A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Gyermekek / magzatok kor szerint » "Friss" kismamák topicja

Sziasztok!

Franyo,
bocsi ezerrel, hogy nem valaszoltam, es nagyon koszi a mailt! Megkaptam, csak napok ota nem neztem a leveleimet...
Ha Kispapa visszajon a kirandulasbol, tuti nem hagyom beken, amig fel nem rakunk kepet. Ugy bosszant, itt a scanner az asztalon, csak en nem tudom hasznalni.
Bizony, lassan mehet a drukk Neked is :-)))

Zsuzsi,
jaj, NAGYON SZEP, szerintem sincs benne semmi oregapos! Igazi jokepu kissrac! Gratula :-)))

Miszike, Myssnia,
Drukk-drukk! :-))) Most olvasom, hogy meg egyben vagytok mindketten (hu, mekkora kepzavar :-) De legalabb a dokik szerint minden rendben - csak igy tovabb!

Angi,
boldog szulinapot! :-)))

Manocska,
jo unneplest Nektek! :-)))

Maci2,
tobb ingyenes szolgaltato is van, mi eppen freestartozunk, de azt csak Kispapa tudja, hogy kell beuzemelni, es o mar alszik, holnap meg megy kirandulni, de ha elotte lesz idonk, akkor kifaggatom.
Csomo mindent meg kellene tanulnom a gepen, csak tul kenyelmes vagyok hozza es rahagyom az emberemre :-( Szoval amint konzultaltam vele, irok Neked mailt.

Jaj, megint mennem kell, ez a het tenyleg a tulelesrol szol :-[ Pedig annyira valaszolgatnek... De holnap este vegre netezhetek, amennyi a csovon kifer :-)))

Addig is minden jokat Nektek!

Kaska
21+4
kaska

Manócska!
Én nem csináltam anyuval semmit, világéletében ilyen volt. Kép És amióta nyugdijjas lett, kétszerannyit dolgozik, mint elõtte.

Angéla!
Boldog szülinapot. Kép

Manócska!
Párodnak is boldog szülinapot. Kép

Myssina!
Én a 6 hetes kontrollon tudtam odaadni a dokinak, amikor hazajöttünk, aznap éppen nem volt benn a kórházban.

Nyugodt éjszakát nektek, megyek kakaós csigát enni, mert végre kihûlt. Kép
gallainémagdi

Bocsi, úgy sietek, hogy már alá sem írom. Kép

Magdi
21+4
gallainémagdi

BeuKép
Jó a kérdés, azóta is azon gondolkodom, hogy mi van benne? De ébren semmit sem látok:0

KangiKép
A vasalás nálam is probléma. Normál állapotomban sem szeretem. Egész szabad hetemen nem voltam képes rátenni a kezemet a szaporodó (mert a gép mos:0) kupacra. Asszem, hívok egy nénit, aki órabérben kivasal. Ez csak a ronda nagy felnõtt ruhadarabokra vonatkozik, a bébi és gyerekruha az másKép Igazán kitalálhatnának már egy házi vasalógépet!

Gumicukor
Tényleg nem rossz akarattal tettem és hangsúlyoztam, hogy nem riogatni akarok és még azt is, hogy nem zajlanak egyformán mindenkinél a dolgok. Zsuzsi juttatta szembe az utófájásokat és magamból indultam ki (lehet, hogy ez volt a baj), nekem nagyon rosszul esett, hogy nem tudtam az összehúzódásokról és a tejbelövellésrõl semmit, így lelkileg készületlenül értek. Azaz csakis könyvben olvastam róluk, ami nem az igazi. Különben hidd el, hogy minden szülés után erõsebbek az összehúzódások!

Urszila
30+3
urszila

Myssnia! Az jó lenne, ha itt maradnál!
Szerintem is szülés után a pénzt. Én azt nem tudom, hogy rákérdezzek, hogy mennyi, vagy csak amennyit gondolok? Ti ezt hogy csináljátok?

Tipu! Aranyos ez a cérnás történet! Kép
Mi Factum bútort vettünk, ami "vörös róka" nevet viseli.

Finiselõk! Nagy drukk!!! Hogy érzitek magatokat ilyenkor? Izgultok, féltek, túl akartok lenni? Meséljetek!

Beu

36+4
beu

Miért nem sikerül nekem a vigyori pofa? Nem 0 nulla, hanem O azaz nagy o? vagy mi?

Urszila
urszila

Urszila! Nem nulla, hanem o!

Most néztem meg a képtárat, és döbbenten láttam, hogy mégis sikerült feltennem egy képet magamról, bár azt hittem, hogy nem. És látom, hogy mindezt név nélkül tettem, pedig azzal is próbálkoztam. De most utólag sem sikerült. Szóval béka urasággal (ami a bébi karácsonyi ajándéka volt, nem én vagyok teljesen infantilis) én, Beu vagyok látható. Valaki, aki ért hozzá, kiegészítené? Köszi, elõre is.
beu

Halihó Kismamekok!

Angi, boldog szülinapotKép, remélem kellemesen öregedsz!KépKép

A Délpestiben is kis üvegpoharat (2 decis fözõpoharat) adnak a babóhoz, minden babához különKép. De vittem magammal cumisüveget is, meg mellszivót is, inkább legyen ott feleslegesenKép...

Gumicukor, akkor nektek nagy mázlitok voltKép... A kórházban nagyon hasfájósak voltak azok a babák, akiknek a mamájuk nem tudta, hogy ne igyon ilyeneket... Különben az én Danómat se bántotta semmi, igaz én csak 1 hónapos kora után mertem rendesen enni... De ebben már benne lehetett a csilisbab isKépKép

Bocsika, melyik adón nézitek a Jack&Jill-t?

Myssnia, én varratszedésnél adtam oda, mielõtt hazamentünk volna a kórházból.

Pocóka, örülök, hogy rendezõdtek a dolgok, tényleg felejtsd el õketKép. Igy legalább tovább élvezheted a pocakoslétetKép, arról nem is beszélve, hogy jól megnézték a picifiút, megnyugtatásúlKépKép.

UrszilaKép, szóval gyümit szopihozKép... nekem a féldoboz pilótakeksz csúszott be... de érdekes módon akkor kezdtem hizni, amikor abbahagytam a pilótakekszzabálást... különben egy idõ után a déli szopit olyan tökéletesre fejlesztettem, hogy miközben cuppogott a srác, én bepakoltam a bendõmbe az ebédetKép... Na ez most valószinûleg nem fog menni, de sebajKép

Márti, aranyos vagy, köszönöm, de csak nospát szedek, akkor, ha nagyon muszály... diétát rámbizta dokibácsim... mondjuk nem vette számitásba, hogy mostanában hagymás steakekrõl álmodozom... De piritóst eszem... biztos jó lesz a cukrod, nem halmozhatod a diétákat csak úgyKép.

Na ma szómenésem van, bocsikaKép

Pussz
Zsófi
33
Csucsuka

GumicukorKép,
Sok minden igy van ahogy leirtad a tejcsi beindulasaval kapcsolatban, illetve a szopival a kezdeten. De, nekem igenis fajt a mehosszehuzodas, amibe belejatszott, hogy en sajnos csaszival szultem igy ugye volt ott egy friss hegem is, a ketto egyutt mar nem volt kellemes.
A masik az en fiam sajnos erzekeny volt bizonyos kajakra es bizony rostos levet sem ihattam. Tudod ez az a kategoria, amirol mar sokat beszeltunk, hogy minden babo es minden anyuka mas. Tenyleg nem kotozkodni akarokKép, de az elsobabasoknak lehet, hogy minden info pozitiv-negativ jol jon.
Egyebkent irigyellek erte, hogy mindent ehettel, az en fiam ezt nem engedte nekemKép

Lanyok, koszi szepen a koszontest mindenkinek, olyan kedvesek vagyotokKép

Angi
angela2

Sziasztok!

Csak bekukkantottam, mert már indulok is a CTG-re. Délután jövök.

myssnia
40
(húúúúúúúúúúúúú)
myssnia
Budapest XI. kerület

Beu Kép
ezek a nevek tetszettek. Mondjuk én fiúban Kornélt is el tudtam volna képzelni, de majd lesz több fiunk (bele kell húzni, ha most téníyleg Julcsi a pocilakó Kép), és akkor lehet egy Kornél is Kép

Urszila Kép
dacára undoromnak tegnap kivasaltam a 20db textilpelust meg a 2 fürdölepedöt! Hurrá! Hurrá! Már csak a szines kiscuccok maradtak.
Amúgy szerintem sem érdemes eröltetned, inkább keress egy nénit. Tuti, hogy egy szép napon én is ráveszem a páromat, hogy havonta egyszer jöjön egy takaritós segitség a lakásba. Már rég pedzegetem, mert én pakolni és port törölni úgy de úgy rühellek, hogy csak na. Eddig még tiltakozott, talán a baba után ...
Nem valami családanyai hozzáállás, mi? Hát, mindegy, ez van. Inkább takaritónö, mint térdig kosz.

Csucsuka Kép
én is hagymás steaket akarok enni! Mág szerencse, hogy most reggeliztem, mert különben itt halnék meg a gép elött a hozzászólásod olvastán ... NYAMNYAM Kép

Megyek NST-re, meg suliba. Majd jövök, addig is drull Miszikének és Myssniának!

Pussz
Kangi
39+0 (vuáh!)
kangi

Angi Kép
én is nagyon boldog szülinapot kivánok! Kép

Kangi
kangi

SZiasztok!

Angi! Boldog szülinapot - bár már nálatok is lejárni készül az a nap! Kép

Kaja szopi alatt: sajnos Ármin is hasfájós volt Kép, nem is kicsit, úgyhogy az én étkezése eléggé redukálódott az eején - mintegy 10 hónapig Kép, míg Ármin csak szopizott! Kép Bizony, minden kis kihágást megérzett (rostos levek, zöldségek, tej éstejtermékek Kép) A méhösszehúzódásokat én nem éreztem szopi alatt, de állítólag minden szüléssel erõsödnek - brrr! Kép

Beu! A Vilka a Vilma saját ötletû becézése Kép! Örülök, hogy ennyien írjátok, hogy tetszik, azt hittem, mindenki fintorogni fog (mint ahogy személyesen néhányan meg is tették), hogy ez öregasszonynév. Nem, mintha befolyásolna a döntésben, csak örülök, hogy mások szerint is szép!

Csucsuka! Hagymás steak ..... mindjárt magam eléá kötök vmi elõkét, úgy csorog a nyálam utána! Hogy ilyet ehetek-e még valaha??? Kép Amíg a babó a hasamban van, semmiképp nem merek kockáztatni!

Myssnia! Mi is a hazamenetel elõtti estén adtuk oda (kispapával közösen) a vizsgálat után.

Beu! Én rákérdeztem, mikor elkezdtem járni a dokimhoz, hogy van-e tarifája és ha igen, mennyi. Na, nem könnyítette meg a dolgunkat, mert azt mondta, nincs Kép, ha akarunk adni pénzt, el fogja fogadni, de nem muszáj. No, ez viszont nagyon szimpatikussá tette õt az elejétõl kezdve és most, a második babát várva a jó véleményem róla szemernyit sem csökkent, sõt! KépKépKép

Kangi! Nagyopn jó a vasalós néni! Mihozzánk bizony jön hetente 4 órára, segít vasalni, takarítani - és még így is rengeteg marad rám, meg még elvégezetlenül is - pedig nem villában lakunk! Most hétvégén készülök végre én is festeni (kb. másfél éve elõször - de ezt is csak úgy lehet, hogy András elviszi vagy egy másik szobában hosszabb idõre lefoglalja Ármint), méghozzá üveglámpát! Ha jól sikerül, teszek majd róla képet!

Leszter! Azért nem akarom talira vinni Ármint, mert végiggondoltam - már a múltkor is -, hogy az a kisebbik baj, hogy nekem nagyon kényelmetlen vele közlekedni, de bárhová is megyünk, ami nem szabad tér (na, -15-ben az meg nem hiányzik!), ott õ nagyon unatkozna! Még ha vinnék is nmeki játékot, figyelni kéne, hogy ne csússzon-másszon mindenhol, ne nyalogasson-szedjen össze mindent - szóval, õ nagyon rosszul érezné magát! És beszélgetni én sem tudnék, szóval, jobb nem vinni!

Maci_2! Végül is Kispapádat is el tudtad vinni elõadásra? Tetszett neki is? A kmövetkezõre most már aztán tényleg én is akarok menni! Hú, az durva, hogy már a krumplitól is megfosztottak! Neked kész fogyókúra ez a terhesség, pedig neked aztán nem volt nagy szükséged rá! Kép

Na, megyek, mert szerintem mindjárt felkel az ördögfióka, aztán nincs megállás! Kép

Márti
23+3
márti

Sziasztok. Tettem fel egy képet(késõbb majd több is jön) a babóról a www.netfiok.hu-ra. 58.as számú album, jelszó:virgi.

Norka+Jázmin még a kórházban vannak, mert besárgult a pici, ha minden jól megy, szombaton jöhetnek haza, már nagyon várom...

Puszi mindenkinek

Norkapapa
norkini

Sziasztok!

Urszila
persze nincs harag, nekem is volt összehúzódás az elsõ napokban, hát nem volt kellemes, de a szülési fájdalomhoz képest elenyészõ. Ha pedig tudja az ember mi miért van, akkor könnyebben átvészeli. És abban is egyetértek, hogy minden mama és baba más és más, lehet a kistesóval már nem leszek ilyen könnyen.

Szülés utáni hálazsozsó
Mindenképpen szülés után érdemes odaadni, hiszen akkor már ott a "végeredmény" is. nálunk a férjem szülés másnapján adta oda, akkor volt ott a dokink, de van aki a varratszedéskor adja oda (ez általában a hazamenõs napon szokott lenni) vagy a 6 hetes kontrollon. Mi nem kérdeztük, csak nagyjából az ismerõseim elmondásából, akik már szültek a dokimnál, hogy mennyit szoktak adni. Mi 50E pénzt adtunk.

pusz és drukk minden nagypocisnak a kisebbeknek pedig szép gömbölyödést!

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Halihó! Kép

Megjöttem NST+UH-ról. Lepény II. érettségü, méhszáj teljesen zárt. Magzatviz kevés, de szervi okot továbbra sem lát rá. Baba jól van, továbbra is faros, de azt mondta a doki, hogy mivel nem nagy (ö most is 2700g-ra saccolja), van esély hüvelyi szülésre. Szóval ha minden állapot engedi, megvárjuk, mig beindul magától, és ha minden szépen halad, kiengedi farosan is, menet közben dönt majd a császárról KépKépKép Annyira örülök, hogy nem azonnal akar összekaszabolni! Kép Teljesen megnyugodtam. Jövö hét pénteken kell újabb UH-ra mennem. Szóval, van még esély, hogy a következö találkozóra is elmenjek Kép Viszont arra is, hogy 40+x napokkal irkáljak ide Kép de sebaj, akkor sincs már sok hátra!

Ráadásul kispapa+cimbije most hozzák a kiságyat. Még jövö héten veszek bele matracot, mert ez a mostani már 3 gyereket szolgált ki.

Márti Kép
nagyon kiváncsi vagyok, milyen lesz az üveglámpád!

Norkapapa Kép
Norkának és Jázminnak sok puszi! Mindjárt a képet is megnézem.

Miszike?? Kép

Pussz
Kangi
39+0
kangi

Norkáék!
Nagyon szép a kislányotok, gratula! Kép

Judó! Kép
Ne aggódj, nem valószínû, hogy beelõznék. Lélekben edzem magam a 42+okhoz. KépKépKép

Manó2!
Én is így vagyok vele! Jó lenne, persze, ha láthatnám már, de így is nagyon jól megvagyunk, nem türelmetlenkedem még. Kép

Leszter!
Picit én is izgulok, de valahogy még nem tudom elhinni, hogy mondjuk akár holnap is lehet a nagy nap... Ma meg még egy árva keményedésem sem volt, szóval ki tudja, lehet, hogy tegnap valami volt a levegõben Kép. Egyébként igyekszünk gyõzködni a babót, hogy vagy vasárnap éjjel, vagy hétfõn jöjjön, mert akkor a hétvégét még nyugodtan kettesben tölthetjük Kispapával, a hétvégék igazi "nyugalom szigete" nálunk, így jól ki tudnánk magunkat pihenni a nagy esemény elõtt. Kép Szóval február 17, vagy sokkal inkább a 23-24 lenne jó. KépKépKép Na az elõbb írtam, hogy nincs keményedés, erre most tessék, megérkezett. Kép Szóval végül is mindegy, mikor jön, persze, hogy õ dönti majd el.

Myssnia!
Nekem is ez a topik a legszimpibb, lehet, hogy maradunk? KépKépKép

Miszike, akkor én is küldök még egy kis drukkot, tedd a többi közé! Kép

Pocóka!
Szuper, hogy ilyen szerencsésen alakultak a dolgok, és gratula a kicsi fiúhoz!!!

Kangi!
Milyen vázákat festegettél? Meg lehet nézni???

Tipu!
Én sose értettem, hogy két teljesen egyforma babát hogy tud megkülönböztetni még akár az anyukájuk is, szóval meg tudlak érteni! KépKépKép Mindjárt küldök mailt!

Kaska!
Neked is köszi! Kép

Beu!
A "hogy érzitek magatok" kérdésedre az én válaszom: ez mind együtt! Szeretnék már túl is lenni rajta, de persze izgulok is, meg várom is a Nagy Találkozást... szóval FOGALMAM SINCS igazából, mit is érzek Kép. Egyik pillanatban ezt, másikban azt. Múltkor valamelyik nap kitört rajtam a depi, hogy "de vajon jó anyuka leszek-e, fogom-e szeretni ezt a babát, nem leszek-e önzõ" stb. Aztán a párom azt mondta, hogy hülye vagyok, de tiszta szeretetbõl KépKépKép.

Csucsuka,
remélem, már jobban vagy! Nem is mondtam, hogy köszi a babaúszásos infót. Ha majd már ott tartunk, írok neked mailt, mert lehet, hogy a részletek is érdekelnek. Nekem ez viszonylag közel esne, mert az Albertfalva-kitérõnél lakunk, innen kb. negyedóra busszal.

Márti!
Az üveglámpáról is kérünk szépen majd képet! Kép

Kangi!
Ez nagyon-nagyon jó hír!!!!!!!!! KépKépKép

Franyo
38
franyo

Norkapapa Kép
megnéztem ... hihetetlenül édes! és nagyon szép a böre. Most, hogy szoláriumba is jár, biztosan még szebb lesz Kép
Minden jót és sok tejcsit kivánok a lányoknak, neked meg kitartást, föleg az elsö idökre!

Pussz
Kangi
kangi

Szerintem jöhettek a Gyermekek 2002. május 1 - 2003. április 30. közötti gyermekek topicba is, én szoktam válaszolni a friss mamiknak is, vagy alakíthattok egy másik topicot. De szerintem tapasztaltabb mamik is sokat tudnak nektek segíteni a bizonytalanabb helyzetekben.

gumicukor és Dani

KépKép
KépKép
gumicukor

Beu!
Felpuhítás alatt azt értem, hogy egy picit fejsz belõle, vagy ha megteheted, meleg zuhannyal addig masszírozod, amig megindul a tejecske, és kifolyik a felesleg. Csak annyira, hogy a bimbóudvart két ujjal össze tudd nyomni.

Rostosok: mivel mázlista módon két nem hasfájós lányom volt, de pokoli módon megszenvedtem eleinte a nagydolgokkal, én azért azt javasolnám, hogy egy kis baracklével kisérletezzetek. (Pl. Next 100% Õszibarack, aroma, tartósító, minyavaja nélkül.)

Fõleg, mert az általam ismert hasfájós sztorik 90%ban kétféleképpen végzõdtek:
-abbahagytam mindenfajta tejtermék fogyasztását, és hipp-hopp elmúlt,
-már csak fõtt krumplit és lebõrözött csirkemellet ettem, és mit se változott.

Szopi utánra a védõnénim javaslata: átmaszírozni a mellet, hogy ne maradjon benne csomó, és ha kell fejni is, de csak annyit, amennyit muszáj. Nekem mûködött, de azt hiszem, mellgyuszira sincs különösebb hajlamom.

További jó pocakosodást!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Norkapapa, Jázmin nagyon édes, gratulálok!

Anginak kicsit megkésve de azért nagyon boldog szülinapot!

Lányok! Pár napja voltam a védõnõnél és pont ott volt egy icipici baba oltáson. Eddig nem mertem elmondani senkinek, de amikor a csöppség mekapta a szurit majdnem elbõgtem magam. Alig jött ki hang a torkomon és a könnyeimmel küszködtem. Mi lesz, ha a sajátomat viszem? Jobban fogok bömbölni, mint a babám? Mással is elõfordul ilyesmi, vagy csak én vagyok ilyen gáz?

Franyo!
Aki ebbe a topikba ír, mind nagyon nagyon jó anyuka lesz! A kispapáink pedig a legtutibb apukák! Kép

Sziasztok!

Myssnia!
Nagyon szorítok neked. Szép ez a mai nap is! Kép

Beu!
Én is a Nyírõben fogok szûlni. Az nem tetszik nagyon, hogy szûlés után nem lehet egybõl megszoptatni a babust. Szerinted nem lehet valahogy elérni, hogy legalább 15 percet adjanak?

Képzeljétek tegnap voltunk a Praxisba
4D UH-n, és nagyon jól sikerült. FIÚ lesz! Kép ( már van két leányzóm) Ha sikerült felraknom, van 2 kép a profilomban. Az arcocskájí jobb oldala azért elmosódott egy kicsit, mert elõl fekvõ méhlepényem van és végig takarta, de szerintem így is jó felvételek sikerültek. A Praxisban 8000 FT, ebbõl, ha regisztrálsz, a babanet oldalán, lejön 1000 Ft. CD-re 1000.- Ft-ért írnak fel képeket.

Beus 27+3
beus74

Sziasztok!

Most voltam megint dokinál, és kiderült, hogy ez a baba már úgy tûnik, hogy farfekvéses! Kép Elküldött UH-ra, valószínûleg kedden is így volt már, csak félretapogatta. Sajnos utána nem volt idõnk megbeszélni, hogy mit gondol errõl, hogy akar szülni, de kedden megint megyek. Akkor kezdem a CTG-re járást - kétnaponta. Nem sûrû az egy kicsit ilyenkor?

Segítsetek!!! A BPD 9.7, az nem nagy egy kicsit 36+5 hetesen? És a C 2111 az mit is jelent? Ha jól emlékszem, a külsõ méhszáj nyílik, de az ilyenkor szokott? Tudom, hogy ezekrõl már volt szó, de akkor még nekem távoli volt, úgyhogy nem koncentráltam rá. De most mintha begyorsulnának az események. Az ultrahangos doki azt mondta, hogy bármikor jöhet! (Ezek után biztos 40+-os leszek Kép )

Csucsuka, a Jack és Jill az RTL-en szokott lenni, vasárnap egy után.

Kangi! A Julcsi is nagyon édes név, olyan sok vidámság van benne. Nálunk két név maradt a kosárban: Soma és Kornél (egy nagyon hosszú és bonyolult vezetéknév után)- látod milyen vagyok, elveszem a nevedet- szóval nem Kornél, hanem Soma és Lõrinc. Csak abban nem tudtunk megállapodni, hogsy egyik, másik vagy mindkettõ.
Ha találsz egy jó takarítónõt, majd tájékoztass, légyszi! Én is szívesen rábeszélném a páromat, ha megfizethetõ. Milyen suliba jársz? Nagyon vagány vagy, hogy még ilyenkor is! Kép
Tök jó, hogy megpróbáljátok rendes szüléssel. Kiváncsi vagyok, mit mond nekem errõl az orvosom. Attól félek, hogy nagy baba lesz (mi sem vagyunk kicsik, és mindig egy héttel idõsebbnek mondják az adatai alapján a babát is), és nem lenne könnyû megszülni rendesen.

Márti! Erre a Vilma-Vilka dologra nem is gondoltam.

Franyó! Az rendben, hogy mindenre felkészíted magad lélekben, na de 42+??? Ez nem csúszik már át pesszimizmusba? Kép

Beu
36+5
beu

Sziasztok!

Dé!
Ha hajlamod van rá, akkor biztos, hogy jobban fogsz bömbölni, mint a babád. Kép
Õ egy pillanatig ordít, aztán meg tudod nyugtatni. Persze, ha nem hüppögve szorítod magadhoz Kép

Tipu!
A mi fiunk legalább fél éves volt, mire az elsõ anyajegy megjelent 5trajta, úgyhogy egy pár cérna még el fog fogyni... Kép
És ha még az anyajegyek is uott lesznek???

Franyó!
Szombaton reggeltõl estig a Tétényiben vagyok, ha EDA-val szülnél...
Keress a sürgõsségi osztályon! Kép

Szopi, kórház:
Ha különbenis adnának cumisüveget a babának, akkor vigyetek sajátot. Ha egyébként le lehet õket beszélni, akkor inkább ne vigyetek, mert ha ott van, akkor hamarabb használjátok, mint kellene. Ha muszáj használni, az akkor sem rögvest derül ki, ígyhát a látogatók is behozhatják. Az újszülöttek is képesek pohárból inni. Ami macerásabb, de nem ronthatja el a baba szopitechnikáját.
Bárhogyan is döntötök, legyetek határozottak és csak logikus észérvekkel lehessen benneteket lebeszélni. A legtöbb kismama befolyásolható, mert bizonytalan. Ki kell alakítani egy gondolati sémát, hogy mi lenne legjobb a babának (még akkor, amikor a hormonok nem teszik teljesen hullámzóvá az elmeállapototokat Kép ( szülés után pl a kismama 2 óráig nem döntésképes, tehát pl nem nyilatkozhat saját felelõsségre való távozásról)) Ezt abszolút nem sértésnek, vagy ilyesminek szántam, de a szüléssel járó megváltozott tudatállapot számlájára tudom csak írni, hogy pl valaki, aki hosszas idõ óta csakis EDA-val szeretne szülni, lebeszélhetõ minden megerõltetés (észérvek) nélkül a szülésznõ által, úgy, hogy még másfajta fájdalomcsillapítót sem kap, pedig kér.
Szóval az eredeti gondolatitokhoz kell tartani magatokat.
Hú, ez most nagyon bonyolultnak tûnik visszaolvasva.
Szóval bármit is döntötök, kell-e cumisüveg, akarjátok-e éjszaka szopiztatni a babát, nem kaphat tápszert, csak ha vészesen esik a súlya... STB, akkor álljatok a sarkatokra és ne lehessen könnyen eltántorítani tõle.

Mellszívó a kórházban jól jöhet. Ha már vettetek, akkor érdemes bevinni, mert legfeljebb nem használjátok. Nekem a kékfény alatt alvó fiam mellett nagyon jól jött volna. Még a többi babáról is megkérdeztem a csecsemõst, hogy nem éhes-e valamelyik, mert szívesen megszoptatnám.... Kép

Snoopy
27+5
snoopy

Beus! Te is Nyírõs? Most látom. Tegnap a szülésfelkészítõn azt modta a védõnõ, hogy kifejezetten kéri, hogy amikor a babát szülés után lemosdatják, felöltöztetik, azonnal tegyék mellre az anyukák. Nagyon szoptatás-párti védõnõ, úgyhogy szeintem beszéld meg vele, ha mást hallottál. Gratulálok a fiúhoz. Azt szerettetek volna?

Lányok! Mi a helyzet a talival?

Köszönöm valakinek - nem tudom ki segített - hogy a képtárban kiegészítette a nevemet. Kép

Myssnia, mi újság? Már 40???!!!

Norkapapa! Köszi a képet! Nagyon szép baba Jázmin!

Beu
36+5
beu

Kismamekok,

én is éppen takinéni-keresésben vagyok. Ha ismertek jó, megbízható takinénit vasalni+egy kis lakásban segíteni takarítani, nagyon hálás lennék a segítségért.
Elõre is köszi!!!

Pocóka
18+1
Pocóka (pocóka)

Lányok!

Sehol senki? Kép Kép

Beu (36+5) szomorú, unatkozi, ezért lefekszik aludni.
beu

Beus! Gratula a fiadhoz, nagyon jók a képek! Épp akartam kérdezni, hogy használta -e már vki a babanetes kedvezményt. Ezek szerint mûködik a dolog.

Itt gyönyörû napsütés van és ettõl nagyon jó a kedvem, küldök nektek is: JÓKEDV JÓKEDV JÓKEDV Kép Kép Kép JÓKEDV JÓKEDV JÓKEDV Kép Kép Kép JÓKEDV JÓKEDV JÓKEDV Kép Kép Kép

Sziasztok!

Beu!

A Nyírõs topikban olvastam,(2002.12.03. 14:15-ös hozzászólás), és beszéltem egy másik ott szûlt anyukával is, aki szintén negatívumnak tartotta, hogy születés után nem tehetik mellre a babót, és mivel éjszakára elviszik õket, kapnak tápszert is. De persze lehet, hogy azóta már változott pár dolog. Én is szeretnék majd menni szûlésfelkészítõre, talán a köv. hónapban majd ráérek...

Most szerdáig szabin leszek, legalább kicsit kipihenem magam. (Sajnos otthon nincs net.) Kép

Beus 27+3
beus74

Sziasztok!

Norkapapa!
Nagyon aranyos a baba, büszkék lehettek rá!Kép Még egyszer gratula!

Leszter!
Részben igazad van, én is félteném a babámat, de Dagmartól kb. 5* kérdeztem, hogy szeretné -e, hogy bemenjek. (Tudja, hogy Kispapi beteg.)Egyébként pedig kb. fél méterrõl nézegettem, Adél Dagmar karjában volt, az Apukáéban és Dagmar mamájánál, aki viszont agyonra puszilgatta és elõtte dohányzott (ez meg nekem nem tetszett). Már fél ötkor el akartam jönni, de Dagmar állandóan marasztalt, dõlt belõle a szó és nagyon örült a gyümölcsnek amit vittem. Nem ehet citruszféléket, így almát, szilvát és szõlõt kapott. Ezt még nem vitt neki senki csak én.Kép

Mariann!
A talihoz annyi hozzászólásom van, hogy ma voltam a tanácsadóban(nálunk így hívják a renszeres terhesgondozást) és a pont 21-én délután kell mennem legközelebb. Még Kispapi nem tudja és valsz. csak késõn érünk Bp.-re, vagy pedig csak szombaton délelõtt megyünk. Ezért nem kell hozzánk igazodnotok.

Gumicukor!
Én elsõ babás vagyok, úgyhogy nincs tapasztalatom EDA ügyben, csak Dagmar szubjektív élményére alapoztam. Gondolom mindenkinél más, én sem akarok EDA-t, viszont sokan nagy megkönnyebbülésrõl számolnak be utánna.

Lányok!
Ha estleg tud valaki vm.-en aránylag olcsó szállásról Bp.-en, örülnék, ha küldenétek infót.

Babás anyukák!
Van valakinek tapasztalata az un. Bioptrom (vagy valami hasonló név)lámpával. Dagmar szobatársnõje ilyet használ a mellére (vérzés és gyulladás ellen) és az osztályon szinte mindenkinek kölcsönadta már. Dagmar is nagyon dicséri.

Ma a tanácsadóban szokásosan lemérték Picurkát és pont 18+3 nak felel meg az összes mérete az FL (combcsont)-on kívül, ami 17+3. A dokinõ azt mondta, hogy még két hét eltérés is a normában van, akkor kell aggódni, ha több. Nagyon örülök neki, minden alkalom, ha láthatom Picurt csodálatos a számomra. Kép Kép Kép
tündimami

Sziasztok!

Ma megyek este UHra,megnézzük a babát,remélem minden ok.1 hónapja voltam,utoljára,most megnézzük nem nõl e túl nagyra a cukor miatt.Bár ma pont úgy ébredtem hogy sokkal kisebb a pocakom,(a kispapim szerint is),fogalmam sincs hogy lehet ez,remélem nincs semmi gáz....

Regisztráltattam magam a Praxisba ,most fogok idõpontot kapni,kiváncsi vagyok,milyen lesz.Itt nem csinálnak felvételet a babáról,mert vissza élések voltak vele,és igy nincs se videonk,se cd-nk róla.Gondoltam hamár hazamegyek akkor megcsináltatom,megörökitjük az útókornak.

Maci 2!

Hogy vagy?
Milyen igy fõnök nélkül dolgozni?
Hogy van a cukkerod?
Nekem sajna kicsit emelkedik és nem tudok mit tenni vele,megint mintha kicsit fogytam volna,bár nehéz megitélni igy a baba növekedése mellett.

Mariann
25
(Lassan telik az idõ)
Névtelen

Jé, a nagy lelkendezésben elfelejtettem aláírni magam.Kép
Tündimami
18+3
tündimami

Sziasztok!

Megjöttünk a CTG-rõl, az eredmény jó lett. Jó újnyi a méhszáj. Megbeszéltem a dokival (õ is ezt ajánlotta), hogy holnaptól benlakó leszek a Jánosban, mert elég messzi vagyok, és naponta-kétnaponta kellene jönnöm. Elösszõr hétfõrõl volt szó, de azt mondta, hogy holnapra felszabadul egy jó kis ágy egy jó kis szobában, és inkább lefoglalja nekem, de hétfõig már nem tudná. A szülést követõen pedig becuccolok egy alapítványi egyágyas szobába. Egyszóval nem tudok netezni Kép, mert nem hiszem, hogy a szülészeten lesz internet. Kép De ha legközelebb hazajövök, akkor már hozom a tökmagot is. És az jó! Kép Néha azért irok a frissmamik hírhozójára, hogy mi történik velem.

Kangi
A Kornél nálam is nyerõ, de a fõnökõmet is úgy hívják, és nem tudom mit szólt volna, olyan hülyén jött volna ki... Márcsak azért is mert elég barátságos a viszony. Pedig nagyon jó név.
Ja! Köszi mindenkinek a pénzes hozzászólást!

Manó2
Nagyon remélem, hogy 24-én már rég nem leszek ott. Hanem itthon. Az nagyon hosszúnak tünne már. De 18-án tuti, akárhogy is nézem. Kép

Norka, Norkapapa
Jázmin nagyon szép kisbaba! Gratulálok hozzá! Kis simabõrû.

Franyó!
Lehet. Én már nem feltétlenül infókért járok ide, sõt, hanem a társaság. Hihetetlen, hogy mennyi mindent tudunk már egymásról. Kép

Szerintem a terhesség velejárója, hogy könnyen elpityeredsz. Biztos elmúlik. Kép

Miszike?

myssnia
40
myssnia
Budapest XI. kerület

Sziasztok!

Urszila!
Teljesen igazad vagy! Hogy lehettem ilyen buta? Én is a szoptatás alatt híztam meg. Szóval visszavonom, hogy kell harapnivaló. Kép

Beu!
Én nagyon sokat vacilláltam, hogy megkérdezzem-e a pénzt, de aztán megkérdeztem. Azt mondta, hogy tudja, hogy vannak olyan orvosok, akinek tarifája van, de õ nem olyan. Így aztán végül is adtam neki, amennyit gondoltam. Vagy ha van valaki a kórházban, aki ugyanannál a dokinál szült, és már adott neki pénzt, akkor érdemes õt megkérdezni.
A 2111 azt jelenti, hogy már megrövidült a méhnyak, elkezdett nyílni a külsõ és a belsõ méhszáj is. Én ez után még kb. 10 napot bírtam, de van, akinek csak szülés közben kezd el nyílni. Szóval mindenkinél máshogy van. Kép
Drukk, hogy még megforduljon babuci! Kép

Angi!
Boldog szülinapot! Kép

Kangi!
De jó, hogy megpróbálják a hüvelyi szülést! Gondolom, kicsit megnyugodtál. Bár, a császártól sem tartottál. Kép

Dé!
Én mindig majdnem elsírom magam, amikor Lili oltást kap, vagy vért vesznek tõle. Kép

Myssnia!
Mi van Veled?

Ildianyu
21+3
ildianyu

Jaj ! Képzeljétek ,nálunk mi történt.:

A hálószobában,a csillárból ömlik a viz...rá az ágyunkra,késõn vettük észre tök átázott az ágy.Moshatom ki a paplanokat(gyapju)meg mindent ami csak ott volt.+ a háló mellett van egy szoba amit eddig vendég szobának használunk,most az lesz majd a pici birodalma,ott meg a tapéta ázott át ,szépen holyagosodik fel.Most akartam lassan kifesteni babásra,még jó hogy nem utána történt ez.

Valami nem túl steril viz jön a plafonból,nem a felsõ lakótól jön,most vizsgálják,mindenki csak itt ámúl -bámul nincs semmi ötletük mi lehet ez.A lámpa meg szépen serceg nem valami életbiztositás most a hálónk.
Ilyen kis izgalmak vannak mifelénk EURÓPA SZIVÉBENKépKépKép

Mariann
25
Névtelen

Beus!
Az elõbb megnéztem a profilodat, a tiédet még eddig nem láttam és teljesen elámultam a csodálattól. Mikor készültek a képek? Ez a 3D-s felvételrõl van? Ilyet még csak különbözõ könyvekben és honlapokon láttam. Már itt csodaszép a babád! Kép
Tündimami
18+3
tündimami

Halihó Kismamekok!

Kangipapa, nagyon szép a pici lányotokKépKép

Márti, asszem egy idõre most nekem is csak az álmodozás jut osztályrészûl, de sebaj... Már most készülök az évfordulónkra, mert én ottan bezabálok, de úúúgy ám, legrosszabb esetben megszülök, de akkor már nem lesz korababaKép (március 18.-án leszünk 12 évesek apávalKépKép)

Kangi, ez tényleg nagyon jó hir, szeretem az ilyen dokikat, akik megmondják, hogy minden az adott szitutól függ, de alapjában véve egyezik a kiindulásról a véleménye.Kép De lehet, hogy pont ettõl fogja magát a prücsök és megfordulKép.

Bejáronõ ügyben én mindig megbizható, idõsebb nénire vágytam, de lehet, hogy apócám beszervez egy jó kis fiatal egyetemista pipitKép. Bocsika, tudom, hogy vagytok itt egy páran ifjak és bohók, de nekünk öregecskéknek már egy 20 év alatti lányzó már pipiKépKép. Mondjuk ma is kitakaritottam a kégli nagyobbik felét, de egyszer visszamegyek melózni, és mi a hétvégéket nem házimelóval szoktuk tölteni...

Tündimami, nekünk van ilyen lámpánk, mi érdekel? Nagyon jó gátsebre is, de a csaszis hegre is ajánlott... Nekem most speciel a derékfájásomat enyhiti...

Dé, tényleg nagyon rossz, mikor a picúrt megszúrják, de neked kell lenned a nyugalom szobrának!! ÉS mindig fokozzák... a 2-3 hónapos picit pikk-pakk meg lehet nyugtatni, de mikor 15 hónaposan kap egyet-egyet mindkét combjába, aztán még egyet a karjába is... Na az már gázosKép Dehát inkább egy szuri, mint egy súlyos betegség. Mondjuk, hogy most lányunk lesz, megmondtuk a nagyinak, hogy csak akkor lesz a picinek fülbevalója, ha õ elmegy és megszúratja... azóta nem forszirozza a dolgotKépKépKép

Snoopy, nekem teljesen érthetõ voltKép, mondjuk én igy álltam a dolgokhoz már Danónál is, emiatt többször megkérdezték, hogy nem elsõ baba ugye? aztán meg csodálkoztakKép. Különben nem csoda, hogy belezavarodnak a friss anyukák, mert akármit csinál az ember lánya, ugyanazon dologért az egyik nóvér megdicséri, amásik meg leszidja...

Myssnia, kitartás! Rossz, hogy be kell feküdnöd már a hétvégére, de legalább jó helyed lesz, drukkolok nektek ezerrel!

Mariann, hát nem semmi ez a beázás-sztoriKép, remélem megoldódik hamarosan!

Lányok, Tali ügyben végül is ki a szervezõ? Mert én szivesen mennék, de nem fér bele a szervezés is...

Szerintem, ha csinálunk egy új topikot, abba úgy is be fognak lesni a "tapasztaltabb" mamik isKép

Beu, kösziKép

Na, megint szómenésem van, bocsikaKép

Pusszantás!
Zsófi
33+1
Csucsuka

A hálapénzrõl...:

Nekem szerencsés a helyzetem ebbõl a szempontból mert itt nem szokás a doki zsebébe pénzt dugdosni.Mindennek meg van a tarifája amit ki is számláznak.
Egy nõgyógyászeti vizit ára (magán rendelõben:40EUro )
uLTRAHANG VIZSGÁLAT 60 EURO,(EZ EGY KOMOLYABB,DE NEM 3D,4D-S)LABOR VIZSGÁLAT/ÁTLAG:20-50 EURO,
sZÜLÉSI TARIFA:~1300 EURO-tól,EGY 2 ÁGYAS WC,MOSDÓS SZOBA NAPI ÁRA:250EURO,AZ 1 ÁGYAS SZOBÁÉ ZUHANYZÓVAL,WC-VEL:NAPI 380 EURO EPIDURÁLIS ÉRZÉSTELENITÉS:400 EURO.
KB.ILYEN ÁRAK VANNAK,EBBÕL NEKEM A TB 85%OT TÉRIT A TÖBBI AZ ÉN KÖLTSÉGEM.
És a dokik nem fogadnak el szinte semmilyen ajándékot.
Ezek az árak az itteni szinthez képest is magasabbak,olyan a Telki korházhoz tudnám hasonlítani.

Mariann
25
Névtelen

Csucsuka vagy Zsófi Kép
"Friss" anyukák topicja? Ilyet is lehetne, és szerintem is jönnének néhányan, akik tapasztaltak. És mivel a mostani kismamik között is vannak már gyerekes anyukák, õk már eleve tapasztaltak. Vagy nem?
Ksözi a drukkot! Kép

Mariann
Hát nem írigyellek a spontán zuhany miatt. Szerencsére még nem volt ilyenben részem, de nagyon-nagyon ideges lennék, ha beáztatnák a lakásomat. Fúúú.

myssnia
40
myssnia
Budapest XI. kerület

Angi,
Boldog szülinapot.

Leszter,
Én a kisággyal voltam úgy, mint te a babakocsival. De tegnap sikerült összeraknunk és így már nem is vágyom újra.

Miszike,
Ma hánykor mész a dokihoz. Nekem 6-ot mondott. Vagy már babázol?
Az Avent Isis mellszívó kézi vagy elektromos?

Kangi,
Minden elismerésem a tiéd. Nem semmi úgy tanulni, hogy az ember lánya közben szül egy babát is.
Örülök, hogy a dokid nem akar rögtön összevagdosni.

Kaska,
Elõre is köszi. Ráér a kirándulás után is.

Márti,
Igen, kispapával voltam az elõadáson. Marton doki stílusa neki is nagyon tetszett, a gyerekdokinõé kevésbé. A végén meg alig tudtunk kiszabadulni a terembõl, mert a szülésznõ a szülõszoba látogatóknak (36. héttõl) éppen az ajtóban osztogatta a zacsit a cipõkre.

Norkapapa,
Nagyon aranyos Jázmin baba.

Mariann,
Köszi jól vagyok. Serénykedünk, a párom itthon volt a héten. Így aztán csak a sürgõs munkákat csináltam meg, a többit elhanyagoltam. Élvezem, hogy nem hajt senki.Kép
A cukrom (lekopogom) azóta egész rendben van, bár jobban kell figyelnem rá. Kedden megyek megint, ad majd labor-beutalót isKép.
A beáz(tat)ás nem öröm, de legalább nem a festés után.

A babaszoba alakulgatKép. A válaszfal üvegezése tegnap kész is lett. Vettünk bordûrt, kispapa most ragasztotta fel (azt mondta, hogy ha nem lenne babanet kétszer ilyen gyorsan haladnánkKép). A poclhoz leadtuk a rendelést.

Drukk a babaesõhöz!

Maci_2
31+3
maci_2

Sziasztok!

Beus! Azt is mondta a védõnõ, hogy csak és kizárólag víz, tápszer nem. Nem értem, hogy ezek után hogy lehet más tapasztalata bárkinek is. Remélem a védõnõnek van igata, de azért ez most kicsit megijeszt. Kinél szülsz?

Szegény Myssnia! Kép De azért majd tájékoztass minket egy egy rövid sms-ben, hogy mi történik veled. Mostanában mindenki betölti a 40-t!

Ildianyu! Köszi az infókat. Sajnos nem ismerek senkit, aki ennél a dokinál szült volna.

Csucsuka! Legfeljebb kirúgod. Hibát könnyen lehet találni a takírításban! Kép

Beu
36+5
beu

Sziasztok!

Én is CTG-n voltam, szûk egy ujjnyi a méhszáj. Nem tudom, hogy a vizsgálattól-e, de állandóan görcsöl a pocim. De nem fáj. A rossz hír az, hogy az orvosom vidékre megy a hétvégére, én meg elsõ babásként nem hiszem, hogy fogom tudni, hogy mikor kell visszarendelni... De majd csak lesz valahogy. Ez a túlhordás inkább lelkileg viseli meg a kismamikat, ahogy Zsuzsin meg magamon elnézem.

Myssnia,
jó kórházi fekvést! Én is szívesen mennék, már nagyon nincs erõm kaját fõzni meg hasonló. De leginkább szülnék!!! Te is?

Miszike
40+5
miszike

Sziasztok!

Valahol olvastam, hogy 10cm fejátmérõ felett nem engedik természetes úton a szülést csak csaszival. Ti hallottatok ilyenrõl vagy ez hülyeség, vagy orvosfüggõ a dolog?

Panka
35+5

panka

Myssnia! Nagyon drukkolok és várjuk a híreket!

Ildianyu, jó hogy nem vagyok egyedül ezzel a bõgés dologgal.

Mariann, hát ez bosszantó, remélem hamar kiderül az ok, és helyrepofozzátok pikk-pakk.

Miszike?

Myssnia!

Drukk,Drukk,Drukk!!!!Hajrá!!!!!!!!!!!!!!!!KépKépKép

Mariann
25
Névtelen

Sziasztok!

Myssnia! Kép
Kitartás a kórházhoz, de jobb lesz így, ha Te is nyugodtabb vagy! Várjuk a híreket!!!!!!

Urszila! Kép
Vasalónéni ügyben majd értekezzünk légyszi!

Voltam ma a munkahelyemen, bevittem a táppénzes papírjaimat, és befizettem a kollektív lottót, nehogymár éppen most ne legyek a nyertesek között!!! Kép Így aztán a "Te még egyben vagy" kérdés egy percre esõ száma hihetetlenül megnõtt! Kép

Most csak ennyi, mert Anyukám palacsintát sütött, és megyek megkóstolni!

Puszi: Judó
38+5
judó

Sziasztok!

Regisztráltattam magam, ennek köszönhetõen nicknevet kellett váltanom, remélem azért megismertek Kép

Voltunk Annával kiszúratni a fülét, mit ne mondjak, rendesen megszenvedett a kiscsaj, mert elsõre nem jó fülbevalót lõttek be. Kb háromszor akkora volt, mint amit kiválasztottunk, ezért anya nem akrta kifizetni. Erre azt monta a csaj, hogy akkor kicseréli. El tudjátok képzelni mennyire fájhatott szegénykémnek, amikor abba a teljesen friss icipici lyukba erõltette bele a fülbevalót????
Kép Kép Kép
Viszont eszméletlen jól áll neki!!

Nem tudom ki mondta, de csatlakoznék hozzá, én sem akarok EDÁ-val szülni. Nem kell nekem semmi fájdalomcsillapító.

Panka!
Én nem tudom, hogy orvosfüggõ-e vagy sem, de az tény, hogy Anna 10x12 cm-es fejjel hüvelyi úton született...
Igaz, hogy végigrepesztette a hüvelyfalatKépKépKép

Zsófi(20+3)

3 gyerek anyukája :)

Különcségeink: mosható pelus, hordozás, természetesség :)

Rendelj tõlem Lizann Mei tai-t!

www.mamami.hu
zsuzsófi

Dé, köszi! KépKépKép

Beus74!
Gratula a kisfiúhoz!! Kép

Beu!
Jelentem, én követtem el a névaláírást! Kép Ha megírod, hány hetes vagy a képen, még azt is aláteszem neked! Kép Ez a kinyílt méhszáj nagyon jól hangzik, a végén még sokunkat beelõzöl! Kép

Snoopy!
Drága vagy, köszönöm! Bár talán még a most szombat kicsit korai lenne... Kép

Myssnia!
Hú, ez nagyon izgalmas! Akkor most már igazán élesben megy a drukk, és várjuk a Friss Kismamik hírhozóját! Kép

Mariann!
Ez érdekes történet, de egyáltalán nem jó Kép. Remélem, rendbe tudjátok hozni, és nem lesz nagy gáz...

Csucsuka!
A Kangipapa nem Norkapapa akart lenni véletlenül? Kép

Franyo
38
franyo

Ja elfelejtettem, a profilomba tettem fel magamról egy képet, akit érdekel......

Zsófi

3 gyerek anyukája :)

Különcségeink: mosható pelus, hordozás, természetesség :)

Rendelj tõlem Lizann Mei tai-t!

www.mamami.hu
zsuzsófi

Zsuzsófi!
Bocsi, lehet, hogy csak én nem vagyok képben, de Anna kicsoda? Gondolom, nem a te babád, ha most az elsõt várod...

Franyo
38
franyo

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?