Új privát üzeneted érkezett!

Kedves lányok!
Szivesen várom a véleményeteiket a cukorbetegség témában, mert ugyan nekem nincsen ilyen betegségem, de az anyukám a terhesség alatt cukorbeteg volt az öcsémmel, és most újra elöjött nek, természetesen nem terhesen. Félek, hogy nekem is az lesz.
Nacsa
nacsa
 


Szia Nacsa,

Nem biztos, hogy neked is elöjön! A várandósság egy olyan állapot, ami megterheli a szervezetet ( nem véletlenül hivják terhességnek ).
Én cukis voltam a második babával. Elöször furcsa volt és nehézkesnek éreztem, de napok alatt belejöttem a szénhidrátszámolgatásba és méricskélésbe. ( Kiragasztottam a gyakran használt ételféleségek CH listáját a konyha falára).
A lényeg az, hogy naponta 6x kell dietetikus által meghatározott szénhidrátmennyiséget enned. Persze beállitják, hogy mennyit, ált. 180g/nap CH. Leellenörzik, hogy a szervezeted hogyan birkózik meg ezzel a mennyiséggel. Ez azt jelenti, hogy étkezések után 1 órával vért vesznek. Ez napi 7 vérvételt jelent ( éhgyomor és 6 kaja után ). Ezt hathetente ellenörzik. Amennyiben a kivánt érték alatt marad a vércukorszinted a diéta alatt, a kilenc hónap alatt tartanod kell. Ha nem sikerül beállitani a diétát, inzulin alkalmazása is szóba jöhet.
Szóval semmi vész, ha elöjön nem lesz teher, legfeljebb a kórházbajárások. (Ezeket viseltem én is nehezen ). És persze voltak olyan napok, amikor a fenébe kivántam az egészet, de összességében nem volt vészes.
Mindig azzal biztattam magam, hogy lealább egészségesen eszek. Ja, ami plusz, hogy csak 6 kg. hiztam!

Bóbita
Bóbita (bóbita)
 


Kedves Lányok!

szerintetek, aki az első terhesség alatt cukros, az a következőnél is az lesz?
Vagy erre is vonatkozik, a minden terhesség más, mondás?
Rita
ritasol
 

 
 

Szia Rita,

Éppen szombaton találkoztam egy lánnyal, aki csak a második babájánál volt cukis.
Nagyon remélem, hogy ebben az esetben is igaz, hogy minden terhesség más.

Bóbita
Bóbita (bóbita)
 


Kedves Anyukák!
Minden terhesség más és más, de a cukorbetegség nem igazán függ ettől. Ha az első terhsességben cukorbetegség lépett fel, akkor biztosan a következö terhességben is elöjön és elöbb, esetleg inzulin adása is szükséges lehet. Ha nem derül ki cukorbetegség az azért van, mert nem vizsgálják elég körültekintöen. Az életkor előrehaladtával egyre nő az esély a cukorbetegség kialakulására. Sajnos a terhességi cukorbetegség tulajdonképpen elöre megjósolja, hogy az anyának minden bizonnyal idös kori cukorbetesége lesz. Hajlamot örökölni lehet. Nagyon sokat számít a testsúly is.
Zsirai László
dr. Zsirai Lászl&o
 


Sziasztok! Mi most a harmadik babánkat várjuk, szerencsére már a finisben vagyunk, hat hetem (vagy még kevesebb ) van hátra. A terhességi diabéteszem a második babánál már előjött, de akkor csak kb. félidőben. Nekem a 160-as CCH-diéta jött be , amit nagyon lelkiismeretesen be is tartotta, ugyanis az első babával háromszor fektettek be vérnyomás-problémák miatt, így a kórházasdit meg akartam úszni. A cukrom rendben is volt, de a baba gyarapodása elmaradt a szokásostól, ami miatt az utolsó egy hónapot mégiscsak kórházban töltöttem. Szörnyű volt, nemcsak a negatív tapasztalatok miatt amiket láttam, vagy hallottam, hanem mert addig az akkor két és fél éves kislányom nem lehetett velem. Szóval a babám tényleg kisebb volt, de az összes orvos tagadta azt, hogy ez összefüggésben lehetne a diétával, pedig szerintem igenis nagymértékben hozzájárult. Ugyanis a zöldséges és gyümölcsök nagy része is tiltó-listán volt, így én magam a terhesség végére babával , magzatvízzel, mindennel együtt kb. 8 kilóval voltam kevesebb mint a terhesség elején. Szóval a baba 38 hetesen 2540 gramm és 48 cm. volt, egyébként makkegészséges. A lemaradását két hónap alatt teljesen behozta, már a kórházban 3 naposan 140 grammokat szopott, és nagyon szépen gyarapodott, így két hónapos korában mindenki azzal állított meg akár az utcán is, hogy ugye nagy súllyal született a baba?.
A harmadik terhesség előtt lelkileg készültem már a diétára, bár bíztam benne, hogy hátha én leszek a kivétel akinél a probléma nem jön újra elő. De előjött. Sajnos most már az elején, úgyhogy akkortól el kellett kezdenem a diétát. A jól bevált 160 CH-s diétánál maradtam, bár most már sokkal kevésbbé drasztikusan vettem az eégszet. Sok gyümölcsöt és zöldséget ettem és eszem, mivel úgy vagyok vele, hogy a baba súlya legyen normális. Szerencsére eddig minden rendben volt velem is és a babával is, nincs elmaradva egyáltalán. Persze még hátravan pár vizsgálat, köztük ultrahang is, meg persze vérvétel, de remélem, hogy az utolsó hetek nyugalmát már nem zavarja meg semmi. Az előző terhesség után a cukrom teljesen visszaállt, remélem ez most is így lesz. A sorstársaknak kitartást kívánok, drukkoljatok nekem itt a végén. Ha kérdésetek van, írjatok nyugodtan. Sziasztok: Norcsi.
Norcsi
 


Az előbb az E-mail cím lemaradt: busaigab@axelero.hu. Sziasztok: Norcsi.
Norcsi
 


Szia Norcsi!

Nekem ma derült ki, hogy nincs rendben a vércukrom, és 180 g-os diétát kell tartanom. Tudsz nekem egy-pár praktikus dolgot mondani? Pl. "tiltólista", mit mivel lehet helyettesíteni (pl. tészta helyett rizs), mit eszel a pékáruk helyett? stb.

Köszi elöre is, és drukkolok. Vagy már szültél is?
Kriszta
kriszta29
 


Szia Kriszta!

Szerencsére én már túl vagyok a dolgon, november 1-jén hajnalban megszületett a kisfiam, Bánk.
Hányadik hétben vagy most, amikor kiderült ez a cukor-probléma? És milyen magas volt?
Elöször nagyon nehéz ráállni a diétára (és nekem csak 160 CH-ot lehetett enni).
A lényeg a cukor teljes elhagyása, ahelyett én Canderelt ettem (az ára húzós, viszont nincs mellékíze). Hús-féléket, sajt-féléket, paprika, paradicsomot lehet enni bátran, azt bele sem kell számolni. A tej-félével már csínján kell bánni, azt számolni kell (listát kaptál, hogy mi mennyi Ch-t - azaz szénhidrátot tartalmaz? ezt a kórházban mûködö dietetikus adja oda), és én a saját tapasztalatomból nem ajánlanám reggel tej fogyasztását mert nagyon megemeli a vércukor-szintet. Én általában pékáruból csak zsömlét ettem, mert azzal könnyû számolni (30 CH egy zsömle). A kenyér-evés is lehet, de azt méregetni kell, szóval cicós. Igaz ugyan, hogy pl. a kifli 25 CH csak, viszont nem vízzel csinálják mint a zsemlét, hanem tejjel. Ezért is nem ajánlanám. Gyümölcsök közül ami tilos: banán, szõlõ, aszalt gyümölcsök, lekvárok. Ami a legjobb az az alma, grapefruit (de ezeket sem árt méregetni), narancs, mandarin.
Tészta-félét csak nagyon korlátozottan lehet, rizst úgyszintén (a táblázat rögzíteni szokta az értékeket, hogy mennyi pl. 1 kanál rizs és ezalapján lehet kiszámolni mennyit lehet egy étkezésnél enni), a krumpliban szintén sok szénhidrát van, én általában zöldséget, pároltat, nyerset ettem köretnek, vagy ha az elõbb felsorolt dolgok közül valamelyiket, akkor kiszámoltam, hogy pl. három púpozott evõkanál rizs és kész, ennyi amit ehetek.
Tojás is mehet, azt sem kell számolni, viszont itt a koleszterinszintre kell ügyelni,nehogy megugorjon. Nekem pl. bevált az, hogy egy zsömlét négyfelé vágtam (négy szeletre) és bundás-zsömlének megcsináltam. Ez elég laktató és finom. Nagyon kevés a szénhidrát-tartalma pl. a túrónak, ezt bátran lehet enni, és a kefírrel egyenértékû CH-tartalma van pl. a tejfölnek. Tejfölt is bátran lehet enni. A felvágottak is mehetnek (de ezt már írtam). Innivalókkal voltam bajban, mert az ásványvíz, limonádé, tea egy idõ után már nagyon unalmas volt. Ráálltam a Coca cola light-ra (ezt számolni sem kell), persze nem állandóan ezt vedeltem, de változatosabb lett így a dolog, meg találtam egy szörpöt (TESCO-ban, de lehet, hogy máshol is van, és 0% a CH-tartalma) Fizzi szörp és legalább 6-féle ízben van. A lányaim pl. nagyon megszerették, volt hogy majnem az egészet õk itták meg.
nagyjából ennyi ami hirtelenjében az eszembe jut. Ha van még kérdésed, nyugodtan írjál a következõ emil-címre:
norcsievi@freemail.hu

Szia, és kitartást: Norcsi!
norcsi (norcsi)
 


Szia Norcsi, kösz, hogy ilyen gyorsan válaszoltál!
És fõleg gratulálok Bánkhoz! Meg a lányokhoz!
Most a 29. hétben vagyok (holnaptól a 30-ban ), és 8,1 volt a cukrom.
A Canderelt már meg is vettem a tanácsodra, tényleg elég visszafogott mellékíz tekintetében! Most a FIZZI szörpöt hajkurászom, mert amennyire örültem még tegnap elött az ásványvíz-ivásnak, annyira unom már ma.
Listát nem kaptam (magánrendelõ), de már tegnap letöltöttem egy 12 oldalas listát, hogy miben hány g szh. van, elég gyorsan képbe lehetett így jönni.
Találtam teljes örlésü kenyeret, 500 g-os csomag, 7 szelet van benne, 100 g-ban 30 g szh. Ezzel elég jól lehet kalkulálni, meg a zsemle-zsemle-monotonitást is megtöri kissé.
A gáz nekem a köretek, én imádom a zöldségeket nyersen is meg grillezve, meg mindenhogy, de kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy minden ebédre mondjuk azt egyek, én eddig föleg krumpliztam, meg rizseztem (még dolgozom, úgyhogy ált. kész kajákat eszem, még jó, hogy lehet választani).
Összességében (így a listával a kézközelben)kevésbé ijesztö, mint elsö hallásra, de azért az megviselt, amikor a pasim hazahozta ebédröl a csokispiskótáját, és a lista beszólt, hogy na ez az, amit nem.
Te már "visszarendezödtél"?

Kriszta
Kriszta29
 


Szia Kriszta!

Köszi a gratulát, tényleg jó már túllenni ezen a problémás terhességen. Egyébként szerintem a cukrom rendezödött, bár a szülés után már a kutya sem nézte.
A 8,1 amit írtál terheléses vércukor eredménye (1 zsömle 2 dl. tej és rá 1 órával veszik le a vért)? Mert akkor ez 9,0 értékig még teljesen elmegy.
Egyébként hol fogsz szülni? Azt nem nagyon értettem, hogy a magánrendelõbe jársz és amiatt nem kaptál listát. Ilyenkor is tartozol egy kórházhoz ahol szülni fogsz, és minden kórházban van egy dietetikus, akinek többek között épp az a dolga, hogy a kismamáknak segítsen a különbözö diéták kialakításában. Szerintem érdemes lenne felkeresni, mert sokat tud segíteni, hisz még jópár hét hátravan a terhességböl. Egyébként tényleg csak az elején vészes (na meg a karácsony is az lesz Kép ) én tudom, mert a második terhességemnél benne volt egy karácsony is. Nem mertem csak 1-2 szelet beiglit enni, meg vettünk valamilyen diabetikus szaloncukrot ami akkor isteninek tûnt. Egyébként a diabetikus termékekkel is vigyázni kell, mert sok közülük sok szénhidrátot tartalmaz, hiába diabetikus. Nekem pl. bevált a diabetikus tejszínhab (Duch lady) ebben gyakorlatilag alig van szénhidrát.
Egyenlöre ennyi, és még további kitartást, hiszen a szüléssel jó esetben ez az egész elmúlik KépKépKép.

Szia, és vigyázzatok magatokra továbbra is: Norcsi.
norcsi (norcsi)
 


Jaj de jó, hogy megtaláltam ezt a topikot! Kép Én most vagyok 32 hetes, a 27. héttõl vagyok 180 g-os diétán. A kakaós csigára nem tudjátok, hogy hány g CH van benne? Kép Tudom, hogy nem kellett volna, de lecsúszott egy a héten... Egyébként lelkiismeretesen tartom a kajákat, számolgatok meg minden.

Azon gondolkozom, hogy lehet-e diabetikus habcsókot vagy valami olyan sütit csinálni, amit karácsonykor nyugodtan lehet enni?
bogyeszka
 


Bogyeszka!

Szóval csak úgy lecsúszott?!!! KépKépKép

Egyébként megértem, mert a vége felé már nálam is "lecsúszott" egy-két tiltott dolog. Azt egyébként nem tudom, hogy mennyi CH van benne, de az biztos hogy nem kevés.
Diabetikus sütit szerintem lehet csinálni (bár én magam sohasem csináltam, de aki valóságosan cukorbeteg azok igen) glukononnal. Szerintem a neten is találhatsz sok jó diabetikus receptet. De azokat sem lehet ám nyakra-fõre enni.Kép Csak módjával!

További jó babavárást, és kitartást a diéta betartásához így karácsonyhoz közeledve is!
Szia: Norcsi.
norcsi (norcsi)
 


Bogyeszka és akit még érdekel,
a második terhességem során én is cukorbeteg voltam, beszereztem egy könyvet, (Nagy Margit: 399 recept cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak), ami a Diabetes újság hivatalos kiadványa. Abból másolok egy pár receptet, ha érdekel, kérdezzetek még. A receptek nagyon egyszerûek, és mindnél fel van tüntetve a szh és kalória tartalom.

Diétás szaloncukor (60 db)
8 dkg vaj vagy margarin
20 dkg szorbit vagy glukonon
3/4 dl tej
10 dkg burgonyakeményítõ
1 nagy ek. kakaó (Canderelben is van)
5 dkg darált dió vagy mandula
1-2 csepp rumaroma

Fõzni addig kell, míg a massza el nem válik az edény falától. Vajazott porcelán tálra ujjnyi vastagon simítjuk, és megdermedni hagyjuk. Hidegen tetszés szerint formáljuk és még legalább 2 napig szárítjuk, lehetõleg rácson hogy alul-felül levegõzzön. Fóliába vagy celofánba csomagoljuk. 1 db szh: 5 g

Mákos sütemény
6 db tojásfehérje
20 dkg mák
5 dkg liszt
fél cs. sütõpor
édesítõszer

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a darált mákot, a sütõporral elkevert lisztet. Ízlés szerint édesítjük. Kivajazott, lisztezett õzgerinc formába öntjük és közepes tûzön sütjük.

Egy darab 38 kcal, 2g szh

Egy 52 grammos kakaós tekercs szénhidrát tartalma 31 g.

andi
andi
 


Norcsi, ha tudnád, hogy ezek a kakaós csigák milyen csúszósak tudnak lenni... KépKép

Andi, köszi! Meg tudnád mondani hol lehet glukogont vagy szorbitot venni és egyébként mik is ezek? Kép
bogyeszka
 


Bogyeszka!

Márcsak így van a csigákkal, csúsznak!

Egyébként glukonont minden nagyobb áruházban lehet venni (TESCO, AUCHAN,stb.).

Szia, jó sütögetést! Norcsi. Kép
norcsi (norcsi)
 


Sziasztok!

Sajnálom, hogy így elapadt ez a téma, pedig szerintem ma is aktuális lenne.

Kriszta
Nyanya (kriszta67)
 


Sziasztok!
Engem is erdekelne ez a tema, jo lenne ha lenne valaki aki ebben szenved mert en 32 hetes kimama vagyok es sajnos az utolso vervizsgalaton nagy volt a cukorszintem. Szivesen fogadok tanacsokat, hogy mi a jo meg mi a rossz ilyen esetben. Elore is koszonom.
emese
 


Kedves Emese!

Én is 32 hetes kismama vagyok és a 27 héttöl diétázom, mert akkor derült ki a terheléses vércukor vizsgálaton hogy magas a cukrom (8,85). Ma voltam megint vérvételen (minden hétvön menni kell és mivel megint felment (8,1-re) be kell feküdnöm egy napra a 7 pontos vizsgálatra. Én sem vagyok túl tapasztalt ezen a téren, de amit tudok segítek. Minden kórhaznak van datetikusa, aki pontosan elmondja, hogy mit mennyit és mikor ehetsz, ad egy táblázatot, hogy miben mennyi szénhidrát van. Én pl napi 160 szénhidrátot ehetek, de a kalóriát is figyelni kell, mert napi 1700kal-nál több nem lehet. Ezt jó ha szigorúan betartod, mert ha nagyon felmegy a cukrod, akkor jöhet az inzulin az meg nem túl kellemes. Hogy ki mennyit ehet ez egyénileg van összeállítva. Reggel nem lehet olyat enni ami felviszi a cukrot, mint pl a tej, gyümölcs stb. Reggelire egyél pl. barna kenyeret, tojást, sajtot, sonkát.
A diabetikus sütikröl és csokikról ne is álmodozz, mert azokban is elég sok szénhidrát van, ráadásul ezekkel a táplálékokkal csak a szénhidrátot és a kalóriát veszed magadhoz a vitamint (ami a babának kell) már nem fér bele.
Én eredetileg az Uzsokiban szültem volna, de az orvosom átirányított a Szabolcs utcai kórházba, mert itt van speciális cukorbeteg ellátás. Ez tulajdonképpen nem az Anyának, hanem a babának a betegsége, és születésekor rögtön megvizsgálják a babát. A baba használja az anya inzulinkészletét. Ez a terhesség elörehaladtával csak rosszabbodhat. Nem kell megijedni, szülés után rögtön elmúlik.
Neked mennyi lett a cukrod?
Hol fogsz szülni?

üdv.
Kriszta
Nyanya (kriszta67)
 


datetikusa = diatetikusa
bocsi
Nyanya (kriszta67)
 


Kedves Kriszta!
En Kanadaban elek ugy hogy itt fogok szulni. Sajnos meg nem tudom mennyi lett a cukrom mert most probalom elkapni a dokim de nem akarjak felvenni a telefont az elso eredmenyem amit csinalt azt olyan ideges voltam hogy elfelejtettem megkerdezni most meg kelett ismetelnem a vervetelt es varom az eredmenyt de mar olyan izgatott vagyok az egesz miatt hogy ejszaka is csak errol almodom nem tudok megnyugodni csak akkor ha mar tudok valami pontosat es nekifogok a dietanak mert nagyon feltem a picurom mivel ez az elso babam es ez is eleg nehezen jott ossze.
A sutik meg a csokik miatt nem aggodom mert sosem szerettem az edeseget az egyetlen dolog amit meg megettem az a fagylalt volt, de most mar az sem erdekel mert a picurert mindent megteszek csak jol legyen.
Ha van idod meg kedved kerlek ird le mit ehetsz ugy nagyabol es mit nem, mert ki tudja mikor kerulok oda hogy elmenjek egy diatetikuhoz es azert legalabb azt mellozem amit lehet, mert ahany emberel beszeltem mindenki mast mond de te mar benne vagy es jobban tudod.Koszonom elore is.
Udv.
Emese
Emese
 


Kedves Emese!

Bescanneltem neked a táblázatot, amit a dietetikustó kaptam, es elkuldö mellé az én részemre egyenileg összeállított étrendet. Remélem ez neked is jó. 6db JPG és 1db Word file érkezik az email címedre. Ebben a Word fileben van leírva, hogy hányórakor kell ennem és mennyi szénhidrátot. Ha kevesebbet eszel az nem baj, de többet nem szabad. Amit pl. délben nem ettél meg azt este nem pótolhatod. Vagyis ha 13órakor 50g szénhidrát van elöírva és Te csak 40g-ot ettél, akkor 10g elveszett, nem teheted hozzá az esti 30g szénhidréáthoz, mondván, hogy megspóroltam.
Ha nem kaptad meg szóljál és elküldöm mégegyszer. Lényeg a napi 5-6 szori étkezés. Reggel ne igyál-egyél olyat, ami felviheti a cukrodat. (pl. tej, gyümölcs) A táblázatból elsösorban a szénhidrátot kell nézned, de az sem mindegy mennyi a kalória tartalma. Joghurtnál nézd meg mennyi szénhidrát van benne, mert ahány annyi féle. Itthon egy olyat találtam amiben csak kb 7 szénhidrát van, a többiben kd 13. Lehetöleg 0% zsirtartalmú legyen. Abban, hogy melyik fajtát vedd nem tudok segíteni, mert nálunk más a kínálat. A lényeg, hogy vásárlásnál mosatantól az árán kívül a szénhidráttartalmat is nézd meg. Tésztából lehetöleg Durum tésztát vegyél. Ezt fözés elött nyersen kell lemérni. Pékáruból a barnakenyér a jó. Krumplit ne nagyon egyél, vagy csak keveset azt is natur fözve.. Sültkrumlit ne. Natur rizs az mehet. Husokban álltalában nincs vagy csak alig van szénhidrát. Legjobb a csirke, mert annak a kalóriatartalma is kevés. Ha nagyon éhes vagy ebédre egyél sok zöldséget párolva. Pl brokkoliból rengeteget ehetsz, de a kukoricában sok a keményítõ, ezért ezt csak módjával. Ha szereted a sóskát vagy spenótot az tuti jó. Én szerencsére mindkettöt imádom.
Most hirtelen ezek jutottak eszembe.
Ugy látszik nálatok másfajta vizsgálatok vannak. Nekem a kb. a 26. héten csinálták a terheléses vércukorvizsgálatot, ami abból áll, hogy elöször éhhgyomrra vettek vért aztán egy bögre cukros vizet meg kellett inni és két óra mulva mégegyszer vértvettek. Na nekem ez a második terheléses lett magas (8,85) Ahogy ez kiderült rendszeresen járnom kell minden hétfön vérvételre. 7 órakor reggeli, majd pontban 8-kor a vérvétel (ujjbegyböl) Ennek az eredményét rögtön látom, mert a gép kiírja. Na ezért nem értem, hogy milyen eredményt vársz másodszorra. Ha tényleg terhességi cukrod van, akkor miért nem fogtak még diétára?
Szerintem ne aggodj, ha nagy baj lenne, akkor nem várná meg a dokid, hogy rákérdezz, hannem magától szólna. Azért a diéta nem árt, legfeljeb szép karcsú leszel. Én már 1 kilót fogytam, pedig ilyenkor hízni szoktak a kismamák.

üdv.
KRiszta
Nyanya (kriszta67)
 


Szia Kriszta!
Nagyon koszonom a tablazatot igy legalabb tudom minek mennyi a szenhidrat tartalma. Amugy a tegnap valahogy elkaptam a dokim es 15 en kel mennem dietetikushoz. Nekem a 30-ik heten csinaltak eloszor cukorszint merest Ami abbol alt hogy ehgyomora vert vettek azutan valmi cukros vizet ittatak egy ora mulva megint vettek vert es ra egy orara megint (tehat haro vervetel volt egy oras kulombseggel) Multheten pedig meg kelett ismetelnem mert abban bizott a dokim hogy talan a masodik jo lesz de sajnos tevedett mert a masodik is olyan lett mint az elozo 8,15.Itt akkora hulyeseg mert elmesz a laborban leveszik a vert es az eredmenyeket nem neked adjak at hanem postazak a dokinak te meg ha meg akarod tudni hogy milyen az eredmenyed fel kel hivnod a dokit es ra kel kerdezned, vagy esetleg ok hivank fel de en nem gyoztem kivarni es felhivtam.
Mennyit hiztal a terheseged alatt? En mindosze 8 kg hiztam eddig 68-rol indultam. Azt nem igazan banom ha nem hizok ettol a dietatol legalabb konnyeb lesz viszafogynom szules utan.
Udv
Emese
Emese
 


Kedves Emese!

Én kb. 63kg-ról indultam és most 74kg vagyok. Három hete még 75kg voltam, de a diétától leadtam 1kg-ot. Most jöttem ki a kórházból és holnap reggel vissza kell mennem az eredményért. Nagyon izgulok, mert ha nem lesz jó akkor bennt tartanak inzulinra. A kórházban a lányoktól hallottam, hogy a MCDonalds-nak van egy kis füzete, amiben le van írva, hogy miben mennyi a szénhidrát. Nagyon megörültem, mert nem tudtam, hogy ilyen létezik, viszont imádom a hamburgert. Sajnos nálunk a pékárura nem irják rá a szénhidráttartalmat, pedig fontos lenne. Remélem nálatok e tekintetben jobb a helyzet.
A vérvétel eredményét nálunk is a dokinak adják elöször. Ez szerintem természetes, hisz Ö tudja elmagyarázni, hogy mit is jelent ez az eredmény. Engem rögtön felhivott a dokim, dehát ez dokitól függ, hogy ki mennyire lelkiismeretes. Nálam "sajnos" ez orvos cserével is járt, mert abban a kórházban ahol az én orvosom rendel, nincs cukorbeteg ellátás. Azért tettem idézöjelbe a sajnost, mert mint kiderült az az orvos is nagyon jó akinek átadott, de vele sem volt több szerencsém, mert mire szülök már átmegy egy másik kórházba, szóval lehet, hogy megint dokiváltás lesz. Úgy látszik nincs szerencsém az orvosok megtartásánál, pedig direkt kerestem egy jó orvost még a tervezett terhességem elött, aztán mos 7 héttel szülés elött itt állok, és nem tudom kinél fogok szülni. Elég hülye érzés. Kép
Kiváncsi vagyok mit mond a dietetikusod, majd írd meg.

üdv.
KRiszta
Nyanya (kriszta67)
 


Kedves Kriszta!
Nagyon drukolok neked hogy legyenek jok az eredmenyeid, en mar eleore izgulok mit fog nekem mondani a dietetikus bar mar nagyabol nekifogtam dietazni es probalom meregetni a kaloria mennyiseget meg a szenhidratot de eleg nehez betartanom az etkezeseket mert mindig eltolodik sot az utovacsorat nem is tudom betartani mert addig elalszom. Itt mindenek fel van tuntettve a szenhidrat tartalom sot a kenyere ugy van feltuntetve hogy egy szelet kenyer mennyi szenhidratot es mennyi caloriat tartalmaz. Az en dokim nagyon lelkiismeretes csak az aszisztensnoje egy kicsit hanyag.Mennyi idot kel maj a korhazban toltened ha tenyleg bentartanak mert en ettol kulon felek mivel meg soha sem fekudtam korhazban,de itt az az igassag hogy nem tartanak korhazba csak ha nagyon sulyos problemad van. Szules utan 48 oraval mar adnak haza csak akkor tartanak tovabb a komoly komplikaciod van, ha asetleg a picurnak valami baja van akkor ot bentartjak de te mehetsz haza. A tegnapelott voltam bejelentkezni a szuleszetre az nagyon tettszet szep csendes, meg nagyon tiszta es jol felszerelt.(itt ugy van hogy te szemelyesen el kel menj a 32-35heten es bejelentkez mert maskent majd nem fognak fogadi akkor elmagyaraznak mindent hogy mit kel csinalnod sot rakerdeznek milyen fajdalomcsilapitot szeretnel meg hogy mivel akarod enyhittani a fajdalmaid(bordafal, zuhany, labda)
Ok most megyek egyet setalni mert nagyon szep ido van es ahogy olvastam azert minel tobb mozgast ajanlanak.
Udv
Emese
Emese
 


Kedvas Kriszta!
Ha erdekel itt van egy Mcdonalds-os cim ahol megtalalod hogy minek mennyi a szenhidrat tartalma meg a caloria erteke. [url=http://www.mcdonalds.com/countries/usa/food/nutrition_facts/index.html" TARGET="_top]http://www.mcdonalds.com/countries/usa/food/nutrition_facts/index.html[/url]
A Nutrition Facts alatt talalsz ra, persze csak a mc kajakra ervenyes ez a tablazat de ha egy hamburget akarsz enni akkor legalabb tudod mennyi a szenhidrat erteke.
Udv Emese
Emese
 


Sziasztok

Szerencsere en nem voltam erintet kismamasagom alatt, de olvasgatalak titeket es talaltam neten csavarogva, nektek talan hasznos oldalt. Az oldal tajekoztatojaban ezt irjak:

[url=http://www.hazipatika.com/tools/tt" TARGET="_top]http://www.hazipatika.com/tools/tt[/url]

Az utóbbi idõkben itthon is egyre többen odafigyelnek arra, hogy milyen rendszerességgel és mit esznek. Sajnos nagyon sok élelmiszer esetében még nem található meg a csomagoláson a pontos összetétel, így ezzel a táblázattal szeretnénk segíteni mindazoknak, akik igyekeznek körültekintõen összeválogatni ételeiket.

A Tápanyagtáblázat segítségével megtudhatja, hogy az egyes élelmiszereknek mekkora az energia, fehérje, zsír és rost tartalma. A táblázatban található értékek tisztított nyersanyagok, élelmiszerek 100 g-jára, ahol jelezve van 1 db-jára, illetve folyadékoknál 1 dl-re vonatkoznak.


Tovabbi jo kismamasagot nektek es keves problemat ezzel a betegseggel.
NApocska
NApocska
 


Szia NApocska!!!!!
Nagyon szepen koszonjuk tajekoztato oldalt es a jokivansagot.
udv. Emese
Emese
 


Kedves Emese!

Köszi a McDonalds-os táblázatot.
Most kimenön vagyok, de holnap reggel vissza kell mennem az eredményért és akkor megmondják, hogy be kell-e feküdni. Remélem még hazaengednek elötte, mert össze kéne pakolnom. Nálunk szigorubbak a dokik, legalább is az én dokim elég szigorú. Azért remélem ha inzulinos leszek ettöl még ki lehet járkálnom, mert megörülnék, ha befektetnek november végéig. Még semmit nem intéztem el, ráadásul szeretnék továbbra is járni a kismamatornára. Az nem mérvadó, hogy nekem mennyi idöt kell kórházban töltenem, mert ahogy látom, nálatok sokkal lazábban veszik a dolgokat.
Az utóvacsora nem lényeg, szerintem hagyd el, ha korán fekszel. Ezt álltalában nem írják hozzá a diétához, de én külön kértem, mert sokáig ébren szoktam lenni és este imádok enni.
Ha nem jelentkeznék, akkor sajnos bennt tartottak a kórházban.
Üdv.
KRiszta
Nyanya (kriszta67)
 


Kedves Napocska!

Köszönjük a táblázatot és a jókívánságokat.
Üdv.
KRiszta
Nyanya (kriszta67)
 


Kedves Emese!

Még mindig nem tudom az eredményt, de a részeredményekbõl ítélve nagyon úgy néz ki, hogy holnaptól be kell feküdnöm a kórházba. Ez azt jelenti, hogy legközelebb decemberben jelentkezem, mert november 28.-ra vagyok kiírva.
Remélem néha azért kapok szabadnapot is.
Vigyázz magadra és ne aggodj sokat a cukrod miatt, nem lesz semmi baj vele, csak kitartóan diétázz. Gondolj arra, hogy szülés után karcsúbb leszel, mint elötte Kép
üdv.
Kriszta
Nyanya (kriszta67)
 


Sziasztok!

Néhány tápanyag szénhidráttartalmát a következõ oldalon is megtaláljátok:

[url=http://www.fogyinfo.hu/tapanyagtablazat.html" TARGET="_top]http://www.fogyinfo.hu/tapanyagtablazat.html[/url]

Én is éppen most kerestem meg, mert nekem is diétáznom kellett az elõzõ terhességem alatt és most is.

üdv: Réka
 
 


Kedves Kriszta!
Nagyon sajnalom hogy ilyen hamar be kel fekudnod a korhazban de remelem hogy nem vegleg es neha neha kiengednek.
En mar nagyon izgulok mert holnap megyek a dokihoz es nagyon kivancsi vagyok hogy mit fog majd mondani.
Vigyazz magadra es a babara es remelem meg azert neha neha jelentkezel.
Udv. Emese
Emese
 


Szia Reka!
Koszi az oldalt. Te hogy birtad a dietat? Neked is kellett korhazban fekudnod mert en ettol mar elore irtozom.
Udv Emese
Emese
 


Sziasztok!
A tegnap voltam dokinal es adtak egy cukorszintmerot amivel itthon kel meregetnem a cukrom es jegyezem naponta haromszor. Hat a tegnap meg is csinaltam mindharomszor es a cukor szintem a dieta tartasaval hala istenek nem haladta meg a normalis ertekeket. A jovo heten meg vissza kel mennem kivizsgalasra de remelem minden ok lesz es nem kell inzulint adjanak mert epp kerdeztem a dokit es azt mondta ha oda kerulok akkor en sajat magamnak kell maj d beadjam igy is eloszor izgultam mikor meg kelett szurnom az ujam es vert kellet vennem magamtol de mar megszoktam. Napi 180 szenhidratot ehetek es 2000 kaloriat.
Kriszta te hogy vagy vagy taln a korhazban vagy?
Udv Emese
Emese
 


Kedves Emese!

Sajnos befektettek a kórházba és valószínü szülésig ki sem jöhetek. Most csak kimenön vagyok hétvégére, a saját felelösségemre. Én napi kilencszer szurom magam + napi háromszor kell inzulint beadnom. Elöször én is izgultam, de nem olyan vészes. Csak addig volt nagyon rossz amíg a növérkék szúrtak, mert az fájt, de amióta magamnak szúrok a lándzsával nem is érzem. Az inzulin sem vészes, én inkább a gyereket féltem, nehogy valami baja legyen. Most hogy itthon alszom inkább felkelek éjszaka is mérni egyet, hogy idöben visszaérjek a kórházba ha baj van.
Ne izgulj te nem fogsz kapni inzulint. Amit e-mailben írtál értékeket nagyon jók. Állítólag a 35. hétre beáll a cukorszint, addig meg már csak 1 heted van.
Nekem ma 2,8 volt ebéd elötti, utána meg 9,6. Ez nagyon rossz mindkettö, de még csak most próbálják beállítani az inzulin adagomat. Egyébként jól vagyok, csak unalmas a kórházban.
Majd jelentkezem, ha kimenön leszek.

udv.
KRiszta
Nyanya (kriszta67)
 


Kedves Kriszta!
Nagyon sajnalom hogy olyan hosszu ideig bent kel maradnod de talan jobb mert ha isten orizz valami komoly baj vann akor biztosan tudnak azonnal kezelest nyujtani. Nekem most meg az is kiderult hogy nagyon vashianyos vagyok a dokim most vastablettat irt fel amit naponta haromszor kell szednem meg mellette szedem a maternalt is, amit mar terhesseg elott el kezdtem szedni. A picurkadad neztek mar hogy hogy fejlodik nem e tul nagy? Mert nekem azt mondta a dokim hogy az a legnagyobb veszely hogy a picur tul nagy lehet es akkor fentalhat vese problema meg egyebb problemak, de nagyon remelem nem lessz semi komolyabb problema vele es egesseges lesz.
Vigyazz magadra es a picura.
Udv Emese
Emese
 


Kedves Emese!

Én is még a terhesség elött elkezdtem szedni az elevitet (szerintem ez jobb mint a materna, de ki mit szeret), aztán a 4. hónapban leálltam vele és most már csak vasat és folsavat szedek, mert szerintem ezek nagyon fontosak. Egy darabig szedtem a Kálciumot is, hogy ne görcsöljön be a lábam, de ezt már abbahagytam.
Hát nem kicsi a baba, de azt mondják, hogy normális méretü. Ehét csütörtöki mérés szerint 90/90 (fej:90, váll:90) Korongon megnézettem a növérkével, és azt mondta, hogy kb 2600g.
Ma este megyek vissza a korházba. Mindenképp jelentkezem, ha kiengednek. Addig is vigyázzatok magatokra.
Üdv.
KRiszta
Nyanya (kriszta67)
 


Szia Emese!

Nagyon szivesen!

Nekem szerencsém volt, mert a diétát elég jól be tudtam tartani és igy nem kellett befeküdnöm a kórházba. Nagyon félek a befektetéstõl, mert a Kútvölgyiben szültem és ha túl magas lesz a vércukrom és a diétától nem jön helyre, akkor átirányitanak asszem az I. számú nõi klinikára, ami nem lenne túl jó, mert nagyon szeretnék annál a dokinál szülni, akinél elõször. Persze fõ a gyerkõc és az én egészségem!

Amúgy még nem voltam terheléses vércukor vizsgálaton, mert mégcsak most vagyok a 18. hétben, de a dokim azt mondta, hogy jobb, ha már most diétázok.
Elõzõ terhességem alatt 2 kilót hiztam csak (85-rõl indultam, elõször fogytam 82-re, aztán 87 voltam szüléskor), gondolom, ez a diétának is köszönhetõ, bár a diéta kezdetekor már megvolt ez a két kiló és utána nem hiztam semmit. A kórházból 9 kilóval kevesebbel jöttem haza, a gyerkõc 3300 gramm volt. Sajnos a kilók visszajöttek, de most még nem hiztam semmit, mióta terhes vagyok.
160 gramm szénhidrátot ehettem egy nap, nem tartottam kevésnek, sõt sokszor elegem volt a háromóránkénti evésbõl, de megettem, amit lehetett, kellett és igy minden OK volt.
Pedig nem volt egyszerû összeállitanom a diétámat, mert baromi finnyás vagyok.

Az igazság az, hogy még néha bûnözök, de már hangolódok a szigorú diétára ismét! Most lesz a kislányom 1 éves, gondoltam, a szülinapi tortájából még eszem egy kicsit, aztán vége. Karácsonykor nehéz lesz (márciusra vagyok kiirva), mert nagyon édesszájú vagyok, de ha a bébimre gondolok, nem kell majd az édesség.

Zsófi születése elõtt pár nappal bûnöztem, mert már olyan csoki hiányom volt, hogy bele akartam halni, de másodszor állitólag súlyosabban jön elõ a "glükóz intolerancia", ezért komolyabban is kell venni.

üdv: Réka
 
 


Sziasztok!

Én 30 hetes vagyok, és a 24. héten derült ki, hogy magas a cukrom. Elõször nekem is csak diétáznom kellett, de néhány hét után kiderült, hogy sajnos nem tartható karban ennyivel, úgyhogy 2 hete inzulinozom magam. Naponta 6x kell vércukrot mérni. Amit nem igazán értek, hogy miért fektetnek be néhányótokat kórházba. Mondjuk az igaz, hogy nem árt, ha rendesen be van az adag állítva. Nekem viszont itthon kell improvizálnom. Annyit még hozzáfûznék a fent leírtakhoz, hogy az sem jó, ha a megengedett szénhidrát mennyiségnél kevesebbet esztek meg egy nap, és fogytok. Legalábbis engem a múltkor ezért toltak le, mert 3 hét alatt 1,5 kg-ot fogytam. Az ugyanúgy nem jó a gyereknek, mint ha magas lenne a vércukorszint.

Egyébként én néha be szoktam iktatni 1 Túrórudit vagy KinderPinguint, így mérsékelhetõ az édesség-éhség.

Szóval kedves sorstársaim: KITARTÁS, meg lehet szokni, meg lesz is aki kárpótol mindenértKép

Üdv
Tüni
 
 


Sziasztok!
Ma voltam a dokinal es hala nem kell meg egyelore inzulit kapjak mert eddig ugy nez ki hogy a dieta az elegendo es meg raadasul a ketheti dieta alatt sikerult magamraszednem egy kilot is ami eleg meglepo volt mert azelott a dietval leadtam ket kilot de ugy latszik a szervezetem mar hozzaszokot a dietahoz.A cukromat azt viszont tovabra is kell mernem naponta haromszor a foevesek utan es ha valami nincs rendben akkkor azonnal kel ertesitsem a dokit. A doki azzal vigasztalt ma hogy mar ha inzulint is kell adjak mgamnak azt is kibirom mert mar csak maximum hat hetem van hatra, de en nagyon szeretnem ha nem kerulnek oda mert igy is eleg hogy naponta haromszor szurkalom az ujjaim.
En meg nem estem bunben mert szerncsemre nem vagyok edeszalyu de lehet hogy en sem birom sokaig mert azert a fagylaltot azt imadom,es a tegnap mikor kint voltam nagyon felkeltette az erdeklodesem de megsem vettem bar nem tudom meddig fogom meg birni.
A heten megyek uh-ra is hatha most mar elarulja a pocaklakom a nemet mert meg nem tudjuk biztosra es ez eleg rossz mert nem tudom milyen ruhacskat vasaroljal neki ezert amitt eddig megvettunk az mind feher vagy zold mintas volt.
Udv Emese es kitartast mindenkinek!!!!!
Emese
 


Szia Emese!

Ismét szabadlábon vagyok, de most csak déltöl estig jöttem ki, mert elég alacsonyak lettek a cukraim. Egyébként a kórházzal se lenne semmi bajom, ha lenne internet, de így dög unalmas.
Örülök, hogy nálad minden rendben van.
Üdv
KRiszta
Nyanya (kriszta67)
 


Kedves Bünözök!

Van a XIII. keület Balzac u. 27.-ben egy diabetikus cukrászda. Kedden zárva, egyébként 11-kor nyit. Minden sütire ki van írva, hogy mennyi a szénhidrát tartalma, de lehet kérni szénhidrát táblázatot is. Pl. a túrótorta nagyon finom és csak 7,1 szénhidrát van benne.

Jó étvágyat hozzá

Walacky!
Itt tortát is lehet rendelni.
Ha tényleg inzulinra kerülne sor (reméljük nem), akkor próbálj meg inkább a Szabolcs utcai kórházba kerülni. Itt minden egy helyen van és nagyon jól felszerelt kórház. Cukrosoknak ez a legjobb, és a dokik is jók.

Tüni!
Inzulin mellett azért is fontos, hogy ne egyél kevesebbet, mert akkor nagyon lemegy a vércukrod és Hypózhatsz, ami veszélyes a babára. Ezért is ajálnják alacsony cukornál (kb. 3 alatt) a tejet vagy gyümölcsöt ill. gyümölcslevet, mert ezek gyorsan felviszik a vércukrot. A kiló azért fontos, mert az inzulin beállításnál figyelembe veszik, ha változik a testsújod, akkor valószínü az inzulin adagon is változtatni kell. Gondolom ezért kell befeküdni, hogy kontrollálni tudják a vércukrot, mert elég nehéz beállítani, még akkor is, ha mindent betartunk.

Üdv. Mindenkinek
Jó diétázást
Kriszta
Nyanya (kriszta67)
 


Kriszta!
Cukorbetegnek (még terhességi diabetesz esetén is) hibás attitüd a diabetikes édesség. Nem azért mert emeli a vércukrot, hanem azért mert rossz gondokodásmódra nevel.
Mi a helyes?" Az édességet ugyanis nem azért nem eszem, mert tilos, hanem mert nem is szeretem!" Ez a hozzáállás javítja az életminõséget, mert egy tilalmat megszüntet. Szerintem érted.
gyuri
csmgy
 


Szia Kriszta!
Hat sajnos elhiszem hogy unalmas lehet a korhazban en nem is tudom hogy hogy birnam mert meg sohasem fekudtem korhazban azt hiszem az unalom megolne, de itt nem igazan tartanak a korhazban. Nallam meg egyelore minden ok ket het mulva kell visszamennem a dokihoz akkor majd eldol hogy mi lessz de a cukrom meg 6,3 felett nem volt a heten ugy hogy remenykedem hogy nem lessz semmi baj. A heten pedig voltam uh most mar megnyugodtam mert a picurral minden ok sot mar be is van fordulva es vegre lattam a kis pucajat is most mar biztos fiu!!!! A sulya pedig 2700.
Udv Emese
Emese
 


Kedves Emese!

Ma én is megtudom milyen a súlya. Utolsó mérésnél (kb 2hete) 2600g volt. Azt még nem írtad, hogy fogják hívni. Most bennt vagyok a kórházban, de lehetöséget kaptam, hogy az unalmas hétköznapokat egy kis internetezéssel töltsem.
Már csak egyszer megyek kimenöre (fél napra) aztán várom, hogy Balázs végre kibújjon és hazamehessünk.

Üdv.
KRiszta
Nyanya (kriszta67)
 


Kedves Csákány Doktor Úr!

Megkezdtem agyam átprogramozását. Próbálom elhitetni magammal, hogy utálom az édességet, de még egy kis idö kell, hogy ezt elhiggyem.

Üdv.
Kriszta
Nyanya (kriszta67)
 


Tisztelt Csákány Doktor Úr!

Ma kaptam meg a terheléses vércukorvizsgálatom eredményét.
Éhgyomor: 4,7mmol/l Utána cukrosvíz ivása.
60 perces: 6,1mmol/l
120 perces: 5mmol/l
Glukoz kimut. viz.bõl: negatív
Aceton kimut. viz.bõl: negatív.
Önnek mi a véleménye ezekrõl az eredményekrõl?

Válaszát elõre is köszönöm:
Panka (20+3)

 
 



Panka!
Tök negatív. Minek a táblázat?
dr.Csákány
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: