A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » "DÉVAI INTÉZET, DÉVAI DOKI"

Sziasztok
Szerintetek hány órától lehet hívni apánkat?!

"Minden nap megszünik valami
Amiért az ember szomorkodik,
De mindig születik valami,
Amiért érdemes élni és küzdeni"
kagyló

Sziasztok!

Mindenképpen lesz beszámoló 24.-én. Remélem jó hírekkel jövök majd.
Vérzés nincs, néha egy kis barna trutyika jön ki, főleg ha nagyvécézek (bocsika) :-) Egyébként csak minimális barna folyás van.

Rókakoma szerda óta nem hánytam vagy csütörtök óta, csak kerülget hála a jó égnek, és az étvágyam is javulgat.
Egy valami zavar nagyon, ha iszom, vagy eszem valamit utánna olyan keserű íz marad a számban, az olyan rossz, és nem tusok vele mit kezdeni!

Kagyló biztosan felhívtad már apánkat, de mivel az 5. napon vagy biztos reggelre behív már.

Manóka elég ha te jössz! :-) Legalább lesz kivel dumcsizzak egy jó nagyot. Egyébként tényleg kész reteklakás most a lakás, úgyhogy a szemed hagyd otthon, ha lehet. :-)

Remélem válaszoltam mindenkinek! Ha nem, akkor bocsika! :-(

Na majd jelentkezem még valamikor puszika!!
Ági28

Ágikám!
Pont Neked szeretnék írni. Tegnap este olvastam, hogy ha friss gyömbérdarabkát rágcsálsz, néhány percig, akkor elmúlik az émelygés, illetve a hányinger is.
Örülök, hogy minden a legnagyobb rendben!!!!:D:D:D
Nagyon várjuk a 24-i RÉSZLETES beszámolódat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D:D
Puszihegyek addig is! :lol:
Bodz
bodza2005

Kagylólány!:-)
Sikerült felhívnod?
Mesélj majd, ha hazaérsz, hogy mi volt!?:-)
bodza2005

Beus!
Indul a drukk Neked is!!!!!!!!!:D
Kérjük majd a beszámolót a mai napról!!!:D

Yamikám!
Mi volt tagnap? Na és ma? Hogy vagy drága?
Puszik és szorítás!!!!!!!!! :D :D
bodza2005

Sziasztok!
Csak bekukkantottam, például Kriszta érdekelt volna, de látom, nem jelentkezett be :( Remélem, nincs baj.
Ági, örülök, hogy jobban vagy, én azért még a barnás szötymőtől is rosszul voltam, de utólag látom, hogy feleslegesen. Bodza említette a gyömbért émylegés ellen, nekem például nagyon bejött, igaz, van, aki még rosszabbul van tőle. Eléggé csíp, lehet, hogy ezen alapul a hatása, annyira csíp, hogy elfeledkezel arról, hogy az előbb még hányni akartál... :lol:
Zsembi, örök hála a táblázatért, én nagyon le voltam már maradva, hogy ki hol tart. Hiányzó adataim: 32, Bp.
Bodza, Dr. House az abszolút kedvenc, előtte el sem tudtam képzelni, hogy sorozatfüggő legyek, de ha ebből kimaradna egy rész, hát belebetegednék :) A múltkor majdnem dührohamot kaptam, mikor az a hüjje Frei volt helyette... Az a rész a kedvencem, mikor a nő nem tud róla, hogy terhes, és House közli vele, hogy van egy kis élősködője... :lol:
A mi kis élősködőnk jól van, én nemkülönben. Most megyek, folytatom a főzést (gombapaprikás, meg holnapra töltött karaj, és valamit sütni is kéne). Holnap megint bekukkantok, remélem, Kriszta ír addigra.
Mindenkinek jó pihenést, holnap ne menjetek sehova. Az első lombiknál a leszívás márc. 16-án volt, 14-én Dévai azzal búcsúzott, hogy másnap, ha lehet, ne menjek ki az utcára, mert a gumilövedék nem tesz jót a tüszőknek... :shock: :lol:
február

Sziasztok!

Ági , jó olvasni, hogy jobban vagytok.remélem minden rendben lesz és mind a 3 baba megmarad.

Kriszti nagyon nnn várom már a fejleményeket..

Röviden magamról: szombaton kellett vérvizsgálatra mennem, én akkor voltam az et utáni 14. napon. Reggel korán teszt, csak halvány csík! A vérvétel megerősítette hcg 280, csak ennyit mondtak és 2 hét múlva uh.

Egész nap csak sírtam örömömben, eddig ilyen soha nem volt.
Ma ujra csináltam (más fajta tesztet) ezen is csak halvány a csík. Kezdek izgulni, hogy miért nem erősödött, és miért nincs SEMMI tünetem. Tegnapig feszült a mellem, ma már az sem, és a hasam kicsit szurkálgat (ez eddig is).
Szerintetek erre mi a magyarázat? volt már valakinek hasonló..?

Jó hihenést mindenkinek.
barbi30

SZiasztok!

Köszi Bodza a tippet, de félek, hogy képtelen lennék gyömbért rágcsálni. Így cdak a vakk szerencsémben bízom, hogy róka koma bennt marad, és néha megengedi, hogy jóízüen egyek.

Barbi! Ne keress tüneteket, a halvány csík is csík, és a vérvétel is mutatott valami értéket. Pont a multkor beszélgettem valakivel, akinek mondtam, hogy nekem ont ezért szimpatikusabb a Dévai 3 hetes várakozása, mert ő 3 hét után már rögtön UH-val néz, és akkor nincs ott a kételkedés benned, hogy akkor most meg mi van.
De hát reméljük, hogy neked két hét mulva lát majd a doki egy szép petezsákot, benne egy aprócska borsószemmel! :-)

Február én is imádom a Dr.H-t, bár én nem bánta, hogy Frei is volt, mert nagyon bírom az ő műsorát. De hát nekem meg be kell vallanom, hogy én sorozatfüggő vagyok. Pl. Kedd: Vészhelyzet, aztán Grace klinika, és Született feleségek. Szerda: Dr.haus, szökés, Jericho. Péntek :lost!
Ja és minden nap Barátok közt! :-)
Ági28

Kedves Barbie! Nagyon szép ez ßHCG szint, tüneteket meg ne keress, mert azt mondják az okosok, hogy egy nő két terhessége sem egyforma tünetek szempontjából. Egy bartánőm az egyik gyermekével egyszer érzett egy émelygést, a másik gyermekével meg semmit az egész terhessége alatt :) Én nem szeretem a patikai teszteket, ha idegesít mi van a babával, akkor inkább csináltass egy hét múlva újabb vérvételt. A Nyírőben 2000 ft beutaló nélkül, 2 óra alatt meg van az eredmény.

Utolsó menstruációtól eltelt hét HCG mIU/ml
3 5-50
4 4 - 426
5 19 - 7,340
6 1,080 - 56,500
7-8 7,650 - 229,000

Kedves Bodza! Köszönöm az érdeklődést. Nálunk minden rendben van. Múlt héten csütörtökön voltunk az Istenhegyi úton kombinált teszten (Down szűrésen) és Prüntyőke fantasztikusan szép :D Bár Vass doki szerint most még egy kicsit UFO-s :)

Kedves Ági! Én gyömbéres kekszet, később háztartási kekszet ettem a leges-legerősebb hányingereknél, nekem használt, bár hányni nem hánytam eddig.

Kedves Kriszta! Nagyon várom a híreidet!

Kedves Bébé és a Többiek akik régen írtak! Nagyon hiányoztok!

Minden akciózónak nyugodt növesztgetést, készülődőknek sikeres felkészülést!
albi2000

Kedves Cseka, Beber és a többi Kismama! Azt szeretném megkérdezni, hogy az Istenhegyi úton a 18-20. heti Genetikai ultrahang, 4D ultrahang mennyibe kerül. Köszönöm szépen.
albi2000

Albi, én egyáltalán nem voltam 4D-n a terhességem alatt, én feleslegesnek gondoltam, nem is bántam meg azóta sem :lol Úgyhogy sajna én nem tudok segíteni.

Ági, ez a szájíz probléma nekem is megvolt, majdnem a végéig, utáltam! Úgysem tudsz vele mit csinálni, ennyit tudok segíteni :lol:

na, ez a hozzászólásom roppant tartalmas és hasznos volt :? :D
beber77

Barbi, az én tesztemen is nagyítóval kellett néznem a csíkot.
beber77

Sziasztok Csajok!

Barbi gratulálok ha tényleg izgulsz akkor ahogy Albi irta nézesd meg a Nyíröben.

Lányok jelentkezzetek!!!! Mi volt ma Apánknál?

Ági,Február örülök hogy jól vagytok uh-s képeket szivessen vennénk ugyi lányok.

Beber te mikor csináltál elöször tesztet?

Andi
zsembi

Én az ET-t követő 13. napon :oops:
beber77

Igen akkor már elvileg kikell mutatnia nekünk vérvétel volt a 14-ik napon és ha pozitiv lett akkor 2 nap mulva ujra vv igy nézték hogy emelkedik e a hcg tovább.

Andi
zsembi

Sziasztok
Apánk megnézet Uh-n. Jobb oldalon volt 5 vagy 6. bal oldalon 3. Ez lett volna az 5. napi induláskor. De sajnos nem egyforma méretüek, a bal oldali picikék, a jobb oldalon visszont változó méretüek. (de elég nagyok). Megkérdezte apánk, hogy mi legyen induljunk vagy, mit találjunk ki. Hát végül rá halgattam. Sajnos most elég késő lenne elindítani a fogamzásgátlót, mert az 2. naptól kellene szedni. Így jövő hónapban menstruáció előtt egy héttel menni kell hozzá.Már meg van az időpont is. El fogjuk kezdeni a decapetylt. Avval leállítja a petevezeték müködését és egyformák lesznek a tüszők.
Nehezen hoztuk meg a döntést! Ja, és az FSH 8,4 lett. Állítólag hamarabb fog megszünni a menstruációm, mint kéne.

kagyló

ja és ki tudja megmondani mi az a long protokol?! Ez lesz most nálam!!! :shock:

kagyló

Kagyló!
Hosszú protokoll. Nem 14 nap, hanem azt hiszem 1 hónap.
Ezeken az oldalakon találsz leírást róla.
Én nem vagyok járatos a témában, de ezeket kikerestem Neked, talán segít.:-)

http://www.devaiintezet.hu/

http://www.magyart.hu/abs05.htm

http://www.google.com/search?client=saf ... 8&oe=UTF-8

http://www.infertility.hu/
bodza2005

Február és Albi!
De jó, hogy jelentkeztetek!:D:D
Szuper hírekkel!!!!!!!! :D :D :D :D

Ági és Február!
Hajrá Doctor H.!!!!:D:D:D

Barbi!
Minden rendben lesz, Te csak ne aggódj, tudod, az nem tesz jót a Kismamiknak és a Babának!!
:D :D :D
bodza2005

Sziasztok!

Krisztáról még mindig semmi? :(

Nincsenek jó híreim. A bal oldalon pénteken óta SEMMIT sem nőttek a tüszőim (tripla adag injekció mellett!), a jobb oldalon meg van két akkora batár, hogy szerdán le kellene őket szívni. Szegény Apánknak feladtam a leckét nagyon... Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk kihúzni péntekig (mert van még legalább egy, ami még beérhet addig), ha addig kibírják a nagyok, akkor jó, ha nem, akkor így jártunk. :( Pedig egész hétvégén futkároztam, mint egy hülye... :D Pénteken ugyanis kiadta, hogy reggel-délben-este fussak negyed órát, hátha valami vérellátási gubanc van nálam...

Kagyló, nálam mindig ez a helyzet, mint most nálad, össze-vissza nőnek sajnos, ezért van ez a mostani szituáció is. Ma mondta nekem is, hogy a legközelebbi próbálkozásunk ilyen leállítósdis lesz, és sajnos hozzátette, hogy ő nem nagyon szereti ezt a módszert, mert így valamivel csökken a beágyazódás esélye... :?

Legyetek jók, jó pihenést holnapra (is)! :wink:
noczi

Sziasztok.

Csajok ismét köszönöm a felvilágosítást.

Bodza:olvastam a prívít amit megkaptam.Egyébként nincs mit.

Szépem:nem ez lesz az első lombikom.Illetve Pesten igen.Szegeden már volt 3-om.De ebből a 3 kezelésből csak egyszer kaptam vissza egy babónak valót.Az első punkciónál nem lett sejtikém.A másodiknál 3-ból egy lett,a harmadiknál 2 lett de azok nem osztodtak+túlstimuzva begörcsölve,dupla nagyra dagadva infúzióztak.Meg pihenésre ítéltek.+kirugtak a munkahelyemről is.Ezért aztán ágyő Szegedi Kaáli.Elég volt hogy kisérletinyúlnak néztek.Már nem birtam ezt lelkileg.Ennyi rosszat.

Érdekelne hogy mi ez a tájékoztató előadás? Kötelező?

dobsakriszta:ismerem a merionalt,gonalfot,is.Meg még sok mást is.Ezek nem igazán vátak be,úgyhogy jó lenne ha mást kapnék,talán.

Tatulány:neked is köszi a felvilágosítást!!!!
melánia

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!
Azt hiszem a hét vége felé még egy tesztelésre elmegyek. Addig próbálok nem erre gondolni a nap 24 órájában.

Jó pihenést!
barbi30

sziasztok
bodza2005
Köszönöm. Már nézem is!
Noczi
Hát nekem ezt nem mondta. Annyit mondott, hogy ez lesz a megfelelő. Evvel a tüszők mérete is jó lesz, és jobb lesz a petesejt minösége is. Mi nem ikerekre hajtunk, örülhetünk ha egy kisbaba is össze jön. Az első 3 lombiknál mindig ki voltam borulva ha csak egy termékenyült meg. És most ott tartunk, hogy egy termékenyüljön meg végre...
Az- az érdekes, hogy régen fogamzásgátlót kaptam így nem volt ilyen próblémám....
Tőled nem kérdezte meg az első Uh-n, hogy akarod-e így csinálni az egészet, vagy más legyen? Mert most nálam feltette a kérdést. Igaz nem tudtam rá mit mondani, erre elmondta mit tudna csinálni, és mi lenne az ami segíthet. Elindulhattam volna nyugodtan, csak sok kiesett volna menet közben, mert úgye a bal oldalon aprók vannak, és mint te is írtad össze vissza nőnek. Nem mertem így, ha ez most nem sikerül akkor Apánk ragaszkodik a donorhoz.Nem kockáztatok szívesen ilyen magasságban, és nagyon szeretnénk saját kisbabát.Remélem nem érted félre, de nekem múszáj volt meggondolni.... :roll:

kagyló

Kagylóka!
Szívből kívánom, hogy ezzel a módszerrel sikerrel járjatok!!!!!!!:-)

Noczi!
Nem könnyű, el tudom képzelni, mennyire aggódsz, de remélem, végül MINDEN rendben lesz!!!!!!!!!!!!!:-)

Melánia!
Szegénykém! Nem semmi, amik eddig történtek Veletek!!! :roll:
Kívánom, hogy ezúttal sikerrel járjatok és legyen minimum egy édes kisbabátok!!!!! :-)

Szép álmokat Lányok!!!!!!!!!!!!!! :o
bodza2005

Na kagylóka remélem tényleg rendbehozza a tüszőid méretét ez a protokol. Addíg pihenj rá. Készülj lelkileg, hogy most majd minden rendben lesz. Én a helyedben elmennék akupunktúrára,hogy kicsit feltuningolják a szervezetedet.
Ja este egyébként fel akartalak hívni, csak pont filmeztünk, és e miatt maradt el. :-(

Ma reggle csak kicsit van hányingerem. Remélem semmi rosszat nem jelent, hogy ilyen hireteln, és hamar enyhülnek a tüneteim.
Ági28

Sziasztok!

Kagyló sajnálom nekem eddig mindig long protokollom volt lett is töle böven tüszön csak eredmény nem. De neked biztos fog segiteni.

Noczi drukkolok a petécskéidnek küldöm a növesztö sugikat nekik++++++++++++++

Melánia sajnálom hogy ennyi rossz történt de majd most Apánk helyre tesz.

Ági holnap hányra mész Apánkhoz jaj ugy izgulok, hát még te gondolom majd hozd a hireket.

Barbi küldöm neked a nyugisugikat++++++++++++

Többi lánynak meg a tüszönövesztöket.+++++++++++++++

Andi
zsembi

Noczikám adsz nekem a táblázatba adatokat mert csak a tiéd hiányzik. És akkor be is szurom hogy megnézzétek hogy áll a csapat.

TÁBLÁZAT

Andi
zsembi

Cyprusom mi van veled néha jöhetnél helyzetjelentésre küldöm a babaragacsokat.+++++++++++++++

Kriszta???????????????????????????

Andi
zsembi

Sziasztok lányok!
Mi tegnap voltunk a tájékoztató előadáson. 8 házaspár volt.Amúgy rengetegen volak a váróban 35-en biztos,így apánknak volt munkálya bőven.Már 10-re ott voltunk megkaptuk a papírokat amit el kellet olvasni.Elég ilyesztő volt,de remélem csak ilyesztgetés ahogy ti is írtátok.Kicsit később kezdődött az előadás,mert műtét is volt,így 12-re végeztünk a papírok aláírásával 1 óra után kezdődött az előadás és már 2 óra is elmúlt mikorra vége lett.
Beber: Nagyon édes babuci.
Beus: Írtad,hogy most voltál a méhszondán.Azt a mensi alatt csinálja apánk?Mennyi ideig tart és hogy csinálta?
Írtátok,hogy elég kellemetlen,én majd még ezután megyek és szeretném tudni mire készüljek.

Ági:Bizti rendben van minden.

Zembi:Megtaláltam magam én is a táblázaton,remélem minden rendben lesz mindenkivel.

Kati76
kovacsne.kati

Sziasztok!

Zsembi, az adataim:
27, Tarján, 3. lombik

Kagyló, nem, az első UH-n (injekciózás előtt) még minden OK-nak tűnt, a másodikon már nagyon kiugrott kettő tüsző, de azért nem tűnt annyira rossznak a helyzet, mint amilyen tegnapra lett...
Mindegy, apánk biztos tudja, mit csinál, amúgy meg nekem long protokollal is jó lesz a baba, nem lesz ráírva :lol: , gondolom, te is így vagy vele! :wink:

Melánia, igen, a tájékoztatón kötelező részt venni az első lombik előtt (vajon inszem előtt is? na, ezt nemtom... Kép ), a párocska mindkét tagjának. Igazából ha néhány hétig-hónapig aktívan részt veszel e topic életében, akkor nagyon sok újdonságot nem tudnak ám neked mondani a tájékoztatón... :lol:
noczi

Sziasztok!

Olyan nyomi vagyok. Nem is tudok hirtelen mit írni, meg el is felejtettem, ti mi mindent írtatok. Gondolom az időjárás teszi. De lehet a korom is?? :roll:
Szóval ez most csak életjel...

Holnap 11-re megyünk Apánkhoz! Különös ismertetőjegyem: naaaagy, sáááárga, napraforgós mappa. A4-es-nél kicsit nagyobb és kb 4-5 cm vastag. El sem lehet téveszteni! Ha jön valaki, szóljon ám rám!!!

Ági! Irigylem a hányingered. :shock: De jobban szeretném, hanem kínozna téged és tudnál rendesen enni is!

Bodza! Jó lesz, ha hozzátok novemberben megyünk? Ha Apánknál minden rendben lesz, és tényleg kezdhetünk a következő mensivel..

Megyek lehet, hogy alszok egyet... Úúúútálom ezt az időjárást!

Kép
Kép
Kép
zel

Zel!
:D:D:D
Persze, csak gyertek!!!!!!!:-):D
Neked most hogy lesz a 3. napi véreredmény??? Én ezt nem értem.
A következő már stimus időszak. Akkor neked/nekem nem most kellett volna/kellene vérvételre menni, hogy majd az eredmény szerint tudja adni a gyogyókat?????????????
Igen, undorító idő van...
Pussszantás!!
B.
bodza2005

sziasztok
Nem írnátok valami jót is?! :( Eddig csupa rossz véleményeket olvasok a kezeléssel kapcsolatosan. Nem mondom, hogy nem jöhet nálam ennél is rosszabb mint ami most van de azért öntehetnétek belém az önbizalmat... :( Tegnap még azt gondoltam jól döntöttünk apánkkal, most meg totál az ellenkezöjét!!! :cry:

kagyló

Bodza!
Nekem vannak nyári hormoneredményeim. ha meg kell, akkor most talán majd a 20. napival kezdhetünk, aztán a köv ciklusban a 3. napit is megejthetjük.... Remélem. De ha most ezért kellene csúsztatni????? Már teljesen be vagyok tojva. Olyan egyszerűnek tűnt szeptemberben, amikor megbeszéltük, hogy okt konzi, aztán nov. lombik. Most meg felmerül egy csomó kérdés...

Kagyló!
Ananászos gyümölcstorta! vagy csokispuding, babapiskótával. Egész jó, Ugye?
Nem döntöttetek Apánkkal rosszul. Csak tudod, itt egy csomó mindenben "vérprofik " vagyunk, aztán jön egy pici kérdőjel és mindenki jól összecsinálja magát. Én is. Bármelyikünk.
Apánk alapos. Nem véletlen ez a sok kivizsgálás.

Fúj, vegye már el valaki a gumicukrot előlem........ :lol:

Kép
Kép
Kép
zel

Kagyló! Ne keseredj már el, köv. hónapban kezditek. A decapeptyles kezelés nekem is volt ,gyönyörű embriók lettek, 4 vagy 5 naposan kaptam vissza őket. de nem tapadtak meg. Lehet, hogy Neked ez a kezelés jön be. Légy egy kicsit pozitívabb, nem szabad , hogy ennyire magad alá kerülj, így nem lehet neki kezdeni egy kezelésnek. Vedd úgy, hogy ez egy másik kezelés és bízzál magadban és a jobb eredményekben.
Tuningold fel magad lelkileg, tedd azt ami örömet okoz, hidd el tapasztalatból beszélek. Szurkolok Neked, mint itt minddenki, egymásnak adunk erőt egy újabb nekifutás előtt alatt és utána. Itt kibeszélhetjük ami bánt, amit más nem tud megérteni.
Nóczikám!! Szurkolok Neked is. Remélem az a 3. tüsző is beindul és a végén úgy jársz mint Február!!!! Amúgy Nekem is nehezn indulnak be a tüszők változatos méretűek, és max adggal indultam minden alkalommal.
Ágikám! VBiztos minden oklesz, várom a holnapi híreket.
Többielknek puszi :D

manoka
manoka71

Ági: Milyen akupunktúrára gondolsz? Mármint mire szúrjanak meg stressz miatt esetleg immun erősítő vagy a terheséggel kapcsolatosan is vannak olyan pontok? :?: :shock: :idea:

Kati76
kovacsne.kati

Sziasztok!

Bodzikám,
aranyos vagy, h hiányolsz, kicsit utazgattunk a hosszú hétvégén Zemplénben, átmentünk Kassára és Krasznahorka várába. ja a párom vár és kastélymániás és láttunk féltucatot :D
engem is érdekelne a (babás)könyvlistád, nekem is van jópár, cserélgethetnénk.

Aviva tornán adtak nekem is lúgosító ételekről listát, lényege hogy szénhidrátot, cukrot, lisztet, hús keveset, sok zöldség, gyümölcs, bio magok, köles stb.....

Beber:
PKE édes nagyon, néztem, h zselézitek a haját? de aztán írtad az okát.....nagyon szülőkímélő gyerkőc, ha ilyen jókat alszik

Ági:
rókákat sajnálom, csak elmúlik mostmár, rémlik, h hányinger ellen gyömbértea is jó...gondolom marha finom lehet :shock: holnap várunk a hírekkel.

Melánia:
itt jó kezekben leszel, amit írtál nem állhatnak szegeden a helyzet magaslatán

Barbi: gratulálok!!!! ez bizony baba a hcg alapján!!!!!

Zel:
bocsánat akkor bótosasszony-:)) jelentkezz Te is a konzi után, igen minden lombik előtt kell friss vérvétel, hormon, teljes vérkép, vizelet, kenet :( remélem kezdhettek köv. ciklusban......+ Veled együtt a csapat többi tagja.......

Kati:
a méhszonda kb. 1 percig tart, olyan mint 1 rákszűrés, de mikor bevezetik a méhbe akkor kissé xar lesz. első lombiknál induláskor csinálja

Beus: HURRÁÁÁÁ, remélem túlvagytok szerencsésen az első szurin

Zsembi: jó kis nosztalgiaaaaaaaaaaaaaa-:))

Yamita: holnap erősen gondolunk Ráááád és jelentkezz ahogy tudsz, mennek a drukkok!!!!!

Anikó
tatulány

Bodza:
a 3. napi hormon.......jövő hónapban ugye kezdünk (elméletileg) akkor elmész a vv-re és a köv. UH-kor már ott van a lelet Apánknál...csak nemtom ha ilyenkor talál valami nem odaillőt akkor leállítja a stimut???? :roll:

Anikó
tatulány

Zel! Tatus!
Pont erre gondoltam, hogy 1 nappal a kezdés előtt vérvétel???
Tatus! "Krasznahorka büszke vára..." :-) A drága nagyapám egyik kedvenc "nótája" volt, akit mellesleg Tatu, Tatuka névre kereszteltek az Őt imádó és tisztelő unokái...:D :D :D :D
Zelgyerek! Én is eszem... :lol: :lol:
Cupppppppp

Manóka!:-)
Nagyon így van, ahogy írod. :-) Persze ez időnként nem megy, kinek ezért, kinek azért, de hát tényleg azért vagyunk itt egymásnak, hogy ilyen esetekben erőt, együttérzést adjunk...
Ölellek!!!!!!!!:-)

Jaj, akkora baromságot álmodtam éjjel!!!!:D
Én valahogy azt sosem tudtam meg, ki az a cérnás néni és miért is cérnás, akiről néha szó esik itt a topikban. Ma éjjel viszont azt álmodtam, hogy találkoztam valakivel és örömmel konstatáltam, hogy jé, hát Ő a cérnás néni... Durva? :lol: :lol: :lol:
bodza2005

Hú!!
Most tényleg aranyosak voltatok!!! :lol:
Bocsika, hogy ennyire kész vagyok, csak nem mindegy saját baba vagy donor. Tudom az is a sajátunk lenne, de mégis más.
Ági
Várlak a holnapi hírekkel!!!!Tudod, hogy gyáva vagyok, én nem merném magamat össze szurkálni. Mást nem tudsz ami nem tű---sss?!
Noczi
Ügyesek legyenek a tüszöcskék!!!! Tessék bent maradni péntekig!!! :wink:

kagyló

Beszélgetés Dr. Dévai István szülész-nõgyógyász fõorvossal,
a Dévai Intézet igazgatójával
Növekszik-e az érintett, segítséget igénylõ párok száma, s milyen változások tapasztalhatók az okokat illetõen az utóbbi idõben ?
A kezdetek óta évrõl évre emelkedik valamelyest a meddõségi problémával küzdõ házaspárok aránya. Az európai statisztikák szerint 10-12 % között van jelenleg, Magyarországon olyan 12-14 %-os az érintettség. Az okok között nagymértékben elõtérbe került a rossz spermakép, a környezetszennyezõdés illetve a stresszes életmód miatt. Ma már 2 %-ra tehetõ azon esetek aránya, ahol még a legfejlettebb technika mellett sem tudunk megtermékenyítésre alkalmas spermiumot találni, s donort kell igénybe venni. Nõknél nagyon gyakori az abortuszok aránya, a petevezeték elzáródása, a méhen kívüli terhességek miatt eltávolított petevezeték, valamint rohamosan nõ az endometriózis nevû betegségben szenvedõk száma.
Mit gondolsz, a szakmai hozzáértésen túlmenõen milyen tényezõkön múlik a beavatkozások sikere ?
Ez összetett kérdés. Tudomásul kell vennie önnön magát, a lehetõségeket és a korlátokat is. A legnagyobb gondot általában az jelenti, ha a páciensek elveszítik a türelmüket. Be kell látnunk, hogy adott számú petesejt van, hogy adott minõségû petesejt van, és adott minõségû és darabszámú a spermium is. Ebbõl kell összehozni gyakorlatilag a terhességet. A sikerráta 30 éves életkor alatt 35 %, ami azt jelenti, hogy ezt a számot nem nagyon lehet átlépni. Ha akarom, ha nem, száz nõbõl 35 terhes lesz, 65 pedig nem. Ez a tudománynak a jelenlegi lépcsõfoka. Ha visszatekintünk csak arra, ami a saját életünkben volt: elõször az egyszerû lombik-eljárás, utána 1992-tõl jött az ICSI, késõbb a fagyasztás, az asszisztált hatching, stb., stb., tehát állandóan fejlõdik ez a technológia is, mint minden. Ezek a fejlesztések egy adott betegcsoporton mindig tudnak segíteni, de száz százalék nincs.
A különbözõ akadályozó tényezõk jelentõsen rontják a siker esélyeit: a túlfûtött pszichikai állapotok, a nagy izgalom, vagy az, ha mégsem akarja a gyermeket igazán. És persze az életmód rendkívül fontos. Ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt, és kábítószeres ne legyen. Megdöbbentõ hallani a kábítószeres terhesekrõl, akik már itt is megjelentek, akik legalább nekünk néhány szóban elmondják, hogy füveznek, vagy egyéb anyagot használnak.
Nagyon-nagyon lényeges a megfelelõ táplálkozás, hogy ne a divatos fogyókúrákat kövesse az, aki egészséges gyermeket szeretne. Kiegyensúlyozott diétát kell tartani. Nem elégséges, ha zöldségeket esznek csak, növekvõ terhesség mellett még inkább szükséges tojást, halat, húst fogyasztani. Nagyon sószegényen kellene táplálkozniuk, miközben az átlagos élelmiszerek túl sok sót tartalmaznak.
Tapasztalataid szerint hogyan hat a házasságokra, hogy ennyi megpróbáltatáson kell keresztülmenniük a gyermekáldás érdekében ?
Ez nagyon változó, van, ahol már szinte az elsõ pillanatban felborul a kapcsolat.
A legtöbb házasságban az egyik fél jobban szeretne gyereket. Általában a nõk akarják jobban, ezért elszántabbak is. Úgy látom, hogy az labilizálja meg inkább a párkapcsolatokat, ha a férfioldalon van a gond, és a nõ nem eléggé biztos magában. Ha a nõ nem akarja annyira, vagy túl nagynak véli a kockázatot, és ezt a kockázatot nem akarja vállalni egy férfiért, akkor feladja a kapcsolatot is. Vagy belevág, de az elsõ mûtét után, ha nagyon fájt neki, vagy elege van a procedúrából, akkor nem folytatja. Többségében azért azt látjuk, hogy a nehézségek hallatán összebújnak, és fogják egymás kezét. És ezt öröm látni, ez inkább a megható része. És ez is fontos a sikerhez, hogy a nõ ne érezze egyedül magát ebben a helyzetben. Fizikailag amúgyis õ a nõ - az, aki a nehézségek nagy részét viseli, nagyon lényeges, hogy legalább lelkileg biztos támaszt, támogatást találjon.

Rejtelmek a lombik mélyén
Beszélgetés Bojtor Gyöngyivel, a Dévai Intézet embriológusával
Mik azok az okok, ami miatt rossz lehet a sperma ?
A környezeti ártalmak nagyon befolyásolják. Ilyenek például a kémiai szerek, a foglalkozási ártalmak, tehát a festékkel, szerves oldószerekkel, vegyszerekkel foglalkozók általában károsodnak. Nagyon gyakoriak az életmóddal összefüggõ egészségkárosító hatások. A dohányzás, alkoholfogyasztás, kávé, a táplálkozás egyoldalúsága és a stresszes állapotok. A szauna is nagymértékben befolyásolhatja; mint tudjuk, a spermiumok nagyon érzékenyek a magas hõmérsékletre, könnyen elpusztulnak. Valamelyest lehet javítani a spermaképen, de teljes mértékben soha. Akinek nagyon rossz, 20 millió per milliliter alatt van a spermiumszáma, azon nem nagyon tudunk már változtatni, még az andrológus sem. Ezek a páciensek mindig andrológiai kivizsgálásra kerülnek, és többnyire hormonális kezeléseket kapnak két-három hónapig. A kezelés hatására feljavulhat a sperma, de késõbb többnyire vissza is esik, tehát nem tartós ez a behatás.
Milyen tanácsokat adtok a spermakép javítása érdekében?
Aki gyermeket szeretne, a szaunát mindenképpen kerülje el. Az étkezésre is oda kell figyelni, mert nagyon sok tartósítószert tartalmaznak az élelmiszerek, és ezektõl tartózkodni kell, inkább a bioételeket kellene elõnyben részesíteni. Nagy mennyiségben ajánlott kaviárt, halat, tökmagot, sütõtököt fogyasztani. Volt olyan páciens, aki egy hónapon keresztül halat evett, minden nap kétszer-háromszor, már nagyon megutálta, de nagyon jó eredményt ért el, teljesen normális lett a spermaképe. Ez persze nagyon ritka. Nyilván, akinél eleve, genetikailag is kevés a spermiumszám, annak nem fog megjavulni soha. Ha valakinek a szervezetében esetleg valamilyen gyulladásos folyamat van, fogíny-, foggyulladás, reumatikus panaszok, megfázás, ez átmenetileg leronthatja az eredményeket. Amikor spermavizsgálatra jön egy férfi, és náthás hangja van, akkor meg szoktam kérdezni, hogy szed-e valamilyen gyógyszert, van-e valamilyen gyulladása, mert biztos, hogy akkor rossz a spermaképe. Hiába normozoospermiás, ha gyulladás van a szervezetben, biztosan lerontja, mert ez befolyásolja a spermatogenezist. Ha valaki gyógyszert szed, antibiotikumot, vagy olyan más gyógyszert, amely rontja a spermaképet, akkor azt javasoljuk, hogy jöjjön vissza legközelebb, akár egy hónap múlva, amikor már kiürül a szervezetbõl, és már valószínûleg normális lesz a spermakép.
Tapasztaltál-e az elmúlt években változást a spermaképekben ?
Olyannyira, hogy 10-15 évvel ezelõtt szinte nem is láttunk, nem is találtunk olyan esetet, hogy kevés lenne a spermiumszám. Akkor még nagyon jó volt. Ez az évek során, tehát az eltelt 5-6 évben alakult így, hogy egyre rosszabbak lettek a spermaképek. Erre kellett találni valamilyen módszert, és ezért is jött be az ICSI, amikor a petesejtbe egy darab spermiumot szúrunk be kapilláris útján, mikromanipulációs módszer segítségével.
De vegyszerek és stressz már korábban is létezett.
Igen, de nem olyan mennyiségben. És egyre rosszabb lesz a spermakép, kutatások is igazolják, hogy fokozatosan romlik.
Addig is: mi a megoldás ?
Akiknél egyáltalán nincs spermium az ondófolyadékban, azok kerülnek az úgynevezett SMART-eljárásra. Ennek során az andrológus mûtét útján a herébõl szövetdarabot, ún. bioptátumot vesz ki. Ez egy fantasztikusan jó módszer, nagyon jó lehetõség azok számára, akiknél látszólag már semmi remény nincs spermium nyerésére. Elaltatják a pácienseket, és egy vagy két borsónyi darabot kimetszenek a páciens heréjébõl. Ezt a bioptátumot dolgozzuk mi fel annak érdekében, hogy a benne lévõ spermiumot kinyerjük. A kezelés során centrifugáljuk, mindenféle maceráción megy keresztül, tubulussejtekre bontjuk. A petri-csészében egy speciális alakzatot hozunk létre a táptalajból – ezt mi fedeztük fel, a formája szakmai titok ! -, olajjal lefedjük, a közepére tesszük a már megkezelt, tubulussejtekbõl kiválogatott spermamasszát, és ha van benne spermium, az biztos, hogy ki fog úszni a szélére. Csak így lehet ezeket összeszedni, más módszer jelenleg nincs. Ha nem úszik ki azon a napon, akkor még várunk a következõ napig. Gyakran elõfordul, hogy csak másnap úszik ki, és akkor tudunk petesejteket szúrni. Ha nem úszik ki, az azt jelenti, hogy egyáltalán nincs spermium. Olyankor már csak a donor kerülhet szóba. A páciensek tudják ezt, így már elõre bebiztosítják maguknak a donort a spermabankból.

Spermabank
Interjú Balogh Istvánnal, a Krio Rt. igazgatójával
A meddõ házaspárok közel öt százaléka számára a pár férfitagjának betegsége miatt soha adatik meg a közös gyermek születésének lehetõsége. Nekik, akik - szerelmük mellett minden nehézség mellett kitartva - úgy döntöttek, együtt kívánják leélni az életüket, a donorsperma igénybevétele jelentheti azt a megoldást, mely a feleség számára a babavárás és gyermekszülés örömét nyújtja, s legalább részben megadja mindkettõjüknek a saját gyermek világra jöttének élményét.

Hogyan tartjátok nyílván, illetve hogyan választják ki a házaspárok a donort ?
Csaknem valamennyi meddõségi központtal szerzõdést kötöttünk, így mi szállítjuk a szükséges mennyiségû mintát a számukra. Van olyan intézet, ahonnan ide jönnek a házaspárok, és õk maguk választják ki a donort. Van, ahol csak leírják az igényeket, és átküldik faxon. Leírják, hogy kell nekik öt ampulla 170-180 cm magas, 70 kilós, barna hajú, zöld szemû, ilyen és ilyen vércsoportú ember. Jobban szeretem, ha a házaspár jön ide, nem pedig valaki más választ helyettük. Itt nálunk van egy katalógus, amibõl választani lehet. Az adatlap a donorok lényeges adatait tartalmazza: külsõ megjelenési jegyek, arcforma, szemszín, hajszín, magasság, testsúly, valamint az életkor, iskolai végzettség, foglalkozás, érdeklõdési terület, vallás, vércsoport. A fõbb jellemzõket számítógépen is nyilvántartjuk, és ha valaki ide eljön, akkor segítünk a keresésben. Itt órákat is el lehet tölteni, mire kiválasztja a megfelelõt, hiszen elég sok minden benne van a katalógusban. Úgy segítünk, hogy megkérdezzük azokat a szûk paramétereket, amiket õk fontosnak tartanak, és elmondjuk, amiket mi tartunk fontosnak. Ez azt jelenti, hogy milyen a férj testmagassága, színe, esetleg vércsoportja, ha tudja, és ennek alapján egy leszûkített keresést csinálunk. Kivesszük a katalógusból azt a 8-10, esetleg 3-4 embert, akikrõl úgy gondoljuk, hogy a leginkább hasonlít, és ebbõl választanak. Ez jól mûködik, jobban szeretik, mintha az egészbõl kellene választani. A donorok természetesen névtelenek, a nevüket nem lehet nyilvántartani. Csak egy azonosítószámuk van, fotót sem lehet mellékelni, ezért karakterrajzok vannak. Általában az a jellemzõ, hogy a házaspárok olyasmit szeretnének kérni, ami a férjre leginkább hasonlatos. Van olyan, aki nem is tudja a vércsoportját. Ha tudja, az elõny, de igazából nem kizáró ok, tehát ha nincs olyan vércsoportú, az sem gond.
Említetted a donorok névtelenségét. Mi történik, ha nagykorú lesz az ily módon született gyermek, és szeretné megtudni, hogy genetikailag ki az apja?
A jelenlegi törvények értelmében õ sem tudhatja meg. Eleve a családon múlik, hogy elmondják-e, milyen megtermékenyítésbõl és hogyan született. Ha nem közlik vele, akkor ez a kérdés fel sem merül. Ha elmondják neki, a körülményeket persze megismerheti, erre van lehetõsége, de visszanyomozni nehéz is lenne. Tegyük fel, megjelenik itt húsz év múlva valaki, hogy õ donor-megtermékenyítésbõl született, és mondjuk meg, ki a papája. Nem tudjuk megmondani, mert nem biztos, hogy tudjuk, melyik donortól származó megtermékenyítésbõl született az illetõ. Hiszen, ha például a meddõségi centrum nem a párt küldi el hozzánk, hanem õ maga végzi a megrendelést, akkor nem is tudjuk, hogy adott házaspárnál melyik donort használták fel. Tehát nem tudunk segíteni, és a jelen rendelkezések szerint nem is lehet. Hogy mi lesz ezzel kapcsolatban húsz év múlva az álláspont, arról fogalmam nincs.
Maguk a donorok tudnak arról, hogy gyermek származik tõlük ?
Igen, hiszen minden donor spermája csak négy sikeres terhességig használható. Ezután be kell fejeznünk, és közölnünk kell vele, hogy nem adhat le több mintát.

Amikor a boldogság fogalma átértékelõdik
Andrea (37 éves) és Zoltán (41) Budapest egyik elõvárosában élnek kisfiukkal, a 19 hónapos Gergõvel.

Milyen mottót adnátok a történeteteknek ?
Z: Talán azt lehet mondani, hogy harc a gyerekért.
A: Gergõ, a csodababa. De ez mindenkinek csoda. Mindenkinek a saját gyereke a legnagyobb csoda a földön. Nem tudok mottót, mert ez maga a boldogság.
Z: Amiket az ember közben átél, azt sem lehet elmondani. Csak érezni lehet. Hogy küzdöttünk érte, és sikerült elérni. Az az öröm is, amit a gyerek egy-egy mozdulata naponta okoz, meg az, hogy egyáltalán van, és a miénk. A dátum is olyan szép, amikor született: 2001. 6. hó 21. Olyan szerencsés szám, remélem, az lesz az egész élete a 21-essel.
A: Az biztos, hogy este, amikor elaltatom, - mert még mindig szopik -, és elalszik a karomban, képes vagyok 10-15 percig csak fogni és nézni, ahogy alszik. Csak fogom, és mindig eszembe jut, hogy mennyit szenvedtünk érte, és csak megvan, és csak megszületett. A mai napig majdhogynem föl sem tudom fogni, hogy tényleg van, pedig azért már másfél éves elmúlt. Akkora nagy öröm és akkora nagy boldogság, hogy tényleg itt van, és tényleg az én gyermekem. A mai napig, este, amikor nyugi van, csend van, tíz percet is elgondolkodom fölötte. És tényleg az enyém, mert fogom.
Z: Ebben a korban már egészen másképp állunk hozzá. Más, amikor az embernek húsz vagy huszonöt évesen lesz egy gyereke, akkor még teljesen másképp látja az életet is. Amikor elérkezik egy ilyen érettebb korba, akkor már látja, hogy mit jelent egy gyerek, meg mit a vagyon, meg mit a többi dolog. Hogy mi a fontos az életben. És nekünk már a gyerek a fontos. Õ van az elsõ helyen.
A: Átértékelõdnek dolgok abban a pillanatban, és ami idáig nagyon fontos volt, az már egyáltalán nem számít. Amikor nem volt, akkor persze az számított, hogy legyen az embernek lakása, legyen kész a ház, legyen meg minden a helyén. Most ilyen dolgok, hogy valami nincsen meg, már nem fontosak.
Z: Meg idõben is, most már ez a fontos, nem megyünk el össze-vissza, csavarogni, hanem a család és a gyerek az elsõ.
Szerintetek mennyit számít az ember hite abban, hogy sikerülni fog ?
A: Csak az számít, szerintem. Teljesen pozitívan kell nézni az egészet. És az is nagyon sokat számít, hogy a társ, a partner ott van. Megnyugtat, hogy jól van, azért nem olyan nagy tragédia, majd a következõ sikerül. Az nagyon fontos, hogy biztosan álljon az ember mellett valaki. A szeretet, az óriási nagy szerepet játszik.
Z: Azok az emberek, aki idáig eljutnak, nagyon összekovácsolódnak. A nehézségek azok, amik összehoznak. Csak ránéz a másikra, és már tudja, hogy éppen most milyen lelkiállapotban van, mi a problémája.
A: Szinte egyik sem fiatal, aki már ide eljut. Akik a rendelõben ültek, általában már azok sem voltak fiatalok.
Z: Igen, mert amikor az ember fiatal, még azt hiszi, majd rendbe jönnek a dolgok. Idõ kell ahhoz is, míg rászánja magát.
A: Ha én újra kezdhetném, lehet, hogy mégsem hagynék ki ennyi idõt. Bár a méhen kívüli terhességek után elkerülhetetlen volt, és az is igaz, hogy pihenés szempontjából kellett, de nem várnék ennyit. Amikor biztos, hogy nem fog összejönni, akkor csinálni kell, és idejében utána menni. Túl azon, hogy mindennek biztosan így kellett történnie, azért jó lett volna, ha mindez tíz évvel ezelõtt sikerül.

Hármas ikrek
A szokásosnál is elfogódottabban csöngetek a társasház lakásának ajtaján. Bárhol is jártam eddig e könyv kapcsán, mindenütt ott lebegett a határtalan boldogság, az öröm a családokban, mindenhol átérezhettem a csodát. De ez egy picit más. Itt egyszerre mindjárt háromszorosan jelenik meg elõttem: a babák ugyanis hármas ikrek. S ami talán még szebb az egészben: mindhárman teljesen különbözõek. Bármennyire figyeltem is õket, nem igazán sikerült hasonlóságot találnom sem külsejükben, sem nyiladozó személyiségükben.

Hány évesek vagytok ?
Én 32 leszek nyáron, a férjem pedig 39. Harminc és fél voltam, amikor születtek. Azt is nehéz volt megélni, hogy ebben a korban már mindenkinek született gyereke a környezetünkben. Annyi nõvel beszéltem, és hasonló érzéseket éltek át õk is, hogy mit szólnak a munkahelyen, a családban. Ezen aztán valahogy túlteszi magát az ember, de a baráti körben jönnek a gyerekek, és ezt látjuk nap, mint nap. Fáj, és szinte mindenkiben elõjön az irigység. A legjobb az volt, amikor addig a pontig eljutottam, hogy már egyáltalán nem irigykedtem. Ugyanúgy tudtam ránézni más gyerekére, nem volt bennem semmi fájdalom, rájöttem, hogy attól nekem nem lesz jobb, ha neki is rossz. Legyen akár öt gyereke is, nem zavart. Odáig eljutni, azt a belsõ nyugalmat megszerezni, hát, évek kellettek, mire magamban én ezt feldolgoztam. Akkor sikerülhet, amikor az ember ezt a lelkiállapotot eléri. Ezt határozottan merem állítani. Persze, könnyû mondani, én is mindig azt mondtam, hogy könnyû mondani. Nekem ne mondják, hogy ne legyek türelmetlen, mert idegesít. Mikor az ember már a kezében akarja tartani a gyereket, és még el se kezdett orvoshoz járni, meg még most fogják injekciózni, meg azt mondják, hogy álljon le, szünet és pihenõ, hát az a réme ezeknek a nõknek, hogy most egy kis pihenõ, mert egy kis ciszta, vagy ez, meg az. Érdekes, egy idõ után az ember már annyira lazán tudja kezelni, hogy már ott röhögcséltünk a nõkkel mûtét elõtt. Nagyon jó a hangulat az intézetben, nagyon szeretem, a lányokat, a nõvérkéket, jó hangulatot teremtenek. Igazából nem sok nevetnivaló van, amikor az embert szurkálják, de mégis nevet, kínjában is. Érdekes dolgok ezek. Amikor elkezdõdik egy ilyen beállítás, aztán lehet menni leszívásra, beültetésre, és várni, az ember ilyenkor mindig kap egy reménysugarat, és az az érzése, hogy már tulajdonképpen félig terhes. Nagyon jó.
Mi volt a legnehezebb az egész folyamatban ?
Mindig az elsõ három hét, a várakozás volt a legnehezebb, hogy sikerült-e, azok borzasztóan lassan telõ napok voltak. A legeslegnehezebb az volt, amikor az elsõ babát elveszítettük. Nagyon padlóra kerültem, nehéz volt talpra állnom. Aztán valahogy egyszer csak a belsõ hitem segített. Az, hogy igenis lesz gyermekem, és sikerülni fog. Valami belsõ nyugalom szállt meg. Pedig nem vagyok hívõ, legalábbis olyan értelemben, ahogyan neveltek, tehát nem járok templomba. De hiszek valamiben, a sorsban, vagy valami fensõbbrendûben, vagy nem is tudom, hogyan nevezzem. Hiszek abban, hogy valami küldetésünk van a világon, és mindennek magyarázata és miértje van. Hiszem azt is, hogy nem véletlenül kaptam ezt a három babát egyszerre a sorstól, ez a feladat jutott nekem ebben az életben.

Akik megjárták a Hadak útját
Gyöngyvér Budapesttõl harminc kilométerre él, családjával. A közös kertben két ház áll, egyikben szülei laknak, a másik most épült fel maguk és gyermekeik számára. Igazi hölgykoszorú fogad, három generációból. A téma fõszereplõje, Eszter, a 27 hónapos lombikbaba; húga, a 11 hónapos pici Gyöngyvér, aki természetes fogantatással lepte meg szüleit; az anyai nagymama, aki vigyázó szemekkel felügyeli a kislányokat; s az édesanya, Gyöngyvér (35 éves), akivel e népes társaság közepette is zavartalanul tudunk beszélgetni,

A lombik-beavatkozás ICSI-módszerrel történt ?
Igen, ICSI-vel, minden beavatkozás, szóba sem jöhetett az IVF. Egy vállalkozással volt akkoriban nagyon kemény problémánk, becsõdültünk eléggé komolyan anyagilag. Úgy is mondhatnám, hogy rendesen lenulláztuk magunkat, pedig elég jó anyagi körülmények között éltünk elõtte. Mostanában kezdünk újra talpra állni. Úgy gondolom, hogy ez a férjemet eléggé érzékenyen érintette. Közben meghalt egy barátja. Nagyon sok minden jött neki is, pszichikailag, biztos ez hatott rá mélyen. Gondolom, ezért is voltak rosszak akkor a vizsgálati eredményei. Miután mi összekerültünk, igencsak megjártuk a Hadak útját, rögtön kipróbáltuk egymást, hogy kitartunk-e egymás mellett, mert elég kemény dolgok történtek. Átéltük azt, hogy nem lehet gyerek, akkor is kitartottunk egymás mellett. Átéltük azt, hogy hét krajcárt játszottunk naponta a kiló kenyérért, de azon is túl vagyunk. És lassan minden rendezõdik, úgy néz ki. Babák is vannak, az anyagiak is kezdenek helyre jönni.
Hogyan éltétek meg azt, hogy nem lehet természetes úton baba ?
Borzasztó volt. Pont a születésnapomon ment a férjem erre a vizsgálatra, és felhívott engem. Még õ is sírt a telefonban. Én teljesen kiakadtam. Ez körülbelül fél órát tartott, és utána úgy döntöttem, hogy biztos, hogy van megoldás. Én nem az a típus vagyok – az anyukám ezt belém nevelte -, aki könnyen föladja a dolgokat. Kitartó típusok vagyunk. A férjem inkább letargiába esik. Talán még az is megfordult a fejében, hogy én esetleg ott fogom õt hagyni emiatt. De ez legfeljebb addig tartott neki, amíg haza nem ért az autóval. És még egy fél órát, amíg én õt megvigasztaltam. Mire hazaért, addigra teljesen helyre tudtam magam rakni agyilag.

Visszapillantás a lépcsõ tetejérõl
Zsuzsával (34 éves) budapesti, háromszobás lakásukban beszélgetünk, amíg a másfél éves ikerlányok ebéd utáni álmukat alusszák. A férj, Norbi (36) dolgozik, így nem lehet jelen. Tudom, kicsit nehezményezte, hogy rá már nincs is szükség. Zsuzsáról azt érzem, nemigen ismerhet leküzdhetetlen akadályokat és megoldhatatlan problémákat. Gyakorlatias szemlélete, ereje és lendülete magával sodor. Mire minden kérdésemre választ kapok, az ikrek is felébrednek, így alkalmam nyílik megcsodálni õket. A legbelsõ, nagyméretû szoba teljes egészében a lányok biztonságos birodalma, ajtajában kis faráccsal elbarikádozva. A két „babóca” két külön világ. Méretek tekintetében Lili a kisebb, vékonyka, örökmozgó, minden érdekli, dinamikus kislány. Luca kicsit kerekdedebb, temperamentumban is higgadtabb, megfontoltabb.

Hogy érzed, a férjeddel való kapcsolatotokra hogyan hatott ez az egész ?
Nem tudom. Ez egy akadály volt kettõnk életében, és ezt le kellett gyõzni. Ennyi. Nem tudok ilyen nagy szavakat mondani. Ez volt egy lépcsõ, egy akadály a kettõnk életében, amit muszáj volt mind a kettõnknek meglépni. Összekapaszkodtunk és vittük egymást a cél felé.
Lelkileg melyikõtöket viselte meg jobban ?
Biztos engem viselt meg jobban, mert azért ezek a dolgok nem múlnak el nyomtalanul az ember feje fölött. Most, hogy túl vagyok rajta, így már azt mondom, hogy nem viselt meg. Jó így rájuk nézni, meg ha rájuk nézek, tudom, mibe kerültek, nem volt egyszerû játék, de olyan ez, mint egy költözés. Azt is össze kell koordinálni, és ott is mind a kettõnknek ott kell lenni, mert különben nem megy. Nagyjából ennyi. Biztos szorosabb lett, de nem tudom ezt így kategorikusan kimondani, mert csak segítettük egymást mindig. Ha én voltam egy kicsit lezökkenve, akkor õ rugdosott meg, ha õ volt, akkor én lendítettem, meg vágtam hátba, hogy ne bolondozzál.
Mit gondolsz, mi a Ti sikeretek titka ?
A hitem, ez tuti, ez biztos. Nem szabad feladni, mert minden egyes beültetéssel az ember közelebb van a megoldáshoz. Ez egészen biztos. És az a fontos, hogy mi van a fejedben. Amikor meg elpukkadt az ember, akkor mindig valamelyik családtagja hátba vágta, hogy ne szórakozz már, most eddig eljutottál, nehogy már most add föl. És akkor az ember kicsit összerántja magát, és akkor fölkel a nap, és újra indul minden.
Mikor érezted azt, hogy most már minden rendben van, és sínen vagy ?
Amikor azt mondta az ultrahangon, hogy ott a két kis petezsák. Az akkor olyan jó volt. Azt hiszem, akkor. Igen, és én akkor hátradõltem a „székben”, és vártam, hogy megérjenek a gyümölcsök. Addig volt izgalom, az a három hét, és akkor azt mondta, hogy itt van, de ki kell jutni a dzsungelbõl, úgyhogy még nem viháncolunk. Mondtam, rendben van, és onnantól béke és nyugalom, és amit mondott, szigorúan mindent betartottam. Az volt egy ilyen fordulópont. Akkor fûnek-fának mutogattuk a gyerekekrõl az elsõ képet.
Milyen tanácsot adnál másoknak ?
Nem szabad feladni, az biztos. Ez az akadály megugorható. Amikor már itt van az ember, akkor látja, hogy mennyire. Eltökéltnek kell lenni. Hogy mondjam, szóval ez nem probléma. Vagy ha probléma, akkor ez megoldható. Tehát ez nem egy szélmalomharc, hogy ez csak kivételezetteknek sikerül. Ez bárkinek sikerülhet. Nagyjából ennyi. Ezt nem szabad úgy felfogni, mert ez nem tragédia. Hát most „sah schon”, most azért, mert rossz a szemem, azért nem kaphatok szemüveget ? Mert ciki ? Vagy elromlik az ember foga, hát nem csinálják meg ? Ez ugyanolyan dolog. Csak egy kicsit izgalmasabb, az kétségtelen, meg több a buktatója, de most egy fogfúrásba is bele lehet halni, ha az ember nagyon végletekben gondolkodik. Tehát ezt egy lépcsõnek kell látni, amit meg kell lépni. És ha ötödszörre sikerül, vagy tizedszerre, akkor tizedszerre sikerül. Az a lényeg, hogy a lépcsõ tetejére jussunk. Vagy egy lépcsõfokkal följebb jussunk. És kész. Nem szabad ezt olyan nagyon drámaian fölfogni. Nem kell, fölösleges, mert azzal nem segítek senkinek. Se magamnak, se a környezetemnek, se az orvosoknak. Legfõképpen magamnak nem. Mert az én maximális pozitív hozzáállásom a legfontosabb ebben a kérdésben, szerintem. Hát ennyi, ilyen kis prózaian nagyjából.

Váratlan megoldás a reményvesztettségben
A kétgyermekes család Budapesttõl 200 km-re, egy kisközségben él. Közvetlen vonatjárat nincs, többszörös csatlakozással, nehézkes átszállásokkal lehet hozzájuk eljutni. Talán elképzelni sem lehet azt az erõt, ami mégis vitte õket magával, hogy évekig, télen és nyáron, sárban, fagyban és hóban is akár, hajnalok hajnalán az elsõ buszjárathoz igyekezzenek, hogy elérjék a korai vonatot. Számukra ez sem volt akadály. Mentek, mert tudták, oda kell érniük a nagyvárosi klinika reggeli vizsgálataira, a sokszor fizikailag is kellemetlen beavatkozásokra, mûtétekre. Mentek, mert hajtotta õket ez az erõ, ez a megmagyarázhatatlanul mély vágy, hogy gyermeket szeretnének. És amikor már minden elveszettnek látszott, jött egy újabb reménysugár, a még távolabbi fõvárosban, ahol végre rátalálhattak a beteljesülést jelentõ megoldásra. Látogatásomkor az elsõszülött Bálint (5 éves) óvodában van. Az egyéves Fannit édesapja (36) ebédelteti, majd megpróbálja délutáni álomba ringatni. Judittal, a boldog és megnyugodott édesanyával (36) kettesben tekintünk vissza az eddig megtett hosszú útra.

Beszéljen egy kicsit a kezdetekrõl !
1991-ben házasodtunk össze, és próbálkoztunk, mint minden házaspár. Két év után mentünk orvoshoz, mert úgy tudom, annyinak el kell telnie, hogy foglalkozzanak velünk, és a helyi nõgyógyászunk küldött el bennünket a közeli városba, mindenféle vizsgálatra. Engem is kivizsgáltak és a férjemet is. Látszott, hogy nekem külsõleg nincs problémám, és akkor a férjemnek el kellett menni andrológushoz spermavizsgálatra. Többmillió spermiumnak kellene lennie, de az övében nulla volt. Utána végeztek egy szövetmintát is, hereszövetet vettek, abban sem volt semmi, õk legalábbis nem találtak semmit. Nekünk végül is ez volt a nagy problémánk, mert - mint késõbb kiderült -, a fõorvos úrék találtak
Amikor a Bálinttal terhes lett, ez a feszültség rendezõdött ?
Igen, úgy megnyugodtunk. Most, hogy a kislány megszületett, végül is most vagyunk úgy, hogy jó. Minden megvan. Valaki mondta nekem a múltkor, hogy õ úgy szeretne fiatal lenni. Mondom, én nem szeretnék, nekem most jó így, ahogy van. Életemben nem voltam még ilyen boldog, meg ilyen nyugodt. Most tavasszal szeretnénk járólapot cserélni, meg festetni, és mondtam épp az ismerõsöknek, hogy ez nekünk olyan nagy dolog, hogy végre, tíz év után festethetünk a házban, azóta nem volt, és olyan csúnya minden. És úgy néztek rám, olyan furcsán. Mondtam, nem hiszitek el, hogy évekig azon gondolkodni, mibõl lesz pénzem arra, hogy orvoshoz menjek, és oda vinnem kell egy táska pénzt, és azt honnan fogom elõteremteni, és hogy lehetõségem sincs arra, hogy valami másra költsek, hogy valami mást is vegyek. És olyan jó, hogy végre nyugodtan élhetünk, és egyszer végre úgy élhetünk mi is, mint bárki más. Ugyanazok lehetnek a gondjaink, mint bárki másnak, mert elszállt fölöttünk a felhõ, kitisztult az égbolt.
Mi volt a legnehezebb az egész folyamatban ?
Talán az, hogy lesz-e egyáltalán spermium. Normál esetben a peteleszívás napján odamegy a házaspár, a nõt befektetetik a mûtõasztalon, a férj pedig adja a spermát. De nálunk nem úgy zajlott, mert ugye a férjemnek ezt a szövetmintát máshol vették, tehát a városnak a másik végén, az andrológiai klinikán, villamossal és metróval is kellett menni. Reggel megkaptuk a kémcsövet, abban az én vérem volt, mert vért vesznek elõtte, és azt kicsapatják, az a táptalaj. Vittem a táskámban a kémcsövet, és mentünk a férjemmel. Nem igazán tudtuk, hogy mi vár rá, elengedik, nem engedik, hogy jön vissza. Végül is az andrológus professzor csak helyi érzéstelenítéssel végezte, megvágta, kivette a szövetet, és jöhetett. De szegényem, se élõ, se holt nem volt, nekem kellett támogatni. Akkor rossz metróra szálltunk, rossz irányba, akkor egy megállót vissza kellett menni. Ugye, azt is tudtam, hogy nekem idegeskedni nem szabad, nehogy a peték szétdurranjanak. Az volt a legrosszabb az egészben, hogy akkor még csak azt tudtuk, hogy jó, csináljuk, meg én a gyógyszerezésen már túl vagyok, meg a férjemtõl is ott van a táskámban a szövetdarab, de még nem tudtuk, hogy sikerül-e, találnak-e benne spermiumot. A másodiknál már tudtam, hogy esély van rá. Bár akkor is azt mondták, hogy attól függetlenül még lehet, hogy nem találnak benne. De az elsõnél még fogalmunk nem volt. És annyira, de olyan borzasztó volt. Végre visszaverekedtük magunkat a kórházba, odaadtam a biológusnak a kémcsövet, és keresett nekünk egy szobát, ahova bemehettünk. Józsi lefeküdt a heverõre, én leültem mellé, és akkor végem volt, folyt a könnyem. Tudtam, hogy most elviszik azt a szövetmintát, és visszajönnek, és ha azzal jönnek vissza, hogy nem találtak benne, akkor vége. Igen, az volt a legrosszabb. Az borzasztó volt, ott ültünk, és tudtuk, hogy mi mindent megtettünk, amit emberileg lehetséges, de most nincs tovább. Ha azt mondják, hogy nem, akkor nincs tovább. Akkor slussz, ennyi volt. És aztán jöttek, és mondták, hogy, igen, megvan. Ez biztos ? Hát hogyne, most ebben kételkedem ? Most ne kételkedjek, álljak fel, és gyorsan menni kell a mûtõbe, vár a fõorvos úr. Hirtelen nyelni sem, semmit sem tudtam.
Mit tanácsolna másoknak, akik hasonló helyzetben vannak ?
Azt, hogy nem szabad abbahagyni és feladni. Ha mi feladtuk volna, akkor talán ki sem derül, hogy van ez az új módszer, és ezzel nekünk is lehet közös gyermekünk. A tudomány már annyira fejlõdik, lassan oda jutunk, hogy mindent meg lehet oldani, amit csak elképzel az ember. De akarni kell, az biztos. Mert nagyon sok olyannal találkoztam, aki ötödszörre meg hatodszorra futott neki, volt olyan is, aki tizedszerre. Mások vagyunk; van, akiben annyi erõ van, még a tizediknél is azt mondja, hogy majd a következõ, és van, aki már a második után elkeseredik. De szerintem az a legnagyobb baj, hogy õrült anyagi vonzata van a dolognak, és azért ezt nem mindenki tudja finanszírozni. Találkoztam olyanokkal, akik eladták az autót azért, hogy ki tudják fizetni. Azt mondták, ha nem adják el, akkor OK, van egy autóm, de nincs gyerekem. És, melyik a fontosabb ?

kagyló

Kagyló!
Ha gondolod, a Párom beadja Neked a szurikat.:D
Nekem is Ő adta és egy sem kékült be. Nagyon izgult minden alkalommal, de profibb, mint egy doki vagy nővér:D, mert annyira odafigyel, hogy rendben legyen minden mozzanat.:-)
Ha ennyire rettegsz tőle, tényleg szívesen segítünk.:D
Bevallom, én sem adtam még egyet sem magamnak., én is gyűlölöm a tűket..:-) Kiskoromban is mindig időt kértem, ha injekcióval közelítettek felém.:D:D:D Azért tudom ám, hogy ez semmiség sok olyan dologhoz képest, amiken keresztülmegyünk.
Amúgy persze, hogy nem mindegy, hogy saját baba-e vagy sem!
Persze, "félig saját" babával is tökéletes lehet a boldogság egy igazán egymást szerető és tisztelő, igaz családban.
Annyira átérzem, miket gondolhatsz, érezhetsz!! Engem (ma még...) nem a sokadik próbálkozás, mivel egy volt eddig, hanem az idő szorít (39év...), én ezért vagyok betojva nagyon, hogy meddig nem fog még sikerülni, vajon addig kitartanak-e a petesejtek...
Szóval meg vagyunk áldva sajna mi itt mindannyian. Na, de nem adjuk fel, igaz???!!!!!!!!!!!!!!!!+ összetartunk, mint egy nagy család!:-) Puszillak és ölellek Kagylócska!!!!!!!
Minden rendben lesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bodzi
bodza2005

Te jó ég! Mire megírtam a levelet Kagylónak, nem bírtam elég gyorsan felfelé "tekerni", annyit írt... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Olvasom is... :D
bodza2005

Bodzácska! Ne toj be. Neked a hormon eredményeid normális tartományban vannak?
Itt különösen az FSH-ra gondolok. Nekem 8, 8 vagy 8, 9 volt legutóbb és 36 éves vagyok.
Én is be voltam tojva, igaz valahogy a nyári dolgok miatt kezdenek letisztulni dolgok, a félig sajáttal is kiegyeznék, egyben kell hinni, hogy előbb-utóbb lesz babánk.
Csak előre, persze vannak hullámvölgyek ezt legtöbbször nem lehet el kerülni, de hidd el minden megoldódik.
Mi például elfogadtunk egy dolgot, hogy lehet valami rejtett genetikai dolog ami miatt itt tartunk, de igy vagy úgy lesz babánk és ez a lényeg.
Sikerülni fog lányok higgyétek el.

Kár, hogy nem kezdek veletek az idén.....

manoka
manoka71

Sziasztok.

Mi az a long protokol?
Szerintetek az jó ha viszem majd Dévainak az előző kezelésekről a papírjaimat? Azon rajta vannak hogy miből mennyi gyógyszert kaptam meg szurit,és ez mellé eltudom mondani hogy mikor mi sikerült és mi nem.Ugye értitek?

Nem győzőm elég sokszor mondani hogy köszönöm a SEGÍTSÉGETEKET!!!!

noczi:probálok én sűrűbben jönni csak nap közben én nem vagyok gép közelben.Este meg mire hazaérek vár a házimunka.De szakitok rátok időt!!!! :lol:
melánia

Én is úgy csináltam mint Zel,hogy a 20. napi vv-en már voltam és okt 30-án megjön utánna akartam menni a 3. napi vv-re.Közben aznap mikor megjön akkor kell telefonálnom Apánknak.Akkor most nem jól csináltam? :?: :?: :?: :?: Teljesen össze zavarodtam. :roll:

Kati76
kovacsne.kati

Manókám!
De édes vagy!!!!!!!!!!:D
Köszönjük a bíztatást!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-)
Lehet, hogy ma nem vagyok topon, mert 30.napra jött meg, ami nálam szinte kizárt, ált.25 nap. Tudom, hogy nem szabad előre beleélni magunkat semmibe, de már nem bírtam nem reménykedni, hogy hátha spontán..., tudjátok..., amikor már eljön a 30.nap, ami velem életemben egyszer fordult elő... De NEM. :(
Megnéztem, nekem 6.39 volt az FSH legutóbb. Nem 1.11-21.63ig normális???
Te mindig velünk vagy, mindegy, hogy mikor kezdesz!!!!!!!!!!:-)
Meg mi is Veled...:D

Melánia!
Persze, hogy vigyél MINDEN papírt, hátha valamit már nem csináltat meg, illetve, hogy le tudja vonni a konzekvenciákat az eddigi tapasztalatokból, eredményekből!:-)
Még szép, hogy segít, aki éppen tud!!!!!!!:D

Kati!
Biztosan így is jó lesz, csak én gyűlölöm az utolsó pillanatra halasztani a dolgokat, főleg ebben a kérdésben. Illetve én is attól tartottam, amit Tatu is írt, hogy ne akkor derüljön ki, ha nem jó valami, amikor már rég stimu van!!!!!!! Eleve nem függ a stimu attól, milyen a véreredmény??? Holnap utánanézek a dolgoknak...:-)
Scherlock

Zel!
Mit eszel??? :lol: :lol: :lol: :lol:
bodza2005

Bodza drága:
ez a 3. napi vv kifog rajtad-:))
Szóval megjön majd a mensid, telefon, mész UH + gyógyszerfelírásra és akkor kapsz vv-re beutalót ahová a 3-4. naopdon elmész, mire mész legközelebb Apánk kezében az eredmény, az elsőnél nálam is így volt.

cérnás néni: akupunktúrás pontokba cérnát fűznek be, ami felszívódik idővel, már rágondolni is rossz, brrrrrrr.......

jaj, lányok itt mindenki hullámvölgyben van, minket is szorít az idő, pedig "csak" 35 vagyok.

Kagyló: most Ti akkor jövő hónapban újrakezditek? hidd el inkább most állítsa le, minthogy feleslegesen elmenjen egy lehetőség.

Önszurizás: ha van nálam gyávább kukac......dea a baba érdekében van beszúrtam magamnak, csak először rossz hidd el, mostmár rutinból megy, és nem fáááááj abszolút, pedig nekem egy fogorvos is rémálom, régen meg a vérvétel is az volt.

Melánia: sztem felesleges vinni a régi stimus lapjaidat, Dévai doki csak Rádnéz (UH) és a fejében van a gyógyszerezés.
Long= hosszú protokoll, mikor mensi előtt injekciókkal leállítják a saját petefészekműködésedet

Anikó
tatulány

Bodza:
a 30. nap még belefér, biztos a hormonok Neked is....de Te legalább beleférsz időbelileg :D
A 6 FSH tök jó, azt jelenti, hogy jól stimulálható vagy, túl nagy változás nem lesz vv-kor, bár nekem akkor derült ki a prolaktin, de Vass doki lazább volt és folytattuk.

Attilád ügyike, végére már képzett nővér lesz :oops:

Anikó
tatulány

Sziasztok!

Most nyitottunk egy webáruházat, ahol használt angol, márkás babaruhákat kínálunk!

Ha érdekel titeket, látogassatok el oldalunkra!

http://www.angolbabaruha.extra.hu

KépKépKép
bogyra

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?