Szióka!
Amióta Csiri eltűnt, nem pörög annyira a topik...
terheléses cukor: nálunk sem kell 2x menni. Ki is akadnék, azért az egyért is megszenvedtem. Egyébként itt is próbareggeli van, nem az a brutál cukros lötty.
A házassági akvi kivonatról. Azért kell, hogy igazolja, a fogantatás idején és azt követően fennállt érvényes házasság, és a jog szerint azt kell apaként anyakönyvezni aki a nő házastársa volt/van.
azért kell 300 napnál nem régebbi kivonat , mert ha pl egy apasági kereset jön össze, mert vitatott ki az apa, akkor a jog első körben azt tekinti apának, aki a fogantatás idején a nő férje volt (persze a biológia mondhat mást, de a jog így vezeti le) A fogantatás ideje pedig ugye kb 300 (pontosan ugye 280) nap a születéstől visszafelé. És ha akkortájt létezett érvényes házasság amit ugye a kivonat igazol, akkor azt írják be apának, akkor is ha valójában nem a férj ügyködött...
Na ha nincs fennálló házasság, akkor jönnek az egyéb esetek (apasági nyilatkozat, élettársi nyilatkozat stb) Mindez a formaság azért kell, hogy a későbbi jogvitákat megelőzze (na persze nem mindig sikerrel)
Vannak esetek, mikor nem kell a kivonat, mert telefonon vagy neten a helyi kórház simán ellenőrizni tudja a polgármesteri hivatalban hogy anyukának van-e és ha igen akkor ki a férje. Ezért írtam korábban, hogy ha a házasság a kórházzal egy városban volt, akkor általában nem kell a kivonat.
Amikor a kivonatot elkéred, nem kell mindkét félnek ott lenni, mert tök mindegy ki kéri el, az anyakönyv tartalmán az nem változtat semmit. Tehát a férjet nem kell cipelni. Elég ha egyvalaki megy érte.
Bocsánat a hosszadalmas jogi fejtegetésért, de hátha ez így már segít tisztábban látni az ügyet.
Én a babavárás első heteitől kezdve minden éjjel megyek egy kört a WC és az ágy közt pisilés miatt... ez nem nagyon hiányzik, de kell...
Ja a tábliból kifelejtettem az adataim közül a kiírt időpontomat: május 30 (egyik számítás szerint 29, másik 31, köztes megoldás 30 )
Pussz
Dana