Zsanci, a diéta nagyvonalakban és az én magánbelekotyogásom, hogy fogyókúrának mit gondolok róla:
Az alapvetés, hogy napi 6x étkezel (szigorúan reggel 7-kor kezdve és onnantól 3 óránként), és minden étkezés meghatározott szénhidrátbevitel legyen, ez grammra meg van határozva. A szénhidrátok sem egyformák, vannak a gyors és lassú égésűek (mennyire gyorsan emeli meg a vércukorszintedet), ezeknek az aránya is meg van határozva az egyes étkezésekhez. Pl. az én tízóraim 20g CH, ebből 10 gyors, 10 lassú.
Gyorsnak számítanak: tejtermékek, gyümölcs, gyümölcskészítmények, krumpli
Lassú: gabonák, zöldségek, kenyér, hüvelyesek stb.
Egyéni hogy kinek melyik napszakban hogy szuperál az inzulintermelése, úgyhogy mindenkinek más a szénhidrátelosztása is az étkezések között.
Szabadon ehető: aminek nincs CH értéke vagy nagyon nagyon nagyon alacsony: hús, hal, sajt, túró 10dkg alatti mennyiségben, és a Bártfaisok szabályai szerint minden zöldség aminek 5g alatti a CH-ja, és kevesebb mint 200g-ot eszel belőle (ez nekem fura, de ezt mondták!)
Ennek az egésznek a lényege, hogy jó szénhidrátokat egyél és annyit, hogy nagyjából kiegyensúlyozott szinten tartsd egész nap a vércukorszinted. Szerintem ez egy nem terhes és főleg nem terhes cukros nőnél kicsit máshogy működik, mint ilyen "extrém" esetekben, úgyhogy így egy az egyben ezt nem csinálnám fogyókúrának. Nem is szólva a méricskéléses időelb***ásról.
Viszont! Amit én nagyon hasznosnak tartok benne, és amivel szerintem tök jó fogyókúrát lehet csinálni belőle, ami nem extrém, de tök egészséges:
- a napi 6x-i étkezés azonos időpontban (mondjuk ha nem eü. diéta, akkor szerintem elég ha kb ugyanakkor, nekem elvileg +- negyed óra eltérés engedett)
- "portion control", Amerikában már buzzword, nálunk meg sehol sem látom kiemelve, pedig szerintem tök fontos lenne: ha csak annyit eszel amennyivel jóllaksz, de nem degeszre tömöd magad, máris kevesebb lesz a kalóriabevitel. Én ugye most minden méricskélek, és most látjuk mennyivel durván többet eszik az ember ha csak úgy kedve szerint, mint ha van valami kontroll. Ez a legjobban úgy valósítható meg a hétköznapi életben, ha nem a teljes tál ételt viszed be az asztalra, hanem kiadagolod a konyhában. Kisebb a kísértés a repetára, és ki kell menned érte, tehát nehezített a pálya.
- egészségesebb szénhidrátok: teljes kiőrlésű a fehér liszt helyett, barna rizs a fehér helyett, t.k. tészta a sima helyett stb
- száműzve minél több készkaja cucc amiben cukor van. Pl üveges tésztaszószok, levesporok, ketchup stb. Eddig is ritkán éltem vele, de most meg látom, hogy mennyire durván mindenben cukor van, ráadásul nem is kevés. És létezik s.k. készíthető vagy megvehető alternatívájuk csak elhatározás kérdése.
Azt, hogy mennyi legyen a gyors és mennyi a lassú égésű szénhidrát és ezt hogy kell elosztani, ha az ember nem cukorbeteg, csak egészségesen akar étkezni, azt nem tudom. Néhány éve nagy divat volt a GI Diéta, ami ezzel operál, szerintem a Norbi is valahogy erre alapul (csak gagyi, szerintem), itt egy cikksorozat róla:
http://www.origo.hu/noilapozo/eletmod/2 ... zelek.html
http://www.origo.hu/noilapozo/eletmod/2 ... gyito.html
http://www.origo.hu/noilapozo/eletmod/2 ... kresz.html
Amúgy elkezdtem összerakni egy blogot erről az egész cukormizériáról, mert annyira kevés info elérhető a neten, gondoltam legalább amit én megtudok és tapasztalok, azt megosztom. Majd szólok ha kész.
Votiv, ez a koleszterin ez egy gázos kérdés, mindenhol mást olvasni, mindenki mást mond. Mindkét szülőmnek magas, mindketten kipróbáltak már mindent, de semmi nem vitte le, úgyhogy csak legyintenek, és nekem is azt mondják ne parázzak rajta, genetika. Nekem úgy egy éve magas, most nem törődök vele, de azért terhesség után megpróbálom majd lejjebb tornászni, de ha nem megy, hagyom a fenébe. Az az érdekes, hogy a férjemnek is velem együtt lett magas, pedig nem ettünk egészségtelenül.
Ez a sorozat jól hangzik, megnézem a linkeket, köszi!