Most akkor
kettészakadt a topik? Van, aki itt van, van, aki ott

Az nem csak akkor használatos, ha a babanet rossz??
No, az
elmúlt heteink történései: Ádám
vérszegény lett annyira, h az első vérvétel után a transzfúzió kérdése is felmerült. Két hét múlva már jobb lett a vérképe. És erre nem a védőnő, nem a körzeti gyerekdoki jött rá, hanem a neonatológus, amikor kontrollra mentünk.

Ami miatt aggódtunk, h
nem hízott Ádám. Augusztus közepétől szeptember közepéig kb 300 grammot hízott, és erre senki nem mondott semmit, ill. a védőnő kérdezte, h van-e tejem, és adjak tápszert. (A WHO statisztikája szerint 800 gramm ekkor az átlag.)
A neonaton egyből kilőtték, h vérszegénység, adtak vascseppet, folsavat, Cebiont, és Ádám szépen hízik (a korábbiakhoz képest). Most már 5250 gramm. Ez még mindig nem sok, de az elmúlt hónapban 700 grammot hízott.
A tanulságok: lecseréljük a körzeti gyerekdokit, mert még egyszer sem látta a gyereket pelenkában, egyszer sem hallgatta meg és sorolhatnám. Neonaton mindig levetkőztetik, és egyből látták, h vmi gáz van.
Mérleget kezdettől fogva fogok máskor használni (védőnő, nővérem azt mondták, h felesleges, csak paráznék, ha lenne). Csakhogy az én babám
nem jelezte, h éhes, ő a
csendes éhező kategória. Vmi miatt legyengült (gondolom a vérszegénység miatt, vagy fordítva), nem volt ereje enni, éppen csak szívott az elejéből. Így a tejem is erre az igényre állt át, nem hízott a gyerek, fogyott a tejem

Én pedig azt hittem, h jóllakott, mert nem sírt kaja után. Pedig az első hónapban kb. 800 grammot hízott. (Azért mondom, h kb, mert nálunk ruhában mérik a tanácsadáson a gyerekeket.) Szóval gyengült a gyerek, egyre hosszabbak lettek a szopiidők, 50 -60 perc is, erről írtam is. Mondtam a védőnőnek, dokinőnek, azt mondták, vegyem el a cicit 30 perc múlva, és ő biztos lassan evő. Én pedig elvettem 30 perc múlva az amúgy is gyenge, alig evő gyerekemtől a cicit

Ez a legborzasztóbb

Talán az utolsó előtti percben vették észre a bajt. Hibásnak érzem magam, de ugyanúgy hibás a védőnő és a gyerekdoki is sztem. A neonatológus szerint pedig vannak külső jelei is a vérszegénységnek, csodálkoztak, h nem csinált semmit a gyerekdoki.
Ezekre persze utólag jöttünk rá, már kezd összeállni a kép. Például 3 hétig nem vágtunk körmöt, azelőtt szinte hetente kellett, most is. Nem mozgott úgy, mint korábban, nem emelte a fejét, pedig az már egy hónaposan megvolt. Csendes volt, még örültünk is, h milyen jó baba. (Most már megjött a hangja

) Csak az a kár, h ezeket mind személyesen tapasztaltuk, és nem egy könyvből olvassuk.
Node rajta vagyunk már a jó úton, eszik, mozog, hangoskodik, gőgicsél. Ha nem elég a tej, pótolom tápszerrel. Napközpen hatszor eszik 3 óránként, ha alszik, akkor is felkeltem. Remélem, nem okoztunk neki maradandó hibát azzal, h nem csaptunk korábban az asztalra.
Bocs, ha hosszú lett.