Új privát üzeneted érkezett!

Ahol lakunk, egyre több a lakosság, új ovi viszont nem épül. Az önkormányzat hozott egy rendeletet, miszerint nem veszik fel egyik oviba sem az olyan gyereket, akinek az anyukája terhes vagy otthon van a kistestvérrel.

Úgy tudom, hogy ez törvényellenes, mert nem a lányom jogán vagyok itthon, hanem az egyéves fiamén, így ŐT nem adhatnám pl. bölcsibe, míg GYED-et kapok utána - na de a LÁNY után nem kapok semmit, őt oda adom be, ahova akarom! Vagy tévedek?
Szerintem attól, hogy van egy kistestvére, négyéves létére ugyanúgy joga van közösségbe járni. Az ovi célja nem csak a gyerek megőrzése, hanem szocializáció stb. VAGY???
mvica
 


Mvica!

Nem tévedsz, jogellenes, hogy nem engedik oviba.
Én nem vagyok jogász, mindössze egy teljesen hasonló cipöben járó anyuka. Az én fiam sirt, amikor megmondtam neki, hogy nem vették fel. De mit csináljak? Persaze, tudom, mit lehetne csinálni. Szerintem nálatok az önkormányzat jogellenesen hozta ezt a döntést. Az önkormányzatnak semmi köze hozzá, hogy te otthon vagy a kicsivel... Nekik meg kellene oldani, hogy az igények szerinti helyeket biztositsa.

Beszti

KépKép
KépKépKép
 
 


Tévedtek, sajnos!
Ha nincs hely, akkor azok élveznek elsőbbséget, akiknek a mamája dolgozik. Végülis ez logikus. Aki otthon van, az tud vigyázni a nagyobbikra is, (még akkor is, ha nem csak megőrzés a cél, hanem fejlesztés, szocializáció is), aki pedig dolgozik, annak muszáj valahová tenni a gyereket. A nagycsoport az egyetlen, ami kötelező az iskolaelőkészítés miatt.
Önkormányzati feladat lenne új ovikat létesíteni, ez igaz, de, ha nincs elég hely, akkor mégiscsak szelektálni kell. Ha felvennének 30 vagy még több gyereket, akkor követnének el szabály/törvény(?)sértést, mert nem lenne elég a hely, a mosdó, a wc, az óvónő, stb.,és nem lenne biztosítva még a testi, higiéniai biztonságuk sem, nemhogy a fejlesztésük.
 
 

 
 

Mvica!
1993. évi LXXIX. törvény
a közoktatásról (részlet)

V.fejezet
(2) A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, illetőleg, ahol szülője dolgozik. Az óvodai felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha az óvodába jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az óvodavezető, több óvoda esetén az óvoda fenntartója bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre. Az óvoda - beleértve a kijelölt óvodát is - köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki óvodai nevelés keretében folyó, iskolai életmódra felkészítő foglalkozáson vesz részt, ha lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található (kötelező felvételt biztosító óvoda). A kijelölt óvoda [30. § (4) bek.], ha a gyermeket nem köteles felvenni, átvenni, a gyermek felvételét csak helyhiány miatt tagadhatja meg.

Bővebben itt:
http://www.euconsult.hu/index4.htm

Azt viszont jó tudni, hogy a gyermeket, ha már egyszer felvették, akkor nem küldhetik haza ebéd után, ha az anyuka otthon van bármi okból. A törvény nem napi felbontásban tárgyalja az óvodai felvételt.
Bevált dolog, ha visszamondod a GYEDet, igazolást kérsz a munkahelyedről, és mikor a gyermekedet felvették, akkor visszatérsz e GYEDre. Bár az sincsen meghatározva a törvényben, hogy dolgozó anyuka gyermekét kötelesek felvenni....
Sajnos ez így van.
Sajnos ez így van
 


Sziasztok!

Lehet, hogy tényleg szelektálhatnak. Viszont az a helyzet, hogy azt nem látom, hogy a szelekció alapjának annak kell, lenni, hogy valaki otthon van-e a kicsivel. Azt sem látom leirva, hogy mi köze az óvoda fenntartójának ehhez? Megkérdezheti? És az hol van leirva? Miért pont ez a szelekció alapja, ennyi erövel az is lehetne, hogy a kék szemüeket igen, a többit nem.
Persze, ez a legkönnyebb, meg azt is értem, hogy a dolgozó mamák gyerekeit föl kell venni. Én nem ezen vitatkozom, mert ez teljesen egyértelmü. Viszont arra nézve semmiféle ellenörzés nincs, hogy az a mama dolgozik-e ténylegesen, vagy csak ö is megtalálta a kibúvót. Én nem szeretnék ilyen dologhoz folyamodni... (Egy kicsit olyan érzésem van egyébként, hogy ez tulajdonképpen büntetés. A gyerek a jobbat kaphatná, mert otthon van vele az anyuja, tudja neki biztositani a hátteret, de ha itt jó a gyereknek, akkor az a büntetése, hogy oviba viszont nem mehet. És ne mondja nekem senki, hogy ez nem büntetés, mert az én gyerekem annak élte meg...)
Egyébként ezek is benne vannak a közoktatási törvényben:

(7) A közoktatásban <font color="ff0000">tilos a hátrányos megkülönböztetés bármilyen okból, így különösen a gyermek vagy hozzátartozói, színe, neme, vallása, nemzeti, etnikai hovatartozása, politikai vagy más véleménye, nemzetiségi, etnikai vagy társadalmi származása, vagyoni és jövedelmi helyzete, kora, cselekvőképességének hiánya vagy korlátozottsága, születési vagy egyéb helyzete miatt, valamint a nevelési-oktatási intézmény fenntartója alapján.
...
(2) Az óvodai nevelés szakasza a gyermek hároméves korában kezdődik, és - ha jogszabály másképp nem rendelkezik - tart annak az évnek augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a hetedik életévét betölti
...
(3) A gyermeknek, tanulónak joga, hogy
a) képességeinek, érdeklődésének, adottságainak megfelelő nevelésben és oktatásban részesüljön, képességeihez mérten tovább tanuljon, valamint tehetségének felismerése és fejlesztése érdekében alapfokú művészetoktatásban vegyen részt;
...
(2) A szülő kötelessége különösen, hogy
...c) megtegyen minden tőle elvárhatót gyermeke fejlődéséért,</font>

Szóval akkor hogy is van ez?
Honnan tudja megitélni az alapján egy önkormányzat, hogy az én csemetémnek mire lenne szüksége az alapján, hogy én itthon vagyok vele?
Megvizsgálta-e valaki is az én gyerekemet, honnan tudják, hogy én a fejlödéséhez megfelelö környezetet tudom-e nyújtan? És ezt most nem csak a negativ értelemben, hanem esetleg pozitiv értelemben is. Pl. ha az én gyerekem nagyon értelmes, de amiatt kerül hátrányba, hogy ö nem mehet oviba, és nem lehet gyerekközösségben. Mert ezzel esetleg attól is megfosztják, hogy hasonló korúakkal legyen, hogy megtanulja azokat a dolgokat (pl. hogyan kell játszani, beszélni más gyerekekkel), ami kell ahhoz, hogy máshol is jól tudjon boldogulni gyerekközösségben.
Hogy meg tudok-e én mindent tenni azért, hogy a 4,5 éves csemetém jól fejlödjön?
Nekem ez a legnagyobb gondom, hogy én hozzá nagyon sokszor kevés vagyok. Itt a kicsi, öt is el kell látni, meg a háztartást is, viszont a nagy emiatt nagyon sokszor hátrányban van.
Nem tudok eleget játszani vele (pedig neki az a dolga), mese, kretiv foglalkozások... Pedig igekszem, de meglehetösen nehéz ugy bármit is csinálni, hogy közben a kicsi folytonosan ott van, és ö is csinálni akarja: pl. a nagy már tud vasalható gyöngyböl képeket csinálni, viszont a kicsi nem tud apró gyöngyökkel játszani... Persze, csináljuk akkor, amikor a kicsi alszik. De mindent?
Nem várhatom el ezeket az óvodástól sem persze, és idö akkor is kell a nagyobbal való foglalkozásra, de talán más lenne azért a helyzet. Mindegy, én azért is nem foglalkozom a kérdéssel, mert megoldjuk, gyekszem én is, jövöre meg megy az oviban, és amilyen okos, neki nem fog kárt okozni, hogy nem mehetett...

Beszti

KépKép
KépKépKép
 
 


Beszti!

Tökéletesen megértelek, az én nagyobbik lányom(3,5) is pont azokért az okokért jár oviba, amiért Te is beíratnád a nagyobbikat. Ettől függetlenül, ha egyszer nincs hely, akkor nincs. Ez pénzkérdés, sajnos.
 
 


Sziasztok!

Beszti, illetve mindenki!

Volt több topik arról, hogy kell-e az ovi egyáltalán, tudom, pocsék a kereső, de ajánlom figyelmetekbe az ott leirtakat.
Viszont.
Üljetek át egy picit a fenntartó székébe. Mégis mi a csudát csináljon?? Nincs pénze (ez már politika), véges férőhelye van, örül, ha ennyit fenn tud tartani. Ki tudja dobálni az összes olyan gyereket, aki nem az ő körzete, de aztán mást nem tehet, mint aszerint válogat, hogy muszáj-nem muszáj. Mondjatok egy értelmes ötletet, hogy döntse el, hogy kit vesz fel????
Mindenkit nem vehet fel, mert a 2 óvónőre (akik ugye váltásban vannak, tehát csak udvar és ebéd idejére vannak ketten) 30 gyerek már igy is sok, nem rakhat be többet (még ha a terembe be is férne).

Másrészt: biztos, hogy az a leterhelt óvónő, aki -délelőtt foglalkozás időben - eygedül van 30 gyerekkel, többet tud foglalkozni a csemetétekkel??? Oké, ez a szakmája és sok klassz dolgot tud, ez igaz. De egyénre szabottan, direkt amiben fejleszteni kéne a gyerkőcödet, jó ha heti egyszer 15-20 perce van. Biztos, hogy ez több, mint neked???
Beszélgetni, más gyerekekkel lenni: ezt lehet különböző játszóházakban, baba-mama klubokban vagy hasonlókban,jó időben játszótéren. Rengeteg foglalkozós program van, művelődési házakban, sok közülük teljesen ingyenes. Tudom, hogy technikailag ez sem könnyű, de azért ki lehet használni. VÉgül pedig pont azért kötelező az ovi az utolsó évben, hogy amit meg kell tanuljon a közösségbe illeszkedéshez, azt megtanulhassa.

Ezzel együtt elfogadom, hogy jó lenne, ha mindenki maga dönthetné el, mikor viszi közösségbe gyermekét és lenne bőven hely, nem 30 gyerek egy óvónénire, hanem feleannyi. Szerintem próbáljátok másképp felfogni a dolgot, valahogy úgy, hogy örülni tudjatok annak, hogy nem csak reggel-este-hétvégén van otthon a gyermeketek, hanem bármikor.

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

bár én ettől az időszaktól még messze vagyok - fél éves lesz a lányom - úgy gondolom joga van a gyereknek közösségbe járni. Gondoljatok csak magatokra (minden elismerésem a kivételnek!), mennyire hiányzik a hasonló társaság mikor otthon vagyunk a babával. Szerintem ez a gyerkőcöknél is így van. Én például emlékeim szerint, de anyu szerint is, imádtam már a bölcsit is. Persze jó együtt lenni a babával és fontos is, de napi néhány óra kell nekik anyu felügyelete nélkül. :-)

Szilvi
 


Ildi!

Nem élsz te egy idealizált világban?
Bp környéki nagyközségben élek, két gyerekkel, kocsi nélkül. És itt semmi nincs!!!!
Baba-mama klub, müvelödési ház, játszóház nincs a környéken. Söt még játszótér sincs. A leközelebbi (fizetös) játszóház 30 perc autóval, kb. 1,5 óra közlekedési eszközzel (és 3-szori átszállással, ugye ez nem Pest, "jó" közlekedési feltételek vannak...).

Ne haragudj, de az én gyerekem nem érdemli meg azt, hogy azon kivül, hogy itthon van velem, mást is csinálhasson???? Egy szóval nem irtam, hogy az óvónökre vágyom, vagy arra, hogy ök neveléjék helyettem (a meglehetösen jólnevelt) gyerekemet. Egyetlen élom az ovibajáratással a közösség, a gyerektársaság. Az, hogy megtanulja, hogyan kell beszélni és együtt játszani velük.

Az, hogy a pénzre hivatkozik ilyen esetben valaki, engem hihetetlenül feháborit. Nem az én dolgom, hogy biztositsam a keretet. És felháborit, hogy a gyereke törvényi joga attól függ, hogy van-e pénz vagy nincs. Vagy irják le törvényben, hogy annak a gyereknek, akinek testvére van, ez nem jár!

Igen, máshol is irták már, hogy örüljek neki, legalább nincs túlzsúfolt közösségben, leterhelt óvónökkel. Többek között ez is az oka, hogy nem is érdekelt tovább a kérdés. Meg az is, hogy ismeröseim járnak oviba, és hát a szinvonal sem a legjobb. De itt nem az a kérdés. Hanem a jogok!
Aggódom amiatt, hogy ilyen körülmények között, ahol ezek a döntések megszülethetnek, hogyan van minden gyereknek egyenlö esélye. És nem csak az óvodaválasztás kérdésében. Ahol ez elöfordulhat, ott talán nem ez az egyetlen. (Van ilyen, pl. napközibe sem járhat az olyan anyuka gyereke, aki otthon van. Na ennek aztán pláne nem tudom, mi értelme, mert ott már nem lesz nagyobb a zsúfoltság, hisz csak bizonyos számú gyereket vehetnek fel, és a gyerek jár az iskolába. A napközit egyébként én amugy sem venném igénybe (söt az óvodát is csak félnaposra). De nem tartom szerencsésnek, hogy nem szabadon választható a kérdés. Mi van akkor, ha az anyuka nem tud megbirkózni a gyerek leckeirásával?)

De egyébként nem tudom, mit képzelsz rólam. Hogy nem örülök annak, hogy itthon lehetek a két tündéri gyerekemmel???? Ez nem igaz.
1. Örülök neki. De azért be kell valljam, hogy nagyon-nagyon fárasztó. Ettöl függetlenül csinálom, vállaltam, mindig is ezt akartam.
2. Mint fentebb is irtam, nem azzal van bajom, hogy itthon van velem. Én választottam. Én szültem öket, és nem véletlen balesetek voltak, hanem tervezett gyerekek, testvéreik is lesznek. A gyermekem igénye lenne a közösség. Nagyon nagy ilyen jellegü igénye van. Soha egyetlen egyszer nem volt gond vele közösségben, nem volt sirás, meg a többektöl való félés. Közösségi ember, barátkozós tipus. Nagyon sokáig ugy gondoltam, hogy (mint ahogy erre jogom is van), az utolsó évben sem fog menni oviba, hisz itthon vagyok, mi lehet neki ennél jobb? De látom a gyerekemen, hogy ez neki nem biztos, hogy a legjobb lenne...

Beszti

KépKép
KépKépKép
 
 


Beszti!

Akkor csinálni kellKép (mármint klubot,művházat stb). Komoly! Gondolom, nem te vagy egyedül ezzel a problémával az egész községben. Keresd meg a többi anyukát, járjatok össze! És játszhatnak a gyerekek együtt, tanulhatják a közösséget!

(ezt most tök jószándékúan irom, nem feltételezek én semmi rosszat rólad, bocsánat, ha ez ment át az előzőből. Én bedugtam oviba 3 évesen az ikreket (nagyot 4 évesen, szintén alig vették fel, mert még egy évet akkor itthon voltam a kicsikkel), és ma már bánom. És emiatt most már nagyon másképp látom a dolgot. Pedig élvezték az ovit, nem sirtak, nem volt velük semmi gond, betegek sem voltak extra sokat, szóval a klasszikus gondokból semmi nem volt, és mégis.)

Napközi: nagyon egyszerű, gyakran kevesebb napközis csoport van, mint osztály. Pl nálunk két osztályból lesz egy napközi. Ugyanabban a teremben, amiben délelőtt egy osztály van... egy napközis tannénivel.
Egyébként én meg forditva háborgok, gurulósok az ikrek (másodikosok), ami azt jelenti, hogy az egész osztály kötelezően napközis. És nem hozhatom 4 óra előtt haza őket! (tanitónénik miatt maradtunk-kerültünk ebbe az osztályba, nagynál még választottuk, úgyis napközis lett volna, de a kicsiket hazahoznám, hisz itthon vagyok...)Kép

Pénz témában irj a minisztériumnak, kormánynak, kormányfőnek, mert az önkorm. annyira kevés pénzt kap, hogy örül, ha nem kell bezárnia azt, ami már működik.

Gondolkodom. Szerinem az önkorm. úgy általában, nem úgy tekint az ovira, mint a gyermekek fejlesztésére, oktatására, szórakoztatására kitalált jótékonysági -ingyenes- intézményre. Hanem úgy, mint egy olyan helyre, ahol vigyáznak szakszerűen a gyerekre. S mint ilyen, egy gyermek elhelyező intézmény. Hú, ez igy durván hangzik.
De a dolog nem is itt kezdődik. Hanem pl. születés után, ha nem mehetsz vele babás szobába, mert nincs ágy. Jogod van hozzá, babának is joga van hozzá, de sokan szültek, nem tud ott elhelyezni. Ez is disznóság.
Gyerekek a sulinkban nem tanulhatnak angolul. csak az osztály fele.Mert csak egy angol tanár van. Nem mindenki fér bele abba a felébe. Nincs joguk angolul tanulni?

Jogod van, joga van, csak lehetősége nincs. Óriási különbség, szerintem.

Ildi

Ildi
 
 


Ildi!

Jogok:
(2) A szülő kötelessége különösen, hogy
...c) megtegyen minden tőle elvárhatót gyermeke fejlődéséért,

Szerintem ebben minden benne van. Sajnos az a helyzet, hogy jogaid nagyon sokszor csak akkor vannak, ha ugrálsz. Ha ugrélsz, hogy márpedig a gyerekeddel együtt akarsz lenni, ha ugrálsz, hogy ö is tanuljon nyelvet, és ha ugrálsz, hogy járhasson oviba. Nagyon sokszor pont azt használják ki, hogy nem tudod a jogaidat, és nem is akarsz érte kiállni.
De én ezt most nem szeretném.

Egyébként mikor változik meg mindez, mikor történik valami, ha mi nem teszünk az érdekében (mondom én ezt itt és mostKép)? Ha szó nélkül és csendben nyugtázzuk mindezt. Igen, persze, megértük a fenntartókat. Igen, persze megértjük a tanárokat, megértjük az orvosokat, a bolti eladókat és mindenkit, akinek úgy könnyebb az élete. Csak nehogy már a jogok és a törvények azért legyenek, mert azokat be is kellene tartani!

És be kell valljam, nem akarok sem klubot, sem közösségi micsodát csinálni. Ha lenne, eljárnék, de én magam nem szervezek ilyet, sem a telefonálgatás, sem az utánajárás, sem az esetleges bürokratikus küzdelmek nem az én világom. Lenne olyan cél, amiért mindezt vállalnám, de most és ezekért nem.

Bocs, egyébként nem vagyok rád mérges, csak ez az egész hozza ki belölem. Egyébként nyugodt, kiegyensúlyozott anyuka vagyokKépKépKép!

Beszti

KépKép
KépKépKép
 
 


Beszti!

MegértelekKép és megnyugodtamKép. Azt hiszem, olykor én is vagyok nagyon hasonlóan. (legutóbb az ún ingyenes tankönyvön kaptam fel magam, amely tankönyveket év végén vissza kell adnunk, csak azt nem tudom, akkor jövőre kitöltött munkafüzeteket kapunk-e majd. na mindegy, ez most off ide.)

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

Na ez a téma újból aktuális mostanság az oviba iratások időszakában.

Nagyobbik gyermekem most lesz 3 éves, elmentem beíratni az egyik kerületi óvodába. Nem a körzetünkbe, mert arról sok rosszat hallottam, + 30 fős csoportról, ezt el akartam kerülni. tegnap közölték velem, hogy sem ebbe, sem a kerület egyetlen más óvodájába nem tudják felvenni helyhiány miatt, meg különben is itthon vagyok a kicsivel. XII. kerületről van szó. Ahol is - utánajártam, az elmúlt 3-4 évben 4-5 ovit zártak be, mondván, egyre kevesebb a gyerek. Most kb. 60-80 gyerek jelentkezik 25 férőhelyre. Nem tudom, honnan veszik ezeket a demográfiai adatokat, ill. szerintem az a helyzet, hogy az önkormányzatok ezzel próbálják lenyomni a torkunkon az óvodabezárásokat, így ugyanis arra spekulálnak, hogy majd úgyis elviszi a szülő a gyerekét magánóvodába, és akkor leveszi az önkormányzatról az "eltartás" felelősségét.
Na most: én nem kevés adót fizetek az önkormányzatnak mindenféle néven (autó után súlyadó, + parkolások mindenfelé, ingatlanadó, garázsadó, ilyen adó, olyan adó), csak kötelezettségeim vannak, jogaim egy szál se? Ha normális orvosi ellátást akarok, azt is külön meg kell fizetnem, pedig levonják a fizetésemből, most akkor már külön fizessem az óvodát is?
Úgy tudom, - Vekerdy Tamás gyermekpszichológus nyilatkozta - hogy minden 3 éves gyermeknek joga van a közösségbe kerüléshez, hiszen ez életkorához, fejlődéséhez fontos. tehát nem engem, az anyát, hanem a gyermekemet fosztják meg a jogától, azzal hogy nem veszik fel óvodába.
nem tudom, jogilag mit lehet itt tenni, ki tudna valami okosat mondani? Egy sima fellebbezés az elutasító határozat ellen legfeljebb fricska az önkormányzatnak, semmi több, max. azt érem el vele, hogy mégis felveszik a gyermekemet egy 30-as csoportba 31.-nek. Átfogóbb, nagyobb szabású akción gondolkodom, mert nagyon fel vagyok háborodva, hogy az állam hangzatosan buzdít a "gyerekcsinálásra", de aztán tettekben éppenhogy mindent elkövet azért, hogy ennek az ellenkezője valósuljon meg. (lásd a mostani családi adókedvezmény módosítása...)
Azt hiszem, most szembesültem igazán azzal, hogy mennyire tehetetlen vagyok egy ilyen esetben az állammal szemben. Nem találok megoldást.
Van valaki itt hasonló (hó)cipőben, mint én?

Vacak
 
 


Jó. Onnan kéne megfogni a dolgot, hogy mik a kötelességei az Önkormányzatnak, illetve, hogy az óvódai felvételt milyen törvények-rendeletek szabályozzák.
Tudtommal az a helyzet, hogy csak az iskolakezdés előtti év a kötelező, azt tekinti a jelenlegi rendszer a gyermek szempontjából kell a közösség dolognak, jelenlegi szabályozás szerint 5 (6) éves kor alatt az óvóda nem a gyermek szociális (és egyéb) fejlődésének biztosítására alkalmazott intézmény, hanem kisded óvó hely, azaz egy olyan hely, ahol az adott korosztály szülei másirányú elfoglaltságának (munkavégzés) ideje alatt biztonságban és korának megfelelő fejlődési lehetőségek között van.
Tehát ha a te (és sokak mások) elképzeléseiből indulunk ki, akkor a feladat sztem az, hogy szakemberek hivatalos véleményét kikérni, amelyek alátámasztják azt, hogy a gyereknek 3 éves korától anyjától külön, kortársaival töltendő rendszeres elfoglaltságra van szüksége a megfelelő fejlődéshez.
És ez az, amit én így a negyedik gyerek magasságában nem is tartok igaznak.
Mert valóban van szükség arra, hogy kortársaival játszon, de szerintem 3 évesen nincs szükség arra, hogy a gyermek anyjától távol töltsön 4-8 órát, napi rendszerességgel. Nem vagyok meggyőzve arról, hogy a későbbi elszakadás káros hatással bírna rájuk.
Jelen esetben az 5 (6) éves kor alatti óvóda ha nem a muszájos (szülők dolgoznak) megoldás, akkor tulképpen jóléti intézmény, ingyenes gyerek foglalkoztató, fejlesztő központ. Na ez az, ami nagyon szép és jó lenne, ha lenne, de nem tartom reálisnak, hogy át lehessen verni a mai magyar gazdasági körülmények között.

Ildi

Ildi
 
 


Önkormányzati ovodákra és bölcsödékre már az 1990-es évek óta egyre kevesebb pénzt kap az önkormányzat, tehát pusztán anyagi okoból bezárják, megszüntetik, összevonják azt mit lehet. Hiába születik egyre kevesebb gyerek, ha egyszer egyre kevesebb az ovoda meg a bölcsöde is. Sajnos ez van. És mindig előnyben részesítik a kerületi gyerekeket és azokat akiknek az anyja nincsen a testvérrel gyesen. Bizony úgy van az, hogy csak az ovoda nagycsoportja a "kötelező" az önkormányzat számára, mert nár iskolaelőkészitőnek számít.

Most mi is éppen ezen nyüglődünk, no még nem ovoda, csak bölcsöde.. a lányom vissza akar menni (anyagi okoból keményen) dolgozni, mikor a kisfiú 2 éves lesz, erre kiderült, hogy már most be kell jelentkezni... bonyolítja a helyzetet, hogy bár ők még egy másik kerületben laknak, de már árulják a lakásukat és a mi kerületünkbe akarnak jönni lakni (a ház egy részét elválasztjuk nekik a lakásért kapott pénzből), ergo az itteni egyik kerületi bölcsödét célozta meg, az egyikben lenne is hely egy év mulva, de azt hiszem, ha elviszi a jelenlegi lakcímkártyáját a gyereknek, hááááát... Kép
 


Alíz, hát jelentkezzenek át hozzátok lakcímileg. Vagy legalább az unokád.

Era
wer
 
 


Én is azt mondtam, de akkor meg meg kéne válniuk elméletileg attól a szuper doktornénitől ahol laknak - legalábbis a lányom ezt mondja, (szerintem meg nem így van).
Ugyanakkor ebben a kerületben dolgozik, most inkább ilyen irányban próbálunk protekciót szerezni.

(Mindegy, legfeljebb rám marad a kisfiú egy ideig, nekünk a férjemmel nem olyan nagy baj... Kép )
 


Alíz!

Mondd meg a lányodnak, hogy szabad orvosválasztás vanKép Bár ezt nyilván tudja.
Vagyis bárhol lehet lakni és bárhol lehet az orvosod. Egy dolog történhet: hogy az új helyre nem megy ki az orvos házhoz. Bár pénzért ugye mindent.
Amúgy a beíratkozás-anomáliát a legegyszerűbben úgy lehet megoldani, hogy legyen a gyermeknek és az anyukájának is egy állandó lakcíme és egy tartózkodási helye.
Kecske-káposztaKép
 
 


Ildi!

Tudod, honnan kéne megfogni a dolgot? Pontosan nem onnan, ahonnan az önkormányzat teszi, ill. ami mögé bújik. Mert ugye úgy gondolja, hogy a gyerek napközbeni ellátása úgyis megoldott azáltal, hogy otthon van a kicsivel és az anyjával. Csakhogy azzal, hogy nem veszi fel (természetesen nem erre hivatkozással, hiszen az törvéynellenes, hanem helyhiányra való hivatkozással), nem engem büntet, hanem a gyerekemet, akinek a fejlődéséhez, szocializációs folyamatához elengedhetetlen a közösségbe való beilleszkedés. Tudok nem egy olyan esetről, hogy a gyerek csak 4 vagy 5 évesen került be az oviba, és olyan gátlásos volt, hogy 1 év alatt sem volt képes elfogadni és elfogadtatni magát, és még az iskolában is beilleszkedési gondokkal küzdött.
Egyszóval az önkormányzat az én gyermekemet azért bünteti, mert én merészeltem neki egy kistestvért szülni és otthon maradni emiatt. Majd vegye fel egy magánovi, vonja meg a vállát az önkormányzat. Pont ott, ahol az édesanya fizetéskiesése miatt amúgy is ált. egy fizetésből él meg a család, és nincs mondjuk havi 50-70 (lásd 100) ezer forint magánovira.
Ördögi kör.
És nagy a felháborodásom. Kép

Tudok már egy XIII. kerületi kezdeményezésről, és most én is sorstársakat keresek, akik nevüket, támogatásukat adnák egy nagyobb szabású legalábbis figyelemfelkeltő akcióhoz. Kérem, ha valaki egyetért velem, és szívesen csatlakozna, akkor keressen meg engem mailben! vacakcica@yahoo.com
Köszönöm szépen!
 
 


Sziasztok!

Szerintem főleg azért kellene lobbizni, hogy:

Legyen megfelelő számú óvoda/bölcsőde, amennyire igény van. (Minden kerületben.)
Ne legyenek túlzsúfoltak, maximálják a létszámot, mint a bölcsikben ma már nagyon helyesen 12 fő/csop. Az ovikban sem kellene több, mint 20-25.
Kapjanak, szerezzenek erre az önkormányzatok pénzt!
Engem nagyon tud bosszantani a "nincs rá keret" kifogás. Végül is arra van keret, amire muszáj hogy legyen. Az önkormányzat nem a mi érdekeinket képviseli????
Az óvodák, étkeztetés, udvar színvonalára már ki sem merek térni.

A mi ovink udvarán egy eső után, a kertész bácsi órákon át vödörrel meregeti a gödrökből a vizet, hogy a 90 gyerek ki tudjon menni az udvarra. Kép
Az udvar mérete amúgy kb. 20 gyereknek lenne ideális. Felszerelése: 1db. csúszda, egy homokozó.

Andi
 
 


Nálunk úgy zártak be egy teljes ovit és szüntettek meg a szomszéd oviban (mienk) egy csoportot, hogy jövőre közel 30 főre töltik fel az összes csoportot, a nem felvettek száma közel egyezik a felvettekével, vagyis kétszer annyian jelentkeztek, mint amennyit felvettek. Ehhez képest egyik újépítésű ház épül a másik után, amiknek az a jellegzetességük, hogy nem 70 felettiek lakják, hanem fiatal családok, akik egymás után vállalják a gyerekeket, vagyis évről évre csak nő a gyerekszám, és esélytelen lesz őket beíratni. Számomra amúgy a bölcsi.téma is teljes abszurd. Ha az én gyed-em a tanév kellős közepén jár le, akkor mit tehetek? Beírathatom még másfélévesen és így elesünk fél év együttléttől és gyed-től vagy mehet 2,5 évesen és nyomorgunk a gyes-ből. Mert ugye évközben nem tudnak felvenni, mert nem tartják szeptembertől a helyet pl. februárig. és akkor jön az, amit még a világ nem látott, hogy ismerettséget kell keríteni a bölcsihez, mint valami elit gimihez.
Ez is azon dolgok közé tartozik, ami egyszerűen nincs megoldvaKép
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó