Sziasztok!
Zh, fagyi megvolt!

A lábam buci mint egy cipó, de egyebekben jobb a hangulatom!
Jajj annyi szakami kérdés volt itt a napokban, próbálok válaszolni mindre!
Először is KABO: köldök alatt bal oldalt (azaz fejvégű baba I. állásban ez szupi, így normális)
KAJO: köldök alatt jobb oldalt (fejvégű de II. állásban, nem annyira jó, de még nem okoz nagy gondot, ráadásul ez az ami még az utolsó héten is megváltozhat)
Epidurál: sztem legalább annyi érv szól mellette mint ellene. Mindenki döntse el maga. Én magam nem vagyok oda érte, mert a gondolattól is frászt kapok, hogy a gerincem körül matassanak egy bazi nagy tűvel.
Ha nem jó időben adják és erre nagy esély van akkor ha nem a nőgyógyász rendelkezik epidurálás képzéssel, szóval ha akkor jön az anesztes amikor éppen ráér, nagyon lelassíthatja a szülést... ami egy csomó kockázatot hord magában (szükség lehet oxitocinra, külső segítségre stb.). Amennyiben jó időben adják és jól adják (nem féloldas, nem túlérzéstelenít), akkor szuper is lehet valóban.
De ezt már mondtam, hogy minden ami nem természetes kockázatok sorozatát hordja magában. De láttam már jó epidurált.
Bár ugyanazt a jótékony hatást el lehet érni egy kábítófájdalomcsillapító és izomlazító + görcsoldó megfelelő időben adott injekcióval. Én valszeg ezt váalsztom, ha már nagyon nem bírom
Vizsgálatok a harmadik trimeszterben a nőgyógy főisten ajánlásával:
- medence mérés (nah ezt számomra érthetetlen okból nem csinálják szinte sehol)
- CTG: egyidejűleg vizsgálja a magzati szívhangokat és a méhtevékenységet
- NST: ez ugynaaz nagyjából csak a gép más és máshogy kell értékelni, ez egy egyszerűbb változat, de pl a szent imrében ilyen van.
Ezeket a 36. héttől végzik először hetente, majd hetente háromszor, és végül naponta esetleg többször is (reggel, este).
- Vannak terheléses szívhang vizsgálatok, de ezt csak akkor csinálják ha valami nem stimmel szóval erről egyelőre nem beszélek
- UH a betöltött 36. hét után. itt a súly becslés, fekvés, lepény állapot, magzatvíz mennyiség, köldökzsinór, téraránytalanságot vizsgálják.
34. héttől vagy 80-85-ös bpd-től hetente rovosi, védőnői vizsgálat szükséges.
35. héttől magzatmozgás számlálás naponta háromszor fél-egy óra. (ezt sem nézik nagyon)
Szülés előtt 3 héttel vérvizsgálat, ellenanyag szűrés.
36-38 hét között hüvelyváladék tenyésztés (inkább 36. hét mert így még van idő kezelni is)
Nah ennyi aszem.