2003.06.07 08:52
2003.06.07 13:24
), szívhang mindig tökéletes, de a fájások maradtak rendszertelenek. 4-töl már nálam volt Csaba. Délután 5-kor újabb tabletta, jöttek is az 5-percesek, de még nem mertem beleélni magam. 21.30 körül már nyilvánvaló volt, hogy szülünk, meg is engedték a férjemnek, hogy maradjon bent 10 után is. A nappaliban egy hintaszékben ctg-ztem, beszélgettünk fájások között. Kezdtem nagyon ramatyul lenni, elvánszorogtam a wc-re, ahol valami szokatlant éreztem és véreztem, féltem. Szóltam is az éjszakás szülésznönek, Johannának, erre kivizsgált, mondta, hogy most nyílt ki a méhszáj, és nem veszélyes a vérzés, csak normális. Meleg zabzsák már volt, most Johanna a meleg zuhanyt ajánlotta, hogy az jót fog tenni a fájások ellen és mikor már nem érzem magam biztonságban az osztályon, lekísér minket a szülészetre. Magunkra is hagyott, de egy perc múlva jött is vissza, hogy akkor lekísér.
Látta, hogy nem fogok egyedül a zuhanyba merészkedni, nem merek Csaba nélkül sehova menni.
Nekem már úgy tünt, egy órája lubickolok, hisz ezer fájás volt, mikor Csaba is és Riitta is állította, hogy 15 perc volt!!!
Fájás közben már a pici buborékok is nagyon zavartak. Csengettünk, hogy akkor a gázra mégis ráfanyalodnék. Irtó ocsmány a nitralgin, nagyon rossz volt, de azért szívtam az epidurálig, nem volt jobb ötletem.
Segített elengedni magam, a fájással együtt dolgozni, nem ellene. A vízben biztonságban éreztem magam a gáztól függetlenül. Idövel már a kombináció ellenére is kibírhatatlan volt, csengettem, hogy nem lehetne-e megnézni, az epidurálra megérett-e a helyzet. Láttam Riittán, hogy nem hisz benne, meghaladtunk volna az 1 óra kád alatt, de azért ez a kívánságom is teljesült, szülöágyon ctg, vizsgálat, és azt mondta, most már lehet burkotrepeszteni és aztán epidurált adni (nem mondta, hány ujjnyi, utólag láttam a papírokban: 3 volt). Na itt jött a neheze, nagyon fájt, a Baba adott eröt, hogy kibírjam. Másodszorra sikerült a burokrepesztés, az maga nem fájt, alig lehetett valamit érezni. Elökészítette a dolgokat az epidurálhoz, és felhívta az anesztest, aki gyorsan hozzánk is ért, én már extázisban voltam és azon csodálkoztam, hogy tudok ilyen állapotban finnül kommunikálni Rittával, meg a dokival. A fájások teljesen ráztak, nekem meg mozdulatlanul kellett maradnom, hátat domborítani. Szegény párom a hintaszékben törölgette a szemét és nem mert felémnézni. Mikor sikerült, szóltam Csabának, hogy minden oké, ne izguljon. Pár fájás után kezdett hatni csak az EDA. Már egy ideje székelési ingert éreztem, mondtam is Riittának, persze magam is gondoltam, hogy nem létezik, hogy ott tartunk. Doki (nem is tudtam, hogy még ott van) megkérdezte, "ugye elsö szülés?"
Épphogycsak elkezdett hatni az epidurál, párommal váltottunk vagy 2 mondatot, Riitta a szülés beindulásának óráját kérdezte, kérdeztem a gátmetszést, fog-e helyi érzésteleníteni, azt mondta, az nem fog fájni, mert kontrakció közben csinálja, - és aztán megvizsgált. Hát nagyon nagy csodálkozására már 10 cm-re ki voltam nyílva!!! (igen, elsö szülésem volt, de az anesztesnek meg 0. sajátja és nem lesz neki egy se soha, mert férfi) Riitta elökészült a baba fogadására és 10 perc múlva lehetett nyomni. Teljesen könnyen ment, nem fájt végképp, elöször egy kicsit kellett nyomni, aztán néha nem kellett, jól csinálhatta a gátvédelmet, mert végül nem vágott, picit repedtem, 2 öltésre saccolta. Igazán seperc (pontosabban 11 perc alatt) kint volt Bálint!! Gyönyörü erös baba elsö perctöl, csak ámultunk párommal, milyen kis vasgyúró. Mikor felemelte Öt Riitta hogy nekem adja, jó magasról lepisilt.
Fantasztikus volt Öt magamhoz ölelni. A hasamon feküdt néhány perce, mikor elkezdtem gondolkodni: akkor fiú vagy lány?! És eszembejutott a szökökút.
Mellre segítette tenni egy másik védönö, el se vették sokáig, mert kértem, hadd szopizzon és ismerkedjünk. Nem volt túlhordva, a böre szép fehér volt akkor is, nem száraz, a magzatvíz tiszta, a méhlepény 1-es érettségü. Végülis 4 öltés kellett. Amíg a fiunkat méricskélték, tisztogatták, öltöztették, és az apjával ismerkedett, én zuhanyoztam és utána reggelit kaptunk. Nekem nem mondta senki, hogy nem ülhetek, a fotón sokan csodálkoztak, hogy közvetlen szülés után zongoraszéken ülök.
Késöbb se éreztem semmit a gátsebböl.
2003.06.07 15:43
2003.06.07 19:39
2003.06.07 20:11
Jó pocakosodást!
2003.06.08 12:01
. Csak az a furcsa, hogy szubjektiv jol erzem magam es a kemenyedesek nem olyan gyakoriak, hogy aggodnak miattuk. Igyhat nem tudom, hogy a mehnyak mit vacakol
. Meg szeretnem legalabb junius vegeig kibirni 2in1 - ugy erzem sikerulni is fog. De azert csak drukkoljatok, mert elkell.
). 

.
.
Meg egyszer nagy gratula a "kis vasgyurohoz"!
2003.06.08 13:54

) 2003.06.08 15:12
2003.06.08 20:19
2003.06.08 21:38
lehet erezni, hogy mindenki egyuttmukodott egymassal!
Tovabbra is sok-sok oromot kivanok az egesz csaladnak!
Az Apgar termeszetesen ott lesz a kovetkezo tablaban

2003.06.09 19:47
). 12-kor megvizsgált a dokim, és mondta, hogy puhul, de ez még hosszú lesz. Ekkor a páromat elküldtem ebédelni, meg hogy nekem is hozzon valamit, mert a kórházi koszt, amit ebédre kaptunk ehetetlen volt számomra. A párom úgy 14-körül ért vissza, Majd 15 órakor jött megint a dokim, hogy most valami tablettát tesz fel, és most hazamegy, mert ha ilyen lassan halad a dolog akkor reggelre lesz a dologból valami, hogy burkot tudjon repeszteni. Ekkor láttam meg a burokrepesztõ tût, hát elborzadtam (kb 30cm-es lyukas csõszerû valami). A tabletta hatására erõsödtek a fájások és sûrûsödtek is. A páromat hazaküldtem a doki javaslatára pihenni és én is próbáltam, amennyire tudtam. A délután hátralévõ része eseménytelenül telt el. Megjött 18-kor az esti váltás, de semmi különös nem történt. Este 20:30-kor megvizsgált az ügyeletes doki (másik mint reggel) és közölte, hogy felpuhult a méhszáj (végre!!!!!) és feszül a magzat burok és már 2 újnyi vagyok (reggel már bõ egy újnyi voltam
lassan de haladunk). 21:15- kor csoda történ édesanyám épp felhívott, hogy érzem magam, ekkor egy nagyon erõs fájás közben felrobbant a magzatburok (legalábbis én úgy éreztem, de ahogy álltam alattam szép kis tócsa lett). Hirtelen nagyon sokan lettek körülöttem (még az osztályvezetõ is ott volt) de a NST azt mutatta, hogy minden rendben van. Mindenki ott hagyott, egyedül a takarítónõ jött, hogy felmossa a padlót. Közben felhívták a dokimat, aki azonnal indult be. Riszatottam a férjem, hogy most történt a csoda, és most már akkor tényleg szülünk! Ekkor jött a következõ fájás és lesett a baba szívhangja 82-re, majd frászt kaptam, a takarítónõt futtattam meg szülésznõért, orvosért, bárkiért, csak jöjjön valaki. Közben szépen visszament 120-130-ra.Innen a szülésznõ már nem moccant mellõlem. Mondta az ügyeletes, hogyha ez így marad, hogy fájáskor leesik, akkor császár. Megérkezett a doki, aki azt mondta, hogy próbáljuk meg a normál szülést, csak gyorsítsunk rajta oxytocinnal. Ekkor gyorsultak a dolgok, végre visszaért a párom is (annyira rohant, hogy út közben elesett és kicsit összehorzsolta magát). A baba szívhangja rendben volt és én is szépen tágultam, bár egyre sûrûbben jöttek a fájások, a férjem masszírozta a derekam, cserélte a vizes borogatást a homlokomon, én meg próbáltam ellihegni a fájásokat. 22:30 körül már próbanyomásokat csináltattak velem. Ez ment éjfél ellõttig. Ekkor már nagyon kivoltam, mert fájdalomcsillapítót nem kaptam, igaz nem is kértem, mert tudtam az csak lassítaná a dolgokat és akkor császár lehet belõle. A dokit ekkor megkérdeztem két fájás között, hogy szerinte mennyi idõ még, azt mondta másfél óra. Lélekben feladtam, de ekkor megvizsgált egy fájás közben és azt mondta, hogy most akkor már tényleg szülünk, menjünk át a szülõszék-ágy tudom is én mire, ahol jobban fogok tudni nyomni (igaza lett) Átmászni nagyon nehéz volt mert a fájások szinte egybefüggtek. Kb ekkor 10-en voltak körülöttem (már a csecsemõs is várta a babát) a férjem egyik oldalt, a szülésznõ a másik oldalt állt a fejem mellett, a doki a szokásos helyén
és akkor nyomtam, elõször egyedül, majd a szülésznõ is nyomta lefele a hasam, majd a következõnél már a férjem is nyomta, mert mindig visszacsúszott a baba. Közben a doki a gátat támasztotta és próbálta tágítani ameddig lehetett. Kb a 4 ilyen tolófájásnál vágta át, mert már látta hogy nagy lesz a baba feje nem fér ki védelemmel (Hátsó koponyaforgásban volt) Ekkor úgy döntött a doki, hogy akkor vákummal szedjük ki a babát. Ekkor jött a következõ fájás kb 8. a baba fején vákum, én nyomtam ezerrel, de elengedte a babát a gumiharang és bent maradt a szülõcsatornába (ekkor sikítottam, de nem nagyon emlékszem, csak a férjem elmondása alapján tudom, gyorsan másik gumiharang, következõfájás, nyomtam megint, majd végre kicsusszant Zsanett. A lába még bent volt, de már ordított is. Alig láttam a fáradtságtól és a kimerültségtõl, ekkor gratulálta doki és felrakta a hasamra én meg csak annyit tudtam kérdezni: Hogy tényleg az enyém? Ekkor volt 00:15. A férjem sírt a boldogsától, én fogtam a babát kicsit kapálózott a hasamon, meg sírt is egy kicsit, a fényképeket látva nem csodálom, igazi kis csúcsfeje lett neki, és szerintem nagyon fájt neki. Közben a doki mondta hogy nyomjak egy nagyot ekkor kijött a méhlepény. Majd jött az érzéstelenítõ injekció és a varrás, mind a 3 öltést éreztem, de nem fájt, mert ott volt õ, a kis pocok. Szóltam a csecsemõsnek, hogy öltöztessék fel, mert nagyon fázott õ is és én is. A férjem ment vele, egy kicsit lemosdatták, megmérték 36 cm-es fejkörfogata volt, kapott õ is csini kórházi ruhát és egy kis takarót és már hozták is vissza, én ez idõ alatt átvergõdtem az ágyamra, hát még fájások közt is jobban ment odafele, mint visszafele. Az õrzõben aztán végre meg tudtam szoptatni, egybõl ráharapott a mellemre (azóta is alig akarja elengedni
) Ott volt a férjem is kb 3:30-ig én közben kaptam egy méhösszehúzó injekciót, mert nagyon elfáradt a méhem is. Én csak szoptattam, míg el nem aludt. Ekkor ettem két szendvicset, mert olyan éhes lettem, hogy egy lovat meg tudtam volna ott enni. 6 körül kerültünk le az osztályra, egy szépen felújított szobába voltunk külön fürdõszobával egy másik anyukával. A gátsebem nagyon gyorsan gyógyult csütörtökön már ki is szedték a varratot. Pénteken nagy kálvária útján hazajöttünk, mert mint kiderült a babát addig nem adhatják ki míg nem csinálnak neki koponya UH-t. 4 órát vártunk egy 3 perces vizsgálatra, mert az adjunktusnõ elfelejtkezett rólunk és elment ebédelni kávézni és egyéb "fontos" dolgot intézni. De péntek délután óta itthon vagyunk és ma már sétálni is voltunk. Azóta is szépen eszik, alszik, csak délutánonként nyûgös a melegtõl. 2003.06.10 00:08

)

2003.06.10 06:58
2003.06.10 07:17
Gratula, nagyon ügyesek voltatok, kiccsajt meglestem, nagyon aranyos.
Pedig nincs is olyan hideg, elöbb jöttem kutyasétáltatásból, pulcsiban meg joggingban nagyon komfortos volt, 12 fok van. Orkánerejü szél van, asszem ma se tologatjuk a babkocsit.
2003.06.10 08:02
, még emlékszem, amikor pozitív lett a teszted és megírtad egy másik topicban. Hogy repül az idõ! 

2003.06.10 10:16
Gyönyörû baba!
Én nagyon rosszul viselem.Nyûgös vagyok tõle és komolyan mondom megfulladok. Nem tudom,hogy lehet majd ilyen kánikulában szülni?!?!?!? Tippek?????
Nem tudom miért,télen mindig a nyarat várom,de most nagyon irigy vagyok a 10-20 fokra.
)

2003.06.10 11:51
2003.06.10 12:00
)
Szep nagy a pocaklako - gratula hozza! Mi ketten igencsak hasonlo cipoben jarunk - nekunk is "parancsba" van adva kibirni 37. teljes hetet es ha tobb, az nem baj!
Milyen polyatok van? Angolpolyan, vagy a hagyomanyos? Mert a hagyomanyosat berakhatod a mosogepbe, az angolpolyaval kapcsolatban viszont en is szivesen varom a tanacsokat.
2003.06.10 12:22
2003.06.10 12:24
2003.06.10 12:54

2003.06.10 13:09
2003.06.10 13:18
2003.06.10 13:28
2003.06.10 14:24
csaszival, 3400g, 55cm. Nem irta, hogy van, de o kuldte az SMS-t, ami biztato
HATALMAS GRATULA Nekik!!!
2003.06.10 14:30
9
10
Sophie 3400g, 55cm 2003.06.09. ( - 2 ) nap 2003.06.10 14:32
2003.06.10 14:34
2003.06.10 16:02

2003.06.10 16:09

Nem is tudom mit írjak. Bennem csak egy gondolat hasított azonnal végig: Mióta olvasom a babanetet ( tavaly nyár óta kb), ez a második eset (Breki.
), de miért???? Mikor Szilviék babajáról is már pár hete olvastuk itt közösen hogy gondok vannak, a ctg többször rossz lett.

Miért kell kockáztatni, miért nem a biztonságra mennek és fejezik be a terhességet veszély esetén mikor már van rossz jel?
És mondom mindezt úgy hogy tul képp nem is tudom mi történt, lehet nagyon nics igazam, és itt más volt a baj, de megmondom õszintén nagyon megrendített a hír.

Pedig nem is együtt pocakosodtunk.

2003.06.10 16:22
2003.06.10 16:27

2003.06.10 18:13
2003.06.10 18:15
Remélem õk is hamar talpra tudnak állni. Tudod én úgy érzem, ha a Gabival valami történt volna (és sajnos nem lehetek biztos benne, hogy nem fog), nem tudom mit tennék. De érzem, hogy tompítani a fájdalmat, csak egy kistesó tudná. Felejteni ilyen tragédiát az ember soha nem feledhet. 2003.06.10 18:27
Azóta nem jelentkezett, remélem azért majd egyszer még jön és elmondja hogy vannak. talán egy egészséges kisbabával. Na épp az olyan esetek mint az övé, ami valami tehettelne dühöt ébreszt bennem (nem tudom másképp megfogalmazni), hogy egy egészséges baba meghal a 40. héten, köldökzsinór probléma miatt, és ezt a 21. században nem lehet elõre látni.
És ha a baba eg yvagy 2 héttel korábban megszületik, semmi baja. Hihetetlen. 

Persze hogy ez nem orvosi mûhiba, nem is figyelmetlenség, de akkor is. Hát én is magamhoz szorítottam Emmát és így összebújtunk miután olvastam mi történt Szilviékkel. 2003.06.10 21:28
Aztan megprobalom osszeszedni magam es visszajonni. Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint