Elöl hordozni 5-7kg-os súlyig ajánlott, mert onnantól kezdve a Te egészségednek árthat az elöl hordozás. Nem csak a gátnak, hanem a gerincnek is. (Azt túlzás, hogy optimális a gátnak akár 7kg alatt is, hiszen annak nem jó semmi cipekedés.) Ha egy apuka nagyon nagydarab, azt szoktam mondani, elhiszem mondjuk 8kg-ig, hogy neki mindegy, de a gerincük a férfiaknak is ugyanolyan szempont, mint a nőknek. Persze ettől még lehet választani az elöl hordozást, csak az egészséged szempontjából nem idális. Bejön itt az a szempont is, amit Varda említett, hogy az anya a nagy baba fejétől egy idő után már nem lát ki, ha megfelelően szorosan előre van kötve. Ha nincs elég szorosra kötve, akkor pedig sokkal nehezebb vinni, tehát nő az egészségkárosító hatás, és a baba gerincének sem jó a testhelyzet.
A baba szempontjából gyakran határ szokott lenni a kb. 4 hónapos kor, amikor már olyan kíváncsiak, hogy nem tetszik nekik az elöl hordozás. (Kifelé, ugye tilos!) Ez nem minden babára igaz, valaki teljesen jól elvan az elöl hordozással.
Háton hordozni újszülött kortól lehet, egyáltalán nem követelmény a fejecske tartása, mert a fejecske felkötés és hordozás közben is tökéletes biztonságban van! A háton hordozás alsó határa az anyuka nyitottsága. Nem kell nagy nyitottság, elég egy kicsi, és el lehet jönni a tanfolyamra. Ami hiányzik a sikerhez, azt a tanfolyamon összerakjuk.
Ne felejtkezzünk el a csípőnhordozásról, ami egy gyöngyszem! Azt a meghittséget nyújtja, mint az elöl hordozás (babaszag, puszi a buksira), de kilátsz (nem! a csípőnhordozással nem tanyálsz olyan könnyen, mint az elölhordozással, mert a lábad elé látsz!), egyik kezednek egyáltalán nincs útban a gyerek, a másiknak meglehetősen útban van; gátadnak sokkal jobb, mint elöl, gerincednek bizonyos szempontból jobb, bizonyosból rosszabb. Igaz, buszon leülésre tényleg kényelmetlenebb a csípőn hordozás a többinél. Szóval az elöl hordozásról nem csak hátra, hanem csípőre is lehet váltani, és ez nagyon fontos alternatíva! 4 hónapos kor alatt is van egy olyan csípőnhordozási mód, ami ajánlható, ha az anya tudja jól kötni, és nagyon gondosan köti.
Mindezek alapján, Csöppke, én váltanék lassan (nem kerget a tatár azért) hátra, csípőre. Tanfolyamot Bp-en csak kivételesen szoktam hétvégén tartani. Egyéni konzultációt vállalok, ha valaki kéri, csak drágábban sajnos.
Itt találsz róla infót. Ha szeretnél jönni, de nem látsz rá megoldást, hívj fel, találjunk ki valamit! Hátha együtt rájövünk valami megoldásra, hogy hozzájuss az oly fontos hiányzó infókhoz!
Zsuzsa! A csípőn hordozás nagyon jó alternatívája a háton hordozásnak az olyan esetekre, amikor beteg, rossz napja van, vagy ilyesmi. Nem szereted?
babyteve! Ha nincs más szempont, akkor én a nehezebbet raknám hátra. De szerintem sok más szempont is szóbajöhet, hiszen aki elöl van, azt pl. lehet ki-be rakosgatni, a másik macerálása nélkül szoptatni.
Bocs, hosszú lettem, de annyi minden felmerült a témában az elmúlt pár hozzászólásban!