Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Köszönöm a tippeket. Kiprobálom.

Hali Timi
Szeptimi
 


Sziasztok!
Kedves Timi!
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Szoptasd nyugodtan a babádat, ameddig csak kedvetek van. Az idősebb generációnak sokszor furcsa, hogy manapság már a sokáig tartó szoptatást tartják előnyösnek. Szerintem is inkább pürékkel kezdd a hozzátáplálást - a felnőtt kaják még nem valók ilyen pici babának, túl sósak, fűszeresek.

Kedves Dia!
A PKU nem a lisztérzékenységet (cöliákiát) szűri, hanem a fenilketonuria nevű anyagcserezavart. Ez egy enzimhiány, miáltal a fenilalanint nem tudja lebontani a szervezet, és abból mérgező bomlástermékek halmozódnak föl, testi és mentális retardációt okozva. Korai szűrése azért lényeges, mert fenilalanin-mentes diétát tartva a beteg tünetmentesen élheti az életét. A lisztérzékenység sajnos nem szűrhető, csak akkor derül ki, amikor a baba elkezd gluténtartalmú ételeket fogyasztani. A korai expozíció növelheti a betegség kialakulásának valószínűségét, ezért nem ajánlják a gluténtartalmú ételeket 6 hónapos kor előtt bevezetni.

Üdv: Pele
Pele
 


Pele!

Igazad van, nem emlékeztem pontosan...
Nem tudom, miért maradt meg ez bennem, vsz. valamit félreértettem, amikor a nővéreket kérdeztem a kórházban, mire való ez. Bocsi:

Dia
Dia
 

 
 

Dia!

Semmi gond, csak nem akartam, hogy tévesen maradjon meg.

Üdv: Pele
Pele
 


Kedves Dia!

Szerinted akkor lehet, hogy a tejérzékeny kislányomnak a kiflitől lett ekcémás az arcocskája? Igazából nem evett sokat, inkább csak a miénkből adtunk neki, de most már másodszor jelentkezik az ekcéma, és nem tudom mihez máshoz kötni.

Üdv: Pele
Pele
 


Pele!

Előfordulhat, Bori is kifli után ekcémásodott ki. A nagyobb hipermarketekben lehet kapni vizes kiflit, próbáld ki azt, ha attól nem jön elő, akkor az volt a baj.

Szia:

Dia
Dia
 


Találtam egy linket babakonyhára:

[url=http://www.nexus.hu/macoka/macoka.html" TARGET="_top]http://www.nexus.hu/macoka/macoka.html[/url]
bigacsiga
 


Sziasztok!

A kisfiam 7,5 hónapos. Szeretném tudni, Ti mikortól adtátok a tieiteknek a babapiskótát, joghurtot, kiflit, stb. Az alsó két kis foga már szépen kint van.
Most fõzelékeket eszik, 3-4 alkalommal szopik is,de szeretnék már valami szilárdabbat is adni neki. Mit javasoltok?
Köszönöm a válaszokat:
Marcsi
Névtelen
 


Szia!
Enyém ugyanekkora lányom (Rebeka) épp az ölemben ül és ő akar írni...
Nehezen kezdett enni, utálkozós, mint Anna volt (4 éves). Szerdán viszont harapta a banánt. odatettem a szájához (az ízét már ismerte "turmixolt babánból", s gyönyörűen szopizni-rágcsálni kezdte. Megevett úgy 3 centit...
-vagy próbálhatsz nagy vaskos sárgarépát hámozatlanul, jól lesikálva kettévágva megsütni, mint a sütőtököt csípkedve vagy kikanalazva adni
-almával ugyanez
A lényeg, hogy csak kis darab legyen a kanálon, nehogy leszaladjon a torkán és hányingere legyen. Az első néhány falattól így is lehet, de mosolyogj rá, hogy érezze, nincs baj, finomat adsz, nem megfojtani akarod...
Ha harmadik nap is csak fuldoklik, várj még pár napot-hetet, akkor még nem érett rá, hogy darabosat egyen. (Anna CSAK darabosat evett, a pépeset kihagytuk. Szopás, darabos, pohárból ivás... A többi útálat tárgya volt.)
Rebeka eszi a pépeset, de most már a darabosat is.
Én a TEJJEL és a LISZTTEL, TOJÁSSAL várnék egyéves koráig, allergének ezek, nehogy gond legyen belőle. Sok orvos is ezt javasolja...
Üdv:
Eszter
RebekAnna
 


Marcsi!

Ha darabos kajakent megfelel... en a 8 honapos kislanyomnak neha egesz, meghamozott almat adok a kezebe. Tok cuki amint harcol vele, ragcsikalja! Meg olyan pici, hogy csak annyit bir leharapni belole amennyit le is bir nyelni egyben (altalaban).

EviC
EviC
 


Sziasztok Lányok!

Viszont amíg kicsi és nincs rágófoga csak harapó foga (elso négy) nem szabad olyan ennivalót adni a gyereknek amit nem képes megrágni pl. alma, nyers répa stb. még akkor sem, ha nem harap le belole csak kicsi darabokat, mert egy félre nyeli ketto emésztési problémái lesznek a meg nem rágott ételtol (hascsikarás, hányás, hasmenés). Nem azt mondom, hogy mindig, de elofordulhat.
Ugyanis a rágás arra szolgál, hogy az ételt aprítsuk majd a nyállal keveredve megkezdodjön az étel eloemésztése. Ha meg nincs megrágva ezt a funkciót a gyomornak kell betölteni ami nem biztos, hogy képes rá, ha nem akkor van a hasfájás vagy hányás vagy emészttelenül küldi tovább abból meg lesz a hasmenés.

Szerintem nem kell a darabos ennivalót annyira siettettni pl. az alma egészben boven ráér 15 hónapos korában is.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Lányok, csatlakozom Katához, pont ugyanez jutott nekem is eszembe. Próbáljatok meg két foggal rágni, nem lehet! Nyugi, nem fogtok elkésni semmirõl, ráér egy éves kora után, mikor az elsõ kupac rágófog kijött.
Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, azt hiszem, még várunk egy kicsit.
A múltkor elfelejtettem megkérdezni, hogy a körte adható-e már. Arról nem nagyon tudok. A bébiételes üvegre rá van írva, h. 4 hónaptól, de nem hiszek a cégeknek.
Arra is kíváncsi vagyok, mi van a joghurttal. Szeretnék neki gyümölcsös joghurtot készíteni. De ez tejtermék. Viszont valahol olvastam, hogy ez savanyított, más kategóriában van, nem úgy számít, mint a tej.
Megint elõre köszönöm a segítségeteket:
Marcsi
Névtelen
 


Marcsi!

A körtérõl azt tudom, hogy a múltkor a nõvérem 5 hónapos lánya, aki elvileg még tisztán anyatejes, de kezd gyümölcsöket kóstolni, nekiesett nõvérem kezében levõ körtének, és meg is sértõdött, mikor nem kapott többet.
A joghurtról. Azt döntsd el, mennyire vagy aggódós ezen a téren. Ha szigorú akarsz lenni, van a családban allergia, tutira mégy stb. akkor ezt se adjál. Ha viszont azt nézed, hogy egyrészt pár éve ez még nem volt ennyire divat, másrészt ma is sokan nem tartják, akkor adjál neki nyugodtan. Az én elsõ fiam 93-ban volt kicsi, akkor féléves kapott forralt tejet a fõzelékbe, tojássárgát meg reszelt sajtot, 9 hónaposan uzsonnának gyakorta kapott joghurtot, senki sem mondta akkor , hogy káros. Nem volt régen, amikor ezt nem így tartották, több allergiás, mint most, amikor pedig mindenki óvatosabb.
Szerintem egy kompromisszum, ha úgy 10 hó körül próbálkozol vele, és eleinte csak óvatosan. De neked kell döntened!
Ildi
Pethes Ildikó
 


Eloszor, mikor hallottam az egesz almas dologrol, en sem akartam elhinni, hogy jo otlet. Egyszer aztan kiprobaltam, s tenyleg nincs belole baj! Szinte csak szopogatni tudja, meg karistolgatja a fogaival, szurcsolgeti a levet. Olyan nagy, kezebe is alig birja fogni. Kivancsi vagyok, ha itt valaki ki meri probalni, milyen velemennyel lesz rola? (Persze, azert egesz vegig figyelni kell!)
EviC
EviC
 


Almáról meg egyéb egybe gyümölcsökrõl. Én is kipróbáltam, mindegyik gyerekkel, mikor még semmi gyümölcsöt nem ettek, így kezdtük a gyümölcsevést. Almát szopogattak, narancsot, meg banánt. Na utóbbi volt a legpuhább, leghamarabb szájbamaradós. Mi csináltuk, ezt is, a kifli-kenyérhéj (inkább utóbbi) dolgot is. Majszoltak. Na de én adtam nekik sóskát, spenótot, ma meg mindenki azt mondja, nem jó. Az elsõ meg tojássárgát, sajtot evett félévesen, mert akkor még az jó volt.
Most is amondó vagyok, a gyerek akkor érett rá, hogy mást is egyen tejen kívül, ha kinézi a szádból és ilyen kóstolgatásokra pozitívan reagál. de nem venném a szívemre, ha bárki gyereke azért fulladozna, mert én azt javasoltam, adjon neki. RÁgni nem tudnak még, szétmálasztják stb. és aztán sokszor egybe megpróbálják lenyelni. Tapasztalat. Ha vállalod a kockázatot, élmény. Ha nem, nem maradtál le semmirõl.
Ildi
Pethes Ildikó
 


Sziasztok!

A Ti gyerekeitek mikor kezdtek el egyedül enni? Nem úgy értem, hogy rögtön kanállal, hanem mikor kezdtek el ismerkedni a kanállal? Mert Vili minduntalan belenyúlna a tálba amikor etetem, ha kanalat adok a kezébe, akkor azzal, de persze eszébe sem jut még a szájához vinni. Csak kitúrni tudja. Ne engedjem, vagy ez az elsö lépés a kanalazás felé?
Továbbá mi a véleményetek: pohárból mikor kell már rendesen innia?

Segítsetek, mert a könyvek...Kép

Juca
juca (juca)
 


En, a harom gyerek evesi tapasztalataval azt latom, hogy nem annyira a kor szamit es hogy mennyire nezi ki a falatot a szadbol, hogy meglassuk keszen all-e arra, hogy darabosabb, ragosabb kajakat is megkostoljon, hanem, hogy mennyire tud fulladozas nelkul megbirkozni vele. Ha odakinalsz neki egy kifliveget, vagy kenyerhejat, es rogton le akarja nyelni ragas nelkul, akkor meg nem kesz arra, hogy darabosabb kajat ragcsikaljon.
Juca, nyugodtan hagyhatod, szerintem, hogy probalkozzon.
EviC
EviC
 


Sziasztok!

Megint én vagyok, most nem evési problámával, hanem ivásival. (Nem merek külön topikot nyitni az ivással kapcsolatosan... Kép Kép Kép )
Szóval: most, hogy már Vili gyümölcsöt és fözeléket is eszik egészen nagy adaggal, folyadékszükséglete is megnött. (Gondolom én.) Pohárból iszik, de nem többet, mint kb. 1 dl, (ezt is két részletben) ezt még egészen rendesen csinálja, azután elkezdi rágni a poharat úgy, hogy ami gyümilé bemegy a szájába, az a szája szélén ki is jön. Mit csináljak? Elég neki ennyi folyadék? Nem szeretném, ha kiszáradna... (Vagy majd ordít, ha szomjas?) Jön a nyár és biztosan sok folyadékra lesz szüksége. Cumisüvegre nem akarom már rászoktatni, a poharazás meg ilyen felemásan megy.
Mit javasoltok?

Köszi: Juca
juca (juca)
 


Juca!

Bízd rá, tudni fogja, mennyi kell neki. Kínáld meg gyakran, de ha csak egy pár kortyot iszik vagy nem iszik semmit, nem kell kétségbeesni...

Puszi:

Dia
Dia
 


Juca!

Átmenetileg csorospohár nem lenne megoldás?

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Köszönöm a tanácsaitokat. Bigacsiga! Van csõrös poharunk is, de az a baj, hogy ha keveset öntök bele, akkor nem ér a szelepig amikor megdönti, ha sokat, akkor pedig ki kell öntenem felét, mert nem issza meg mindet.
Rá kell, hogy hagyjam úgy látszik...
(Mondjuk én sem vagyok egy nagy ivó, még nyári melegben sem. Kép )

Mégegyszer köszi: Juca
juca (juca)
 


Szia Juca!

Az ivas nalunk is kb. ugy van mint nalatok. Cumisuvegre nem lehetett es meg mindig nem lehet raszoktatni Emmat, a poharat imadja, de csak par kortyot iszik egyszerre, a csorospoharat meg csak ragcsikalja. Szerencsere a maradeknak nalunk mindig van helye: a fiaim allandoan kerdezgetik, Emma befejezte mar, megehetjuk, megihatjuk amit meghagyott? En is aggodom neha, hogy iszik-e eleget, probalom tobbet szoptatni is. De majdcsak belejonnek ezek a gyerkocok a csorospoharbol, poharbol valo ivasba!
EviC
EviC
 


Szia Mindenkinek!

Köszönöm szépen a tanácsaitokat! A körtérõl azt mondta a védõnõnk, h. kicsit puffaszt, ne adjak egy egész üvegnyit belõle, de amúgy már nyugodtan adható.
Bocs a késõi reagálásért, de azóta nem tudtam még Babanetezni!
Sziasztok:
Marcsi
Névtelen
 


- Az egyéves gyermek étkezési rendje (Anyák Lapja 1999/január)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/AL9901etk.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/AL9901etk.html[/url]

- Vitaminok és ásványi anyagok az étrendben (Anyák Lapja 1999/április)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/AL9904vitam.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/AL9904vitam.html[/url]

- Egyél szépen, a papa is eszi (Baba Magazin 1998. I. évfolyam 3. szám)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM13babapoc.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM13babapoc.html[/url]

- Csak 2 deci gyümölcslé (Baba Magazin 1998. II. évfolyam 1. szám)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM21ivas.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM21ivas.html[/url]

- Tehéntejet még totyogóknak sem (Baba Magazin 1999. II. évfolyam 3. szám)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM23tehentej.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM23tehentej.html[/url]

- Fõzeléket igen, tejbegrízt ne! (Baba Magazin 1999. II. évfolyam 4. szám)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM24fozel.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM24fozel.html[/url]

- Majd megjön a kedve! (Baba Magazin 1999. II. évfolyam 4. szám)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM26eves.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/BM26eves.html[/url]

- Esti tejbepapi (Kismama 1999/április)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9904estitejbe.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9904estitejbe.html[/url]

- Öntsünk tiszta vizet a pohárba! (Kismama 1999/május)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9905viz.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9905viz.html[/url]

- Érik a gyümölcs (Kismama 1999/június)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9906gyumi.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9906gyumi.html[/url]

- Szoptatástól kiskanálig (Kismama 1999/július)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9907kiskanal.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9907kiskanal.html[/url]

- Mennyit kell híznia? (Kismama 1999/augusztus)
[url=http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9908gyarap.html" TARGET="_top]http://bence.rentahost.net/bence/cikkek/KM9908gyarap.html[/url]
bigacsiga
 


Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a hat és fél hónapos kisfiamnak adhatók-e szerintetek meggyet? A szomszéd bácsi telkértől van, nagyon finom édes.
Valahol azt olvastam, hogy már ehetne. Ti hogy készítettétek el? Turmixolva?

Köszi
Andi2
andrea (andrea)
 


Szia Andi2!
Az én kisfiam imádja a meggyet, ez volt az egyik első szilárd tápláléka. Turmixolni szoktam, eleinte meghámoztam, de fölösleges, a turmix teljesen megőrli a héját. Próbálhatod anyatejjel + kis cukorral, ha nem elég édes, vagy egy almával összeturmixolva. Pár szem meggy elég, mert nagyon intenzív az íze. Jó próbálkozást! Nehogy fehér pólóban etesd, mint én tettem!!! Kicsi babám 5 és fél hónaposan ette először, és a fokozatosságot csak oltári üvöltéssel tudtam betartani, elsőre nem 1-2, hanem 10-12 kanállal befalt, és nagyon kevésnek találta.

Szia!
Mónimama
Mónimama
 


Szia Andi2!
Nyugodtan adhatod a meggyet,persze turmixolva es egy picit edesitve.Megprobalhatod cukor nelkul is ,ha szereti a savanykas izt.Jo etvagyat!
Hilda
 


Köszi lányok!

Megpróbáljuk. A védőnő azt mondta, hogy egyesével hámozzam meg. Szerintem ez hülyeség!
Maradok a turmixnál.

Andi2
andrea (andrea)
 


Szia lányok!

Azzal az almaevéssel azért vigyázzatok!!Én is addig-addig hittem,hogy nem lehet belõle baj,amíg egyszer a lányom (9 hó)torkán meg nem talált akadni egy nagyobb darab...Kép(
Már lila volt az arca,és szederjes a szája,mire észbekaptunk.Fuldoklott....Kép(
Szerencsére néhány erõteljes "hátbaveregetés" segített, sõt,az apja szerint még akkor is kétségbeesve püföltem a hátát,amikor a kislány hangosan és erõteljesen sírt,tehát nyilvánvaló,hogy kapott már levegõt.

Sz'al... nem vagyok abban biztos,hogy örökké "inkább félni kell,mint megijedni",de mi így jártunk...
Névtelen
 


Sziasztok. Nekem az első gyerkőcöm már két hónapos korától kezdev evett gyümit és főzeléket, aztán hét hónaposan már nem akart szopizni, mert finomabb volt a hami.A második babám most öt hónapos elmúlt és most kezdtem (volna)öszibarckkal etetni, de kiköpi.Még várjak vele, vagy ez eyre rosszabb lesz és nhzebb lesz hozzászoktatni a szilárd ételhez?
Névtelen
 


Szia Névtelen!

Semmiképpen ne erőltesd! A dolog pont fordítva áll: ha erőlteted, megutálja magát az étkezést, míg a saját tempójában hagyva felfedezni az ízeket megjön majd a kedve. Az anyatej min. féléves korig amúgy is tökéletesen elég, de ha azután is csak szopizna, akkor sincs gáz. Ők minden szakkönyvnél jobban tudják, hogy mi mikor kell nekikKép
Saját példánk: Hanna lányomnak kb. 7 hónapos korában kezdtem szilárdat adni, de nem igazán lelkesedett, 1-2 kanállal evett csak, és kizárólag gyümit. Aztán kb 9-10 hónaposan egyszer csak elkezdett többet enni, aztán már a főzeléket is elfogadta. Most 11 hónapos, mindent megeszik, bekanalazza az egész adagot, és egyébként is, ha valakinél tányért lát, rástartolKép Mellette meg 5-6-7x szopizik is, inni mást csak pár napja kezdett el, addig nem fogadta el.
Szóval szerintem várjál nyugodtan.

Üdv: Pele
Pele
 


sziasztok!
Probáltátok már a finom puha öszibarackot, egyben meghámozva? az én 9 honapos kislányom annyira imádja, hogy ha meglátja a boltban akkor is tisztára extázisba jön. szerintetek a dinnyével mi a helyzet? adtatok már ilyen picinek?
Mea
mea
 


Mea!

Én adtam a 13 hónaposomnak tegnap a kezébe egy egész nektarint, meg se hámoztam. El kezdte enni, aztán szétkenni a paslón, aztán jó nagyot esett a levén, mert persze közben járkálni is kell..Kép

De ő is imádja.

A dinnyét én még nem merem.

Puszi:

Dia
Dia
 


Mea!

Én adtam a 13 hónaposomnak tegnap a kezébe egy egész nektarint, meg se hámoztam. El kezdte enni, aztán szétkenni a paslón, aztán jó nagyot esett a levén, mert persze közben járkálni is kell..Kép

De ő is imádja.

A dinnyét én még nem merem.

Puszi:

Dia
Dia
 


Bocs, a kétszeriért.

Dia
Dia
 


Szia Mea!
A fiam 14 hónapos korától eszi a dinnyét és semmi baja ,kivéve hogy egy kicsit hígabb a széklete.
Tudnátok néhány ötletet adni,hogy mivel bõvítsem a repertoárt,ha Marcell csak villájával hajlandó enni?
Ancsi71
 


Bigacsiga Kata, itt vagyok!

Röviden az elõzmények: Vili abbahagyta a szopit, tegnapelõtt volt egy éves. (Örülök, hogy eddig is bírtuk...) Túrót, tejfölt, joghurtot eszik, de tehéntejet tisztán nem kapott még. Nem is akarok adni még neki. Erre mondta a gyerekorvos, hogy akkor vegyünk egy doboz ilyen "bébitejet", de az olyan kajákba, amibe kell egy kis tej, tegyek tehéntejet. (Ez volt röviden Kép)
A kérdésem: a kakaót is ebbõl csinálod? Illetve csinálsz ebbõl mást is? Pl. tejbegrízt, almamártást, stb.? Lehet egyátalán? Mert a gyerekorvos azt mondta, hogy amibe ilyen sok tej kell, azt ne tehéntejjel csináljam. Kecske nincs a környéken, maradna a "bébitej", vagy felejtsem el ezeket a kajákat egy idõre?

Várom a tapasztalataidat:

Juca
Juca (juca)
 


Juca!

E-mail ment.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Levelezolistán kaptam a következo ötletet, remélem tetszeni fog nektek.

"Szeretnék megosztani Veletek egy egészséges megoldást arra az esetre, ha a picinek nagyobb az étvágya, mint amennyi teje van az anyukának. Tápszert nem akartam neki adni, bár egyszer kipróbáltam, de nem ízlett neki. Én három hónapos koráig vártam ezzel a megoldással (addig sikerült másik anyától tejet szereznem). Ez egy "vízválasztó" kor. Szóval, hogy ne csigázzalak Benneteket tovább, a mandulatejrol van szó!
Mostmár így utólag nézve bátran adhattam volna neki elobb is.

Mandulatej
1 összemarék mandula (blansírozva)
Lehet kopaszon is kapni a Metróban, de ritkán. A cukrászellátóban is van jó áron! Ha nem kopasz (barnaboru Kép) ) egy kis edényben felforralsz vizet, beledobod, egyet kettot rottyan és le lehet venni, beleteszed a mosogatósba, hideg vizet engedsz rá és egyszeruen kinyomod a borébol.
Ha ez megvan diódarálón vagy robotgépen (nekem Ronic gépem van - egy motor, több fej) felaprítod, majd turmixgépbe teszed és felöntöd (ameddig lehet) forralt, forró vízzel. Járatod egy kis ideig, amíg szép fehér tejet kapsz. Végül egy (csak erre a célra használt) textílpelenkán átszuröd.
Lehet ízesíteni szolocukorral!! (Mézzel nem, mert a picikék 1 éves korukig nem tudják megemészteni a mézet!!!!!!!!!!!!)
Ha több tej készült, mint a napi fogyasztás, akkor decis eldobható muanyagpoharakba le lehet fagyasztani, dátumot ráírni!

Próbáltam még:
mogyoróval, de túl nehezn jön le blansírozás után a bore, macerás, de nagyon finom itala
szezámmaggal, sok kálcium van benne, de egy picit keseru, talán másik tejjel keverve megoldás lehet
szójával, sárga színu a teje, ez a legmacerássabb."

Labros
Labros
 


A mandulatej egy regi/uj talalmany :-). Nekem nem volt szuksegem alternativakra de ha muszaj akkor van egy masik is (ha korabban leirta valaki, bocs). Tehentejet arpafozettel felezni. Arpat megfozni vizben es a levet 1-1 aranyban tehentejjel keverni. Ez a tehentej nagy feherjemolekulait kisebbe teszi es igy az embergyerek is meg tudja jol emeszteni. Bar a tapszer talan egyszerubb :-)
idike
 


Sziasztok!

A mandulatejhez: rizstej. A bioboltban nekem ezt ajánlották. Ugye, gluténmentes, tehát nem árt a gyereknek. Vízben megfőzöd, de jó sokáig, és a leve a rizstej. Leszűröd, és ha gondolod, beédesíted. De ne mézzel...

Pusza:

Dia
Dia
 


Sziasztok Lányok!

Amit a Dia írt:
Orizának hívják, rizsnyák fehérje és zsírmenetes.
Régen amikor még nem voltak korszerű tápszerek és nem tudtak a gyereknek anyatejet biztosítani ezzel hígitották a tehéntejet.
Ezt adják akkor is ha a gyereknek heveny bél és gyomor betegsége van.

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


bigacsiga, múltkor kerestem ilyet, de mondták, hogy megszüntették, nincs már OrizaKép
léda (léda)
 


Sziasztok Lányok!

A mandula tejhez:
Az én könyvem az írja,
dió, mogyoró, mandula kalóriaértéke igen nagy, tetemes zsírtartalmuk miatt, ezért csecsemőnek nem adható.

Gesztenye megfőzve főzeléknek adható.


sziasztok

bigacsiga Kata
bigacsiga
 


Szia Éva!

Szóval ott kezdeném, hogy a fiam kb. 5 és fél hónapos korában kapott mást az anyatejen kívül. Én õszibarackkal kezdtem, a reszelt almát nem ette, de ezt is ajánlják. A szakkönyvek azt mondják mindent elõször pár kanállal kell adni, hogy lássuk, hogy reagál rá a gyerek. Nálunk ez nem így mûködött. Én elég korán magam mellé ültettem evéskor, így mikor a kiskanálra került sor, nyelte amit kapott. Az õszibarackot nálunk a sütõtök és a sárgarépa követte. 2-3 napig ugyanazt adtam neki, hogy lássam nem érzékeny-e rá. Majd 2-3 hét után kezdtem krumplival variálni. Elõször mindent nagyon pépesen adj, úgy mintha 4 hónapos lenne, hisz õ most fog majd elõször mást kapni tejcsinél.

Ja, és én elõször ebédre kínáltam meg, annyit evett amennyi jól esett, majd a szopival teletömte a hasát. Hogy õszinte legyek, sokáig tartott míg nem kellett már neki szopi, elég volt a fõzelék. (Bár ezt én nem bántam).

Remélem segítettem egy kicsit.

Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron
 
 


Sziasztok olyan kérdésem, lenne lehet e 6 hónapos babának sóskát adni? Ha igen hogyan készítsem el a fagyasztott sóskát?
köszi Geva
Geva
 


Lehet. A fiam imádta. Krumplival csináld feltétlen ( mi a mai napig (8.5 év) így esszük.) Ha mirelitbõl indulsz, akkor azt már csak meg kell rottyantani, nem kell nagyon fõzni.
Ildi

Ildi
 
 


Ja. Ha esetleg frissbõl csinálsz, akkor külön érdemes fõzni, és a krumpli fõzõvizét érdemes felhasználni. (a sóskáé nagyon sós).
Ildi

Ildi
 
 


Ildi ugye cukrot is kell hozzá rakni (bocsi de nem vagyok valami nagy szakács)?
Geva
Geva
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet: