A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » Szent Imre kórház azaz a Tétényi - Ikea szoba &eacut

Akkor módosítunk, mit szóltok jövő hét csütörtökhöz?
kincsimano

Ja, és Deni, decemberben is gyertek, Fibitalira! :)
kincsimano

Sziasztok!

Ilyen "divat" a fejlesztő-torna??? :shock: :shock: :shock:
sokat tanulok....... vajon Nekem miért nem jut eszembe vinni a gyerkőcöt?! Hol ott vannak dolgok, amiken én is "csodálkozom"... :roll:
Orsinál is volt! Mégis egészséges mozgékony kis gyerkőc! Ha vannak olyan babák, akiket KELL vinni, TERMÉSZETESEN egyetértek. De, sajnos, sok paramamit csak lehúznak és mégjobban beparáztatják!!!
Miért a "nagy könyv" szerint nézik a gyerekeket?! Hiszen nem egyformák, mint ahogy mi sem!!! Na, nem mondok mást, MERT! 8)

Nuk!!!
++++++++++++!!! Maximálisan megértelek! De ne legyen lelkifurid!!! TE IGENIS mindent megteszel!!!! És, már bocs, talán a férjed az, aki nem?! :roll: :oops: Ne haragudj, nem akarok én "fát tenni a tűzre", de ezt le kellett írnom..... :oops: TE Jól csinálod!!! És igenis beszélned kell Zolival! Nyugiban, szépen!!!
Én úgy gondolom, nincs olyan házasság, ahol ne lennének viták/félreértések! Főleg,amikor az asszonyka otthol van a négy fal között +gyerek/gyerekek, ami ugye gyakorlatilag 24 órás műszak egy Anyának!!!
Nem hinném, hogy bármelyik férfi cserélne Velünk..... :? :? :?
Szóval NUK, nehogy lelkifurdolásod legyen!!! Ez most egy mélypont Nálad :( DE EL FOG MÚLNI!!! +++++++++++++!!!

Ancsi?????
kuki, vagy nuni????

Rylie????
Hogy vagy/tok???

Mása
Kép
Kép
szmagdi

Nuk: ++++++++++++++++++++++++++++!!!!!!!!!!!!!!!!
Nem csoda, ha kicsit belefáradtál a dolgokba. Most tarts ki, és hamarosan minden rendbejön!!Qva nehéz lehet, ebben biztos vagyok. És gyere csak panaszkodni, mert ha vmit ki kell beszélni, akkor az megkönnybbít. Mi meg tudjuk küldeni a +okat. Meg ha vmi másban kell segíteni, és tudunk, akkor szólj! Próbálj pihenn egy kicsit! Úgy könnyebb lesz folytatni a mindentdemindetmegtevést Rékáért. És Réka igenis klassz kiscsaj! Már mondhatom, hogy találkoztam vele élőben is, és nagyon klassz kiscsaj!!!

Zsan, sztem ne diagnosztizálj 1-2 itt leírt tünetből! Ha parázol, inkább vidd el vmi szakemberhez. Bár amiket itt írtatok...(mindenki mást mondt, stb). Lehet,h naív vagyok, de sztem ha egy kisbabával baj van, akkor azt a gyerekorvos csak észreveszi! Nektek meg az a jófej szuperdokinénitek van, nem?
Én pl. sokáig azon paráztam,h Bnek túl görbe a lába (a sípcsontja). Aztán azzal próbáltam magam nyugtatni,h látta a dokink, voltunk ortopédián, csk észrevették volna. De lehet,h naív vagyok.

És annyit írtatok itt a fejlesztésről, h az első gondolatom az volt,h el kéne vinni a gyereket legalább megnézetni. És h Pt nem vittem (föl sem merült), pedig vele 1 és 1/4 órás volt a kitolási szakasz, és többszür leesett a szívhangja (már a vajúdásnál is), mert rajta volt akzsinór, és mindig visszahúzta őt, simán lehetne oxigénhiányos.
De aztán Deni szavai megnyugtattak. És jobb is,ha maradok a seggemen, és örülök,h a lányaim nagyjából időben csináltak mindent, és nem kellett ezen paráznom.
Szal jó,h tudja az ember,h vannak ilyen esetek, amikor igenis kell a szakember, meg a szaksegítség.
És ami számomra a legmegnyugtatóbb volt: amit Leni írt, h egyszerűen érezte, látta Ignácon, h van vmi. Anyai megérzés. (Bár, ha vkinek nem volt még baba a kezében, akkor is észrevenné-e , ha vmi nem stimmel egészen?)
rídonli#

Macs!
süni :mrgreen: jóóóóó!

Vot,
képek szuperek! Liliróza télleg tökös :lol: Domicsek tényleg nagyot nőtt! Amikor utóljára láttam, még nem járt.... 8)

öööööööööö....

Mása
Kép
Kép
szmagdi

És Nuk, igaza van Másának: beszélj Zolival! Nagyon nehéz, amikor az ember sértett meg dühs, de vhogy a tudtára kell adnod, h neked és Rékának szükségetek van rá!
rídonli#

Ríd,
szívemből szóltál 8) (ami a fejlesztőt illeti)
szmagdi

LÁnyok, egy fontos kérdés:
nem tudja vki, hogy van (vag ymi a száma) annak a jogszabálynak, miszerint a kórházban az egyik szülő mindig a gyerek mellett lehet? (A Budaiban ki volt írva, de sajna nem írtam föl.)

Egy ismerősünknek hamarosan műteni fogják a kisbabáját, aki fél éves kb. Komoly koponyaműtétje lesz, vmilyen csontososdáai betegsége van, már 3 hónaposan alig volt kutacsa, és nem nő a fejecskéje. Nem szopizik a baba, és állítólag csak a szopós babákkal lehet bent az ayukájuk (agyrém!!!!!!!). (Biztos spórolni akarnak a bébiétellel.) Szeretne felkészülni, hogy ne kelljen egyedül hagynia a babéjét ebben a komoly helyzetben.
(Én meg ma jól megnézhettem volna, mert a Budaiban ki is van függesztve a jogszabály, de pont utána kérdezte,h hazaértünk.)
rídonli#

JÓ HÍR: lányom lesz (Jónás módszer okéj)
ROSSZ HÍR: csak 0,6 az afp-m és most félek. (a magzatvíz vételt nem vállaltam)

ha már eddig bejött a Jónás, remélem a rizikófaktora is bejön, mert most 0-t mondott!

Kincsimano!
szerintem ha szopizik, nem kell neki tápi. mikor L. leszokott a tejről, s a tápot csak ritkábban kapta, akkor nagyon nehezen szoktattam rá (kb. 1-2 hónap) a vízivásra. neked is majd ez következik, de lehet, hogy tejjel egyelőre el fog telni!

a meggyet a kőkök krumplival összefőzve imádják! csak próbáld ki!
én kb. 1 éves koráig nem adtam neki sót/cukrot a kajába, habár akkor már asszem lehetett volna.

ha nagyon félsz, próbáld meg a tápszeres üvegből sima vízzel itatni evés előtt. mondjuk itass meg vele 20-30-40 ml-t, aztán jöjjön a darabos kaja. (csak így kevesebb hely marad kajának)
ha meg nagyon nem megy, hogy igyon, hát adjál neki tápot :), én 8-9 hónapig azt adtam (jó, utána is, de akkor nem italnak, hanem étkezésnek számított)

és az ivás úgy vált be nálunk, hogy élvezte az Avent csőrös poharat, hogy egyedül ihat belőle. (de csak 8-9 hósan, mert addig tápi+tejet adtam neki folyamatosan)

Nuk!
remélem nem csak panaszkodni, hanem azért olvasni is jössz, mindenki olyan jókat ír neked! :) szerintem amiket leírtál nagyrésze blődség, majd később te is rájössz, hogy te csináltad a legjobban. a férjeddel kéne vhogy dűlőre jutni, és megoldódnának a bibik!

ancsipancsi

Ruz,
hóember :lol: :lol: :lol: Kaptatok az alkalmon ;) Mi meg szánkóztattuk O. a medence körűl a fűben 8) Ugyanis ott legalább csúszott :mrgreen:

Kátya,
Lányod nagyon édi! Nagyon hasonlít Rád!!!

Tinu!
Dehogy kövér a lányod!!! Az a mosoly....!!! 8)
szmagdi

Ancsi!!!
Már akartam mondani, hogy kilukadt az oldalam :lol: :lol: :lol: :lol: Annyira kivi voltam!
Grat a LÁNYHOZ!!! :)

Afp meg :roll:
szmagdi

Ancsi, gratula a kiccsajhoz! :) Tudod, az afp megbízhatósága elég ingatag. Jó, h nem mentél bele a magzatvíz vételbe.
kincsimano

Ancsi! Ne parázz az afp miatt! Azért írom, mert engem is jóóól beparáztattak 1.gyerekesként Pvel. Sz@r volt...
De akkor tudtam meg,h nagyon sokakat beparáztatnak ok nélkül. És hogy az afp egy nem túl megbízható vizsgálat. És nekem is csak a magzatvíz/korionboholy vizsgálatot ajánlották fel, arról nem beszéltek,h van veszélytelen is (integrált teszt az anyai vérből), igaz az fizetős. Vagy a 4d uh-n is jólkiszűrhetőek a dolgok, főleg, ha gyakorlott szakember nézi.
Biztos,h jó időben vették le? (Bár ahogy téged "ismerlek", biztos tudod a baba korát.)
Szal, NO PARAAAAAAAAA!!!!!!!!

És éljen a KISLÁNYTESÓ!!!!!!! :) :)
rídonli#

Ja, és afp-hez még annyi: 3 intézményben 3 féle határértéket mondtak normálisnak. Nekem asszem 0,4 volt, és az volt az alsó határ. Ill. a nyaki redő is pont 3mm volt (12.heti), az is határérték, és a 2 határérték miatt paráztattak,h nagyobb a kockázat. És végül egésszséges gyerekem született. Sőt, sztem nagyon okos. :)
rídonli#

Én L.
Jó8!
szmagdi

Én is L. Mindenki aludjon jól!
rídonli#

na csak ide jutok...
csak annyit így félálomban, hogy kérlek ne általánosítsatok, minden gyerek más és más, az egyiknél az anyja súlyos bajokat "diagnosztizál", a másiknál meg a vak is lássa hogy baj van, csak a környezete nem (hajlandó).
hogy egy gyerek korai fejlesztésre szorul vagy sem, 1. gyerekorvos 2. védőnő 3. neurológus 4. gyógypedagógus 5. nevelési tanácsadó ill bármelyik ezek közül a rizikófaktorok alapján tudja a vizsgálatot/gyakorlatokat javasolni, de sajnos ez a szűrőrendszer ma Mo-n még nagyon gyerekcipőben jár, így sok gyereket az oviból küldenek csak el, s van olyan is akit csak akkor mikor már komoly gondok vannak elsőben pl. írástanulással, de ilyenkor sajnos az okok már nem orvosolhatók, viszont lehet még sokat javítani a dolgokon, de már nem annyit, mint 1-2-3 éves korban. gyerekek 40%-a nem a nyagykönyv szerint fejlődik, nincs is ezzel semmi baj (régen nem volt fejlesztő és a töbség felnőtt rendben, kiegyelnített meg behozta magát), csak az ő kb 10%-uk az akinek később kisebb-nagyobb problémája lesz - diszek meg egyéb fincsiségek, pl túl erős nyaki reflex miatt pl nem tud megtanulni az életben úszni. Így is lehet boldog, teljes életet élni, de ha meg lehet előzni, akkor miért ne?
NEM A SZÜLŐ DOLGA A DIAGNOSZTIZÁLÁS! hogyan is tudná egy anya/miért kellene tudnia, hogy esetleg a gyereke egyensúlyzavaros, vagy csökkent a hallásfgyelme??? ezt megállapítani ill. vizsgálatokra küldeni a szakember dolga (feltéve hogy az ember eljut ilyenhez).
Rizikófaktorok: ezeket már egyszer leírtam, a terhesség/szülés körüli szövődményektől a fejlődési eltérésekig, túl erős nyaki reflextől a megkésett beszédig, kúszás kimaradásától a súlyos magatartászavarokig. És nem elég csak 1 dolog (pl beül a lába közé a gyerek), hogy nekiessenek a gyereknek a fejlesztők, mint tót a fijának, hanem legalább 5-10 tünet is megvan egyszere, ami miatt már érdemes/kellhet foglalkozni a gyerekkel.
Surányi Kornél az Ayres módszerel és saját szabadalmakkal fejleszt, nem Petővel!!! a Dévény-tornával is megegyezik 1-2 gyakorlata, a kollégája, Angéla konduktor, de ő is inkább Dévény-féle babamasszázzsal dolgozik, csak részben Pető módszerrel.
Mindketten az országban a legjobb szakemberek a területükön, és nagy sikereket érnek el, most már a módszerük megismerését kötelezővé tették az országban minden védőnőnek.

votiv 8)
votiv

Nagyon köszönöm a jókívánságokat Adél nevében, átadtam neki :D És íme néhány kép az ünnepeltről :D
Kép Adél megszületett (szülőszobán) Kép Pár naposan még a kórházban Kép Torta Kép Kép Örülök 1 Kép Örülök 2
Aztán elmentünk délután camponás játszóházba :D Adélt nem nézték egy évesnek, így egy órát ingyen tölthettünk el a játszóházban :oops: :lol:
Kép Csúzdázunk Kép Labdarengetegben elveszve :lol: Kép

és van egy szüléssztorim, csak nem merem betenni, mert elég részletesre sikerült (2 oldalnyi word doksiban :oops: ), érdekel vkit?

Kép Kép
curse

Ruz,
Hóember :D

Szrek,
Rózsaszínek bek@phatják :evil: Nálunk sem ment egyszerűen a vonal áthelyezés, jócskán meghaladta a 30 napot és a legviccesebb az volt, amikor két ember jött ki aznap két különböző időpontban. Az egyik a vezetéket cibálta be a házba, a másik meg beizzította a cuccost, jó mi? :mrgreen:

Lindi,
+++++!!!

Votiv,
Eszméletlen, h mennyit változott Lilikéd :o imádom a csajodat :D Domincsek pedig még mindig nagyon huncut és gyöngyörű :D Fáradt srácok :lol:
Remélem sikerült anyukádnak hazajutni!

Neet,
Fizetősnéni :lol:

Kisün,
Micsoda ünneplés volt, persze a hisztit leszámítva :wink:

Zuzi,
Alsópáhok :D

Zsanci,
Ez a kutyás dolog nagyon ott van :lol:

Ríd,
Szuper, h minden okés volt a kontrollon :D Médiasztár :D

Kátya,
Nálunk hasonló problémák vannak folyadék tekintetében. Én úgy próbálok ügyeskedni, h ebédre kap levest is, persze az étkeket felcserélem, először jön a laktató és csak utána a leves. De egyébként én azt veszem észre Adélon, h amikor szomjas, akkor tényleg issza a vizet, egyéb esetekben csak játszik az üveggel. Nálunk jó esetben egyszer iszik egy nap Adél vizet, persze mellette 2x szopizik naponta.
Evéssel kapcsolatban szerintem sem vagy egyedül az idegeskedésben. Engem is ki tudott Adél idegelni, mikor nekiállt pl. berregni kajával a szájában. Azt vettem rajta észre, h ha nem mutatom az idegességemet, akkor abbahagyja :? És talira mi is szívesen mennénk :D
Csajod csúcs, tök sokat változott :D :o

Macs,
Süniket imádom, olyan jó, h betetted a képet :D

Fibi,
Ha itt lesztek Gárdonyba, akkor hozzánk is hivatalosak vagytok, ezért kérdeztem én ám az anyós dolgot :wink: Legalább megszabadulsz tőle egy picit, mit szólsz? :wink: És szemészet ügyben majd írok, h mi volt.

Rylie,
Durva a dédi :shock:

Judit,
Ki az a fekete?-én olyan jót nevettem :lol:

Tinu,
Nem, szerintem teljesen formás a csajod :D Az ősök mindig csak okoskodni akarnak, mert már ők felneveltek legalább egyet :wink:

Ríd,
Fokhagyma :lol:

Nuk,
Szerintem te egy nagyon ERŐS csaj vagy!!! Teljesen normális az, amit most csinálsz és ahogyan hozzá állsz a dolgokhoz, én sem tennék különbül. Nem kell mindenkinek és mindennek megfelelni, nem szabad és nem lehet!!!! Nagyon is jó ANYA vagy!!! Pároddal meg mindenféleképpen beszélj, csak az segíthet. Pasiknak, ha nem mondjuk, nem értik, nem csinálják stb. Ők is egyfajta gyerekek :wink: És gyere csak nyugodtan panaszkodni, ez is rengeteget segít.
Ha van kedvetek, gyertek át hozzánk vmelyik nap és egy jót dumálunk, hm? :wink:

Fejlesztés: szerintem tök nehéz anyai szemszögből nézve. Egy anya mindent megtesz a gyerekéért, ő a felelős azért a picinyke életért, nem szeretné, ha hátrányt szenvedne vmilyen úton módon. Ezért olyan nehéz dönteni, h mi legyen. Vigye, ne vigye :? Én egészen végig úgy voltam a mozgásos dolgokkal, h ha a dokinő nem lát rajta semmi rosszat (már pedig ő vmennyire szakértője a gyerektémának), akkor nincs is semmi baja Adélnak. Én legalábbis így álltam hozzá, ő szakember, neki kell tudnia, h mi mikor és hogyan jó és egészséges egy babának/nál. Pedig időnként tökre aggasztott a dolog, h vmi nincs rendben, mert a szobatársam lánya (aki csak egy nappal fiatalabb Adéltól) már sokkal több dolgot sokkal hamarabb csinált meg. Én mégis vhogy bíztam a dokinőben és hittem abban, h Adél tudja, h neki mit mikor és hogyan kell csinálnia. Lehet, h csak naivság :?

Ancsi,
Gratula a kiscsajhoz :D és afp miatt ne izgulj. Úgy tudom néhány országban nincs is a megbizhatatlansága miatt :?

na azt hiszem én is eldőlök....

Kép Kép
curse

A gyerekek azért sírnak a fejlesztésen, mert éhesek/fáradtak/elegük van a macerából, nincs ebben semmi ördöngősség. Csak az Ayres-tornában van, mert azzal folyamatosan ingerlik a gyerek idegrendszerét (ezáltal érlelik és a JÓ idegválaszok megtanulására sarkallják) és sokszor olyan idegpályákhoz is eljutnak, amelyek a méhen belüli életet vagy akár a szülést idézik fel a gyerekben, emiatt félnek is a gyakorlatok alatt. És panaszkodnak is, mert anyának kell nyavajogni (az én fiam másnak nem nyavajog sose, de ha vmi nem tecc és én is ott vagyok, akkor mindjárt nyivákol)

Teljesen természetes, hogy minden anya nehéz feladatnak éli meg a fejlesztést, fura lenne ha nem így lenne. Sok a félelem, mi baja a gyerekemnek, mennyire súlyos, jaj csak nehogy rosszabb/gyengébb képességei legyenek a többieknél, csak nehogy beteg legyen, nehogy kirekesszék - ilyen szempontból sztem mindenki átlagos gyereket szeretne...

Az is biztos, hogy a férfiak ezt nem érzik, nem is tudják megérteni, sokszor elfogadni se. vagy elutasítják, hogy az én gyerekemnek nem lehet semmi baja, vagy elkönyvelik a gyereket "betegnek" vagy valahol a két véglet között, de mindenesetre másképp élik ezt meg mint az anyuka.

Ezért Nuk, ne haragudj nagyon a férjedre. én is gyakran problémázok azon, hogy a pasim nem ül le mellénk a szőnyegre miután hazajött a melóból és nem kezd kockavárat építeni, de ez leginkább egy szappanoperában fordul elő, tisztelet az 1-2 kivételnek, a ffiak NEM ILYENEK. Nézd a jó oldalát, kb 10-12 éves koráig a TIÉD a gyerek. És kapd össze magad, mert jó csaj vagy, és menni fog, és a gyerek mindent levesz, szóval csak semmi stressz meg önsanyargatás. Ha nincs meg a napi 6 torna, nem baj. Ennél többet már fizikai képtelenség lenne megtenni. Próbálj meg egy kicsit te is töltődni, mert az egyikőtöknek se jó, ha feláldozod magad az anyaság oltárán. És tudod, ha Te jó vagy, a gyerek is jól van. És fordítva...
Csinálj minden nap vmit akár csak 10 percig ami NEKED jó. Vagy kérd meg anyukádat, aki egy tündér, és óriási kincs, hogy vegye át Rékát egy-két órára, és menjetek el kettesben Zolival sétálni/kajálni/moziba, ápoljátok egy kicsit a kapcsolatotokat. Na ez most úgy hangzik, mintha vmi párterapeuta lennék :mrgreen: A lényeg az, hogy tegyetek vmit egymásért :) Talán Zoli azt is szarul éli meg, hogy Réka születésével ő már "örökre" a 2. (Zsiga után a 3.? :lol:) helyre szorult csak. Nem riogatni akarlak, de ilyenkor a pasik hamar fontolóra veszik a menekülőutat. Úgyhogy te, mint okosabb, mint NŐ, javítgasd a házasságod, ha az egy értékes kapcsolat. Kiborulni is lehet, jogosan, csak magyarázd el a pasidnak, hogy szükséged van rá, hogy ő legyen a nagy és erős férfi melletted, és támogasson téged legalább lélekben ebben a nehéz helyzetben. Legyél törékeny és nagyon béna, hogy nagyon szerethessen :D Nem kell szupervumennek lenni és folyton lekörözni őt :D
Ja és még a kedvenc mondásom is ide kívánkozik: Szülőnek kell lenni, nem tökéletesnek :wink:

Úgyhogy gyereket pár napig nem fejleszteni, csak felül nedvesen, alul szárazon tartani, és most a legfontosabb, hogy kicsit törődj magaddal meg a férjeddel, aki nem is olyan nagy seggfej talán :wink:
pusszancs

votiv 8)
votiv

na még a legfontosabbat el ne felejtsem, drága pici Adélt az isten éltesse, cseperedjen szépen, édesanyja és édesapja nagy örömére :D :D

Kép

Curse, ide azt a szüléssztorit!!! :D engem érdekel :D

és anyum hazaért rendben :D :D

votiv 8)
votiv

Leni, köszi szépen!
halmacs

az integrált tesztről én már lecsúsztam, van még egy 4 markeres teszt, amit elvileg el lehet végezni, s ami újabb eredményekkel egészíti ki az eddigieket.
majd beszámolok, mert a férjem haverja nőgyógyász és mit ád Isten, valami downkór klinikán is dolgozik, és meg fog nézni vmi szuper Uh-val 2 hét múlva és szerintem a vérvizsgálatot is elvégeztetjük. különben a vérvizsgálat 75%-os eredményt mutat és 5%-ban pozitívan tévedhet. szóval ez se csalhatatlan.
btw a nyaki redő rendben volt, kb. 1 cm, ami normális. az afp 0,6, s a genetikai uh-n nem látott semmit a szonográfus, s az összeadott adatok átlaga alapján a gyerekemet kb. 4 nappal idősebbnek számolták, s ennyi. ez teljesen okés.

szóval próbálok nagyon örülni, hogy kislányom lesz, hiszen ez volt a vágyam, csak olyan furcsa érzésem is van ezzel a dög afp-vel kapcs. :(

FEJLESZTÉS:
noha ugye nem vagyok benne és nem értek hozzá.
de hogy miért bíznak a szülők a fejlesztőkben? hát mert nincs kiben másban bízniuk! még jó, hogy nem a javas asszonyban, vagy a ráolvasásban, vagy a hókuszpókuszban bíznak, hanem erre speckózott szakemberre bízzák a gyereküket. szerintem ez teljesen normális.
na meg úgy gondolom, hogy egy fejlesztés még senkinek se ártott, szóval inkább igen, mint ne ; még ha azt csak a mama kedvéért csinálják is.

ancsipancsi

Rid

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről (Eütv-nek rövidítik)
Ebben a 11. § (4) bekezdés

Beteszem ide az egész 11-es paragrafust, ez így egyben szól a kapcsolattartás jogáról.

A kapcsolattartás joga
11. § (1) A (2)-(7) bekezdésekben foglalt jogokat a beteg a fekvőbeteg-gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. Ennek részletes szabályait - e jogok tartalmának korlátozása nélkül - a fekvőbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg. A házirend a (2)-(7) bekezdésekben foglaltakon túl további jogokat is megállapíthat.
(2) A beteg fekvőbeteg-gyógyintézeti elhelyezése során jogosult más személyekkel akár írásban, akár szóban kapcsolatot tartani, továbbá látogatókat fogadni, valamint általa meghatározott személyeket a látogatásból kizárni. A beteg megtilthatja, hogy a gyógykezelésének tényét vagy a gyógykezelésével kapcsolatos egyéb információt más előtt feltárják. Ettől csak a gondozása érdekében, közeli hozzátartozója vagy a gondozására köteles személy kérésére lehet eltekinteni.
(3) A súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. Cselekvőképtelen beteg esetén a fenti személy megjelölésére a 16. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott személy is jogosult. E bekezdés alkalmazásában súlyos állapotú az a beteg, aki állapota miatt önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai gyógyszerrel sem szüntethetők meg, illetőleg pszichés krízishelyzetben van.
(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.
(5) A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.
(6) A beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartásnak és vallása szabad gyakorlásának joga.
(7) A beteg - törvény eltérő rendelkezése hiányában - jogosult saját ruháinak és személyes tárgyainak a használatára.

ruz
ruzicsky

Ancsi,
éljen a tesócsaj :D :D :D afp-n tényleg ne parázz :)

Ríd,
azt kell mondjam, hogy én már nem bízom semmiféle UH-ban.. :(
vagy, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon profinak kell hogy legyen az UH-s doki.
Ha valaha leszek még várandós, csak Mátyáshoz fogok menni... ;)

Fejlesztő: hát,engem is be akart paráztatni a védőnénink anno, mert Füli sem akart mászni.
viszont nem a fejlesztővel jött (én is itt tudtam meg, hogy van ilyen)
hanem azt mondta, hogy 2 éves koráig tanítsam meg mászni. Nos erre nem került sor,
mert magától kezdett 4kézlábazni, igaz, csak miután felállt.. Csatlakozom a véleményhez,
miszerint minden gyerök más, más a fejlődési ritmusa, egyik képesség előbb, a másik
később fejlődik ki és a sorrend nem eltétlen azonos.
Rájli Kamillája és Füli unokatesója Milla pl. gyönyörűen beszélnek 20 hónapos korukra
Füles meg csak most nyáron kezdte és sokszor hibásan, az egyszerű mondatkái is ilyesfélék:
"Dia baba eszik" mégsem gondolom, hogy fejlődésében elmaradott lenne.. :)

Zsána,
enyém Füles is húzta magát fel a kezével, meg a leendő hasizmaival
én meg engedtem, csak nem hagytam ülve, hanem visszaeresztettem fekvésbe...
És nem lett semmi baja :)

Mása:
:D :D :D :D

Nuk,
a többiek jól leírtak neked minden fontosat. Remek anya vagy , aki minden erejéből
foglakozik a lányával és minden csepp vérével óvja és szereti. Nehogy lekifurdálj azért,
mert elfáradtál!!! Teljesen normális dolog. És valóban jó ötlet lenne, ha lenne gy kis
pihid, ha anyud szittelné Rékát és te akár egyedül, akár a férjeddel mehetnél.
Zolival is ilyen körülmények között kellee megbeszélni a dolgokat.
És ha anyud nem tud/akar szittelni, akkor sztem itt is rengetegen segítenének szívesen!
Nekem is nagyon sokan segítettek, rengeteget!! :) Én pl. megyek, ha hívsz :)
(Füles úgy is imádja a babákat)

Tinu,
NEM KÖVÉR!!! (ezt a hülyeséget!! ) Éééédes :D

és Emma is, meg Adél is tüneményes hölgyek :D :D :D

Curse,
engem érdekel ;) :D

Votiv frankón megmondta!!! De most már nem törlök vissza.. :lol: :lol: :lol:
macskanyu

Votiv, igazad van a gyerekcipőben járással. Emmát látta gyerekdoki meg védőnő meg ortopéd főorvos, és senki egy szót sem említett fejlesztésről, nem mondták, h feszesebb, mint a legtöbb kisbaba, nem mondták el, ez miért lehet. Annyit kaptam, hogy tornáztassam a lábát a kötöttség miatt, de a feszességről egy szót nem szólt senki. Ha én nem döntök úgy, hogy viszem, akkor most paráznék azon, miért sokkal feszesebb a csajszim a többi gyerekhez képest.
kincsimano

macskanyu

Ancsi,
de jó, hogy lány lett :lol:
Afp: remélem ismerősdoki majd JÓL megnyugtat! 8)

Topiclakók, tőletek a gyerekdoki kérdezgeti, hogy a gyerek mit tud, meg it nem tud? Kézbeveszi a gyereket?

Mert a miénk nagyjából hozzá sem ér egyikhez sem. Sosem kérdezi - se ő, se a védőnő -, hogy mit tudnak már csinálni, beszél-e és hogyan a nagyobb, stb. Ha csak rájuk hagyatkoztam volna, és teljesen tudatlan lennék, azt is normálisnak hinném, ha egy gyerek 1 évesen még csak feküdne.... :evil: Tudom... váltsak gyerekdokit :o
leni

Nuk +++++++++++++++++++++++++++++

Lehet, hogy a férjed is azért ilyen, mert nehéz neki is feldolgozni, hogy Rékának nehézségei vannak és inkább hárít. Ehhez meg még hozzájön az, ami szinte minden családban megvan, hogy nehéz bizony a gyermeknevelés, sokszor én is nagyon szar anyának érzem magam és ki vagyok akadva a férjemre, mert ugyan nagyon nagyon sok örömet és értéket stb. tud adni egy gyermek, de nagyon sok melóval jár és én sem hittem volna előtte, hogy ennyivel... :evil: És tényleg a kommunikáció nagyon fontos, de nem könnyű, nekem is az a legnagyobb bajom a férjemmel, hogy vele nem lehet beszélgetni, mert nem érdekli. :evil: :evil: és nem udvariaskodik, hogy azért meghallgat, nem, megmondja, hogy őt nem érdekli és kész. :evil: :evil: ezzel nagyon ki tud borítani és én is a válásra gondolok.... :roll:

tényleg egyébként ez másnál is így van? hogy vannak dolgok amiben a legtökéletesebbnek érzem a féjrem, de vannak olyan dolgai amiktől kiborulok...vagy rosszul választottam? :roll:

fejlesztés téma meg

hát én sem tudom mit mondjak erről, mindkét oldalról tudnék érveket felsorolni, mert az tényleg fura, hogy mostanában majdnem minden gyereket fejlesztésre kell vinni (pl. én fiam még mindig nem beszél és nem tudom elvigyem-e valahova emiatt).
viszont azt is gondolom erről, hogy mindenki szeretné a legjobbat adni a gyermekének és szeretné ha majdan a gyermeke választhatna, hogy kertész, sportoló, kereskedő vagy tudós vagy akármi lehessen, de ha valamilyen készségei eleve kevésbé lesznek jók, amit esetleg még most ki lehetne korrigálni, akkor már nem fog tudni választani, vagy legalábbis szűkebbek leszenk a lehetőségei. De ez azért is nagyon nehéz, mert ezekről a dolgokról még nagyon keveset tud a tudomány és a legtöbb része csak feltételezés.

Ancsi

Gratula a lánykához!! :) Afp meg, elég megbízhatatlan, csináltasd meg azt az Uh-t és biztos minden rendben lesz!

ruz
ruzicsky

[quote="macskanyu"]Z írta:macskanyusána,
enyém Füles is húzta magát fel a kezével, meg a leendő hasizmaival
én meg engedtem, csak nem hagytam ülve, hanem visszaeresztettem fekvésbe...
És nem lett semmi baja :)

Macs, pont az ezzel az egésszel a baj, hogy nem fekete-fehér.
Nincs a földön ember, aki listát tudna adni arról, hogy ha EZT csinálod a gyerekkel, akkor TUTI értasz neki.
Csak a valószínűségek, vagy méginkább a LEHETŐSÉGEK szintjén áll ma a tudomány.

Ráadásul a bajok, amik fakadhatnak a "kisiklott" mozgásfejlődésből, nem halálosak. Pl. amit Votiv írt: nem tud megtanulni úszni. Ez bizonyos esetekben csupán életminőség kérdésköre - de lehet életmentő tényező is... de alapvetően NEM HALÁLOS. Mivel ennyire határmezsgyén mozog ez a "tudomány", a félősebb szülők cipelik a kicsit rászoruló gyereküket is, a nagyon magabiztosak, nemtörődömök meg nem viszik sehova. Hogy megtudjuk, volt-e értelme a fejlesztésnek, kétszer kéne ugyanazt a gyereket felnevelni, ugyanolyan körülmények között. 8)

Férjem pl. annyit szűrt le a Kornél által nekünk mondottakból, hogy a fejlesztés VAGY segít VAGY nem. Nem tudja megmondani ő sem.
Még szerencse, hogy non-profit alapon műxik, különben már rég megfordult volna a fejemben, hogy nem más ez, csak pénznyerészeti vállalkozás.... :wink:

És még: vannak emberek, akik képesek azért sebészkés alá feküdni, hogy nagyobb legyen a mellük, vastagabb a szájuk - más meg az epekőműtétet is évekig halogatja.... mások vagyunk. Még szerencse, hogy ez a porhüvely ilyen sokmindent kibír :P

Votiv, de jó, hogy anyukádéknak végül OKsan zárult a vasárnapi kaland!!!!! :D

"Utamon csillagport verek, szabad vagyok, mint kisgyerek, ha magában énekel." Sz.Á.
Kép
Kép
leni

"nagyon magabiztosak, nemtörődömök meg nem viszik sehova. "

Ájj, ez itt félreérthető: itt azokra utalok, akik a gyermekorvos által is betegnek diagnosztizált gyereküket nem viszik a javasolt további vizsgálatokra.
leni

Tinu

Neked itt egy kép, hogy ilyen a kövér gyerek, amíg nem néz ki így a tiéd, nem az! :D

Kép

Amúgy Bendi már fogy, vagyis idén semmit nem hízott, viszont nőtt magasságra sokat. :)

Ríd

Bendinek is görbe volt a lába, de ortopédián azt mondta a doki, hogy nincs semmi gond vele, sőt mivel duci a Bendi így valszeg majd inkább x lába lesz, és lőn, most kicsit x van neki.

ruz
ruzicsky

Szép napos reggelt!
Valahol egyetértve Votivval is (Votiv, jó, hogy nem az anya dolga a diagnosztizálás, de én úgy gondolom, akkor is egy anya tudja a legtöbbet a gyerekéről, s ha már többedik gyereke, nagyobb rutinja van abban is, h adott esetben észrevehesse ha vmi nem stimmel...egy első gyereknél ez természetsen sokkal nehezebb!s könnyebb is beparáztatni az anyukát...), de Ruz, én azt gondolom, az az anya is "jót" akar a gyermekének, aki 8 hónaposan idegen nyelvre tanítja (ilyet már nem1xláttam...), már bölcsis-ovis korban leterheli különórákkal, nyelvvel, különféle elvárásokkal csak azért, hogy majdan többre vihesse mint a szülei...Ők is csak a gyerek javát akarják!!Szal sztem ez relatív...
Ancsi, örülök hogy lány lett, ahogyan szeretted volna!! :) Az afp miatt pedig ne aggódj, nekem ugyanennyi volt Adéllal...
judit_78

Curse,
Jaj de szép nagy ez a lány!!!! :D :D és megnőtt a hajad! :)
Mikor van a Camponás játszó??? 1x mi is szívesen elmennénk megnézni. Szólsz ha megint mentek??

Tinu,
a nagymamák már csak ilyenek. Vagy kövér vagy sovány....normálisnak sosem látják őket. A miénk is :wink: Imádom az anyósom, de a sírba visz a gyerek állandó etetési próbálkozásaival. Mostmár eljutottunk oda, hogy 1 túró rudi vagy banán és kész, másfél év elteltével lassan elfogadja, hogy a gyerek nem egy evőgép. Az én nagyanyóm is ilyen volt, de én mit unoka imádtam hogy mindig adott valami madárlátta finomságot :D
Tündi meg egyáltalán nem kövér hanem egészségesen pufók gyönyörű babuci :)

Ancsi,
hurrá!! :D akkor kívánságod szerint lett!
Az afp miatt ha aggódsz és nem vállalod a magzatvíz vételt (amit mélyen megértek, én vállaltam és életem legrosszabb napja volt - NEM túlzás!!) akkor van vérvizsgálat ami 95%-os eredményt ad a kételkedő mamáknak. Igaz nem olcsó, de jobb mint izgulni még hónapokig.

Kép
akata

Leni,
8.35-ös hsz-ed utolsó mondata a válasz :)

Nálunk fel sem merült, hogy a gyereket fejlesztőbe kellene vinni. Én nem is tudtam, hogy létezik ilyen. Viszont a(z akkori) védőnénink és a gyerekdokink is rendszeresen látta, nézte és odafigyeltek. (a mai napig is, az utolsó oltás után is kérdezte a dokinénink, hogy "ugye fogom látni azért néhanap Diát?" és komolyan is gondolja :) )

A felülést Füles a legelejétől rettenetesen akarta. Annyira, hogy ha nem emeltem én, akkor belekapaszkodott bármibe, amibe tudott és húzta magát. Ha nem volt ilyen, akkor ordított. És valószínű "tudta" mit csinál, mert annyira bukós volt, hogy orvosi tanácsra meg kellet emelni az ágya fejrészét.
Hason annyira utált feküdni, hogy nem lehetett egy percre sem ordításmentesen letenni. Szintén orvosi tanácsra még is minden nap pár percre hasra tettem, (ordított is rettentően), mert azt mondták, ez kell a hátizmok erősödéséhez.
Azt gondolom, ha Fülessel bármi baj lett volna, akkor a dokinénim és a védőnénink is észrevette volna, szólt volna. Valamint (lehet, rosszul teszem), de bízom a természetes ösztöneimben, miszerint tudnám, ha valami baj lett volna. Sosem fogom megtudni, hogy mit okoztam, vagy nem okoztam a felültetéssel, de ha a baba nem erőlteti ennyire én magamtól tuti nem emeltem volna..
macskanyu

Leni :) , akkor ezekszerint én nemtörődöm szülő vagyok, csak mert nem rohantam el a nem mászó, nem járó gyerekemmel? :)
judit_78

Igazából én magabiztosnak sem érzem magam, egyszerűen abból indulok ki, hogy minden rendben van...
judit_78

Sziasztok!

Ezt ma reggel kaptam Dórától:
"Kedves Nénik, Bácsik! 13-án 5 óra 55-kor megérkeztem, méreteim: 3950gramm, 53 cm. Anya és én is jól vagyunk. Üdvözlettel: Zentai András Zalán"

Gratula Nekik!!!

Pussz: Pocak
pocakpacni

GRATULA DÓRIÉKNAK!!!! :D
macskanyu

Bendi lába, ilyen volt

Kép

ilyen lett (vagyis most ilyen)

Kép

na most jól telepakoltam Bendis képekkel a topikot. :)

Curse

Nagyon szép szülinapja lehetett Adélnak! :)

ruz
ruzicsky

Leni,
kimaradt (kendelzsupp-ból kifolyólag), hogy Fülest rengeteget dobáltuk anno. Meg forgattuk, meg gurigáztuk. Nem azért, hogy fejleszzük, hanem mert ő ezt kacagva élvezte.(Amikor még nem tudott nevetni, akkor is látható elégedettséggel élvezte és reklamált, ha az apja abbahagyta..) És sokkal, hónaokkal később olvastuk valahol, hogy a dobálás, forgatás, hintáztatás erősen fejleszti, stimulálja az idegrendszert. Szóval ezt is tökre ösztönösen csináltuk...

nu, kendelzsupp van megint....
macskanyu

Ruz,

pakold csak tele :D olyan régen láttam Bendis képet és annyira szeretem :d

süt róla,hogy egy eleven Csibész :D
macskanyu

Ruzy, 10000 köszönet! Az ismerős csaj nagyon meg fog nyugodni, mert nagyon fél,h magára kell hagynia a babájáját a kórházban.
Bendi nagyon édes és nagyon kópé!!!!!:)

És pici és nagy Adél is! Nagyon nagyon boldog a mosoly a kis arcán! Öröm nézni, egész meghatódtam! :)

Macs, én is csak 1 gyenge pillanatomban gondoltam báriminemű fejlesztésre. A mi esetünkben tényleg totál hülyeség lenne. P 2,5 éves korában kezdett el beszélni, akkortól szép kerek mondatokban, de előtte 1 szótagokat mondott csak, pl "Pa sza"= Panni szalad. Meg sokart W-ült (de akkor erről még nem tudtam,h baj, csak azzal ijesztgetett Anyós,h görbe lesz a lába.) B meg előbb állt, aztán 4 kézláb, aztán ült, igaz mindezt elég gyors egymásutánban. Szal nem teljesen nagykönyv szerintiek, de azért minden ok. És Bnek van egy saját konduktora: P elég sokat gyömöszöli. :)
És abban nagyon igazad van, hogy a szülők is nagyon sokat "fejlesztenek" egy gyereken: zsipzsupp, dobálás, hordozás, éneklés, nem is sorolom...
rídonli#

Ancsi, megnéztem, Pvel 0,4 volt az afp. És haver dokitokat üdvözlöm (tudodmiért) :mrgreen: Biztos meg fog nyugtatni, ha jó alaposan megnézi a babácskát!

Leni, mi doktornéninink mindig kérdezgeti,h miket tud a gyerek, és mindig mondja,h kb 2 hónap múlva menjünk el a tanácsadásra, hogy megmérjék, meg ránézzen a gyerekre. És miután testileg megvizsgálta, szokott még vele kicst "beszélgetni" is, sztem akkor figyeli a képességeit. Ezek után én bízom benne. A védőbanyát már vagy fél éve nem láttam, közben 1x telefonon megkérdezte,h hány kg a gyerek (gondolom, kellett némi adminisztráció), pont nyaraltunk, saccoltam, mondtam egy számot... :) (Lehet,h megsértődött,h amikor mellgyulám volt, nem hozzá fordultam, hanem a nőgyógyásomhoz, utolsó találkozásunkkor mondott vmi ilyesmit.) Ő nem hiányzik, de az orvos jó,h ilyen.
rídonli#

Kátya,
msot még csak neked:
érdekes, de Memének is egyel több hurka van a lábán, csipőszűréen nem volt gond, és nekem is el kell törnöm a kezét, ha meg akarom törölni a hónalját, de SOHA, álmomban sem gondoltam,h pl. EZ baj lehet.
MINDHÁROM fiam egy naposan emelgette a fejét a kórházban, annyi reakció volt legfeljebb, h DE JÓ!!!!
és mindegyik gyerekemet igy kellett törölgetnem, felöltöztetnem, de azt hittem, csak kicsit ellenállóbbak az átlagnál.
Na, most már tényleg meg fogom kérdezni TI-t erről, mert most már nem olyan nagy a szám... :roll:
de ezt ÉN nem éreztem ihibának. Egyedül a hurka asszimetriát, de ennyi...

Kép

ZsanciKép
...hogy az utolsó emlékünk egymásról egy szép mosoly legyen...
zsancikant

KÖLTÖI KÉRDÉS:
miért mondjátok,h nem a szülő feladata a diagnosztizálás???
Melyik szülő diagnosztizál????

Deni,
NAGYON NAGYON egyetértek veled, és én is ezt az utat jártam be, első gyerekkel no net, másodikkal igen

Én alapvetően ÉRZEM, h Igivel "baj" van, máskor meg nem.
B vel ugyanez van, sztem ott sem stimmel minden, Meme meg pont olyan, mint B, asszimetrikus lábakkal... :lol:

én TOTÁL káosz vagyok.
És dokik nekem is mindig azt mondták, h SEMMI BAJ.
Kicsit többet sir, ki a f@szt érdekel, h akár 5-6 mp-re is kimarad a légzése???
majd elmúlik...

na, én most nem is tudom, beszélek a TI-vel, és majd meglátom...
zsancikant

és még vmi:
én azt szeretném elkerülni,h olyan iskolás koruk legyen, mint nekem volt, aki nemcsak buta, lusta, de még ügyetlen is volt.
Sikeres életkilátások, és sokra is vittem... :lol:
"csak nálam különb legyen"

Kép

ZsanciKép
...hogy az utolsó emlékünk egymásról egy szép mosoly legyen...
zsancikant

ANDRÁS ZALÁN, ISTEN HOZOTT!!!!!!!!!!!!!!
sok boldogságot kivánok nektek!!!!!

TInu,
kislányod épp TÖKÉLETES!!!!!!!!!!!!!!!

tovább is lesz, csak Meme sir, és igy nem tok koncentrálni... :wink:
zsancikant

Dorának gratulálok!!! Isten hozott Andris, de szép neveid vannak :D :D :D sok boldogságot, tejecskét bőségesen, a maminak pedig jó pihenést!!! :D

Zsan, most ne haragudj meg, de kb 1 éve mondom, hogy ha aggódsz, vizsgáltasd meg a gyereked, ez ráadásul még ingyen is van. még az is lehet, hogy megnyugtatnak, hogy minden oké, és nem lesz többé min aggódnod :wink:

még1x: mindenkinél vannak kisebb-nagyobb eltérések a nagykönyvtől, de akivel tényleg foglalkozni kell/érdemes, annak legalább 5-10, vagy mégtöbb van meg egyszerre!

Ruzi, Bendi annyit beszélhet kb mint Isti, mégsem gondolom hogy fejlesztésre szorul, és biztos nem is állnának neki tornáztatni Kornélék sem. De a biai fejlesztőben heti 1x az ő korcsoportjának van mondókázás (logopédus tartja), vszínű ilyesmit javasolnának, ill. otthonra adnának pár tanácsot, hogyan segítse a család a beszédfejlődését. Mondókázni kell, énekelni kell, közösségbe kell menni, minél kevesebb háttérzaj (mert ebből nehéz neki kiemelni a a beszédet), kicsit affektívebben kel hozzá beszélni (hogy tetszen neki a beszéd és nőjön a motivációja), sok ugrándozás (az ugrálás fejleszti a beszédközpontot. Ha elfér, vegyetek neki karácsonyra egy trambulint, tescóban 4-5e Ft) nekünk ezeket tanácsolták. De a legfontosabb a gyerektársaság!! Biztos, hogy Bendi pár hét bölcsi után nagyon meg fog lódulni a beszédben!!! :D

votiv 8)
votiv

igen Macs,
szülő, főleg apa ösztönösen fejleszt!
dobálás, lógázás, stb...
Isten áldja az Apákat!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Judit,
nektek ki a gyerekdoki?

Ruz,
tényleg olyan jó látni Bendit!!!!!!!

Curse,
olllyan szépséges a lánykád!!!

Ancsi,
gratula a leányhoz!!!
AFP sagámat meg te is ismered! De a te dokid gondolom nem ijesztegetett, ugye???

Macs pedig hamarosan Példakép-dijas Anyuka lesz a szememben!!!!
Meg Vera!!!! Meg Deni....és a többiek is!!!!!
:lol:
zsancikant

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?