Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Azért indítottam ezt az új témát, hogy összegyűjtsük a mosható pelenkák varrásával kapcsolatos tapasztalatokat és szabásmintákat!

Most várjuk a második babánkat. Az elsőszülöttünknél eldobható pelenkát használtam, de minél többet olvasok a moshatóról, annál inkább szeretném ezt a környezetbarát és olcsóbb módszert használni.

Aki a mosható pelenkákkal most ismerkedik, vagy szeretne róluk még többet tudni, annak ajánlom, hogy a "Pelenka: melyiket válasszam" című témába nézzen bele!

Üdv: Ildi
 


Eddig ezeket az oldalakat találtam, de mivel én nem tudok angolul, így egy kicsit nehézkes rajta eligazodnom:

http://www.geocities.com/mytafadhali/Di ... orials.htm

http://www.thenappynetwork.org.nz/diy.php

Ha tud valaki magyar nyelvűt, megköszönném!!
 


Én nem tudok, magyar nyelvű oldalt, de ha akarod, szívesen elküldök e-mailben pár szabásmintát, amiket finn nyelvű oldalakon találtam és ki is próbáltam. Lehet, hogy kell pár nap, míg felrakom a gépre, de nekem ezek beváltak, szóval szívesen megosztom mással is. A nappy network-ön talált szabásminta nekünk nem lett jó, nem kellett 2 hónap és már túl alacsony, pedig még a legszorosabbra van patentolva.
A másik honlapon vagy ez a pelenkakülső, amit szintén kipróbáltam, szerintem az elég jó.[/url]

Jucuu

Kép
 
 

 
 

Megköszönném a mintákat és néhány elkésztéshez szükséges tanácsot! :)

Ildi
 


Ildi, köszönet a topikért!
Nálunk is aktuális a téma, a lányom most nőtte ki a kisebb méreteket, és bár van jónéhány kész pelenkánk, szeretném kicsit bővíteni a készletet, ill. az ősszel érkező (3.) babánknak is szeretnék varrni majd.
Már varrtam néhányat ez alapján, de most szeretnék újakat is kipróbálni, legutóbb épp Jucuu ihletett meg a plüss pelenkákkal. :)

Jucuu, engem is érdekel, hogy nektek melyik vált be, bár szerintem itt is igaz, hogy nagyon babafüggő. (Az én gyerekeim pl. elég karcsúak.) De a jó az, hogy sk. pelusoknál ezt könnyebb korrigálni. :)

Pindi
 
 


sziasztok,

én szívesen csatlakozom a csapathoz, mivel épp a héten varrtam meg életem első mosható pelenkáját.
Én a Popolini Two size kisebb méretét vettem alapul. Egyszerűen körberajzoltam, és megvarrtam.
Nedvszívó magnak a DMben vettem felmosórongyot, azt tettem bele 3 rétegben. Maga a pelenka pedig flanell anyagból készült. Szívesen leírom részletesen, hogy hogyan készítettem, ha érdekel benneteket.
Megpróbálom csatolni a képet.
Üdv Kép

Jutka
Kép
 
 


SZiasztok,

engem is érdekelnének Jucuu a szabásmintáid, és bocs, hogy itt kérdem, de láttam a blogodon varrtál mamapelust is. Annak is van mintája? :oops: Olyat is szívesen varrnék, csak nem tudom hogy induljak neki.

Jutka, milyen felmosórongyot a DM-ben? Ez az ötlet tök jó, honnan jött? Érdekel a Te leírásod is.

Köszi.

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


^Nagyon jól néz ki! Szerintem ez az egyik legjobb megoldás, hogy fogsz egy bevált pelenkát és körberajzolod.
Persze ezt egy még meg nem született babánál nehéz :)
Nagyon érdekelne, te hogy csinálod a pelust, leírom ide én is, jó összehasonlítani.
Szóval nekem van interlockom, így én kívülről szegem el a végén a pelenkákat.
Először is belevarrom a hátába a külső anyagba a gumit megfeszítve(én csak a külsőbe varrok gumit hátulra) és ha olyan fajta a pelenka, akkor az elejébe is bevarrom.
Ezután a lábrészhez oldalra varrom be a gumikat. Nekem Framilon nevű szilikongumim van, de gondolom síma gumival is működik ez a módszer, hogy először síma egyenes öltésekkel varrom be a gumit jól megfeszítve.
Ezután a egymáshoz rakom a két pelenkaanyagot és körbelockkozom. A legvégén pegig a gumikat (kivéve a háti gumit) átvarrom a színéről 3-pontos cikk-cakk öltéssel, így mind a két anyaghoz hozzá van varrva. Persze lehet úgy is, hogy csak mondjuk a külső anyaghoz van hozzávarrva a gumi, esetleg akkor kevésbé nyomja a baba bőrét, akkor kihagyom a síma öltést és rögtön 3 pontos cikk-cakkal varrom be a visszájára.
Ja és nekem patentos pelenkáim vannak, az elejébe még varrás előtt rakom a patentokat, de ha tépőzáras a pelus, akkor a puha felszínű tépőzárat bevarrom az elejébe, utána jön a fent leírt rész, majd a legvégén a "szárnyaiba" a keményebb tépőzár vagy a patentok másik fele, s ha kell, akkor a keményebb tépőzár mellé a puha tépőzárból egy darabka, hogy mosásnál be lehessen csukni és ne ragadjon bele bármibe a keményebb fele.
Ha nincs interlock, akkor a gumis részig ugyanez + a puha tépőzár, aztán visszájától körbevarrni (ja én mindig hagyok lyukat a hátán, ahol a nedvszívó magot belerakom, nem szoktam készre varrni a pelenkába), kifordítani és igény szerint a színéről is körbe lehet varrni.
Hát nem tudom, mennyire lett zavaros.

Jucuu

Kép
 
 


Kinga

A másik topicban (Pelenka:melyiket válasszam?) olvastam, hogy valaki a DMes felmosórongyot ajánlja belsőnek. Olcsó és jó nedvszívó remélhetőleg. Éppen most van használatban első alkalommal, úgyhogy tapasztalatokat később tudok mondani.

A varrást a következőképpen intéztem:

1. szabásminta elkészítése: körberajzoltam egy Popolini Two Size kisebb méretű pelenkát. Ehhez kellett segítség, hogy a gumírozást kihúzzam. (Később kiderült, hogy 3 hónapos kislányomra ez így túl nagy, a másodikat már úgy készítettem, hogy 1-1 centivel kisebbre vágtam az anyagot a mintánál. Még így sem kicsi rá, sőt.)

2. 3 réteg anyagot egymásra tettem, majd a minta alapján kivágtam. Ügyelni kell arra, hogy any anyagokat úgy forgassuk össze egymáson, ahogy majd a kész pelenkánál lesznek, nehogy az anyag színe essen belülre.

3. a nedvszívó anyagot a belső réteghez hozzávarrtam, annak a fonákjára, hogy a flanell puha része a baba popsijánál maradhasson.

4. ugyanerre a rétegre felvarrtam a tépőzárat. A behajthatós verziót, amit mosásnál összecsatolok, hogy ne kapaszkodjanak egymásba.

5. még mindig ugyanerre a rétegre gumit varrtam. Gumibugyit, cikcakk varrással. mind a 4 oldalára, a lábrésznél jó hosszan.

6. A mintás részre (a külsejére) rávarrtam a tépőzár másik felét, a puhábbikat. Hosszan, hogy az egész elejét átérje.

7. Interlockkal összevarrtam a pelenkát a széleinél. Ügyelni kell, hogy jól kihúzzam az anyagot, hogy ne csússzanak el.

Remélem, jól le tudtam írni. A tépőzárról még annyit, hogy nekem sosem volt a kedvencem. Most is úgy van Villőn, hogy visszahajtottam az elejét, és Snappi kapoccsal rögzítettem. Lehet, hogy a többinél nem is bajlódom majd a tépőzárral.

üdv,

Jutka
Kép
 
 


Kinga:
mamapelust nagyon egyszerű varrni.
Fogod a kedvenc betéted, körberajzolod. Én libresse-t másoltam, a szélességéből bevettem egy kicsit. 3 rétegű lett, a külsők flanelből vannak, közéjük raktam a nedvességzáró réteget (itt lehet kapni direkt ilyen pelenkaanyagot, Mo-n nem tudom milyen van, itt PUL vagy softis, de megfelelő egy vastagabb polarfleece anyag is). A belső flanell visszájára varrtam 2 réteg flanel nedszívót, ez is olyan formájú mint az eldobható betét nedszívója.
A 3 réteget körbevarrtam síma öltésekkel, mivel a lock alatt könnyen elcsúszkál nekem a 3 anyag és így szebb lesz a végeredmény. A végén pedig körbevarrtam lockkal, de van aki cikkcakkal varrja, ha nincs lock, úgy is tökéletes, nem annyira szép, de úgyse látja végülis senki :)
Ezután patentok a szárnyába és KÉSZ.
Amire érdemes figyelni, hogy a nedvszívó tökéletesen a közepére legyen varrva, különben csavarni fog a betét. Meg úgy általában szimmetrikus legyen a két oldal. Én lockkolás előtt még kicsit igazítok ollóval rajta, ha kell.
Csinálj először egyet, s meglátod mennyire egyszerű, meg ha változtatni kell rajta esetleg, akkor tudsz javítani a következőn.

Jucuu

Kép
 
 


Sziasztok!

Örülök, hogy 1 anp alatt már ennyien csatlakoztatok a fórumhoz, ezek szerint sokakat érdekel a téma.
Egy kedves anyuka küldött nekem egy linket. Ő ezt a szabásmintát használta a pelenka megvarrásánál:


http://www.ottobredesign.com/en/print/pdf/vaippa_en.pdf

Mindenkinek jó varrogatást!!
 


^Ez egy finn újság mosható pelus szabásmintája :) Itt is sokan varrnak belőle pelenkát. Ha jól emlékszem annyira panaszkodtak csak, hogy óriási pelenka születik belőle, de mintha adtak volna visszajelzést az újságnak és az alkotók újraméretezték a mintát, így már nem olyan nagy.

Jucuu

Kép
 
 


Sziasztok,

köszi Jucuu, így már érthető, igazából a belsejét nem tudtam, hogy hogyan oldható meg, de most már világos. Érdekes ez a polár anyag, hogy ezt pelushoz is, meg ehhez is lehet használni nedvességzárónak. Köszi a pelusleírásokat is, jól láttam, hogy bébiplüsből is varrtatok már pelust?

Jutka kösz neked is, ez a DMes felmosó még lehet mamapelusba is jó? Van valami ismertetőjele?
olyan szép az anyagod amiből varrtad a pelust. én mért nem kapok ilyet Kecskeméten? :( vagy hasonlót

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Röltexben vettem az anyagot, az nincs esetleg Kecskeméten? Próbáld meg, hátha van. Ez flanell. Jucuu nekem is ajánlotta a bébiplüsst, azt még nem próbáltam. Sőt, priviben felhívta a figyelmemet arra, hogy Finnországban vannak olyan hangok, hogy ne tegyünk felmosórongyot a pelenkába, mert kemikália van benne.
Ennek én is utána szeretnék majd nézni. Mindenki döntse el maga, de személy szerint kicsit kezdek elfáradni abban, hogy lassan már levegőt sem lehet venni... :-(
A felmosórongy neve Profissimo amúgy, ha valaki mégis bevállalja :-)

Jutka
Kép
 
 


Utánakerestem ennek a felmosórongyos dolognak, hogy ne csak úgy a levegőbe beszéljek.. Itt nálunk ez nemrég volt fórumokon téma, mennyire megfelelőek pelenkahasználatra.
Lidlis takarítórongyról volt itt Finnországban konkrétan.
Amit konkrét adatot találtam hirtelen, az például a formaldehidről szól.
Azaz: a formaldehid rákot okozhat, emiatt megadnak egy bizonyos határt, mennyi lehet az anyagban. Ez pl. függönyöknél 1000 egység, míg babaruhákhoz használatos anyagoknál 30. A takarítórongyokra nincs is határ megadva, mivel nem ruhahasználatra vannak kitalálva. Itteni vizsgálatok alapján mosással sem távozik az anyagból :(
Csak gondoltam megosztom veletek is az információt.

Jucuu

Kép
 
 


Zorka1, a férjem is kecskeméti :) Mikor otthon vagyunk, sok időt töltünk ott, majd legközelebb lessük, látunk-e mosható pelusos babát :)
A blogomra felraktam, hogy csináltam a legújabb pelust. Lesz folytatás is, a következő pelenkabelső lesz. Rávettem végre magam a varrásra is, ne csak beszéljek a pelenkakészítésről. :oops:

Jucuu

Kép
 
 


Van itthon egy-két jobb minőségű törölközőnk, amik már egy kicsit avittasak, így már nem használjuk. Kidobni viszont sajnálom, mert nem azok a kínai vackok. Arra gondoltam, hogy több réteg flanell közé varrva jó lenne nedvszívó magnak. Szerintetek?


Ildi
 


Szerintem jó ötlet, nekünk is vannak ilyen nedszívó magjaink. Olyan törülközőket vágdostam szét, amiket már jól bejárattunk, szerintem az ilyenek nagyon jól szívják a nedvességet.

Jucuu

Kép
 
 


Annyit még, hogy holnap megpróbálok nekiesni a pelenka szabásmintáknak (3 fajtám van, de az egyikből sok-sok méret, szóval nem tudom mennyi idő kell Szilárd mellett) és felvinni gépre. Majd írok ide, ha megvannak és akinek kell, elküldöm e-mailben.

Jucuu

Kép
 
 


Jucuu!

Szerinted a külső pelenkához vízlepergető anyagnak jó a szövet zuhanyfüggöny is (van egy elfekvő itthon)? Itthon már 4 méteráru boltban voltam és nem tudnak vízlepergető anyagot adni.

Néztem a blogodat! Jól értem, hogy az utolsó pelus, aminek a lépéseit lefényképezted, elvileg külső pelus és ahhoz kell még használni egy belső pelust is? Én még kezdő vagyok a témában, így elkél a segítség.
Még ráérek ráérzeni a mosható pelenka "ízére", mert szeptemberre várom a babámat, de addigra szeretnék teljesen képben lenni a témával.

A polár anyag a pelusaidnál érintkezik a baba bőrével? Nem túl meleg így ez a pelus?

Előre is köszi!

Ildi
 


Ildi:
őszintén nem tudom. Az egy lényeges kérdés, hogy bírná-e az állandó mosást magasabb hőfokon. Szerintem gyorsan összetöredezhet a vízlepergető réteg és akkor ugye átázik.
A pelust amit fényképeztem lehetne hívni 2 az 1-ben pelusnak, nincs szükség pelenkabelsőre csak nedszívó maggal kell megtölteni. Én nem vettem észre, hogy izzadna ilyenben Szilárd feneke, rosszabb nem lehet egy műanyag eldobhatónál. A polár lényege, hogy átmegy rajta a nedvesség, maga az anyag nem szív magába semmit, így szárazon tartja a feneket. Vannak, akik nem szeretnek ilyet, vagy nem tudnak használni, mivel ugye 100% poliészter és esetleg nem bírja a baba feneke, de nálunk nem volt gond. Meg ezt itt külön pelenkaanyagként is árulják.
Ja és itt sem lehet vízlepergetőt kapni méteráruban. Vagyis lassan néhol lehet, mert elég sok embert érdekel a mosható pelus, így egy nagyobb hálózat felvette a kínálatába. Nekem nagyon könnyű dolgom van, mivel itt rengeteg netes bolt van, ami mosható pelusokat árul, emellett mosható pelusokhoz anyagokat, patentokat, tépőzárakat. Ezek mind bevizsgált anyagok, hogy megfelelnek a pelenkahasználatra. Lehet érdemes volna bombázni otthon is a mosható pelusos boltokat, hogy vegyék fel a kínálatukba ezeket az anyagokat.
Ha nem kapsz megfelelő anyagot pelenkakülsőhöz, csinálj inkább csak belsőket, s vegyél márkásat külsőnek. Abból úgyis csak pár kell, hisz ha nem lesz kakis, nem kell kimosni. Vagy használjatok majd gyapjúnadrágot. Én gyapjúnadrág párti vagyok, itthon csak azt használunk, de utazásra szeretem ezeket a 2 az 1-ben pelusokat. Nem is értem amúgy magam, mindig pelenkabelsőket szeretnék varrni mégis általában ilyen 2 az 1-ben pelusok születnek. Mondjuk most szükségünk is lesz jópárra, mert hó végén elutazunk pár napra és azzal könnyebb. Szabtam is tegnap éjszaka, 5 pelenka vár varrásra. 8)

Jucuu

Kép
 
 


Sziasztok,

Jucuu,kösz ezt a felmosórongyos dolgot, így tényleg lehet nem próbálom ki, bár sokszor némelyik anyagnak is iszonyatos a szaga. :(
A törölköző viszont jó ötlet, meg a polár is. Az új bugyika mintáját megkaphatom majd? Elég egyszerűnek tűnik, talán még az én tudásommal is megvarrható. Egyébként én is kezdő vagyok, varrásilag, meg pelenkailag is :oops:
Annyit akartam még kérdezni, hogy a plüssös meg egyéb pelusok ami a blogodban vannak, azok pelenkabelsők ugye? Már amelyiken nincs ez a PUL réteg?
OFF: a kecskeméti férj neve a blogból nekem nagyon ismerősen csengett, a többit privben majd. :)

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Eszembe jutott még, hogy a polár amit használok nem az a vastag fajta, ami pl. a pulóvereknél szokott lenni, hanem sokkal vékonyabb. Azt hiszem pindi írta nekem, hogy otthon talán ennek a neve mikorpolár.
A bébiplüssös pelenkák mind pelenkapelsők. Nagyon tudom ajánlani. Macera kiszabni, mivel tényleg pöndörödik, de annyira pihepuha pelenkák születnek belőle, nagyon szeretem. És azt legalább lehet kapni méteráruban (gondolom otthon is).

(Kinga ez izgalmas, ha ezt elmondom a kedvesemnek!)

Jucuu

Kép
 
 


Most szállt el a privim, amit írtam :(((
Írhatom újra

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Kinga: a gyerekek nevéből ebben a pillanatban rájöttem ám, kik vagytok! :P Ugye nem tévedek, hogy a férjed papíriparban dolgozott/dolgozik?

Jucuu

Kép
 
 


Nem tévedsz, még mindig ott dolgozik. :)
A 2. privim is elszállt. :(
Na próbálkozok még.
Bocsiaz OFF-ért.

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Jucuu!


Amikor a 2 az 1-ben pelusokat varrod, azt írod, hogy a hátánál hagysz egy rést, amin keresztül bedugod a nedvszívó réteget. Az nem mozdul el benne?
Azt hiszem mégis az lesz, amit javasoltál, hogy csak pelenkabelsőket varrok és veszek hozzá külsőt! A belsőknél ugye varrsz a két réteg közé nedvszívó réteget!?

Ildi
 


Nem csúszik el a betét, annyi a fontos hogy szinte egyik oldaltól a másikig elérjen, hogy a pisi bárhova megy éppen (Szilárd ebben tehetséges, hol előre, hol hátra, hol oldalra sikerül neki), azt fel tudja szívni.
Én sose varrok nedszívót a pelenkába, nagyon nem szeretem, mert macera szépen belevarrni, elcsúszik, ronda lesz, stb. Persze másnak ez sikerülhet attól még. Így én mindig annyi nedszívót rakhatok a pelenkába, amennyire épp szerintem szükség lesz. És így a pelenka száradása is jelentősen lerövidül.

Jucuu

Kép
 
 


Ma elkészítettem életem első mosható pelenkáját. Az Ottobre Design-os szabásminta alapján a 68-74-es méretet.
Hát mit mondjak, nem vagyok megelégedve az eredménnyel. Óriás méret lett (főleg nagyon széles). Ez még a 4 éves 13,5 kilós fiamra is jó lenne. Ráadásul úgy néz ki, hogy a gumirozás sem lett jó a lábánál, túl laza lett, pedig addig feszítettem a gumit, ameddig engedte.
Azt hiszem veszek 1 db mosható pelenkabelsőt, hogy lássam is milyennek kellene lennie a végeredménynek és az alapján újra próbálkozom.


Ildi
 


Ildi, nekem is ez a gondom. Még nem mertem belevágni, de a gumirozástól már előre félek :oops:
Nekem van Monapelem, csajon egész jól áll, majd azt körberajzolom, vagy már arra is gondoltam, hogy az eldobható Liberot rajzolom körbe, annak a közepe is elég jó.
Bár ez lehet hülye ötlet.
Jucuu, szerinted mamapelushoz a bébiplüss is jó? Az van itthon egy csomó mert kaptam, a flanelok meg kicsire vannak darabolva, a pacthwork gyakorlásomhoz :oops:

Kinga

Kép

Kép

Kép
 
 


Kinga, Jucuu által korábban ajánlt oldalak egyikén találtam egy kisebbet, talán érdemes megpróbálni. Igaz AIO-nak írja, de szerintem belsőnek is meg lehet varni. Én holnap délelőtt megpróbálkozom ezzel.

Szerintetek hány réteg törölközőt varrjak bele nedvszívónak?
A plüssnél úgy csináljátok, hogy a külső és belső réteg is plüss?
 


Zorka1:
A bébiplüss szerintem jó mamapelusba, kényelmes viselet lehet.

Ilkuchta:
A törölköző vastagságától függ, szerintem legalább 2-3 réteg kell, de ha vékony, gondolom több is.
A plüss pelenka kívül-belül plüss.

Jucuu

Kép
 
 


Elkészült pár szabásminta, küldtök nekem privit e-mail címmel, ahova elküldhetem.
Mindkét minta ingyenes volt, szóval nyugodtan osztogathatjátok másnak is, de mindkettő úgy lett közzétéve, hogy csak saját használatra, nem eladásra.

Az egyik minta ez:
http://bp0.blogger.com/_w6qc2i_gB7M/R_p ... G_6644.jpg

A másik meg ez, NB-S-M-L méretben:
http://bp1.blogger.com/_w6qc2i_gB7M/Ryl ... lenka1.jpg
Ezt lehet tépőzár nélkül is csinálni, s akkor snappi-vel használni, szerintem arra nagyon szuper!


Jó varrást!
Még egy dolog, először valami otthoni maradék anyagból próbáljátok ki a mintákat, pont amiatt, ha valami nem jó rajta, ne vesszen kárba az értékesebb anyag. Én elkövettem a hibát, hogy egyből nekiestem a drága pelenkaanyagnak, na az első pelus olyan is lett, amilyen...

Jucuu

Kép
 
 


sziasztok,

Polár[/b:
nekem van olyan pelenkám, (illetve Villőnek :-)) hogy polár a belső rétege. Én nagyon szeretem, mert éjszakára adom rá, amikor is nem cserélem a pelust, és valóban szárazon tartja a fenekét. Ez egy vásárolt pelenka amúgy, Ella's House márkájú. Csak azért írom, mert láttam, hogy kérdeztetek róla. Eddig semmi gond nem volt a fenekével ezügyben, bár nagyon barna bőrű baba, mi krémet sem kell használjunk.

[b]Kinga
,
A gumibevarrás ügyben szerintem az a lényeg, hogy jó nyúlós gumit vegyél. Elkezded rávarrni az anyagra, fél centi után, mikor már tart, jól meghúzod, és úgy haladsz a géppel. A tű előtt semmi különbség nem lesz, a tű után meg tök ráncos lesz az anyag.

Jucuu és felmosórongy téma,
javaslatodra vettem bébiplüsst ma. Az eladó persze masszívan megpróbált lebeszélni róla, mert hogy nem nedvszívó szerinte. 80 %ban pamut, a többi poliészter. Kíváncsi vagyok rá nagyon. Köszi a felmosórongyos infót, ha tudnál esetleg hivatkozást is küldeni, azt megköszönném. Addig azt hiszem én sem próbálkozom a betéttel, mert beletetted a bogarat a fülembe.
Mindenesetre elgondolkodtam: ha mosással nem jön ki, akkor vízben nem oldódik. Azaz pisiben sem. Azaz ha van még egy flanell réteg rajta, akkor nem érintkezik a baba bőrével. Ha mégis oldódik a pisiben, akkor a vízben is kell, azaz mosással (még ha sokkal is, de ) kijön. Na nem akarom magam innen kiiktatni a stílusommal :-) de mégis, ha valaki hall erről, komolyan érdekel ez engem.

üdv mindenkinek

Jutka
Kép
 
 


Jutka78
Szerintem ez a normális hozzáállás, ahogy te csinálod. Az embernek érdemes kicsit utánanéznie a dolgoknak, különben elég sok mindent megetetnének velünk.
Igazából én annyira nem néztem utána az egész ügynek alaposabban, mivel nem terveztem ilyen rongyot venni, csak finn fórumokon beleütköztem. Amit megírtam múltkor, az egy gyors keresés eredménye volt, de látom, hogy rosszul fogalmaztam, úgy értettem, hogy sokszori mosással sem távozik el a formaldehid, gondolom annyi van benne.
Most csak gyorsan rákerestem a wikipedián, ott azt írják, vízben oldódik, de különösebben nem fejtenek ki semmit ezzel a témával kapcsoltban. Itt a link:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Formaldehid
Más vonatkozást nem tudok adni, mivel amit olvastam finnül van (kivéve ha értesz finnül, akkor szívesen leírom hol találtam :wink: ).
És persze mndenki maga dönti el, mit hogy használ, csak egy információt gondoltam megosztani veletek. Örülök, hogy lehet ilyenről is beszélgetni itt anélkül, hogy probléma lenne!

Jucuu

Kép
 
 


Még annyit, hogy itt szigorú előírásoknak kell megfelelnie egy anyagnak, hogy pelenkához lehessen használni, eladni. Nagy a kereslet ezekre az anyagokra, sok netes bolt létezik, ahol lehet vásárolni.
Most épp a nagy téma a merinogyapjú fonallal kapcsolatban a Mulesing eljárás, amit Ausztráliában művelnek a birkákkal. Emiatt sokan megválogatják azt is, hogy milyen fonalat vesznek.

Jucuu

Kép
 
 


Az első pelusba 2 réteg törölközőt varrtam flanell borítások közé. Elég vaskos lett.
Egyre inkább gondolom azt, hogy Jucuura hallgatva nem varrok bele nedvszívó réteget, hanem a résen keresztül a megfelelő méretúre hajtogatva hagyományos tetrapelenkát teszek bele. Majd meglátjuk.
Mindenesetre most megpróbálok egy kisebbet varrni, ami egy újszülöttre is ráadható.
 


Aha, tetrára én is gondoltam, még az első pelenka előtt. Én azzal amiatt vagyok szkeptikus, mert tetrát használok néha pelenkázáshoz is, egy plusz betéttel, ami egy prefoldhoz hasonlít. Így a kettő együtt elég jó nedvszívó, de magában a terta nem tudom, hogy elég-e. Ilkuchta, ha majd használsz ilyet, légyszi írd meg, hogy vált be!
Amúgy ma jártam a Körúton egy lakástextil boltban. Tartanak sokféle bébiplüsst, és 100% pamut frottírt is, szép színekben. Van rengeteg flanell, és hagyományos pelenkaanyag is. kb 1800 forint per méter. Közvetlenül a Mozart kávézó mellett.

Jutka
Kép
 
 


Ilkuchta, e-mail ment a szabásmintákkal.

Én szeretek nedszívónak tetra pelenkát használni, a legegyszerűbb megoldás. Nagyban függ attól, hogy mennyit pisil a gyerek, hogy elég-e. De mivel sok-sok rétegben van a pelenkabelsőben, általában elég. Mi amúgy is használunk tetra pelenkát snappivel, így ezek már jól be vannak járatódva, jól szívják a nedvességet. De Szilárd amúgy sem pisil tetemes mennyiséget, így bőven elég.

Jucuu

Kép
 
 


Igen, biztosan én is kipróbálom. Szerintem Villő elég sokat pisil, legalábbis ha olyan gyors az anyagcseréje, mint nekem :-) Mi is használjuk a tetrát, de 2-3 óra alatt jó vastag plusz betéttel is tök nedves lesz. Még arra gondoltam, hogy több réteg tetrát belevarrok (én ragaszkodom, hogy varrhassak bele valamit, úgy látszik :-) ), és még így is nyitva hagyom a végét extra töltetnek :-) majd beszámolok!

Amúgy nekem vannak Tots Bots pelenkáim is, azok frottírból vannak, 2 rétegben, plusz 2 réteg kis fülecske plusz nedvszívásnak, és ez elég sokat elbír. Ezt is kipróbálom a tegnap vett frottírral.
Jucuu, te beavatod a plüsst varrás előtt? Vagy az nem összemenős?

Jutka
Kép
 
 


Én minden anyagot kimosok 60 fokon varrás előtt, pont azért, hogy ne menjen össze a kész pelenka (és akkor oda a sok munka).
Nem rossz ötlet az a tetrapelenka belevarrás! Nekem eszembe sem jutott! Emiatt is jó magunk varrni a pelenkát, úgy csinálhatjuk, ahogy tetszik. Én is kipróbáltam az elején a bevarrt betétet, de nekem annyi macerát okozott és nem lett sose szép, emiatt lemondtam róla.
Most jut eszembe, hogy csináltam olyat is, hogy egy nedszívót csak az egyik rövidebb végénél varrtam be a pelenkába és a lyukon így ki lehetett húzni száradáshoz, ez is elég praktikus. Vagy nincs lyuk a pelenkán, hanem a pelenkabelsőre az elejére vagy hátuljára van rögzitve a rövidebb végével a pelenka. Ilyen a Tots Bots is?

Jucuu

Kép
 
 


Nem hiszitek el, mi történt velem!!!!

Bementem a bababizományiba, ahova beadtam a régi babakocsinkat, hogy megnézzem, hogy eladta-e már a nő. Erre mit látok a kassza mellett? Egy origi csomag kushies ultra pelenkát (5 db). Az aljára rá volt írva, az ára 1790 Ft. Megkérdeztem a nőt, hogy darabja ennyi? A válasz: nem, az egész csomag. Azonnal rávetettem magam és elhoztam. A fellegekben járok!!! :D :D :D

Ma vettem, sima pamut anyagot, ha jól tudom duplafalú pamutnak mondják, és kipróbálom azzal is a pelenkagyártást.
 


Pantentozó gép helyett találtam a rövidáru boltban egy másik alternatívát.

Ezt a patentot csak hármasával tudják levágni. A jobboldalon szétszedve látható. 90 Ft-ot fizettem egy ilyen hármas patentért. Tépőzár helyett megpróbálom majd ezzel.
Az eladó nem tudta megmondani a pontos nevét, de megígérte, hogy utánakérdez a főnökénél.
 


Az előbb lehagytam a képet, de szerintem mindegy, mert kipróbáltam. Rávarrtam a legújabb pelusra és szörgyű. Szinte lehetetlen bekapcsolni vagy csak iszonyú nehezen. Most fejthetem le, és inkább tépőzárazok.

Kép [/img]
 


Ilkuchta,
gratula a jó vásárhoz :-) Ha a duplafalú anyagból kész lenne a pelus, kérlek tegyél fel képet!

Jucuu,
igen, a Tots Bots olyan, kis fütyi van benne, én úgy hívom. :-) Belül hozzá van varrva, száradást gyorsítja, de mikor kell, a helyén van. Az Ellas House is ilyen. Az Ellas Housenak van az a másik verziója is, amit mondasz, a bebújtatós. Sztem mindegyik szuper.

Vérzik a szívem a flemosórongyos pelenkák miatt... :-( Olyan szépek, csinosak, meg minden, és most nem merem ráadni Villőre :-) Írtam a DMnek, hogy írják meg, mivel kezelik. Majd szólok, ha válaszoltak.

Jutka
Kép
 
 


Elkészült a pelus. Ez pelenka belsőnek készült.
Belseje 2 réteg flanellből készült, amelyek közé 2 réteg flanel nedvszívó réteget varrtam. A külseje duplafalú pamut.
Elég sokat bajlódtam vele, mert először a fent említett patentokat varrtam rá, amit persze le kellett szednem, mert borzasztó nehezen lehetett bekapcsolni. Így már nem volt türelemem a tépőzáras részt tökéletesen kidolgozni.
A hátát nyitvahagytam, ahogy Jucuu is ajánlotta és varrtam hozzá plusz betétet. Ez a betét 4 réteg gézszerű anyagből készült, amit két réteg flanell közé varrtam.
Ahhoz képest nem is lett rosz, de egy kicsit szélesnek érzem. Rápróbáltam a kisfiam egyik élethű nagyságú babájára és azon is szélesnek láttam a lába között, így a többit egy kicsit keskenyebbre fogom azon a részen. Lesz ez még jobb is!!


Kép
Kép
 


Sziasztok!
Én BM prefoldokat használok a 4 és fél hónaposomnak, saját gyártású azaz kötésú bugyogókkal.
A külsők szuperek, ám attól félek, nyáron meleg lesz. Az orvosi rendelőben, ahol 25 fok volt mindössze, kipirosodott a hasa meg a combja.
Láttam a neten kasmír gyapjúkülsőket, most pl. 2 db 18 euro.
Kérdésem: lehet szerintetek ilyen kasmírt venni? Hol? (mármint nyers-kasmírt, ha létezik ez a fogalom)
Szívesen varrnék, ha lehetne.
Talán a Guzsalyosnál (?) volt szó a Melyiket válasszam...topicban arról, hogy nála lehet nyers gyapjúszövetet is kapni.
Tudtok erről valamit?
Egyáltalán: ha a bébim nem bírja a melegben a gyapjút, érdemes-e kasmír vagy nyers gyapjúszövet után nézni?
 
 


ilkuchta
Hú, de jól néz ki a pelenka!! Nagyon szép. Milyen az a dupla falú pamut?

Jutka, erre nagyon kíváncsi vagyok, mit mondanak. Itt egy Biltema nevezetű boltnak szintén írt valaki, hogy kiderítse, a válaszuk annyi volt: Nem vállalnak semmi felelősséget, ha másra használják, mint a rendeltetése. Arra nem vették a fáradtságot, hogy utána nézzenek!

Ilcsi, én nem tudom, hogy a kashmir milyen gyapjúpelusnak. Amiket láttál kötött nadrágok voltak, vagy szövetből varrtak? Volt más is keverve a kashmirhoz? (valami emlékképem van, hogy mintha pl. az alpakka gyapjúja önmagában nem megfelelő, keverve lehet csak használni peluskülsőnek.) Biztos vagy benne, hogy a meleg miatt pirosodott ki a gyapjúnadrágban vagy a nadrágtól volt? Előfonalból vannak a nadrágok? Ha igen, akkor esetleg kipróbálhatnád a merinogyapjút.

Jucuu

Kép
 
 


Itt a városban még egyik méteráru boltban sem volt mikropolár anyag. Mindenki azt mondja, hogy szerintük ez a vékonyabb verzió a polárok közül. Olyan vékony, mint az olcsóbb polártakarók?
 


Jucuu,

frottírból vartál már pelenkát? mert van egy popolini bravo-m ami nagyon jól szívja a nedvességet és gondoltam csinálok pelust frottírból?

és még egy kérdés mindig varrtok combnál gumit bele?

Kép
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron