valosag ami cseppet se tokeletes .

Napocska
Napocska
 


Sziasztok!

Timi! Nem tudom, melyik kórházban voltál, de tényleg elkeserítõ, amit írtál. Én is voltam a kislányommal kórházban, ahol, aki kérte biztosítottak anyaszobát. (Most szabad leírni, hol?). Bent maradhattam a gyerekkel a vizit alatt is (egy orvos volt, aki nem szerette, ha bent van a szülõ), bár ez "kivételezett" hely volt az osztályon belül (égésplasztikai, szubintenzív jellegû 6ágyas kórterem).

Orvosi, személyzeti szobák: az én volt munkahelyem (uaz a kórház, orthopéd-traumatológia) 20!!! orvosra van kb. 40nm-nyi orvosi szoba, amely 3 helyiségbõl áll, 1 db. wc, 1 db zuhanyzó tartozik hozzá.Egy baleseti ügyeletben 4 traumatológus, 1 altatóorvos "lakik" ebben a 3 helyiségben (és még arról nem beszéltem, hogy es. medikus is van).
A nõgyógyászatokon is legalább 2 ügyeletes orvos van (+ ügyeletes altatóorvos, asszisztens, mûtõsnõ). Ez minimálisan 5 személy, a nõvéreket, szülésznõket nem számítva. Ezeknek az embereknek valahol csak kell pihenniük, ha épp nem dolgoznak! Vagyis, lehet, hogy úgy tûnik, "hodályok" vannak fenntartva a doktoroknak (sõt, es. van olyan hely, ahol valóban így is van), én nem ezt tapasztaltam.

Napocska: "az orvosok ne hullafáradtan dolgozzanak". Hát, valóban, ezt nem lenne rossz elérni, de amíg az orvos az ügyeletekért kep egy kicsit több fizetést, addig ez nem fog változni. Illetve, azt lenne jó elérni, hogy a munka törvénykönyve szerint járjanak el a kórházak. Ott ugyanis meg van határozva (bár elég balfék módon), hogy 16 óra ügyelet (du.4-tõl reggel 8-ig) után 4 óra pihenõidõ, 24 óra (hétvége) után 8 óra pihenõidõ jár(na).

És az álmaim: "elálmodtátok" elõlem az álmaimatKép
Úgy gondolom, hogy nem pénzkérdés, hogy egy kórházban NE izzadtság (és másegyéb) szagú takarító, ápoló személyzet dolgozzon. De pénzkérdés abból a szempontból, hogy az ápolási igazgató, humánpolitikai vezetõ (szóval az, aki felveszi az új dolgozót), örül, ha jön ember egy olyan helyre, ahová es. már hónapok óta keresnek munkaerõt. Nem fogja megszagolgatniKép (SajnosKép)
De sajnos, az sem pénzkérdés, hogy ki kerül melléd egy (akár csak 2 ágyas) kórteremben. Az ellen nem tud mit tenni az ember, hogy büdös, piszkos emberrel kell osztoznia a szobán.

Az én (mûtõsnõi) álmaim között van még az, hogy (gyuri is említette) ne kelljen külön köröket futni a JÓ, korszerû varróanyagokért, kötszerekért, hogy a mûtõ mûszaki felszereltsége elérje az orvosok tudásának színvonalát (ti. hiába van magasszintû tudás, ha a megfelelõ eszközök hiányában ezt nem tudja kamatoztatni egy orvos).

Ha eszembe jut még valami, folytatom.

Üdv:
Jovi
jovika
 


Napocska!
Ne bomolj már! Bármit lehet írni, ez nem az "én topikom", csak én nyitottam, bár más is megtehette volna Kép
Álmodni is azért álmodunk (álmodozunk), mert a valóság más, mint amit szeretnénk, nem?

Jovi, Gyuri!
De jó, hogy itt vagytok, így teljes a kép, ha a "szolgáltató" álmait is ismerjük, hátha valahol meghallgatást nyertek Ti is! Kép

Gyuri!
Én nem értem ezt a kanadás álmot. Pontosabban abból, amit Napocska leírt, én se kaptam kedvet az ottani viszonyokhoz.
Mitõl hatékonyabb az a rendszer? Itt a Napocska által leírtakhoz képest sokkal több vizsgálat, macera van, és durcás a doki, védõnõ, ha nem akarom valamelyiket, akkor mi a baj mégis?

A szolgáltatás szót én úgy értelmezem, hogy megteszik, amit kérek, és megmondják, mit fizetek érte. persze az e.ügyben ez nyilván ésszerû keretek között történhet csak. A fodrász befesthet hupililára, az orvos feltehetõleg nem fogja a kezem helyére operálni a lábamat, még ha kérem se.
Nálunk úgy tûnik egyelõre, a befizetett TB után nagyon nem egyforma szolgáltatás jár, "ég és föld" különbözõségû kórházakat, orvosokat lehet kifogni.

A mindenhez pénz kell dolgot már a gyerekeim is ismerik, itthon azzal szoktak egymásra licitálni, hogy találgatják, mi az, amihez nem kell pénz Kép Édesek ilyenkor, meg máskor is, de ez igencsak OFF itt.

Szerintetek említsünk kórházneveket? Hm???
Fõleg olyanra gondolok, ahol az álmunk egy része már megvalósult. A negatív oldalnak van másik topik...

Edó
Edóka
 


Sziasztok!
Az álmaim kórháza mellett szeretnék az álmaim háziorvosáról írni. Sokszor beszéltünk arról itthon, hogy ha lenne olyan magánorvos, aki nem csak akkor jön szóba, ha betegek vagyunk,hanem meghatározott idõnként eljön, és megkérdezi, hogy vagyunk, elmondja hogyan õrizhetnénk meg az egészségünket, elzavar szûrésekre. Akkor lenne jó, ha nem válna el a háziorvosnál, hogy gyerek-e vagy felnõtt valaki, hanem valóban az egész családot ellátná, és jönne, amikor hívjuk (persze gond esetén). Régi filmekben látni ezt. Ha lenne ilyen magánpraxis, akkor kiszorítnánk a havi díját.
A változáshoz szerintem az igények erõsödése szükséges. Én megütközve hallottam, hogy országos nõgyógyászati rákszûrés kampányt szerveznek! Nem azért, mert nem kell, hanem azért, mert minden nõnek lehetõsége van arra, hogy elmenjen a nõgyógyászhoz! Az igényt kell kialakítani, beszélni kell róla már az iskolában, hogy természetes legyen. Minél nagyobb az igény annál többet beszélnek róla, és nagyobb nyomást lehet gyakorolni.
Timi
 
 


Sziasztok!

Na, elkanyarodtunk arrafelé amirõl nemrég én is elmeditáltam: a szûrõvizsgálatok. Mindenki azt mondja, hazánkban a megelõzés nagyon gyenge lábakon áll, pedig a szûrõrendszer technikailag ennél sokkal jobban megvan. Lásd tüdõszûrés stb. És tény, az ember sok helyre nem megy el, ha nem muszáj, mert bár elméletileg elismeri, hogy igen, helyes volna, a vizsgálat esetleges kellemetlensége kibírható, de mégse megy, mert nincs rá ideje, nem jut eszébe stb. Én egy olyan rendszert álmodtam meg ezzel kapcsolatban, ami persze álom, de mégis: egy olyan szûrõvizsgálati szervezés, hogy egyetlen napra behívnak -erre mondjuk járna évi egy nap fizetett szabi vagy ilyesmi -és arra a napra percpontosan beosztják, mikor hol várnak -tüdõszûrés, különbözõ rákszûrések, fogászat, de normál belgyógyászati szûrés, egy évben egyszer gondolom az is reális. És aztán az összes eredményt elküldik mondjuk a háziorvosomhoz, akivel aztán -na talán ehhez muszáj még egy nap - megbeszélem, hogy hol találtak olyat, amire figyelni kell. Mert amíg egy-egy szûrés egy egész napomat elviszi, addig nem fogok 5-6-10 félére elmenni, akkor se, ha a háziorvos lelkesen elküldöget. Nagyon naív vagyok?
Végül is, valahol kisbaba korhoz még mûködik a rendszeres szûrés, õket még küldik a háziorvosok ide-oda -már itt se túl jó a sok külön menés, de babának még napi egy elég- aztán az ovis, sulis gyereket már legfeljebb az oviból-suliból viszik szûrni, mi már szinte csak ha beteg, akkor visszük háziorvoshoz. És aztán 14 évesen kb. a dolog teljesen megszûnik, semmi rendszeres ellenõrzés nincs. És talán a védõoltás helyzet is ilyen, hogy addig még van újra oltás, de a felnõtt lakosság a tizenévesen kapott emlékeztetõ oltás után meddig védett?? (bocs azoktól, akik gyanezt a nagycsaládos topikon már olvasták tõlem, ott pont kifejtettem ugyanezt nem is olyan régen)

Ildi

Ildi
 
 


Edó!
Mitõl hatékonyabb?
1. Magas életszínvonal = kevesebb betegség, vagy ugyanaz, de késõbbi életkorban = magasabb életkor. Ez a legfontosabb, csak annyiban egészségügy, hogy az életmód ...
2. Az egészségügy profi módon szervezett, nem arra megy ki a játék, hogy a beteg jól érezze magát (mert ezért fizet), hanem arra, hogy minél hamarabb meggyógyuljon. Az itthoni marha sok vizsgálat jelentõs része felesleges: idõ, pénzpocsékolás, a célja az, hogy a beteg lássa: foglalkoznak vele. (enek neve is van: diagnosztikus és terápiás túlápolás)
3. Szeretet, mosolyt (egy minimális szint felett) nem a kórházi szakszemélyzettõl (orvos, nõvér) kell kérni, illetve arra ott van a "szakszemélyzet": pszihologus, szociális munkás. Aki néz amerikai kórházsorozatot az ezt vegye észre, ne azt a sok szakmai hülyaséget, amit elétálalnak.

Pildi!
A szûrõvizsgálatok életünk részei. Sanos nem élünk vele. Nem élünk azzal a lehetõséggel sem ami van. De azért jó álom a szervezett multi-szûrés. Egy jó (üzleti alapú) biztosító pl. csak akkor szolgálatat az eredeti árért, ha az elõírt szûréseken megjelensz (pl. Kanada! ld. fennt), ha nem emeli a díjat! Mennek is, dalolva, önként. Akkor mit álmodjunk? Háziorvost? Kórházat? Biztosítót?
dr.Csákány
 


Ildi!
Igen a megelõzés gyenge lábakon áll, legtöbbször csak a betegséget kezelik, de a megelõzési módokra nem hívják fel a figyelmet az orvosok. Most hirtelen nem is tudom, hogy miért, azért mert nem ismerik ezeket a megelõzési módokat, vagy azért mert azt akarják, továbbra is sûrûn járj hozzá?! A gombás kezeléseknél is így van, az életmód változtatásáról sem beszélnek, nem kérdezik van-e egyéb tüneted pl. nekem a folyáson kívül, csak egyszerûen felírnak ilyen meg olyan szereket, kúpokat. Nem kérdeznek semmit, pedig kellene, mert ez nemcsak helyi, hüvelyi kérdés! A szájban is van gomba, és ezt az elmúlt 4 év alatt egyetlenegy dokim sem említette meg.

A gyógyítás ne csak a betegség kezelésébõl, hanem a megelõzésbõl is álljon! Azaz: felvilágosítás, hogy mire ügyeljen a beteg miután meggyógyult, fõleg akkor ha megelõzhetõ, akkor miért nem térnek ki erre az orvosok?
A vizsgálatokról: Nem tudom, nem hiszem, hogy az a néhány vizsgálat is felesleges lenne a beteg gyógyulása szempontjából, én inkább kevésnek tartom. Így is úgy kell kikönyörögni néhányat!

Nikie
 
 


Hali!

Ma voltam az egyik kórházban flowmetria ellenõrzésen. A vizsgáló orvos azt hitte, hogy egy darab nyers hús a hasam benne agyerekkel. Ami részben igaz is, (mert nyers húsi) de nem kartámla! Majd 10 percig támaszkodott a pocakomon az UH-s "bigyóval" miközben magántelefonját intézte, közben meg "scrollozott" rajtam hogy addig se higgyem azt, hogy nem csinálja. Olyan erõvel nyomta rám hogy a vizsgálat után görcsben voltam és fájt az egész pocak! Menni nem birtam úgy kellett riasztanom apóst, hogy jöjjön. Eddig egy UH-n sem tapasztaltam ilyen durva bánásmodot, igaz, hogy a dokimon kivül õ volt a 2. aki Uh-val vizsgált. Aztán a nyomtatott ambuláns lapért is úgy kellett visszakopognom,hogy ugyan nem az lenne a lényeg??? Nem kéne odaadnia?
Azt hiszem álmaim kórházában nem ilyen orvost álmodnék, bár lehet, hogy jó szakember, de egy hentesboltban éreztem magam ahol én vagyok egy fél disznó...
Bocsánat a kirohanásért de nagyon friss az élmény, ma délelõtt történt! Lehet nem is ide illikKép

sasha

Kép
 
 


Most kicsit konkrét leszek. Lehet, hogy nem ebbe a topicba tartozik, de azért leírom, mert szerintem közvetve ide is.

Tavaly decemberben született a kisbabám, akit komplikációk miatt azonnal átszállítottak a János-kórház újszülött-intenzív részlegére. Na, azt szeretném megosztani veletek, hogy ott milyen állapotok uralkodnak. Ott kezdõdik, hogy csak cipõvédõvel lehet bemenni, ami nagyon helyes, csakhogy soha nem volt tiszta, és mindig a kukából kellett kibányászni egyet a használtak közül, mert az elõírás az elõírás, cipõvédõ kell, nem baj, ha mocskos már. Aztán köpenyt kellett felvenni a ruhád fölé, amik szintén undotítóan néztek ki, a két hét alatt, amíg odajártunk egyetlen egyszer sem lettek kimosva, koszosak, büdösek voltak. A fertõtlenítõs kézmosó mindig ki volt fogyva, tiszta törölközõ sose volt. Ennyit a higiéniáról egy koraszülött és beteg babákkal teli osztályon..
Pár szó a nõvérkékrõl.. volt köztük nagyon rendes, becsületes, emberséges, de egy különösen undorító is akadt köztük. Rettenetesen ápolatlan, büdös volt mindig. A picik hiába ordítottak akár órákon át, SOHA, egyetlen egyszer föl nem vette volna õket, sõt oda sem ment megnézni, mi lehet a baj. Szigorúan három óránként volt hajlandó a babákra nézni, amikor etetni kellett õket. De hogyan etette õket!! Eszébe nem jutott volna karjába venni az apróságokat, esetleg pár kedves szót szolni hozzájuk, úgy ahogy voltak, fekve a szájukba tömte a cumisüveget ( elõtte jó nagy lyukat vágott a cumiba, hogy hamarabb megegyék szerencsétlenek), majd amikor kifogyott, kitépte a szájukból és ment tovább. Meg se böfiztette õket, össze-vissza buktak szegények.
Az én babám nagyon súlyos vérszegénységgel került oda, de nem ezen a nõvérkén múlott, hogy életben maradt, felõle ugyanis meghalhatott volna.. Egy alkalommal injekciót adott be a fejébe bekötött infúzióscsövön keresztül, illetve annak kanüljébe. Szerintem mindenki tudja, hogy nagyon lassan kell beadni, de hát kedves nõvérünk sietett, mert kezdõdött a legújabb része Eszmeraldának, vagy Fiorellánakm vagy mittomén minek. Így hát egyetlen laza mozdulattal belenyomta szerencsétlenbe az inekciót, szegénykém meg visított, mint a sakál. Aztán, mint aki jól végezte dolgát, elvonult tévézni. Tartom a karomban a kislányt, egyszer csak látom, hogy csurog a vér le a ruhámra, meg a földre. Elmulasztotta ugyanis a drága nõvérke rendesen lezárni a kanült. Egyetlen óriási szerencséje a kisbabámank az, hogy éppen bent voltunk nála, különben simán elvérzett volna, mert rá nem nézett volna utána még három órát legalább etetésig. végülis egy kis vérveszteség mit számít egy életveszélyesen vérszegény gyereknél.. Dehogy azt higgyétek, hogy bocsánatot kért. Azt mondta, HOPPÁ, ez kicsit nyitva maradt..
Amikor haza szerettem volna vinni minél hamarabb a gyerekemet ezek közül a csodás körülmények közül, egy igen kedves doktornõ a fejemhez vágta, szó szerint, hogy Mit ugrálok, örüljek, hogy él a gyerekem, hogy egyáltalán élve született, és azóta se halt meg..
Hát köszönöm. Örültem. Ugyan õ volt, aki az elsõ nap kedvesen mosolyogva bemutatkozott a férjemnek, majd közölte velem: Maga meg kicsodája a gyereknek?

Meséljek még? Azt hiszem felesleges...
Álmaim kórháza olyan, ahol ez még rossz viccként sem fordulhatna elõ..
Ezúttal most n&eac
 


Sziasztok!

Timi, nagyon tetszik, amit legutóbb írtál és azt hiszem, Csákány doktor is pont errõl beszélt: talpraesetten, bátran kell kiállnunk azért, hogy bizonyos igényeink megvalósulhassanak. Tudnunk kell kommunikálni. Ehhez azért mindjárt azt is hozzáteszem, hogy egy vajúdó vagy frissen szült kismama nem feltétlenül van abban a lelkiállapotban, hogy verje az asztalt a jogaiért. Erre valók pl. a dúlák, akik az én álmaimban nem csak mint szüléskísérõk szerepelnek, hanem éppen az egészségügyi személyzet és a család közti párbeszéd megkönnyítõi a szülés idején.

Említettétek, hogy a szülésre felkészítõ tanfolyam részévé kellene tenni, a csecsemõgondozás ismereteinek elsajátítását is. Ha minden jól megy, én hamarosan éppen ilyen tanfolyamokat fogok indítani, ahol szó lesz a várandósságról, szülésrõl, gyermekágyról, szoptatásról (naná!), csecsemõgondozásról, babamasszázsról és része lesz a terhestorna is.

Álmaim kórházában a koraszülött babáknál alkalmazzák a kenguru-módszert, vagyis a kisbaba, ha állapota megengedi, akár csövekkel az orrában is, ideje nagy részét édesanyja csupasz mellkasán tölti, egy hordozókendõben, mindketten alaposan bebugyolálva. Hallgatja édesanyja szívverését, és bármikor nyalogathat egy kis tejcsit a mamája mellébõl. Külföldön egyre inkább elterjedt módszer, nagyban javítja a koraszülött babák túlélési, gyógyulási esélyét.

A tisztaságról: igen, elengedhetetlen, hogy minden tiszta legyen. Hadd említsem a Margit kórházat, ahol egy idõben (ma nem tudom, mi a helyzet) a szülészet-nõgyógyászatot egy másik csapat takarította, mint a többi osztályt. Az osztályvezetõ fõorvos nagyon kényes volt a tisztaságra, vizit alkalmával nem egyszer végighúzta az ujját a peremeken, és jaj volt a takarítóknak, ha port talált!

Ja, és a MArgit kórházban van látogató-szoba, ahová az anyuka bevonulhat a családjával, látogatókkal és a kisbabával. Van vízcsap, szappan, papírtüri. Ezt sokal jobb megoldásnak tartom, mint amikor a gyermekágyas szobába bevonul az egész pereputty, miközben mondjuk a szomszédos anyuka éppen feji a tejcsit.
Annyiból kényelmetlen, hogy ha a mama éppen szoptat, akkor a családnak sokat kell várakoznia. Erre viszont az lenne szerintem az ideális megoldás, amit Napocska írt és én is tapasztaltam, amikor Amerikában szültem, hogy a négyagyas szobában a szemben lévõ ágyak között fal húzódott, az egymás melletiek között pedig be lehetett húzni a függönyt.

Még a vizsgálati módszerekrõl szerettem volna írni. Kint nyugaton a nõgyógyászati vizsgálat úgy zajlik, hogy a nõ, míg egyedül van a vizsgálóban, levetkõzik, belebújik egy köpenybe és az orvos nem látja meztelenül. A köpeny alatt vizsgálja. Eleinte kissé álszemérmesnek tartottam a dolgot, de talán mégis hasznos, ha a sok gátlásos emberre gondolunk.

Álmaim kórházában a szülészeten van laktációs szaktanácsadó.

Álmaimban a szülészet nem kórházban van.

Iboly
 
 


Sasha!
Kép Szerintem észre se vette, hogy nyomta a hasadat sajnos...

Névtelen!
Van egy topik: Kórházak, orvosok - a negatív oldal : amit írtál, sajnos oda való, nem álom, inkább rémálom.

Iboly: de jó, hogy idetaláltál Te is! Kép

Gyuri!
Akkor legyen pszichológus és szociális munkás, aki törõdik a beteg lelkével is!
Az életszínvonal emelése talán egy másik álom...

Egy idézet:
Fodor Ákos: Metaoptika

"Nagyon figyelj, mert a világot
teszed is azzá, aminek látod."

Borcsa Boszorkától "loptam" egy másik topikból. Szerintem nagyon illik ide is.

Edó
Edóka
 


Iboly!
Kösz. Végre egy jó gondolat: kérem a címet(tanfolyam) Esetleg vállalsz máshol is?

Álmaim kórházában a szülés kórházban van, ami ugy tünik mintha otthon lenne.
Dr. Csákány
 


Rémálom is álom. Ird ki magadból, ez a feldolgozásban is segít.
gyuri
Névtelen
 


Kedves névtelen!

(kicsit ez is off)
mikor a hozzászólásodat olvastam, a hideg rázott,bõ 2 éve u.ez jutott nekünk is, azzal a különbséggel, hogy az én lányomnak még csak be sem kellett volna koraszül. osztályra kerülnie, u.is 2200 g-mal max. apgarral született, csak a kib... kútvölgyi ledobta oda, ne nekik kelljen veszõdniük vele. Na, a Jánosban azért biztos, ami biztos megbetegítették egy klebsiella nevû vírussal, kb. mint a salmonella, minden gyerek megkapta, u.is kézmosás nélkül, u. azzal a lendülettel kenegették a babák popsijait a dobozos kenõcsbõl. egy éjjel az én lányomat is kis híján eltették láb alól, nem az érbe ment az infúzió, hanem mellé, csak nõtt a feje, mint egy zsömle, mindez csak azért, mert a nõvér nem szólt az ügyeletesnek, hogy segítsen bekötni az inf-t(amihez szabály szerint 2-en kellenek), de persze ezután sem kért segítséget, 3x szúrt mellé a babám fején.
úgy engedtek haza, hogy nem volt még egészséges a gyerek, és amikor már vér volt a székletében(bélvérzés kezdõdött), visszamentünk, úgy bántak velünk, mint a leprásokkal, fertõtlenítettek utánunk mindent-inkább elõtte tették volna- a folyosó utolsó szobájában. 1 éjszakát voltam hajlandó bent maradni ,saját felelõsségre hazamentünk és csak a napi 1 inf-ra jártunk vissza.
amúgy cipõ-köpeny-etetés témában u.ez volt a tapasztalat, én azért nem kaptam a kezembe 3-4 napig, mert macerás lett volna a lekötött infúzióba c-vitamint fecskendezni véralvadásgátlás miatt(kanül volt bent, szúrni nem kellett volna)meg mert sokat bukik(!) pedig csak annyi kellett volna, hogy ne egy üdítõs üvegnyi luk legyen a cumin, és mikor megkérdeztem az egyik nõvért, nem kellene-e megbüfiztetni, v. legalább hasra rakni evés után, azt mondta, hogy ilyen kicsiket még nem kell(!)
szóval egy horror, és nincs mégegyszer az a pénz, hogy a kútv. -ben szüljek és ezt kockáztassam.

Há, nekem ez a rémálmaim kórháza.

Juli
Juli
 


Lanyok!

En Ausztraliaban szultem es ott - hasonloan a kanadai viszonyokhoz - szinten nem viszik tulzasba a vizsgalatokat. Es ennek kifejezetten orultem, mert ha nem szukseges, akkor minek az allando nyulkalas, piszkalas? A korzeti (GP) elatott rendesen, 12. hettol pedig a korhaz ahova jartam - illetve Birth centreben a szulesznok. Minden egyes alkalommal suly, vizelet ellenorzes, baba szivhangjanak ellenorzese, a baba helyzetenek megallapitasa (kivulrol ovatosan megnyomogattak a pocimat) es alapos kikerdezesbol allt a gondozas. Orvost nem is lattam egesz vegig, csak a szulesnel. Akinek valami panasza volt az termeszetesen azonnal orvoshoz (szulesz-nogyogyaszhoz) kerult. Ket UH-m volt, a 12. heten es a 18-on. Tobbre, csak problema eseten kerul sor, mivel - indoklasuk szerint - nincs bebizonyitva, hogy nem artalmas, ctg-re csak szules elott kerult sor es vegig szules alatt. (Ja es majdnem vegig otthon vajudtam, mert otthoni nyugodt korulmenyek kozott gyorsabban tagul a mehszaj, persze mikor kezdodtek a fajasok megvizsgaltak a korhazban.) Most lehet, hogy csodalkoztok rajta, de igen hatekonyan mukodik igy is a terhesgondozas, leven, hogy atlag 3-4 gyerek szuletik egy csaladban, de nem ritka, hogy 5!
Az en almaim korhaza pedig, az ahol a lanyom szuletett! A szulesnel mindenki korrekt volt, biztattak, simogattak es batoritottak. Segitettek testhelyzetet valasztani, javasoltak, hogy probaljuk ki ezt es ezt, melyik nekem a legmegfelelobb. Tukrot is hoztak, hogy lathassam, ahogy a kisbaba kibujik. Miutan a kislanyom megszuletetett, meleg italt es nemi etelt kaptam, hogy egy kicsit erore kapjak, majd lezuhanyozhattam. Utana felvittek az osztalyra. (Egyebkent haza is mehettem volna szules utan.) A szulesznok es a noverek nagyon keszsegesek voltak, mindig segitettek, ugy ereztem, hogy csak velem foglalkoznak. A baba velem volt az egyagyas, zuhanyozos korteremben, de keresre atvittek a csecsemoszobaba. Gondosan ugyeltek ra hogy a babat 3 orankent etessem, jottek es felkeltettek. A gyerekorvos elottem vizsgalta meg a babat, es minden eredmenyrol tajekoztatott mindekt. Mivel ott nem kotelezo az oltas, felvilagositast kaptunk az oltasi lehetosegekrol, az oltas kockazatarol es mivel jar(hat), ha nem kapja meg a baba. Az oltast mindig elottem adtak be.Sajnos tapszert kellett adni a babanak, mert nem indult be a tejem idoben es szegeny kislanyom nagyon kiszaradt, de erre csak akkor kerult sor, amikor azt a gyerekorvos javasolta. Amikor hazamentunk, masnap meg kijott a szuleszno megnezni minket, hogy minden ok-e. Utana mar csak a korzeti vedonohoz kellett vinni a babat. Mar masnap ki lehetett vinni a babot setalni (pedig telen szuletett, eleg huvos volt).

Bocsi, hogy ilyen hosszu voltam, de ugy ereztem ezt le kell irnom. Nagyon- nagyon elegedett voltam a korhazzal, a szemelyzettel, pedig ez "csak" egy allami korhaz volt! Mindenben maximalisan segitokeszek voltak, annak ellenere,hogy nem kell fizetni a szulesert az orvosnak, szulesznonek. Szoval azt hiszem en nagyon szerencses vagyok, hogy almaim korhazaban adhattam eletet a kislanyomnak.

Maci
 


Huuu, bocsi lemaradt az eleje!

Szoval igy kezdodott volna:


Kedves Lanyok!

Kép

Megegyszer bocs!Kép

Maci a feledekenyKép
 


Iboly, a nogyogyaszati vizsgalati modszert jo lenne, ha itt is bevezetnek- egy masik topikban mar irtam mennyire "idetlen" amikor a "dobozbol"-(lyuknyi oltozo) kilepve az orvos es mas egyeb szemlyzet alul semmiben lat meg, mikozben vegig kell lejteni azt a 5-8 m-t a vizsgalo asztalig. Lehet, hogy sok not ez nem zavar, de engem igen- mindig szoknyaban jarok ezert vizsgalatra- ha mar kopeny nincs...

A takaritashoz annyit, hogy ketsegtelen ezek az allapotok a jellemzoek a korhazakra sajnos, de attol tartok a szemlyzet kivalasztasa a legtobb helyen nem ugy megy, mint irjatok- azaz nem felveszik az embereket, hanem kozbeszerzessel versenyeztetik a takarito vallalkozokat, akik az alacsony ar mellett persze beigerik a legszuperebb tisztasagot, meg mindent aztan meg odakuldik a szazhuszadik alvallalkozojukat...Annyit lehetne tenni, hogy az igy "teljesito" takarito szolgaltatonak bizony nem kellen referencia levelet kiadniuk a korhazaknak!!!!
Tea
Tea
 


A takarítással az a gond, hogy míg a bentfekvõk nem vigyáznak pl a wc tisztaságára, addig hiába takarítanak jól Kép Nálunk 4 emberre jutott 1 fürdõszoba. Idõnként így is kritikán aluli volt a wc állapota (a zuhanyzóé nem, szóval valszeg takarítottak rendesen). Mivel 4-en voltunk rá, pillanatok alatt sikerült kideríteni, ki volt utána már nem is volt többet gond.

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Sziasztok !
A szolnoki kórházban kb. 40 betegre jut 1 használhatatlan koszos , mocskos wc. Szülés után hashajtóval versenyezni kell ki ér oda hamarabb . Gondolom 20-30 év alatt megváltozik a helyzet .
erika (erika)
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: