Új privát üzeneted érkezett!

"Azóta tudom a környékrõl, hogy a közeli bányagödröt szemétlerakónak használták (-ják, de ez már a politika topik része), rákkeltõ anyagok szintjét is magasabbnak mérték emiatt. És érdekes módon sokkal több itt a kruppos,asztmás gyerek, mint a panelban volt."

Most már sikerül?
Névtelen
 


Szerintem semmi köze a kerület hovatartozásához. A bányagödrünk jelenlegi állapota valóban politikai téma, de épp ezért ennél többet nem is írtam róla. A tény az, hogy van szemét és van krupp meg allergia. És egy szóval nem említettem, milyen hovatartozású a kerületünk. Szándékosan.

Ildi

Ildi
 
 


Hiába nem említetted, aki néhanapján beleolvas a pol. topicba, az úgyis tudja.
Névtelen
 

 
 

Akit viszont nem érdekel a pol. az nem olvas abba a topikba, és az talán itt sem akad fenn ezen.
Ildi

Ildi
 
 


a pol. majdnem mindenkit érdekel, csak sokan nem mernek oda írni, mert ott névvel lehet csak, ennek ellenére olvassák. emlékezz vissza a választások idejére, tele volt a dühöngõ név nélküli, álneves politikai hozzászólásokkal.
a lényegen pedig mit sem változtat, hogy te politikát vittél ebbe a topicba, utána pedig úgy csinálsz, mint aki nem érti, mirõl van szó.
Névtelen
 


"Kedves" Névtelen!

Tudod pont az ilyenekért lehet csak névvel írni a politikai rovatba!
Névtelenül könnyû vagdalkózni! Névvel miért nem mered vállalni???

Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron
 
 


Mi van????

Szerintem sem volt politika-szagú a hozzászólás.

Kata
LadányiKata (ladán
 


Szerintem sem volt benne semmi politika!
Egy nagyon ERTELMES hozzaszolas volt. Csak sajnos ezek az MSZP rajongok ilyenek! Kép
XY
 


XY, azért ne általánosíts, jó?!

Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron
 
 


XY!

honnan a csudából gondolod, hogy mszp-rajongó írta?
ha így tudsz olvasni a sorok között, akkor azt is kiolvashatnád, hogy igenis volt politika benne. már csak azért is, mert, ha nem lett volna, akkor mibõl következtetsz arra, hog mszp-s írta?
amúgy nem az, de ez majdnem mellékes.
a fideszes, miépes, mdf-s, kdnp-s, ...-rajongók már csak ilyenek.
Névtelen
 


Sziasztok!

Ha már így felfutott a topik, írhatnátok a témájáról is! Kép MOndjuk reagálhatnátok a véleményemre! Kép

Ildi

Ildi
 
 


Ildi akkor temahoz kis info, hitelesseget nem tudom ellenorizni, de elegge hivatalosnak szakszerunek tunik az info. Tud valaki tobbet?

Napocska
Ahol talaltam :

[url=http://www.hazipatika.com/services/news?nid=1387" TARGET="_top]http://www.hazipatika.com/services/news?nid=1387[/url]

Vakságot okozhat az ízfokozó

A japán Hirosaki Egyetem kutatói egy vizsgálat során meglepõ felfedezést tettek. Azt találták ugyanis: a magas nátrium-glutamát tartalmú diétán tartott patkányok látáskárosodást szenvedtek, és retinájuk elvékonyodott. Az ízfokozó élelmiszer-adalék nagy koncentrációban található meg például a keleti konyha ételeiben, valamint a konzervekben. Az anyagot angol nevének rövidítése alapján MSG-ként is ismerik (monosodium glutamate) és az E-621 kódszámmal jelölik az ételek csomagolásán. Azt már korábban bebizonyították: maradandó idegkárosodást okoz, ha közvetlenül a retinába fecskendezik. Azt azonban csak most bizonyították be, a nátrium-glutamát akkor is károsítja a látást, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nagy töménységben tartalmazzák. A kutatók szerint a kísérlet megmagyarázza, hogy Kelet-Ázsia miért vezet a normáltenziós zöldhályog-megbetegedések gyakoriságában. Ez a glaukóma úgy vezet vaksághoz, hogy a szem belsejében végig normális marad a nyomás. A magasabb megbetegedési aránynak azonban genetikai okai is lehetnek.
Napocska
 


Kedves Anyukák!

Régóta olvasom a Babanet társalgóját, de írni még soha nem írtam semmilyen témában.Mivel sok segítséget kaptam TÕLETEK a várandóságom ideje alatt ( augusztus 31-én született meg Lorka lányom), úgy gondoltam, ehhez a témához én is hozzászólnék. Élelmiszerminõség-biztosító mérnök vagyok és egy multinacionális cég egy gyárának minõségügyi vezetõjeként mentem el szülési szabadságra.A cég nevét inkább nem írnám le, de a gyermekek számára ma olyan népszerû nassgyártó cégrõl van szó. Számtalanszor kaptam aggódó szülõktõl telefonokat, leveleket, mert tudni szerették volna, hogy xy adalékanyag, összetevõ mit jelent, ilyen-olyan érzékenységgel rendelkezõ gyermek fogyaszthatja-e.
Sajnos az az igazság, hogy a törvényekkel van a probléma, mint más területén az életnek is. Meg persze az emberek lelkiismeretével. Magyarországon a törvény azt írja elõ, hogy
1. az élelmiszeren az összetevõket csökkenõ mennyiségi sorrendben kell feltüntetni.
2. Minden olyan összetevõt fel kell tüntetni, ami a végsõ terméknek valamilyen tulajdonságára hatással van. Például a színezékeket, ízfokozókat (ide tartozik a nátrium glutamát is -E621)és náhány allergiát okozó anyagot pl: fenil-alanin mindig fel kell tüntetni. Itt felmerülhet az a kérdés, hogy mit jelent az, hogy ami a késztermékre hatással van. Vegyünk például egy fûszert, amit valamilyen termékre rátesznek, belesütnek stb. Ez a fûszer tartalmazhat (és mindig tartalmaz is) olyan adalékanygokat (E-számmal rendelkezõ anyagok-tehát Magyarországon bevizsgált és engedélyezett-OÉTI által)amik például azt akadályozzák meg, hogy a fûszer összecsomósodjon (pl:szilicium-dioxid E551).Ezt az anyagot az teszi a fûszerbe, aki a fûszert gyártja, s ezt az élelmiszercéggel, aki az adott fûszert felhasználja, általában nem is közli. De ha közli, akkor sem kell feltüntetnie, mert ez nem pl: a pizzás rúdra hat, hanem a pizza fûszerre. Ezek az úgynevezett carry over anyagok. Gondolom itt sokan sejtik már, hogy amit megeszünk, annak a csomagolásán fele sincs feltüntetve annak, ami lehet benne (E-számokra gondolok). A kenyéren sem tüntetik fel például a lisztekezelõ szereket (pl:kalcium-jodát E 916)mert azok a lisztre hatnak, de a kenyérben mégis benne vannak.
3. A deklarációköteles adalékanyagokat vagy kémiai nevükkel vagy E jelzésükkel kell feltüntetni vagy mindkettõvel. Írnék néhány példát:
-citromsav vagy E330 (sok bébiétel is tartalmazza-savanyúságszabályozó anyag,antioxidáns)
-béta-karotin vagy E 160e (száraztészták szinte kivétel nélkül tartalmazzák-színezék)
-karamell vagy E150a (színezék).
És van néhány olyan ajánlás is-ami nem kötelezõ: ha tartalmaz az élelmiszer tejcukrot, tejfehérjét, mogyorót... az allergiás gyermekekre gondolva szép dolog lenne feltüntetni.
Valójában én , mint szakmabeli, úgy láttam, hogy a gyártók lelkiismeretén múlik, hogy mennyire õszinték a fogyasztókkal.Ez év elejéig egy élelmiszer csak úgy kerülhetett gyártásra, hogy számtalan igazolással alátámasztott gyártmánylapot kellet az illetékes Élelmiszer Ellenõrzõ állomásra bevinni termékmintával együtt, ott ezt átnézték az élelmiszert néhány paraméterre bevizsgálták, ha megfelelt engedélyezték a gyártást, ha nem, a gyártónak módosítania kellett. Januártól ezt nem kell megtenni, bármikor el lehet kezdeni egy új terméket gyártani, a papírokat el kell készíteni s az asztalfiókban kell õrizni, s ha a hatóság valahol mintát vesz a termékbõl, akkor kéri be a papírját. Természetesen egy élelmiszert sem analizálnak úgy hogy mi van benne pontosan. De szerintem akkor már igazán mindegy, hiszen a boltban már megveszik az emberek, s ha valami probléma van a hatóság beperli a céget (nagy pénzbüntetés, termékmegszüntetés, cégbezárás...börtön...), de aki evett már ebbõl, azt nem vígasztalja.Az EU-ban állítólag ez így mûködik, ezt vettük át.
A mi cégünknél is komoly problémát okozott az, hogy az EU-hoz tartozó anyacégünknél német, angol, francia... nyelven nem tüntettek fel olyan adalékanyagokat, amiket mi itt magyar nyelven igen, mert náluk nem kötelezõ. S a több nyelvet ismerõ fogyasztónak ez komoly problémát okozhatott (kaptam ilyen visszajelzést).
Néhány olyan E-számmal rendelkezeõ anyagnál, aminek a neve nem is hangzik ilyesztõen:citromsav E330, almasav E296,paprikakivonat E160c,karamell E150a... a természetben is elõfordul. De ezeket mesterségesen állítják elõ ipari méretben, nem pedig citromból préselik ki például.
Summázva az egészet az a nagy baj, hogy szinte minden iparilag elõállított élelmiszer tartalmaz adalékanyagokat.Azok az adalékanyagok, amik E számmal rendelkeznek, bevizsgált, engedélyezett anyagok. Ez azonban országonként változó (hol mi engedélyezett).Azért teszik ezeket az élelmiszerekbe, mert egy lisztkezelõ szerrel a rosszabb minõségû és olcsóbb lisztbõl is lehet kenyeret gyártani és nagy haszonra tenni szert. A térfogatnövelõkkel minden nagynak tûnik, a vegetákban lévõ ízfokozókkal (E621-nátrium-glutamát) minden ízletesebbnek(ún.kínai étterem betegség okozója ez az anyag), az édesítõszereket tartalmazóktól(E951-aszpartam) nem hízunk, a tartósítószert tartalmazó kenyerekbõl be lehet spájzolni, a színezékektõl minden olyan meseszép.Rászoktattak minket ezekre a dolgokra és mi, mint annyi minden butasághoz, hozzá is szoktunk. Egy pék, aki ma jó minõségû adalékanyag nélküli kenyeret akar gyártani jó lisztbõl (a jó liszt nem olcsó),nem fogja tudni a kenyerét eladni, mert soha nem tud olyan olcsót gyártani, mint aki rossz lisztbõl (olcsóbb) egy kis lisztkezelõvel feltuningolva(még így is olcsóbb) klenyeret ad el a SZUPERBEVÁSÁRLÓKÖZPONTOKBA. Mert (sajnos hogy rákényszerülünk) mindennek megnézzük az árát, s azt vesszük le a polcról , ami olcsóbb, ami nagyobb, ami csillogóbb, ami színesebb.
Ami lista közkézen forog, hamisítvány. Az illetékes egyetem cáfolta és elhatárolódott tõle.De úgy gondolom, hogy a túlzások ellenére jó ez a lista, mert igy az emberek egy kicsit megijednek. Hosszú távon biztosan nem tesz jót ez a sok mesterséges anyag az ember szervezetének, májának, bõrének, idegrendszerének... Az unokáink unokái már biztos könyveket fognak errõl írni, hiszen addigra lesz kézzel fogható hatása ennek a sok MÛanyagnak.
Elnézést a hosszúra nyúlt írásért, végezetül még egy személyes dolgot. Én most próbálom véghezvinni a MAJDNEM lehetetlent és megpróbálni a kislányomat legalább a sok káros, általam nem kivédhetõ káros hatás mellett, legalább az adalékanyagoktól mentesen nevelgetni.Azzal kell kezdenem, hogy kidobom a vegetát,xy bégiételt,a bolti kenyeret... Remélem a Jóisten ad elég erõt és jólétet ( idõ éd pénz-sajnos), hogy ezt megtehesem.

Üdvözlettel: Detti és a 15hetes+1napos Laura
 
 


Szia Detti,
nagyon örülök, hogy mindezt megírtad. Mert pl. én abba bele sem gondoltam, hogy egy adott fûszerben is van adalékanyag. Azt, hogy a fûászerkeverékekben van, azt tudom. Azt eddig is tudtam, hogy pl. a fûszereket is kezelik, hogy ne romoljanak meg.
Én fûszerkeveréket régóta nem veszek, helyesebben egy zacskóval veszek kipróbálásra, ha ízlik, akkor megveszem a hozzávalókat (lelesem a zacskóról), és itthon kikeverem. egyszer láttam egy üzletben bio-vegetát is (= nem volt benne egyéb adalékanyag, csak a fûszerek), sajna azóta sem láttam. margarint sem veszek, csak vajat.
Az a baj sajnos, hogy 100 %-osan nem tudjuk ezeket kiiktaztni az életünkbõl, szvsz még csak 50-60 %_osan sem, mert már az alapanyagok is tele vannak mindenfélével. Ld. a tej, (az igazi tehéntejre még csak nem is hasonlít), a hús (ki tudja mivel etették azt a szerencsétlen állatot) stb.
jó egészséget nektek,
üdv
Zsóka

Zsóka
 
 


Szia Detti!
Nagyon érdekes és egyben lehangoló, amit írtál. Jó volt ezeket ilyen összeszedetten olvasni.
Sajnos tapasztalatim egybevágnak azzal, amit írtál. Kislányom tejfehérje-allergiás, s kezdõként bizony néhányszor bizony elhittük, hogy egy adott termékben az van, ami a csomagoláson fel van tüntetve. Most már mi is arra törekszünk, hogy a lehetõ legkevesebb elõre feldolgozott élelmiszert kapjon. Ennek az is az elõnye, hogy mi is egészségesebben étkezünk, hiszen nem vásárolunk, és fõzni is csak ritkán fõzök kétfélét Kép.
Szia,
Lídia
 
 


Ártalmatlan adalékok
E 100 = curcumin, turmeric
Narancssárga, aromatikus ízesítő, a Hátsóindiában honos Curcuma longa (Zingiberaceae: gyömbér család) gyökeréből kivonatolt anyag.
Sok ételhez adagolják (pl. curry), természetes antioxidáns.
E 101 = riboflavin = lactoflavin = vitamin B2 - (C17 H20 O6 N4)
Napi 2 mg-ra van szüksége az emberi szervezetnek.
Narancssárgás pigment és emiatt ételszínezésre is használják.

E 104 = quinoline yellow - (C18 H9 NNa2 O8 S2)
Vegyileg szintetizált zöldessárga színező és mint ilyen, használt süteményekben, némely hús- és hal ételekben, valamint üdítőkben.

E 132 = indigotin = (C16 H10 N2 O2) = FD&C Blue No.2 = indigo kármin
Az indigofera növénynemzetség különböző fajából kivonatolt sötétkék-bíbor pigment, manapság kémiailag állítják elő. Főleg sült ételekben, süteményekben és lekvárokban használják színesítőként.
Némely emberekben intoleranciás reakciót válthat ki!

E 140 = klorofil (chlorophyll) és klorofilin
Növényből (főleg fűből és lucernából) kivonatolt zöld pigment. A zsírban oldódó klorofillal (klorofil -a és klorofil -b), zsíros, olajos ételeket színeznek (margarin, sajtok, virsli bőre), míg a vízben oldódó klorofilinekkel sajtot, süteményeket és fagylaltokat színeznek.

E 151 = black PN = (C28 H17 N5 Na4 O14 S4) = brilliant black PN = brilliant black BN
Vegyileg előállított, vízben oldódó, fekete festék.
Barna szószok, sütemények és némely tejtermék festésére használják.

E 160 = karotinok
Eredetileg a sárgarépából kivonatolt narancs-sárga szín, ma vegyi úton állítják elő.
E 160(a): alfa-, béta- és gamma karotin (C40 H56) [a béta-karotin = provitamin A];
E 160(b): bixin és norbixin (C25 H30 O4);
Egy trópusi fa, a Bixa orellana magjaiból kivonatolt, zsírban oldódó, vörös-barna pigment.
Bixinnel gyakran színezik a reggelire fogyasztott gabonaféle-termékeket, vajat, margarint, sajtot, némely fűszereket, saláta 'dresszing'-et, növényi olajokat, de ruhaanyagot és bútor-fényesítőt is.
Norbixinnel főleg sült ételeket, fűszeroldatokat, fagylaltot, saláta-'dresszing'-et és 'üdítőket' színeznek. Egy, roucou néven forgalmazott, kevésbé tisztított kivonata ennek a Bixa fának, szintén használt mint ételszínező, és némely emberben intoleranciás reakciót válthat ki.
E 160(c): kapsanthin, a paprika piros színe (C40 H58 O3), meg kapsorubin (C40 H56 O);
E 160(d): lykopin (C40 H56);
Természetes előfordulása sárgarépa-, érett paradicsom-, paprika-, hecsedlibogyóban és még a sárga őszibarackban és sok más gyümölcsben.
E 160(e): beta-apo-8'-karotenal, és annak az észterje =
E 160(f);
Az ételszínezésre használt karotinokat vegyileg állítják elő.

E 161 = xanthophyllok: a természetben előforduló narancs-sárgás színek;
E 161(a): flavoxanthin (C40 H56 O3), sárga pigment;
E 161(b): lutein (C40 H56 O2), narancs-sárga pigment;
E 161(c): cryptoxanthin (C40 H56 O), sárga pigment;
E 161(d): rubixanthin (C40 H56 O), sárga pigment;
E 161(e): violaxanthin (C40 H56 O4), sárga pigment;
E 161(f): rhodoxanthin (C40 H50 O2), sárga pigment;
E 161(g): canthaxanthin (C40 H52 O2), narancs-sárga pigment
Manapság, ételszínezéshez xanthophyllok helyett legtöbbször mesterségesen előállított színeket használnak.

E 162 = betanin (C24 H26 O13 N2):
a céklarépából (Beta vulgaris) kivonatolt, vízben oldódo, bíbor-vörös szín
Használják sütemények-, tejtermékek- és 'üdítők' színezésére.

E 163 = anthocyanok, vizben oldható, növényekben (pl. szőlőben) megtalálható vörös, ill. kék, avagy bíbor pigmentet tartalmazó színek;
E 163(a): cyanidin (C15 H11 ClO6) (vörös);
E 163(b): delphinidin (C15 H11 ClO7) (kék);
E 163(c): malvidin (C17 H15 ClO7) (bíbor vörös);
E 163(d): pelargonidin (C15 H11 ClO5) (vörös);
E 163(e): peonidin (C16 H13 ClO6) (vörös);
E 163(f): petunidin (C16 H13 ClO7) (vörös)

E 170 = kálcium karbonát (= mész[kő]) (CaCO2)
Sokféleképpen használják, süteményekben, konyha-sóban, bébiételekben, fagylaltokban, bor készítésnél.

E 174 = (elemi) ezüst (Ag)
Mint felszíni szinező sütemények és torták díszítésére.

E 175 = (elemi) arany (Au)
Hasonlóan használt mint az elemi ezüst.

E 180 = lithol rubin BK (pigment rubin)
Mesterséges piros szín, főleg sajtkéreg színezésére alkalmazzák.

E 200 = szorbin sav (szorbinat) (C6 H8 O2)
Használt mint sav, ízesítő és tartósító (penészgomba elkerülésére) sokfajta ételben (pékételek, tejtermékek, szárított gyümölcsök, hal termékek, cukrozott gyümölcs, lekvár, stb.).
A termeszétben előfordul a berkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében.

E 201 = nátrium szorbát (C6 N7 NaO2):
a szorbin sav nátrium sója;
Mint tartósító használt penészgombák ellen sült ételekben, sajtokban, szárított gyümölcsökben, gyümölcslében és margarinban.

E 202 = kálium szorbát (C5 H6 KO2):
vizben oldódó kálium sója a szorat savnak
Mint baktériumok és penész-gombák elleni tartósítószer használt, sütő-, tej-, és húsipari termékekben, margarinban és saláta dresszingekben.

E 203 = kálcium szorbát (CaC12 H14 O4)
Vízben kevésbé oldható tartósítószer, baktericid és fungicid hatással, főleg felszíni használatban (sajtkéreg, zsírpapir).

E 236 = hangyasav (formiát) (HCOOH)
Erősen maró sav, a természetben előfordul hangyákban.
Mint tartósító és néha mint ízesítő használt süteményekben, lekvárokban, gyümölcstermékekben és üdítőkben;
Angliában tilos a használata!!

E 237 = nátrium formiát (HCOONa): a hangyasav nátrium sója
Mint tartósító és ízesítő használt sült ételekben, gyümölcslevekben, lekvárokban, zselékben és némely tartósított zöldségben.

E 238 = kálcium formiát [Ca(CHO2)2]:a hangyasav kálcium sója
Fehér, vízben oldható, enyhén 'ecetes szagú' por,
főleg állati takarmány tartósítására használják.

E 260 = ecetsav (acetát) (CH3 COOH)
Mint tartósító használt savanyított ételekben.

E 261 = kálium acetát (CH3 COOK): az ecetsav kálium sója
Színtelen, kristályos por, sós, alkáli ízzel.
Főleg mint sav-regulátor használt konzervlevesekben, és mint színezés-fixáló.

E 262 = nátrium diacetát (nátrium hidrogén acetát) (C2 H3 NaO2 . C2 H4 O2 . xH2O)
Főleg mint tartósító használt penészgomba és bizonyos baktériumok ellen, valamint sav- és ízesítőként sült ételekben (kenyérben is).

E 263 = kálcium acetát [Ca(C2H3O2)2]
Fehér, szagtalan, vízben oldódó por.
Bevált élesztőgombák és baktériumok ellen, kevésbé penészgombák esetében. Sült ételekben használják tartósítóként.

E 270 = tejsav (lactát) (C3 H6 O3)
A természetben előfordul a szénhidrátok tejsavas erjedésénél' (tejben, húsban, sörben).
Gyakran használjak sav-, ízesítő-, tartósító és antioxidáns-szinergisztájaként (bor- és tejiparban, tartósítószerként savanyított "befőtt" zöldségeknél).

E 280 = propionsav (propionat) (C3 H6 O2):
bakteriális erjedés mellékterméke
Mint tartósító használt penészgombák és bizonyos baktériumok ellen (többnyire egyik sójának alakjában), sült ételekben és tejtermékekben.

E 281 = nátrium propionát (C3 H5 NaO2)
Fehér, vízben oldódó, kristályos por.
Penészgomba elleni tartósítószerként használják sült ételekben.
Leginkább savas ételekben hatásos.

E 282 = kalcium propionát (CaC6 H10 O4)
Penészgomba ellen használják élesztős kelt tésztákban, valamint táp-pótlóként is (kalcium forrás).

E 290 = széndioxid (CO2)
"Pezsgő-gáz"-ként használt sörben és üdítőkben, valamint "hajtó-gáz"-ként spray-ként forgalmazott ételekben (tejszínhab).

E 300 = aszkorbinsav (= C-Vitamin) (C6 H8 O6):
vitamin és antioxidáns, mely sok gyümölcs- és zöldségben előfordul

E 301 = nátrium aszkorbát (C6 H7 NaO6):
az aszkorvinsav nátrium sója
Antioxidáns-, színmegőrző- és C-vitamin forrásként használják, főleg hústermékekben, fagyasztott hal- és tengeri termékekben, gabona termékekben és dobozos bébi-ételekben.

E 306 = természetes, tocopherol-bő kivonatok (tocopherol =E-Vitamin)
Természetben előfordul gabonafélékben, olajdús növényekben és zöldségekben.
Tocopherol-okat általában antioxidánsként használják zsíros ételekben (margarin, növényi olajok, virslik).

E 307 = mesterségesen előállított alfa-tocopherol

E 308 = mesterségesen előállított gamma-tocopherol

E 309 = mesterségesen előállított delta-tocopherol

E 322 = lecithin (= phosphatidyl-cholin)
Természetben előfordul tojássárgájában és magvakban. Előállítják szójabab hulladékból.
Az egyik leggyakrabban használt ételadalék, mint emulzifikáló, stabilizáló és szinergiszta antioxidánsok számára.

E 325 = nátrium lactát (C3 H5 NaO3): a tejsav nátriumsója;
Használt mint sav-szabályozó, nyirkosító és antioxidánsok szinergisztája süteményekben, sajtokban, lekvárban és margarinban;

E 326 = kálium lactát (C2 H5 COOK . xH2O)
Sav-szabályozó-, nyirkosító- és antioxidánsok szinergisztájaként használt süteményekben, lekvárban, zselékben és margarinban.

E 327 = kálcium lactát (CaC6 H10 O6, vagy : CaC6 H10 O6 . 5H2O)
Fehér, kristályos por.
Használt sav-szabályozó-, nyirkositó-, emulzifikáló-, antioxidánsok szinergisztájaként és 'keményítő'-szerként lekvárban, konzerv gyümölcsben és zöldségekben, süteményekben, sajtokban.

E 330 = citromsav (C6 H8 O7): természetesen előforduló sav, főleg citrusfélékben
Többnyire melasz fermentálása útján állítják elő.
Nagyon sok ételben és italban használt, mint sav, antioxidáns szinergiszta.
Szájpenész, szájgyulladás ellenszere.

E 331 = nátrium citrátok
Sűrűn használják antioxidáns-, sav-szabályozó, emulzifikáló sók-, ízesítők-, szekvesztrálók- és antioxidáns szinergisztájaként (tejtermékekben, üdítőkben).
E331(a): natrium dihidrogen citrat (C6 H7 O7 Na)
E331(b): dinatrium citrat (C6 H5 O7 HNa2)
E331(c): trinatrium citrat (C6 H5 O7 Na3)

E 332 = kálium citrátok [trikalium citrat (C6 H5 K3 O7) és kálium dihidrogén citrát (C6 H7 KO7) ]
A citromsav két káliumsója gyakran használt sav-szabályozóként alkoholos- és üdítőitalokban, süteményekben és lekvárokban, mint emulzifikáló sok sajtban.
A trikalium citrat mint antioxidáns és szekvesztráló is használt.

E 333 = kálcium citrátok:
monokálcium citrát [CaH4(C6 H5 O7)2 .H2O];
dikálcium citrát [Ca2 H2(C6 H5 O7)2 . 3H2O];
trikálcium citrát [Ca3(C6H5O7)2 . 4H2O]
Használják gyümölcs- és zöldségtermékekben és növényi olajokban, mint keményítő és ropogósító szert és mint szekvesztrálót.
Lekvárokban, üdítőkben és borokban mint sav-szabályozót, emulzifikálóként, ízesítőként süteményekben. Sajtokban a dikalcium citrátot emulzifikáló sóként.

E 334= borsav (L-tartrát) (C4 H6 O6)
Természetben előfordul szőlőben.
Használják savként, antioxidánsként, ízesítőként, pektin szélesítését elősegítő-, szekvesztráló és antioxidáns szinergisztájaként, borokban, kakaóban, csokoládétermékekben, lekvárban, üdítőkben, konzerv gyümölcsökben, -zöldségekben és -levesekben.

E 335 = nátrium tartrátok:
mononátrium tartrát (C4 H5 O6 Na . H2O);
dinatrium tartrat (C4 H4 O6 Na2 . 2H2O)
Használják antioxidánsként, sav-szabályozóként, emulzifikáló sóként, szekvesztrálóként és antioxidáns szinergisztájaként, süteményekben, lekvárokban és üdítőkben.

E 336 = kálium tartrátok:
kálium hidrogén tartrát (C4 H5 KO6) (=tartrat krém);
Fehér, kristályos por, kellemesen savanyú ízű.
Sav-szabályozóként használják lekvárban és nátrium bikarbonáttal kelt-tésztában, valamint borkészítésnél.
dikálium tartrat (C4 H4 K2 O6)
Sós ízű, fehér, kristályos por, mint antioxidáns használt sajtban és sajttermékekben.

E 337 = kálium-nátrium tartrát (= nátrium kálium L-tartrát, Rochelle so'k) (C4 H4 KNaO6 . 4H2O);
Tej- és hústermékekben használják sav-szabályozó-, emulzifikáló só-, szekvesztráló-, stabilizáló- és antioxidáns szinergisztájaként.

E 400 = algás sav (alginic acid) (C6 H8 O6)
Sárgás-fehér, szálas por, vízben csak részben oldódik.
Különböző fajtájú barna algákból kivonatolt, stabilizátorként használják fagylaltban, tejes pudingokban, sörben és üdítőkben (utóbbiakban: hab-stabilizátor), sűrítőnek üdítőkben és levesekben, bevonókent hal- és hústermékekben, valamint mesterséges virsli-bőrként, (az orvostudományban pedig [égési-]sebek befedésére).

E 401 = nátrium alginát (C6 H7 O6 Na)n (= algin, sodium polymannuronate)
Vízben jól oldódó, sárgás por.
Használják bevonóként süteményeken, mint emulzifikálót és sűrítőt pudingokban, szószokban és üdítőkben.
Fagylaltban megakadályozza a jégkristályok képződését.

E 402 = kálium alginát (C6 H7 O6 K)n (= algin)
Vízben könnyen oldódik.
Emulzifikáló-, zselésítő-, stabilizáló- és sűrítőszerként használják, főtt sonkához, túrókhoz, krémes sajtokhoz, süteményekhez, savanyított zöldségekhez, kevesebb cukorral eltett lekvárokhoz, konzerv gyümölcshöz és -zöldséghez, virslibőrhöz, tejszínhabhoz.

E 403 = ammónium alginát (C6 H7 O6 NH4)n
Sárgás-fehér, szálas por, vízben könnyen oldódik.
Emulzifikáló-, stabilizáló-, sűrítő- és zselé-szerként használják sajtban, fagylaltban, savanyított zöldségekben, konzerv zöldségekben és joghurtban.

E 404 = kálcium alginát [(C6 H7 O6)2Ca]n
Fehér-sárgás, szálas por,vízben nem teljesen oldódik.
Mint emulzifikálót, stabilizálót, sűrítőt és zselésítőt használják mesterséges krémekben, édes zselékben és fagylaltban.

E 405 = propylén glykol alginát (= hydroxypropyl alginat) (C9 H14 O7)n
Vízben jól oldódik.
Használják emulzifikáló-, zselésítő szer-, oldószer-, stabilizáló- és sűrítőként, saláta-szószok- ('dressing') és más szószokhoz, sör- és üdítőkben, és különböző ételízesítők- és színezőkhöz.

E 406 = agar (= agar-agar; növényi zselé)
Különböző fajta vörös algákból kivonatolt,
sűrítő- és zselésítő szerként használják, sült ételekhez, tej- és hústermékekhez, befőtt gyümölcsökhöz és lekvárokhoz.
Az emberi emésztőrendszeren keresztülhalad anélkül, hogy lebomolna vagy felszívódna.

E 410 = carob enyv/gummi/gyanta (= locust bean gum)
A szentjánoskenyér fa (Ceartonia siliqua) magjának természetes kivonata. Használják sűrítőként, stabilizálóként és anyagszerkezet módosítóként, fagylaltokhoz, péksüteményekhez és más zselékhez.

E 412 = guar enyv/gumi/gyanta
Az Indiában honos Cyamopsis tetragonolobus fa magjának kivonata.
Enyhén sárga, vízben könnyen oldódó por,
mint stabilizáló és sűrítő használt savanyú szószok, sült ételek, sajtok, levespor, fűszer oldatok, fagylalt és üdítők készítéséhez, valamint használt a kozmetika- festék- és gyógyszeriparban.

E 413 = traganth (=tragacanth; gum dragon)
A Kis-Ázsiában, Görögországban és Dél-Amerikában honos Astragalus fajok [főleg: A.gummifer] (Fabaceae)-ből kivonatolt gyanta.
Már jó 2000 éve használják, állítólag anti-cancerogén hatása is van.
Mint emulzifikálót, stabilizálót és sűrítőt használják a porra őrölt gyantát.

E 414 = gummiarabicum (= Kordafan gum, acacia, gum senegal)
Különböző akácfajták (főleg az Acacia senegal)-ból kivonatolt gyanta,
szárított, őrölt állapotban vízben könnyen oldódik, színtelen, íztelen, szagtalan vegyületté. Gyakran használt emulzifikálóként, stabilizálóként és sűrítőként, süteményekben, kenyérben, sörben, zselékben.
Nagy általában nem mérgező, de van feljegyzés vele szembeni intolerancia reakciókról.

E 420 = szorbitol (= D-glucitol; D-szorbit) (C6 H14 O6)
Használt mint nyirkosító-, oldó- és édesítő szer.
A természetben előfordul gyümölcsökben (pl. alma, körte).
Mint ételadalékot viszont főleg vegyileg állítják elő, glukózból.
Felhasználják péksütemények, édességek (főleg cukormentes ragógumik), kávépor, fagylalt, üdítők, szárított gyümölcsök és reszelt kókuszdió gyártásához

E 421 =mannitol (C6 H14 O6)
Fehér, kristályos, vízben oldható cukor.
A természetben előfordul sok növényben, az élelmiszeriparban használtat algákból vonják ki, vagy vegyileg állítják elő invert cukorból (=glukóz és fruktóz vegyülete).
Felhasználják nyirkosító-, édesítő- és 'tömeget-képző' (bulking agent) szerként, édességekben és rágógumi bevonóként.
Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat!

E 422 = glycerol (= glicerin) (C3 H8 O3)
Mint nyirkosító, kikristályosodást meggátló, kenő- és oldószer és édesítő használt.
Természetben előfordul sok növényben.
Nagy mennyiségben vegyileg állítják elő különböző eljárásokkal,
felhasználják péksütemények, édessségek, őrölt kókuszdió gyártásához, oldószerként színezőkhöz, ízesítőkhöz és kenőszerként élelmiszert kezelő gépekben.
Nagy mennyiségben fogyasztva megemelheti a vér cukor szintjét, fejfájást és rosszullétet okozhat!

E 440 = pektinek és pektátok (= természetes polysaccharidok; cukrok)
Természetben előfordulnak növényekben, főleg gyümölcsökben.
Kivonatolják alma-, citrom-, narancs- és répa hulladékából.
Használják emulzifikáló-, zseléző-, stabilizáló- és sűrítő adalékként.
Magát a pektint használják, vagy annak sóit
E440(a) = kálium- és nátrium pektát, vagy
E440(b) = amidált pektint.
Felhasználják édességek-, lekvár-, fagylalt-, üdítők- és tartósított (konzerv) ételek gyártásához.
Az orvostanban hasmenés és vérzések ellen használják.

E 471 = zsírsavak mono- és digliceridjei [pl.: gliceril monostearat (C21 H42 O4) ]
Gyakran használják emulzifikáló- stabilizáló- és ízesítőszerkent, péksütemények- (inc. kenyér), fagylalt-, lekvár-, margarin-, saláta krémek- és felvert krémek készítésekor.
Lehetnek enyhén folyékonytól kemény, viasz-szerűig. Hideg vízben nem oldhatók, forró vízben szétáznak és oldhatók növényi olajokban.

E 472 = zsirsavak mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, bor- és diacetyltartar-savnak a sav-észterjei
E 472(a) = acetogliceridek,
E 472(b) = lactogliceridek,
E 472(c) = citrogliceridek,
E 472(c) = tartarogliceridek és
E 472(e) = acetyltartargliceridek
emulzifikálók és stabilizálók
Hasonló az oldódási- és fizikai adottságuk az 'E471'-es anyagokéhoz.
Felhasználják védő bevonórétegként húsokon, diókon, gyümölcsökön, szekvesztrálóként olajokban és zsírokban, emulzifikáló- és stabilizálóként csomagolt porokban (levespor, stb.), kenőszerként élelmet kezelő gépekben, és oldószerként ételízesítőkhöz és ételszínezőkhöz.

E 473 = zsírsavak szaharóz észterjei
Emulzifikálóként és stabilizálóként használt kakaó- és csokoládé termékekben, édességekben és margarinban.

E 474 = szaharóz-gliceridek
(zsírsavak mono- és digliceridjeinek szaharózzal alkotott észterjei)
Emulzifikálóként, stabilizálóként használt kakaó- és csokoládé termékekben, édességekben és margarinban.

E 475 = zsírsavak poliglicerol észterjei
Szintetikus emulzifikáló és stabilizáló anyagok.
Vízben és olajban is oldódnak, felhasználják kétszersültek, sütemények, torták, margarin, lecsomagolt por alakú, édes utóételek (pl. pudingpor) készítéséhez és saláta dresszingben.




Kategória lista

--------------------------------------------------------------------------------

Gyanús adalékok
E 150 = karamella
Úgy készítik, hogy kulönböző cukrokat: sacharóz, glükóz, maltóz vagy kemenyitőt megfelelően felhevítik, vagy ammóniummal kezelik.

E 153 = carbo medicinalis, azaz: faszén, növényi eredetű szén
Erről -érdekes módon- azt írja a könyvem, hogy több államban, köztük az USA-ban is, tilos a használata, mert feltételezetten rákkeltő. (?)

E 171 = titanium-dioxid (fehér festék alapanyaga)

E 172 = vas hidroxid (FeHO2), vas oxid (Fe2 O3), vas oxidul (FeO) = "rozsdás vas"

E 173 = alumínium (festék sütemények tetejére)
Talán mégsem egészen veszélytelen --> Alzheimer kór!

E 241 = nátrium tetraborát (Na2 B4 O7)
Fehér por, antioxidáns.

E 477 = zsírsavak propylen-glikol észterje
Mint emulzifikáló és stabilizáló használt.


Kategória lista
--------------------------------------------------------------------------------

Veszélyes adalékok
E 102 = tartrazine
Nagyban használt, kémiailag előállitott narancssárga festőanyag.

E 110 = 'sunset yellow FCF' (C16 H10 N2 Na2 )7 S2)
Kémiailag előállított vöröses-sárga festékanyag.

E 120 = cochineal = kármin, kármin-sav (C22 H20 O13)
Egy bíbor-vörös anyag, melyet a Coccus cacti-bol nyernek (ez egy pajzstetű).

E 124 = Ponceau 4R (C20 H11 N2 NaO10 S3)
Kémiailag előállított sötétvörös festék.
Japánban már 1977 óta be van tiltva.


Kategória lista
--------------------------------------------------------------------------------

Egészség károsító adalékok:
----------Bélpanaszokat okozók:

E 220 = kén dioxid (SO2) valamint kénes sav (H2 SO3)
Gyakran mint antioxidáns, tartósító használt.

E 221 = nátrium szulfit (Na2 SO3)
Tartósítószerként használják, vízben kéndioxiddá bomlik.

E 222 = kálium hidrogén szulfit (KHSO3)
Tartósító szer.

E 223 = nátrium metabiszulfit (Na2 S2 O5)
Tartósító, antioxidáns. Oldatban kéndioxidot ad le.

E 224 = kálium metabiszulfit (K2 S2 O5)
Tartósító, antioxidáns.

---------Emésztési zavarokat okozók:

E 338 = foszforsav, ortofoszforsav (H3 PO4)
Sav-regulátorként használt.

E 339 = nátrium ortofoszfátok: 3 alakban használt:
E339(a) nátrium dihidrogén ortofoszfát = (NaH2 PO4),
E339(b) dinátrium hidrogén ortofoszfát = (Na2 H PO4) és
trinátrium ortofoszfát= (Na3 PO4)
Sav-regulátor-, emulzifikáló-, stabilizátor- és antioxidáns szinergisztának használják.

E 340 = kálium ortofoszfátok:
E 340(a) kálium dihidrogén ortofoszfát = (KH2PO4),
E 340(b) dikálium hidrogén ortofoszfát = (K2 HPO4),
E 340(c) trikálium ortofoszfát = (K3 PO4),
Sav-regulálók, emulzifikáló sók és antioxidáns szinergiszták.

E 341 = kálcium ortofoszfátok:
E 341(a)= [Ca(H2 PO4)2],
E 341(b)= (CaHPO4),
E 341(c)= [Ca3(PO4)2 . H2O]
Emulzifikáló sók, keltetők (tésztaban), nedvesség-elnyelők pl. cukorban.

E 450 =
E 450(a) es (b) =kálium di- és bifoszfátok
Sav-regulátorok, emulzifikáló sók, antioxidáns szinergiszták, és
E450(c) = nátrium polifoszfátok =[(NaPO3)n]
Emulzifikáló sók és stabilizátorok, főleg hal, hús és tejtermékekben.

E 461 = metil cellulóz
Emulzifikáló, sűrítő, zselé-szer sült ételekben, fagylaltban saláta dresszing-ben, valamint a gyógyszeriparban is használt mint laxatív.

E 463 = hidroxi propil cellulóz
Emulzifikáló, stabilizáló, sűrítő, bevonó anyag.

E 465 = MEC = metil-etil cellulóz
Emulzifikáló, zselé-szer, stabilizáló,sűrítő.

E 466 = CMC = nátrium karboximetil-cellulóz
Zselé-szer,stabilizáló és sűrítő.
Gyakran használt ételekben, a farma- és kozmetikai iparban is.
Állatkísérletekben szubkután szöveti daganatokat idézett elő!

E 407 = carrageenan = chondrus kivonat = Irish moss
A Chondrus crispus nevű tengeri moszat (alga) kivonata.
Sűrítő, tejtermékekben, italokban, levesekben, lekvárban.
1972 óta az USA-ban beismerték, hogy nem 'biztonságos'.

------------Bőrbetegségeket okozók:

E 230 = difenil (C6 H5 C6 H5)
Fehér por gombairtó hatással.
Tartósítószer, főleg friss citrus gyümölcsök csomagolásában használt.

E 231 = 2-hidroxi-bifenil (C6 H5 C6 H4 OH)
Baktericid, fungicid hatású.

E 232 = natrium-bifenil-2-il oxid (C6 H5 C6 H5 ONa)
Fungicid tartósító, főleg friss citrus gyümölcsön használt.

E 233 = thiabendazol (C10 H7 N3 S)
Fungicid tartósító, több fajta friss gyümölcs külsején, valamint némely húsetelekben is használt.

--------B12 vitamint károsítók:

E 200 = szorbit-sav (C6 H8 O2)
A madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsének kivonata, avagy kémiai úton előállított.
Mint sav, ízesítő és tartósító szer használt (fungicid hatású).

--------Koleszterin károsítók:

E 320 = butilált hidroxi-anizol (C11 H16 O2) = BHA
Kémiailag előállított antioxidáns, sokféle ételben használt (olaj, margarin, sütemények).
Angliában tilos csecsemő-ételben használni.
USA eredmények (állatkísérletek) azt sugallják, hogy bizonyos karcinomák ellen védhet ?!?

---------Idegérzékenységet okozók:

E 311 = octil gallat (C15 H22 O5)
Kémiailag előállított antioxidáns, állati zsírokban és növényi olajokban használt.
Egyeseknél gasztrik intoleranciát vált ki.
Angliában tilos csecsemő-ételben használni.

E 312 = dodecil gallat (C19 H30 O5)
Kémiailag előállított antioxidáns, használt sajt-, margarin-, állati zsírok- és növényi olajok előállításakor.
Gyomor- és bélirritációt okozhat egyeseknél.
Angliában tilos csecsemő-ételben használni.


Kategória lista
--------------------------------------------------------------------------------

Rákkeltő adalékok:
E 131 = patent blue V =(C27 H31 N2 NaO7 S2)
Kémiailag előállított, zöldes-kék színező.
Használt mint színesítő süteményekben, lekvárokban és némely hús készítményben.
Használata megengedett a legtöbb európai államban, de betiltott az USA-ban.

E 142 = green S =(C27 H25 N2 NaO7 S2)
Mesterségesen előállított zöldes-kék festék.
Használják színezőnek többek között lekvárokban és zöldborsó konzervekben.
Valószínűleg enyhe karcinogén hatasú!

E 210 = benzoe sav =(C6 H5 COOH)
Gyakran használt tartósítószer, baktericid es fungicid hatással.
A természetben előfordul sok növényben és azoknak magjaiban, főleg ánizs magban, fahéjban, szegfűszegben és szilvában.
Iparilag toluin-ból állítják elő oxidációval.
Némely emberben intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy 'hiperaktivitás' oka gyerekekben! Mivel vízben kevésbé oldódik, gyakran inkább nátriumos sóját, a nátrium-benzoát-ot használják.

E 211 = nátrium benzoát =(C7 H5 NaO2)
Baktericid és fungicidos tartósító szer.
Savanyú ételek tartósítására használják (lekvár, befőttek, savanyú uborka, gyümölcslevek).
Némely emberben intoleranciát válthat ki!

E 213 = kálcium benzoát =[Ca(C7 H5 O2)2 x 3 H2 O]
Baktériumok és penészgombák (főleg élesztő) elleni tartósítószer, melyet hal ételekben, lekvárok-, margarin, savanyított zöldségfélékben és italokban használnak. Vízben oldva benzoe savat képez.
Némely embereknél intoleranciát válthat ki!

E 214 = etil para-hidroxibenzoát = etil 4-hidroxibenzoát =(C9 H10 O3) = metil paraben

E 215 = az etil 4-hidroxibenzoát nátrium sója

E 216 = propil paraben = propil 4-hidroxibenzoát =(C10 H12 O3)

E 217 = a propil 4-hidroxibenzoát nátrium sója
Az E 214- E 219 mint 'paraben'-ek ismertek.
Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni tartósítószerek.
Gyakran használják, sokféle ételben.
Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki!

E 239 = hexamin =(C6 H12 N4)
Egy benzol derivatív, mely lassan lebomlik formaldehid-re (HCHO: ez pedig 1987-óta elismerten "valószínű karcinogén az emberben" és nem éppen ételbe való!!).
Erős fungicida és valószínűleg enyhén karcinogén!!
Használata betiltott az USA-ban és sok más államban törvényileg szorosan behatárolt ételtermékek tartósítására szabad csak használni (hal és haltermékek, kaviár, bizonyos sajtok).

E 123 = amaranth
Mesterségesen előállított sötét piros színező.
Használt lekvárok, konzerv gyümölcsök és némely tengeri termék színezésére, és nagyon gyakran üdítőkben.
Az USA-ban 1976 óta betiltotta az FDA a használatát ételtermékekben, gyógyszerekben és kozmetikai szerekben.
Az USA-n kívül betiltották: Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt SU-ban és Jugoszláviában.


Kategória lista
--------------------------------------------------------------------------------


A listát összeállította: Pajor István
(Pietermaritzburg, KwaZulu/Natal, 1998)



--------------------------------------------------------------------------------
Csogu
 


Sziasztok.
KépA virsliknek amiket lehet venni (juhbelesen kívűl) nagyrésze szójából és egyéb maradék husokból készül, de van olyan is ami szinte csak szóját tartalmaz.De jobb, ha nem tudjátok, hogy mi és miből készül. Én élelmiszeripart végeztem +élelmiszeri mikrobiológiát. Bocs, hogy leszólnak, de én is csak legyinteni tudok a táblázatodra.Kép

Kép
Kép
 
 


Incike! Bocs, de szerintem hülyeség,hogy jobb, ha nem tudjuk, hogy mi miböl készül.Én igenis tudni akarom, hogy mit akarnak velem megetetni, és milyen hatása lehet, ha nem is azonnal, de esetleg hosszútávon.Egy ideje szinte mindent megnézek, hogy mit tartalmaz.Pl. akartam venni sütörumot, sütikhez.30 % alkoholt tartalmaz és mesterséges aromákat, mesterséges ízesítö és szinezö anyagokat.Szóval müizé.Ára 800 Ft.Két sorral arrébb eredeti, cukornádból készült rum, aroma és mesterséges színezék nélküli (karamellel van színezve) Ára 1.100 Ft. Ja, és 60 %-os.Nem kérdés, melyiket vettem meg.Nem az EEEE-ket.
Szia!
Cseri
 


Detti!De jó, hogy mégegyszer átolvastam, amit írtál!Az utóbbi idöben nagy kínaikaja rajongók lettünk, vettünk wokot, alapanyagokat, szakácskönyvet.És olvasom a könyvecskét, mit látok?A receptekben ott van, hogy "szórjuk meg egy csipet glutamáttal"...ezt helyböl nem értettem, mivel tudtam eddig is, hogy a glutamát ízfokozó.Minek a kínai kajákba ízfokozó vajon, mikor a kínai kaja eleve olyan sok ízü, változatos, hogy talán nincs is olyan konyha, amely több féle alapanyagot-tehát ízt használ fel, mint a kínai.És akkor itt ez a glutamát dolog...Ezek szerint bárhova beülök egy jó kínaiba, ott helyböl, alapvetöen meg fogok enni egy csomó glutamátot? Ezért kínai-étterem-betegség, amiröl írsz?És vajon milyen tüneteket okoz, azt is tudod? Na asszem eztán csak itthon kínaizunk...Bár hiába használom a friss alapanyagokat, ha mondjuk a szójaszósz, a halszósz, a shambal oelek füszer tele van glutamáttal Kép Na, most lelombozódtam.
Cseri
 


Cseri,

Én úgy tudom, hogy a glutamát étvágyfokozó, és hozzá lehet szokni (ha ez a helyes kifejezés). Amerikában például mindenféle kajákba beleteszik (hamburgerek stb), hogy újra és minél többet egyenek. MSG-ként is szokott feltüntetve lenni, többek között.

Kati
 
 


Kínai étterem szindróma

Ezt a különös nevet annak a szindrómának (illetve tünetek jellegzetes együttesének adták), melyet először egy kínai étteremben étkezett személyen figyeltek meg. Mindazonáltal a tünetek otthon is létrejöhetnek, vagy egy talponállóban ill. az étkezdék bármely formájában, legyen az kínai, vagy más. Ez a gyorsan elmúló betegség nem komoly, bár a tünetek elég riasztóak lehetnek.



Tünetek:
(A tünetegyüttes jellegzetesen az étkezés folyamán, ill. röviddel az után jelentkezik.).
Hányinger.
Hideg veríték.
Szédülés, ájulásérzet, ájulás.
Érzéketlenség, forróságérzet az arcon, nyakon, vállakon és végig a gerincen.
Fejfájás.
Szívdobogás.

Kiváltó okok:
Nem teljesen ismertek, bár a mononátrium-glutamát (MNG) nevő vegyület túladagolására vélik visszavezetni a tüneteket. Ez az anyag igen gyakori élelmiszer-adalék/ízesítő, és a feltevések szerint az agyban és az idegrendszer más részeiben fejti ki hatását, csupán néhány embert megbetegítve.

Mit tehet Ön:
Semmit, mert a tünetek néhány perc múlva maguktól elmúlnak.
Ha ájulás környékezi, hajtsa fejét térdei közé (amennyiben étteremben van), vagy feküdjön egy ágyra/díványra (amennyiben otthon van)!
Menjen orvoshoz, ha bizonytalan a betegség azonosításában!

Mit tehet az orvos:
Megerősíti a diagnózist és megnyugtatja Önt.
Kizárja a szédülés, eszméletvesztés, szívdobogás komoly okait.

Megelőzés:
Használjon otthoni főzéseihez minél kevesebb MNG-t! A legjobb, ha egyáltalán nem használja ezt az anyagot.
Kerülje az olyan éttermeket/étkezdéket, ahol ismeretei szerint sok MNG-t alkalmaznak!

(forras: http://www.egeszsegkalauz.hu/fo.html?menu=10&betu=K&betegseg=69)

http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=k%C3%ADnai+%C3%A9tterem+szindr%C3%B3ma&bt nG=Keres%C3%A9s&meta=
 
 


Biobaba, bocs, elfelejtettem megköszönni az infót.Azóta óvatosabb vagyok a kínai éttermekkel, de lehozom a csillagot egy jó savanyú-erös kínai levesért.Peking Suppe
Apropó, infoim a glutamátról annyiban szaporodtak, hogy újabb helyen olvastam a káros mivoltáról, de sajna nem jegyeztem meg, hogy hol, és miben, és egyáltalán arról jutott megint eszembe a téma, hogy nemrégiben Németországban járva (ahol egy szálloda apartmanjában lakunk és idönként kotyvasztok valami gyorskaját) konzerveket vettem, melyekre nagy betükkel, külön szövegbuborékban feltüntették hogy glutamát-mentes a kaja.És nem csak konzerven volt ez a felirat, hanem porlevesen, és kínai szórófüszeren, vegetán is.Nálunk meg még nyomják ezerrel. Velünk hülye magyrokkal (tiszteletem a kivételnek) minden sz.rt megetetnek.Azaz velem már nem annyira, mert mindent megnézek, hogy mi van benne.Pl. egy felvágottban 12, 9 vagy 3 féle E van-e...És bármilyen guszta, amiben 3-nál többféle E van, azt nem veszem meg.Kivéve,amire pl. nincs ráírva Kép
Cseri
 


Cseribogi, ha netan meg idetevedszKép

Itthon is lehet venni glutamatmentes szojaszoszt, meg levesport, meg miegyebet. Bioboltban. En is szoktam wokos kajat csinalni, glutamat nelkulKép

Nem minden E veszelyes, mert pl a szodabikarbona, az ammonium karbonat, nem okoz semmi problemat. De ami felvagottban van... Persze itt Budapesten konnyebben tudok venni E mentes parizsit, kolbaszt stb a biopiacon.

No meg ez mindenkinek a maga problemaja. Nincs feljegyzes arrol, h vkinel a boncolas azt allapitotta volna meg, h vmi E-tol halt meg. Mi egyebkent nem esszuk. Kép

Biobaba
 
 


Szia Biobaba!
Na ez klassz, akkor benézek.Azért itt a provinciákon is vannak bioboltok, pl. Árkádban, Tescoban, de sajna biopiac az nincs. Mondjuk a kolbászkát, meg a sonkácskát azt echte házit fogyasztunk, igazi "falusit", nem gyorsérlelt, füstölt helyett lángolt kolbászt, és újabban már nem vesszük a füstölt, fött bolti cuccost sem, mivel az is tele van 6-8 E-vel.Ami a szódabikarbónát illeti, hát persze, ha ott van "magyarul" is, hogy citromsav, vagy aszkorbin sav, netán szódabika, akkor azt megveszem.Ha nem képesek magyarul (is) leírni, hogy mit tartalmaz az áru, akkor azt nem veszem.Egyébként meg a magyarról jut eszembe,biztos te is észrevetted, hogy az utóbbi idöben kipattant élelmiszerbotrányok mind külföldi árukat érintettek,nem a jó magyar terméket.
Kínaival kapcsolatban lenne egy kérdésem.(nem mint jó magyar termék Kép) Tofu forrásom, a Tesco gyakran ignorálja, hogy én Pekingi levest ennék, és hetekig nincs egy megveszekedett doboz tofu sem.Én meg úgy kívánom azt a hülye levest, mintha babás-kívánós lennék.Vajon ha letámadom a bioboltokat (föleg csak lisztekért járok beléjük) ott tartanak tofut?Mert akkor most nem zsákolok be az itteni (ja most Németországban csücsülök) Ázsia szupermarketben, hanem inkább otthon veszek.
Szia!(Ja és persze, járok erre mindig, ha gépközelbe vagyok Kép
Cseri
 


Szia Cseribogi!

Van a bioboltokban tofu is.
Biopiacok itt vannak:
http://biopiac.net/biopiac.php?PHPSESSID=9826208d170e6c40d1c962b1a55ea74d

Biobaba
 
 


Szia!Na akkor innen nem viszek.Ami a biopiacokat illeti, sajna legalább 100 km a legközelebbi, úgyhogy sajna nem oda fogok járni eztán sem.Viszont az itteni dm-ekben (német) van mindenféle glutamát mentes dolog, otthon is meg fogom nézni, mert dm az van közvetlen a közelünkben. Lassan lassan talán utolérjük bio-ságban és zöld-ségben is a nyugatot.(vagy nem Kép
Apropo, használod az Alnatura babatermékeit?
Szia!
Cseri
 


Szia!

Gazda az van eleg sok, de ugy tudom, h az itt termelt biotermenyek 80-90%-at kulfoldre viszik. Meg persze a vizfejuseg itt is dominal (szoval a gazdasagok videken vannak ugyebar, de a cuccokat itt Bp-en adjak el zommel).

Igen, hasznaljuk az Alnaturat. De nem kifejezetten babasakat, olyat meg nem lattam itthon, kiveve a Weledahoz adott manot. Dm-ben arulnak par cuccot (levek, gabonafelek) - azokat szoktunk venni.

Biobaba
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: