Új privát üzeneted érkezett!

A fiam szerintem balkezes. De nem vagyok biztos benne. Most tizenöt hónapos. Már icipici kora óta gyanús, de nem tudom, hogy döntsem el. Most már nagyon ideje volna, mert szeretném, ha elkezdene kanállal enni. Már lenne is rá igénye, de nem tudom, melyik kezébe adjam a kanalat. Vagy majd ő kitalálja?
Ráadásul vettem neki hajlított kanalat, olyan kezdőknek valót, nem tudom, ismeritek-e. Itthon jöttem rá, hogy az jobkezeseknek való. Lehet valahol balkezest is kapni?
Nagyon várom a segítségeteket!
Adrienn

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia,

az én fiam is balkezes, egész pici kora óta egyértelműen a bal kezét használta inkább. Az evésnél automatikusan abba a kezébe vette a kanalat. Vagy áttette, ha valaki tévedésből a jobb kezébe adtaKép.
Balkezeseknek van valahol egy bolt, sajnos nem jut eszembe, hol. Én is balkezes vagyok, egyedül az olló az, amiből spécit használok.

Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


Mikor lettél biztos benne, hogy balkezes? Hogy lehet erről meggyőződni? A fiam még használja mind a kettőt, de ballal ügyesebb, és többször használja. De a jobbot is szokta.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

 
 

Szia Pocok, köszi, asszem tényleg az lesz a legjobb, ha normál kanállal próbálkozom. Egyébként az én fiam is leginkább kétkezesnek mondható.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn!

Iskolás koráig bőven ráér eldönteni, hogy milyen kezes. Azt biztos Te is tudod, hogy csak egy módon lehet ártani neki: ha megpróbálják átszoktatni. A legegyszerűbb, ha nem a kezébe adod a tárgyakat, hanem leteszed elé, majd eldönti. Amire érdemes később odafigyelni: vajon melyik lábát használja, mert ha az ellentétes oldalit, akkor( de ez tényleg nagyon távlati dolog), akkor érdemes dyslexia prevenciós játékokat, feladatokat csinálni vele. De ezek tényleg ráérnek kb. 5 éves koráig. Amúgy tényleg lehet, hogy bal kezes, mert emlékszem, írtad, hogy volt egy kis hypotóniája, ami nyilván v.mi születés körüli oxigénhiány miatt lehetett. Az a tapasztalat, hogy az ilyen gyerekek között gyakrabban fordul elő balkezesség.
Szóval, ne foglalkozz vele, még bárhogyan alakulhat, a hülye megjegyzéseket pedig ereszd el a füled mellett! (Apósom szólt rá mindig Zsófira, hogy vegye át a szép kezébe a dolgokat. Ez volt az a pont, mikor beszóltam neki)
 
 


Sziasztok!

Adrienn:
Miért baj az, ha balkezes esetleg? Szerintem is az a legjobb, ha a kisfiad saját maga döntheti el, hogy melyik kezét használja.Kép

Szila
 
 


Sziasztok!

Adrienn,
nalunk en is es anyai agon dednagyszulokig balkezes a csalad, igy szinte biztos voltam benne, Rekam is az lesz. Es kb. egy honappal ezelottig ugy is tunt. Aztan most hatarozottan jobbkezesnek tunik, kanalat, ceruzat is abba fogja, sot, a seprut isKép
En is ugy csinalom, mint Juli irta, leteszem, o meg felveszi, ahogy tetszik. Sot, neha a ballal veszi fel es atteszi a jobba.
De en ettol fuggetlenul sem vagyok hive a hajlitott kanalnak /meg a cumisuvegbol valo pépes etetesnek, stb./, mert tanulja meg -amikor eleg erett ra, addig meg nem kell eroltetni-, hogy mi mire valo.

Es hogy mondjak valami erdemlegeset is:

A Balkezes Szakbolt címe:
1084 Budapest Víg u 8.
Telefon: (06-1) 210-6109
Nyitva: hétfő-péntek 9.00-17.00
 
 


Adrienn, mezd meg, hogy melyik LABAVAL rugja a labdat!!! Ha a ballal, akkor egyertelmu, hogy balkezes.
Az en kisfiam is az ( o mar idosebb), es soha, semmi problam nem volt belole (kiveve, amikor nalunk is a "kedves" nagymama jott a "szep kezeddel kell.." dumaval..bbrrr!).Kép )
Ami erdekes, hogy - most mar jatszik a szamitogepen-az egeret a JOBB kezevel hasznalja. Kép
csippi
 


Adrienn,

a kisfiam már 3 éves, mindig is a bal kezét használta.

Csippi,
ez nem feltétlenül van így. Én pl. jobb lábbal rúgom, pedig totál balkezes vagyok. Meg a snowboardon is goofyKép.

Áfonya,
köszi a címet, elmentettem, ki tudja, talán a srác életét megkönnyítem néhány balkezes cuccalKép.

Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


Csippi,
persze, hisz jobbkezes az eger alapbol /macera minden csaladtag utan atallitani meg atpakolni, nameg "kinn" az eletben is minden gepen jobbkezes, muszaj nekunk, balkezeseknek alkalmazkodni. Es hat nem csak ebben, igaz, Zulu?Kép Jobbkezesek nem is tudjak, mennyi ilyen hasznalati eszkoz van./ De ez igaz a numerikus billentyukre, az enterre, tehat a gepeles minden reszletere. Probaltad mar a kozepso ujjaddal lenyomni az egergombot?Kép Nekem is 15 honapos a lanyom, de hat a labda elrugasa még eleg kezdetleges tehnikaval zajlik, ahogy epp kijon a lepese, meg az egyensulya engediKép Szerintem még korai eldonteni.
 
 


Ja, es en is jobb labbal rugom a labdat. A kanalat is a jobb kezembe fogom /bar ballal is tokeletesen tudom hasznalni, de a jobb a megszokott/, de a kest es a villat pl. mar forditva fogomKép
 
 


Sziasztok!
Az en kisfiamrol akkor derult ki, hogy balkezes lesz, amikor eloszor kezdett nyulni targyakert. Egyertelmuen mindig a ballal nyult. Nalunk is volt anyosom reszerol a "szep kezed" cimu szoveg, de megmagyaraztam, hogy azzal tobbet art. Vegul Martin ket kezes lett, ami abbol all, hogy sokszor jobb kezzel eszik, jobb kezzel hasznalja az egeret, de irni, rajzolni, szinezni kizarolag ballal tud. A jobb kezebe meg sem tudja rendesen fogni a ceruzat. Sosem szoltunk ra, hagytuk ahogy o gondolja. Most elsos, es fiu es balkezes letere szerintem egesz szepen dolgozik.
Moni

 
 


Sziasztok!

Nekem úgy rémlik pszichológiai tanulmányaimból, hogy a jobb- vagy baloldaliság négy-ötéves kor előtt nemigen dől el! Vagyis addig igazán kár bármilyen spéci balkezes dolgot is beszerezni. Szerintem érdemes hagyni, tegye, ahogy jólesik. Az én kisfiam lassan 22 hónapos, egy étkezésen belül is váltogatja a kanalat a kezében, van, hogy mindkettőbe vesz, van, hogy mindkét kézzel eszik kanál és egyéb segédeszközök nélkül, a ceruzát is hol ebbe a kezébe fogja, hol abba, egyelőre tapsolni is két kézzel szokott (vagyis mindkettőt közelíti a másikhoz, nem pedig "felnőtt módra" az egyikkel üti a másikat - ez egyébként ajánlott módszer a jobb- vagy balkezesség megállapítására kisiskoláskorban).
Szóval, szerintem hagyd, hadd próbálkozzon, gyakoroljon, majd kialakul! És hát végeredményben meg szinte mindegy, nem? Kicsit nehezebb írni megtanulni, nehezebb a spec. jobbkezes dolgokat használni - de szerintem bőven ráérsz még ezzel foglalkozni Kép

Márti
 
 


Sziasztok!

De jó, hogy rátok találtam.Kép
Épp ma írtam a topicomban róla, hogy egyszerűen nincs időm utána nézni, hogy mikorra alakul ki egy gyereknél, hogy bal- vagy jobbkezes lesz-e.

Az én Dórim 16. hónapos és nem igazán tudom eldönteni milyen kezes. Mindkettőt használja, de inkább a ballal ügyesebb. Mióta egyedül eszik, viszont inkább csak balkezes.
Én spec. bár zavar, hogy esetleg bal kezes lesz, sosem teszem át a jobb kezébe a kanalat vagy a ceruzát. Elé tartom amit adni akarok és hagyom, hogy ő vegye el azzal a kezével amelyikkel akarja.

Szerintetek öröklődhet az, hogy apukám bár jobb kézzel ír és eszik, mindent ballal csinál?
Csak mert én is jobbkezes vagyok, de tudok enni ballal rendesen (írni nem) és szinte mindenre a balt használom.
Még az egeret is.Kép

Áfonya!
Nekem az furcsa, hogy lehet jobb mutató ujjal lenyomni az egérgombot.Kép
Ezek szerint nálatok is két egérpad van?Kép
Mi ezért vettünk vezeték nélküli egeret anno, mert nagyon macerás volt átpakolni mindig.
Viszont ha Dodó örökli tőlem, legalább apa nem teszi majd mindig szóvá, hogy már megint bal oldalon van az egér...Kép

K.

KépKép


KépKép
 
 


Sziasztok!
Köszi a sok választ, látom nem én vagyok az egyetlen, aki nem tudja eldönteni, milyen kezes a gyerek. Úgyhogy meg is nyugodtam. Enni meg rendes kanállal kezd majd.
A labdát egyébként most kezdi rúgni, pontosabban kergeti, és ha utoléri, akkor az épp sorra kerülő lábával továbbküldi. Ez friss tudomány, pénteken tanította neki anyukám. Kép Úgyhogy még nem igazán ad támpontot fenti kérdésben a labdarúgó láb keresése.
Egyébként nálunk a férjem családjában fordul elő ilyen kétkezesség. Nos - akkor majd pár év múlva kiderül, hogy állunk.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Kata, orulok, hogy van mas is, aki bal kezzel hasznalja az egeret (is)! Kép
Igaz, nekem is van egy baratnom,aki csak azzal tudja (egyertelmu es csakis balkezes holgy).
Igen komikus sokszor, amikor az egyetem konyvtaraban dolgozik a gepen,es mikozben meredten nez a monitorra, bal kezevel probal az egerrel dolgozni,es egyszer csak azt veszi eszre, hogy a mellette ulo ismeretlen uriember kezet, vagy annak az egeret markolassza! Kép Kép Kép

En ugy tudom, hogy a "meg kell probalni atszoktatni a szep kezere" cimu dologgal egyenertekuen rossz az un. ketkezesseg, mert akkor tulajdonkeppen meg van zavarva az agy.
Lenyegesen jobb, ha valaki csak balkezes vagy csak jobbkezes.
csippi
 


Lányok!

Balkezes vagyok. A gyerekem egyelőre mindent össze-vissza csinál. Két éves és nem négy, így teljesen természetes.
Mondjátok meg őszintén, nem mindegy???
Eldönti. Azt is, hogy melyik kezébe vesz a kanalat. Az a szép, amikor a két kezében lévő kétféle kanalat általam ismeretlen okból ki akarja cserélni. Esetleg a domború felével felfelé eszik vele. Csak partedli legyen elég nagy. KépKépKépMég sopánkodni is kár rajta.
Hátrányom nem volt belőle. Bezzeg ha fogorvosnak, vagy gégésznek szerződtem volna...Kép
A laringoszkóp pontos fogása úgyis lényegesebb, mint a tubus célzása...Kép
Az egeret jobb kézzel kezelem. Eszembe sem jutott a bal kéz még a számítógép előtt.

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!

OFF:
Pocok!
Igen vannak ilyen felmenők. Nekem a jó anyám van meggyőződve arról, hogy csak az ő hatásának köszönhető, hogy elvégeztem az egyetemet és hogy amiatt mentem végre férjhez, mert ő rágta a fülemet. Pedig nem is néz sorozatokat (azt hiszem), szerintem ez csak abban elfogadható.

A szobatisztaságba való beleszólás. Nálunk is kísérletek történtek rá, egyik részről a bilin való építőjátékozás formájában (Brrrrrr, de remélem nem hagy benne mély nyomot, otthon pedig bili sincs.) a másik oldalról csendes lélekölés az irányomban formájában.
Szóval azt a gondolatot tettem magamévá: "ne hagyjuk, hogy a nagymamák beleszóljanak a szobatisztaságra szoktatásba, kivéve, ha a problémát önnállóan megoldják egy hét alatt SAJÁT OTTHONUKBAN." Végülis nem rossz módszer kölcsönadni a gyereket és egy hét múlva pelus nélkül visszakapni...Kép

ON

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!

Tökre emlékszem, hogy volt már egyszer erről szó, szerintem topik is volt. MIndegy.

Szerintem ma már nem nagyon éri hátrány a balkezeseket, lévén nem nagyon van hatásos pozicióban leszoktatós ember. Jobb pedagógusok figyelnek rá, hogy a balkezeseknek a füzet jobb szlélére irják elő a betűket (elsőben). Töltőtoll sem egy divat, azt nagyon rühelltem anno.
Nálunk a lányok balkezesek, Ancsit persze még nem tudom, de a legelső játékért nyúlásai ballal voltak.
Én is kétkezesen vagyok bal. Ami tuti bal a kanál, a fogkefe és a fagyi! Egyébként a fogkefe szerintem egy jó ismérv. Kést viszont a jobb kézbe, ollót is, teniszütőt, kézilabdát is. Lábamat igy hirtelen nem tudom, simán lehet, hogy jobb. Én úgy tudom, hogy dyslexia szempontból az a fontosabb, ha nem egyértelmű 6 éves korra, hogy melyik keze legyen. Érdemes lenne elgondolkodni rajta, hogy a jobbkezeseknél mért nem aggódunk, ha bal lábbal rúgnak labdát??? Kicsit úgy vagyok vele, hogy ma már nagy mumus a dys. mindenkit mindenhol ezzel riogatnak.
Ildi

Ildi
 
 


Off: nálunk a szobatisztaság pont így történt, csak az anyós a férjem anyósa, mert az én anyám volt Zsófival pár napig, amíg költöztünk tavaly nyáron. Mire visszakaptuk a gyereket, addigra a nehezén túl voltak.
Nálunk anyós nem szól bele, hanem egyszerűen szörnyen csinálja a dolgokat, anyám meg mindenbe beleszól, viszont jól bánik mindkét gyerekkel. Hiába, semmi sem tökéletes.
 
 


Sziasztok!

Nektek tenyleg nem volt semmi hatranyotok abbol, hogy balkezesek vagytok?! Kezdve a mindennapi apro bosszusagoktol a nagyobb dolgokig?

-Afonya
 
 


Ildi!

Nagyon benne vagyok a dysl.-témában, most írom a záródolgozatomat másfogyatékosságból. A gyerekek 8-15%-át érinti. Régen is volt, csak legfeljebb nem diagnosztizálták és ennek megfelelően nem "kezelték". Ezért volt minden osztályban mindig egy-két igazi rossz tanuló förtelmes füzettel, meg egy-két kezelhetetlen gyerek, aki gyűjtögette az intőket és folyton a folyosón állt. Ma már azt gondolják, hogy ezek nem lusták, rosszak, stb., hanem konkrét diagnózisuk van:dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, hyperaktivitás. Tény, hogy egyre több gyereket érint, aminek sok oka van. Sok minden megváltozott a mi gyerekkorunk óta az iskolákban, a tudományban-technikában, családi életben, emberi viszonyokban stb.
 
 


Áfonya!

Anyám ebben felvilágosult volt, így eszébe nem jutott az átszoktatás (mindenki mást is lebeszélt róla elég hatékonyan), elsős tanítónénim balkezesből kétkezessé szoktatott volt. Így eszébe sem jutott. A fül-orr-gége vizsgámon megdícsértek, hogy azt is elmondtam, hogy mit kell máshogyan csinálni a balkezesnek, mondtam, hogy ez nem csoda.
Amióta olvastam, hogy azt tapasztalták, hogy a balkezeseknek több kapcsolata van a bal és jobb agyféltekéje között, azóta szinte büszke vagyok rá. Jól érzem magam balkezesen és sajnálom azokat, akiknek a környezete miatt ezzel gondja van.

Snoopy

KépKép
 
 


Snoopy,
nem igy ertettem, engem se probaltak attszoktatni, mivel Anyumat ketkezesse eroltettek, tudta O, hogy milyen. Hanem pl. olyanokra, hogy hagyomanyos konzervnyitoval sose sikerult konzervet bontanom, ehen is haltam volna taborozasokkorKép; hogy a gazbojler is jobbkezesekre van kitalalva, tehettem at egyik kezembol a masikba a gyufat, ha be akartam gyujtani. Hogy gitarozni sem tudtam emiatt megtanulni; hogy a fuzetben a spiral is mindig utban volt; hogy meg kellett tanulni az ollot is jobbkezesen hasznalni; hogy a vonalzot, szogmerot is macera volt hasznalni; hogy az osszes csavar, kupak masik iranya nyilik, mint Neked kezre esne. Vagy pl. az autovezetestol nagyon feltem...
Hogy elonyt is mondjak, pl. a sportban. En igazolt pingpongo voltam gyerekkoromban, nagy elony volt a balkezesseg. En megszoktam, hogy jobbkezesek ellen jatszom altalaban, viszont nekik fura volt a balkezes ellenfelKép
Es en is buszke vagyok balkezessegemre, sok a zseni kozottukKép

-Afonya
 
 


En is balkezes vagyok, talan csak a konvervnyito az, ami kifogott rajtam. De miota van olyan "tekeros" is, azota elbanok a konzervekkel, megha furcsan is neznek ram, mikor tekerem. Krumplit tudok hamozni jobb kezzel is, az ollo meg egy kicsit tori a huvelykujjam, de hat annyi baj legyen.
Talan meg a tintas tollakkal volt problema. Elsoben mi meg azzal tanultunk irni. Volt is kondenzcsikja a betuimnek!
Tenyleg balkezesek, nektek nincs valami furcsa iro-poziciotok? En majdnem 90 fokban elforditom a fuzetet, es "oldalrol" irok. De van aki a kezet csukloban hajlitja be jobban, es "fontrol" veti a betuket!

Zsuzsi
 


Áfonya,

mire megtanultam kötniKép! Mindenki jobbkezesen mutatta. Konzervnyitás a régi fajtával nem ment nekem sem, körömollóval is megküzdök, na meg az állandó Külalak 2-es!

Zsuzsi,
én felülről írokKép.

Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


Én totál normálisan irok, kb tükrözve a jobbkezeseket. Na mondjuk a lapot elforditom, jobbra, néha 70 fokot is kb. de ez a spirál miatt lett szerintem. Nekem olyan fura a fülölről iró balkezes, gondolom a jobbkezes tannénik miatt alakulhat,nem?
Ildi

Ildi
 
 


Nekem a férjem balkezes és az anyósom huga. A fiam most lesz 15 hónapos és ő is mindent átvesz a bal kezébe. Én sem adom a kezébe, hanem megvárom, míg elveszi. Legozni is bal kézzel legózik, a kanalat is azzal fogja viszont a labdát jobbal rúgja. A ceruzával ballal firkál, kiflit is azzal eszi. Van kis giátrja és egyből balkezesen fogja és azza pengeti, ha megfordítjuk, akkor visszaforgatja, hogy bal kézre essen.

Szerencsére nálunk anyósom természetesnek veszi, hogy balkezes, ő már a fiát sem engedte átnevelni, így nálunk nincs "szép kezeddel" fejezet.

A férjem balkezesen is gitározik, egyszerűen csak áthúrozza a hangszert. viszont balkezes hangszert csak rendelésre lehet venni.

gumicukor

KépKép
KépKép
 


Én kétkezes vagyok, ami kb annyit jelent, hogy jobbal eszem, jobbal írok, de minden mást ballal (varrás, késsel vágás - na ezt egyszer megpróbáltam jobbal, szép seb lett az eredmény). Kicsi koromban balosnak készültem, de átszoktattak... Kép Eredmény: mai napig görcsös kézírás, kb. 2o perc után alig érzem a csuklóm. A kézírásom kb 14 éves koromra lett szép, addig jött a kettes külalak Kép.
Úgy tűnik, a gyerekeim jobbkezesek...
Zsóka

Zsóka
 
 


Sziasztok!

Most, hogy így mondjátok az írást: kondenzcsík, felülről írás a nyerő nálam. A külalakom viszont még most is jó, még az aláírásom is olvasható. Pedig de sokat körmöltem! Egyetem alatt nagyon szerettem a töltőtollakat (patronos). Ha nagyon gáz lett volna vele írni, akkor biztos nem ragaszkodtam volna hozzá... Kép
Tekerős konzervnyitó! Esetleg kés, ha az éhenhalás a tét. És saját nyitós konzervek. Szabóolló problémás, de nem vagyok varrónő, így az a kis kézfeltörés belefér. Asszem hegedülni úgy tanultam, mint mindenki más, aki hegedülni tanul. Kötni is jobb kézzel tudok. Anyám nem tudta átkonvertálni.

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!

A kislányom 17 hónapos lesz, de kb 9-10 hónapos kora óta látszik, hogy a bal kezét használja inkább. Nekem először furcsa volt, de megbarátkoztam a gondolattal. Hát anyósomékra ezt nem tudom elmondani, mert ez állandó viták forrása. Apósom egyenesen kikéri magának, hogy az ő unokája ugyan ne legyen balkezes, s ha Nelcsi kezébe meglátja a lapátot vagy a kanalat, rögtön átteszi a másikba. Hát persze én se hagyom szó nélkül, próbálom neki elmagyarázni, hogy mi a helyzet, de ő csak köti az ebet a karóhoz, hogy ez csak szoktatás kérdése. S ha véletlenül a jobb kezét használja a kislányom, akkor büszkén kihúzza magát mondván így kell ezt csinálni, mindig átrakni a jobb kezébe, s megszokja majd. Rettenetesen felmegy bennem a pumpa minden látogatáskor. Próbálom türelmesen kezelni a helyzetet, de már nem megy.
Egyébként érdekes, hogy oxigénhiány miatt császároztak, tehát tényleg lehet, hogy van közte összefüggés, ahogy rjuli is írta.
Még egy érdekesség: az unokatesóm kislánya kb 15 hónapos koráig mindent bal kézzel csinált, egyértelműen látszott, hogy bal kezes lesz. Fél év múlva találkoztunk, s akkor igencsak elcsodálkoztam, hogy már nyoma se volt a bal oldali dominanciának. Mindent a jobb kezébe rakott át. Szóval ilyen is van.

Rita
 
 


Sziasztok

A kisfiam 20 hónapos és eddig én sem tudtam eldönteni jobb vagy balkezes-e. Hol ezzel, hol meg a másik kezével fogott meg valamit. A kanalat is először jobb kézzel majd bal kézzel fogta egy étkezés alatt. Biztos voltam benne, hogy balkezes. Azonban pár napja csak jobb kézzel fogja a kanalat. Szerintem ebben a korban még nem teljesen egyértelmű milyen kezes lesz a gyerek. Nyugodtan kezd el kanállal enni tanítani jobb kézzel, mert ha neki a másik kéz a szimpatikusabb ugyis átveszi majd a kanalat a bal kezébe. Erőltetni nem szabad, semmi hátránya nem lesz abból, ha balkezes lesz.


Üdv
Csenge
 


Sziasztok!
Az én fiam 5 éves és még mindig nrm döntötte el, hogy melyik kezét használja. Állandóan váltogatja rajzolás, írás közben. Abban maradtunk az óvonőkkel, hogy hagyni kell, majd maga eldönti (egyébként is későn érő tipus). Csak az a baj, hogy a családban mindenki jobb kezes és nem tudjuk megtanitani a helyes tollfogásra és írásra.
Van valakinek valamilyen használható javaslata?
Köszi
Esztianyó

Üdv: Eszti
Kép
Kép
Kép
 


Esztianyó,
szerintem ne aggódjatok. A tanítónéni majd megtanítja (illetve az óvónők is szerintem). Legalábbis úgy gondolom, hogy ehhez megfelelő képzettségüknek kell(ene) lenni. Vagy naiv vagyok?
Zsóka

Zsóka
 
 


Sziasztok!
Most írok először, nagyon tetszik a topik!Három csemetém van,a középső balkezes,a piciről még nem derült ki igazán,még csak 13 hónapos.
Nálunk csak az írás okozott gondot,rettenetesen csúnyán írt a fiam elsőben.Most másodikos,és már semmi gond!
Amiért tulajdonképpen írok, az az, hogy tanítónő vagyok, és van egy biztos módszerünk,amivel meg szoktuk állapítani elsőben,hogy a gyerek milyen kezes.Talán kisebbeknél is alkalmazható.
Adjatok a gyerkőc kezébe egy távcsőre emlékeztető tárgyat,kéztörlő gurigáját,vagy egyebet,és mondjátok neki,hogy nézzen bele,mint pl. egy hajóskapitány! Amelyik szeméhez emeli,az a domináns oldal.
Remélem,segítettem valamicskét!Jó kukkolást!
 
 


Móni,
meg ki kell még egészíteni ezekkel:
melyik fülével hallgat egy ketyegő órát, melyik kezével nyúl egy középre adott tárgyért, melyik lábával rúg bele a labdába.

Viszont teljesen normális, ha az "oldaliság" nem alakul ki teljesen az iskolaérettség előtt, úgyhogy semmi pánik! Meg vannak persze "rejtett" balkezesek is....Kép

sz
 


Sziasztok! Aranyos a topic, jokat derültem. EN balkezesnek születtem (???). Amikor kisiskolas voltam, ez betegségnek szamitott, ugyhogy, ha latta a tantonéni, hogy bal kézzel irok, racsapott a kezemre 1 vonalzoval.Jo kis pedagogiai modszer, nem??? Na, de ha elment, megint bal kézzel irtam, de mindig lebuktam, mert elkentem a tintat... Szoval atszoktattak jobbkezességre... Mind2 kezemet hasznalom szinte mindenre... De nem tudom megkülönböztetni a jobb és a bal oldalt, ami vezetéskor rém kellemetlen tud lenni... Föleg, ha mondjak, forduljak jobbra, én meg elmegyek balra... Az orat a jobb kezemen hordom, bal kézzel rajzolok, jobb kézzel irok... Es még sorolhatnam... Amiket itt fentebb leirtok, hogy mit mivel csinal a kicsi, nem mindig ennyire egyszerü...

Esztianyo, nem tudom, jarsz-e még erre, de ez nagyon klassz, hogy ma mar nem terrorizaljak a balkezes gyerekeket!!! Belölem lett 1 hibrid 2kezes... Nem mindig jo...Kép
Pusza!!!
Vendég
 


Adrienn, vannak fejlemények??? Itt vannak balkezeseknek üzletek, ahol ollok vannak, meg ilyesmik.(Svajcban). Nem tudom, otthon is ??? Az én 15 honapos fiam is lehet, hogy balkezes lesz... Még nem biztos, hiszen nagyon pincurka, de altalaban bal kézzel nyulkal mindenért, bal kézzel eszik, iszik... Anyja fia???

A propos, labdabarugas: én mindig azzal a labammal rugtam, amelyik közelebb volt a labdahoz...Kép Atnevelés eredménye??? A szamitogépemen az egér középen van. Tökjooo!!! A mh-imen jobb oldalon volt, de nem zavart...
Vendég
 


Sziasztok!

A nagyobbik kislányom 5 éves múlt, és mostanra egyértelműen kiderült, hogy a bal kezét használja evéskor, rajzoláskor stb. Sem én, sem a férjem, de a családból senki sem balkezes. Anyukámat is megkérdeztem, ő "bevallotta", hogy tulajdonképpen van néhány dolog, amit balkézzel ügyesebben tud megcsinálni, mint a jobb kezével.
Egyébként eszünkbe sem jutott, hogy valamiképpen átszoktassuk. Vettünk neki balkezes ollót, utána jártunk hol van balkezeseknek való bolt és kész. Szerintem ebből az egészből nem kell nagy ügyet csinálni, pláne nem leszoktatni. Aki kapcsolatba került a lányommal, mindenkit felvilágositottam, hogy a bal kezét használja, és ennyi.

Üdv:
Bébiőr
 


Bébiőr!
Merre van balkezes bolt? Nekünk is szükségünk lesz rá, úgy látom. Miket lehet venni?
Betti

Betti
KépKép
KépKép
 
 


Szia Betti!

Ezer éve nem jártam erre! Lehet, hogy azóta kiderítetted a bolt címét is. Ha mégsem, akkor idevésem: Budapest, VIII. ker. Víg utca 8. tel: 210-6109

Üdv: Juli
 


MEGHÍVÓ

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete a Balkezesek Világnapja alkalmából
Balkezes Napot szervez,
melyre szeretettel vár minden kedves érdeklődőt.

Házigazda az ÉLETMŰHELY

Időpont: 2006. augusztus 13.
Helye: 1137 Budapest, Pozsonyi út 7. I/2.
Kezdés és köszöntő: 11 órakor.

Előadások:

A balkezesek- és az átszoktatottak személyiségének sajátosságai, íráselemzésük.
Előadó: Varju Beáta grafológus
A balkezességből adódó problémák testi- és lelki oldása
Előadó: Agócs Verona kineziológus:
A balkezes gyerekek problémái
Előadó: Kiss Erzsébet óvodapedagógus, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke

Az előadások kb. fél órásak. Ha valaki kérdezni szeretne, akár előadás közben is, az előadók szívesen válaszolnak.

Könyvbemutató:

Diane Paul: Balkezesek kézikönyvének második magyarországi kiadása

Választható programok:

Írás- és rajzelemzés: (kedvezményes)
Gyors-elemzések
Dominancia (meghatározó kezesség) vizsgálatok
A helyes balkezes eszközhasználat és írásmód elsajátítása
Balkezes eszközök kipróbálása - vásárlási lehetőség
Játszószoba - nem csak gyerekeknek
Büfé

Kérünk mindenkit, aki szeretne eljönni, írjon, vagy telefonáljon, hogy
tudjuk mennyi étellel, itallal készüljünk és mennyi széket, és párnát készítsünk ki.

Elérhetőségeink:

Egyesület: Kiss Erzsébet - e-mail: kissbobe@vipmail.hu telefon: 06-20/546-5099
Életműhely: Varju Beáta - e-mail: grafobea@freestart.hu. telefon: 06-20/42-18-155

Életműhely www.eletmuhely.hu

Magyarországi Balkezesek Egyesülete www.balkezesek.hu
 
 


MEGHÍVÓ

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete Balkezes Napot szervez,
melyre szeretettel vár minden Kedves érdeklődőt.

Házigazda a Napraforgó Képességfejlesztő Központ

Időpont: 2006. december 2. szombat
Helye: 1046. Budapest, Megyeri utca 226. fszt.
Kezdés és köszöntő: 10 órakor

Előadások:

1. A balkezes gyerekek problémái
Előadó: Kiss Erzsébet óvodapedagógus, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke

2. Tanulási zavarok kialakulásának megelőzése, a prevenció jelentősége óvodás korban
Előadó: Varanka Zoltánné fejlesztőpedagógus, a Napraforgó Alapítvány elnöke

3. A balkezesek- és az átszoktatottak személyiségének sajátosságai, íráselemzésük.
Előadó: Varju Beáta grafológus

Az előadások kb. fél órásak. A felmerülő kérdésekre az előadók szívesen válaszolnak.

Választható programok:

· Írás- és rajzelemzés
· Jelentkezés iskolaérettségi állapotfelmérő vizsgálatra
· A helyes balkezes eszközhasználat és írásmód elsajátítása
· Balkezes eszközök kipróbálása - vásárlási lehetőség
· Játszószoba

Kérünk mindenkit, aki szeretne eljönni, írjon, vagy telefonáljon, hogy
tudjuk mennyi széket, és párnát készítsünk ki.

Elérhetőségeink:

Napraforgó Képességfejlesztő Központ: Varanka Zoltánné
E-mail: napraforgo@novolibro.hu
Telefon: 06-1- 380 9276, 06 30 584 9914

Magyarországi Balkezesek Egyesülete: Kiss Erzsébet
E-mail: kiss.erzsebet@balkezesek.hu
Telefon: 06-20/546-5099


Napraforgó Képességfejlesztő Központ www.napraforgoalapitvany.hu

Magyarországi Balkezesek Egyesülete www.balkezesek.hu
 
 


sziasztok ,sokat nem tudok a balkezes gyerekekrol ,de a keresztfiam is az ,mar negyedikes es nagyon szepen ir,rajzol,sot balkezzel eszik ,annyit viszont tudok hogy ha balkezes hagyni kell azzal dolgozzon nem szabad raeroltetni a jobbkezes evest vagy irast.nalunk nincsenek alkezes boltok , kereszfiam jobbkezes ollot hasznal vagni ez sem okozot gondot nala .


Rjuli írt korábban, arra reagálnék. A most harmadikos fiamról kicsi kora óta tudjuk, hogy balkezes, ami viszont csak a suliban derült ki, az az, hogy nincs nagyon erősen kialakult "oldalisága". Tehát nem ELÉGGÉ ballábas, balfüles, balszemes, stb. Úgyhogy kaptunk olyan gyakorlatokat, amikkel a baloldaliságát fejleszthetjük, hogy olyan istenigazából balkezes legyen. Sokat javult, de még mindig gyakran írja a betűket "tükörírással", meg ilyesmit. (Dys-eket is néztek, az nincs neki egyáltalán, mégis nehezebben olvas, mint az átlag...)
Szóval erre is érdemes figyelni, szakembert megkérdezni időben. Mi azt gondoltuk, hogy elég, ha hagyjuk őt szabadon alakulni, aztán mégis rá kellett segíteni.
Ez csak egy tanács.
 


(Ha nem derült volna ki, egyetértek Julival, hogy iskoláig ráér, de akkor érdemes "megvizsgálni".)
 


MEGHÍVÓ

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete és a Debreceni Művelődési Központ
szeretettel meghívja Önt és kedves családját
2007. május 19-én, 14 órától a

BALKEZESEK NAPJÁRA

Helye: Újkerti Közösségi Ház színházterme (Debrecen, Jerikó u. 17-19.)


Előadások:

A balkezes gyerekek problémái - Miért vagyunk balkezesek? Tudomány, történelem, hagyomány – Balkezes gyerek problémái: otthon – óvodában – iskolában.

Előadó: Kiss Erzsébet óvodapedagógus, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke


Balkezes eszközök és alkalmazásuk - Miért van szüksége speciális eszközökre?
A balkezes hegyező, vonalzó, olló, toll bemutatása és alkalmazása a gyakorlatban.

Előadó: Kecskés László – Balkezes boltos

Az előadások kb. 60 percesek. A felmerülő kérdésekre az előadók szívesen válaszolnak.

Választható programok:

· A helyes balkezes eszközhasználat és írásmód elsajátítása
· Balkezes eszközök kipróbálása - vásárlási lehetőség
· Játszószoba – A Stabilo támogatásával


Kérünk mindenkit, aki szeretne eljönni, írjon, vagy telefonáljon, hogy
tudjuk, mennyi pogácsát vigyünk.

Elérhetőségeink:

Újkerti Közösségi Ház: Lakatos Szilvia
Telefon: 06-52/439-866


Magyarországi Balkezesek Egyesülete: Kiss Erzsébet
E-mail: kiss.erzsebet@balkezesek.hu
Telefon: 06-20/546-5099

Magyarországi Balkezesek Egyesülete www.balkezesek.hu
 
 


MAGYARORSZÁGI BALKEZESEK EGYESÜLETE

www.balkezesek.hu


Még mostanában is előfordul, hogy kicsit jobban megnézik azokat, akik balkézzel írnak, pedig manapság már „lehet” balkezes, aki annak született. Nem szoktatják át a jobb kezére, nem kell szégyenkeznie. Legalábbis a köztudatban ez él. Aztán ha kicsit utána néz valaki a témának, meglepődhet.
Először is azon, hogy elég sokan vannak… vagyunk. Vannak, akik 10% -ra becsülik, vannak, akik szerint az emberek legalább 20-25%-a balkezes. Érdemes megfigyelni a környezetünket, ebből a szempontból, érdekes eredménye lehet.
Arról többen hallottak, hogy az agyféltekékkel van valami kavarodás, és a balkezeseknek szükségük lehet speciális szerszámokra, eszközökre.
Igen, a balkezeseknél a jobb agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél pedig a bal. És ezzel egy csomó új gondolat vetődik fel. Mi a különbség, miben más a két agyfélteke? Hogyan „változtatja meg” ez a „fordított bekötés” a balkezesek gondolkodásmódját, és az egész életét? A válaszokat meg lehet találni, mert készültek tanulmányok, cikkek, könyvek ebben a témában.
Balkezes ollóról már sokan hallottak. Általában azt tudják róla, hogy más a nyele. Pedig a másik vége a fontosabb. Ha megkérünk jobbkezeseket, hogy próbáljanak balkezes ollóval vágni meglepődnek, mert nem nagyon sikerül nekik. Aztán nézzük meg a konzervnyitót, a dugóhúzót, a ceruzahegyezőt, majd tegyünk a kezükbe egy jobbról balra számozott vonalzót, vagy adjunk a kezükbe egy speciális balkezes tollat. Érdekes játék. De sokszor elég annyi is, hogy megkérjük őket, vegyék át a balkezükbe a tollat és próbálják meg, milyen úgy írni.
Persze, nehéz. Észrevették már, hogy a balkezesek a papíron tolják a ceruzát, a jobbkezesek pedig húzzák?! Ezért mintha vésnének. Erősebben kell megfogni a tollat, a ceruzát, hogy haladjon az írás.
Ha ennyi baj van velük… velünk, akkor mégis miért maradnak….maradunk balkezesek? Mert baj lehet az átszokásból. A dadogástól kezdve akár komolyabb agyi károsodást is szenvedhetnek… szenvedhetnénk.

Tehát, szeretnénk, ha így fogadnának el bennünket a „többiek”. Próbálkozunk a beilleszkedéssel. Bizonyították, hogy a balkezesek sokkal jobban tudják használni a jobb kezüket, mint a jobbkezesek a balkezüket.
Ahhoz, hogy könnyebben menjen a beilleszkedés, létrehoztuk a Magyarországi Balkezesek Egyesületét.

Célokat tűztűnk ki maguk elé, és dolgozunk a megvalósításukért.

A célok a következők:
- A balkezesek érdekvédelmi képviselete
- Segítségnyújtás a balkezes embereknek mindennapi problémáinak megoldásához
- A balkezesek problémáinak feltárásával, megoldásával kapcsolatos oktatási és kutatási tevékenység
- Kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás külföldi és magyar, balkezes és egyéb szervezetekkel információcsere és együttműködés
- A balkezesség megismertetése, elfogadtatása a jobbkezesek társadalmával

Próbálunk segíteni mindenkinek, aki hozzánk fordul segítségért, tanácsért, vagy csak kíváncsiságból.

Terveink között szerepel pedagógusokat képző intézményekkel együttműködve előadásokkal szélesebb körű tájékoztatást nyújtani a jövő pedagógusainak.
Szeretnénk egy szélesebb körű felmérést végezni, melynek célja az országban lévő balkezesek, elsősorban tanulók és óvodások helyzetének, számának, körülményeinek vizsgálata és statisztikák készítése, amelyek segítenének a további teendők kidolgozásában, és az integráció elősegítésében.

Kutatási területként két nagy csoportot tűztünk ki.
Az egyik a francia és angolszász kultúrkörben már elvégzett balkezes történelmi kutatások magyar párhuzamainak vizsgálata, a magyar balkezesség történelme, és a Belső-ázsiai, Kelet-európai és Ural környéki népek hagyományainak, a honfoglaló- és ősmagyarok kultúrájának, technikájának kutatása.

A másik nagy csoport a balkezes írásmódok vizsgálata, új oktatási- és írástanítási módszerek kidolgozása, az eltérő matematikai gondolkozásmód megértetése, elfogadtatása, a rajz fontosságának kiemelése a balkezes írásoktatásban, tanácsadó anyagok az apróbb és fontosabb iskolai teendőkről, a problémák kezeléséről, és mindenek előtt a szűrés és korai felismerés módszereinek kidolgozása, továbbfejlesztése. Ehhez fel kívánunk használni hazánkban publikált kutatási eredményeket, adatokat és tapasztalatokat is. Fel szeretnénk venni a kapcsolatot a jelenlegi módszerek és gyakorlók kidolgozóival, gyógypedagógusokkal, fejlesztő pedagógusokkal.

A harmadik terület a különböző idegrendszeri betegségek, károsodások, és a részképesség-zavarok kapcsolata a balkezességgel. Itt is különböző tesztekkel, felmérésekkel, és szakemberek bevonásával, tapasztalatok feldolgozásával kívánunk eredményt elérni. Az eredményekkel segíteni kívánjuk az ezzel foglalkozó szakemberek munkáját, a lehetséges gyógyítás vagy kezelés kidolgozását.
Tapasztalataink és szakemberek véleménye alapján is állíthatjuk, hogy a fejlesztő, kisegítő osztályokban lényegesen magasabb a balkezesek aránya, és véleményünk szerint ez megfelelő megelőzéssel, odafigyeléssel az átszoktatási kísérletek gyakorlatának megszűntetésével jelentős mértékben csökkenthető.
A dadogás, a dysgraphia, dyslexia, dyscalculia kialakulásának gyakori oka az agyféltekék funkcióinak megzavarása, az átszoktatás, amely egyes szakemberek szerint kisgyermek korban még gyógyítható, vagy jelentős mértékben enyhíthetők a tünetek visszaszoktatással. Ez minden esetben kizárólag egyéni elbírálás szerint történhet, és természetesen komoly vizsgálatokat, speciálisan ezzel foglalkozó intézményeket és szakembereket igényel.

Munkához szeretnénk neves szakemberek segítségét kérni.

A témában kutató vagy szakdolgozatot író embereknek azzal kívánunk segíteni, hogy oldalunkra a szerző beleegyezésével felteszünk olyan anyagokat, amelyek a témával kapcsolatosak.


Várjuk olyanok segítségét, akik hozzájárulnak anyaguk ezúton történő publikálásához.


A TÁJÉKOZTATÁST MÁR ELKEZDTÜK!

Balkezes Napot szerveztünk Budapesten két alkalommal, ahol főleg szülőknek tartottunk előadásokat, de a gyerekekre is gondoltunk, és nekik játszószobát rendeztünk be.
Kecskeméten, ahol szakmai délutánon tájékoztattuk a pedagógusokat a balkezes gyerekek problémáiról.
Májusban Debrecenben lesz Balkezes Nap, Június elején pedig Tiszafüredre hívtak bennünket a Kamaszfesztiválra, ahol rendhagyó órákat és játékos vetélkedőket szervezünk. Augusztusban a Balkezesek Világnapja alkalmából ismét Nagy Balkezes Nap lesz. Szeptemberben pedig az Egészségnapon lehet velünk találkozni a Margitszigeten.

Országszerte szeretnénk rendezvényeket szervezni, amelyeken a tájékoztatás, a problémák megismertetése és kezelése az elsődleges szempont.
A pedagógusnapokon kifejezetten az oktatás módszertanára, a problémák kezelésére helyezzük a hangsúlyt. Felhívjuk a gyakorló pedagógusok és hallgatók figyelmét az átszoktatással járó veszélyekre, az átszoktatott gyermekek problémáira, a dominanciavizsgálat fontosságára már kisgyermek kortól. A témában kutató vagy szakdolgozatot író embereknek is ily módon segíteni szeretnénk.
Előadással készülünk a balkezeseknek gyártott eszközök használatáról. Ezeket az eszközöket természetesen kipróbálhatják a résztvevők. Ha igény van rá, vásárlási lehetőséget is tudunk biztosítani.
Minden alkalommal sort kerítünk kérdőívek kitöltésére, melyeket kutatásainkhoz kívánunk felhasználni.

BÁRHOVÁ SZÍVESEN ELMEGYÜNK, HA HÍVNAK BENNÜNKET!

Az Egyesül elérhetőségei a következők:


Magyarországi Balkezesek Egyesülete
www.balkezesek.hu

Kiss Erzsébet elnök
06-20/546-5099

6000 Kecskemét, Bajcsy-Zs. krt. 2.

Levelezési cím: 6001. Kecskemét Pf. 161.
e-mail: balkezesek@balkezesek.hu

Adószám: 18368211-1-03
Bankszámla szám: 52400078-17053471 Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet
 
 


MEGHÍVÓ

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete a Balkezesek Világnapja alkalmából
Balkezes Napot szervez,
melyre szeretettel vár minden kedves érdeklődőt.


Időpont: 2007. augusztus 18-án 10-órától

Helye: Budapest, Sugár Üzletközpont, Örsvezér tér

Program:

Balkezes gyerekek problémái
Miért vagyunk balkezesek? –A balkezes gyerek nehézségei – Tanácsok az iskolakezdéshez - Mi az a dominanciavizsgálat?
Előadó: Kiss Erzsébet, Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke

A prevenció és a problémakezelés lehetőségei
Megelőzési technikák, feladatok - Jelzés értékű tünetek - A vizsgálatok menete, módja, lehetséges kimenetek - Otthon végezhető gyakorlatok, feladatok
Előadó: Szalkó Krisztina - gyógypedagógus

Balkezesek a grafológiában
Balkezes írásmód – balkezes kéztartásból adódó írásjegykülönbségek
Előadó: Szőke Csilla, grafológus

Balkezes eszközök és alkalmazásuk
Miért van szüksége speciális eszközökre? A balkezes hegyező, vonalzó, olló, toll bemutatása és alkalmazása a gyakorlatban
Előadó: Kecskés László, Balkezes bolt ügyvezetője

Az előadások kb. fél órásak. A felmerülő kérdésekre az előadók szívesen válaszolnak.
A rendezvény ingyenes.

Választható programok:
· A helyes balkezes eszközhasználat és írásmód elsajátítása
· Játékos dominanciavizsgálatok
· Balkezes eszközök kipróbálása - vásárlási lehetőség
· Játszószoba a gyerekeknek – A Stabilo támogatásával

Kérünk mindenkit, aki szeretne eljönni, írjon, vagy telefonáljon, hogy tudjuk, mennyi pogácsát vigyünk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Bővebb információ: Kiss Erzsébet 06-20/546-5099 vagy Nagy Nóra Réka 06-20/344-3959
balkezesek@balkezesek.hu
www.balkezesek.hu

Támogatóink: Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Stabilo Hungária Kft
Fornetti Kft
Sugár Üzletközpont
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó