Orsi,
igen nálunk is érezhető, hogy egy kicsit bezavar a nagynak, hogy a kicsi most már mászkál, mindenhez hozzányúl.
Nálunk nagyon ritka, hogy a nagy bántja a kisebbet vagy túlszereti, de azért van. Én olyankor mindig azonnal és határozottan közbelépek. És bekapcsolom magamon a szokásos lemezt, hogy ő még kicsi, nem érti, nem tudja mondani ha nem jó neki, ha visít akkor ne csináld, bla bla bla. Persze mindig nézem az adott szitut is.
Ivánnak van egy gyengéje a búgócsiga. Ha bárki elkezdi pörgetni, Iván azonnal abbahagy mindent és rögtön a búgócsigához megy. Legutóbb ezt magyaráztam el Hanának, hogy ha épp nem akarja, hogy Iván az ő dolgai között rámoljon, akkor a búgócsigával elcsalhatja.
az egésznapos nyafogás sajna az én türelmemet is próbára teszi.
Nálunk az orditozásnak szinte mindig nyafogás az előzménye.
hiába tudom és látom, hogy "jogos" egy idő után felrobbanok tőle.
ilyenkor mindig elhatározom, hogy végre bevezetem az életünkbe a mindennap séta(hóban, szélben, esőben, kánikulában), ugyanabban az időpontban, ugyanazon útvonalon rendszert. Sajna ez nekem még sose sikerült
pedig biztos jót tenne nekem is.
a tűzoltás szerű trükköm a nyafogásra, hogy fogom a 2 gyereket és gyorsan elindulunk valahova, had szaladja ki a lábából a nyafogást.
Laura, a cserelehetőség szerintem a lehető legkorrektebb megoldás minden nem szabad helyzetben. Azt gondolom ez a nagyobb gyerekekre is vonatkozik. Szóval nem csak egyszerűen leállítjuk, hanem megmutatjuk elmondjuk mit lehet helyette.
Amíg kisebbek még viszonylag egyszerű, mert a bögre szinte bármilyen más tárggyal helyettesíthető. A nagyobbakknál már tök fontos, hogy átlássuk mire kellett neki a tiltott tárgy, miért akart felmászni oda ahova nem lehet és olyat ajánlani cserébe ami ezt pótolja.
pl: az embereket és állatokat nem szabad ütni, ha dühös vagy lapítsd ki ezt a gyurma darabot vagy kiabálj bele a mosógépbe.
Nálunk az egyik ilyen gyakori probléma mostanában a dobálás. Én épp azt csinálom, ami az Indi áétal belinkelt waldorfos cikkben is van, hogy mondom, sőt mutatom is, hogy mi az amit lehet dobálni. pl: pingponglabda (azzal nem nagyon lehet kárt tenni senkiben és semmiben)
valahol olvastam, hogy úgy kéne, hogy még mielőtt eldobja, gyorsan kicserélni a kezében a tárgyat. Na háterre azért nem látok reális esélyt, de hát nyilván minél előbb érdemes a nem kívánt tettet leállítani.
én még azt is szoktam alkalmazni, ha látom, hogy nagyon nem találja a helyét, hoigy feladatot adok neki. lehetőleg olyat amit a kicsinek még nem szabad, mert kicsi de bezzeg ő aki ilyen nagy már, mondjuk segíthet kipakolni a mosogatógépet.
na ezt tegnap este óta írom, szóval most elküldöm végre