Sziasztok!
Hat akkor megprobalom elmeselni, hogy hogyan is zajlott a mi szulesunk. Irodalmi remekmuvet ne varjatok tolem, ez nem az en mufajom
Szerdan reggel 8:30-ra kellett mennunk CTG-re, de elotte Eszter mar eleg rosszul aludt az ejjel, mert gyakorlatilag estetol kezdve mensis gorcs/fajas-szerusegei voltak, amik azonban mind erossegben, mind rendszeressegben nem tuntek igazan joslofajasnak. Volt, hogy egy darabig rendszeres idokozonkent jottek, majd egy idore teljesen elmultak (ami a korabbi elozmenyeket illeti, lehet, hogy van valami azokban a bevaltnak mondott praktikakban;)). Aztan reggel 7 utan, amikor felkelt, tobbnyire mar allandosultak ezek a tunetek, ugyhogy kezdett gyanussa valni a dolog

Bar nem akartuk nagyon beleelni magunkat, nehogy nagy csalodas legyen, amikor kajan vigyorral mondjak a szemunkbe, hogy "ugyan kismama, ez maganak fajas? azt majd biztosan meg fogja ismerni, menjen csak haza", biztos ami biztos alapon azert az osszepakolt taskat betaraztuk a kocsi csomagtartojaba, hatha megis. Jott a CTG, babuci eleven volt, kemenyen breakelt odabent, szivhangja kovette is szepen a mozgasokat, ahogy illik. De ami a fontosabb, hogy a masik gorben szepen tisztan kivehetoen rendszeres 6-8 perces mehosszehuzodasok ismetlodtek (tudom, nem fajas, mehosszehuzodas, a pszichomokus megtanitotta a szules elokesziton, az sms-ben is csak azert irtam fajast, mert keves volt a 160 karakter

). A CTG-s holgy (asszem o nem szuleszno), azert nem akart elhamarkodottan itelni, igy az orvosi vizsgalat elott inkabb csak finoman kilatasba helyezte, hogy akar meg ma szulhetunk is. Szerencsere remek idopont volt ez ahhoz, hogy a valasztott orvosunk bent is legyen, ne is mutson, ne is viziteljen, igy egy telefoncsorrentes utan mar ott is termett, es igy nem idegen orvos vizsgalta Esztert. Bar a vizsgalat szemmel lathatoan nem volt valami kellemes, a diagnozis, miszerint a mehszaj 2 ujjnyira ki van tagulva, azert fulig ero vigyort csalt Eszter arcara. Ugyhogy a hazamenetel, a szules elokeszito utolso eloadasa es a betervezett "meg egyszer utoljara kettesben etteremben vacsorazunk" cimu esti program hipp-hopp szertefoszlott. Azert miutan a CTG-s baratsagosan megjegyezte, hogy "hat lehet, hogy maga ilyen konnyen fog szulni" (tekintve, hogy az osszehuzodasok nem igazan voltak megterheloek), az orvos "megnyugtatta" Esztert, hogy "na persze, milyen jo lenne, ha ilyen fajasokkal meg lehetne szulni egy gyereket

".
Olyan furcsa volt, hogy barmennyire is keszultunk mar ra egy ideje, mar-mar surgettuk, turelmetlenul vartuk, hogy mikor indul be vegre, hihetetlennek tunt vele szembesulni, es valahogy ugy ereztem, akarmennyi ido is lett volna ra, erre nem lehetett volna elegge felkeszulni. Ezek utan Esztert atterelgettek a szuloszobara, engem meg lezavartak a kocsihoz a pakkert. Reszben babonabol, reszben az ertekek feltese miatt a fenykepezogepet es a kolcson kapott kamerat inkabb nem vittuk magunkkal, ugyhogy amig Eszter megkapta a legfrissebb korhazi divatot koveto szerkoit es egy masik CTG geprol is letekertek par tiz centi papirt, en futottam egy kort haza (szerencsere jo kozel lakunk, alig tobb mint 3km kocsival), berantani az emlitett elektronikat, meg akkor mar az elsot koveto napokra kulon pakolt motyot. Ezalatt gyorsan korbecsorogtem a leendo nagyszuloket, nehogy mar nekik nyugodt napjuk legyen;) Mire ismet a 2. emeleti szuloszoba ajtajaban lihegtem a lepcsozes utan (igy jar az, akinek a sportolas kimerul a lakas ajtajatol a kocsiig es vissza megtett tobb tiz meteres napi turakban), Eszter mar a csini kis rucikban feszitett vigyorogva (egyebkent le a kalappal, szerintem - legalabbis a helyhez kepest - tenyleg teljesen szalonkepes, mondhatni helyes kis haloinget adtak, ertem mar miert panaszkodtak, hogy a bazi nagy virito Uzsokis pecset ellenere rendszeresen lopjak oket

). Az osszehuzodasok rovid ido alatt bealltak oramu pontosaggu 5 percesekre, es nagyjabol fel percig tartottak. Egesz nagyuzem volt, egy ujdonsult csalad epp a szules utani 2 oras megfigyelest toltotte az egyik szuloszobaban (1 kulon es 2 egymastol fuggonnyel elvalasztott szuloszoba van), egy anyukan pedig epp akkor fejeztek be a csaszart, aztan mintha meg mas is lett volna, de bevallom oszinten, nem jegyzeteltem, aztan ezek a reszletek mar feledesbe merultek. Mi kicsit ucsorogtunk, lezavartuk az adminisztraciokat, legalabbis egy reszuket, gyorsan elokaptuk meg a magunkkal hozott utonevkonyvet -sosem keso;)-, aztan vartunk a sorunkra. Ezek utan jott a fazonirozas es tarsai, mialatt engem is ellattak a megfelelo oltozekkel, hogy ne logjak ki a sorbol. A kulon szuloszoba foglalt leven a dupla resz egyik feleben szallasoltak el minket atmenetileg, ahol rajzoltunk meg egy kis szivhangot, pontosabban tobbnyire csak rajzoltunk volna, ha a kis tornasz nem maszott volna el mindig az erzekelo alol

Itt mar azert kezdte Eszter valamivel nehezebben viselni az osszehuzodasokat, elkelt egy kis derek masszirozas kozben. Kozben csendben felszabadult a kulonallo szuloszoba, ugyhogy szepen atcuccoltunk kamerastul, fenyekepezostul, allvanyostul, a szulesznok csak mosolyogtak, hogy milyen komolyan felszerelkeztunk

De hat megis csak egy potolhatatlan alkalom, nem igaz? Kozben kiprobaltuk egy kicsit a setalast, az agyon ucsorgest, a fekvest, es volt egy sor virgonckodas a labdan is

. Lassan mar del is elmult, a fajasok erosebbek lettek, es mar masfel percig is eltartottak, de surusodni nem akartak, tovabbra is 5 percesek maradtak. Kozben a valasztott orvosunk egy muteten asszisztalt, de meg mielott a mutobe ment, elore kozolte, hogy majd a mutet utan burkot repeszt. Nem sokara elo is kerult, es megvizsgalta Esztert, ha jol emlekszem, ekkor (bo) harom ujjnyira volt kitagulva, es az egyik fajas alatt 13:15-kor megejtette a burokrepesztest, ami szemmel lathatoan nem volt egy leanyalom, legalabbis Eszter szamara (de ahogy hallom, van aki eszre sem veszi). A beharangozottaknak megfeleloen itt mar kezdtek felgyorsulni az esemenyek, az osszehuzodasok rovid ido mulva mar 2-2.5 percenkent kovettek egymast, nagyjabol masfel percig tartottak, es mar kifejezetten nehezen elviselhetoek voltak. Itt mar valahogy semmi nem akart jo lenni, sem a fekves, sem az allas, sem a labda, sem egyeb, itt mar igazan szukseg volt a batoritasra, a tamaszra. Mindenesetre a muvelet meghozta a kivant hatast, nem tul sokara mar kitolasra keszen fekudt Eszter az agyon (vagy szuloszek vagy hogy hivjak). Hogy ez idoben mikor volt, mar nem tudom megmondani, de hirtelen annyira beindulni latszottak az esemenyek, hogy alig tudtam az allvanyra hajitani a csore toltott kamerat (na nem mintha ez lett volna a legfontosabb, de ha mar elhoztunk, sajnaltam volna kihagyni, hogy ujra at tudjuk elni az elmenyt kesobb, persze csak mi ketten

). A szemelyzet nagyon kedves, tapintatos es figyelmes volt, mintha nem is korhazban lettunk volna;). Jol lathatoan osszeszokott csapatot alkottak (a szuleszno mellesleg az orvosunk maganrendelesen is ellatja az asszisztensi/titkarnoi feladatokat, igy nem idegenekkel voltunk korulveve). Aztan elkezdodott a kitolas, ami a beharangozott “2-3 nagy tolas”-tol azert eleg tavol volt. A doki lelkesen hajtogatta, hogy “ez az, Eszter, most kakaljon be!” (ami Eszternek a kovetkezo ejszaka tobbszor is visszhangzott a fuleben

), es Eszter is jol lathatoan beladott apait-anyait, a baba valahogy csak millimetereket haladt elore. Eleg ijeszto volt latni, ahogy a doki Eszter combjaval szkanderozott (ugyanis a kezevel a jobb combjaba kapaszkodott, es vallbol befeszitve a konyokevel nyomta a hasat), ettol a “kivulrol is nyomjuk”-tol valahogy mindig tartottam, mar akkor is, mikor csak olvastam rola. Nehez elkepzelni, hogy valakinek a hasan keresztul preselgessenek egy kisbabat anelkul, hogy baja essen. Aztan latva, hogy nem nagyon akar haladni a dolog, beadtak egy adag oxitocint. Ettol aztan tenyleg minden eddigit felulmulo es hosszan tarto fajas indult, amit szegeny Eszternek maradektalanul ki kellett hasznalnia. Ahogy elerkeztunk oda, hogy a kis hajas buksibol kb. masfel centi kilogott, onnantol mar tenyleg igaz volt a 2-3 nagy tolas, es pikk-pakk egy kis gatmetszes es minden energiat beleado erofeszites utan kint volt az egesz feje, majd slutty, es a teljes pici teste

Kis maszatos, kokadt pici baba pihegett a szuleszno keze kozott, aki egy kis trutyiszippantgatas, es par elenkito popsicsapkodas utan megmutatta, hogy semmi szukseg ra, hogy ot elevenitgessek, es kieresztette a kis hangjat. Amit sosem fogok elfelejteni (es a kirakott kepek kozul az elsot megnezve mindig ujra es ujra elerzekenyulok, ahogy hallom a fejemben), amint alig fel perccel az elviselhetetlennek tuno fajdalmak es a kuzdelem majdnem feladasa utan Petrat meglatva Eszter konnyes szemmel, elszorulo hanggal mondja, hogy “megerte, nem is fajt annyira, draga kicsi Petram!”. Nagyon buszke vagyok ra, en biztos nem tudtam volna vegig csinalni. Lehet, hogy utolag es kivulrol nezve konnyu es relative gyors (elso) szules, de akkor es ott biztosan hatalmas kuzdelem aran 14:50-kor gyonyoru babat hozott az en csodalatos felesegem a vilagra: a mi pici Petra Jazmin kislanyunkat

Lehet, hogy szentimentalis, es gyenge vagyok, de nem tudtam megallni konnyek nelkul. Aztan alig 1-1.5 perc Eszter hasan toltese utan johetett a koldokzsinor elvagas, amin mar akkor jot kuncogtam magamban, hogy mekkora parasztvakitas: felhelyezik a kis csipeszeket a koldokzsinorra, hogy elszoritsak, majd mindentol biztos tavolsagban pontosan megmutatva a helyet elvagatjak az ifju apukaval a koldokzsinort, hogy meglegyen a lelki bekeje, aztan amint ezt nyugtazta, ok elvagjak ott, ahol kell, ugy tisztessegesen

. Ezt kovetoen maris pancsi vart Petrara, ahova villamgyorsan kovettem is kamerastul-mindenestul. Sikerult is megorokiteni minden mozzanatot. Kis kakibol kimosas utan (ugyanis a kisasszonynak elso dolga volt a nagy ijedtseg utan, hogy letegye nevjegyet az uj, ismeretlen vilagba lepve

) kovetkezett a mindenre kiterjedo atnezes, megvan-e keze-laba, van-e rajtuk eleg ujj, minden kis nyilas szelel-e. A merleg a komoly mazsak alatt egeszen 3600g-ig ment fel, hosszra 56cm-esnek mertek (bocs a korabbi 53-ert, de hogy az apuka ne unatkozzon, vele toltetik ki az adatlapot, ami nem is olyan trivialis mutatvany akozben, hogy az ember a kamerat is igyekszik az ifju mediasztaron tartani, igy aztan rosszul emlekeztem a meretekre, de azota visszaneztem a felvetelrol

). Szegenyke ossze-vissza szipakolta magat a mindenfele trutyival, igy sokszori ismetlessel szivogattak ki belole az anyagot, es meg egy kicsit utana is szorcsogott, de hat igy jar aki telhetetlen

Aztan mikor veget ert a sok molesztalas, jo alaposan bebugyolaltak es kis gurulo kocsiba raktak, ahol egy kicsit en maradhattam kettesben vele, amig Eszter vegzett a mehlepennyel. Ezutan visszamentunk hozza mar Petrastul, es egyutt vartuk meg, amig elvegzik rajta a tisztogatast, gatvarrast es egyeb szukseges mutatvanyokat. Ez alatt meglepetesszeruen megerkeztek anyosomek, akiknek volt szerencsejuk majdhogynem hamarabb meglatni elso unokajukat, mint azt sajat anyja tehette, es rogton kozoltek, hogy ram hasonlit (na persze - gondoltam - meg korabban olvastam, hogy egy ujszulott szandekosan nem hasonlit senkire, hogy az onmagat apanak hivo ferfi biztosan magaenak erezze, es felnevelje, kesobb meg mar ugyis megvan a kotodes

). Nagyjabol egy ora telt el, mire mindennel vegeztek, es ekkor kerult vissza a kis csoppseg a mamahoz vegre ismet testkozelbe, ahol megtortent az elso cicire teves is, tobb-kevesebb sikerrel

Itt meg egy orat tolthettunk el ezek utan harmasban (bar en az elozetes ismertetesek alapjan sokkal intimebb es nyugodtabb egyuttletre szamitottam), ami alatt Petra hunyorogva, csendben, megilletodve aprankent probalt ismerkedni az uj vilaggal, es a vilagon a legfontosabbal, az edesanyjaval - kivulrol;). Azutan Esztert atkoltoztettek a korterembe, Petrat pedig elvittek megfigyelesre, es itt veget is ert az en szerepem. Azota sajnos meg sem erinthettem, es amig haza nem jonnek, nem is tehetem, ami annyira messze van meg

, de majd akkor!

Hat, nagyjabol ennyi volt a mi gyonyoru pici lanyunk vilagrajottenek tortenet. Remelem nem untattalak vele Titeket nagyon, ha valamit kifelejtettem, majd nemsokara bepotolja Leszter (amig bent vannak, addig is olvassa a babanetet kinyomtatva). A
korabban emlitett cimen folyamatosan teszek fel frissebb kepeket, szal ha valakit erdekel, par naponta vissza lehet latogatni. Aztan ha egyszer lesz ra egy kis idom es erot veszek magamon, majd formailag is gatyaba razom, hogy ne csak ugy odadobva legyenek azok a kepek, de ez most valoszinuleg nem fer bele.
Leszter es a rogvest masfel napos Petra udvozletet kuldi mindenkinek!
Leszter kispapaja