A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2008. márciusi babák

Sziasztok!

Panny
Ezt írtam én is Linocsnak, hogy a rokonait nem válogathatja meg az ember. Azért ha belegondolok a párunknak sem könnyű.
Emlékszem anno, mikor megismerkedtünk anyósom első reakciója: nem illünk össze, mert én túl okos vagyok hozzá a diplomámmal. Na bumm van egy papírom....itthon nem tudományosan éljük az életünket és soha fel nem merül ki mit végzett. Az általad leírt problémák pedig nálunk is vannak.

Apa tegnap dolgozott, nem nézett meccset, de nem is szokott. Nálunk fordított a helyzet, én vagyok a nagy sportrajongó.
Párom az autók megszállotja, így Forma 1 minden mennyiségben. :)

Linocs
Ugye nem haragudtál meg, mert én nem bántásból írtam a képről, hogy Fruzska mit csinál! Annyira aranyos és látszik, hogy nyitott baba. A rocker lányt a múltkori ujjállás miatt írtam. Na de a pólója se semmi! Egyébként a terpeszpelusról ismertem fel! Akartam is kérdezni, hogy ennyire jól bírja? Rékának nagyon nem tetszik!

Fanetta
:D :D :D az enyémmel még csakcsak elboldogulok. Köszi a tanácsot, kipróbálom. Látni, hogy fiú az első gyerekem!

Kép
Kép
tündérmanó27

Sziasztok!

Elnézést hogy bepofátlankodok a topikotokba, de lenne pár kérdésem azok felé akik esetleg a Szent Imrében szültek. Talán a segitségünkre lehettek nekünk augusztusi várandósoknak.
Szeretnék érdeklődni szülésznő választás ügyben kit lenne esetleg érdemes, aki anyáskodó de mégse tolakodó kedves és normális? Esetleg anyagiakról is?

A másik kérdésem hogy elég rosszakat hallottam a csecsemőosztályon dolgozók segitőkésségéről, már talán csecsemőst is keresni kell manapság hogy valaki odajöjjön elmondani mit hogy is kéne esetleg?

Előre is köszönöm ha valaki megtudná osztani velem az idei tapasztalatokat a szent imréből, esetleg priviben irna.

Köszi lányok! további szép örömteli napokat nektek! Kép

Mecsi :D
Kép

KépKép[/url]
mecsi

Jim, tudtam, hogy Te megoldod az örök dilemmámat (mondjuk én zacskóslevest elvből nem, Négyeske nagyon ekcémás típus, és az íz és állományjívtók annak nem haszunálnak). Nálunk grízgaluska: Három tojás, bele gríz, míg híg tejbegríz nem lesz, míg felforr a lé állni hagy, és úgy bele, ha nem sikerül, vagy átnevezem, vagy egyszer a kutya is jóllakik....

Gyerekek nagyon helyesek a képen, és hogy "felnőttek", kinyíltak, figyelnek, stb.

Anyósról pedig, hah. Szóval kb. egy hónapja tudja az ötödik (összesítetteben hetedik, pedig csak egy fia van) unoka hírét, férjem nagylánya hordja a híreket, de bár naponta cseszeget vmiért telefonon, amit mostazonnal csináljunk meg, hallgatott. Én nem forszíroztam, mert már a másodiknál kifejtette, hogy ő hányat elkapartatott (szó szeirnt), én meg illedelmesen nem tettem szóvá, hogy azzal számoljon el ő, és vannak még hasonló okos megjegyzései. Na lényeg, aszondja a múlt héten, mikor én vittem fel neki a virágföldet, mert láttam a fia fején, hogy nem bírja ki kb. szerdán a negyedk kört, hogy de meghíztál... Na basszus, ezt még akkor sem venném jó néven, ha igaz lenne, hát csomagolja mán be kicist. Aztán ha megszületik a gyerek, mindnél elsüti, hogy kár lett volna érted. Meg meggyőződése, hogy a dolgo csak rajtam múlik, hát mesélhetnék éppen...

potyka

Annyit szeretnék legelőszörre írni!!!

Szóval először legelőször :) : Tündérmanó ne hülyéskedj! Nem haragudtam meg, csak azért a tisztázás végett írtam, hogy Fruzska nagyon szeret tapogatózni, mi(ki) van körülötte (és az sem lenne baj, ha lökdösne - még, aztán később azért arra ügyelek, hogy ne lökdössön)

Másodszor legelőször :) : Amit még a tegnapi találkozóhoz mindenképpen meg akartam jegyezni: aki gondolkodik azon, hogyan szórakoztassa a gyermekét, ne habozzon, kerekedjen fel, és irány a "Szilvánusz készségfejlesztő bölcsöde" - de komolyan Szilvánusz annyira kedvesen, okosan szórakoztatta a saját kisfián kívül Fruzskát is!!! Látszik rajta, hogy nopara, csupa-csupa szeretet, és tudatosság. Szilvánusz hiányzott a Te jellemzésed, mikor Te jellemeztél minket ;)

Aztán harmadszor legelőször :) : Fanetta: nagyon tartottam attól, hogy kis nebántsvirág lesz Fruzska, mert ugyan nem annyira hiszek a "poroszkópokban", de az alapjellemzők azért igazak lehetnek (persze a hozzáértők azt mondják, hogy az aszcendens az, amelyik meghatározó). És ugye a halak kis álmodozó, érzékeny nebántsvirág. Ezzel a névvel, hogy Fruzsina én egy örökmozgó, cserfes, rosszcsont lánykát képzelek el... Egyelőre úgy tűnik, hogy a kisasszony nem annyira érzékeny fajta, oszt majd meglátjuk ;)

És másodszor :) :rokonok-téma: nálunk édesapám 7 éve nem fogadja el a Kedvest többet érdemelsz felkiáltással... Hát, ha többet érdemelnék is (amit kétlek, mert azt kapja mindenki, amit érdemel), akkor is az én választásom a szépségeivel, és nyügjeivel - ezt szoktam neki mondani, de nagyon nem érti....
linocs

Ja, és Fanetta: eleget paráztam gyermekkoromban (akkor nagyon nebántsvirág voltam), úgyhogy most már sokkal-sokkal-sokkal korábban kell felkelni (tán le sem kell feküdni), hogy parázzak úgy igazán valamin - nincs megoldhatatlan probléma - szerintem...
linocs

És még egyszer Fanetta: kölcsönös...

(na most már lépek porszívózni)
linocs

Nekem van egy halak kilencévesem, háááááát, nem csendes, nem visszafogott, első pertctől jelezte, hogy neki jogai vannak.... Úgyhogy ez a meccs még nem dőlt el. (nem tudom az aszcendensét :lol: , de vmi skorpió, mert méregkeverő? vagy bika, mert támad azonnal? )

potyka

Csak nem dugulok el...

Potyka: :)

Terpeszbetét: tényleg nem zavarja Fruzskát - csak nekem vannak paráim (mert azért vannak persze): a betét miatt nem tud egyelőre fordulni, meg nehezebb neki a fejemelgetés (anélkül már tudta...) - de minden nap kap egy fél óra/egy óra meztelenkedést (elvileg a nap 24 órájában rajta kell lennie) a kisasszony, és akkor kiélheti magát - és akkor játszunk fordulósdit (fordítom egyik oldalára, másik oldalára, hasról hátra, hátról hasra), hasrafekvőst (körérakok játékokat - hogy felkeltsem a figyelmét), melléfekvőst (melléfekszem és dumálok hozzá - és így felémfordul) - és mindezt a földön, mert a puha ágyon nehezebb forgolódni...
linocs

egyetértek Linoccsal! mármint Szilvánusszal kapcsolatban...
relaxszuperbabaszórakoztatóbombacsaj (mert azért lássuk be keveseknek jut ilyen magassághoz és vékonysághoz ekkora mell :), bocs, nem hízelegni akartam de télleg...)

ja, igazán csinálhatnál egy kis bababölcsit! én beadnám hozzád Esztert :)

a horoszkópról csak annyit, hogy Attila dupla-skorpió (aszcendens is) ami alapján kb egy tömeggyilkosnak kellene lennie, de nála jobb embert nem ismerek....

ti mit adtok babának székrekedésre? cukros kamillateát mondott az orvos, az használ? nekünk még egyelőre nem, bár még csak tegnap este óta adom....

KépKép
judit18

Végeztem a porszívózással, felmosással. Fruzska alszik (fél 9 óta), úgyhogy itt vagyok :)

Judit: tutkó, hogy székrekedése van??? Mert ennyi idős korukra ritkul a széklet... Szóval még az is normális a védőnőm szerint, hogy heti egyszer... Főleg, hogy írtad, hogy Eszter kevesebbet eszik, akkor többet hasznosít a kajából, tehát kevesebb a salakanyag, ami távozik. Szóval, tutkó, hogy székrekedéses?

És itt van egy link: http://www.informed.hu/eletmod/care/dev
linocs

Na jól van, mostmár elég legyen lányok! :oops: :oops: :oops:
Ááá, nincs nekem ekkora mellem sajna, csak most a tej, meg a melltartóbetét miatt.

Én meg indulnék vendégsébe, de 9 óta alszik a kiscsávó. Én is kiporszívóztam, meg letörölgettem, rendet tettem, de csak nem akar ébredni.

Ja és a tegnapi keveset alszik, eszik, ébren van, keveset alszik, eszik ébren vannak az lett a következménye, hogy negyed 9-től 4-ig aludt :shock: :shock: :shock: :shock: Ilyet még sosem csinált. Aztán gyors szopi, majd újból 7 -ig. Lehet, hogy jót tett neki, hogy napközben csak keveset aludt és 2, 2 és fél óránként evett?
Szóval az első kettesben töltött éjszakánk eddig szuperül alakult.

Marci halak, rák aszcendenssel. Szerintetek mennyire lesz érzékeny a cseppfiú??? :o :o :o :o :o

Szilvánusz

Kép

Kép
szilvánusz

Ha már belemerültünk a horoszkópba. Itthon van egy skorpió a párom, egy kos a fiam örökké civakodnak, én szűz vagyok és Réka halak. Én nagyon szurkoltam, hogy ne legyen a Picur is kos! De így is jó az összetétel!

Kép
Kép
tündérmanó27

Tündérmanó!

Nálunk se napi téma természetesen hogy kinek milyen papírja van..(egyébként a páromnak csak érettségije van és így is imádom és megáll a lábán és eltart bennünket elég jól)szal nem is ez a lényeg...csak nehogy már azért szégyellnem kéne hogy lediplomáztam????Nem??!!Mert anyósnak ez nem érték hanem kidobott idő meg pénz.A párom ebben is támogatott,sőt most majd ő fog suliba járni(amit meg én támogatok majd)

Fanetta!

Ja majd húzok is melózni azonnal 2 állásban 3 műszakban...magamra kötöm a szivattyúm és gürizek :shock:
Amúgy az anyós drága valszeg tényleg ezt szeretné amin mi viccelünk,ő halálosan komolyan venné.Ez a szomorú...
Az hogy az ember a gyerekeivel van és nevelgeti őket,ide-oda hordja(bábszínház,szakkörök,baba-mama klub sport..stb)az neki kidobott idő és pénz sajna...Azért mert ő bölcsibe adta a gyerekeit fél évesen(pedig nem volt annyira rákényszerűlve)...
Na hagyjuk is :evil:

Panni

Kép
Kép
Kép

Kép
panny

horoszkóp téma:férjem Nyilas-szabadság vágy,zabolátlanság :wink:
Nagyfiam Oroszlán:uralkodási vágy,mindenben győzni akarás,sikerorientáltság :wink: .
Krizsike Kos:megy fejjel a falnak csakhogy az ő akarata teljesüljön :wink:
És itt van Olika aki szintén Kos :wink:
Ja és én meg Mérleg vok.aki mindig keresi az egyensúlyt,harmóniára törekszik :wink:

Jól össze lettünk szedve a családban,mi?! :lol: :lol:

Szegény Olikának mostmár egy hete a délutáni és estiszopizások alkalmával iszonyat fáj a hasa amiíg nem távoznak belőle a szelek.Kb.3-4 perc szívás után 20 perces keserves sírásba kezd és addig sír míg jönnek a nagy pukik és végül úgy elfárad hogy bealszik :( Annyira nincs tapasztalatom hasfájás terén mert egyik fiamnak se fájt soha.

Vettem Infacolt,valaki használta már?

Panni

Kép
Kép
Kép

Kép
panny

linocs

Húha csajok, micsoda családok horoszkópilag! :lol: :lol:

Nálunk:
Férj: Ikrek (kettős személyiség), Ikrek aszcendenssel dupla kettősség= kész szkizofrén állapot
Én: Halak (kettős személyiség), Ikrek aszcendenssel dupla kettősség = kész szkizofrén állapot

Fiam: Halak (kettős személyiség), Ő Rák aszcendenssel. Huhh, ezt megúsztuk, de ő nem a családunkat! :lol: :lol:
Vendég

linocs, köszi a linket!

Idézném, miket ír a horoszkópom:

Az ego kiterjesztése az emberi gondolkodás, tudás és tapasztalat legvégső határáig: ez motivál téged. Lelkesen törsz elő, hogy üdvözöld az életet. Ragyogó természettel, hatalmas adag vitalitással, valamint éles, fürge ésszel rendelkezel. Gyors észjárásod mohón keresi a lehetőséget, hogy szövetségre lépjen a Földdel, illetve készen álljon rá, hogy tudásodak határait az égbolt legvégső határáig terjessze ki.
Világszemléleted nyílt és egyenes, mivel nem bonyolult és titokzatos célok vezetnek. Tapasztalni, tudni, kipróbálni, felfedezni akarsz. Ennek eredményeképp messzire elmész, a szó konkrét és metaforikus értelmében is. Utazz, akár földrajzi helyek között, akár a gondolataidban, azt gyorsan fogod tenni. Ha valaminek a végére jársz, akkor az azért lesz, mert gyors vagy és nem azért, mert türelmes. Számodra az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy a részletekkel bíbelődj. Úgy érzed, ha többet mész, akkor többet tanulsz, többet látsz és többet tudsz. Ezért aztán felszínes is lehetsz, viszont csak ritkán sekélyes. Ebből adódóan nagyon őszinte vagy, a te szádból hallva még a legüresebb közhelyek is nagy igazságnak tűnnek, olyannyira őszintén hiszel bennük.
Kreatív késztetésed igen erős; egód terjeszkedik, illetve állandósítja ezt a terjeszkedő állapotot. Erősen jellemző rád az idealizmus, a vallási és filozófiai hajlam. Természetesnek veszed a komoly gondolatokat, otthon vagy az absztrakt eszmék, elvek és hitek világában. Gondolkodásod nem a megszokott módon működik, ugyanakkor annyira egyenes és nyílt, hogy állításaid általában cáfolhatatlanok. Az alantasabb típusba tartozó Nyilas ritka, mint a fehér holló. Ez a jegy legrosszabb esetben középszerű, jellegtelen embert ad. Hatalmas energiáid, és természetes jó szellemed megóv a legrosszabbtól, amit az élet rádzúdít.

:oops:
Vendég

ez a legjobb:

"A szex fontos szerepet tölthet be az életedben, viszont csakis tündöklő színvonalra emelve - másképp nem kérsz belőle."

Hogy ez is milyen igaz :wink: :D
Vendég

megcsináltam Martinét is, hogyhogy március 20. már Kos???

mondjuk tök jókat ír róla, hihi végre megszületett anya klón.
Vendég

Jim,
most látom te is biológus. Én is.
Azon belül?
marla singer

Sziasztok!

Na, újra itt vagyok egy kis időre. :lol: Elsejéig vagyunk Anyuéknál, utána megint nem leszek, amíg el nem intézem a szolgáltatót. :(

[quote="szilvánusz"]J írta:szilvánuszut eszembe, Zsuval mi van, merre járhat? Ezer éve nem írt és tudtommal neki még alibije sincs

Igenis van alibim! :D A balfékségem a félreutalással. :?

Úgy-ahogy visszaolvastam tegnap este, és láttam, azért hiányoztam kicsit. :oops:

[quote="mni"]K írta:mniiszazsu, hogy birod még a képgyűjtést???

Sehogy nem állok! :oops: :? :cry: Majd ha újra lesz otthon netem, bepótolom.

[quote="judit18"]K írta:judit18iszazsu, ha újra olvasnál.... rohangálunk át az úttesten ? ma pont előttünk mentél át a Lehel úton....férjem előzékenyen átengedett....

Nem emlékszem... Biztosan siettem valahova, amúgy nem szoktam az úttesten rohangálni. :D

[quote="linocs"]Z írta:linocssu: mit gondolsz egy szent István parki sétához, hogy kipróbáljuk, hogy bírja a nagytesó a sétát velünk?

Rájöttem, hogy sajnos esélytelen... :cry: Alexával ez a dolog nem séta. Két lehetőség van:
-Alexa, várj meg, ne rohanj!
vagy
-Alexa, gyere már, ne állj meg minden fűcsomónál.
A Szent István Parkban pedig vagy játszóterezik, vagy a szökőkutak környékén rosszalkodik, úgyhogy ő egymaga kétemberes feladat, plusz még ott a babakocsi...

Rólunk annyit, hogy Vikó a hathetes kontrollon 5050 g volt, azóta nem mértem. Szépen mosolyog, emelgeti a fejét, úgyhogy minden oké.

A mai nap borzalom: ma még semmit nem aludt a két gyerek. Úgy látszik, rájuk fordított hatással van az oxigéndús vidéki levegő: ahelyett, hogy elnyomná őket, felspannolja.
A kiscsaj most aludt el, a kissrácot hugicám hurcolássza föl-alá. :?
Cicin elaludt, de miután letettem, 10 perc múlva hasfájással ébredt. Először telirakta a gatyát, utána büfi helyett telibehányta a hátamat, most meg cipelteti magát. Remélem, csak az első nap lesz ilyen, aztán megszokják, hogy nem otthon vagyunk, különben lőttek az elképzelt pihenésemnek. :(

Ebben a 10 napban majd jövök mindig, ha tudok!
Puszi Mindenkinek!

Ja, és bocs, hogy nem reagálok az elmúlt hetek termésére. :oops: Lehetlen feladat! :roll:
Vendég

szia marla 8)
növényélettanon végeztem, de a végére eléggé megutáltam :wink: majd ha egyszer lesz kedvem, elmegyek Phd-re, de ÁOK, vagy ETK, persze levelezőn a TTK-t elkerülöm nagy ívben!!! Megmondom őszintén, ha újra kezdeném, inkább az orvosira mentem volna. Most 27 évesen már nem fogok nappalira menni, tavaly halaszottam a fogorvosit, de úgymarad, nem megyek vissza, most beadtam eü szoc munkára. A közgázt sem végezném el még1szer, pláne, hogy a férjem szakdogájával is még én kínlódok! Már be lett köttetve, le lett adva, erre most ír az egyik tanár, hogy a kutatásmódszertani anyagban még nem ez volt a téma....meghogy a levéltárban nem egyezik...és most szórakozhatok, hogy utólagosan témamódosítást kérvényezzek...persze már megadták, csak ezek idióták.

és te?
Vendég

SZIA ZSÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!!!!!!
Vendég

Szia Jim!!!!!

Hugica visszapasszolta Vikót, mert sosem lesz ebéd. :? Most újra cicin lóg, remélem már elalszik végre! :roll:
Vendég

Jim,
a párom meg közgazdász:)
Én már alig várom, h. dolgozhassak vhol. EüF nekem is megvolt. Amúgy meg genetika alszakirányon végeztem.

Más: Hannának ma fakadt ki az oltás helye, elég gusztustalan volt.
marla singer

zsu: Martin is csöcsön aludt el, aztán dokinéni ébresztette és bökött :cry:

marla: én is dolgoznék, én a jövöben szeretnék saját céget, de ez egyenlőre csak terv. nem lenne rossz megcsinálni, mire a kicsi 2 éves lesz.
Vendég

jaj, a bcg nekünk is nagyon undi volt, a párom meg még nyomkodta is.

na adok cicit a bébinek, rota elleni szaga van a szájának. (az lenyelős)
Vendég

Csak gyors bekukk, mert már ébredezik Andris:

Jim - irtad valahol, hogy megszakitás meg gumival védekeztek. Nekem a dokinő kétféle kúpot irt fel, egyiknek sincs hormontartalma és recept nélkül kapható a gyógyszertárakban. Szoptatás alatt is lehet szedni, ha majd nem szoptatunk, akkor a patikus azt mondta, azért kerüljük a félidőben való szeretkezsét, de egyébként biztonságos...
Pharmatex a neve annak, amit kiváltottam két hete... sajna még nem tudom, milyen a hatása :(

Linocs: hol vettétek a Motorheades polot??????? Én is-én is-én is szeretnék!!!!!!!!!

Mni: jó, hogy minden rendben van Lillával, aggódtunk érted nagyon, ezt irhatom azok nevében is, akiknek sokszor csak olvasni (vagy még azt sem) van idejük.

Lusie: megnyugtató oplvasni 7600 grammos gyerekről, ő sem kövér egy kicsit sem! Tegnap 7170 grammnak mérte a doki Andrist. Megkapta a szurit, na, este már két órát futottam vele, mert láz az semmi, csak iszonyat hiszti, ma meg hol hisztizik, hol alszik. Én meg aggódom, na de majd ez is elmúlik.

Szépek voltatok a rómais babatalin!

Juditkecskemét: én is igy vagyok a súlykérdéssel, csak nekem a pajzsmirigyem is rendben van. Asszem nincs már olyan, amit ne próbáltam volna (személyi edző, akupunktúra, mindemféle csodaaszerek és mindenféle csodadiéták, nulldiéta 17 napig (akkor kerültem kórházba kiszáradással), zsirleszivás, méregdrága fogyasztós orvos fehérjekúrával) Úgyhogy akinek ezen kivül van még ötlete, azt szivesen várom

Na, mennem kell, bocsi!

Kép

KépKép
eszterxx

Sziasztok!
Ha már a horoszkónál tartunk
Férjem: Oroszlán - kínaiba tigris
Én: Oroszlán - kínaiban tigris
Levi: Nyilas
Nimi: Halak

3 tűz jegy - szegény Nimród

Ja és nincs itt mit csodákozni Levente hisztijén, akaratán.....

Judit

Kép

Kép
juditkecskemet

eszterxx: nekem is a pharmatexet ajánlották, de vhogy még nem vettem rá magam. fogyókúra: az a kiszáradásos dolog....ejnye! norbiápdét? Egy ismerős csajszi 85-ről 50-re lement, sokat edzett + fele annyit evett, mint amit Norbi megenged... :roll:

Találtam egy cikket a szoptatás alatti fogyóról, sportról:

Tévhitek a szoptatás alatti fogyással kapcsolatban

1. Ha fogyókúrázol csökken a tej mennyisége.

IGAZ! Az első 6-8 hétben ne is állj neki semmilyen fogyókúrának vagy diétának. Sport gyanánt pedig egy laza biciklizés vagy tempósabb séta is megteszi. Hagyd, hogy kialakuljon a rutinod a szoptatásban, megismerd, mitőlr van több tejed és mitől kevesebb. Igyál naponta legalább 2 liter vizet, de ha sportolgatsz, akkor az ott elvesztett folyadékmennyiséget is pótolni kell kb. fél-1 liter folyadékkal!!!
A baba 2 hónapos kora után óvatosan el lehet kezdeni megválogatni mit eszel. A drasztikus koplalásnak most nincs itt az ideje, de a süti és csokibevitelt csökkentheted, a fehérkenyérről meg átállhatsz a barnára. Igyekezz naponta többször keveset enni, sok zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani és ügyelj a napi szénhidrát bevitelre is: a szoptatás alatt tilos az Atkins-típusú diéta, amiben szinte csak fehérjét fogyasztasz! Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tejed legyen, szénhidrátra is szükség van, azaz kell kenyeret, tésztát, rízst vagy burgonyát fogyasztani, persze nem mértéktelenül.

Ha már a baba féléves kora előtt nekifogsz a fogyókúrának, mindig csak apránként változtass az étrendeden, napról napra csak egy dolgot, és figyeld változik-e tőle a tej mennyisége, ha igen, akkor azt az elemet vissza kell építened az étrendedbe.

2. Ha sportolsz, kevesebb tejed lesz

NEM IGAZ! Nyugodtan lehet sportolni a szoptatás alatt is. Akár már a baba születése után 1-2 héttel el lehet kezdeni óvatosan tornászni. A nagy intenzítású és aerob edzések még kerülendőek, de egy kis átmozgatás már belefér. Ezenkívül nagyokat sétálhatsz a babával, ha jól esik és bírod, akkor tempósabb sétára is vállalkozhatsz, ha a babát hordozókendőbe (vagy, ha már nagyobb, kenguruba) teszed.
A baba 2 hónapos korában elkezdhettek baba-mama tornára vagy baba-mama jógára járni.
A nagy vízveszteséggel járó edzéseket érdemes kerülni a szoptatás alatt (pl. spinning), de egyébként szinte minden sportot űzhetsz, ami jólesik és belefér az idődbe. Fontos, hogy edzések után mindig pótold a vízveszteséget, igyál legalább fél liter vizet (de inkább egyet)!!!

3. Ha sportolsz, lógni fognak a melleid

NEM IGAZ! Ha megfelelően tartó szoptatós melltartót vagy sportmelltartót viselsz, akkor ezzel nem kell foglalkoznod.

4. Sportoláskor megnyomódhat a melled és mellgyulladást kaphatsz

IGAZ! Ha bárhol bármikor megnyomódik a melled (pl. alvás közben), akkor mellgyulladást kaphatsz, ezért erre oda kell figyelni sportoláskor.

5. Ha fogyókúrázol, méreganyagok kerülnek a tejbe

NEM IGAZ! Ha koplalsz, akkor méreganyagok szabadulnak fel a szervezetben és ezek bekerülnek az anyatejbe is, ha viszont átgondoltan étkezel és megválogatod, mit eszel, akkor ez a jelenség nem lép fel. Ugyanezért nem szabad a szoptatás alatt gyümölcsnapot vagy léböjtöt tartani, mert ezek méregtelenítik a szervezetet és a méreganyagok az anyatejen keresztül is távoznak.

6. Ha fogyókúrázol, nem lesz elég zsíros a tej

NEM IGAZ! A tej összetétele a baba szükségleteit követi, mindenből pont annyi kerül bele, mint amennyire a kicsinek szüksége van. Természetesen ehhez az is kell, hogy rendesen egyél, ne koplalj. Szoptatás alatt a koplalás tilos!

7. Úgyse lesz időd kisbaba mellett sportolni és odafigyelni az étkezésedre is

NEM IGAZ! A baba első életévében még könnyebben meg tudod szervezni, hogy otthon tornázz egyet, amíg a pici alszik, vagy elmenjetek egy tempós sétára kenguruval és a baba-mama torna is nehezebben megy egy örökmozgóval (bár baba-mama jógát tartanak totyogós mamáknak is, de ott a kicsik inkább csak játszanak a játéksarokban és csak akkor kapcsolódnak be a gyakorlatokba, ha kedvük van hozzá). Létezik babakocsis futás is speciális babakocsikkal, amit egy 1-2 év közötti gyerekkel kevésbé tudnál már igénybevenni. A szoptatás alatt 300-500 kalóriával többet égetsz el, mint normálisan, de ez az első év végére lecsökken, így az első évben könnyebben fogysz.

8. Majd, ha már jár és egész nap szaladgálnom kell utána, akkor majd eleget mozgok és lefogyok

NEM IGAZ! Ez csak szerencsés 1-2 embernek sikerül így, meg a bulvárlapok hasábjain a sztároknak. A gyerek után szaladgálás nem igazán aerob mozgásforma, bár kétségtelen nagyon lefáraszt, de ettől jelentős fogyasztó hatásra számítani felesleges.

Hogyan csináld?

Mindig csak fokozatosan változtass! Ha attól félsz, hogy kevés lesz a tejed, akkor az ideális időpont fogyókúrára a baba 6-12 hónapos kora között van, amikor már mást is eszik, így nem kell attól tartanod, hogy éhezni fog. A tej nem fogy el egyik napról a másikra, ezért mindig figyeld magad, mit eszel, mit sportoltál, amitől kevesebb lett a tejed és azt váltsd le, csinálj valami mást.
Ez most nem a nagy változtatások ideje. Most nem teheted meg azt, hogy 3 napig koplalsz, aztán gyümölcsnapot tartasz, hetente más diétát próbálsz ki. Lépésenként haladj. Először csak kezdj el rendszeresen mozogni, majd következhetnek az apró étrend változtatások: fehér kenyér helyett a barna, süti helyett egy alma, este 6 után csak gyümölcs stb.

Időbeosztás A legtöbb anyukának az szokott lenni a gondja, hogy nem ér rá sportolni a baba mellett. Először célként tűzd ki a napi fél óra mozgást, ha a babádtól nincs egy perc nyugtod, akkod ennyit akkor is tudsz tornázni, ha ő éppen alszik, vagy megvárhatod, hogy Apa hazaérjen és megkérheted, hogy fél órát foglalkoztassa a picit, amíg te tornászol. A közös mozgás is jó megoldás lehet: közös torna baba-mama torna DVD-re, tempós séta, közös tánc, baba-mama torna, jóga, családi úszás, ahol apa pancsol a picivel, amíg te úszol néhány hosszt, amikor már ül a baba, elviheted babaülésben biciklizni is stb. Napi fél óra nem sok, de rendszeresen űzve, pár hónap alatt jelentős súlyváltozást eredményezhet (jómagam 10 kilót adtam le így és ugyanúgy ettem mellette, mint addig).
Aztán, amikor ez már nem elég, növelheted az adagot és idővel elmerészkedhetsz az edzőterembe is, most már egyre több helyen van gyermekmegőrző, vagy kérhetsz családi segítséget is a gyermekfelvigyázáshoz.

Gondolkodj hosszútávon! Most nem az a cél, hogy két hét alatt leadj 5 kilót. Szánj rá a fogyásra legalább fél évet és lépésenként haladj. Ha fokozatosan vezeted be a változásokat, sokkal egyszerűbb dolgod lesz, mintha holnaptól akarnál napi 1 órát edzeni és 2 hetes csodadiétákat betartani. Neked most a gyermeked egészsége és táplálása legyen a legfontosabb, ehhez pedig szükséges az anyatej, legalább 1 éves korig!

Sztárdiéták kizárva? A legtöbb divatfogyókúra nem alkalmazható a szoptatás alatt.
# A 90 napos diéta a gyümölcsnap miatt nem jó, a már említett méreganyagok miatt.
# Az Atkins diéta a kevés szénhidrát miatt nem megfelelő
# Az egyoldalú diéták (csak saláta, csak káposztaleves, csak grapefruit stb.) egyébként sem egészségesek, a szoptatás alatt azonban még gondolni sem szabad rájuk

A Norbi Update alkalmazható, hiszen abban szinte mindent lehet enni, csak a megfelelő időpontot kell megválasztani. De! A Norbi Update-nek csak az alapelveit kövesd, a termékeket (néhány kivétellel) ne vásárold, mert teli vannak mesterséges anyagokkal, amik szintén belekerülnek a tejbe.

A mesterségesen ízesített termékeket, édesítő bogyókat és az adalékanyagokat lehetőség szerint kerüld a szoptatás alatt. Édesítő helyett használj inkább csökkentett cukortartalmú kockacukrot vagy barnacukrot, mézet.
Vendég

[quote="eszterxx"]. írta:eszterxx.. sajna még nem tudom, milyen a hatása :(

ezt csak most olvasom.... :cry: :cry: :cry:
Vendég

Basszus féltem a tejem! Reggel elég jól bírtam, hogy nem eszem egyfolytában, most meg megettem egy szál :!: kolbászt, mustárral, kenyérrel és beborítottam a képernyőbe 2 sört is.

Mi lesz velem így :cry:
Vendég

Legyen egy kis jókedvetek:

Kép
Vendég

Milán anno anyámnál úgy gondolta, hogy:

Kép

Kép
Vendég

Jim, mit tettél az orroddal? Fiad praktikus szemléletű. De az enyémek kényszeresen ki is nyitják a tisztítószereket, úgy nyomatják a vízbe. Legkisebb a héten a gyapjúmosószeremmel tiszított wc, hogy habos és jószagú legyen. Komolyna kéne ide egy óóóriás széf.

Ez a szöveg honnan van a fogyiról? Kikopizom, csinálok egy blogot, és beteszem, elkezdem gyűjteni az összes ilyen jellegű dolgot, mellgyula, homeo hasonlók. jó?

potyka

Ha volt Norbi, akkor itt van Szandi is ;) (Béres Alexandra):

Szoptatás alatti étrend és a Súlykontroll Program
A szoptatást a baba 6 hónapos koráig mindenképpen ajánlják a szakemberek.
Ebben az időszakban elsődleges szempont a baba megfelelő anyatejes táplálása, amelynél az anya helyesen összeállított étrendje meghatározó szerepet tölt be. Éppen ezért nem helyes, ha az esetlegesen fennálló súlytöbblet leadását már a szoptatás alatt szeretné elkezdi az anya.

Az anya szoptatás alatti tápanyag-szükséglete eltérő a fogamzás előttihez képest, ami naponta kb. 500 kcal többlet energia-igényt jelent. Ez csupán 200 kcal-val több, mint a várandósság alatt.
Az anyatej legfontosabb összetevőire (fehérje, tejcukor, zsír, kalcium) kevésbé van hatással az anya étrendje, ellenben a többi tápanyagra nem elhanyagolható befolyással van.
Az A-, D-, B1-,B2-, B6-, B12-, C-vitamin, folsav, kalcium, foszfor, magnézium, jód, fluor és a cink szükséglet 30-100%-kal nő. Szülést követően a vas szükséglete megegyezik a fogamzás előtti mennyiséggel. Vannak olyan vitaminok, amelyekből többet igényel a szervezet szoptatás, mint várandósság alatt (egyes B-vitaminok, C-, E-vitamin).

Szoptatás alatt sem kell két ember helyett kell enni. A Súlykontroll Program 3. szakasza szerinti táplálkozás biztonságot nyújt ebben az időszakban. Nagyon fontos ugyanis, hogy szervezetünk ne saját tartalékait legyen kénytelen felemészteni a tej előállításához, hanem elegendő, változatos élelmiszer álljon rendelkezésre.

- Az étrend napi 4-5 étkezésből álljon, mely tartalmazzon változatosan és kiegyensúlyozottan minden szükséges tápanyagot.
- Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt! Minden nap együnk egy keveset nyersen is (pl. alma Súlykontroll indexe: 28, körte Súlykontroll indexe 29, sárgarépa Súlykontroll indexe: 34).
- Kerüljük a magas cukortartalmú, értékes tápanyagokat csak alig tartalmazó üdítőket (60 fölötti Súlykontroll indexel rendelkeznek), magas cukor- és zsírtartalmú édességeket, desszerteket. A napi folyadékigényt főként csapvízzel, ásványvízzel, illetve felváltva különféle koffeinmentes teával, magas gyümölcstartalmú gyümölcslével, vagy sovány tejjel ajánlott fedezni.
- Édesség, desszertféle heti 1-2 alkalomnál többször ne kerüljön az étlapra. Közülük is inkább a zsiradékban szegényebb, főként értékes összetevőket tartalmazó fajtákat válasszuk (pl. gyümölcstorta, túrós palacsinta, puding).
- Válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret a fehérkenyér helyett (a fehér kenyér Súlykontroll indexe:67-es). Ezek sok rostot és B-vitamint tartalmaznak.
- Gondoskodjunk megfelelő fehérje bevitelről! Aki nem fogyaszt húst, más, állati eredetű táplálékokkal is pótolhatja. Ne csak fehér húsokat (csirkét [a csirkecombnak bőr nélkül a Súlykontroll indexe:10], pulykát [a bőr nélküli pulykamell Súlykontroll indexe:8]) és halat [tőkehal Súlykontroll indexe: 6, a makréláé 14, a tonhalé 9, a lazacé 16] fogyasszunk, hanem a vörös húsokat is (marhafelsál Súlykontroll indexe: 18, a szarvashúsé:9), mivel azok vasban is gazdagok.
- A fokozott kalciumszükségletet fedezésére napi fél liter sovány tej (1,5%-os tej Súlykontroll indexe: 25) vagy ezzel egyenértékű kefirt, joghurt (normál zsírtartalmú joghurt és kefir Súlykontroll indexe: 29), sovány- félzsíros sajt, tehéntúró elfogyasztása javasolt.
- Az ételeket minimális zsiradékkal, nyersanyagkímélő eljárásokkal készítsük el. Az ételkészítéshez felváltva használjunk növényi olajokat (napraforgó-, olíva-, repceolaj stb.), ezzel optimálisabbá tesszük a zsírsav bevitelünket. Jó választás az olyan olaj használata, amely több olajféle kombinálásával készül.

Számos élelmiszer-összetevőre érzékeny lehet a baba. Ha gyanakszunk valamelyik ételre, iktassuk ki azt 10-14 napra az étrendből. Ha a tünetek megszűnnek, hagyjuk el egy időre az adott ételféleséget (pl.: káposztafélék, kakaópor, csokoládé, eper, málna, sóska, paradicsom, tehéntej, diófélék, káposzta, karalábé, brokkoli, bab, rebarbara, sárgabarack, aszalt szilva, dinnye, őszibarack, stb.). A baba hat hónapos kora után megpróbálhatjuk újra fokozatosan bevezetni.
Azokat az ételeket, amelyek elfogyasztása után a babának nem ízlik az anyatej, tanácsos kihagyni az étrendből, illetve változtatni a fűszerezésén. A fűszernövények íz anyagainak anyatejbe kerülése miatt, csak óvatosan fűszerezzen az anya. Elsősorban a erőteljes ízű, magas illóolaj-tartalmú fűszerek okozhatnak problémát, mint pl.: fokhagyma, fahéj, bors, erős fűszerpaprika, zsálya, borsos menta.

Egységes a szakemberek álláspontja abban, hogy szoptatás mellett egyetlen szál cigaretta elszívása sem engedhető meg. Az anya dohányzása csökkenti a tejmennyiséget, gyengítheti a tejleadó reflexet.
A szoptatás kevés ellenjavallata közül az egyik a szeszesitalok, rendszeres, nagy mennyiségben történő fogyasztása. Mivel a kisbaba mája még nem képes gyorsan lebontani az alkoholt, egyetlen pohár sör anyatejen keresztül közvetített alkoholtartalmának kiürülése három órát vesz igénybe fiatal csecsemőnél. A heti egy alkalommal elfogyasztott egy pohárnyi pezsgő vagy hasonló alkohol tartalmú ital miatt nem kell szoptatási szünetet tartani.
A megfigyelések azt igazolják, hogy ha az anya legfeljebb 400 milligramm koffeint fogyaszt, az átlagos csecsemőnél nem kell mellékhatásokkal számolni(egy csésze filteres feketekávé, kb. 150 ml: 60-100 mg koffeint tartalmaz, egy csésze fekete tea, 150 ml: 20-50 mg teobromint tartalmaz, 10 dkg tejcsokoládé 6 mg teobromint tartalmaz, egy liter Coca-cola kb. 520 mg koffeint tartalmaz).

A testmozgásról akkor sem kell lemondanunk, ha szoptatjuk a kisbabát, arra azonban feltétlenül ügyeljünk, hogy a megterhelés mértéke erőnléti állapotunkhoz igazodjék. A gyermekágyas időszak lejártával, a hatodik hét után, a testmozgást is elkezdhetjük. Hasznos, ha a testmozgást heti két-három alkalommal be tudjuk iktatni a napirendünkbe.
Ha olyan mozgásformát választunk, ami mellünket rázkódásnak teszi ki, akkor rugalmas, jó tartást biztosító sportmelltartóval oldjuk meg ezt a problémát, vagy válasszunk olyan mozgásformát, amely nem okoz rázkodást, pl. tempós, jó levegőn végzett hosszú sétát, de jó hatású a biciklizés is, nem kell feltétlenül fitness klubba járni. A legfontosabb azonban az, hogy semmi olyasmit ne tegyünk, ami érzéseink szerint rosszat tesz szervezetünknek, vagy kellemetlen, vagy túlságosan megerõltetõ.
A szülés után nagyjából két hónapra van ahhoz szükség, hogy szervezet regenerálódjon, és a tejelválasztás beálljon. Ebben az időszakban még nem javasolt semmilyen fogyókúra. Később sem javasolt havi két kilónál többet fogyni, a méreganyagok ugyanis a zsírszövetben raktározódnak, s hirtelen fogyás esetén a véráramba, és így az anyatejbe is eljutnak. Ráadásul az erőteljes testsúlycsökkenés a tejelválasztás csökkenését is eredményezheti. Nem javasoltak a magas fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú étrendek sem, mert az anya anyagcseréjét megváltoztatják, és a keletkező anyagok bejuthatnak a tejbe is. A szoptató anyák többsége akkor is fogy néhány kilót, ha az átlagos étrendet követi, mivel a tejtermeléshez többletenergia szükséges.
linocs

Eszterxx: ha nem tudsz fogyni, de most komolyan! és soha nem is sikerült, akkor a pajzsmirigyen (és más egyében) kívül én nézetnék inzulinszintet: a magas inzulinszint (inzulin-rezisztencia) is okozhat nemfogyást (én már csak tudom...)
linocs

eszterxx: a felsőt a Kedves turkálta :), amúgy szerinte bárhol lehet csináltatni, egy fehér pólót kell vinni és egy képet, és rányomják.
linocs

Találtam egy nagyon aranyos oldalt:
http://dalokversek.hu

KépKép
KépKép
mni

linocs, köszi szandit!

potyka: orrplasztikám volt meg sövény is egyben, azóta szarabb a levegővétel, de az orrom legalább szebb :lol: :lol: :lol: a szopis cuccot a kismamablogból szedtem, jó ötlet, ha összegyűjtöd!

én most weblapgyártással szenvedek -ismét. de mivel ma is kaptam 50 eurót, kénytelen vagyok :oops:

mni: köszi a mondókás linket, rámfér!!! Milánnak vettem egy csomó hasznos dolgot tegnap a Régióban, meglepő! Tudja 1+1=2, 1+2=3...csak lestem. Nem is olyan gáz, mint hittem. :oops: de a mondókákat utálja, mondjuk én is, de azért azt is kell tanulni, mi lesz, ha majd meg kell tanulnia a Toldit! :roll:
Vendég

Visszatértem, aztán csak panaszkodni tudok :oops: :
Jól kezdődik a vakációnk, Alexának 39,5 a láza. :shock:
Sem ő, sem a pici nem aludt ma egy óránál többet. Kíváncsi vagyok az éjszakára. :?
Vendég

Zsu!
Javulást kívánok Alexának, és remélem tudtok aludni az éjszaka!!!

Judit

Kép

Kép
juditkecskemet

Jim!

Nagyon hasznos dolgokat írtál be a szoptatás alatti sportokról,fogyókúrákról!

Köszi!

És neked is Linocs! :wink:

Panni

Kép
Kép
Kép

Kép
panny

Jim, akkor régen volt, nem aggódom :lol: .

Lányok, valakinek a szülés előtt nagyon viszketett a bőre (csalán?) és emlékszem talát vmi enyhet hozó kegyszert. Emlékeztek még a részletekre? Köszi.

potyka

Jó reggelt!

Zsu!
Mielőbbi gyógyulást nektek!!!!
Remélem jobban telt az éjszakátok!

Jim!
Köszi a titkos recit!!!!!!! :lol: :lol: :lol:
Nem semmi, hogy így néztél ki műtét után! Nekem is orrsövény ferdülésem van, de nem merem megműtettni!
Félek! :oops:
De azt mondod alig kapsz levegőt????????
Én most alig kapok azért kellenne megcsinálni!
Akkor utánna még ennyit sem kapnék??????????????????

Bocsánat! Mennem kell felébredt a kis főnök!!!!!!!!!!!

Majd jövök!
Vendég

Potyka: Mona szenvedett nagyon a viszketéstől. Őt kérdezd. De mintha lett volna valami a májfunkciókkal... Húú, már nem emlékszem pontosan.
linocs

Sziasztok!

Mzx,
Eriknek jobbulást!!! Remélem már jobban van!!!
Dórinak is hátracsuklik a feje, ha felhúzzuk a két karját, viszont hason meg kinyomja magát, szerintem attól, hogy hason alszik és ezt tudta gyakorolni.

Márti, Tündérmanó,
Dórinak köldöksérve van, így született. Kidülledt a köldöke, amikor sírt, vagy erőlködött. Dokinő szerint sok babának van, kb. 1 éves koráig le kell ragasztani, hogy elmúljon. Ha mégse használna a ragasztás, meg kéne műteni. De úgyis használni fog, látom a javulást! :)

Tündérmanó,
ügyes Réka, hogy átfordult! :) Dóri még csak hason gördül mindkét irányba, kifeszített lábakkal, nem úgy tűnik, mintha át akarna fordulni. Védőnő szerint 4-5 hónapos korban szoktak általában átfordulni a babák, úgyhogy még van idő.
Nunimosás: fürdéskor átlötykölöm, kakilás után tisztogatom meg jobban, ha ott is van belőle. Törlőkendővel csináltam régebben, de most már sima vizes vattával szoktam kitörölgetni, nehogy irritálja a törlőkendő.

Judit18,
igen, elég tokás a szentem. :D
Dóri is van, hogy este 9-től reggel 7-ig alszik. Nem is tudtam, hogy ez a nagy alvás vércukorszint csökkenést okozhat. Reggelenként még nem vettem észre rajta semmilyen változást. De egyáltalán milyen tünete lenne a cukorszint csökkenésnek, ájulás? Mit lehet szerinted tenni ellene, előbb kéne kelteni őket?

Szilvánusz, Aranykavics
Dóri is halak, rák aszcendessel! :) Már most látom rajta, hogy érzékeny lelkű. Van úgy, hogy megijed és nem pusztán összerezzen, hanem sírva fakad, utána ápolgatni, dédelgetni kell a kis lelkét. :)

Panni,
mi néha használjuk az infacolt. Korábban minden evés előtt kapta Dóri, és észrevettem, hogy hatott neki. Nem voltak olyan fájdalmasak a pukizások. Aztán mikor jött a tej orrán-száján, azt gondolván, hogy az infacoltól van, már csak az utolsó két evés előtt kap belőle, amikor tudom, hogy pótolnom kell tápszerrel. Mert azóta bántják Dórit a pukik, mióta tápival pótolnom kell. Így is hat! :) Próbáld ki szerintem, majd kitapasztalod, hogy minden étkezés előtt szükség van-e rá.

Jim, Linocs.
köszi a fogyós infókat! :)

Jim,
amennyire meg tudtalak ismerni, kijelenthetem, hogy tök igaz rád, amit a horoszkópod ír!
Hú, nem semmi ez az orrplasztika! :?
De édesen néz Milus, miután telipakolta a kádat! :wink:

Zsu,
de jó, hogy írtál! :)
Alexának jobbulást!!!

Niki,
tényleg ari ez a dalos, mondókás oldal! :) Köszi!

Nagyon aranyosak a mini talis képek! Marci milyen sármos a két ennivaló udvarhölgy között! Szépek a babucik! :)

Melinda

Kép
melinda80

Melinda!

Köszi az Infacol-os tapasztalatot :wink:
Eddig úgy néz ki hatott neki mert eset egyátalán nem szenvedett,reggel meg csak egy kicsit..De azt mondod nektek attól kezdett el bukni Dóri??Mert ma Olikának is nagy bukása volt 2x is... :shock:

Panni

Kép
Kép
Kép

Kép
panny

Panni,
igen, mielőtt az infacolt használtuk, nem bukott nagyot Dóri. Az utóbbi pár napban nem nagyon fájlalta a hasát Dórika, így nem adtam belőle neki. De ennek ellenére ma reggel hatalmasat bukott. :roll:

Melinda

Kép
melinda80

ZSUUUUU! SZIJJAAAAAAAAAAAAAAA! Na végre, Alexának jobbulást, remélem azért jól fog telni a kiruccanás.
Jim: te milyen mókás vagy! Tök jó lenne már végre veled is talizni. Csinálhatnánk majd olyan igazi nagy talit is valamikor. Nálunk itt a kertben kb. havonta mindig jön egy 8-10 fős kismama csapat, mondjuk nagyobb babákkal, és olyankor mindig úgy irigykedem. Na majd egyszer remélem mi is.
Niki: a héten már nem fogok tudni menni hozzád, mert szüleim úgy döntöttek felruccannak a hétvégére, de azutén bármikor.
Melinda, Tündérmanó: tök jó, hogy így mozgolódnak a gyerkőceitek, ebből is látszik, hogy hogy repül az idő.
Múltkori rómais talisok:Képzeljétek azóta csak ma reggel találkoztam a szarcsimbók buznyák szomszéddal, de jól megmondtam neki a magamét. Rámköszönt kétszer én meg nem vissza, mire kérdezte, hogy miért nem, mire én, "mert nem érdemled meg te félkegyelmű" aztán jól megmondtam neki a magamét. Olyan jól esett, és a végén mikor már semmivel sem tudott érvelni, csak annyit mondott, hogy "Te milyem hülye liba vagy".

Szilvánusz

Kép

Kép
szilvánusz

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?