Új privát üzeneted érkezett!

Ildi!

Szerintem ez zseniális ötlet. Lehet, hogy majd késõbb, ha a lányka nálunk is elkezd kimászkálni, mi is bevetjük.Kép

Puszi:

Dia
Dia
 


Sziasztok - ha még jár erre valaki!Kép

Szóval nálunk az a gond, hogy a 10 hónapos Réka baba néhány napja elkezdte, hogy amikor éjjel felébred, a vállamon azonnal visszaalszik, de az ágyába már nem tudom letetnni. Tovább durvult a helyzet, most már az esti lefektetés is zûrössé vált, eddig cicin aludt el, de most valahogy nem zuhan mély álomba és felébred, ahogy lefektetem. Tegnap 6 perc sírás után elaludt, de ma nem igazán jött össze, 1 órát kínlódtunk vele. Ami pedig az éjszakákat illeti, elkezdtük a sírni hagyós módszert, elsõ éjjel fél óra után elaludt, a második éjjel 1 óra volt. Aztán a következõ éjjel az elsõ ébredés után 6 percig sírt, de a másodiknál 1 óra sírás után sem aludt, ekkor feladtam a harcot, már 4 óra lehetett és magamhoz vettem. Szopizott, elaludt és 9-ig aludtunk.
Szerintetek célravezetõ lehet nálunk ez a sírni-hagyós módszer?
Vannak kételyeim!
Üdv,
Zafi
 
 


Sziasztok,

Tud valaki egy jó tippet, hogy hol lehet megvenni az "Aludj jól, gyermekem!" c. könyvet? Én sajnos már a kiadónál sem találtam meg a neten, kerestem antikváriumban is. Ha valaki találkozott vele esetleg már feleslegessé vált, kérem jelezze. A könyvtár csak utolsó esetként jöhet szóba, mivel hosszabb távra kellene a könyv, mert remélhetõleg érkeznek még jövevények, ha végre sikerül ezen az alvás témán túllendülni :-)
Üdv:
Alex (mailto:szabo_alex@hotmail.com)
Névtelen
 

 
 

Sziasztok! Máshogy is lehet!
Nekem igazándiból sosem tetszett az, hogy "hagyjuk sirni a gyereket, majd megtanulja!" Nálunk teljesen bevált az - lehet hogy szerencsénk is volt a fiunkkal -, hogy eleinte cicin aludt el, és átraktam az ágyába, majd 1 éves korától (amikor elfogyott a tejci) szépen melléfekszem az õ szobájában lévö nagyágyra, énekelek neki, õ meg szépen elalszik, miközben simogatja az arcomat. Persze ezek után átrakom a kis rácsosba, ahol reggelig alszik. (Most 1 és 1/2 éves.) Nagyon sokszor átgondoltam már, hogy jó-e amit csinálok, rengeteg ellenérvet hallottam már, de mindig úgy döntök, hogy igen, NEKEM igy kell csinálnom, hiszen ez mindkettönknek NAGYON jó, és semmi másért nem cserélném fel ezt az intim, szeretetteljes 1/4 esetleg 1/2 órát, amiközben pihenhetek, relaxálhatok is végre egy kicsit.
Ja, és biztos vagyok benne, hogy hamar eljön az az idö, hogy majd Õ nem fogja akarni (vagy igényelni) hogy velem aludjon el!
Mikoo
 
 


Mikoo! Teljesen egyetértek veled! Majd én is valahogy így szeretném csinálni.
Menta
 
 


Menta! Köszi a pozitiv hozzászólást, már azt hittem mindenkit hidegen hagy.
Mikoo
 
 


Sziasztok!

Én egy másik könyvet kaptam, a címe: Végre elaludt a gyerek. A hozzászólásokból úgy érzem ugyanarról a módszerrõl van szó. Vagy mégsem? Ismeri valaki mindkét könyvet? Mennyire jobb ez vagy a másik?
Az elsõ leszoktatási napon túl vagyunk, sajnos sikertelenül, mert nem bírtam hallgatni a sírást (Akislányom 1 éves, könnyen elalszik, csak este felébred gyakran, szopi nélkül is megnyugszik, de kell neki a közelség). Szóval 4.-szerre mentem be hozzá 15 perces sírását végig hallgatva (elõtte összesen kb. 20 percet sírt), de annyira bögött, hogy nem birtuk a párommal és egy kis szopival, majd kiságy mellé fekvéssel elaltattam. Meddig hagyjam sírni????????? Hányszor menjek be hozzá, ha sír? Biztos, hogy ez a 3 perces megnyugtatás idõ intervallum jó? Én úgy vettem észre, hogy ezzel a ki-be rohangálással csak felidegesítem a gyereket, hiába mondom neki, hogy meg kell tanulnia aludni és majd vissza jövök, nagyon síííííírKép Kép
Különben kb. fél évesen napközben 10 perces sírással elértem, hogy aludjon kb. 1 órát de. és du., de 8-9 hónaposan leszokott a napközbeni alvásról és azóta nem tudom rávenni a nappali alvásra, max. fél órát képes aludni napközben. Este fél 8-kor alszik el rendesen, de éjféltõl 2 óráként sír, reggel 6-7 között kel fel.
Szoktassam vissza a napközbeni alvásra?
Köszi a válaszokat elõre is!

Üdv: zsuzsi
zsu26
 


sziasztok,
zsuszi, a modszer lenyege nem az, hogy a gyerek egyfolytaban sirjon, es a szulok nem mennek be. Hanem az, hogy az idokozoket egyre novelve mesz vissza. igy pl. az elso napon 1 perc siras utan bemesz, megsimogatod, mondasz neki valamit (pl. hogy aludj, kicsim, anya itt van a masik szobababn, jo ejszakat), majd kimesz, es csak harom perc mulva mesz be, simogatas, max. fel perc kenyeztetes, kimesz, majd ot perc mulva mesz be, es igy tovabb. Nem egyszerre 15-20 perc siras, az megijeszti a kicsit, azt hiszi, vegleg elhagytad... Kb. egy het mulva megszokja, hogy a szulo kimegy es beletorodik, es persze elalszik a lefektetes utan 5 percre. Ez abszolut bejott nalunk, persze nagyon kovetkezetesnek kell lenni, es ejjel is ugyanezt vegigjatszani, ha felebred. Megeri az egy het kovalygas, mert utana tenyleg alszanak.
Hacsak nem lettek idokozben ket evesek, es be nem utott a dackorszak, amikor az addig tunder modjara elalvo kisfiam hirtelen meg nem makacsolja magat es minden lfektetes 2-3 oraig huzodo gyotrelem lesz, meg anya agyaban alvas as tarsai... :-) HELP! Kimaszik az agyabol, atkoltozott az enyembe, ferjem az o szobajaban, mit csinaljak?!!!
Mika
Mika
 


Sziasztok!

Mika: köszi a választ, a kétéves kisfiadon nagyot mosolyogtam, hogy helycserés támadással kitúrta az édesapját Kép Érdekes ez gyermeki lélek...

Szóval eltelt 1 hét és Dorka lányom a hétvégén már átaludta az éjszakát, pici sírásokkal megszakítva, de akkor sem kellett bemennem hozzá, megnyugtatta magát. Azóta szépen alszik, az esti szopiról és a hajnali szopikról is leszoktunk, ami engem egy kicsit lelkileg megvisel, mert így érzekelhetõen sokkal kevesebb tejem van és kezdünk teljesen elszakadni egymástól Kép Ami persze jó, mert viossza kapom az önállóságomat vagy szabadságomat, de most kezdem érezni, milyen jó volt szoptatni.
Napközben kisebb-nagyobb sikerrel alszunk, kb. 2-3 naponta alszunk nappal is 1 órát, különben pedig egész nap fent van, még a séták alatt sem alszik el, az autóban is állandóan figyel, olyan mintha õ vezetne, annyira figyeli, mit csinálokKép

Az én könyvem a te problémádra a következõket javasolja:
1. Nyitott ajtó-csukott ajtó módszer:
"A legtöbb gyerek szereti, ha az ajtó résnyire nyitva marad. Ezt így is kell hagyni, amíg az ágyában fekszik. Ha azonban elkezd onnan kikapaszkodni, hogy eljusson a szülõk ágyába, akkor a gyerekszoba ajtaját be kell csukni, és néhány percig csukva kell tartani. Ezt néhány perces térbeli távolságot a papa/mama és a gyerek között kivárási idõnek nevezzük. Ezzel a gyermeket nem büntetjük, hanem határt szabunk cselekvésének, arra akarjuk felhívni a figyelmét, hogy mindenkink a sajá ágyában kell maradnia, egyedül kell aludnia. Szóban is közölje vele, hogy ezt tartjuk helyesnek, ezt kívánjuk tõle.:Nagyon szeretlek, és segítek neked, hogy megtanulhass szépen, egyedül aludni. Ha Ön elhatározza és következetesen végre is hajtja mindezt, akkor a gyermek is érezni fogja határozottságát és biztos fellépését. Továbbá:
az esti lefektetés olyan legyen, mint máskor, az ajtó elõször maradjon nyitva. A szülõ mondja a gyereknek: Kérlek maradj szépen az ágyadban, akkor nyitva maradhat az ajtó. Ha kimászik az ágyából, nyugodtan, határozottan, de fõleg szemrehányás, erõszak nélkül visszavezetjük, és ezt mondjuk: Nem maradtál az ágyadban, ezért most becsukom az ajtót. A szülõ az elõírás szerinti ideig vár az ajtó elõtt akkor is, ha a gyerek hamarabb lefeküdt. A csukott ajtón át beszélhetünk hozzá, elmondhatjuk, mennyi ideig tartjuk csukva az ajtót. Ha még nincs tisztában az idõfogalmakkal, ez akkor felesleges. Így legalább megtudja, hogy az ajtó becsukásának ideje átmeneti, nem marad mindig így. Kezdje elsõ napon 1 perc kivárási idõvel, emelj ezt 3 percig. Akkor lehet abbahagyni, ill. addig kell maradni, amíg a gyerek el nem alszik. Ha kivárási idõ után az ajtót újból kinyitja, különbséget kell tennia szerint, hogy a gyerek ágyban fekszik vagy nem. Ha fekszik, de még nem alszik, akkor nyugodtan megdicsérheti. Azután menjen ki és hagyja nyitva az ajtót. Ha a gyerek újra kimászik az ágyból, ismételje meg az ajtó becsukását. Ha agyerek nincs az ágyában, akkor ismét vezesse oda, menjen ki és az ajtót újból csukja be. Várjon az elõírás szerinti ideig az ajtó elõtt. Ismételje el újra: Ha ágyban maradsz, kinyitom az ajtót. Folytassa egészen addig, míg a gyerek el nem alszik.

2.módszer:
Elalvás elõtt kell az anya jelenléte, dédelgetése és biztonsága, hogy elalvás után is a gyerek közelében van- ezt egy zsineggel lehet megoldani, aminek a vége a mama, a másik vége pedig a gyerek kezében van. A zsinge jelenti a kapcsolatot, csak meg kell húzni és máris jön a mama. Ha a helyzetet jól elõkészítettük, erre gyakran nem is kerül sor, mert a gyerek érzi a támaszt és a biztonságot.

3. módszer:
Jutalmazási naptár: Legjobba nyitott ajtó-csukott ajtó módszerrel együtt alkalmazni. Minden ágyban maradást jutalmazunk úgy, hogy a gyerek helyes magatartása kézzelfogható értékelésben is kifejezésre jusson. Készítsen táblázatot egy hónap napjaival, napont egy ablakkal. Ha jól ment az esti elalvás, akkor ahhoz a naphoz csillagot, emberkét vagy valami mást rajzoljon. Gyermeke boldog és büszke lesz, mert maga is láthatja eredményeit és érezheti saját felelõsségét cselekedeteiért, sikeréért: Ha ma sem mászom ki az ágyamból, akkor holnap reggel megtelik a naptáram. Semmiképpen ne használjon a leszoktatáshoz jutalmazási naptárt akkor, ha gyermeke szorongásra hajlamos, alvajáró vagy hasonló alvás közbeni tünetei vannak. Célszerû a jeleket megbeszélni, hogy mikor kap jutalom jelet és mikor nem, egyszeri felsírás vagy próbálozás mit jelent, mert ebbõl veszekedés is lehetKép

Na jó sokat írtam, remélem valamelyik beválik! Sok sikert!

Üdv: Zsuzsi
zsu26
 


Mika!

Én egy negyediket olvastam valahol, nem tudom, hány éves kortól mûködik, talán már itt is.
Bevezetünk egy "kártyát", ami feljogosítja a gyermeket esténként 1 db behívásra-kimenésre. De csak egyre. Ez lehet anya behívása, pisilni menés, vízivás vagy bármi. A lényeg, hogy elmagyarázzuk neki, hogy ezzel a kártyával (együtt lehet rajzolni valami szép kis képet, meg egy jó nevet adni neki, nem emlékszem minek nevezték az eredetiben) minden este egyszer de csak egyszer teljesül a kívánsága. A módszer attól mûködik, hogy tartogatják az egyetlen alkalmat, nem akarván elpazarolni, és addig tartogatják, míg közben elalszanak.

Ildi

Ildi
 
 


Vegyes csodálkozással olvasom, milyen alvásproblémákkal küszködtök!
Hogy én milyen szerencsés vagyok!?
Nem tudom, szerencse-e? Lehet, hogy csak véletlenül jól csináltam valamit... Kép
Nos az én kislányom most 6 hónapos és nem hazudok 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakákat! Addig 1x kellett éjszaka megszoptatni, de azt is csendben félsötétben végeztem. Utána mindig szépen elaludt, eleinte a vállamon.
Késõbb mikor már nem tudtam szoptatni, valahogy úgy alakult, hogy mindig elõre jelezte, hogy álmos. Dörzsölgette a szemeit, a fejét forgatta a vállamon. Ilyenkor mindig letettem az ágyába, hogy egyedül aludjon el. Nálunk a kezdetektõl különszobában, különágyban alszik.
Azóta is nagyon jó kislány. Délelõtt és délután kb. 1,5-1,5 órát alszik, aztán éjszaka 11-12 óra.
Azt hiszem nem bántam meg eme módszert. Újabban néha éjszaka felsír, de 1 perc múlva simán visszaalszik. Cumit soha nem igényelt, már nem is fog.
Remélem nála ez az alvási szokásrend így is marad...kicsit tartok a fogzástól, de majd meglátjuk... Kép
 
 


Zsuzsi, Pildi,

köszönöm a válaszokat, sok jó ötlet. Azt hiszem, alapjában véve ott rontottuk el, hogy elkezdtünk következetlenek lenni abban, hogyan fektetjük le a fiunkat. Amikor elõször elkezdett kimászni a kiságyából, még tartottuk magunkat a szép szóval visszafektetéshez, de aztán egy lakásfelújítás miatti zûrzavarban, amihez egy lakáseláztatás is járult, elszabadult a pokol Kép és akkor kezdtük el, hogy jó, akkor aludhatsz anya ágyában, és akkor jó, anya odafekszik melléd, meg anya simogat stb. Ma már teljesen lehetetlen a saját rácsos ágyába lefektetni, büntetésként fogja fel (ebben is hibásak vagyunk, mert egy-két türelmetlen estén büntetésként jelöltük meg az ágyát...) Viszont elkezdtük a türelmes visszaszoktatást, anya ágyában ugyan, de két mese után egyedül kell maradnia, kislámpa felkapcsolva marad, játszhat a játékokkal, amit bevisz magával, de ha kijön, határozottan visszaküldjük, puszi, simogatás, kisfiam, te már ügyes nagyfiú vagy, egyedül is el tudsz aludni, szülõ ki. Kétszer-háromszor kijön a szoba elé, de hozzánk már nem jön oda, csak "kikukucskálok". Aztán békésen elszunnyad, kb. fél óra után. A jövõre nézve a tervünk az, hogy kap egy új, nem rácsos ágyat (amúgy is idõszerû lesz szép lassan), és attól kezdve a szobájában kell aludnia azon. Akkor jön majd annyak a sok jó ötletnek a végégpróbálása, amit javasoltatok.
Szép álmokat, Mika
Mika
 


Sziasztok

Újra kiadták az Aludj jól, gyermekem c. könyvet!

Üdv:
Alex
Névtelen
 


Sziasztok!
Edina vagyok. Elovastam pár altatási módszert. A kislányom 2 éves múlt, pici korában hasfáhós volt, sokszor aludt el az ölemben, de aztán egyszer csak megérett rá, hogy a kiságyban aludjon el. Most már a délutáni alvás mese után egyedül megy, de este még igényli, hogy fogjam a kezét amíg elalszik. Néha meg-megpróbálom hogy egyedül aludjon el, de ez még nem megy. A hagyom sírni módszer nem jött be. Valóban jó az esti együttlét mindkettõnknek, s úgy gondolom, hogy majd annak is eljön az ideje, hogy egyedül elaludjon. Egyébként szerintem mindent helyesen csinál egy anya a babájával, ami mindkettejüknek jó. Õ egyébként még most sem alussza át az éjszakát, de majd az is eljön egyszer.
Edina
 
 


Szia Edina!
Örömmel olvastam a hozzászólásodat!

Üdv:
a hasonlóan gondolkodó Mikoo
 
 


Kedves Mikoo!
Köszönöm, hogy reagáltál a hozzászólásomra, elnézést, hogy csak most írok újra. Az én kislányom nem egy "könnyû eset", mert gond volt a mozgásfejlõdésével, ugyanis hypotóniás, tej-és tojásallergiája van, szemüveget kell hordania ragasztva, mert kancsal, de úgy érzem, hogy mégis egy kiegyensúlyozott gyerek, talán azért, mert soha nem erõltettem rá semmit, próbáltam mindig beleképzelni magam az Õ helyébe, s nem ragaszkodtam a könyvekben leírt dolgokhoz. Talán nem mindig cselekszem elõírásszerûen, talán néha el is hibázok dolgokat, de ki nem? Bár néha "terhes", hogy este 1 óra hosszáig is eltart amíg elalszik, és közben szívesen lennék a párommal, néha ez kis problémát is okoz, de azért megpróbálom megteremteni a harmóniát. Egyébként az esti elalvások még mindig úgy zajlanak Nálatok mint novemberben?
Üdv: Edina
 
 


Sziasztok!

Na, eddig bírtam, most már nagyon el vagyok keseredve, segítsetek!!!
Peti fiam 16 hónapos, amióta megszületett, nem aludta át az éjszakát. Azaz kb 2 hónapos korától 3,5 hónapos koráig átaludta, aztán megint nem. Mostanában a jobb napokon 4-5 ször ébred, odaadom neki a teát, már fekhetek is vissza (külön alszik). De tegnap éjjel is folyamatosan nyafogott. Nem sírt, de nyafogott elég hangosan, dobálta magát, néha csukott szemmel. (akkor már köztünk volt). Nem tudom, mitõl vannak ennyire pocsék éjszakáink. Volt pár napja egy, akkor csak 2x kelt, tea, és aludt is.
Kipróbáltunk már mindent, tea helyett vizet, de azt kidobja a kságyból, és üvölt. (inni kell adni neki, mert iszonyú száraz a levegõ nálunk a panelban). Ez az 1.2.5 perc, nem tudom, hogy mûködik, meg hogy bejönne-e. Mert normál esetben csak bemegyek, cumisüveg, és magától elalszik, lerakja az üveget. Szinte csak félig van fenn. Ha várok 5 percet, addigra totál felébred a hisztitõl, akkor már nem tudom, hogy altatom vissza. Akkor az a lényeg, hogy megébred legelõször, mondjuk 11-kor, várok 3 percet, akkor bemegyek, megsimizem (adhatok neki inni???) mennyi ideig maradhatok? kijövök. Ha kap inni, valalószínû, elalszik. Aztán ha mégse alszik el, a következõ síráastól várok 5 percet, vagy onnantól, hogy kijöttem? Az 5 percet mennyire kell utánna emelni? Na tegyük fel 5-6 bemászkálás után elalszik. Aztán ébred mondjuk (jobb esetben) egykor. megint 3, majd 5 perc? És ha ez a nyugtalan éjjele van, mint ma? Akkor nem alszik el.....vagy ezzel a módszerrel igen?? Mert közénk vettük már kínunkban, de ott is pörgött forgott, nyafogott......
SOS!!!

Megyek, mert rángat szokás szerint

Kata
LadányiKata (ladán
 


Szia Kata!
Írsz nekem egy e-mail címet?
Ágci

Kép
 
 


Kata!

Elõször a szárazság-ivás témához szólnék hozzá: Szerintem vagy vegyetek egy párásítót, vagy, ha ez anyagilag sok, akkor egy mezei párologtatót a fûtõtestre vagy vizes türülközõt, vagyis emeld a páratartalmat, mert ez nem lehet kifogás az alvásra. Ha már tudod, hogy nem száraz a levegõ, neked is könnyebb lesz következetesnek maradni. Amúgy, ha tényleg szomjas és félálomban is van, akkor megissza a vizet. Ellenkezõ esetben így látatlanban azt mondanám, hogy ez csak a mûsor része.
Szerintem, ha fel is ébred, és kimegy az álom a szemébõl, egyedül kell, hogy megtanuljon visszaaludni. Egy ideig nyilván mûsorozni fog, de ha megtanulja, hogy hiába, akkor csak kinyitja a szemét, "ellenõrzni", hogy minden ok-e, és már alszik is vissza.
A sírni hagyásról nagyon megoszlanak a vélemények. Én hagytam, és 3 nap alatt túl voltunk az egészen. Más ezzel nem ért egyet, évekig szenved az egész család, és szerintük így a jobb. Mindenkinek magának kell eldöntenie. Ami nálunk eltért a könyvtõl, az az, hogy én nem mászkáltam vissza idõközönként, mert nálunk az olaj volt a tûzre.
Könyv szerint sem simogatás, sem víz nem jár, csak néhány határozott, nyugtató szó és kész. Ki kell jönni.
Amit csak te tudsz eldönteni, az az, hogy biztosan minden minden rendben van-e és csak hisztizik vagy van-e v.mi, amit így akar közölni. Ha biztosan érzed, hogy elhatároztad magad, akkor nem szabad határozatlannak mutatkozni, mert azt megérzik a gyerekek és ki is használják.
Sok sikert!
 
 


Sziasztok!

Ágci:ladanyikata@freemail.hu

Köszönöm a biztatást, de én már attól félek valami baja van. Most éjjel is nyaogva dobálta magát csukott szemmel 11-tõl 5-ig 10 perces megszakításokkal.
Akkor is álljak neki, ha a foga jön? Mert 3 örlõ és 2 szemfoga jön egyszerreKép

Várom a levelet, és köszi a biztatást. Nagyon irigykedem, hogy itt olvasva mindenki sikerrõl számol be......

Puszi, és köszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


Kata!

Szerintem fogzásnál ne kezd el. Lehet, hogy álmodik valamit, és amiatt mocorog, sírdogál, Borinak is volt egy ilyen korszaka, de magától elmúlt.
Ha elkezded, mindenképpen menj be hozzá. Igaz, hogy eleinte úgymond "olaj a tûzre", de csak így fogja fel, hogy biztos lehet abban, hogy törõdsz vele és ott vagy, ha baj van...

Puszi:

Dia
Dia
 


Köszönöm Dia, akkor még várok, ha kijöttek a fogak, jelentkezem bizattásért, és belekezdek. A védõnéni azt mondta már nagy hozzá. Szerintetek is??

Puszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


A könyvek szerint téved. Az egyik az 5 éves kort írja, a másik, ha jól emlékszem, azt mondja, hogy bármikor kezdhetõ a tanítás.
 
 


Sziasztok!

Akkor belevágunk fogmanók után.
Bár, érdekes dologra jöttem rá tegnap.
1.) Fürdés után, amikor bejöttünk a nappaliba, nem ment a tv. Mesét olvastam, sokat, nem mindig figyelt, de aláfestésnek jó volt.
2.) õ állandóan pörög-forog az ágyában, (ami kicsit szûk, nem szabvány mert Após gyártotta), és mindig elakad. Amikor köztünk alszik, is ezért nyafog, mert vagy a párnákban, vagy bennünk akad el.
3.) Délben sosem sírva ébred, lés és végigalszik 2-2,5 órát.

Most éjjel, mondván hagyjuk apát pihenni, a nappaliban kihúztam a kanapét, ha éjjel nyafi, odajön hozzám. Hát már 1/2 11-kor szólt. Érdekes, most nem sírt, hanem méltatlankodva magyarázott. Szerintem rosszat álmodott. Kivittem, és mivel volt egy saját térfele, pörött-forgott, de csak úgy nyögdécselt álmában, nem hisztizett, mint a többi éjjelen. De most 3-ig én nem aludtam, mert attól féltem, úgy pörög, hogy legurul az ágyról. Úgyhogy most éjszakára kitalálok valamit. De Apa boldog volt, 1/2 6-kor ébredt elõször. Ezek szerint tényleg nem nyafizott, ha apa nem hallotta.
Ma éjjel asszem fürdés után a kiságyba tesszük, és ott mesélünk Neki. Mit tudtok, mi a maximum, amikor egy ilyen elsõõ betevésnél elalszik a gyermek? Mennyi idõ??

Megyek, mert rángat.

Puszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


Sziasztok,
Kata,
megkaptad a levelem?
Abban egyébként sokminden le van írva. A leghosszabb két óra, mi ki is húztuk addig, de van akinek jóval hamarabb megunja a gyerkõce. Szerintem ne a kiságyba tedd. Ha van egy kis fotel vagy vmi a szobájában, akkor vedd az öledbe, mesélj neki egy rövidkét, és utána mond neki, most alszunk, stb. és akkor tedd bele az ágyba. De leírtam részltesebben a levélben. Ha nem kaptad meg, jelezd nekem légyszi, és elküldöm még1x, azt hiszem bénáztam.
Minden jót:
Ágci

Kép
 
 


Ágci!

Sajnos nem kaptam meg........Kép

De köszi a fentieket is!

Puszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


Még annyira jöttünk rá, hogy pontosan 2,5 óránként ébred.
lefekszik 1/2 9-kor, aztán 11-kor. aztán 1/2 2-kor. aztán 4-kor, majd fel kell 1/2 7-kor.
Na, ezzel mit tegyünk???

Kata
LadányiKata (ladán
 


Sziasztok!

Közben elgondolkodtam, hogy itt minden beszámoló így hangzik nagyjából: "hétfõn másfél óráig mászkáltunk be, kedden már csak egy, szerdán háromnegyed, csütörtökön fél, pénteken negyed, szombaton már csak 10 perc volt, és vasárnapra végigaludta az éjszakát!"
Az lenne a kérdésem, hogy itt senki nem írta le, hogy oké, lerakta nyolckor, tízre elaludt. De akkor nem is kellt fel többet????? Vagy éjfélkor felkellt, és akkor kettõre aludt el, stb stb.....tehát mi van az éjszakai felkelésekkel? Azok rögtön elmaradtak, vagy ugyanúgy aludt vissza, mint az elsõ letételnél? Mert Peti írtam már, éjjel csak megkapja az üvegét, és már alszik is. Igaz, nagyon sokszor felsír, és menni kell, így elfogy akár fél liter tea is egy éjjel...Kép Muszály a teát megvonni? Mert most egy érdekes eset volt. Most délben már elég fáradt volt, nem is ebédelt szinte, megpróbáltam, hogy nem a hintába, hanem az ágyába teszem.Mert sosem aludt még el a kiságyban úgy, hogy ébren tettük le. Most letettem 1/2 1-kor, nyafogott (nem is nagyon), 3 perc múlva bementem, kapott inni (nagyon
nagyon nagy baj????) kijöttem, 4 perc múlva mentem megint, akkor mesimiztem, mondtam, hogy Anya Apa azt szeretné, ha megtanulnál elaludni, hogy kipihentek legyünk mindannyian, akkor anyunak is jobb a kedve napközben, többet tud veled játszani, stb stb. Akkor már nyugodtan feküdt, (de ivott).
Na, aztán amikor 7 perc múlva menni akartam, már aludt. Azért ez is valamiKép, nem? Az ivás nagyon nagy gáz????
Attól félek, ha nem kap inni, nagy hiszti lesz.
Délben is lehet kezdeni ezt az altatás-szoktatást? Reménykedhetek szerintetek, hogy akkor este is mûködni fog ez a dolog? Csabi azt mondja, a kislámpáját hagyjuk égve. Na de ha felébred, és már nem ég????

Na, adtam nektek válaszolnivalót....

Puszi, köszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


Kata!

Megértem a dilemmáidat, amikor mi kezdtük, nekem is ezer kérdésem volt. Hála Ágci levelének belevágtunk és tényleg néhány nap alatt rendbejött az alvás.
Megpróbálok rövid lenni:
1.éjjel egy óra sírás után ülve szunyókált Réka kb. 2 órán keresztül, aztán aludt 6-ig egyhuzamban, gondolom jó fáradt volt. Ekkor megint nekiálltunk 1, 3 majd 5 percenként visszamenni, de szegénykém csak ücsörgött, már nem tudott elaludni és már világosodott is.
2. éjjel elalvásnál már nem volt gond, éjjel 2* kelt fel, de nagyon hamar visszaaludt. Én úgy veszem észre, hogy akkor könnyebben megy, mert annyira nem ébred fel.
Nagyjából ennyi volt a dolog, még az elsõ héten volt egy-két ébredés éjjel, de semmi komoly.
Viszon szerintem az fontos, hogy ne kapjon inni, mert megeshet, hogy azért fog felébredni késõbb, mert tudja, hogy akkor kap valamit. Egyik ilyen alvásról szóló könyvben ezt félreértésnek nevezik. Nem valószínû, hogy szomjas a gyerek, csak ezt szokta meg. De hozzáteszem, hogy te vagy az anyja, te látod, hogy mire van szüksége.
Mi még azt is betartottuk, hogy hozzá sem értünk - ez nagyon nehéz volt.
Nappal nálunk nehezebben megy a dolog, nem is nagyon erõltetem, már csak azért sem, mert mi sokat vagyunk úton és elég sokszor alszik Réka a babakocsiban.
Kislámpa szerintem felesleges, elég ha kintrõl beszûrõdik neki valami fény elalváskor, éjjel meg úgyis egyforma sötét van, olyankor jobban látunk. (szerintem)

Sok sikert és kitartást!

Zafi
 
 


Szia Kata!

Én anno leírtam, de akkor most is leírom, hogy Bori is ébredt még éjjel az elsõ négy napon. Nálunk az éjszakai visszaaltatás hosszabb ideig tartott, mint a lefektetés. Aztán az ötödik napon végigaludta az éjszakát, utána még volt egy-két nap, amikor felébredt éjjel, de a 10. naptól már aludt minden éjjel, mint a bunda. Szóval, kitartás. Ha már elkezdted, tarts ki, ha abbahagyod, azzal csak a gyerek bizonytalanságát növeled.
Innivalót azért nem érdemes neki adni, mert akkor ez lesz az ok, amiért a megébredésbõl érdemes teljesen éberré válnia, azaz ez is ok a totális felébredésre. Ugyanolyan, mintha cicit vagy ringatást vagy éneklést, simit követelne.
Zafival ellentétben én mondjuk hozzáértem, de csak annyira, hogy megsimizgettem, adtam neki újra egy puszit, jóéjt kívántam. Így is megtanult elaludni, nem simivel aludt el, szóval még ébren otthagytam.
Borinál égett is a lámpa, amikor lefeküdtem én is, csak akkor oltottam el, de mi mondjuk egy szobában alszunk, tehát nekem még szükségem volt a fényre. Neki nem kavart be.

Puszi:

Dia
Dia
 


Sziasztok !

Hát, érdekesen alakulunk.
Nagy lépést jutottunk elõre. Tudjátok, peti amióta megvan, hontában alszik el. Elõször a felakasztott bébi-hordozó, késõbb egy speciális, altatásra nagypapa által gyártott dönthetõ támlájú hinta.
Most kb 3 hete eleinte néha-néha (monjuk egy héten 2-3 szor) hol délben, hol este az ágyába raktuk ébren, és ott voltunk amíg el nem aludt. Aztán nagyjából egy hete ha megkérdezem, :-"álmos vagy ? Menjünk aludni?" akkor megy a szobájába, és kéredzkedik az ágyába. Az ivás mondjuk megmaradt, és szerda óta csak víz cumisüvegbõl (egyébként lótás-futás-játszóterezés közben yippy), és azzal fekszik le délben. Esze kakaóval/tejjel és azután is kér vizet. Napról-napra könnyebben, hamarabb aludt el. Eleinte volt úgy, hogy már hasrafordult, felpúposította a seggét, simiztük a hátát, és egyszer csak felpattant, és kikéredzkedett. (persze kivettük, mert 3,5 dl kakaó után nam kockáztattunk meg egy hiszti-hányást), aztán másnap már csak jött-ment az ágyában. Tegnapelõtt kapott elõször ott kakaót, megitta, vizecske, kis nafi elaludt. Tegnap már csak lefektettem, elfogyott a kakó, elkezdett nyafogni, majd meggondolta magát, hasrafordult, és aludt.
Mondjuk afogai még mindig jönnek (szerncsére már nem örlõk, abból már csak egy darab örlõnek az egynegyede van vissza, az utolsó (egy pár hónapig) alsó kettõ szemfog nõ, így meglesz a 16 foga, amit 2 éves korig kell növeszteni)
Az elmúlt napokban sokszor kellt éjjel, most éjszaka már csak így: lefeküdt szépen 9-kor, Apa felzörögte 11-kor, de egy pillanat alatt visszaaludt, majd én mentem 2-kor, Apa 4 körül talán, majd 6-kor vittem a kakaót, és 7-kor kelt. Ez már egész jó, az elmúlt hetekhez képest, amikor köztünk kötöttt ki már kettõkor minden éjjel. Ez azt jelenti, hogy nem lehetett egy pillanat alatt visszaaltatni. Most az ágyában volt 7-ig.Kép

No, itt tartunk, még egy kis drukkot kérünk.
De uugye ez már haladás, hogy az ágyában alszik el???

Puszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


sziasztok!
Jó ideje nem jártam erre, de most érdekes dolgokat olvastam.Ha a gyerekekrõl szóló hozzászólásokat olvasom bármilyen témában, mindig eszembe jut az a megállapítás, hogy minden gyerek különbözõ, és minden anya különbözõ. Én úgy gondolkodom, soha nem szólok meg egy anyát sem, egy módszert sem, mert szerintem minden anya saját maga ismeri legjobban a gyermekét, s úgyis aszerint cselekszik, amit a legjobbnak talál. Természetesen amikor az ember már nagyon fáradt és elkeseredett mindent kipróbál, s néha lehet hogy ez a baj. A kislányom két és fél éves, mindig is rossz alvó volt, éjszaka sokszor felébredt, s mindig más volt ami megnyugtatta. Én úgy gondolom, ha egy kisgyerek éjszaka felébred, annak valami oka van. Vagy valami átmeneti, de az is lehet, hogy komolyabb, pszichés. Egy kisbaba azért soha nem ébreszti fel magát, hogy hisztizzen. Szerintem mi szülõk csináljuk éjszaka a mûsort. Ezt egyáltalán nem kritikaként írom, hiszen én is beleestem sokszor ebbe a hibába. Aztán rájöttem, hogyha mindent megpróbálok a saját és a kislányom ritmusában csinálni, akkor sokkal hamarabb megoldódik minden. Ez persze sok lemondással jár, de én úgy érzem, megérte. Konkrétan az alvásnál ez úgy volt, hogy este a fürdés után vacsorázott, de utána nem volt TV nézés(napközben sem nagyon van), sem nagy rohangálás, elvonultunk a szobába, félhomály, csendes zene, a kiságyban hallgatta a mesét, s úgy aludt el ha fogtam a kezét. Az utóbbi idõben aztán már egy órába telt hogy elaludt, s ez néha nekem túl hosszú volt. Próbáltam az 1, 2, 5 percet, de nem sikerült. Telt múlt az idõ, s pár hete elhagyta a délutáni alvást, de azért egy órára leteszem a kiságyba, elfogadja, pihen, beszélget, s így most mire este van valószínûleg fáradtabb, már nem kell fognom a kezét, sõt ki is jöhetek, és 9 órakor gond nélkül elalszik 5 perc alatt. Éjszaka nem nagyon ébred fel, vagy ha igen egyedül visszaalszik, s reggel általában 9 órakor ébred. Helyreállt a rend, s úgy érzem ez így mindenkinek jó. Egy biztos! Nincs tuti recept, sok mindent ki kell próbálni, s én úgy voltam vele, hogy amikor már a végkimerülés határán voltam, mindig adódott valami megoldás. Azt tapasztaltam, s próbáltam mindig ezt szem elõtt tartani, hogy egy kisbabánál minden rossz dolog csak átmeneti, szûnõ dolog és a szülõnek, fõleg az anyának ezt át kell vészelni. De talán ettõl olyan szép egy anya-gyermek kapcsolat.

Edina
 
 


Kép Nagyon szépen írtál! Öröm volt olvasni!
 
 


Remélem ez nagyobb segítség bárkinek mint egy konkrét tanács.
szeretettel Edina
 
 


Sziasztok:

Szeretnék bejelentkezni hozzátok, ugyanis alvás ügyben nálunk is nagy problémák vannak.
Bence fiam 2,5 éves, és még mindig úgy alszik el, ha benn ülök a szobájában.
Ha felébred, és nem vagyok ott, akkor ordít, mint akit nyúznak.
Olvastam itt Ágci leveléről. Én is szeretném kérni. hwd146@freemail.hu
Tegnap kezdtem az 1,2,5 percet.
35 perc után elaludt, és reggel 6-kor kellt legközelebb.
De, hogy ma mi lesz?
Van egy 6 hónapos húga, Ő velünk alszik a szemközti szobában. Ő még éjjel szopik, és a férjem 4 naponta éjszakás, tehát olyankor nem tudok egyszerre rohanni Bencéhez.
Ezért is jó lenne mielőbb, ha Bence megtanulna aludni egyedül.

Várom a leveletKép
Majd beszámolok a fejleményekről

Heni
 


Sziasztok!

Van egy 4 hónapos babám és sajnos nem tud nappal aludni. A reggeli szopi után, legkésőbb 9-kor felkel és utána egyszerűen egész nap nem akar/tud aludni, csak az esti fürdi után, ami 21-kor van. Nem is lenne baj, ha bírná egész nap, de nem. Egy idő után elfárad és akkor csak sír, nyűgösködik. Próbáltam altatni karon, babakocsiban de semmi. Már sétálni is szégyellek menni, mert egy idő után a kocsiban is ordít (szó szerint). Van valakinek valamilyen ötlete mit csináljak? Szoptatom és akkor szokott néha aludni, van amikor 2 órán át "eszik" és közben jót alszik, de ez szerintem nem kivitelezhető állandóan. Néha bebújtam vele a nagy ágyba, de ott nézelődik egy ideig, majd sír.
Köszi a segítséget.
Ria
Ria
 


Az én fiam 10 hónapos és még egyetlen éjszakát sem aludt át. Én is olvastam a könyvet, és ami az elalvást illeti be is jött. Viszont éjjel mindig elkezd nyöszörögni, ha nem kelek fel hozzá sírásba megy át, de ugye a könyv szerint éjjel is meg kell nyugtatni bizonyos idöközönként, csakúgy mint amikor elaltatod. Én inni adok neki, mert én is iszom néha éjjel. Szóval nem tudom, hogy igazán müködik-e ez a módszer. Tény az, hogy még két órát sem alszik egyfolytában, én meg már teljesen ki vagyok merülve fizikailag. Valamilyen homeopátiás dolog bejött valakinél?
Luca
Luca
 


Luca

Nálunk működik a dolog már régóta.Bár az éjszakát nem alussza át a fiam(11 hónapos),de csak egyszer kel hajnalban enni.Nagy melegben még egyszer előbb,de akkor iszik és magától lefekszik és alszik tovább.Este 8-tól alszik reggel 7-ig így.Az ivás miatti kelés nem mindennapos,csak ha nagyon meleg van.
eleinte nálunk is hasonlóan volt.Amikor úgy gondoltam,hogy sem szomjas,sem éhes nem lehet,nem adtam neki semmit,hanem bejárogattam hozzá.
Nálunk sem egyik napról a másikra ment,hanem mindig tolódott az első kelés ideje és beálltunk erre.

Anyapoc

 
 


sziasztok
nekünk is alvás gondjaink vannak igaz már 2,5 éves Emma és nemsokára bölcsibe megy szóval nem tudom helyesen tettem e hogy most kezdtem nála a 5 perces módszert, tegnap este engem akart hogy benn maradjak , de én nem tudtam maradni, az apja nem kellett neki és kicsit nyögve kb 10 perc alatt elaludt és egész éjjel fel sem ébredt, ez óriási dolog mert az altatás nálunk kb 1 óra , mesék mindig kell még egy utolsó összesen kb4 mese, hátsidi stb . éjjelente 2x kb felkel, de hamar visszaalszik kis hátsidi , tea, most hogy kánikula van. Régen rosszabb volt 9 hónapos korától, mióta a fogai jöttek kezd?dött az éjjeli ébredés és rontottuk fokoztatosan el az elalvást, addig nem volt semmi gond...ja onnan tudtam hogy a foga miatt ébred fel, mert ha cataflam cseppet adtam neki akkor végig aludt, de ugye azt mindennap nem lehet. 2 évesen varázsütésre egyszer csak 2 hónapig egyáltalán nem ébredt fel éjjel , pedig ugyanugy altattuk , ott voltunk vele stb. Már kezdtünk örülni aztán jött a nyár , a meleg és a szomjúság, szerintem összel megint nem adok majd neki inni, tavasszal sem kellett, amikor a jó alvós id?szaka volt.
A módszernél én is azt vettem észre , hogy ma du , amikor a magyarázat, hogy nagy lány vagy , egedül fogsz elaludni után kijöttem , kezdte a nyögdécselést és el is aludt volna , ha én nem megyek be a béna 5 pesrc után szabályosan, feküdt, dünnyögött, utána ugy feléledt, hogy ki akart szállni, még rácsos ágya van, ameddig lehet, és kiabált , hogy baj van , mert mondtam hogy akkor majd bemegyek ha baj lesz, meg hogy "nekem máj senkinem mesél" stb, szóval bemenetem , hátsidi 2 pesc mulva aludt...kiváncsi leszek az estére, aza az igazság hogy ln is szerettem vele beszélgetni esténkként és du, az éjjeli felkelések már gázosabbak...de most már 1 óránál is tovább tartott az altatás és ha kijöttem már tényleg semmire sem volt energiám...
Ágci lécci küldd el nekem is a módszert , amivel nektek is siikerült....gabor.somos@accenture.com cimre. köszi elöre is
szóval szerintem is olaj a tüzre a bemenetel, persze csak ha nem ordit, akkor jogos, de Emma szeintem már tudja , felfogja hogy nm hagyom itt örökre ha nem megyek be a szobájába , egy pár hónapos babánál persze még más a szitu.
üdv Somos Magdi
emmamama
 


Sziasztok!

Szintén hasonló cipőben járó anyuka voltam, : nem aludt el a babám, és éjszaka is sokszor felébredt. Mikor már élő-halott voltam, elolvastam ezt a fórumot, és kipróbáltam a Ti elmondásotok alapján ezt a módszert. 2 hét alatt Balázs megtanult egyedül elaludni, és éjjel sem ébred fel. ! :-)))))))))

Szóval csak egy kis kitartás kell hozzá, és mindenki nyugodtan tud aludni!

Docika
 
 


Sziasztok,
kislányom 23 hónapos. 2 hetes korától végigalussza az éjszakákat, rögtön 9-10 órával kezdte, majd 11-12 órát aludt egyhuzamban. Ebben semmi nem zavarta meg (betegség, fogzás, idegen hely). Mióta megtalálta z ujját (7-8 hetesen), gond nélkül alszik el, csak be kell tenni az ágyába, amit amúgy is nagyon szeret. /délutáni alvásai mindig rövidek voltak és régebben problémásabbak, sokszor felriadt 20-30 perc után. /
10 hónaposan kezdett el kicsit korábban ébredni, ilyenkor átvettük magunk közé, s sokszor visszaaludt ott, néha csak 1 óra múlva. 16 hónapos korában viszont egy hónap alatt hetente lefaragott 20 percet az alvásából egyre korábbi reggeli ébredésekkel, nyűgös volt ilyenkor, sírva ébredt, de a 9-10 órát így is megaludta többnyire, s köztünk néha visszaaludt még.
De! 21 hónaposan elkezdődött egy újabb folyamat: eleinte csak egy héten 2X-3X ébredt éjjel, különböző időpontokban, ilyenkor rövid magyarázat után vissza lehetett rakni, bár ő egyértelműen a mi szobánkba akart átjönni. Aztán az ébredések lassan mindennapossá váltak, majd már minden éjjel kétszer is felébredt, de gond nélkül vissza lehet rakni. Ezt még betudtuk életkori sajátosságnak, félelem, álmok stb. Mostanra viszont eljutottunk oda, hogy egyre több ébredéséből nem tud visszaaludni. bemegyünk, már szinte fekszik vissza maga, de 1-2-3 perc múlva szól újra, megint bemegyünk stb. Ezt képes másfél-két óráig csinálni, de volt eset már 4-5 órás menetre is, olyankor persze megint többször mondja, hogy át szeretne jönni az ágyunkba (ott csak úgy aludhatna, ha egyikünk kiköltözne onan, azt meg nem szeretnénk hosszú távon.) Visszaalvással együtt is sokszor alig 9 óra jön ki éjjeli alvásra.
szerintetek mit tudunk tenni azon kivül, hogy ha percenként feláll, akkor percenként bemegyünk órákig? Ha nem megyünk be, talán elkezdene sírni, s akkor lehetne a sírva hagyás? de jó ez, ha így nem sír?
Vol valakinek már hasonló tapasztalata: jó alvóból ilyen idősen rossz alvó? És ilyen gyors ütemben romló alvásprobléma?
 
 


Szia!
Az én gyerekem is mostanában minden éjjel többször is felébred Kép. Az a baj, hogy két évig el voltam kényeztetve, éjszaka általában sokat tudtam aludni Kép Én arra tippelek, hogy nálunk valami változás van (az életében, testileg, vagy lelkileg), amire még nem állt át.
Saját tapasztalatból kérdezem ezeket, lehet, hogy nálatok nem aktuális. Elég stimuláció éri napközben, megvan az elegendö testmozgás? Nem alszik esetleg túl sokat nappal? (A lányomnak a nyáron SOKKAL kevesebbre volt szüksége, de én továbbra is tettem az ágyba délkor... Aztán 5-kor keltünk reggel Kép) Nem éhes, szomjas?
Biztos végiggondoltad már ezeket, de ez jutott eszembe.
És még egy dolog. Mi több mint féléve együtt alszunk, de azelött kiságy volt, külön szobában. Volt azért jónéhány éjszaka, amikor felébredt a lányom, és órákig nem aludt vissza. Namármost ilyenkor kinek van kedve egyedül, a sötétben feküdni, amikor a szomszéd szobában ott van anyu és apu? (Tudom, ez nem segítség, de gondolj bele Kép!)
Lehet, hogy csak annyi a "probléma" hogy a kislányodnak megváltozott az alvásigénye, üteme, és Ti erre még nem álltatok át.

Kati
 
 


Mi bármivel próbálkoztunk a fiamnál 3éves koráig egyetlen egyszer sem aludta végig az éjszakát, volt hogy cirka 50szer kellett hozzá átmenni, de aztán egyszer csak megszűnt, és drasztikusan lecsökkent az éjszakai ébredések száma. Most is előfordul, hogy felsír, megsimizem, és alszik tovább, de ez már egyáltalán nem terhes számomra, inkább aranyos.

Lehet, hogy nem voltam elég következetes, de tény, hogy nem voltam képes órákon át sírni hagyni, próbálkoztunk ilyen megoldással is, de nálunk nagyon rosszul jött ki, alig lehetett aztán megnyugtatni, szóval maradt a kelegetős módszer. De túléltük, és most nincs gond az alvással.
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó