Eszti ügyes kis halacska
Curse, ha jól csinálják a családi napközit, semmi különbség, ill abban van, hogy ezért fizetünk, nem csak a kajáért (nekünk is 300ft). A mi környékünkön 4-5 CsaNa is van, és jó nagy eltérések mutatkoznak, egyikben 70 az egész havi ellátás, a másikban 40. Egyikben olvasni tanítják az egyéveseket

, a másikban koszosan és meztelenül fetrengenek az udvaron

Egyikben képzett ovónénik dolgoznak, a másikban 500 ft-os órabérért betanított munkások háromcentis műkörömmel...
Én megnéztem az összeset a környékünkön, az alapján választottam.
Elsősorban az óvónénit néztem, de ez becsapós, mert azóta mióta Isti idejár, az az óvónéni már nincs, aki nagyon tetszett

viszont a másikat régről ismerjük, a fejlesztőben dolgozott azelőtt, és ő is ismerte Istit, ez nagyon sokat számított!
És van egy új óvónéni is, fiatal, főiskolás még, de nagyon lelkes és ügyeske, és Istinek nagyon tetszik, úgyhogy kit érdekel, hogy skorpió van a bokájára tetoválva?
Nekem az is fontos volt, hogy legyen többé-kevésbé stabil napirend, és foglalkozzanak is a gyerekkel, persze normális dolgokat - gyurmázzanak, nyomdázzanak, hajtogassanak, mondókázzanak, énekeljenek...
És ebben is nagyon klassz ez a CsaNa - főleg a fejlesztős óvónéninek hála, mert lisztsógyurmáznak és babbal-lencsével díszítik, krumplinyomdáznak, rajzolnak, szinte minden nap van egy fél-3/4 óra szöszmötölés, ráadásul természetes anyagokkal, ami több mint szimpatikus

és levegőn is vannak legalább 1 órát (rossz időben meg ugrálóváraznak bent), tízórai után (ami fél10-kor van, és tök pontosan tartják)
Fontos volt a hely is, de ez már tényleg csak 3. körben, hogy tiszta legyen, kellemes, és NEM BALESETVESZÉLYES. Itt minden konnektor be van dugaszolva, szépen van nyírva a füvük (saját kis játszóterük is van, ez már a luxus kategória

, egyszerűek, de kedvesek a játékok, van háziállatuk is (2 teknős, akiket etetnek-gondoznak), és minden nagyon kis tüchtig, rendes, minden gyereknek szekrénykéje van, jele van, akár egy oviban
Inkább nem is mesélem, miket láttam máshol
És végül az is szempont volt, hogy megfizethető legyen, és fura de valahogy a legunszimpibbek voltak a legdrágábbak
Most kajával együtt 25e-ből kijön egy hónapra Isti napközije, úgy hogy heti 2-3 napot jár. A teljes hónap itt 40 lenne.
Még egy klassz dolog: a CsaNában nincsenek elhatárolt csoportok, se korcsoportok, és együtt van mindenki az 1 évestől a 3 évesig, és ez rengeteget számít a gyerekeknek, hogy miket látnak/tanulnak egymástól, a nagyok segítik is a kicsiket, és nincsenek sokan ahhoz (általában 3-7 gyerek van, de szept-től picit többen lesznek és nem lesz ennyire változó a létszám), hogy mindenki mindenkire figyelhessen, és az óvónők akár egyenként is foglalkozzanak velük.
Végülis bár nem ezzel reklámozzák magukat, minden adott a reformpedagógiai szemléletű neveléshez