Új privát üzeneted érkezett!

Bár találtam itt egy jól hangzót:
http://veravegakonyhaja.blogspot.com/se ... edvehagyma
 


Szilvi, ezt masoltam ki tavaly:

"Medvehagymás fokhagymaleves
6 gerezd fokhagymát durvára vágtam, röviden megfuttattam olívaolajon, felöntöttem vízzel, tettem bele egy z.leveskockát, egy tönkölykiflit, egy-két perc forralás után beletettem egy csokor medvehagymát, és épp hogy felforraltam, hogy összeessenek a levelek. Botmixerrel simára turmixoltam. Mindenki odáig volt érte! Ráadásul vegán. "

Eszter, remelem nem lesz gond a copyright-al :wink:

Sára

Kép

Kép
 
 


hu, szilvi, tokjo ez a blog! :D

valamikor regen irtal vegan sajtrol, hol lehet kapni? Napraban pl. sosem lattam (azt hiszem az Astorias bioboltban sem, pedig az is jo nagy).
 
 

 
 

Én írtam volna be ezt a receptet? :) Totál kiment a fejemből. Bocs Szilvi, azért nem is reagáltam, mert azt hittem, Esztercica volt. Úgy látszik elindultam a lejtőn...
A blog nekem is tetszik, de Sárának életmentő lehet, a vegán sajttal együtt :) Erről jut eszembe, Sára drága, jössz nekem egy quiche recepttel. De csak ha nem nagy fáradság vagy nem titkos :)

KépKép
KépKép
 
 


VÉGRE: sikerült medvehagymát szereznem! Leves is lesz belőle, az tuti! :) Köszi az ötleteket!

KépKép
 
 


Sziasztok,
mivel nem láttam időben ezt a receptet, a tejszínes leves lett belőle (tul.képpen csak a feléből, kb. 50-60 levélből), nagyon ízlett mindenkinek. Igaz, a botmixerem belehalt. :( Nyilván nem a medvehagyma végezte ki, de ennél a használatnál kiesett alul a forgókés. Slussz, passz, visszetehetetlen. :shock:
És reszelt ementáli volt itthon, abból szórtunk bele egy kicsit.

A maradékból pedig meg fogom csinálni a blogban látható pástétomot, már várom.

Nem tudja valamelyikőtöt, hogy még hány hétig lesz medvehagyma? (Nekem a régi bioboltosunk mindig mondta, de már nem járok Solymárra.)

Sára,
hú, én azt hittem mindenütt van a vegán sajt, a nagyobb heyleket. A Mediline-nál rengeteg féle van. Ez egy nagyker a XIII. ker.-ben, de mindenki bemehet, csak akkor kisker árat fizet. Asszem cheezly néven fut. Van olvasztani, reszelni való, több ízű. De mi nem szoktunk venni, mert nagyon drága, és úgyis eszünk tejterméket.
 


Szilvi! Még hány hétig?!?! Örökké! A Mecsekben annyi van az idén, hogy komolyan, a házunk előtt medvehagymaszag van, pedig nem a hegyoldalban élünk! Elegem van! :D :D :D :D :D :D :D :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
 
 


Liv!
Mecseken belül tudnál vmi pontosabb helyet mondani, ahol minden bizonnyal sok medvehagymára tehet szert az ember? Ha minden igaz, május elsején megyek arra, és akkor beiktatnék egy m.hagyma szüretelést is :D (Keleti oldalon lenne jó nekem). Köszi :)
 
 


Andi: gyakorlatilag bármelyik oldal jó! Mi Orfűre menet szoktunk szüretelni, mert ott kilométereken át szőnyeg van medvehagymából. Keletről is bárhonnan megközelíthető a hagyma, :D legegyszerűbb Pécsváradról vagy Ófaluból felsétálni kicsit az erdőbe, de Hosszúhetény vagy Püspökszentlászló irányából is tökéletes! Májusban még bőven virul a hagymaszezon, tavalyelőtt május elején voltunk egy esküvőn Orfűn és mire odaértünk (kocsival!), tömény hagymaszagunk volt!!! :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
 
 


Liv!
Köszi, sztem nekünk Ófalu lenne jó, ott már voltam, gyönyörű arra a táj :D (már csak emberemet kéne rávenni).
 
 


liv731 írta: tavalyelőtt május elején voltunk egy esküvőn Orfűn és mire odaértünk (kocsival!), tömény hagymaszagunk volt!!! :D


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 


Nagyon aranyos:
http://hvg.hu/egeszseg/20080401_kenyer_karos.aspx

A google-ben, természetesen az első 3 oldalon nem találtam semmi Journal OF Bluntess-t, aminek már a címe is gyanús volt, persze. :P
 


Szilvi: ezen hangosan röhögtem! Köszi! :lol:

Végül az általad linkelt levest csináltam meg (az volt az egyszerűbb), de nekem annyira nem jött be :roll: Turmixolásnál nem is raktam rá az össezs levet, de mégis íztelennek érzem :?

KépKép
 
 


Sajnálom, Livus, nekünk ízlett. Lehetm, hog ytöbb zöldséglevesport raktam bele, nem tudom.
A maradékból rukkolás-medvehagymás pesto lett ma estére, de megfonnyasztottam őket olivaolajon. És nagyon finom lett, de nem volt túlzottan medvehagyma íze, úgyhoyg a jövő héten csinálok nyersen. (És azt fenyőmaggal, majd veszek.)
 


Szilvi,
azért a Southnorthern Egyetem és Jonas Rubbish neve sem semmi :D:D
köszi a linket, nem gondoltam volna, hogy a hvg is csinál áprilisi tréfát

Eszter
 
 


Eszter, jujujujuj, bocs a recept miatt! :oops: Most szaladok, de igyekszem potolni!!
 
 


m_andi írta:Szerencsére nem létfontosságú :lol: Amúgy saliba menne, így inkább lila-, mint vöröshagyma. :wink:

abba tényleg :) v. póré

Orsi
KépKépKép
 
 


Eszter :)

Pâte brisée:
200g liszt, 100g vaj, csipet so, viz.
A vajat erdemes elore kivenni a hutobol, h jo puha legyen es apro darabokra vagni.

liszt be egy salatatalba, vajat hozzad + so es osszegyur. mikor ezt vmennyire osszedolgoztad aprankent (!) hozzaadni langyos (!!) vizet es igy osszedolgozni az egeszet. annyi viz kell, h osszealljon a teszta, de ha tul sokat adsz hozza ragad, nem konnyu kezelni es torekeny lesz (mar megsutve). szoval nagyon ovatosan a vizzel, ez a titka, el kell talalni a mennyiseget (meg sosem mertem mennyi, lehet, h kene :?: :lol:). ha keves szetesik az egesz.

ha kinyujtottad be egy (kivajazott) talba, villaval erdemes tobb helyen lyukasztgatni.

ebbe az alapba lehet sosat is edeset is rakni.

Pores quiche-t szoktam: 2 pore, sok hagyma, 3-4 tojas, joghurt v tejfol (vagy mind2), bele a tesztaba, sajttal megszorni, nagyon fincsi :)
gombaval, spenottal is nagyon jo.

van ennek egy vegan valtozata is, ha erdekel vkit.
 
 


Livus :)

Halas terrine:
1 kg hal,
rak rudacskak (surimi neven is fut azt hiszem 12 kell egy tegla alaku sutoformahoz - nemtudomezthogyhivjak)
2 tojas
2 dl tejfol
vaj
(friss) kapor
so, bors
leveskocka

1 liter vizben 5-10 percig megfozom a halat (a vizbe lehet kakukkfuvet es babert is tenni), utana jol le kell szürni szegeny allatot, megtorolgetni. a halbol ilyenkor erdemes osszemorzsolni es kiszedni a szalkakat.

tojast, tejfolt, osszemorzsolt halat osszekeverem alaposan + so, bors. Ennek a kevereknek a felet berakom a (kivajazott) sutoformaba, erre rarakom a rakrudacskakat sorban, a maradek halas mixhez hozzaadok jo sok kaprot, osszekeverem es megy a rudacskak tetejere. Az egeszet jol osszenyomom.
A forma tetejere =>alufolia

Ezt ugy kell megsutni (megfozni?), hogy a sutoformat berakom egy tepsibe, abba teszek sok vizet es ez az egesz megy az (elomelegitett) sutobe. Ertheto? tehat vizben all a tegla alaku forma es az egesz megy a sutobe. Kb 40 percig kell fozni/sutni.

hidegen jo sztem, majonezzel vagy citromlevel.
 
 


Sára, köszi! Eddig azt hittem, mindennek nagyon hidegnek kell lenni, vajnak is, víznek is. Ki is próbálom így a héten, van csomó póré.

KépKép
KépKép
 
 


Eszter, meg annyit, h a poret es a hagymat erdemes kulon megparolni egy pici olajban mielott a tobbihez hozzaadod.
lehet, h neked is evidens, de azert megirom :)
 
 


Nem evidens semmi :oops: :) pl. az, se, hogy kell-e elősütni, mielőtt belerakom a töltetet, illetve az almás-banános változatnál tettél-e még vmit a tésztára a gyümiken kívül? A sütő mennyire forró? Köszi mégegyszer :)

KépKép
KépKép
 
 


nem kell elosutni. a nyers tesztara rarakod a parolt poret, hagymat, a tobbit kulon osszekevered, raontod a porera es mehet a sajt.
gyumis valtozatnal a gyumi tetejet megszorom egy ici-pici barna cukorral, ennyi, a tesztara nem teszek semmit.
van, aki sziruppal onti le az egeszet, ugy nekem nagyon edes (de fr-ban igy lehet kapni pâtisserie-ben :)).
a suto eleg meleg, igen, 200 fokos talan (6-7?).

szivesen :) kerdezz meg nyugodtan, ha van vmi!
 
 


Megcsináltam a pórésat, felerész tk tönkölylisztből, finom lett, bár nyilván van hova fejlődni még. Legközelebb talán kevesebb tojásos cuccal öntöm le, így kicsit túl domináns lett. Hátha valaki más is kedvet kap:

Kép [/img]

KépKép
KépKép
 
 


Sáfrány, ez nagyon jól néz ki!!! :D Nem kell Neked már fejlődni, így is profi vagy! 8)
 
 


Livus!
Meg van már az esküvői menü? Kíváncsi vagyok, végül mi lesz! Még az jutott eszembe, hogy lehetne mindenféle sült zöldség, túróval v. sajttal keverve! Finom és látványos :wink:
 
 


Eszter, tok ugyes vagy!

:oops: :oops: :oops: most, h irtad, leesett, h tejet is szoktam a tojasos trutyiba onteni, pont, h ne legyen tul tomeny az egesz. :oops: bocs, ez kiment a fejembol :oops:
 
 


a quichehez egy tipp: másnap melegítve a legfinomabb.
Nálunk összesen egyszer élte meg ezt az időpontot (akkor 3at sütöttem egyszerre), és tényleg zongorázni lehet a különbséget.
(de ennek ellenére amint ehető hőmérsékletű el szokott fogyni :))
nálunk a baconos-pórés a nyerő, én személyszerint a spárgásatszeretem a legjobban.

Orsi
KépKépKép
 
 


a töltelékre a szósz nálam 1 tejszín (2dl-es) 1 tojás 3ek tejföl.

Orsi
KépKépKép
 
 


Livus:
1. Mivel etessek a nátriumnitrites felvágottak helyett egy húsimádó férjet? Szerinte a felvágottól lakik jól ez ember Rolling Eyes Szívesen megeszi, ha csinálok ilyen-olyan krémeket, de leginkább azt sem magában, hanem felvágottal... Sad

http://strehogergo.w3h.hu/recipes/felvagott.php
Találtam néhány felvágott receptet. Ha készítettél, írd meg, milyen lett:)

Dóri
 
 


Dóri!
Nagyon jók a receptek, sokkal barátságosabbak, mint a boltiak! :D

Andi
 
 


Sára: kösz a halreceptet :) Őszintén szólva elég macerásnak tűnik a dolog :roll: és milyen halból van? Édes vagy sósvizi?

Dóri: köszi az ötleteket neked is :)

Andi: a menü tudtommal maradt, ami volt: rántott karfiol és a barátai :? Vőlegény nagyon nem lelkesedik a vegaságért ("Örüljenek, hogy kapnak valamit" :roll: ), szóval nem görcsölték túl a dolgot :(

KépKép
 
 


Livus!
Sajnálom :( Kár, hogy a vőlegény így áll hozzá! Tesód amúgy vega?
Egy kis utánajárással pedig különlegesebb, és sokkal egészségesebb menüt lehetne összeállítani, mint húsos kajákból :)

Andi
 
 


Andi: nem a tesóm, hanem a sógornőm esküvője lesz. De ő sem vega - akkor azért biztos más lenne a vőlegény véleménye... :roll:
Meg szerintem az volt a gond, hogy ők maguk írták össze, hogy mit szeretnének, és erre kértek egy árajánlatot. Egy átlagembernek meg általában annyi jut eszébe a vega kajáról, hogy rántott karfiol. Hát ez van. A görög gyümölcslevesnél még elgondolkodtam, hogy inkább egy vega menüt rendeljenek nekem is, de a karfiolnál és a többi snassz dolognál gyorsan lebeszéltem magam erről. Inkább a székelykáposzta, meg a sültek! 8)

KépKép
 
 


Livus!
Így más, hogy "csak" a vendégek között lesznek vegák. De akkor éljen a székelykáposzta! :lol: Jó is az... 8)

Görög gyümölcsleves receptjét megosztanád velünk? :D

Andi
 
 


Egy kis adalék házikenyérhez! :D

www.hazikenyer.hu

Andi
 
 


Lányok, ez a felvágott készítés nagyon vonzó, de egyet nem értek: ha csak 65 fokon melegszik a hús, akkor nem sül, márpedig "nyers" húst nem szeretnék enni... A másik a folpack: amúgy is azt hallja az ember, hogy nem teljesen százas, hogy nem mennek át a káros anyagok az ételbe, ha csak csomagolásra is használja az ember. De ha felmelegítem, akkor tuti.

Bocsánat a tudatlanságomért, de a "Pâte brisée"= quiche?

Medvehagyma: anyu tavaly tavasszal átköltöztetett a kertjébe egy-két tövet és megmaradtak, reméljük, el is terjednek :D . Majd én is szeretnék ültetni.

Szép Napot!

Tejbemami
 


Tejbemami :)
a hús 65 fokon már megfő. A 60 fokos maghőmérsékletű egybesült hús a rózsaszín, és 64 felett már átsült.
(a fehérje 42 fokon csapódik ki)

Orsi
KépKépKép
 
 


jah, ill. annyit akartam még írni, hogy disznóölésnél az abálást 75 fokon végzik - és minden vörösáru is abálással készül -. Ezen a hőfokon minden teljesen átfő, csak kellő idő kell hozzá.

Orsi
KépKépKép
 
 


Tejbemami, tudtommal a quiche-nek és a tarte-nak is a pate brisée a tésztája, (omlós tészta), az én szótáramban idáig a quiche az sós és a tarte az édes. Sára, mint illetékes, kérlek világosíts fel minket :)
Egyébként megcsináltam tegnap almával és banánnal, férjemnek teljesen visszajött a Franciaország-érzés, de azt mondta, ott volt valami krémszerűség is a gyümiszeletek alatt. Tudnál segíteni ezzel kapcsolatban?

KépKép
KépKép
 
 


Tejbemami!
Azért írja a pecsenyehőmérő használatát, hogy ne maradjon nyers a közepe! Gondolom, azért ír csak ennyit, hogy egyenletesen főjön meg a felvágott, és jól összeérjenek az ízek ;)

Andi
 
 


Nem emlékeszem, beírtam-e anno a vega kacsazsír receptjét, de ma csináltam egy nagy köcsöggel és épp msot fejeztem be az olyanbobós kenyérkés vacsorát vele, hát megosztom veletek is:

Vajat és olivaolajat alacsony hőfokon összemelegítünk, teszünk bele sót, borsot és fokhagymát és egy jól záródó edényben hűtőben nagyon sokáig tudjuk tárolni. Azonmód kenhető, nem is kell szobahőmérsékletre kirakni, mint vajat. És valami csodajó, főleg paradicsommal és/vagy hagymákkal (lásd medvehagyma hihi)eláll.
 


Indi!
Alacsony hőfokon azt érted, hogy a vaj épphogy elolvadjon? :roll:

Andi
 
 


ezt a vega pecsenyezsírt én is szoktam csinálni, egyszerűen csak lekoppintottam a bolti összetevőiből :)
pálmazsír (vagy kókuszzsír) hozzá olivaolaj, ahogy indi is, hogy kenhetőbb legyen, és bele teszek az elején megpárolt hagymát apróra vágva, borsot, paprikát, sót és kinek milyen fűszer még a kedvence. tényleg nyammmmi!

és igen épp hogy elolvadjon az elég sztem, az elején kis zsírban a hagymát tovább kell. ja és fokhagymát is szoktam bele!!!

képzeljétek ma a könyvesboltban láttam egy könyvet CSAK a medvehagymáról, és láttam az orfűi hagymarétet benne húúú nem semmi! valahonnan szereznem kell, hátha itt is megmarad a kertben!

Marica & Levi :)
 


Medvehagyma sós-olyajos kötyiben eltéve, és tormás medvehagyma: http://gasztronauta.blogter.hu/?tag_id=94316

A biopiacon azt mondta ma az árus, hogy csak addig ehető, amíg fel nem virágzik. Utána mérgező :shock: Tudtok erről valamit? Próbáltam keresgélni a neten infókat erről, de nem találtam.

KépKép
 
 


MaricA: ez a könyv nagyon jól hangzik. Mi volt a címe? A medvehagyma? :lol:

KépKép
 
 


egy helyen találtam online könyvesboltban:
http://www.mimezis.hu/product_info.php? ... s_id=86169
ez az, és tényleg nagyon csalogatott....
én is szeretnék termeszteni!!!

honnan szerezzek tövet? van ötletetek?

Marica & Levi :)
 


Marica: köszi! Szerintem ez volt ma a piacon is a m.hagymaárusnál, de nem merültem el benne sajnos...

Liv: múltkor te írtad, hogy folyamataosan szezonja lesz most már a m.hagymának, de ma épp Hannah írta egy kommentbe ezt a blogomon:
a macihagyma sajna ahogy elkezd virágozni mérgezővé vállik, szóval most már nagyon kell figyelni mert itt a virágzás ideje és akkor a pocak helyett már csak a vázába való lesz, már ha szereted a hagyma illatú virágot :). Ha elvirágzik a mérgező anyag akkor is benne marad így aztán nem lehet már meg enni.


Úgyhogy inkább ne egyetek virágzás után, ami egyébként pár hét múlva bekövetkezik. :!:

KépKép
 
 


:arrow: Aki esetleg még szedne medvehagymát, a Gerecsében rengeteg van a pusztamaróti gyereküdülőnél, illetve onnan a Kisgerecse felé a kék jelzés mentén. Amúgy kocsival nem igazán megközelíthető... Tardosról kb. 4-5 km gyalogút a falu határától.
Egyébként védett növényke, max. egy-két levelet illik tövenként. :wink:

Ági
 
 


Medvehagymáról, és néhány recept hozzá :)

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vado ... agyma.html

Andi
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet: