Új privát üzeneted érkezett!

Kismamaszótár 1.

A fejezetek a terhesség, a szülés témakörét ölelik fel, némi anatómiával és újszülöttgyógyászattal "megfuszerezve". Mint gyakorló szülésznok tudjuk, hogy a várandós kismamák nagyon érdeklodoek és jól felkészültek leendo hivatásukra, az anyaságra. Ez a stúdium az elso kilenc hónappal kezdodik és életünk végéig tart. Ezekbe a kismama-tanulmányokba szerettünk volna segíteni ezzel a szótárral.

A célunk az volt, hogy ha valaki egy szakkifejezést hall a védonotol, az orvostól, a szülésznotol, és hirtelenjében elfelejti megkérdezni a magyar megfelelojét, akkor ne kelljen az összes kismamás könyvet átforgatni a válaszért. Tudom, sokszor mi, szakdolgozók is hibásak vagyunk, észre sem vesszük, hogy a szakzsargonban latin szavakat is használunk, ezért a címszavak magyar megfeleloje mellett megtalálhatók az orvosi kifejezések is. Reméljük, segítséget nyújt a zárójelentésekben, a leletekben olvasottak megértésében is, hiszen hiába mondja el a távozáskor az orvos jól érthetoen, hazaérve talán újra szeretné az ember tudni, mit is jelentenek a szavak, s így felidézhetoek lesznek az elbocsátó instrukciók is. Kérem, fogadják szeretettel és olvasgassák szívesen:

Dr. Rákócziné Krämer Ágnes és Nováky Rita szülésznok

Családtervezés, fogamzásgátlás

Családtervezési gondozás: a gyermekvállalás, a teherbeesés tudatos tervezését jelenti szakember segítségével.

Ébredési homérséklet: a termékeny napok megállapítására szolgáló módszer. Az ébredést követoen, a fizikai mozgást megelozoen a szájban vagy a végbélben mért homérsékletbol kimutatható a tüszorepedés. A ciklus elso felében, a peteérés idején, 37 °C alatt marad a homérséklet, tüszorepedés után 1-2 nappal megemelkedik. A homérséklet-emelkedés 0,3-0,6 °C, a menstruáció kezdetéig fennmarad. Az értékelés alapja a relatív homérséklet-emelkedés. Hibalehetosége: a már bekövetkezett tüszorepedés után csak az egy-két napon belül észlelheto a homérséklet-emelkedés, addig a fogamzás megtörténhet. Utazáskor, stresszhelyzetben, kisebb megfázáskor a homérséklet-mérés eredménye nem értékelheto. Csak szabályos ciklusú nok alkalmazhatják biztonságosan.

Esemény utáni tabletta: azoknak ajánlott, akik alkalomszeruen, nem rendszeresen élnek nemi életet. Az együttlétet követo 72 órán belül kell bevenni a tablettát, majd a gyógyszer fajtája szerint 12 óra múlva ismételten 1-2 tablettát, mely gátolja a megtermékenyített pete beágyazódását. Sürgosségi fogamzásgátlási rendelokben, nogyógyászati rendelésen íratható fel. Egyes kórházak sürgosségi fogamzásgátlási ambulanciája éjjel-nappal fogadja a hozzájuk fordulókat.

Fogamzásgátló (antibébi) tabletták: hormonális készítmények, melyek a noi ciklus hormonjait tartalmazzák különbözo mennyiségekben. Hatására a peteérés, a tüszorepedés nem következik be, megváltozik a petevezetok mozgékonysága, a méh nyálkahártyája elvékonyodik, ezzel alkalmatlanná válik a pete befogadására. A méhnyak-nyák mennyisége csökken, nyújthatósága no, szinte átjárhatatlanná válik a spermiumok számára.

A tablettákat a havi vérzés elso napján kell elkezdeni, és a csomagoláson feltüntetett sorrendben kell bevenni, lehetoleg a nap azonos idoszakában. Az elmulasztott bevételt minél hamarabb pótolni kell. Hányás-hasmenéskor a gyógyszer felszívódása csökkenhet Egyes gyógyszerek a fogamzásgátló tabletták hatását megváltoztatják, melyrol az orvos tájékoztatását kell kérni. A tabletták felírását kivizsgálás elozi meg. Szív- és érrendszeri betegségben, máj- és egyes vesebetegségben, véralvadási zavarokban és bizonyos szembetegségben szenvedok fogamzásgátló tablettát nem szedhetnek. Hatékonysági (Pearl) indexe: 0,2-8. Lásd még: hatékonysági index.

Follikulometria: kismedencei ultrahangvizsgálat, mely a ciklus 9-11 napjától a petefészekben érésnek indult petesejtek fejlodését, a méhnyálkahártya felépülését kíséri figyelemmel. A ciklus közepéig 2 naponta ismételt vizsgálattal a tüszoérés-tüszorepedés ideje hozzávetoleges pontossággal megadható. Ennek a meddoségi kezelések hatásának figyelemmel kísérésénél van jelentosége.

Hatékonysági (Pearl) index: a fogamzásgátlási módszerek megbízhatósági mutatója. Megmutatja, hogy az adott eljárás használata mellett 100 asszony közül egy év alatt hány esik teherbe. Minél magasabb egy fogamzásgátlási módszer Pearl-indexe, annál nagyobb az esélye a nem kívánt terhesség bekövetkeztének.

Hüvelyi pesszárium (hüvelybe felhelyezheto eszköz): a kupolaszeruen kifeszülo körkörös gumisapka elfedi a méhszájat és a mellso hüvelyboltozatot. Méretét nogyógyászati vizsgálattal választják meg. Elonye: a partnernek észrevétlen, egészségre áttalmatlan, egy eszköz kello gondozás után hosszú ideig, ismételten felhasználható. Közösülés elott kell felhelyezni és csak 6-8 órával utána szabad eltávolítani. Spermiumölo (spermicid) anyaggal kombinálva hatásfoka javítható. Hatékonysági (Pearl) indexe: 61-33. Lásd még: hatékonysági index.

Intrauterin eszköz (spirál): a pete beágyazódását megakadályozó eszköz, melynek borítása muanyag, réz, arany, ezüst vagy hormont kibocsátó anyag lehet. Felhelyezésének idopontjai: általában a menses utolsó 1-2 napja vagy a menses utáni 2-3. nap. Az eszköz a szervezetben maradhat rendszeres kontroll mellett akár 4-5 évig is, az eszköz fajtájától függoen. Hatékonysági (Pearl) indexe: 0,9-8.

Kémiai módszerek: a hüvelybe juttatott spermiumölo (spermicid) hatású készítmények - krémek, habok, kúpok, hüvelygolyók - alkalmazásával történo fogamzásgátlási módszer. Pearl indexe: 6-42. Lásd még: hatékonysági index.

Kondom: az erekcióban lévo péniszre felhelyezett gumióvszer. Nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, hanem eszköze a szexuálisan terjedo betegségek megelozésének is. Hatékonysági (Pearl) indexe: 3. Lásd még: hatékonysági index.

Megszakított közösülés (coitus interruptus): összeszokott partnerek módszere lehet Az orgazmus bekövetkezte elott a hímvesszo távozik a hüvelybol és az ejakulátum nem kerül a hüvelyboltozatba. Hatékonysági (Pearl) indexe: 12-38. Lásd még: hatékonysági index.

Méhnyak vizsgálata: a termékeny napok megállapítására használható. Tüszorepedés idején a méhszáj puhább tapintatú, nehezebben elérheto, nyílása kissé tágabb. A természetes fogamzásgátlás eszköze, célszeru a méhnyak-nyák vizsgálatával és az ébredési homérséklet-ellenorzéssel kombinálni. Lásd: ott.

Méhnyak-nyák vizsgálat: a ciklus termékeny napjain a méhnyak-nyák üvegszeruvé, nyúlóssá válik. Ezekben a napokban, ha tárgylemezre kikenve megnézzük, megszáradás után páfránylevél-rajzolatot mutat Ezen alapszanak a termékenységi minimikroszkópok is. Hüvelygyulladás esetén nem értékelheto.

Naptár módszer (Ogino-Knauss): természetes védekezési módszer, mely a termékeny napok kiszámítását és az ovulációt követo idoszak absztinenciáját (a közösüléstol való tartózkodást) jelenti. Hatékonysági (Pearl) indexe: 12-35. Lásd még: hatékonysági index.

Negatív családtervezés: a terhesség létrejöttének megakadályozását, illetve a nem kívánt terhesség megszakítását jelenti. Pearl-index (hatékonysági index): lásd hatékonysági index.

Pozitív családtervezés: az egészséges terhességek létrejöttének segítését, majd azok szülésig való gondozását jelenti. Sürgosségi fogamzásgátlás: lásd esemény utáni tabletta.

Sterilizáció (végleges meddové tétel): a fogamzásgátlás leghatásosabb formája, mely nok esetében hasi mutéttel a petevezetok lekötését, átvágását jelenti. Férfiaknál a lágyékcsatornába belépo ondóvezetéket vágják át (vasectomia). Ez a beavatkozás nem befolyásolja a közösülési képességet, a herék férfihormon-termelo funkciója megmarad. Elvégzésének lehetoségeirol jogszabályok rendelkeznek.

Anatómia, élettan

Ampulla tubae: a petevezetonek hasur felé nyitott tölcsérszeruen kitágult része. Lásd még fimbriák.

Androgének: szteroid hormonok, keletkezési helyük noknél: mellékvesekéreg, petefészek. Tartós és fokozott androgénhatás fokozott szornövekedést (virilizációt) okozhat

Anteflexio-versio: a méh normál helyzete a kismedencében. A méhtest a méhnyakkal elorenézo tompaszöget zár be (anteflexio), és az egész méh elorefelé dol (anteversio). A nok kb. 20%-nál a méh különbözo fokban hátrahajlik (retroflexio). Ez idonként megnehezíti a teherbeesést, de a legtöbb esetben gond nélkül kihordható a magzat.

Artéria umbilicalis: két köldökzsinór veroér (artéria), mely a magzat felol a vénás vér a méhlepény (placenta) felé szállítja. Lásd még: magzati vérkeringés.

Bartholin-mirigy: a nagyajak belso felületén - a hüvelytornácban (vestibulum) - elhelyezkedo mirigyek, melyek váladéka a hüvelybemenet síkosítását végzik.

Botallo-vezeték (ductus Botallo): a magzati tüdoveroér és az aortaív közötti összeköttetés. Megszületés után elzáródik.

Cervixnyák: a méhnyak (cervix) hengerhám borításának suru, nyákszeru mirigyváladéka. A váladék mennyisége és minosége a menstruációs ciklus különbözo szakaszaiban más és más. Szerepe a belso nemi szervek felszálló fertozésének védelmében van. Lásd még: méhnyak-nyák vizsgálata a családtervezés, fogamzásgátlás részben.

Corpus luteum graviditatis: ha a petekiszabadulást megtermékenyítés követi a sárgatest (a petefészekben a petekiszabadulás után kialakult sárgatest hormont - progeszteront - termelo sejtek összessége) lassan növekszik kb. a terhesség 12. hetéig. Szerepe a hormontermelés, mely segíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását, a méhlepény kialakulását, a terhesség kiviselését.

Csikló: (clitoris) a kisajkak felso részének találkozásán lévo barlangos test, mely tele van idegvégzodésekkel. Közösülés alatt az izgalom hatására a csikló megduzzad és megmerevedik.

Douglas-ur: méhtest hátsó faláról a végbél elülso falára hajló hashártya redo, a hasüreg legmélyebb pontja.

Döderlein flóra: (Lactobacillus acidophylus) a hüvely élettani savas vegyhatását (pH: 4,5) biztosító pálcika alakú baktériumok, melyek a hüvelyhám glikogénjét (keményíto) tejsavvá alakítják. Ez a savas vegyhatás szükséges a hüvely nyálkahártyájának a védelméhez, valamint a normális körülmények között is állandóan jelenlévo baktériumok és élesztogombák biológiai egyensúlyának a fenntartásához.

Elsodleges tüszok: (primordiális vagy primer tüszok) a petefészkekben helyet foglaló tüszok, melyeknek száma a születés után kb. 5-6 millió is lehet. A nemi érettség idején az agyalapi mirigy (hypophysis) hormonjainak hatására ciklusonként egy-egy megérik.

Emlo: (mamma) a tejelválasztás szerve. Részei: a rostos, kötoszöveti állományba és a zsírszövetbe ágyazva, a tejmirigyek, melyek kivezetocsövei az emlobimbóhoz kapcsolódnak. Az emlobimbó (mamilla) körül helyezkedik el a bimbóudvar (areola mammae), melynek barnás színe a terhesség alatt fokozódik (pigmentáció). Az emlobimbó és a bimbóudvar mögött simaizmok vannak, melyek mechanikai ingerlésre összehúzódnak, ennek a szoptatásnál nagy jelentosége van. A bimbóudvar határán találhatók a Montgomery-mirigyek, melyek faggyú- és verejtékmirigyek. A tejtermelés hormonális stimulusra indul meg és marad fenn.
bigacsiga
 


Kismamaszótár 2.

AFP (alfa fötoprotein): velocsozáródási rendellenességek kiszurésére alkalmazott vizsgálat, melyet a terhesség betöltött 16. hetében végeznek az anyai vérbol. A nyitott gerincu magzatok gerincfolyadéka a magzatvízbe kerül, így abban magasabb koncentrációban található. Normál értéke: MoM (Magyarországi átlag) 0,5-2. Régebbi érték szerint 15-50 ng/ml. Hibalehetoségei: alacsony értéknél laborhiba, rossz idoben lett levéve, kevés vizsgálati anyag; magas értéknél: laborhiba, rossz idoben lett levéve, ikerterhesség, elolfekvo lepény (placenta praevia), elso terhességi harmadban vérezgetés.

Akceleráció: CTG görbén látható magzati szívmuködés-gyorsulás.

Alapfrekvencia: a mérés alatt észlelt magzati szívmuködésszám átlagértéke. Élettani: 120-160/perc

Amniocentezis: genetikai indokból végzett magzatvíz-vétel. A magzatvízbol nyert magzati hámsejtek diagnosztikus genetikai vizsgálatát végzik el a terhesség 14-16. hetében. Az anya hasfalán keresztül ultrahangos ellenorzés mellett egy vékony tuvel magzatvizet szívnak le. Ha az anya 35 évnél, az apa 45 évnél idosebb, kromoszóma-rendellenesség található a családban, az elozoleg született gyermek kromoszóma-rendellenességgel jött világra, a vizsgálat elvégzése indokolt. Szövodményei: spontán vetélés, magzatvízcsorgás 1-3 %-ban.

Amnioszkópia (ASK): a már nyitott méhszájon keresztül egy optikai eszköz segítségével tekintik meg a magzatvizet. Felvilágosítást ad a magzat méhen belüli jóllétérol, esetleges oxigénhiányos állapotáról, a fekvésrol (koponya vagy far), a burok állapotáról. Negatív amnioszkópos lelet ha a burok fénylo, a magzatvíz tiszta és áramlásba hozható.

Anencephalia: lásd VZR.

Autoszomális domináns öröklodés (uralkodó öröklodés): a betegség megjelenéséhez egy adott génpár egyik tagjának kódhibája elegendo. A betegség átadásának átlagos esélye 50 %, de két utód esetén lehet mindketto egészséges, lehet mindketto beteg is.

Autoszomális receszív öröklodés (lappangó öröklodés): a betegség megjelenéséhez egy adott génpár mindkét tagjának kódhibája szükséges. Az egészséges szülok utódai között lehetnek egészségesek (25%), lehetnek betegek (25%), és lehetnek hordozók is (50%).

Bébidop: kézi ultrahangos készülék, mely az észlelt magzati szívmuködést hanggá alakítja át.

Cordocentezis: a magzati vérvétel legkorszerubb módja, méhen belüli beavatkozás keretében a köldökzsinórból vért vesznek genetikai és egyéb vérvizsgálatokra.

CTG (kardiotokográfia): a magzati szívmuködés és a fájástevékenység egyideju megfigyelése. A fájástevékenység észlelése mechanikus nyomásérzékelofejjel történik, a szívmuködést ultrahangos fej továbbítja a CTG készülékbe, mely adatokat a gép regisztrálja.

CUS (chorionic villus sampling): chorionboholy-mintavétel, méhlepény bolyhok nyerése kromoszómaelemzés céljából. A vizsgálatot 9-12. terhességi hét között a nyakcsatornán át, 12. héttol hasfalon keresztül ultrahangos ellenorzés mellett végzik el. A beavatkozás indikációi megegyeznek az amniocentezis indikációival. Lásd ott.

Chorionbiopszia: lásd CVS.

Deceleráció: CTG görbén látható magzati szívmuködés lassulás, mely a méhlepény csökkent muködését jelezheti.

Dongaláb: többnyire mindkét lábat érinto multifaktoriális fejlodési rendellenesség, melyben a lábfejek erosen befelé fordulva állnak. Születés után ortopédiai korrekció szükséges. Lásd még: multifaktoriális.

Embryopathia: fejlodési rendellenesség, melyben a károsodás az embrionális fejlodés idején, a 3-8. hét közötti idoszakban történik (pl. rubeóla).

Fejbor-vér vizsgálat: a magzat méhen belüli oxigénhiányos állapotáról ad felvilágosítást, kiegészíti a veszélyeztetettséget mutató CTG leletet.

Fizikális terhelési teszt (FTT): magzati szívmuködés-vizsgálat, melyet az anya fizikai megterhelése után végeznek (kerékpár-ergométer, lépcsozés). Kimutatja, hogy a lepény muködése jó-e. Az anyai fizikai terhelés a lepényi keringést befolyásolja, ezt a jól muködo lepény kiegyensúlyozhatja. Pozitivitása: nem a közvetlen veszélyeztetettség jele, de a szülés fokozott figyelmet kíván.

Flowmetria (Doppler-szonográfia): egy adott magzati érszakaszon a véráramlás vizsgálata ultrahang segítségével. Így kimutatható a lepény elégtelen muködése, oxigén-anyagcsere zavara. Ha a lepénykeringés rosszabbodik, a magzati vérkeringés jellegzetesen megváltozik. A magzati érszakasz áramlásának sebességét regisztrálják, értékelik.

Fötopatia: olyan fejlodési zavar, ahol a károsodás a magzati fejlodés idoszakában, 60. naptól a születésig következik be (pl. toxoplazmózis, cytomegalia). Lásd még: toxoplazmózis, cytomegalia fertozés.

Genetikai tanácsadás: genetikai tanácsadóhoz fordulhat minden olyan egyén vagy pár, akiknek a családjában már fordult elo valamilyen genetikai károsodással született gyermek, akiknek többször megszakadt a terhességük, és ennek okát nem sikerült feltárni, a 35 éven felüli terhesek, meddo házaspárok, akiknél a gyermektelenségnek nincsenek nogyógyászati vagy andrológiai okai. A kivizsgálás után a tanácsadóban a genetikai megbetegedés esetleges elorejelzését, ismétlodési kockázatát és a megelozés módjait beszélik meg.

Kromoszóma eltérések: kromoszóma rendellenességek. A kromoszómák számbeli és szerkezeti rendellenességei lehetnek. Lásd még: genetikai tanácsadás.

Magzatmozgás vizsgálata: a várandós no naponta kétszer 1-1 órán át megfigyeli, megszámolja a magzat mozgásait. Az átlagos, élettani magzatmozgás (óránként 10-50) csökkenése, egyéb magzati vizsgálatokkal összevetve méhen belüli veszélyeztetettséget, oxigénhiányt, méhen belüli sorvadást jelezhet. Ez a módszer könnyen kivitelezheto, az anyának és magzatának semmilyen megterhelést nem jelent.

Multifaktoriális eredetu rendellenességek: bizonyos betegségek, fejlodési rendellenességek családi halmozódásnál felmerülo öröklodési forma, mely nem kapcsolható egyik öröklodési fajtához sem, kromoszóma-rendellenesség sem kimutatható. A felmerült betegségek kialakulásában szerepet játszhat több gén vagy génpár együtthatása, de nem elhanyagolható a környezeti károsító tényezok befolyása sem. Multifaktoriális eredetu rendellenességek pl. velocsozáródási rendellenességek, nyúlajak-farkas-torok, veleszületett szívrendellenességek, csípoízületi, emésztorendszeri betegségek.

NST (non-stressz-teszt): a terhes nyugalmi állapotában végzett cardiotokográfos (CTG) vizsgálat, amelyben a magzatmozgást, illetve spontán méhösszehúzódást követo szívmuködés-változásokból lehet következtetni a magzat méhen belüli állapotára. A szívhangok számának normálistól (120-160) való eltérése mutatja a magzati veszélyeztetettség fokát.

Anatómia, élettan

Endometrium: a méhüreg nyálkahártyája. Részei: a hengerhámmal fedett funkcionális réteg, mely a menstruációs ciklusban a hormonok hatására változik, a megérett petesejt befogadására alkalmassá válik, megtermékenyülés hiányában lelökodik. Bazális réteg, mely a méhizomzattal határos, a menstruációkor nem lökodik le.

Fimbriák: a petevezeto petefészek feloli részén találhatók. A kürt nyálkahártyájának rojtos, redozött, kesztyuujjszeru nyúlványai. Szerepük a petekiszabadulás (ovuláció) után a petesejt beterelése a petevezetobe

Follikulus: a petefészekben elhelyezkedo tüszo, melynek ciklikus megérlelését az agyalapi mirigy (hipofízis) tüszoérlelo hormonja (FSH = Folliculus Stimuláló Hormon) végzi. A folliculus tartalmazza a megérett petesejtet.

Foramen ovale: (ovális nyílás) a magzati szív két pitvara közötti nyílás. Születés után elzáródik.

Gát: (perineum) tágabb értelemben: a szeméremcsont, a két ülogumó és a keresztcsont alsó csúcsa közötti, rombusz alakú terület. Szukebb értelemben: a hüvelybemenet alsó pólusa és a végbélnyílás közötti, izomból, kötoszövetbol álló terület, mely a hüvelyt és a végbelet választja el egymástól. Jelentosége a szülés kitolási szakában van, amikor a megszületoben lévo magzati fej a medencefenék izmait eroteljesen megnyújtja. Ha a magzat feje csak sérülés árán tudna átférni, szükségessé válhat a gátizomzat átvágása (gátmetszés). Lásd még: gátinfiltráció, gátmetszés, gátrepedés, gátvédelem a szülés részben.

Gesztagének: A petefészekben termelodo hormonok. A pete beágyazódása a terhesség kiviselése nélkülük nem lehetséges. A legjelentosebb természetes gesztagén a progeszteron, melyet petekiszabadulás (ovuláció) után a sárgatest (corpus luteum) termel. Lásd még corpus luteum graviditatis és ovuláció.

Graaf-tüszo: (harmadlagos vagy tercier tüszo) az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt stimuláló hormon (Folliculus Stimuláló Hormon=FSH) hatására megérlelt tüszo, mely a petefészek felszínére kerülve a ciklus közepén megreped, a benne lévo petesejt kiszabadul.

Harmadlagos tüszo: (tercier tüszo) Lásd Graaf-tüszo.

Hüvely: (vagina) többrétegu, el nem szarusodó laphámmal bélelt, kb. 8-10 cm hosszú, izmos falú cso, mely a szuzhártya és a méh összeköttetése. A hüvely elülso és hátsó fala összefekszik és keresztmetszetben H-betut formáz. Nyálkahártyája glikogénben (keményíto) gazdag, melyet a Döderlein-flóra tejsavvá alakít. Ez adja a hüvely savas pH-ját. Lásd még Döderlein-flóra.

Hímen: lásd szuzhártya.

Kisajkak: (labia minora) a nagyajkak és a hüvelybemenet között található borredok. Hátul összeolvadnak a nagyajkak felületével, elöl a csiklót veszik körül.

Külso medencemérés: medencekörzo segítségével, a nagymedence külso vizsgálatai alapján a kismedence méreteit, tágasságát, alakját hozzávetoleges pontossággal meg lehet állapítani.

Külso méhszáj: (orificium uteri externum) a nyakcsatorna külso nyílása, mely a méhnyak alsó, hüvelybe nyúló részén található. Nogyógyászati rákszurés alkalmával innen vesznek sejtmintát citológiai vizsgálat számára és kolposzkóppal (5-20-szoros nagyítású mikroszkóp) megtekintik a külso méhszájat borító nyálkahártyát.

Actobacillus acidophylus: lásd: Döderlein-flóra.

Magzati vérkeringés: a magzati szívmuködés már a terhesség 4. hetétol megindul, a hatodik héttol pedig ultrahanggal regisztrálható. A magzat a lepényen keresztül kapja a fejlodéshez szükséges anyagokat, és a lepényen keresztül adja le a fölösleges anyagcsere-termékeket. Az oxigénben, tápanyagokban dús vér a köldökvisszéren (vena umbilicalison) keresztül a magzat köldökgyurujén át jut a magzatba. Innen a friss vér elosztása keveredésekkel történik, a magzati szervek különbözo oxigenizáltságú vért kapnak a keringés folyamán. Lásd még: artéria umbilicalis, vena umbilicalis, ductus Botallo, foramen ovale, placenta.

Másodlagos tüszo: (secunder tüszo) hormonális hatásokra érésnek indult tüszo, melynek már nem a közepén található a petesejt, a tüszo közepét folyadék (liquor folliculi) tölti ki.

Medencebemenet: a csontos kismedence és a nagymedence határán körkörösen elhelyezkedo gyuru. Szerepe a szülés alatt ha a magzati koponya a legnagyobb kerületével ezen a gyurun áthalad, a szülés természetes - hüvelyi - úton zajlik le.

Medencekimenet: határai: a szeméremív alsó része, a két ülogumó, a farokcsont csúcsa.
bigacsiga
 


Kismamaszótár 3.

Családtervezés

Oxitocin terhelési teszt (OTT): a méhlepény oxigénszállító muködésének vizsgálata. Egy alap-CTG után fájáskelto anyagot adagolnak infúzióban a vizsgált terhesnek. A keletkezo fájások alatt a magzati szívmuködést megfigyelik, regisztrálják, ebbol következtetnek a méhlepény muködésére. Ez a vizsgálat nem azonos a szülés megindításával.

Polyhydramnion: ultrahangos vizsgálattal méhen belül az átlagosnál sokkal több magzatvíz található. Fejlodési rendellenességek kíséro tünete lehet, de fellelheto ok nélkül is elofordulhat.

Teratogén ártalmak: környezeti ártalmak, melyek magzati fejlodési rendellenességeket okozhatnak Teratogének lehetnek pl. az ionizáló sugárzás; egyes gyógyszerek, vírusfertozések, bakteriális fertozések, paraziták.

Ultrahangos szurovizsgálatok terhességben: (0. szurés): általában hüvelyi érzékelofejjel a terhesség fennállása, többes fogamzás, méhen belüli elhelyezkedése és pontos korának felismerése.

1. szurés (12-13. terhességi héten): egyes elváltozások, végtag-rendellenességek, méhlepény tapadási helye és köldökzsinór-rendellenességek felismerésére.

2. szurés (18. terhességi héten): ún. genetikai célú vizsgálat, mely a 16. hetes serum AFP (lásd ott) eredményének birtokában történik. A lepény helyérol, a magzatvíz mennyiségérol, gyomor- és hólyagtelodés meglétérol, ép koponya és gerinc, hiánytalan végtagok, a szív és a rekesz állapotáról ad felvilágosítást.

3. szurés (28-30 terhességi héten): a késon kialakuló rendellenességek kiszurésére pl. vesefejlodési rendellenességek, külso nemi szervek, méhen belüli sorvadás. Ellenorzik még a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény helyzetét és érettségét is.

4. szurés (betöltött 36. hét után): a magzat nagyságáról, fekvésérol, a lepény érettségérol, a magzatvíz mennyiségi változásairól, téraránytalanságról ad felvilágosítást.

VZR (velocso záródási rendellenesség): multifaktoriális genetikai eredetu gerincfejlodési-rendellenességek, melyeket a koponyacsontok és/vagy a gerinccsigolyák nyitottsága jellemez. Korai felismerésére és kiszurésére szolgál az AFP vizsgálat, valamint a genetikai ultrahangvizsgálat a terhesség 18. hetében.

Wanishing twin: ikerterhességben 10. terhességi hét elott az egyik embrió elhalását, nyomtalan felszívódás követi. Ultrahangos vizsgálattal végigkísérheto.

Terhesség, terhesgondozás

Abortus arteficialis: lásd terhesség-megszakítás.

Abortus completus (befejezett vetélés): a terhesség spontán befejezodése, melyben a magzat és a pete részei a méhüregbol maradéktalanul távoznak.

Abortus habitualis (szokványos vetélés): ha két vagy több, egymás után következo terhesség vetéléssel végzodik.

Abortus imminens (fenyegeto vetélés) vetélésre utaló tünetek: vérzés, görcsös fájdalom jelentkezik. Ilyen esetben a nyakcsatorna zárt, a méhurbol peterészek nem távozik, magzatvíz nem folyik.

Abortus incipiens (kezdodo vetélés): tünetei megegyeznek a fenyegeto vetéléssel - vérzés, alhasi görcsök -, de a nyakcsatorna nyitottsága az elindult vetélést valószínusíti.

Anti-D profilaxis: az Rh-negatív vércsoportú anya szülés, vetélés, méhen belüli beavatkozás, sérülés, vérzés után anti-D immunglobulint kap. Szülés után az anti-D injekcióra akkor kerül sor ha az újszülött vércsoportja Rh-pozitív. A megszületéskor a köldökzsinórból vért vesznek az újszülött vércsoportjának megállapítása céljából. Az eltéro Rh vércsoportú magzat vére az anya vérkeringésébe bejutva az anyai ellenanyag-termelést elindítja, a keletkezett ellenanyagot az anti-D immunglobulin leköti. Ha ez nem történik meg, az anya vérében keringo ellenanyag a magzatot, illetve a késobbi terhességek magzatait súlyosan károsíthatja. Az immunglobulint a szülést vagy beavatkozást követo 72 órán belül be kell adni.

Arctartás: tartási rendellenesség. A magzat koponyavégu fekvésénél a fej hátrafeszül, nem a koponya, hanem az arc fekszik a méhszájon Az esetlegesen kialakuló fejdaganat az arcon látható. Az esetek zömében császármetszést végeznek Lásd: 7. fejezet - fejdaganat.

Cervicalis terhesség: méhen kívüli terhesség, melyben a megtermékenyített petesejt a méhnyakban tapad meg. A terhesség elorehaladásával igen nagy vérzéseket, vetélést okoz. A terhesség nem kiviselheto.

Cervicogram (CG): a méhszáj hossza és a nyakcsatorna tágasságát kifejezo négyjegyu szám. A centiméterekben megadott számok közül az elso a méhszáj hosszát, a második a külso méhszáj, a harmadik a nyakcsatorna, a negyedik pedig a belso méhszáj tágasságát mutatja.

Contractio: méhösszehúzódás, fájás.

Cytomegalia fertozés: vírusfertozés, mely a terhesség alatti friss fertozodés esetén magzati károsodást okozhat. A fertozést vérvizsgálattal lehet megállapítani.

Cukorterhelési teszt: lásd OGTT.

Egyszeru fartartás: medencevégu fekvésben a magzat mindkét lábszára a törzs mellett "fel csapva" található.

Anatómia, élettan

Méh: (uterus) körte alakú, a termékenységi (reproduktív) idoszakban átlagosan 9 cm hosszú, 5 cm széles és 3 cm vastag izmos falú szerv. Két részre osztható: méhnyakra és méhtestre.

Méhnyak: (cervix uteri) a méh alsó, henger alakú része, mely a hüvely felso pólusában található. Kollagén rostokban gazdag, dús érhálózat jellemzi. Nyálkahártyája suru, nyákszeru váladékot termel.

Méhtest: (corpus uteri) a méh felso része, amely a kismedence közepén helyezkedik el. Izmos falában (myometrium) hossz-, haránt- és ferdeirányban simaizomkötegek helyezkednek el. Belsejét a hormonokra érzékeny nyálkahártya (endometrium) borítja.

Menstruáció: 28 naponként jelentkezo, 4- 5 napig tartó, a méh üregébol származó vérzés, mely a petefészekhormonok (ösztrogén és progeszteron) hirtelen szintcsökkenése miatt jön létre a megtermékenyülés hiányában.

Menstruációs ciklus: a menzesz elso napjától a következo menstruáció elso napjáig tart A ciklus folyamán a méhnyálkahártya változásait négy fázisra osztjuk. Elso fázis: a gyógyulás (regeneráció), melyben a levált nyálkahártya a bazális (alap) réteg mirigyeibol újjáépül. Második fázis: a növekedés (proliferáció), melyben a mirigyállomány megszaporodik, érdússá válik. Ebben a két szakaszban ösztrogén hatás érvényesül. Harmadik fázis: a kiválasztás (szekréció), a menstruációs ciklus 12-14 napja körül. Ebben a fázisban a nyálkahártya még vastagabb, kanyarulatosabbá válik, a mirigyhám váladékot termel. A nyálkahártya a megtermékenyült petesejt befogadására alkalmassá válik. Erre a fázisra a progeszteron (sárgatesthormon) túlsúly jellemzo, az ösztrogének jelenléte mellett. Negyedik fázis: a menstruáció fázisa, melyben a megtermékenyülés hiányában a hormonszintek hirtelen csökkennek, ennek következtében a méh nyálkahártyájának funkcionális rétege leválik (desquamatio), ezt néhány napos vérzés követi.

Myometrium: méhtest simaizomzata, mely suru kötegekben behálózza az egész méhtestet, melyek terhesség alatt erosen meghosszabbodnak.

Nagyajkak: (labia majora) a külso noi nemi szervek része, a szeméremrést kétoldalt körülvevo borredo, melyet a pubertás után szorzet borít. Belso oldalán faggyú- és verejtékmirigyek találhatók.

Ovárium: lásd petefészek

Ovuláció: (petekiszabadulás) a menstruációs ciklus közepén - kb. 12-14. napon - az agyalapi mirigy (hipofízis) tüszoserkento (Folliculus Stimuláló Hormon = FSH) és petekiszabadulást segíto (Luteinizáló = LH) hormonjainak hatására megérlelt tüszo megreped, a pete kiszabadul.

Ösztrogének: (tüszohormonok) az agyi szabályozó rendszer (hipotalamusz és hipofízis) stimuláló hormonjainak irányításában, a petefészkekben termelodo hormonok.

Peritoneum: a kismedencét beborító hashártya, mely a hólyag felso részére, a méhtestre és a végbél elülso falára borul. Lásd még Douglas úr.

Petefészkek: (ovárium) a széles méhszalag hátsó lemezéhez rögzítve, a kürtök alatt helyezkednek el. Szerepük kettos: petesejteket termelnek és a hormonok termelését végzik. Kéreg- és veloállományból állnak. A kéregállományban helyet foglaló elsodleges (primer) tüszokbol minden ciklus alkalmával az agyalapi mirigy stimuláló hormonjának hatására egy-egy tüszo megérik, a benne lévo petesejt kiszabadul (ovuláció). Veloállományában helyezkednek el a vérerek, nyirokerek, idegfonatok.

Petevezeto: (tuba Falloppii) a méh üregébol, a jobb és bal sarokból kiinduló kétoldali cso, melyek a széles méhszalag lemezei között haladnak a petefészkek felé. Külso rétege a hashártya borítékja, középso rétege simaizomréteg, mely a méh ürege felé irányuló állandó (perisztaltikus) mozgásával a pete továbbítását végzi. A petevezeto belso rétegét különleges sejtek bélelik, amelyek a méh ürege felé áramoltatják a bennük lévo folyadékot, ezzel a megtermékenyített petesejtet a méh üregébe segítik Ha a megtermékenyített petesejt a petevezetoben ágyazódik be, létrejön a méhen kívüli terhesség. Mivel a petevezeto nem alkalmas a magzat növekedése miatti tágulásra, a terhesség ebben az esetben nem hordható ki. Megoldása mutét, melyet ma már a legtöbb esetben laparoszkópos (a hasfalon keresztül bevezetett optikai eszközzel történo hastükrözés) úton végeznek. Lásd még: ampulla tubae, fimbriák és a terhesség részben a méhen kívüli terhesség címszavak.

Placenta: (méhlepény) a méhlepény a megtermékenyült petesejtbol alakul ki. A magzat életben maradásához, fejlodéséhez elengedhetetlenül fontos. A fejlodo lepény a méh belso rétegeibe "kesztyuujjszeru" képzodményeket hoz létre, melyek az anyai vérrel telt öblökben "úsznak". Az anyai és a magzati rész között általában egy sejtréteg van amelyen keresztül bonyolódik az anyagcsere forgalom. A magzati vér a magzatból a lepénybe, majd a magzatba jut vissza. Az anyai vér a méh veroerein át az öblökbe, majd a méh visszerein át az anyai keringésbe jut vissza. Így az anyai és a magzati keringés egymástól független, a két vér nem keveredik egymással. A méhlepény a magzati gázcserét, táplálást, kiválasztást és a hormonális muködést biztosítja.

Portio vaginalis uteri: lásd külso méhszáj.

Primordialis vagy primer tüszo: (elsodleges tüszo) lásd ott.

Szeméremdomb: (mons pubis vagy mons Veneris) a külso noi nemi szervek része, szeméremízület feletti elodomborodó rész, melynek alakját a bor alatti zsírréteg adja A pubertás után fanszorzet borítja, mely vízszintes vonallal határolódik a szeméremtest feletti redonél.

Szuzhártya: (hímen) a hüvelybemenet és a hüvely között elhelyezkedo kis nyílással rendelkezo kör alakú hártya, melynek vastagsága és rugalmassága változó. Az elso közösüléskor beszakad. Nevét a házasság görög istenérol kapta (Hymen).

Véna umbilicalis: köldökzsinór véna, mely a méhlepénybol a magzatba szállítja az oxigéndús vért.
bigacsiga
 

 
 

Kismamaszótár 4.

Terhesség, terhesgondozás

Elölfekvo lepény: lásd placenta praevia.

Ellenanyagvizsgálat: az Rh-negatív anyánál a terhesség mindegyik harmadában elvégzett vizsgálat, melynek segítségével kimutatható, hogy az anya vére az Rh-pozitív magzata vérével lépett-e reakcióba, és termelt-e ellenanyagot. Lásd még: anti D profilaxis.

Ellenorzo vizsgálatok terhességben: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés, vizelet fehérje-, genny- és cukor vizsgálata, 20. héttol a magzati szívhang ellenorzése, az esetleges hüvelyi vizsgálat során a méhszáj állapotának ellenorzése.

Emesis: a terhesség elso harmadában jelentkezo hányás, melyben a terhes általános állapota jó. Múló zavarnak tekintheto. Diétával, bo folyadékbevitellel kezelheto.

Emlo stimulációs teszt (EST): terheléses CTG vizsgálat, melynek során az emlobimbó mechanikus ingerlésével a szervezetet fájáskelto anyag (oxitocin) kiáramlására serkentünk. A méhösszehúzódások alatti magzati szívhang-változásból a magzat méhen belüli oxigénellátottságáról, a lepény muködésérol kapunk képet. Lásd még: CTG.

Epilepszia és terhesség: epilepsziás no esetén a terhesség alatt a görcskészség fokozódhat. Csak halmozott, gyógyszerrel nem befolyásolható rohamok esetén indokolt a terhesség megszakítása. A teherbeesés elotti gyógyszerelést állandó kontroll mellett folytatni kell, mert a gyógyszer felszívódásának mértékét a terhesség befolyásolja. A rohamok alatt csökken a méh és a méhlepény keringése, a magzat oxigénhiányossá válhat. Gyermekágyban a rohamok gyakorisága csökken ugyan, de a szoptatás felügyelettel történjen.

Far-lábtartás: medencevégu fekvésben a magzat úgy helyezkedik el, hogy a méhszáj felett a far mellett található a magzat egyik vagy mindkét lába.

Fejtetotartás: tartási rendellenesség melyben a magzat a szülés elindulásakor nem végzi el az elso forgását, tehát állával nem közelít a mellkasához.

Fekvési anomália: a magzat méhen belüli kóros elhelyezkedésének gyujto elnevezése.

GBS: a hüvelyváladék tenyésztése bizonyos gram pozitív kórokozók irányában. Az anya (esetleg tünetek nélküli) fertozöttsége esetén az újszülött megelozésképpen antibiotikus kezelésben részesül.

GDM: lásd terhességi cukorbetegség.

Genitourinális fertozöttség vizsgálata: a nemi szervek, illetve a húgyúti rendszer vizsgálata az esetleges fertozések felfedezésére. Pl. vizelet-tenyésztés, hüvelyváladék bakteriális vizsgálata.

Hemostatus: a terhes vérképének mutatói: fehérvérsejtszám, hemoglobin, vörösvértest-koncentráció, vörösvértest-térfogat, vérsüllyedés stb.

HbsAg vizsgálat: az 16. héten az AFP vizsgálattal egy idoben vesznek vért ehhez a vizsgálathoz. Ez kimutatja, hogy az anya átesett-e a hepatitisz-b vírusfertozésen, illetve vírushordozó-e. Az újszülött esetleges fertozodését a megszületés után 12 órán belül adott védooltással lehet megelozni. Védooltást kap az az újszülött is, akinek édesanyjánál a HbsAg vizsgálatot a terhesség idején nem végezték el.

Hipertónia: magas vérnyomás.

Hipotónia: alacsony vérnyomás.

Herpes genitalis: az anya friss megbetegedése a szülés közben a szüloutakon áthaladó magzatot megfertozheti. Az újszülött fertozodése esetén a prognózis súlyos, nagy a halálozási arány. Az anya szülés körüli herpeszes fertozése a császármetszéses szülést jelentheti.

Homloktartás: tartási rendellenesség, melyben a magzat az elso forgását nem végzi el, az álla nem közelít a mellkashoz. A méhszáj fölött a homlok helyezkedik el.

Hiperemezis: terhességi vészes hányás. A terhesség elso harmadában jelentkezik, sóveszteség és kiszáradás hívja fel rá a figyelmet. Kezelése a pszichés megnyugtatáson túl a diéta, esetleg infúzió.

Anatómia, élettan: szülés

Aprórész eloreesés: burokrepedés után a magzat aprórészei (kar, láb) az elölfekvo rész (mely lehet koponya vagy far) elott helyezkednek el a medencebemenetben vagy a hüvelyben. Oka gyakran téraránytalanság.

Atonia uteri: a magzat megszületése után, a lepényi szak elott vagy után létrejövo nagyfokú vérzés, melynek oka a méh izomzatának renyhesége. Kiváltó tényezoje lehet a szülés elhúzódása, a méh fejletlensége, illetve lepényrész, burokrész bennmaradása a szülés után. Megoldása a méh összehúzódásának fokozása fájáskeltok segítségével, illetve lepényrész visszamaradás esetén a méh üregének kiürítése.

Ballottálható koponya: ha a medencebemenetbe nem rögzült a koponya, vizsgálatkor kimozdítható.

Bandl-féle barázda: méhizomzat aktív és passzív határán (a méhtest és a méhnyak közötti rész) található harántirányú barázda, mely a szülés tágulási szakában a fájások hatására egyre magasabbra kerül, eltunt méhszájnál külso vizsgálattal a szeméremízület és a köldök között tapintható.

Bishop-score: a méhszáj tágassága (cm), a nyakcsatorna kifejtettsége, helyzete, konzisztenciája és a koponya medencebemenethez viszonyított helyzete által meghatározott pontrendszer. Általa a méhnyak (cervix) érettségét lehet meghatározni, melynek, jelentosége a szülésindításnál a szülés várható kimenetele miatt lényeges. A méhszáj érettnek tekintheto 9 pont felett (jó szülési kilátások), kedvezotlen 5 pont alatti Bishop-értéknél.

Burokrepedés: a tágulási szak eseménye, amikor a magzatvíz elfolyik. A burokrepedés nem fájdalmas, mivel a burkok nem tartalmaznak idegrostokat. A magzatvíz színe információt adhat a magzat méhen belüli állapotáról. Ha a magzat méhen belül oxigénhiányos állapotban van, fokozódik a bélmozgása, mekoniumot - magzatszurkot - ürít. A magzatvíz ekkor zöld színure változik. Ha a magzati szívhangok jók, fokozott ellenorzést igényel a szülés alatt (CTG lásd magzati vizsgáló módszerek rész). A magzati szívhangok lassulása esetén a szülés gyors befejezése válhat szükségessé.

Burokrepesztés: (amniotomia) a magzatburok muvi, mutéti megrepesztése. Feltételei: steril körülmények között történjen, az elölfekvo rész (koponya vagy far) fedje a medencebemenetet. A burokrepesztést magzati szívhang-hallgatás, CTG követi.

Császármetszés: lásd sectio caesarea.

Elektív koraszülés: a szülés megindítása a betöltött 37. terhességi hét elott. Anyai vagy/és magzati veszélyeztetettség miatt kerülhet rá sor, célja a terhesség mielobbi befejezése.

Elölfekvo aprórész: álló burok mellett a méhszáj és az elölfekvo rész mellett vagy elott aprórész (kéz vagy láb) helyezkedik el.

Epiduralis anaesthesia: A szülészeti fájdalomcsillapításban alkalmazott ún. vezetéses érzéstelenítési mód. A koponya alsó részétol a gerincoszlop alsó csúcsáig futó idegeket körülvevo kemény hártya (dura mater) körüli térbe (epi- vagy peridurális tér) a megfelelo magasságban (a méhet, hüvelyt, gátat ellátó gerinccsatornából kilépo idegek szintjén) érzésteleníto folyadékot juttatnak. Az epidurális térbe behelyezett vékony muanyag csövön keresztül a gyógyszer több alkalommal ismételheto. Így a vajúdás és a szülés egész idoszaka alatt elérheto a fájdalomérzet gátlása. A fájások a fájdalomérzet megszüntetésével is megmaradnak, a kis mennyiségu és koncentrációjú helyi érzésteleníto (lokális anesztetikum) a nyomóreflexet megtartja, így a kitoláskor az együttmuködés könnyebbé válik. Az érzéstelenítés leggyakoribb szövodménye a vérnyomás csökkenése lehet, amely megfelelo mennyiségu infúzió adásával megelozheto és kezelheto. Ritkán elofordulhat (kb. 1 %-ban), hogy a durahártyát átszúrják. (Ez történik tudatosan például az ún. spinális érzéstelenítésnél. Lásd ott) Ilyenkor általában egy másik magasságban újból megpróbálják a katéterbe helyezést. Szövodménymentes és problémás (pl.: koraszülés, anyai cukorbetegség, anyai szívbetegség, lepényi elégtelenség stb.) szüléseknél, császármetszésnél is alkalmazható, tetszoleges ideig fenntartható.

Episiotomia: lásd gátmetszés.

Fájásgyengeség: a szülés zavartalan lefolyását akadályozó méhtevékenység-zavar, amikor a méhösszehúzódások gyengék, nem hatásosak, esetleg ritkák vagy rövid ideig tartanak. Primer (elsodleges) fájásgyengeségnél a fájások már a szülés megindulásakor sem hatásosak. Szekunder (másodlagos) fájásgyengeségrol akkor beszélhetünk, ha a szülés közben a már jól beindult fájások renyhülnek vagy megszunnek. A fájásgyengeség bármely formájának a következménye a szülés elhúzódása. Amennyiben a fájástevékenység nem rendezodik, szükségessé válhat oxitocinos (méhösszehúzó) infúzió adása.

Fogómutét: a szülés kitolási szakában az elégtelen szülofájások pótlására, anyai betegség vagy a magzat oxigénhiányos állapota miatt a szülés mielobbi befejezésére szolgáló beavatkozás. A fogó két részbol (kanálból) áll, amely körülöleli a magzat fejét. A kanalakon lévo zárószerkezet megakadályozza a fogó teljes összecsukódását, így egy megfelelo méretu "fémkalitkába" zárja a magzat fejét. Amikor a fogót felhelyezik, a tolófájásokkal szinkronban lassan kifelé húzzák a magzatot. A fej megszületése után a fogó kanalait eltávolítják és a magzat többi része úgy születik meg, mint fogómutét nélkül.

Gátinfiltráció: gátmetszés elott helyi érzéstelenítovel (általában Lidocainnal) a gát izmainak elérzéstelenítése.

Gátmetszés: (episiotomia) a kitolási szak végén a gát túlfeszülésének és az anyai lágyrészek sérülésének megakadályozása, a fej kigördülésének megkönnyítése érdekében végzett metszés. A gátmetszés rutinszeru elvégzése az utóbbi idokben egyre háttérbe szorul. Eloször szüloknél gyakoribb. A gátmetszés szükségességérol csak a szülés legvégso szakaszában (amikor már a magzat feje feszíti a gátizmokat) lehet dönteni. Vannak esetek, amikor mindig szükséges az elvégzése: pl. koraszülés, farfekvéses szülés, fogó- vagy vacuumszülés.

Gátrepedés: a hüvely-gát repedése, mely a nem megfelelo gátvédelem és/vagy a gátmetszés hiányában jöhet létre. Fokozatai az egyszeru nyálkahártya sérüléstol a végbél berepedéséig terjedhet. A szabálytalan szélu repedések elvarrása nehezebb és a gyógyulási hajlama is rosszabb, mint a steril körülmények között, megfelelo irányban végzett egyenes szélu gátmetszésé. Késobbi életkorban a régi gátrepedések vizelettartási és szexuális problémákat okozhatnak.

Gátvédelem: a kitolási szakban a fej kigördülésekor a szülészno a vajúdó gátjára helyezi a tenyerét, s a kigördülo koponyát kissé visszatartja, csak lassan engedi megszületni, ezzel segíti a gáttájék sérülésmentes tágulását. A fej kigördülése után a vállak megtámaszkodásáig és megszületéséig a gátvédelem nem engedheto el. A gátvédelem nem maradhat el akkor sem, ha gátmetszést végeztek.

Gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás: alapja a beidegzett félelem - feszültség - fájdalom kör kiküszöbölése a pszichoprofilaxis - új, hasznos reflexkapcsolatok kiépítésével, az együttszülés lehetoségeivel, a fájdalomcsillapítás masszázs és hideg-meleg impulzusok segítségével (pl.: melegvizes fürdo), relaxációs gyakorlatok ellazulásával, a hozzáérto személyzetet igénylo akupunktúrával, hipnózissal vagy a TENS-sel (lásd ott).


--------------------------------------------------------------------------------
Kismamaszótár 4.

A fejezetek a terhesség, a szülés témakörét ölelik fel, némi anatómiával és újszülött gyógyászattal "megfuszerezve". Mint gyakorló szülésznok tudjuk, hogy a várandós kismamák nagyon érdeklodoek és jól felkészültek leendo hivatásukra, az anyaságra. Ez a stádium az elso kilenc hónappal kezdodik és életünk végéig tart. Ezekbe a kismama-tanulmányokba szerettünk volna segíteni ezzel a szótárral.

A célunk az volt, hogy ha valaki egy szakkifejezést hall a védonotol, az orvostól, a szülésznotol, és hirtelenjében elfelejti megkérdezni a magyar megfelelojét, akkor ne kelljen az összes kismamás könyvet átforgatni a válaszért. Tudom, sokszor mi, szakdolgozók is hibásak vagyunk, észre sem vesszük, hogy a szakzsargonban latin szavakat is használunk, ezért a címszavak magyar megfeleloje mellett megtalálhatók az orvosi kifejezések is. Reméljük, segítséget nyújt a zárójelentésekben, a leletekben olvasottak megértésében is, hiszen hiába mondja el a távozáskor az orvos jól érthetoen, hazaérve talán újra szeretné az ember tudni, mit is jelentenek a szavak, s így felidézhetoek lesznek az elbocsátó instrukciók is. Kérem, fogadják szeretettel és olvasgassák szívesen:

Dr. Rákócziné Krämer Ágnes és Nováky Rita szülésznok

Terhesség, terhesgondozás

Elölfekvo lepény: lásd placenta praevia.

Ellenanyagvizsgálat: az Rh-negatív anyánál a terhesség mindegyik harmadában elvégzett vizsgálat, melynek segítségével kimutatható, hogy az anya vére az Rh-pozitív magzata vérével lépett-e reakcióba, és termelt-e ellenanyagot. Lásd még: anti D profilaxis.

Ellenorzo vizsgálatok terhességben: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés, vizelet fehérje-, genny- és cukor vizsgálata, 20. héttol a magzati szívhang ellenorzése, az esetleges hüvelyi vizsgálat során a méhszáj állapotának ellenorzése.

Emesis: a terhesség elso harmadában jelentkezo hányás, melyben a terhes általános állapota jó. Múló zavarnak tekintheto. Diétával, bo folyadékbevitellel kezelheto.

Emlo stimulációs teszt (EST): terheléses CTG vizsgálat, melynek során az emlobimbó mechanikus ingerlésével a szervezetet fájáskelto anyag (oxitocin) kiáramlására serkentünk. A méhösszehúzódások alatti magzati szívhang-változásból a magzat méhen belüli oxigénellátottságáról, a lepény muködésérol kapunk képet. Lásd még: CTG.

Epilepszia és terhesség: epilepsziás no esetén a terhesség alatt a görcskészség fokozódhat. Csak halmozott, gyógyszerrel nem befolyásolható rohamok esetén indokolt a terhesség megszakítása. A teherbeesés elotti gyógyszerelést állandó kontroll mellett folytatni kell, mert a gyógyszer felszívódásának mértékét a terhesség befolyásolja. A rohamok alatt csökken a méh és a méhlepény keringése, a magzat oxigénhiányossá válhat. Gyermekágyban a rohamok gyakorisága csökken ugyan, de a szoptatás felügyelettel történjen.

Far-lábtartás: medencevégu fekvésben a magzat úgy helyezkedik el, hogy a méhszáj felett a far mellett található a magzat egyik vagy mindkét lába.

Fejtetotartás: tartási rendellenesség melyben a magzat a szülés elindulásakor nem végzi el az elso forgását, tehát állával nem közelít a mellkasához.

Fekvési anomália: a magzat méhen belüli kóros elhelyezkedésének gyujto elnevezése.

GBS: a hüvelyváladék tenyésztése bizonyos gram pozitív kórokozók irányában. Az anya (esetleg tünetek nélküli) fertozöttsége esetén az újszülött megelozésképpen antibiotikus kezelésben részesül.

GDM: lásd terhességi cukorbetegség.

Genitourinális fertozöttség vizsgálata: a nemi szervek, illetve a húgyúti rendszer vizsgálata az esetleges fertozések felfedezésére. Pl. vizelet-tenyésztés, hüvelyváladék bakteriális vizsgálata.

Hemostatus: a terhes vérképének mutatói: fehérvérsejtszám, hemoglobin, vörösvértest-koncentráció, vörösvértest-térfogat, vérsüllyedés stb.

HbsAg vizsgálat: az 16. héten az AFP vizsgálattal egy idoben vesznek vért ehhez a vizsgálathoz. Ez kimutatja, hogy az anya átesett-e a hepatitisz-b vírusfertozésen, illetve vírushordozó-e. Az újszülött esetleges fertozodését a megszületés után 12 órán belül adott védooltással lehet megelozni. Védooltást kap az az újszülött is, akinek édesanyjánál a HbsAg vizsgálatot a terhesség idején nem végezték el.

Hipertónia: magas vérnyomás.

Hipotónia: alacsony vérnyomás.

Herpes genitalis: az anya friss megbetegedése a szülés közben a szüloutakon áthaladó magzatot megfertozheti. Az újszülött fertozodése esetén a prognózis súlyos, nagy a halálozási arány. Az anya szülés körüli herpeszes fertozése a császármetszéses szülést jelentheti.

Homloktartás: tartási rendellenesség, melyben a magzat az elso forgását nem végzi el, az álla nem közelít a mellkashoz. A méhszáj fölött a homlok helyezkedik el.

Hiperemezis: terhességi vészes hányás. A terhesség elso harmadában jelentkezik, sóveszteség és kiszáradás hívja fel rá a figyelmet. Kezelése a pszichés megnyugtatáson túl a diéta, esetleg infúzió.

Anatómia, élettan: szülés

Aprórész eloreesés: burokrepedés után a magzat aprórészei (kar, láb) az elölfekvo rész (mely lehet koponya vagy far) elott helyezkednek el a medencebemenetben vagy a hüvelyben. Oka gyakran téraránytalanság.

Atonia uteri: a magzat megszületése után, a lepényi szak elott vagy után létrejövo nagyfokú vérzés, melynek oka a méh izomzatának renyhesége. Kiváltó tényezoje lehet a szülés elhúzódása, a méh fejletlensége, illetve lepényrész, burokrész bennmaradása a szülés után. Megoldása a méh összehúzódásának fokozása fájáskeltok segítségével, illetve lepényrész visszamaradás esetén a méh üregének kiürítése.

Ballottálható koponya: ha a medencebemenetbe nem rögzült a koponya, vizsgálatkor kimozdítható.

Bandl-féle barázda: méhizomzat aktív és passzív határán (a méhtest és a méhnyak közötti rész) található harántirányú barázda, mely a szülés tágulási szakában a fájások hatására egyre magasabbra kerül, eltunt méhszájnál külso vizsgálattal a szeméremízület és a köldök között tapintható.

Bishop-score: a méhszáj tágassága (cm), a nyakcsatorna kifejtettsége, helyzete, konzisztenciája és a koponya medencebemenethez viszonyított helyzete által meghatározott pontrendszer. Általa a méhnyak (cervix) érettségét lehet meghatározni, melynek, jelentosége a szülésindításnál a szülés várható kimenetele miatt lényeges. A méhszáj érettnek tekintheto 9 pont felett (jó szülési kilátások), kedvezotlen 5 pont alatti Bishop-értéknél.

Burokrepedés: a tágulási szak eseménye, amikor a magzatvíz elfolyik. A burokrepedés nem fájdalmas, mivel a burkok nem tartalmaznak idegrostokat. A magzatvíz színe információt adhat a magzat méhen belüli állapotáról. Ha a magzat méhen belül oxigénhiányos állapotban van, fokozódik a bélmozgása, mekoniumot - magzatszurkot - ürít. A magzatvíz ekkor zöld színure változik. Ha a magzati szívhangok jók, fokozott ellenorzést igényel a szülés alatt (CTG lásd magzati vizsgáló módszerek rész). A magzati szívhangok lassulása esetén a szülés gyors befejezése válhat szükségessé.

Burokrepesztés: (amniotomia) a magzatburok muvi, mutéti megrepesztése. Feltételei: steril körülmények között történjen, az elölfekvo rész (koponya vagy far) fedje a medencebemenetet. A burokrepesztést magzati szívhang-hallgatás, CTG követi.

Császármetszés: lásd sectio caesarea.

Elektív koraszülés: a szülés megindítása a betöltött 37. terhességi hét elott. Anyai vagy/és magzati veszélyeztetettség miatt kerülhet rá sor, célja a terhesség mielobbi befejezése.

Elölfekvo aprórész: álló burok mellett a méhszáj és az elölfekvo rész mellett vagy elott aprórész (kéz vagy láb) helyezkedik el.

Epiduralis anaesthesia: A szülészeti fájdalomcsillapításban alkalmazott ún. vezetéses érzéstelenítési mód. A koponya alsó részétol a gerincoszlop alsó csúcsáig futó idegeket körülvevo kemény hártya (dura mater) körüli térbe (epi- vagy peridurális tér) a megfelelo magasságban (a méhet, hüvelyt, gátat ellátó gerinccsatornából kilépo idegek szintjén) érzésteleníto folyadékot juttatnak. Az epidurális térbe behelyezett vékony muanyag csövön keresztül a gyógyszer több alkalommal ismételheto. Így a vajúdás és a szülés egész idoszaka alatt elérheto a fájdalomérzet gátlása. A fájások a fájdalomérzet megszüntetésével is megmaradnak, a kis mennyiségu és koncentrációjú helyi érzésteleníto (lokális anesztetikum) a nyomóreflexet megtartja, így a kitoláskor az együttmuködés könnyebbé válik. Az érzéstelenítés leggyakoribb szövodménye a vérnyomás csökkenése lehet, amely megfelelo mennyiségu infúzió adásával megelozheto és kezelheto. Ritkán elofordulhat (kb. 1 %-ban), hogy a durahártyát átszúrják. (Ez történik tudatosan például az ún. spinális érzéstelenítésnél. Lásd ott) Ilyenkor általában egy másik magasságban újból megpróbálják a katéterbe helyezést. Szövodménymentes és problémás (pl.: koraszülés, anyai cukorbetegség, anyai szívbetegség, lepényi elégtelenség stb.) szüléseknél, császármetszésnél is alkalmazható, tetszoleges ideig fenntartható.

Episiotomia: lásd gátmetszés.

Fájásgyengeség: a szülés zavartalan lefolyását akadályozó méhtevékenység-zavar, amikor a méhösszehúzódások gyengék, nem hatásosak, esetleg ritkák vagy rövid ideig tartanak. Primer (elsodleges) fájásgyengeségnél a fájások már a szülés megindulásakor sem hatásosak. Szekunder (másodlagos) fájásgyengeségrol akkor beszélhetünk, ha a szülés közben a már jól beindult fájások renyhülnek vagy megszunnek. A fájásgyengeség bármely formájának a következménye a szülés elhúzódása. Amennyiben a fájástevékenység nem rendezodik, szükségessé válhat oxitocinos (méhösszehúzó) infúzió adása.

Fogómutét: a szülés kitolási szakában az elégtelen szülofájások pótlására, anyai betegség vagy a magzat oxigénhiányos állapota miatt a szülés mielobbi befejezésére szolgáló beavatkozás. A fogó két részbol (kanálból) áll, amely körülöleli a magzat fejét. A kanalakon lévo zárószerkezet megakadályozza a fogó teljes összecsukódását, így egy megfelelo méretu "fémkalitkába" zárja a magzat fejét. Amikor a fogót felhelyezik, a tolófájásokkal szinkronban lassan kifelé húzzák a magzatot. A fej megszületése után a fogó kanalait eltávolítják és a magzat többi része úgy születik meg, mint fogómutét nélkül.

Gátinfiltráció: gátmetszés elott helyi érzéstelenítovel (általában Lidocainnal) a gát izmainak elérzéstelenítése.

Gátmetszés: (episiotomia) a kitolási szak végén a gát túlfeszülésének és az anyai lágyrészek sérülésének megakadályozása, a fej kigördülésének megkönnyítése érdekében végzett metszés. A gátmetszés rutinszeru elvégzése az utóbbi idokben egyre háttérbe szorul. Eloször szüloknél gyakoribb. A gátmetszés szükségességérol csak a szülés legvégso szakaszában (amikor már a magzat feje feszíti a gátizmokat) lehet dönteni. Vannak esetek, amikor mindig szükséges az elvégzése: pl. koraszülés, farfekvéses szülés, fogó- vagy vacuumszülés.

Gátrepedés: a hüvely-gát repedése, mely a nem megfelelo gátvédelem és/vagy a gátmetszés hiányában jöhet létre. Fokozatai az egyszeru nyálkahártya sérüléstol a végbél berepedéséig terjedhet. A szabálytalan szélu repedések elvarrása nehezebb és a gyógyulási hajlama is rosszabb, mint a steril körülmények között, megfelelo irányban végzett egyenes szélu gátmetszésé. Késobbi életkorban a régi gátrepedések vizelettartási és szexuális problémákat okozhatnak.

Gátvédelem: a kitolási szakban a fej kigördülésekor a szülészno a vajúdó gátjára helyezi a tenyerét, s a kigördülo koponyát kissé visszatartja, csak lassan engedi megszületni, ezzel segíti a gáttájék sérülésmentes tágulását. A fej kigördülése után a vállak megtámaszkodásáig és megszületéséig a gátvédelem nem engedheto el. A gátvédelem nem maradhat el akkor sem, ha gátmetszést végeztek.

Gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás: alapja a beidegzett félelem - feszültség - fájdalom kör kiküszöbölése a pszichoprofilaxis - új, hasznos reflexkapcsolatok kiépítésével, az együttszülés lehetoségeivel, a fájdalomcsillapítás masszázs és hideg-meleg impulzusok segítségével (pl.: melegvizes fürdo), relaxációs gyakorlatok ellazulásával, a hozzáérto személyzetet igénylo akupunktúrával, hipnózissal vagy a TENS-sel (lásd ott).
bigacsiga
 


Kismamaszótár 5.

Haematoma vaginae: (vérömleny a hüvelyben) szülés alatt, a kitolás után vagy a gátmetszés ellátása után a hüvelyben keletkezo vérömleny. A haematoma a hüvelyt bedomborítja, elszínezi, fájdalmas nyomási érzéssel, székelési ingerrel hívja fel magára a figyelmet. Szükségessé válhat a gátmetszés újbóli feltárása, a vérzo ér lefogása és a seb összevarrása.

Haematoma vulvae: (vérömleny a szeméremtesten) a szeméremtest (vulva) szövetei között alakul ki a kitolási szak sérülése miatt. A szeméremtesten duzzanat és elszínezodés látható. Megoldása általában a tüneti kezelésre, fájdalomcsillapításra szorítkozik jegeléssel, nyomókötéssel.

Hátsó koponyatartás: forgási rendellenesség, melyben a fej a forgását nem a megszokott irányba végzi. Az elhúzódó kitolási szakon kívül általában szövodménymentes a szülés.

Hidroterápia: a szülési fájdalomcsillapítás gyógyszer nélküli fajtája, melyben a vajúdás idejét a szülo no meleg vízben, kádban vagy zuhanyozva tölti.

Hipnózis: a szülési fájdalomcsillapítás gyógyszer nélküli lehetosége. A hipnózist a szülo no a vajúdás alatt alkalmazza a terhesség utolsó harmadában elkezdett és kialakított gyakorlatok szerint. Nem széles körben alkalmazott eljárás, speciális szakember (hipnoterapeuta) jelenléte szükséges hozzá.

Ido elotti burokrepedés: a burokrepedés rendellenessége, melyben a burok a fájások megindulása elott reped meg.

Inhalációs fájdalomcsillapítás: a szülés során önállóan vagy egyéb fájdalomcsillapító módszerekkel kombináltan alkalmazható eljárás, mely a központi idegrendszerben fejti ki hatását. Leggyakrabban alkalmazott inhalációs szer a Nitrogénoxidul-oxigén 50-50 %-os keverékét használják, melyet a szülono a méhösszehúzódások idején önmagának adagol.

Késoi burokrepedés: a burokrepedés rendellenessége, melyben a burok a méhszáj eltunése után sem reped meg. Ilyenkor a burkot meg kell repeszteni.

Kitolási szakasz: a szülés második szakasza, melynek kezdete a méhszáj eltunése, a magzati koponya legnagyobb kerületének, az anyai csontos medencebemeneten való átjutása. Befejezodik a magzat megszületésével. A méhösszehúzódások hatására a magzat a medence bemenetébol az üregen át a medencekimenetbe kerül úgy, hogy a koponyája a belso forgásokat elvégzi, majd a medencekimenetbe jutva a tarkója megtámaszkodik a szeméremív alatt és a gát elott kigördül a fejteto, a homlok és az arc. Ha a magzat a külso forgását elvégezte (arccal az anya valamelyik combja felé fordul), megtámaszkodik a mellso váll alatti terület, és megszületnek a vállak és a test többi része.

Korai burokrepedés: a burok a méhszáj eltunés elott reped meg. Akkor nevezhetjük szövodménynek, ha az elölfekvo rész (koponya vagy far) nem illeszkedett és aprórész (kéz vagy láb) vagy köldökzsinór esik elo a korai burokrepedés alkalmával.

Koraszülés: a szülés a terhesség betöltött 24. hete és a betöltött 37. hét között zajlik le.

Leboyer-féle eroszakmentes szülés: a korai anya-gyermek kapcsolat zavartalan biztosítása a szülés közben, melyben az újszülött fogadása minél szelídebb, csendesebb, nyugodtabb körülmények között történik. A szüloszobát félhomály, nyugodtság, halk beszéd jellemzi. Ezt a szülési formát Frederic Leboyer (francia orvos) teremtette meg.

Leopold-féle külso vizsgálat: a magzat méhen belüli elhelyezkedésérol ad felvilágosítást. Fajtái: I. Leopold vizsgálat: a méhfenék magasságát, alakját, és a benne elhelyezkedo magzatrészt állapíthatjuk így meg. II. Leopold vizsgálat: segítségével megállapítható a magzat állása: háta az anya melyik oldalán helyezkedik el. III. Leopold vizsgálat: segítségével megállapíthatjuk, hogy mi az elölfekvo rész (koponya vagy far), milyen a viszonya a medencebemenethez: beilleszkedett-e, rögzült-e vagy mozgatható. IV. Leopold vizsgálat: segítségével megerosíthetjük az elozo Leopold vizsgálatoknál tapasztaltakat, de a fej beilleszkedésére, medencebemeneten való áthaladására is következtethetünk.

Lepényi szakasz: a szülés harmadik szakasza, mely a magzat megszületésétol a méhlepény megszületéséig tart.

Lepényleválás: a szülés harmadik szakaszának eseménye, mely a magzat megszületésétol a méhlepény megszületéséig tart. Kétféle módját különítik el. Duncan-szerinti: ha a magzat megszületése után a méhlepény a széleken kezd leválni és az anyai felszínével születik meg. Schulze-szerinti: ha a magzat megszületése után a lepény a középso részén kezd leválni és a magzati felszínével születik meg.

Magzathenger: a szülés alatt, a fájások hatására a magzat törzse kiegyenesedik, a mellén keresztezett karok, felcsapott alsó végtagok henger alakot vesznek fel, s ezzel a szülés során szinte "tömítik" a szülocsatornát. Ezzel a méhösszehúzódások jobban segítik a magzat elorejutását.

Multigravida: többedszer terhes no.

Multipara: többedszer szülo.

Oxitocin: a méhizomzat ritmusos összehúzódását okozza. Az agyban lévo magokban (hipotalamusz) termelodik, az agyalapi mirigy (hipofízis) hátsó lebenyében tárolódik, s a keringésbe jutva a méhizom oxitocin-receptoraihoz kötodve csökkenti a méhizomzat ingerküszöbét. A méhen belül a magzat is termel oxitocint. A kórházakban szintetikus oxitocint használnak.

Partogram: a szülés haladásának grafikus ábrázolására rendszeresített lap, melyen a méhszáj tágassága, anyai homérséklet, pulzus, vérnyomás értékek, a méhösszehúzódások surusége, idotartama, a magzati szívhangok változásai, valamint a beavatkozások, vizsgálati eredmények, gyógyszerek szerepelnek. A grafikus kép az áttekintést teszi könnyebbé.

Postplacentáris szakasz: (lepény utáni szakasz) a szülés negyedik szakasza, mely a lepény megszületését követo két óráig tart. Ezt az idot a frissen szült anya a szüloszobán megfigyelés alatt tölti el.

Postpunkciós fejfájás: spinális érzéstelenítés következménye lehet. Felüléskor fokozódik, lefekvéskor enyhül. Kezelése: ágynyugalom, fokozott folyadékbevitel, fájdalomcsillapítók adása. Lásd még spinális érzéstelenítés.

Primigravida: eloször terhes no.

Primipara: eloször szülo.

Programozott szülés: a szülés muvi megindítása. Feltételei: a méhszáj érettsége (Bishop-score lásd ott), betöltött terhességi ido, magzat érettsége, az anyai medencebemenetben rögzült koponya, a méh oxitocin-érzékenysége, és az anya kérése illetve beleegyezése a programozásra. Megkülönböztetendo a szülésindítástól, amelynek valamilyen anyai vagy magzati oka van.

Pszichoprofilaxis: lásd gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás.

Punctum maximum: az anya hasán lévo képzeletbeli pont, ahol a magzati szívhang a legjobban hallható. A magzat fekvésétol, állásától, illetve a szülés haladásától függoen változik a helye.

Relaxációs gyakorlatok: A szülési fájdalomcsillapítás gyógyszer nélküli lehetosége. A mélyebb tudati rétegekbol elohívott képek a relaxációs technikák segítségével az anyaság elfogadását és ezzel a szülés fájdalmainak átélését, értékelését adja a szülo nonek. A technika elsajátítása a várandósság ideje alatt történik. Sok esetben a szülésfelkészíto tanfolyam részét képezi.

Sectio caesarea: (császármetszés) a magzatnak természetes szüloutak megkerülésével, mutéti úton való megszületése. Elvégezheto úgynevezett életmento (vitális) javallatra, például a magzat méhen belüli oxigénhiányos állapota, súlyos terhességi mérgezés, fenyegeto méhrepedés, fenyegeto hegszétválás, ido elott levált lepény, anyai keringés összeomlása. Megelozésképp (profilaktikusan) az anyai okok között szívbetegség, szembetegség (magas dioptriás szemüveg viselése), vesebetegség, terhelo szülészeti események (pl.: teherbeesés elott hosszantartó sterilitás, "lombik- bébi", többszöri spontán vetélés, elozetes császármetszés), szuk vagy deformált medence, magzati okok között fekvési és illeszkedési rendellenességek, téraránytalanság szerepelhet. A mutét történhet altatásban, spinális vagy epidurális érzéstelenítésben.

Spinális anaesthesia: érzéstelenítés céljából a helyi érzéstelenítot közvetlenül a liquortérbe fecskendezik be. Egyszeru, gyors eljárás, mutéteknél (pl.: császármetszés) alkalmazható. Szövodménye lehet a postpunctiós fejfájás (lásd ott). Lásd még epidurális anaesthesia.

Szülésindukció: a szülés mesterséges megindítása valamely anyai vagy magzati okból.

Tágulási szakasz: a szülés elso szakasza, mely a fájások kezdetétól a méhszáj eltunéséig tart. A méhösszehúzódások hatására a méhnyak megrövidül, elsimul, a méhszáj tágulni kezd (1-2-3-4 ujjnyi vagy cm-ben mérik), végül teljesen eltunik. A tágulási szak idotartama nagy eltéréseket mutat, általánosságban elmondható, hogy többedszer szüloknél kevesebb (2-6 óra), eloször szüloknél több (8-12 óra) ideig tart. A tágulási szak alatt a méhösszehúzódások hatására a magzat koponyája lefelé nyomódik a medence bemenetre, majd rögzül. A burokrepedés vagy repesztés is általában a tágulási szak eseménye.

TENS: (transcutan elektrostimulació) fájdalomcsillapítási eljárás, melynek során a gerincoszlopból a noi nemi szerveket ellátó idegek kilépési területének megfelelo magasságában elektródpárokat helyeznek fel. Ezeknek stimulációja révén érik el a fájdalom csökkentését. Gyenge hatású, nem elterjedt eljárás.

Téraránytalanság: az anyai csontos medencebemenet és a magzati koponya viszonyának aránytalansága, kóros méretkülönbség. Megállapításában a Leopold-féle fogások (lásd ott) segítenek, jelezheti a fekvési, beilleszkedési, tartási, forgási rendellenességek megléte is. Megoldása általában császármetszés.

Terminus túllépés: a szülés várható idopontjának meghaladása, de a 42. hetet még nem haladja meg. Lásd még túlhordás.

Tokográfia: a fájástevékenység, a méh aktivitásának regisztrálása. A várandós no hasfalára helyezett mérokészülékkel nyomon követhetok az összehúzódások idobeni lefolyása, az intenzitásuk hozzávetoleges mértéke.

Tokometria: a fájástevékenység vizsgálata.

Tolófájások: a kitolási szakra jellemzo méhösszehúzódások, melyek a magzat megszületését segítik. Az eroteljes méhösszehúzódást a magzati koponyának a végbélre gyakorolt nyomása is erosíti, az így kialakult hasprést nevezzük tolófájásnak. Lásd még: kitolási szak.

Túlhordás: (postmaturitás) a szülés a 42. terhességi hét után sem következik be, és az újszülöttön a túlhordás jelei láthatók. A méhlepény elöregedése miatt fokozott gondozást, szoros megfigyelést (UH, CTG, magzatvíz vizsgálat, fizikális terhelési teszt, flowmetria) és kórházi bennfekvést igényel. Gyakran szükségessé válhat a szülés megindítása (szülésindukció).

Túlhordott újszülött: jellemzoi a méhlepény elégtelen muködése miatt alakulnak ki. Pl.: száraz, repedezo bor, magzatmáz hiányzik, kéz felázott (mosóno-kéz), ujjakon a körmök hosszúak az újszülött sovány, öreges arckifejezésu a boralatti zsírszövet fokozott felhasználódása miatt.

Vacuum extractio: a szülés kitolási szakában az elégtelen szülofájások pótlására, anyai betegség vagy a magzat oxigénhiányos állapota miatt a szülés mielobbi befejezésére szolgáló beavatkozás. A magzat fejére helyezett harangban vacuumot létesítenek, és a koponyára gyakorolt lassú, egyenletes húzással segítik a magzat megszületését.
bigacsiga
 


Kismamaszótár 6.

ablactálás: a tejelválasztás megszüntetése. Az anya betegsége (pl. tbc) vagy az újszülött fejlodési rendellenessége, halála miatt. Az ablactálást gyógyszeres kezelés mellett kiegészítheti a hashajtás folyadékmegvonás, az emlo lekötése és a szoptatás/fejés felfüggesztése.

anyatej összetétele: 7% cukrot - foként laktózt, 3,5-4% fehérjét, 4,5% zsírt, ásványi anyagokat, hormonokat, nyomelemeket tartalmaz (természetesen ezek az értékek a tejtermelés különbözo idoszakaiban a baba igényeinek megfeleloen változó értékeket mutatnak). Vitamintartalma az anyai vitaminbevitellel összefüggésben van. A-vitamin-tartalma nagy, K-vitamin az érett tejben már kevesebb, E-vitamin-tartalma az újszülött igényét kielégíti, D vitaminból keveset tartalmaz, ezért külso bevitelérol gondoskodni kell. Az érett tej a szülés után kb. 1-3 hét alatt alakul ki. Lásd még: foremilk, hind milk.

elotej: lásd kolosztrum

fájdalomcsillapítás gyermekágyban: az eroteljes és panaszt okozó utófájások csillapítására a pszichés megnyugtatáson és az utófájások okainak megismertetésén túl fájdalomcsillapítót vehet be a gyermekágyas. A gáttájék, a gátmetszés sebének fájdalmára jeges borogatást vagy a fájdalmas terület gyakori, melegvizes lemosását alkalmazhatják.

febris puerperalis: lásd gyermekágyi láz.

foremilk: a szoptatás elején ürülo hígabb tej.

gyermekágy: a lepényi szakot követo 6 hetes idoszak, melyben az anyai szervezet terhesség és szülés alatti változásai visszafejlodnek (involúció). A méh felso része közvetlenül szülés után a köldök magasságában helyezkedik el. A napok teltével egy-egy harántujjal lejjebb száll a kismedence üregébe. A második hét végére a méh felveszi eredeti alakját (a nyakcsatorna ismét kialakul és záródik), nagysága azonban még a hatodik hét végéig csökken. A méhnek ezt a gyors összehúzódását, amely a terhesség kilenc hónapja alatt fokozatosan alakult ki, a méh összehúzódásai, az ún. utófájások okozzák. Lásd még: lochia puerperalis, tejtermelés, tejbelövellés, let-down reflex, utófájások, uterus involúciója

gyermekágyi emlogyulladás: (mastitis puerperalis) az újszülöttrol a mellbimbó apró sérülésein (rhagadokon) átjutó fertozés, mely gyulladást okoz az emlo kötoszövetes állományában vagy ritkábban a mirigyjáratokban. A betegség folyamata: kezdetben a tejutak és az azokat körülvevo zsírszövetek gyulladása jelentkezik, majd átterjed a tejmirigyekre is. Tályog is kialakulhat, a gyulladt szövetek szétesése esetén. Tünetek: láz, szapora pulzus, a mell meleg tapintatú, a kialakuló borpír mögött tömörülés, beszurodés látható. A szoptatás nagyon fájdalmas és nehéz az emlo kiürítése. Kezelés: az emlo maradéktalan kíürítése, a gyulladt terület hideg vizes borogatása, célzott antibiotikum adása a tej bakteriológiai vizsgálata alapján. A gyulladt mellet fel kell kötni, tehermentesíteni kell. Tályog esetén sebészi megnyitás vagy beszúrás (punkció) szükséges. Ilyenkor a szoptatást felkell függeszteni.

gyermekágyi folyás: (lochia puerperalis) a szülés után a méh összehúzódását kíséro folyás, mely szövettörmeléket, véralvadékot és a méh sebgyógyulásának váladékát tartalmazza. Az elso napokra az erosen véres, sötét színu váladék jellemzo. A 3-5. napra a gyermekágyas folyás még mindig véres jellegu, de világosabb színu, a menstruációra emlékezteto illatú. Az 5-7. napra kialakuló gyermekágyi folyás már nem véres, hanem savós, rózsaszínu. A következo 2-3 héten a méh összehúzódását a fehéres-sárgás színu, szagtalan, és egyre kevesebb mennyiségu lochia jellemzi. Lúgos vegyhatású, ezért a hüvely normális pH-jának visszaállása csak a lochia megszunte után várható. A gyermekágyi folyás a szülést követoen még hat hétig fennállhat.
gyermekágyi láz (febris puerperalis): szülés utáni fertozéses megbetegedés, mely a higiénés rendszabályok be nem tartásából, a szülési sérülések talaján megtelepedo bakteriális fertozést követoen alakul ki. A méhnyálkahártya gyulladása után a méh izomzata is gyulladásba jön. Rendkívül buzös gyermekágyi folyás, fájdalom, rossz általános közérzet és láz jellemzi. Ha a felszálló fertozés a kürtökre is átterjed, heves fájdalom, magas láz kíséri. Kürtelzáródás, sterilitás lehet a következménye. Amennyiben a fertozés tovább terjed, és a kórokozók a kürtökön át a hashártyára jutnak, kismedencei gyulladást okoznak. A gyulladás kiterjedésétol függoen, az általános állapot rossz, a hashártyagyulladás tünetei mutatkoznak. Megoldása: antibiotikus kezelés, mutét. Ritkán eloforduló kórkép, mely a higiénés ismeretek (fertotlenítés, sterilizálás) és az antibiotikumok alkalmazása óta könnyen kezelheto.
hashajtás gyermekágyban: a szülés után 2-3. napon a székürítés rendezése. A gyermekágyasok gyakran félnek a székürítéstol a gáttájék, a gátmetszés sebének fájdalma miatt. Rostos ivólevekkel, rostdús ételekkel és bo folyadékfelvétellel megpróbálható a spontán székletürítést segíteni. Ennek hiányában az orvos hashajtó tablettát, kúpot, esetleg beöntést rendelhet.

hindmilk: a mellbol a szoptatás végén ürülo tej, mely zsírban és energiában gazdagabb.

kevés tej szindróma: a szoptatási idoszak alatt többször eloforduló probléma, amely akkor alakul ki, ha az anyatejes csecsemo gyorsabban akarná emelni a szopott tej mennyiségét, mint amennyi termelodik. A szoptató anya megijedhet, hogy a teje kevesebb lett, csecsemojének nem elegendo a táplálék. Tapasztalat, hogy 1-3 napon belül, ha az anya gyakrabban szoptat, a többlettejet a szervezete hamar megtermeli, ugyanis a tejelválasztást a szopási inger fokozza. A kevés tej szindróma megelozheto kello felvilágosítással.

kolosztrum: (elotej) a szülést követoen 1-2 napig ürül, az újszülöttnek fontos, jól emésztheto. Nagy a fehérje- és zsírban oldódó vitamintartalma. A magas immunglobulin mennyisége és egyéb védofaktorai az újszülött védelmét szolgálják. Hormonszeru anyagai beindítják az újszülött emésztocsatornájának mozgását és emésztoenzimeit.

kotiledo retencio: (retentio cotyledonis) a szülés után a méh üregében lepényrész marad vissza. Tünete: a gyermekágyas idoszak elso-második hetében bo, friss vérzés, a visszamaradt lepényrész elfertozodhet, a lázas állapot már a kialakult méhnyálkahártya-gyulladás tünete lehet. Kezelése: a méh kíméletes kiürítése, méhösszehúzók, esetleg antibiotikum adása.

let·down reflex: (tejkiürülési reflex) a gyermekágyas idoszak elején az utófájásokat kiváltó oxitocin (lásd szülés fejezet) a tej lefolyását segíti a tejcsatornák felé. A szoptatás késobbi idoszakában a let down reflexet a csecsemo látványa vagy érintése is kiválthatja. A reflex gátlás alá kerülhet egy-egy negatív élmény, szorongás vagy fájdalom esetén.

post partum blues: a gyermekágyas idoszak elso napjaira jellemzo átmeneti hangulati változás, szomorúság, borús hangulat, depresszióhoz hasonló, de múló pszichés állapot.

subinvolutio uteri: a méh elégtelen összehúzódása. A méhfal jelentos kitágulása (ikerterhesség, túl sok magzatvíz, nagy magzat) vagy méhfalban lévo jóindulatú izomdaganat, méhnyálkahártya-gyulladás vagy a húgyhólyag teltsége miatt jöhet létre. Következménye a lochiapangás (lásd gyermekágyi folyás). Az anya szoptatása az endogén (belso) oxitocinkiáramlást serkenti, így a szoptatás a méh elégtelen összehúzódásának a megelozéséhez és kezeléséhez is fontos. Ha ez nem elegendo, az orvos méhösszehúzó gyógyszert rendelhet.

symphyseolylis: a szeméremcsontok ízületi porca a terhesség alatti fellazulás és a szülés alatti trauma miatt néhány milliméterrel eltávolodik egymástól. Rendkívül fájdalmas, a mozgásra, járásra fokozódó fájdalom jellemzi. Jellemzo, hogy a gyermekágyas könnyebben tud járni hátrafelé, mint elore. Kezelése: csípókörüli szorítókötés vagy fuzo, gyógytorna, fájdalomcsillapítók.

szülés utáni vérzések: a gyermekágyban eloforduló erosebb, a gyermekágyi folyástól eltéro vérzések. Oka lehet lepényrész visszamaradása, a méh nem megfelelo összehúzódása (pl.: gyulladás miatt), a szüléskor hiányosan ellátott sérülések. Kezelése: a vérzés okától függoen méhösszehúzók adása, a sérülések ellátása. Lásd még kotiledo retenció.

tejbelövellés: hüvelyi szülés után 1-2 nappal, császármetszés után a 3-4. napon jelentkezo emloduzzanat, mely az anyatej termelés megindulását és felhalmozódását, az emlo állományának vérboségét jelzi. Gyakran fájdalommal, kényelmetlen feszüléssel jár. Megoldása: szoptatás, fejés, a tehermentesítésre melltartó használata.

tejkiürülési reflex: lásd let down reflex.

tejtermelés: (galactogenesis) a magas terhességi hormonszintek (ösztrogének és progeszteron) az emloben a mirigyek megszaporodását, a tejcsatornák kinyílását, az emlobimbó kiemelkedését okozzák. A méhlepény leválása után az elobb említett hormonszintek csökkennek, az agyalapi mirigy (hipofízis) elülso lebenyébol laktogén hormonok áramlanak ki. Ez az emloben a tej elválasztását indítja el. A tejtermelés fenntartása a mell kiürítésének, a mechanikus ingereknek, pszichés és idegi impulzusoknak következménye. Lásd még let down reflex.

utófájások: a gyermekágyas idoszakban a méh visszafejlodését segíto összehúzódások, melyek szoptatás alatt a keringésbe jutott oxitócin miatt jönnek létre. Többedszer szüloknél az utófájások általában erosebbek.

vizeletürítési képtelenség: (ischuria paradoxa) a korai gyermekágyas idoszak 1-2. napjára jellemzo tünet. Oka, hogy szüléskor a húgyhólyag alapján kisebb zúzódás, bevérzés, duzzanat alakul ki. Ennek következtében a gyermekágyas asszony a vizelési ingert kevésbé vagy egyáltalán nem érzi, hólyagja feszülésig telve van, vizeletet mégsem tud üríteni. A hólyag kiüríttetése fontos feladat, mert a pangó vizelet a húgyúti fertozések kialakulását segíti, a telt hólyag miatt a méh kiürülése nehezített, az összehúzódása lassabban történik meg. Ha a gyermekágyas nem tud spontán vizeletet üríteni, szükségessé válhat a hólyagcsapolás (katéterezés). A probléma átmeneti jellegu, néhány nap alatt magától rendezodik.
bigacsiga
 


Kismamaszótár

Családtervezés

Haemostatus: a terhes vérképének mutatói: fehérvérsejtszám, hemoglobin, vörösvértest-koncentráció, vörösvértest-térfogat, vérsüllyedés stb.

HbsAg vizsgálat: az 16. héten az AFP vizsgálattal egy idoben vesznek vért ehhez a vizsgálathoz. Ez kimutatja, hogy az anya átesett-e a hepatitisz-b vírusfertozésen, illetve vírushordozó-e. Az újszülött esetleges fertozodését a megszületés után 12 órán belül adott védooltással lehet megelozni. Védooltást kap az az újszülött is, akinek édesanyjánál a HbsAg vizsgálatot a terhesség idején nem végezték el.

Hipertónia: magas vérnyomás.

Hipotónia: ala-csony vérnyomás.

Herpesz genitalisz: az anya friss megbetegedése a szülés közben a szüloutakon áthaladó magzatot megfertozheti. Az újszülött fertozodése esetén a prognózis súlyos, nagy a halálozási arány. Az anya szülés körüli aktív herpeszes fertozése a császármetszéses szülésvezetést jelentheti.

Homloktartás: tartási rendellenesség, melyben a magzat az elso forgását nem végzi el, az álla nem közelít a mellkashoz. A méhszáj fölött a homlok helyezkedik el.

Hiperemezis: terhességi vészes hányás. A terhesség elso harmadában jelentkezik, sóveszteség és kiszáradás hívja fel rá a figyelmet. Kezelése a pszichés megnyugtatáson túl lehet a diéta, esetleg infúzió és kórházi megfigyelés.

Ikerterhesség: egy terhesség során egynél több magzat fejlodik. Általában 80-100 fogamzásra jut egy ikerterhesség. Egypetéjueknél egy petesejt megtermékenyülése után a petesejt osztódásának zavara miatt két vagy több embrió fejlodése indul el. Két- vagy többpetéjueknél több petesejt érik és termékenyül meg egyidejuleg.

Implantáció: a megtermékenyített pete beágyazódása.

Inkompetencia cervici: lásd méhszáj-elégtelenség.

Isthmocervicalis elégtelenség: lásd méhszáj-elégtelenség.

Interruptio: lásd terhesség-megszakítás.

Intrauterin asphyxia: a magzat méhen belüli oxigénhiányos állapota.

Intrauterin retardáció: a magzat méhen belül nem fejlodik a terhességi hétnek megfelelo mértékben. Oka rendszerint a le-pény elégtelen muködése, de anyai okok miatt is (alkohol, cigaretta, megbetegedések) kialakulhat.

Ionziliáriusi vizsgálatok terhességben: a terhes gondozásba vételekor elvégzett vizsgálatok. Ilyenek pl. EKG, belgyógyászat, szemüvegeseknél a szemorvos, fogászat. A terhesség kiviselésének esélyeit, a szülés módjának lehetoségét befolyásolhatja a szakorvosi vizsgálat eredménye.

Köldökzsinór: a magzat és a lepény összeköttetését teremti meg a két artéria és a köldökvéna segítségével. 40-70 cm hosszú, az összenyomatástól az ereket egy kocsonyás anyag védi meg.

Kürtterhesség (graviditas tubaria): méhen kívüli terhesség, melyben a megtermékenyített petesejt nem a méh üregébe, hanem a petevezetobe ágyazódik be. A terhesség növekedtével a petevezeto megrepedéséhez, súlyos vérzéshez vezethet. Megoldása mutéti. Fontos a korai diagnózis, mert így a komoly veszteségek, szövodmények megelozhetoek. Lásd még: petevezeto.

Magzatvíz: a magzatburok belso rétege termeli, semleges vegyhatású. Mennyisége a 36. héten kb. 1200-1500 ml, mely 3 óránként cserélodik. A magzat a magzatvizet lenyeli, majd a vizeletet is ide üríti. Védi a magzatot a kiszáradástól, a külso behatásoktól, védi a köldökzsinórt a megtöretéstol, összenyomódástól, segíti a magzat mozgását. Vizsgálata a magzat genetikai rendellenességeirol, a méhen belüli veszélyeztetettségrol, a tüdo érettségérol adhat felvilágosítást. Lásd még: amnioszkópia, burokrepedés.

Medencevégu fekvés: fekvési rendellenesség, melyben a méhszáj fölött a far és/vagy az alsó végtagok találhatók.

Méh fundusa: a méhtest felso, széles, domború vége. A terhes méh nagyságát a fundus magasságával szokták kifejezni. Pl. köldök felett két harántujjal vagy gyomorgödörben. A méh nagysága optimális esetben a terhesség korára is utal. Lásd sy/fu távolság.

Méhen kívüli terhesség: a megtermékenyített petesejt nem a méhnyálkahártyába ágyazódik be, hanem a petevezetobe, méhnyakba vagy nagyon ritkán a hasüregbe. A terhesség kiviselése nem lehetséges, a növekvo pete a környezo szöveteket roncsolja, nagy vérzéseket okozva. Korai felismerése a korszeru ultrahangos készülékekkel igen fontos, mert egy laparoszkópiás (a hasfalon keresztül bevezetett optikai eszközzel történo hastükrözés) mutéti megoldással a kürt megtartható lehet, ezzel a késobbi teherbeesés esélyei megmaradhatnak.

Méhlepény ido elotti leválása: az anya és a magzat életét fenyegeto állapot, melyben a méhlepény a vajúdás során, a magzat megszületése elott válik le. A szülést sürgosségi császármetszéssel kell befejezni.

Méhszáj-elégtelenség (inkompetencia cervici): a méhszáj fájások nélküli ido elotti megnyílása. Veleszületett méhszájgyengeség, elozetes mutétek utáni záróizom sérülés, hegesedés miatt jöhet létre.

Missed abortion (elkésett vetélés): az ultrahangos vizsgálattal diagnosztizált, méhen belüli magzatelhalás után a méh tartalma nem ürül ki, a vetélés nem zajlik le. A méh kiürítése mutéti úton történik meg.


--------------------------------------------------------------------------------

Neonatológia

anyatejes sárgaság szindróma: a szoptatott újszülöttek sárgasága elhúzódóbb, gyakran hetekig is eltarthat. Az emelkedett vérfesték-szintet az anyatejben lévo enzimek okozzák. Általában következmények nélkül oldódik. A csecsemo általános állapota jó, fejlodése töretlen.

Apgar: az újszülött születés utáni állapotának megállapítására használatos módszer, mely a borszín, az izomtónus, a reflexek, szívmuködés és légzés megfigyelése alapján pontozással végeznek. Az egyes életjelenségeket 0-1-2 ponttal osztályozzák és azt összeadják a szülés utáni elso, ötödik és tizedik percben. A jó állapotú újszülött Apgar-értéke 8-10 pont.

apnoe: születés után a spontán légzés renyhesége, illetve hiánya. Légzészavart okozhat a méhenkívüli élethez való alkalmazkodás zavara, ha a tüdofolyadék nem távozik el, méhen belüli oxigénhiány, magzati fertozés, fejlodési rendellenesség, koraszülöttség. A légzészavarban szenvedo újszülöttet megfigyelés alatt tartják, esetenként gépi lélegeztetésre kerül sor, speciálisan felszerelt osztályokon (NIC vagy PIC lásd ott).

asphyxia: magzati oxigenizációs zavar, mely a magzat oxigénellátásnak zavara következtében kialakuló állapot. Megítélésére a CTG (lásd Magzati vizsgáló módszerek fejezet) az ultrahangos flowmetria (áramlásmérés) alkalmas.

aspiratios szindróma: a megszületés alatt vagy után a tüdobe a magzatvízzel mekónium (magzatszurok/széklet), vér, nyák kerülhet, mely leszívás nélkül a légutak elzáródását, tüdogyulladást okozhatnak.

BCG védooltás: tuberkulózis (gümokór) elleni védooltás, melyet az újszülöttek a 2-4. életnapon a kórházban kapnak meg. Az oltás eredményességét 6-8 hét múlva az oltás helyén megjeleno piros kiemelkedés mutatja, amely esetleg nedvezik, váladék ürül belole. További négy-hat hét után beszárad, helyén heg keletkezik. Különösebb kezelést nem igényel, csak tisztán kell tartani.

biotinidázhiány: anyagcsere betegség, melyet a biotin hiánya okoz. A kialakult betegség következménye szellemi fogyatékosság, súlyos esetben a gyermek elvesztése. Szurése után biotin adásával a következmények elkerülhetok. Lásd újszülöttkori szurovizsgálatok.

coarctatio aortae: aorta (a szívbol kivezeto foveroér)-szukület, mely a Botallo-vezeték (lásd Anatómia fejezet) benyílása elott vagy mögött alakul ki. Az elváltozás elhelyezkedésétol függoen a mutéti megoldás sürgossége változó.

congenitalis hypothyreosis: pajzsmirigy fejlodési hibája.

Újszülöttkorban nincsenek jellemzo tünetei. Elofordulhat a nagyobb születési súly, csökkent mozgásaktivitás, renyhe szopás, hosszabban tartó sárgaság, étvágytalanság, székrekedés, szellemi fejlodés elmaradása. Újszülöttkorban (még a kórházban) szurovizsgálata kötelezo. Lásd újszülöttkori szurovizsgálatok. Ha a szurovizsgálat eredménye pozitív, pajzsmirigyhormon adásával a betegség tünetmentessé teheto.

csíposzurés: újszülött osztályon végzett szurés, a csípoficam korai felfedezésére.

csonttörések: a születés során elszenvedett sérülések következtében alakulnak ki. Fejvégu fekvésnél leggyakoribb a kulcs-csont törése, medencevégu fekvésnél pedig a combcsont törése. A kulcscsont törése általában elmozdulás nélküli, ún. zöldgally-törés, mely kezelés nélkül, spontán gyógyul. Combcsonttörés duzzanatot, mozgáskorlátozottságot okoz, megfelelo rögzítés után a gyógyulás teljes, maradandó károsodást nem okoz.

ductus Botallo persistens: a Botallo-vezeték (lásd anatómia fejezet) záródása a születés után nem történik meg. Élettani esetben a keringés a vezetékben 96 órával születés után megszunik, a teljes záródás 2-3 hetes korra megtörténik. Kezelésekor a gyógyszeres terápia megkísérelheto, ennek sikertelensége esetén a megoldás mutéti.
bigacsiga
 


Kismamaszótár

Családtervezés

Oligohydramnion: csökkent mennyiségu vagy igen kevés magzatvíz.

Placenta praevia (elölfekvo lepény): a lepény tapadási rendellenessége. A méhlepény a méh üregének alsó szakaszán, a méhszáj közelében tapad. A méh növekedtével vérzéseket okozhat. Már koraterhességben ultrahanggal felismerheto. Ha a méhlepény a méhszájat nem takarja el, csak megközelíti, a terhesség elorehaladtával relatíve magasabbra kerülhet, és így gondot nem okoz. Ha a méhszájat eléri vagy eltakarja, a szülés hüvelyi úton nem megengedheto. Mindenképpen szoros megfigyelést igényel.

Polyhydramnion: az átlagosnál több magzatvíz.

Postprandiális vércukorvizsgálat: (étkezés utáni) melyet terhességi cukorbetegség kiszurésére alkalmaznak. A 40 g szénhidrátot tartalmazó tesztreggeli után (pl. 1 zsömle+2 dl tej) 1 órával vért vesznek. Ha az ekkor mért vércukor eredmény 7,0 mmol/l felett van, a kivizsgálást folytatni kell.

Praeeclampsia: (PE) a terhesség második felében kialakuló magas vérnyomás, melyet a vizeletben megjeleno fehérjeürítés kísér. Kórházi kezelést, szoros megfigyelést igényel.

Proteinuria: fehérjevizelés. Egyes kórképekben a vizeletben megjeleno fehérje a betegség egyik fontos tünete. Terhesgondozáskor a vizeletvizsgálatot ezért kell mindig elvégezni.

Rh-negatív anya: lásd ellenanyag vizsgálat, antiD profilaxis.

Rubeólafertozés: az anyai fertozodés a terhesség elso 16 hetében magzati károsodás okozhat. Ezután a rubeólafertozés magzati következménnyel nem jár. Ha az anyánál felmerül a fertozodés lehetosége, vérvizsgálatokat kell végezni. A terhesség elso felében bizonyított friss fertozodés esetén a terhesség megszakítható. 1989 óta minden kisgyermek kombinált védooltást kap.

Sy/fu távolság: a terhes méh fundusa (fu) és a szeméremcsont (sy-symphysis) közti távolság mérése. Lásd: méh fundusa

Szignifikáns bakteriuria: a vizelet milliliterenként 105 baktériumot tartalmaz. Kiszurése a koraterhességi laborvizsgálatkor történik, a késobbi szövodmények megelozésére kezelést igényel.

Szülés várható idopontja: SZVI (terminus kiszámítása). 28 napos ciklus esetén az utolsó rendes menstruációtól számított 280. nap. Az egyik kiszámítási módja: az utolsó rendes vérzés kezdonapjához hozzáadunk 7 napot, és visszaszámolunk 3 hónapot. Ha a ciklus hossza eltér a 28 naptól, úgy az eltéro napok számát hozzáadjuk vagy elvesszük az elobb számítotthoz.

Szurovizsgálatok terhességben: hüvelyváladék-vizsgálat, onkocitológiai (rákszurés) kenetvétel, vérvizsgálatok: vércsoport meghatározás, Rh-negatív anyánál ellenanyag vizsgálat, Wassermann-reakció, vérkép ellenorzése, 16. héten AFP, a második harmadban postprandiális vércukor vizsgálat, általános vizeletvizsgálat. Lásd még: AFP, HbsAg.

Térdtartás: a medencevégu fekvésben a magzat úgy helyezkedik el, hogy a méhszáj felett egy vagy mindkét térd található. Ritka rendellenesség.

Terhességi cukorbetegség: (gestatiós diabetes mellitus-GDM) a terhesség alatt felismert szénhidrát-anyagcserezavar. Kezelése: minden esetben diéta, és a diabetes súlyosságától függoen inzulinterápia. Szülés után spontán megszunhet. Szurése a terhesség idején a postprandiális vércukor vizsgálattal, illetve az OGTT-vel történik (lásd ott). Éhgyomri vércukorvizsgálattal csak akkor szurheto, ha ismételten magas, 7,8 mmol/l vagy annál magasabb értéket találnak.

Tocolyticus kezelés: a méhaktivitás gyógyszeres megszüntetése. Sürgosségi tokolízisre akkor van szükség, ha a szülés alatti szövodmény (pl. kéz-láb-köldökzsinór eloesése) a magzat és az anya életét veszélyezteti. Megtartó tokolízis a fenyegeto koraszülést akadályozza meg vagy ido elotti burokrepedés esetén a magzati tüdo érlelése érdekében beadott gyógyszer hatásának kialakulásáig a magzat megszületését, a szülés elindulását késlelteti.

Toxaemia: lásd praeeclampsia

Toxoplazmózis: Toxoplasma gondii protozoon okozta fertozés, melyet nyers hús (véres steak) fogyasztásával, fertozött állatokkal, foként macskával való érintkezés során lehet megkapni. Az anyai fertozés nagyon sokszor tünetmentesen zajlik le. A kórokozó a méhlepényen átjutva súlyos magzati elváltozásokat okozhat. Jelentosége csak a terhesség alatti friss fertozodésnél van. Pontos kórismézéséhez anyai ellenanyag-vizsgálat szükséges. A magzat méhen belül gyógyítható.

Vena cava inferior szindróma: foleg a harmadik terhességi harmadban alakul ki, ha az anya a hátán fekszik és a terhes méh a felszálló fo visszeret összenyomja. Hirtelen vérnyomásesés, ájulás alakulhat ki. Oldaltfektetéssel, felültetéssel a panaszok azonnal oldódnak.

***

7. Neonatológia

elsodleges köldökellátás: a köldökcsat felhelyezése, és a köldökzsinór elvágása.

érett újszülött: a világrajött magzat a betöltött 37. terhességi hét után született, fejlettsége a terhességi korának megfelelo.

erythema neonatorum: az egészséges újszülött borén látható foltos, piros kiütés. Általában spontán visszafejlodik. Teendo nincs vele.

fejbiccento izom sérülése: a szülés közben a fejbiccento izom rostjainak sérülése. Jellemzo tünete, hogy az újszülött fejét nem lehet mindkét irányba 90 fokban elfordítani. Kezelése: tornáztatás, nyújtás, sikertelenség esetén sebészi kezelés.

fejdaganat: (caput succedaneum) a burok megrepedése után a magzati koponya fejborében a külso és belso nyomás különbsége miatt kialakuló vizenyo. Jellemzoje, hogy a csonthatárokat nem tartja, már szülés közben tapintható, néhány nap alatt spontán visszafejlodik. Tartási, fekvési rendellenességkor a beilleszkedett részen alakul ki.

fiziológiás súlyesés: az egészséges újszülött a születés utáni elso napokban a testsúlyának átlagosan 6-8%-át veszti el. Ennek oka a folyadékvesztés, székletürítés, kevés szopás, de az elso hét végére, a rendszeres szoptatás beindulásával visszaszerzi születési súlyát.

galactosaemia: a galaktóz anyagcseréjének a zavara. A galactóz a tejben lévo molekula, amely a bélbol egy enzimmel történo átalakulás után szívódik fel. Ennek az enzimnek a hiánya öröklodo betegség, melynek tünetei: rossz étvágy, hasmenés, súlygyarapodás elmaradása, alacsony vércukor-szint, szellemi fejlodés elmaradása. Újszülöttkori szurovizsgálata kötelezo, lásd ott. Kezelése: lactos/galactos mentes diéta, mellyel a tünetek kialakulása elkerülheto.

Guthrie-teszt: laboratóriumi vizsgálati módszer a galactosaemia, phenylketonuria kiszurésére. Elvégzésére a kórházban kerül sor, amikor az újszülött már rendszeresen, jól szopik. A teszt eredményérol értesítést a szülok csak akkor kapnak, ha az eredménye pozitív. Lásd galactosaemia, phenylketonuria, újszülöttkori szurovizsgálatok.

hallás szurése: Az újszülött füléhez egy hangkibocsátó készüléket helyeznek, majd a hangjel után az újszülött reakcióját figyelik. Nem pontos, hozzávetoleges információt ad.

hepatitisz elleni védooltás: ha az anya a HbsAg pozitív (terhesség alatta az AFP vizsgálattal egy idoben levett vérbol állapítják meg), vagy szurésben nem részesült, akkor az újszülöttet a születés után 6 órával be kell oltani. Lásd még magzati vizsgáló módszerek rész.

K-vitamin profilaxis: Az újszülött csökkent K-vitamin-kész-lettel születik, mivel ennek a vitaminnak a lepényen való átjutása kismértéku. A hiányállapotot az is fokozza, hogy az elso napokban a szopott anyatej mennyisége kevés és ennek is alacsony a K-vitamin- tartalma. A K-vitamin a bélben lévo baktériumflórában szintetizálódik, mely megszületés után még nincs jelen. A K-vitamin a véralvadási faktorok muködéséhez szükséges, így hiánya vérzéses tüneteket, betegségeket okozhat. Ennek megelozésére minden újszülött közvetlenül születése után K-vitamin adásában részesül. A csak anyatejesen táplált cse-csemoknél akár késobb, 10-12 hetes korban is elofordulhat vérzékenység, ezért nekik megelozésképpen hetente K-vitamin adása javasolt.

kékfény-kezelés: (fototerápia) az újszülöttkori sárgaság kezelésére szolgál. A kezelés azon alapszik, hogy a vérfesték (bilirubin) elnyeli a kék, látható hullámhosszú fényt, hatására a bilirubinból a borben az epével kiválasztódó anyagok keletkeznek. Az újszülöttkori sárgaság így oldható. A kezelés ideje alatt a szemet a fény okozta károsodásoktól takarással védeni kell. A fototerápia idején gondoskodni kell a fokozott folyadékbevitelrol. A fototerápia nem akadálya a szoptatásnak.
bigacsiga
 


Kismamaszótár

késoi köldökellátás: a köldökzsinór elszorítása és elvágása csak a pulzálás megszunte után történik.

korai köldökellátás: a köldökzsinór elszorítása és elvágása még a pulzáció megszunte elott történik meg. Koraszülésnél, ikerszülésnél, rossz állapotban született újszülöttnél, Rh-negatív anyai vércsoportnál alkalmazzák.

koraszülött: az az újszülött, aki a betöltött 37. terhességi hét elott született, függetlenül a születési súlyától. A koraszülöttek jellemzoi: élénkvörös, erezett, fénylo bor, testét magzatszorzet (lanugo) borítja, testszerte kevés zsírpárna, fejletlen izomzat, a porcos részek puhák (fülkagyló, orr), a körmök nem érik el az ujjbegyet, a herék nem szálltak le a hasüregbol a herezacskókba, lányoknál a nagyajkak nem fedik a kisajkakat, szopóreflex alig vagy egyáltalán nem váltható ki, éhségét sírással nem jelzi, éber és alvási állapot nem különítheto el, hoszabá-lyozása éretlen (könnyen lehul vagy felmelegszik), légzése nem kielégíto. Speciális ápolást igényel koraszülött osztályon vagy PIC-ben (lásd ott).

magzati alkohol szindróma: az alkohol magzatkárosító hatása miatt kialakuló elváltozás. Az anya a terhesség idején is alkoholizál, magzatának súly- és hossznövekedése elmarad az átlagostól, késobb a gyermek értelmi fejlodése, beszédfejlodése lassúbb, fejlodési rendellenességek gyakoribbak, fejkörfogat kisebb, jellegzetes arcforma - eloreálló arccsont, mélyen ülo fülek - jellemzik.

mekónium: szurokszéklet, az újszülött elso béltartalma. Epefestéket, elpusztult sejteket, bélnedvet tartalmaz. Ürítését az elso 24 órán belül figyelni kell. A mekónium ürülését az elotej (kolosztrum) szopása elosegíti.

milium: az újszülöttek borén, foleg az orr környékén látható apró fehér kiemelkedo göböcskék. Nem kóros elváltozás.

NIC: Neonatális Intenzív Centrum: speciálisan a koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátására szakosodott és felszerelt osztály, ahol neonatológus (újszülöttgyógyász) orvosok és novérek dolgoznak.

patológiás sárgaság: (kóros sárgaság) az élet elso 24 órájában kialakuló sárgaság, mely érett újszülött esetén 1 hétnél, koraszülöttnél 2 hétnél tovább tart. (Lásd még újszülöttkori sárgaság.) Számos oka lehet, például: anyai és apai vércsoport különbözoség, ikerterhességnél a magzatok közötti úgynevezett harmadik vérkör, örökletes betegségek, fertozés, gyógyszerek, hormonális hatások. Kezelése: kékfényterápia, gyógyszerek, súlyos esetben vércsere.

pemphigoid neonatorum: az újszülöttek bakteriális (Staphylococcus aureus hemolitikus) fertozése, mely régebben az újszülött-részlegeken okozott megbetegedéseket. Ma már ritka betegség. Tünetek: az újszülött borén sárgás hólyagok keletkeznek. A gennyes bennéku hólyagok leginkább a testhajlatokban, fartájékon, alhason találhatók. Könnyen felfakadnak, és a fertozés így terjed tovább. Az eldörgölt, felnyílt hólyagok helyén nedvedzo, hámfosztott terület marad vissza. Kezeletlen esetekben a hólyagok testszerte elterjednek, tályog, kötoszöveti gyulladás alakulhat ki. Kezelése: a hólyagok alkoholos vattával és fertotleníto hatású hintoporral való bekenése. A fertozött újszülöttet el kell különíteni.

phenylketonuria: (PKU) örökölheto betegség, a fenyl-alanin-tyrosin anyagcserezavara. Jellemzoi: mozgás- és súlyfejlodés lassulása, idegrendszeri tünetek, szellemi leépülés. A kötelezo újszülöttkori szurések bevezetése óta ilyen esetek nincsenek. Kezelése: a fenilalaninmentes étrend (speciális tápszer), melyet legalább 14-16 éves korig kell tartani, egyes esetekben egész életen át.

PIC: Perinatális Intenzív Centrum, lásd NIC.

PKU: lásd phenylketonuria.

surfactant: a magzati tüdoben kb. a 20 héttol a tüdoben lévo speciális sejtek termelte anyag (foszfolipid-protein), mely a tüdo kis hólyagocskáiban bevonatot képez. Ez biztosítja a megszületés után a hólyagok falának a felületi feszültségét, melynek következtében a kilégzés után a tüdohólyagok nyitva maradnak. Körülbelül a 34-35. hétre válik olyan mennyiséguvé, hogy megszületés esetén az újszülöttnek nagy valószínuséggel nem lesz légzési zavara.

túlhordott újszülött: (postmaturus újszülött) az az újszülött, aki a betöltött 42. terhességi hét után születik és rajta a túlhordás jelei láthatók, mint például: száraz, hámló, mekóniumtól sárgásan elszínezodött bor, hosszú körmök, vékony köldök-zsinór, magzatmáz nem fedi a testét. A lepény elöregedése miatt a magzat különbözo fokú oxigenizációs zavara fordulhat elo.

újszülöttkori sárgaság: (icterus simplex) fiziológiás sárgaság. Érett újszülöttekben a 2-3. napon válik észrevehetové, a 4. napra éri el legmagasabb értékét. Kb. egyhetes korra megszunik. Koraszülötteknél a legmagasabb értékét az 5-7. napon éri el és elhúzódóbb a lefolyása. A sárgaságot a vérfesték (hemoglobin) lebomlása során keletkezo sárga színu epefesték okozza. Ez az epefesték a májban olyan átalakuláson megy keresztül, hogy vízben oldhatóvá válik és az epével kiválasztódik a bélbe. A magzatnak a méhen belüli életben na-gyobb mennyiségu hemoglobinra van szüksége (ami az oxigénszállítást biztosítja), mivel a tüdovel való légzése még nem muködik, a fejlodéséhez viszont több oxigénre van szüksége. A megszületés után ezek a magzati sejtek gyorsabb arányban esnek szét, a máj átalakító képessége azonban még nem olyan gyors mint késobbi életünk során.

újszülöttkori szurovizsgálatok: laboratóriumi és fizikális vizsgálatokból állnak. Az újszülöttkor 4-5. napján vért vesznek, majd a szuropapírra cseppentett vérbol elvégzik a PKU, galactosaemia, biotinidáz-hiány és a congenitalis hypothyreosis szurovizsgálatait (lásd ott). A neonatológus (újszülöttgyógyász) végzi az újszülöttkori csíposzurést valamint a hallás szurését. A vizsgálatok pozitív eredményeirol az újszülöttet gondozó gyermekorvos kap értesítést.

Kedves Olvasóink, sorozatunknak ezennel végére értünk.
bigacsiga
 


Kedves Ágnes, és Rita!

Az Isten áldjon meg benneteket azért, amit most velünk tettetek!!!!!!!

Gondolom, rajtam kívül nagyon sok olvasotok lesz. Köszönjük, hogy idöt és energiát szakítottatok arra, hogy magyarázattal szolgáljatok.

Sikerekben gazdag munkát kívánok mindkettötöknek.

Szeretettel, és tisztelettel
Lora
Lora
 


Bigacsiga Kata!

Le a kalappal elötted..

Biztos vagyok aban, hogy jó sokan fogják ezt az oldalt olvasgatni!

Üdv: Verus
verus (verus)
 


Kedves Lora!
Ezért érdemes volt!
Egyébként a Babapatika újságban megtalálható a cikksorozat( itt a Babaneten is előhívható)
Jó olvasgatást és köszi! (Rita nevében is): Ági
Rákóczi
 


Véleményem szerint is áldásos ez a munka, viszont szerintem nem kell sok dolgot ennyire részletesen tudnia egy kismamának, még a végén a rossz dolgokat bebeszéli magának. Sok dolgot igenis tudnia kell, de kérdés az, hogy mennyire kell feltétlen beleásnia magát. Végül is csak tájékozott kismamának kell lennünk, nem pedig "szakértőnek". Szerintem néha lehet, hogy visszaüt.
Névtelen
 


Kedves Névtelen!
Bármennyire is soknak tűnik a leírt információ, ez bizony csak apró töredéke annak ami egy terhesség és szülés kapcsán előfordulhat. Az írásunk jellege is arra utal (kismamaszótár), hogy csak azt kell benne áttanulmányozni, ami az olvasóval történt vagy várhatóan történni fog (pl: egy közel negyven éves kismamának fel fogják ajánlani a chorionbiopsziát) Az egészségügyi törvény is előírja a beteg teljeskörú tájékoztatását (bár ebben az esetben cszerencsétlen dolog "betegről" beszélni)ahhoz, hogy döntésképes legyen egy adott helyzetben. Tapasztalatom, hogy a legjobb indulat mellet sem lehet mindent elmondani (kevés idő jut egy páciensre, sok információt egy alkalommal nem érdemes közölni, mert megjegyezhetetlen ).Sokszor a kézbe kapott lelet vagy zárójelentés tartalmaz ismeretlen kifejezéseket. De ha csak a babanetet oovasgatom, akkor is látom mennyi téves információ jár körbe a kismamák körében! Célunk nem "kis szakemberek" képzése volt. Segíteni akartunk a várandós kismamáknak, hogy amikor "sürgősségi helyzet" adódik, az adott kifejezések ismerősen csengjenek, tájékozottak legyenek mi fog történni velük: döntésképesek legyenek! A "strucc-politika" ebben az esetben visszaüt.
Remélem nem rémísztettünk meg senkit sem, jó babavárást Mindenkinek!
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi
 


Sziasztok!

Igen nagy munka lehetett ezt a rengeteg információt közkinccsé tenni.
Csak egy kérdés: Biztos, hogy jól írtátok a pesszárium Pearl indexét? Ennyivel rosszabb még a megszakított közösülésnél is?
Ugye nem ennyire rossza a helyzet?

Snoopy
snoopy
 


Kedves Doktornõk!

Végsõ kétségbeesésemben találtam meg az Önök lapját.
Meglehet, hogy az én problémám nem a "világvége", de õszintén szólva egy kis biztatás azért nem jönne rosszul.
Elolvastam az emesis-rõl írt szakvéleményüket, miszerint a terhes állapota - a hányás ellenére -jó.
Nos, én nem tudom mások ilyen jellegû problématûrõ képességét elemezni, egy biztos: szerintem én nem úsztam meg a "terhes állapota jó" címû mondattal - a diéta és a sok folyadék ellenére.
Lassan kilenc hetes terhes vagyok, és már három-négy hete a nap 24 órájában hányingerem van (eléggé megvisel), olyannyira, hogy kórházban kellett töltenem 3 napot, ahol infúsiót kaptam. Azóta egy icipicit mintha jobb lenne a helyzet, de ez persze még így is kiborító.
Rájöttem, teljesen mindegy, hogy mit eszek vagy iszok, a végén úgyis kijön belõlem.
Nem vagyok biztos benne, hogy ez egy "segélyszolgálat", de ha van egy kis idejük, kérem, írják meg nekem, hogy mennyire természetes (vagy akár természetellenes) ez az állapot, esetleg van-e valami más "gyógymód", amivel ez elviselhetõbbé válhatna, egyáltalán mennyire reménykedhetek abban, hogy ez az állapot 12 hetes koromban elmúlik.
Elõre is megköszönöm a nekem -esetlegesen- nagy lelki megkönnyebbülést nyújtó tanácsadásukat:

- tisztelettel: Ispán Zsuzsa
Névtelen
 


Kedves Zsuzsa!
Keresd meg az Erazmusz válaszol topicot, ott a doktornõ biztos válaszol a problémádra. Abban a topicban különben volt már errõl szó, érdemes rákeresned, hiszen gondolom elég sürgõs lenne a gyógymód.
Szia:
Ágci

Kép
 
 


Kedves szakertok! Kép

Mint kezdo kismama sajnos nem ertem az UH leleteken irottakat, igy ugy gondolom hasznos informacio lenne, ha vki a kulonbozo roviditeseket megfejtene, ill. a kulonbozo terhessegi kornak megfelelo hozza tartozo ertekeket is feltuntetne.
Ezzel a problemaval azt hiszem sok kismama kuzd meg egy-egy UH utan (pl.BPD, CRL, HC, OFD, CL)
koszonettel:

kamilla (16+3)
kamilla
 


Kamilla!

A fõoldalról most éppen találsz egy linket, (gondolom késõbb majd a rendelõbõl lesz elérhetõ), ami pontosan ezzel foglalkozik!

Ildi

Ildi
 
 


Ildi!

Koszi, mar nezem is Kép

kamilla
kamilla
 


Mit takar az NT rövidítés az UH eredményen?
Maci_2
 
 


Nyaki redõ mérete. (kb. 2,5-3 ig jó, 12. héten mérik)
Ildi

Ildi
 
 


Úgy értem ez a felsõ határ, sokan azt mondják 3 alatt, az én dokim a múlt héten azt mondta 2,5 alatt jó.
ILdi

Ildi
 
 


Ildi!
Köszi! Ezt cm-ben vagy mm-ben mérik?
Maci_2
 
 


Ez mm-ben van szerintem. Gondolj bele, hogy ilyenkor a BPD kb 2cm-es, logikus, hogy ez az érték ne ugyanolyan legyen. (az egész baba van vagy 8-9 cm ilyentájt)
Ildi

Ildi
 
 


Wow!

Szuper! Szupeeeeeeeeeeeeeeeer! Gratula az ötlethez és a topicban foglaltakhoz is!

Üdv.KAta
 
 


sokat keresgéltem megbízható leírásokat, ezeket érdemes megnézni, nagyon hasznosak :)

gyulladás
gyulladás tünetei
gyulladás kezelése
a gyulladás
gyulladáscsökkentő
vica33
Budapest
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó