Új privát üzeneted érkezett!

Kedves gyakorló anyukák-apukák!

Háttér, és pár kérdés (lehet hogy hosszú lesz, de _kicsit_ aggódunk…)

Márk fiunk most 10 hetes. Nappal hozzávetõlegesen 4 óránként eszik (anyatejjel tápláljuk, napi 4-5, inkább 5 étkezés), az éjszakák nagyon nyugodtak, mindig van egy hoszabb, akár 8-9 órás alvása, attól függõen mikor kezdi, reggel 5-6-7 körül ébred, hason altatjuk.
2-3 napja kis kezével rátalált a szájára. Ennek annyira megörült, hogy azóta szinte mindig szopja az ujját. Eddig ha felébredt, akkor ugye sírni kezdett, jelezve, hogy éhes, vagy társaságra vágyik. Ha etetni kellett, akkor pelusozás és mehetett a szopi, ha esetleg 2 etetés között ébredt, akkor játszottunk vele, és vagy visszaaludt, vagy ébren kivártuk a következõ etetést.
Most viszont hogy elkezdte szopizni az ujját, nem szól. Hajlamos arra, hogy ott szép csendben elfeküdjön a kiságyában. Sajnos kicsi a lakás, vigyáznunk kell arra ne zajongjunk, harmonikaajtót be szoktuk húzni, hogy valamennyire hangszigeteljen. Innentõl kezdve 5 percenként nem szeretnénk bemenni hozzá, vajon ébren van-e, felvegyük-e, vagy sem. Ha nem szól…
Aggódunk, vajon valamit rosszul csinálunk? Alighogy etetés (és böfi) után leér a hasa a kiságyba, azonnal be a szájába az ujja. Nem tudjuk, mit kellene tennünk.
Kérdés: Mit tegyünk? Mi a tapasztalat?
Fektessük a hátán, akkor talán nehezebben talál bele a szájába?
Akadályozni semmiképpen nem akarjuk ebben az ujjszopásban, csak félünk, nem lesz jó vége, nagyon megszokja, és majd nagyon sokáig szopja az ujját. Félünk, ez hatással lesz a gyarapodására, a szopási ingerre, mert hiszen az ujjábból nem jön semmi…a cicit meg majd nem fogja rendesen szívni? Félünk az esetleges késõbbi deformitásokról (akár állkapocs, szájforma, és természetesen fogak).
Tartunk attól, ingerszegény lesz, mert nem jelzi ha valami baja van…csak ott fekszik és szopizik.
Volt/van valakinek hasonló gondja/baja? Van erre megoldás? Egyáltalán kell valamit tennünk, ha igen, akkor mit?
Lackpack
 


Szerintem örülj neki, hogy ilyen hamar "önkiszolgáló" lett, legalább nem kell ugrálnod a cumiért.
Olyan gyerek nincs, aki normális környezetben, belgyógyászatilag is egészségesen a játék vagy evés helyett az ujjszopást választaná. Ha unatkozik vagy éhes, úgyis szólni fog! Lehet neki berakni az ágya fölé vagy a szobába nézelõdi-, hallgatnivalót, de 10 hetesen még nem biztos, hogy akkora "szórakozási" igénye van. (Amitõl te félsz, az a hospitalizáció, amikor egy pótcselekvéssel befeléfordul egy gyerek, de ezt hosszú elhanyagoltság, intézeti lét elõzi meg. Olyan baba v. gyerek, akivel foglalkoznak, nem produkál ilyet.) Szerintem a szopó-reflexnek nem árt, sõt, inkább játszócumiról hallottam ilyesmit. Ha már kicsit nagyobb lesz, leteszitek a földre, játékok, emberek közé, biztos lekötik a figyelmét, de most még ilyesmire koránál fogva nem képes.
A fogakra késõbb lehet hatással, az én lányomnak is egy picit elõreáll a foga, de mivel lehet, hogy néhány hét alatt "elmúlik" v. csökken az ujjszopási kedv, ahogy érdekesebb lesz a világ, ezzel most kár foglalkoznod, leszoktatni róla úgysem tudod, nyilván sem kikötözni, sem paprikával bekenni föl sem merül.
Szóval szerintem hagyni kell, majd kialakul magától. Ha a természet így találta ki, hogy van hüvelykujj is meg cici is, akkor majd a fiad eldönti, hogy mikor melyik kell és mennyi.
 
 


Csatlakozom. Ha éhes lesz vagy unatkozik, meg fogjátok hallaniKép
Annyit tennék hozzá, kicsit offként, hogy én napközben nem járnék lábujjhegyen a lakásban, nem jó a gyereket hozzászoktatni a néma csendhez, hogy aztán a köv. évtizedben még mosogatni se lehessen, ha alszik. Bocsi, ha félreértettelek és nem ezt írtad.
Móni
 

 
 

Köszönöm szépen hogy leírtátok a véleményeteket, ha van még szívesen fogadom!

Lack
Lackpack
 


Szia Lack!

A sok tapasztalt, okos könyv és szakember szerint az ujjszopiról úgysem tudod leszoktatni, vagy ha igen, nagyobb kárt okozol (ez a késõbbiekre vonatkozik majd) a lelkének, mint hasznot. Normális, hogy ennyi idõs korában megtalálja az ujját, és ettõl még nem biztos, hogy így marad, de ha igen, az se nagy baj, minden gyereknek jár valamilyen vígasztaló "eszköz". Az én lányom 14 hónapos lassan, és ha valami baja van, unatkozik (bizony ez is elõfordul néha, ha nem foglalkozik vele az ember non-stop)vagy álmos, bizony azonnal szopni kezdi az ujját (sõt még a fülcimpáját is fogdossa a másik kezével), 13 foga van és gyönyörûek. A gyerekpszichológusok szerint majd leszokik magától róla. AMit még szintén olvastam, hogy az ujjszopás örökletes is lehet. No de 10 hetesen ez inkább csak annyit jelent, hogy megtalálta, felfedezte a kis kezeit és ez jó! A csenddel kapcsolatban meg ne izgulj, nekik is szükségük van pihenõ, szemlélõdõ magányra.

Szia: Kati
 
 


Sziasztok!
Lack nem kell aggódnotok. Egy gyerek mindig jelzi ha valami baja van. Ha ébredés után nem sír fel az valószínüleg azt jelenti, még nem éhes-szomjas, nem fázik és egyenlöre nem zavarja az egyedüllét sem. Amint valami nem oké azonnal szól. Én ezért nem is megyek be addig amíg csak gagyog. Várni szoktam addig amíg türelmetlenül nem kezd kiabálni. Szerintem ez azért jó, mert így megszokja, hogy idönkén egyedül is elfoglalja magát. Így nem gond, ha pár percre magamra csukom a fürdöszoba ajtaját, vagy az, ha kimegyek ajtót nyitni.
Persze azért suttogva bevallom az elsö hetekben én is kukucskáltam aggódva a gyerekszobába, mert túl nagynak találtam a csendet. Ilyenkor ált. egy békésen alvó, vagy egy összehúzott szemöldökkel koncentráló gyereket láttam, aki az kezeit nézegette, forgatta.
Az ujjszopás miatt pedig még korai aggódni. A fiam is szopta az ujját (öklét) egy ideig amikor rájött, hogy neki ilyenje is van, de ez nálunk néhány hét alatt elmúlt.
Ó, igen. A hugom középsös koráig szopta az ujját, a fogait fogkrém reklámban lehetne mutogatni. Én soha nem cumiztam és az ujjam se szoptam, mégis kicsit kócosak lettek a fogaim.
Üdv.
Vacskamati
Vacskamati
 


Csak annyit:gondolkozzatok el azon,hogy az anyaméhben sem a cumit hanem az ujjacskáját szopizza a baby.Ez miért lenne baj idekint?
bubu
 


THX a lot!

Megnyugodtunk Kép

Lack
 


Sziasztok!
Két gyerekes anyuka vagyok, de az ujjszopással második gyerkõcömnél találkoztam elõször.
Kislányom úgy 2 hónapos korában kapott rá. Nem bántam. Talán kicsit meglepõdtem rajta, mert nagyfiam kicsiként soha nem szopizta az ujját.
De úgy gondoltam,hogy a baba tudja mi nyugtatja meg, mi esik jól neki. Így aztán soha nem jutott volna eszembe, hogy tegyek valamit ellene. Kislányom kiegyensúlyozott, érdeklõdõ,és szinte FOLYAMATOSAN ujját szopó,8 és fél hónapos baba. Még kétszer-háromszor szopik, cumisüveget, cumit nem fogadott el soha, viszont remekül iszik pohárból.
Végül "mindenttudó" anyukák a csecsemõ tanácsadáson és a VÉDÕNÕ!!! bizonytalanítottak el teljesen. Példának hoztak fel több esetet csilicsálé fogacskákról, eldeformálódott álkapocsról,puklis,szétszívott ujjakról, szorongó gyerekekrõl.
Égnek állt már a hajam az egész ujjszopás kérdéstõl.
Kérlek benneteket erõsítsetek meg engem abban, hogy NEM PROBLÉMA AZ UJJSZOPÁS!
Valóban nem? Még akkor sem, ha gyakorlatilag amikor nem nyúl valamiért vagy nem tesz-vesz állandóan az ujját szopja?
Etetés során nem ritka, hogy két kanál fõzelék után is belopja az ujjacskáját a szájába egy kicsit szopizni, utána lelkesen tátog a következõ falatért.
Ez így oké? Vagy kellene kínálgatnom cumisüveggel,több folyadékkal?
Valmit estleg helyettesít az állandó ujjszopással?
Segítsetek nekem, hogy ellen tudjak állni már az okoskodó
"ellenzéknek"! És persze, hogy én is végre megnyugodjak minden rendben van.
Köszönöm:
Mzperx
 
 


Szerintem inkább egy (vagy több) gyerekpszichológust kérdezz meg, hogy mi helyett csinálhatja ezt a lányod, mert ahogy leírod, tényleg kicsit soknak tûnik az ujjszopása, de talán egy szakember el tudja mondani, ha valamin változtatni kell. A laikus anyukák (mint én is) csak a saját tapasztalataikat tudják megosztani veled, azok alapján általánosítani pedig értelmetlen.
 
 


Szia Rjuli!
Megkérdeztem,(itt a neten találtam), megnyugtatott.
Dejó, legalább utánajártam.
Mzperx
mzperx
 


Na, akkor legalább tudod, hogy mi a helyzet és nem szabad foglalkoznod azzal, amit hozzá nem értõk mondanak.
 
 


Sziasztok!

Az én kislányom (11 hónapos) is szopja az ujját, kb két hónapos kora óta. Ez azzal járt, hogy a cici helyett is az ujját szopta (szopja), minden szopikor ki kell csempésznem az ujjacskáját a szájából. Újabban ez már csak félálomban sikerül. Nem nagyon hagyta sose, annyira ragaszkodott az ujjához. A szopizásaink tehát györtelmesek lettek.
Eddig senki nem tudott használható magyarázatot adni erre.
Szóval bár nagyon ritka az ilyen, de létezik!
Azért nem adtam neki cumit, nehogy megzavarja a szopását. Hát nem sokat nyertem vele.
krita
 


Sziasztok!

Kislányom 14 hónapos. 4 hónapos koráig nyugicumit használtunk, próbáltuk megelõzni az ujjszopást, de sajnos nem sikerült. 4 hónaposan eldobta a gumicumit és rákapott a hüvelykujjára. Azóta is szopizza. 1 hete hagytuk abba szoptatást, tehát majdnem 14 hónapig szoptattam, a cicit õ tolta el. Eddig akkor szopizott, ha álmos volt, napközben, ha játszik eszébe sem jut. De most már evés közben is állandóan a szájába van az ujja, nagyon nehéz etetni. Elengedni nem akarja, ha kiveszem a szájából, háborog és nem fogadja el az ételt. Szeretném leszoktatni róla, részben a fogai és az evés miatt (ami most már egyre kriminálisabb, részben pedig a sok kosz, amit ezzel megeszik. Nagyon barátkozós, most már a fûbe is kiengedjük, néha tiszta fekete a keze. Ha valakinek van tapasztalata, hogy mindenféle lelki sérülés nélkül, hogyan sikerült és hogy hogyan fogjunk hozzá, azt nagyon megköszönöm. Köszi elõre is, Dóri
 
 


Ha valaki véletlen mégis idetévedne... A helyzet nálunk egyre rosszabb. Szonja most már 19 hónapos és nappal is sokat cumizza az ujját. Olyan szinten, hogy már feldagadt a sok áztatástól, kirepedezett és ekcémás a hüvelyk ujja. A doktornéni egy keserű köptetőt javasolt, hogy ezzel talán sikerül leszoktatni, de vacilálok, hogy mit tegyek. Viszont ez most már így tényleg nem jó. kedves idetévedt, van valami öteleted? Köszi, Dóri
 
 


Dóri!Az én lányom 21 hónapos és ő is cumizza az ujját.De csak akkor lesz felázott és ekcémás,repedezett,ha éppen jön a foga.Akkor bekenem neki neogranormonnal amikor alszik és két nap alatt rendbe jön.Amikor fogzanak más a nyáluk összetétele és valószínűleg attól lesz az ujjuk bibis.
 
 


Dóri, lazulj le Kép, még nincs semmi baj: az én fiam már elmúlt hét éves, és nem tud leszokni az ujjáról! Látnád a fogsorát! És hiába figyelmeztetem naponta százszor, és hiába szól neki mindig a doktornéni, semmit nem ér. Amikor bekentem keserű tinktúrával az ujját, akkor meg olyan bánatos volt, hogy megesett rajta a szívem... Na nálunk már tényleg baj van. De azt hiszem, még nekem sem kell túlizgulnom a kérdést. A te kislányod meg még csecsemő! Kép
Kíváncsi
 


Dóri!
Beállok az előttemszólók sorába, mint rangidős. A lányom 3,5 éves, és ő is elég gyakran szopja az ujját. Kép A fogai egyébként teljesen jól állnak Kép
Türelem!

Titati
 
 


Dóri!
A kisebbik fiam néhány nap múlva 21 hónapos, és ő is szopja az ujját. HA fáradt, álmos vagy rossz kedvű, akkor folyamodik ehhez+pelenkával cirógatja az orrát és markolássza (a pelenkát).
Tavaly télen neki is ki volt sokszor sebesedve a bőre, nyilván a hideg is rontott a helyzeten, de én is neogranormonoztam, mint Linato.
Linato! Akkor egyidősek kb. a gyerkők, csak az enyém legény.
Szerintem se aggódj! A barátnőm lánya pl. már mindjárt 4 éves, és még mindig szopja, ha álmos.
Amúgy olyan aranyos a Gergő, amikor elkezd "rongyizni"!
Zsuzsa
 
 


Nekem mindkét gyerekem ujjszopós, kiskoruktól kezdve, közben kibujtak a fogak is, de semmi gáz nem lett velük, alváskor, meg ha fáradtak is szopják. Dömi majdnem 3, Zorka meg már 4,5! Zorkát már próbáljuk leszoktatni, kevés sikerrel.A nővérem lánya eltűnt az első iskolai napon mindenhol keresték, végül a wc-ben találtak rá, oda bújt el egy kis ujjszopásra, aztán olyan jó volt nosztalgiázni, hogy elfelejtett visszamenni a csengetésre. ZA
A Zozi egy kendőt (NYONNYI), a Dömi egy párnát (MÁKA) gyömöszköl közben.
ZA
 


Pocok!

Szerintem én ki fogom próbálni ezt a cselt. Mármint, hogy elviszem dokihoz, és előtte megpróbálom a dokinak elmondnai, hogy beszélje le a lányt az ujjszopásról. Hátha nálunk is bejön.

Szegény Manka! De az vígasztaljon, hogy ez még csak tejfog!

Titati
 
 


Pocok!
Még valami. Tudsz esetleg jó gyerekfogorvost ajánlani? Kép Hol rendel, hogy hívják, esetleg elérhetősége.
Titati
 
 


De mint írtad, nagyon hősies volt. Aranyos lehetett Kép
 
 


Sziasztok!

Nagyon örülnék neki, ha feléledne ez a topik.

Kisfiamnak kisebesedett az ujja a sok ujjszopástól. Elvittem a gyerekorvoshoz, aki Glycerinum Boraxatumot irt fel, hogy azzal kenegessem, "rendes" kenőcsöt nem kaphat, mert nem kerülhet a szájába.

Továbbá javasolta, hogy szoktassam le az ujjszopásról valami gyógyszertárban kapható kenőccsel. Persze ez nálunk szóba sem jöhet, viszont az ujja sem lett szebb.

Nem tudom mit tegyek, Neogranormont mégsem ehet? Néha alvás közben is szopja az ujját, akkor sem tudom bekenni.

Mit tanácsoltok?

Köszönöm, Pilike
 
 


Pilike

Az én fiamnak is ki van sebesedve az ujja már hosszú ideje, és amikormás okból vittük bőrgyógyászhoz,aki egyébként nagyon jó szakember,nem tulajdonított nagy jelentőséget neki,mutattam én is.A bőrproblémájára kapott kenőccsel lehet kenegetni,lehetőleg olyankor,amikor nem nagyon szopizza.

Szt ilyenkor nyugodtan kend be és kicsit figyelj,amíg fel nem szívódik a kenőcs,hogy ne szopizza..pl sétálás előtt.Egyébként fiam is lenyalta már egykétszer,de csk fintorgott rá és kész...baja nem lett.De én le nem szoktatnám emiatt az ujjszopiról.A seb se nem csúnyább,se nem szebb..engem annyira nem zavar,ha a dokit semKép.

Anyapoc

 
 


Sziasztok!

Mindenki csak arról ír, hogy az ujjszopó gyerekeknek deformálódhat a foga, állkapcsa, de engem az érdekelne, hogy az ujja nem fog deformálódni? Ti mit tapasztaltatok? Az én kisfiam 7 hónapos, csak a bal hüvelykujját szopja, és szerintem már most szélesebb egy kicsit.

Orsi
 
 


Orsi,
Rebeka lányom nyáron lesz 6 éves, és szopizza az ujját. Nem deformálódott még el. Kép

Pilike,
a kisfiad állandóan szopizza az ujját? Tehát játék közben, esetleg helyett is? Vagy inkább csak mikor fáradt, vagy szomorú? Ha ez utóbbi áll fent (és így is lehet sebes az az ujjacska), akkor csak a várakozás segít. Rebekának - nem tudom, miért - volt olyan időszaka, amikor sebes volt az ujja, de elmúlt. Kép

Virág
Virág
 


Virág!

Köszi. Kép

Orsi
 
 


Sziasztok,
köszönöm a válaszokat.

Anyapoc,
milyen kenőcsöt kentél rá? Ma kezdtem el Neogranormonnal kenni, napi 2x amikor sétálni megyünk, mondván ez nem árthat. Mire hazaérünk teljesen felszívódik.

Virág,
nem szopizza állandóan, csak elalváskor, unatkozáskor, ha rászólok, meg hasonlók. Viszont egyre gyakrabban szopja (ahogy telnek a hónapok), legalábbis én úgy látom.

Még várok pár napot, hátha hat a Neogranormon, de ha nem, muszáj valamit tennem, mert már kezd összeaszalodni az ujja.

?!?

Pilinke
 
 


Sziasztok!
A 22 hónapos fiam szopja az ujját. Ez eddig nem zavart bennünket, de mióta hazajöttünk a tengerről (ahol a rázudúló sok élményt és ismeretlent ujjszopással ellensúlyozta), megmaradt ennél az intenzívebb ujjszopásnál, és kisebesedett az ujja. Nappal még csak kiveszi, ha kérjük, de alvás közben nem. Van valami jó tippetek, hogy mit tehetnénk?

Egyébként nagyon jó gyerek, kiegyensúlyozott stb., szeretetteljes a légkör is, és játék közben vagy evéskor nem csinálja, csak ha éppen szabad a keze és nem kell másra, illetve ha fáradt és álmos. De mint mondtam, többször, mint korábban, és én aggódom a fogai és az ujja miatt... Van még valakinek sikeres leszoktatási története?

Kép
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron
XELTE Babalabor