Új privát üzeneted érkezett!

Kíváncsi vagyok hány gyermeket érint a kérdés, hány településen megoldatlan az óvoda kérdése!!

Az alap-problémám: miért nem mehet oviba az a 3 éves gyermek, akinek kisebb testvére van?? Miért kap ezért hátrányos megkülönböztetést!! (Hozzáteszem: mi jókor voltunk jó helyen, így az én lányom jár oviba, de tudom, hogy más településeken, illetve nálunk is a korábbi években és most is gond ez!)

Írjatok pozítiv példát is. De írjátok meg azt is, ha nálatok is így van!!
Valamit tenni kellene, mert ez nem igazságos!!

Nagyon szeretek a lányaimmal lenni, de tudtam (és az elmúlt év be is bizonyította), hogy 3 évesen szüksége van a gyerekközösségre. Én és a tesója nem társ már!! Persze csak fél napig járatom, hiszen nem lepasszolni akarom, vagy megszabadulni tőle.
És nekem senki ne mondja, hogy könnyebbség, ha a nagy oviban van fél napot!! Reggel kelni időben, mert be kell érni, télen felöltöztetni két gyereket (ha kocsi van kicsit könnyebb) Nálunk az ovi negyed óra séta (ha nem kapunk sorompót), de tudom, hogy BKV-t sem könnyebb igénybe venni, ha két gyereked van. Bevásárlás a kicsivel, esetleg egy kis séta, játszó. Aztán futi haza ebédet főzni, mire a kicsi elálmosodik irány az ovi vissza. Hazafelé jó esetben "csak" sír a kicsi, de mi van ha elalszik, ha kiveszem a kocsiből felébred, és oda az egész délután (ismerős?). Délutánra marad a takarítás, mosogatás, mosás, vasalás, stb. És akkor még szorítsd bele az idődbe, hogy nem ártana a gyerekekkel is foglalkozni!!
De ez már örömteli probléma, mert jár a gyerekem oviba :!:

Miért van az, hogy egyes helyeken (lakótelepek?!) lasszóval fogdossák az ovisokat, máshol, meg nem veszik fel!!
Remélem érthető tudtam lenni, és másokat is piszkál ez a helyzet. Keressünk olyan fórumot, ahol tiltakozhatunk. De először tudni szeretném, hogy csak az én baráti körömet érinti-e a kérdés, vagy országosan ez a helyzet!?

Üdv

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
 


Szia!
Nállunk ugyan ez a helyzet,ha megtudják,hogy van kistesó nem mehet a gyerek oviba,sőt ha nincs tesó akkor is kell munkáltató igazolás,mert ha otthon vagy nem viheted.
De ha van munkáltatóid akkor is rendszeresen interjúvolják a gyrekedet,hogy anyád tényleg dolgozik-e vagy csak kamu...
A bölcsiről ne is beszéljek oda szinte lehetetlen bejutni,oda kb ugyan ezek a feltételek,csak mellé még putriban is kell lakni,vagy egyedülállónak lenni,vagy egyéb nyomós érv,és akkor sem biztos
Az én gyerekeim már nagyobbak tehát engm nem érint ez a kérdés csak leírtam,hogy felénk mi a helyzet.
üdv
Vendég
 


Kedves Bárány!!

Nem baj, hogy nagyobbak a gyerekek, érdekel akkor is a véleményed!!! Hiszen voltak kisebbek is! :D
A felétek az merre van??

Az durva, hogy még ki is kérdezik a gyereket!!!
És ki az aki azt meri állítani, hogy anyaként otthon lenni az nem munka!!!!! :evil:
És mi van akkor ha nem dolgozom, mert otthon vagyok a kicsivel, attól még az én három évesem ugyanolyan jogokkal rendelkezik mint más három éves. Vagy mégsem? :oops: Könyörgöm a gyerek érdeke nem számít!!!!

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
 

 
 

Gyöngyi!

Hajrá!!!!
Én mindenben támogatlak ! :D :D :D

Teljesen jogos a felvetés. Mi is ebben a cipőben járunk. :evil:
 
 


sziasztok!

sztem teljesen rendben van, ha bölcsiben ilyen feltételeket támasztanak, végülis tényleg a rászorulóknak lenne fontos, h még a gyes lejárta előtt dolgozni menjenek, a többiek, akik anyagilag meg tudják oldani, otthon lehetnek 3 éves korig a gyerekkel és biztosíthatják a gyerektársaság iránti igényt játszótéren, játszóházban, barátok gyerekeivel. engem az zavar, h a mi környékünkön a bölcsik fele az apuci vagy ismerős által kiállított munkáltatóis anyukák gyerekeivel van tele és anyunak esze ágában sincs dolgozni. állítólag annyival szigorították, h valami apehos igazolást is kell vinni, de ez nem 100%
új jogszabály-nem tudom, mikortól lép életbe és főleg, hogy lesznek képesek betartani, de a tanévnyitó értekezletünkön mondta az igazgatónk, h minden 3 évet betöltött gyereket kötelező lesz felvenni, ha a szülő be kívánja íratni, és minden 5 évet betöltött gyereket kötelező is lesz beíratni, semmi iskolaelőkészítős himi-humi
ha ez életbe lép, köztudott lesz és megrohamozzák a szülők az ovikat, kíváncsi vagyok, hogy oldják meg a sok bezárt ovi mellett-mondván nincs elég gyerek.
azt nem értem, hogy miért általánosítanak csökkenő népességet illetően. nyilván vannak területek, ahol ez igaz, de pl. a mi kerületünkben annyi az újépítésű lakópark, ahova logikus módon fiatal házasok költöznek, majd vállalnak 2-3 gyereket, h nem hiszem, h nem tudják-nem látják, h itt nemhogy nem csökken a létszám, de látványosan nő.
 
 


[i][i][i]Az egyes közoktatási intézmények

Az óvoda

24. § (1) Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség - e törvény 6. §-ának (2) bekezdésében meghatározottak szerinti - kezdetéig nevelő intézmény. Az óvodai nevelés a gyermek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások keretében folyik.

(2) Az óvoda a gyermek hároméves korától ellátja - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint - a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokat is.

(3) A gyermek - ha e törvény másképp nem rendelkezik - abban az évben, amelyben az ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni.

(4) Az óvodai foglalkozásokat oly módon kell megszervezni, hogy az óvoda a szülők igényei szerint eleget tudjon tenni az óvodai neveléssel, a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatainak. Az e törvényben meghatározott óvodai feladatok ellátásához igénybe vehető heti időkeret ötven óra, melyet indokolt esetben meg kell növelni a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges idővel.

(5) A gyermek utoljára abban az évben kezdhet óvodai nevelési évet, amelyben a hetedik életévét betölti. Abban az évben, amelyben a gyermek a hetedik életévét betölti, akkor kezdhet újabb nevelési évet az óvodában, ha augusztus 31. után született, és a nevelési tanácsadó vagy a szakértői és rehabilitációs bizottság javasolja, hogy még egy nevelési évig maradjon az óvodában. A nevelési tanácsadó vagy a szakértői és rehabilitációs bizottság ilyen javaslatot a szülő kérésére és az óvoda nevelőtestületének egyetértésével tehet. A nevelőtestület egyetértését a nevelési tanácsadó, illetve a szakértői és rehabilitációs bizottság a gyermek, tanuló vizsgálatának megkezdése előtt szerzi be. A nevelési tanácsadó, illetve a szakértői és rehabilitációs bizottság - szakvéleményének megküldésével - értesíti a lakóhely, ennek hiányában a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőt, ha javasolja, hogy a gyermek további egy évig óvodai nevelésben vegyen részt.


keresgéltem tovább, és azt találtam, h 3 éves kortól csak a halmozottan hátrányos helyzetű ill. fogyatékos gyerekeket kötelező felvenni. de olyat sehol nem ír, h tesó miatt el lehet utasítani, és azt a gyakrolatot sem említi, ami sok helyen divat, h délben el kell hozni, ha kistesó van otthon. ezeket nyilván a kényszer szülte, ha nincs elég férőhely, muszáj valamilyen szempont szt szelektálni. szóval elvileg fel kéne őket venni, és persze egész napra, gyakorlatilag meg nem lehet a végtelenségig duzazsztani a létszámot. a mi ovinkban a kiscsoportok 31 fővel indultak idén, 120%-ra vannak feltöltve-mondván, úgyis mindig van hiányzó, és, ha a csapat egy része kidől, lemorzsolódik, még mindig legyen 100%. érdekes.
 
 


65. § (1) Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti. Az újonnan jelentkező gyermekek fogadása az óvodai nevelési évben folyamatosan történik.

(2) A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, illetőleg ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az óvodavezető, több óvoda esetén az óvoda fenntartója bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre. Az óvoda - beleértve a kijelölt óvodát is - köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki e törvény 24. §-ának (3) bekezdése alapján köteles óvodába járni, ha lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található (kötelező felvételt biztosító óvoda). A kijelölt óvoda [30. § (4) bek.], ha nem látja el a kötelező felvételt biztosító óvoda feladatait, csak helyhiány miatt tagadhatja meg a gyermek felvételét. A kötelező felvételt biztosító óvoda - ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét - nem tagadhatja meg a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, továbbá annak a gyermeknek a felvételét, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény 41. §-a alapján jogosult a gyermek napközbeni ellátásának igénybevételére, illetve akinek a felvételét a gyámhatóság kezdeményezte.
 
 


rjuli!

Teljesen igazad van :D ,egyetértek azzal,hogy tényleg azokat vegyék fel elsősorban,akik rászorulnak,
de ha én úgy látom jónak,hogy az én gyerekemnek igenis szüksége van gyerektársaságra 3 évesen(kevés neki a játszótér,játszóház,stb...)/ néha nem is gyerektársaságra,hanem egy rendszerre vagy egy kis anyától való külön létre,akkor igenis biztosítsák a feltételeket. Ez lenne a normális. Ha mindenkinek biztosítanának helyet,akkor nem lenne annyi "csaló" Nem hiszem el,hogy egy Önkormányzatnak olyan sok pénzbe kerül plusz egy két főt biztosítani,mikor annyi adót fizetünk,a lakóparkok meg nőnek ki a földből.

Azt mondják,hogy azért zárják be az ovikat ,mert nincs elég gyerek,nem töltik meg az iskolákat,akkor mért vannak mégis 36 fős osztályok? :oops:

Most nem megszabadulni akar az ember a gyerekétől,örül az ember,ha megteheti,hogy otthon van,de sok gyerek már megérett 3 évesen arra,hogy közösségbe legyen,akár délig,mint régen.
Meg a kicsinek is kijár az a pár óra,amig csak övé az anya.

(Ettől függetlenül nem írattam be a fiamat oviba,pedig lett volna ismerős :wink: de nem ez az utvonal,és nem ez a megoldás :evil: )



Köszi,hogy beolloztad a tv.-t. :)

Gyöngyi! Nyújtsunk be petícíót a Szlahónak! :twisted: Nyissák ki a nagy ovodát. Vagy nyissunk magánovit úgyis azé a jövő. Mondtam már!

Ildikó
 
 


Sziasztok!

Csatlakozom az előttem szólókhoz. A törvényen felbuzdulva mikor a nagyobbik lányom betölti a 3 évet szintén elmegyek az oviba, ahonnan elutasítottak minket "helyhiány" miatt és véletlen sem azért mert itthon vagyok a kicsivel, ááááá....
Szóval elmegyek és még egyszer megpróbálom hátha harmadszorra nem utasítanak el 8) , és ha kidobnak az ajtón akkor bemászok az ablakon :roll: :) .

rjuli kivételével mindenki ismeri az én majd 3 éves drágámat hát..., ha ő nem érett az ovira akkor megeszem a kalapomat. De azt hiszem nem kell bemutatnom :wink:

Ildi!
Leszel a petíció kivitelezője? Én szívesen aláírom!!!! Sőt...

Gyöngyi!
Ez jó téma, ügyi vagy. Kiváncsi vagyok én is, hogy mennyien leszünk!

Szandra



Mindig ez van: kicsit elmegyek aludni, és pörögnek az események! :D
De ennek örülök!!

RJULI!!
Szuper, hogy beraktad a szabályzatot (vagy jogszabály?).
Tehát: a gyereknek joga betöltött 3 évesev oviba menni, csakhogy az ovinak nem kötelessége felvenni :!: Az iskola előtti utolsó óvoda év kötelező, de az is úgy van megfogalmazva, hogy kötelező oviba íratni, tehát a szülő kötelezettsége erről gondoskodni. Köszike: 5 éves koráig elutasítják, mert tesója van (jó ez egy kicsit biztos tűlzás, de..) aztán pedig közlik, hogy kötelességem beíratni, kicsit pofátlanságnak tűnik!! :!:

Azt hiszem különbséget is kell tenni óvoda és bölcsöde között! Általánosságban a gyerekek 3 éves korra érnek meg szociálisan és az immunrendszerüket tekintve is a közösségre. Persze vannak eltérések, ezt tekintetbe kell venni. A bölcsöde általában csak megörző hely (tisztelet a kivételnek), legalább is itt Vecsésen, ahogy hallom. De az oviban foglalkozások is vannak, és igenis sokat fejlődik a gyerek minden tekintetben az alatt a 4 óra alatt, amit bent tölt.
Egyetértek veled rjuli, abban, hogy a bölcsi tényleg legyen a rászorulóké, és azt hiszem, ha valakinek muszáj dolgozni, és visz igazolást, annak a gyermekét felveszik bölcsibe és oviba is. De gondoljatok bele, ha a gyermekem betölti a 3. évét, és én pont terhes vagyok - már nem veszik fel (ó persze helyhiányra hivatkozva, ami sajnos igaz), és akkor én a kicsivel tuti 2-3 évig otthon vagyok. Ez azt jelenti, hogy 5-6 éves koráig elutasíthatják-.
Persze ez a törvényben sehol nincs leírva :!: De kérdem én hogy állnak a gyerekemhez, ha kiverem a balhét az önkormányzatnál, hogy vegyék fel??? Én félek, hogy a gyerek látná kárát!

Viszont nem látom jó ötletnek a magánovit, nincs mindenkinek rá pénze. Én legalábbis a gyesemből nem tudnék áldozni rá, havi 60-70 ezer forintot (ennyi fizetést kapunk sokan, akkor inkább nem dolgozom)
Igen benyújhatnánk petíciót a Szlahóhoz (is), de én azt gondolom, hogy ez országosan gond (ez egy tendencia), nem csak nálunk. Bár a mi településünkön hányni lehet a szociális beállítottságtól! Igen nálunk as a lakóparkok építése okozta a "gondot" .Felépítettek 3 lakóparkot és bezártak egy szép nagy ovit!! EZ MITŐL LOGIKUS DÖNTÉS
RJULI nem tudjuk, hol érint Titeket is ez a téma :!: :?: :?:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
 


sziasztok!
az érvényben lévő oktatási törvény részeit másoltam be, szóval ezek törvények. de sajnos 3 éves kortól csak joga van a gyereknek, az ovinak nem kötelessége, kivétel, ha igazoltan hátrányos a gyerek helyzete mentálisan vagy szociálisan.
minket szerencsére nem érint. amikor a nagyobbikat be akartam íratni, szó nélkül felvették, aztán én gondoltam meg magam tanévkezdésre, hiszen jött a tesó, és köv. évtől már az ovi nem volt kérdés. nálunk egyelőre nem szempont az oviban, hogy gyesen van a mama. aztán, amikor a kicsit muszáj volt tanév kellős közepén beíratnom bölcsibe, már gond volt. protekció kellett, h létszám felettiként bevegyék, mint valami menő középiskolába, és mást se hallottam a gondozónőtől, h jaj, de nehéz ennyi gyerekkel. gondoltam is, h ráborítom az asztalt, tudta jól, miért kellett beíratnom, de "szerencsére" 3 nap után vérnyomásproblémára hivatkozva táppénzre ment és többet vissza se jött. szegény másik gondozónő egyedül csinálta végig a fél tanévet a 13 gyerekkel és szava sem volt. tavaly viszont dolgoztam bölcsikben óraadóként, meg ismerem az ovis, játszóteres anyukák jó részét és tudom, milyen sokan visznek kamu munkáltatóit. amúgy mi gazdag kerület vagyunk, az itteni lakcímmel rendelkezőknek ingyen van a bölcsis kaja, akkor is, ha milliomos a szülő, akkor is, ha arra sem veszi a fáradtságot, h lemondja a kaját, ha tudja, h betegség, utazás miatt egy hétig nem jönnek. szóval van ám pénz, lehetne értelmesen is beosztani.
az a baj, h nem gondolkoznak perspektívában. nálunk bezártak egy ovit 2 éve, mondván, nincs gyerek. a környéken lévő bölcsikben pedig bővítették a férőhelyet. nagyon bonyolult meglátni az összefüggést, h azok a bölcsisek 1-2 év múlva ovisok lesznek, sőt, azok is, akiket bölcsibe be sem írattak? és egyik újépítésű ház a másik után. ha összeadnák az elutasított gyerekek számát, már megtöltenének egy új épületet. ja, és nálunk sulit is bezárnak kimenő rendszerrel. pedig-mily meglepő- a mostani ovisok a 31-es csoportlétszámmal 3-4 év múlva iskolások lesznek. szóval értem én, h spórolni kell, meg racionálisan üzemeltetni, de azért 3-4 évre előre gondolkodni talán nem igényel látnoki képességeket.
 
 


Gyöngyi, bocs, nem válaszoltam pontosan: nem érint, csak érdekel a téma:)
 
 


RJULI!!

Köszi az építő hozzászólásidat :!: Mint írtam, szerencsére minket sem érint a kérdés, de a baráti körünket igen.
Jó gondolataid vannak, és amint látom belülről is van rálátásod, ez jó!! Tök jó lenne ha óvonénik, gondozónénik is hozzászólnának, hiszen őket is érinti a kérdés (a 32 fős csoportlétszám). Hátha kiokoskodjuk, hogy mit lehetne tenni társadalmi szinten.
Én is azt látom, hogy nem kell képzett szakembernek lenii ahhoz, hogy előre lássuk, hogy a születendő gyerekek hány év múlva mennek oviba, iskolába :roll:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
 


ágyöngyi írta: 5 éves koráig elutasítják, mert tesója van (jó ez egy kicsit biztos tűlzás, de..


Gyöngyi, ez nem túlzás! A szomszédunk kislányát, aki most tölti az 5 évet, felvették oviba, de a most 4 éves öccsét nem! Miért? Mert anyuka otthon van a 2 évessel!
Hát, ez van.
Csak azt nem tudom, hogy erre számítsunk mi is???

Sose fogom megérteni azt az önkormányzatot, aki lakóparkok sorát hagyja megépülni, miközben óvodákat zárnak be?!?!?! Itt a sok kisgyerekes család, akiknek nincs óvodai férőhelye!
5 évesen meg iskolaelőkészítés helyett majd beszoktatunk, nem?

Andi
 
 


..
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bibolya 2012.06.03 10:12-kor.
 
 


Szia Ibolya!

Nem lehet, hogy a Lányodat azért vették fel mert már öreg :lol: úgy értem régen volt (jó, mihez képest -a lakóparkokhoz!)és akkor még tényleg eggyel több ovi volt, és nem volt lakópark!!

És ez is nagy kérdés, hogy ha nem helyben dolgozom, akkor melyik esetben jár a gyerek jobban:
- ha itt jár oviba és tök későn érek haza (átlag ember fél ötig dolgozik)
- vagy ha cipelem magammal a tömegközlekedéssel, mert akkor hamarabb elhozom ugyan, de a közlekedéssel tehelem.Haza meg akkor sem ér hamarabb a gyerek.

Én nem értem: óvoda azért van, hogy a dolgozó anyák tudják hova tenni a gyereket, akkor miért nem az alapján van nyitva az ovi, hogy mennyi ideig dolgozik az anyuka. És az ovónénik két műszakosak (nem bántani akarom őket, a mieinket imádjuk), valahogy szar a rendszer. :roll:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
 


Sziasztok!

Nem értek egyett azzal a felvetéssel, hogy csak a szociálisan hátrányos helyzetűeket vegyenek be bölcsibe. Én már 10 hónapja vagyok GYES-en 4 év GYED után és bizony igencsak megterheti a családi kasszát a különbözét kiesése. Nem beszélve a fizetés kieséséről. Pedig a középosztályba sorolnám magunkat. Ha szülök még egyet, biztos nem engedhetjük meg magunknak,hogy itthon legyek vele a 3. évben - pedig megérdemelné. Most még az hiányzik, hogy eltöröljék a GYED alatt felgyülemlett szabadság kivehetőségét, akkor még elveszetek 4 hónapot, és rögtön mehetek dolgozni, ahogy aGYES lejár.

Nálunk is telház van a bölcsikben, mégis a decemberben 3 éves kisfiamat csak protekcióval vették fel a 2. oviba, merthogy évvesztes. Itt van mini csoport, de még így sem volt automatikus a bejutás a körzeti oviba!!! Azt javasolták vigyem bölcsibe - totál szobatiszta, énekelget, verset mond... szóval érett gyerek. Csakhogy a bölcsibe születésekor be kellett volna iratni, mert 120 %-os a kihasználtság. Természetesen akinél otthon van az anyuka, de barátnő az ovónéni, annak simán felvették a gyerekét....

Én úgy gondolom 3 évesen nem feltétlenül muszály közösségbe vinni a gyereket, ha otthon van az anyuka egy kicsivel. Olyanoktól veszik el a férőhelyet, akinek dolgoznia kell. Most majd én emiatt külön oviba hordhatom a gyerekeimet miközben 7-re megyek dolgozni és az ovi is 7-kor nyit...

Én tudtam programot biztosítani a nagyobbnak és mikor már nem volt évvesztes, akkor kezdte a kiscsoportot 4 évesen, akkor már teljesen megérett rá egyszer sírt csak a beszoktatáskor.

Agmano
 
 


azon azért érdemes elgondolkodni bölcsi-témától függetlenül, hogy vajon egy újabb gyerek havi költségei beleférnek-e a gyes-gyed ill. a fizetés közti különbözetbe. mert az elején még relatíve "olcsó" a dolog, de, amikor kezdi a sulit, különórákat, korrepetálásokat, táborokat, stb., akkor bizony nagyon megugranak a havi kiadások. szóval, ha most valaki nehezen jön ki a pénzéből és azért menne vissza dolgozni, akkor nem tudom, hosszú távon hogy fog kijönni egy 3. gyerek felnevelése mellett.
tudom, h ez teljesen off-topik, de a nagyobbik lányom most kezdte a sulit, és lassan összeroppanok a kiadásoktól. ha belegondolok, h 2 év múlva a kicsi is ennyibe fog kerülni ,akkor a kardomba dőlök. amíg az embernek 1-2 éves a gyereke, azt hiszi, h nem kellenek az úri luxusnak számító különórák, aztán, amikor benne van a dologban, akkor látja, h már az oviban kezdődnek a különféle fizetős szolgáltatások, amikre gyakorlatilag nem lehet nem beíratni. és nem angolra, teniszre gondolok, csak zenei vagy tornás foglalkozásokra. na, meg hirtelen minden cipőből, téli cuccból dupla kell, mert a bentit nem hordja haza az ember naponta, stb. szóval baromi sokba van ez az ingyenes oktatás.
és akkor még nem beszéltem arról, h egyszer majd kéne 1-2 nyelvvizsga, jogsi, diploma, kocsi, lakás, vagy legalábbis egy kis segítség mindehhez.
 
 


Szia Agmano!!!

Üdv, örülök, hogy írtál. Melyik településen éltek? Mert még mindig nem tudom, hogy Vecsésen kívül hol probléma a gyerekek beíratása, elhelyezése.
Ezt írod: "Olyanoktól veszik el a férőhelyet, akinek dolgoznia kell."
Aki dolgozni megy annak a gyermekét nálunk felveszik, ha visz munkáltatói igazolást. Így azt hiszem nem ez a gond.
És nekem pont azzal van a bajom, hogy hátrányosan megkülönböztetik a gyermekem, ha van tesója, akivel otthon vagyok. Ha nincs kistesó, és megyek dolgozni, akkor mehet oviba (akkor is ha nem akar), de ha testvére van, akkor 4 évesen sem biztos, hogy beveszik. Persze, nem minden gyerek érik meg az ovira 3 évesen. De például az enyém igen!! Egyáltalán nem sírt, és érett volt rá, örömmel jár. De ezt had döntse el a gyerek érettsége és ne a helyhiány!!Pont az a gondom, és szerintem másoknak is, hogy kevesebb az ovodai férőhely mint ahány gyerek van a településen.
Nem tudom hol laksz, de nálunk például nem olyan könnyű programot biztosítani a gyereknek, ha nincs kocsi vagy elég fizetése a férjemnek az állandó tankolásra. És nem könnyű egy kicsi és egy pici gyerekkel utazni.

Írtad, hogy 7-kor nyit az ovi és 7-re mész dolgozni. Szerintem ez mindenhol probléma, nem nyitnak elég korán és nagyon hamar bezárnak!!! Ha tudsz érte időben menni, akkor korán kell bevinned, ha nem korán viszed be, akkor későn mész érte. Szörnyűűűű, sz a világ nem a dolgozó anyáké, és gyerekeiké. HEjjj, de szívesen venném, ha eltartana minket egy fizetés!!! Akarna a fene menni dolgozni, el tudnám foglalni magam a háztartással és a gyerekekkel. Milyen jó lenne, ha nem kellene tanszobán (így hívják még??) maradnia, hanem tanulhatnék velük. A választás szabadság, na ez nem adatik meg!!!!!

Írjatok, írjatok. És mondjátok hol laktok!!

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
 


Szia Gyöngyi!

Szívemből szóltál! Mi Pécsen lakunk és programokat a közeli játszótéren és a környéken lakó gyerekesekkel szervezünk. És a fiúk 2 év korkülönbséggel remekül elvannak együtt is. A nyári szünetben is jól elvoltak ketten. Nekem a férjem kocsival jár dolgozni, így mi is gyalogolunk, mert a tömegközl. katasztrófa.

Nálunk tudták az oviban, hogy dolgoznom kell és a bátyus is odajár, mégsem tudták felvenni a kicsit, mert szeptemberben nem kezdheti még az évet - dec-ben lesz 3. Ezt megértem, mert állami támogatás stb. De ha januárban bevesznek egy szintén 3 éves kisfiút, akinek akkor fog kistestvére születni, akkor ideges leszek. Ez az ovi nyújt egy plusz szolgáltatást, ezért népszerű. OK elfogadom, hogy a 4 évesek közt válogatnak, de akkor ne csak minket utasítsanak el 3 évesen, hanem másokat is.

Hihetetlen, de az anyukák jó része nem dolgozik, vagy vállalkozó és rengeteg a tanár.
Annak aki napi 8 órát kénytelen gürcölni + utazás 1 óra, az elsőként viszi és utolsóként hozza el a gyerekét az oviból. Sajna mi sem tehetjük meg, hogy ne dolgozzak. De egy 6 órás állás lenne az igazi. Mo még nem jött erre rá.
Én most szeretnék váltani, mert a reggel 7-re járás nehezen megoldható csak, ha a férj viszi a gyerekeket. De mire 2 külön oviba lerakja őket, és 1/2 8-ra érjen be a csúcsforgalomban a mh-re.... ez ám a kihívás. Keltsd a gyereket 6-kor és még akkor is csak a játékon jár az esze.
Na mindegy, még van 2 és fél hónapom ezen rágódni, majd meglátjuk mit hoz a gyakorlat.

Nálunk még nincs is rossz helyzet, mert "csak" 28-30 fős csoportok vannak. Tavaj még 23-an voltak.

Az iskolai napközire gondolsz - tanszoba?
Már előre kiráz a hideg, ha rá gondolok. Ezért is (részben, nem kell mindjárt nekem esni kedves szókiforgatók) téma a 3. gyerek, hogy ezt kiküszöbölhessük.

Akkor most Marietta már ovis? Bocs nem olvastam mindent vissza. Abban teljesen egyetértek, hogy a gyerek érettsége legyen a szempont az oviba járáskor. Sajnos a 3 évesek zöme még nem érett és beerőltetik a GYES-esek is. Pl barátnőm. Augusztusi kisfiát term. protekcióval vették fel oviba, most már 2. éve jár és még mindig reggelente balhé és csendes sírás van.

És mi van az immunrendszerrel. Ha akkor viszed a gyereket oviba, ha mész dolgozni, akkor kezdi a betegeskedést és 2 hetente táppénzre mehetsz. Melyik munkahely tűri ezt?

Vecsésen hány ovi van? Mert mi legalább mehettünk másikba.
Szerintem mi hasonló cipőben járunk, csak én 2 fiúcskával. Dec-ben lesznek 3 és 5 évesek.

Agmano
 
 


Szia Juli!

Bocs, később olvastam a Te reakciódat.
rjuli írta:vajon egy újabb gyerek havi költségei beleférnek-e a gyes-gyed ill. a fizetés közti különbözetbe.

Mi tavaj építkeztünk és ebből szándékozunk majd a gyerekeinket segíteni. Ha eladjuk biztos jut majd belőle mindegyik gyereknek valami az induláshoz. Valóban nem mindegy, hogy 1, 2 vagy 3-at kell útjára indítani ez nem is kérdés, de ha már van kettő, akkor kicsit kevesebb jut nekik és belefér a 3. is (éhen azért nem halnak, csak nem lesz olyan jó biciklijük). Az érzelmi oldala sokkal többet jelent nekünk. Ebben az évben nekünk a ház bebútorozása volt GYES mellet a feladat, de már majdnem kész vagyunk. Lehet, hogy már kezdek depis lenni a sok itthonléttől és szeretnék már a társadalom hasznos tagja lenni?
A fejés egyébként már az oviban elkezdődik és kicsit aggódom ugyan, hogy az egyetemi tandíjak hol lesznek majd 15-20 év múlva, de bízom magunkban és remélem menni fog.
Üdv!
Agmano
 
 


tudod, az az igazság, h az egyetemi tandíjak miatt aggódom a legkevésbé. bízom benne, h akkor is lesz valami diákhitel jellegű dolog, és akkor abból tanul majd, ha meg már dolgozk, majd csak visszafizeti. de az összes többi kiadásra semmi egyéb konstrukció nincs. max. a személyi kölcsön, de az még viccnek is rossz.
 
 


Sziasztok!!

Igen Agmanó a napközire gondoltam,na ilyen öreg vagyok

:cry:

És ne törödj, azzal mit mondanak mások, nekünk is felmerült a harmadik gyerek kérdése anyagi okokból. De azt gondolom senkiben nem merül fel, aki teljesen idegenkedik a gyerekektől. És akármi miatt is döntök úgy, hogy szülök még egyet, azt ugyanúgy szeretni fogom, mint a többit!!
Én is azt gondolom, hogy a több gyerek vállalása nem agyagi kérdés, mert ha az lenne, akkor csak a gazdagok szülnének!!! És milyen érdekes, mindig a jól szituált családoknál van egy gyerek (hiszen ezt is fel kell nevelni valamiből :roll: )
Szóval értem min gondolkodtok!!

Nálunk Vecsésen asszem van 4 ovi, de ügye körzetesítve. Van olyan, ahova kellő tejelés után felveszik a gyereket.
Amin most kiakadtam, hogy két plussz csoportot vettek fel 2-2 óvodába is, akik nem férnek el. Ezért egy már bezárásra ítélt oviban ( :!: :!: ) "húzzuk meg" magunkat, ahol az egész kertben csak homokozó van!!!! Ja és még lehet fára is mászni!!! Ez kell a gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez: homokozz, vagy homokozz, vagy rohangálj fel és alá. :(
EU szabványok, viszonyok :?:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
 


Ez borzasztó!
Nálunk szülői és kissebségi önkorm (2 nyelvű- németes ovi) támogatásával 1 millióért újították fel az udvart. Én azt hittem csak a felét költötték rá, de a vizsgáztatott játékok drágák.

Ma olvastam az újságban, hogy egy csomó játszóteret bezárnak Pécsen, csak 14 marad, zöme a panelek mellett. Nálunk semmi nem marad. Remélem az elfelejtett csendes kis játszóterünkről megfeleldkeznek és nme zárják be. Mer gondozni nem gondozzák, csak a környékbeliek.
Ha valaki családi házban él, annak nem ját játszótér? Ez is egy érdekes kérdés, nem? Az én gyerekem ne egyensúlyozzon, libikókázzon, mert otthon nincs? Vagy beszéljünk össze melyik szülő milyen játékot telepít az udvarába, és akkor váltakozva megyünk egymáshoz játszani?
Vagy üljünk autóba és máris játszhatunk, de parkolni azt a játszóterek közelében ugye nem lehet.
Most mérges vagyok, megint a gyerekeken spórol az önkormányzat, de erről legendákat lehetne írni gondolom más településeken is...
Na megyek építeni, mert még nincs kész a tűzoltóállomás.
Szép napot!

Agmano
 
 


Bocsánat a sok hibáért!
 
 


Kedves Orsi!!

Köszönjük, de azt hiszem a mi központi problémánk, hogy a csóróságunk miatt kell menni dolgozni, ezért előbb utóbb muszáj az ovi. És nem keresnék annyit, hogy 50.000,- kifizessek ovira, ezt luxusnak hívják!!! Akkor inkább maradok otthon a gyerekeimmel.
Elég elszomorító, hogy ez a választás marad, megint nyertek a gazdagok :cry:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
 


Sziasztok!

Mi Szigetszentmiklóson lakunk.
A nagyobbik fiamat 3 évesen próbáltam elösször beiratni.Elküldtek,pedig vittem munkáltatóit is.Igaz a kisöcsi már a pocakomban volt,de még tudtam munkáltatóit kérni...
Tehát nem tudták,hogy terhes vagyok,még nem látszott egyáltalán. Még sem volt hely az oviban...
Most pár hete ismét próbálkoztam egy másik oviban,ami ugyan messzebb van,de nem túl messze.Domi 4 éves lesz hamarosan...
Kisöcsiről nem említettem semmit elösször.
Válaszuk az volt,hogy valószínű felveszik Domit,telefonáljak egy hét múlva. Kezdtem örülni...aztán újabb beszélgetés alkalmával megemlítették,hogy nem nagyon van hely a kiscsoportban,de középsőbe felveszik...ekkor kicsit elgondolkozott az óvónő...majd azzal folytatta,hogy...vagyis nem biztos,mert még nem volt közösségben...meg kell beszélie még a feletteseivel...
Közben kiderült ,hogy van tesó...mindjárt másképp álltak a dolgokhoz..ezután már csak az volt a válasz,hogy sajnáljuk nincs hely,próbálkozzunk szeptemberben,vagy amikor 5 éves lesz a gyerek...Tehát se kiscsoport,se középső... :evil:

KépKépKépKép
 
 


Sziasztok!
Csak nézegettem a témák közt, és erre akadtam. Én óvónéni vagyok, tehát a másik oldalt is képviselem :)
Az intézménynek kötelessége felvenni a területéhez tartozó, un. "körzetes" kisgyereket, ha betöltötte a 3. életévét( ha kistestvére van, ha nincs!) és már szobatiszta . A nem a körzetéhez tartozó gyerekek csak utánnuk jöhetnek, őket elutasíthatja, mert nem köteles felvenni. Viszont a rengeteg csoport megszüntetés és óvoda bezárás miatt- amit ugye nagyjaink a demográfiai csökkenéssel magyaráztak- kevés a hely. A valamelyik mit tudom én milyen törvény viszont előírja, hogy a csoportszoba nagyságának-az egy négyzetméterre eső, megfelelő, meghatározott számosságú gyerek vehető fel. Nem tudom mekkora ez az érték, de büntetést is kiróhatnak az intézményre, ha ezt meghaladják........szóval? Az óvodák 2 tűz között... mit csináljanak? Persze kénytelen felvenni a gyereket és bizony nem egy olyan van ahol közel 30 kisgyerek van egy csoportban. Még 20 gyereknél is piszok nehéz mondjuk az egyéni fejlesztést megoldani..hát még akkora gyereklétszám mellett. Persze megértem a szülőket is..mondjuk elég fura, hogy a kistestvér miatt elutasítják. Olyanról is hallottam ahol a gyeden gyesen lévő anyukáknak kutya kötelességük haza vinni ebéd után az ovis gyereküket.....hát nálunk ilyen nincs. Pedig a mi körzetünkben is épültek új lakóparkok.
Egy biztos tényleg volt olyan év amikor kevés volt a gyerek. De újra demográfiai növekedés van, már jó ideje. Ezt mi pedagógusok nagyon jól tudtuk..így lesz. Rajtunk sincs már több bőr amit lelehetne húzni!!!!!! Egyre több a speciális igényű kisgyerek. Volt egy olyan nagyon okos törvényi szabályozás is ami kötelezővé teszi a sérült gyerekek felvételét( Merthogy anno megvolt mindegyikre a speckó intézmény). Tehát egy óvoda mondjuk kiválasztja mozgássérült, kerekeszékkel rendelkezőket, vagy éppen a látássérült, vagy a hallássérülteket és azon túl köteles felvenni őket is az egész kerületből. Csak éppen sem a személyi sem a környezeti hátteret nem biztosították hozzá....mert persze pénz az nincs. Gazdálkodj okosan..ha tudsz! Nekem személy szerint autista kisgyerekkel volt dolgom..na az sem volt egy leányálom egyedül,merthogy a dadus néninek egyébb teendői is vannak, minthogy bent legyen egész nap a csoportban, a többi 22 egészséges kisgyerek mellett vért izzadtam évekig. Nincs erre irányuló szakképesítésünk, de elvárják, hogy teljes erőbedobással oda tedd magad!!!
Máshová is kandikáltam végül is....csak gondoltam megosztom veletek a gondolataimat :)
mianka79
Budapest X. kerület
 
 


Hjaj és igen azt ugye el is felejtettem, hogy a tankötelezettség mostmár 3 éves kortól van.............nem lesz annyi óvodai férőhely, jobban mondva nincs annyi. Nem is értem ezt hogy gondolták..?!!!( Eddig 5 éves kortól volt)
mianka79
Budapest X. kerület
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó