Új privát üzeneted érkezett!

sziasztok.

kisfiam Patrik 1,5 éves.nekem és páromnak teljesen másak a nevelési elképzeléseink.én ha hisztizik valamiért Patrik akkor nyugodt maradok és elmagyarázom neki hogy miért nem szabad azt amit szeretne.eltart pár percig de megérti és abbahagyja a hisztit.párom viszont erélyesen rászól és nem foglalkozik vele.azt mondja hogy én azzal amit csinálok elkényeztetem.szerintem pedig arról van szó hogy most próbálgatja a mi tűrés határunkat és ha nyugodt maradok akkor hamarabb hagyja abba.utcán,boltban már nincs vele gond(mivel ált.velem van lent kocsi nélkül)de itthol nagyon sokat hisztizik.én nem tudnám berakni az ágyába és rácsukni az ajót de volt már párszor hogy párom megcsinálta és a végén a sírástól hányt a gyerek.és utánna mikor megvigasztaltam olyan bánatos képet vágott mint akit nagyon nagy csalódás ért(mivel érte is,mert rajong az apjáért)

szerintetek is én kényeztetem el vagy párom nagyon szívtelen,gonosz vele????

Kép
Kép
 
 


A kisfiad amiatt hisztizik - mint minden gyerek ebben a korban, és ez el fog tartani még jó ideig, általában 3 éves kor körül nyugszanak le - mert mostanában fedezte fel, hogy ő nem a te tartozékod, hanem egy különálló személy. És mint ilyen, próbálgatja az akarata határait. Amelyik gyerek ebben a korban nem hisztizik, azzal később lesznek bajok, az életkori hiszti természetes fejlődési szakasz (csak kellemetlen).

A te módszered a jó, az a jó módszer amire a gyerek megnyugszik, csak arra vigyázz, hogy ne magyarázz neki túl bonyolultan, mert nem fogja érteni. Keveset kell mondani, azt is tőmondatokban. És nagyon jó, hogy nyugodt vagy eközben, ugyanis az anyák ott szokták elrontani, hogy maguk is idegesek lesznek, kvázi egy szintre kerülnek a gyerekkel, és a gyerekben az a benyomás rögzül, hogy a családi hierachiában egyenlőek vagytok. Erre kell vigyázni, mindig tartsd szem előtt, hogy te vagy a gyerek anyja és nem a játszótársa, neked kell helyette eldönteni, hogy neki mi a jó, és neki ezt el kell fogadnia.

Másfél éves gyereket nem szabad bezárni!!! Pánikba esik, és joggal!
Bezárni nevelési célzattal (most beraklak a szobádba, hogy gondolodj) annyi ideig szabad, , - na szóval ahány éves a gyerek annyi percre!!! Kétévest 2 percre, háromévest 3 percre, és neked az ajtó előtt kell állni, és időnként beszólni, hogy na megnyugodtál? Mert akkor kiengedlek...
Ez is egy módszer, de pl az é unokámnál nem vált be, és a lányaimnál sem anno. Van akinél beválik...

Üdv: eszterlánc


szia.

köszönöm hogy váaszoltál.akkor tényleg nem én rontom el a hozzállásommal,megnyugodtam.
páromnak is megutataom amit írtál remélem felfogja.

Kép
Kép
 
 

 
 

Még valami: a hiszti a személyiségfejlődés szempontjából hasznos dolog, ugyanis a gyereknek meg KELL tapasztalnia, hogy neki is van különálló akarata. És itt következik a dolog kényesebbik része: meg kell találni a helyes egyensúlyt, mert ha állandóan azt tapasztalja, hogy neki teljesül az akarata, akkor megnézhetitek magatokat később, viszont ha állandóan letöritek, akkor akaratgyenge lesz, ami a mai világban pláne fiúnál végzetes is lehet később.

Még néhány dolog a hisztivel kapcsolatban ami eszembe jut:

- kis dolgokban lehet neki engedni. ha nem a kék zoknit akarja felvenni hanem a pirosat, akkor legyen. Ha nem vajaskenyeret kér hanem lekvárosat, legyen. Ha nem azzal a játékkal akar játszani hanem mással, legyen. Ugyanakkor a fontos dolgokban a ti akaratototknak kell érvényesülni, úgymint ha alvásidő van akkor pihenni kell, ha evésidő van akkor ennie kell valamit, ha valahová el KELL menni, akkor bizony elmentek (vagy ha haza kell jönni, hazajöttök) , boltban a polcokról nem szabad lepakolni, másik gyereket nem verünk, szülőket nem ütünk , nem rombolunk,stb.

- a gyereknek mindig éreznie kell, hogy amikor hisztizik akkor is szeretitek! Ez fontos. Ugyanis ne hidd, hogy ez neki kellemes, nagy a zűrzavar ilyenkor az ő kis fejében, nem is hinnéd mekkora.

- És még egyszer mondom: az istenért ne engedd bezárni, majd nagyot néz a férjed, ha egy idő után a gyerek álmában sikoltozik vagy 6 éves korában is fél a sötétben vagy hasonló! Egy ilyen kis gyereknek csakis a szülők jelenthetik a biztonságot, ha ez az ősbizalom megrendül, és azt tapasztalja, hogy az apja magára hagyja, az nagyon nagy bajt tud okozni, aminek a jelei nem feltétlenül azonnal jelentkeznek.

Az én unokám aki most 4 éves (a nap felében nálam van) rettentően hisztis volt sokáig, a lányaim anno a nyomába sem értek, és hidd el nem vagyok szívbajos, mikor nekem csinálta én is megpróbáltam az arcába locsolni vizet vagy a fenekére ütni, de még rosszabb volt (nem is próbáltam többet) - nála csakis az jött be, hogy ilyenkor felvettem, és a testközelben derűsen babusgattam. Olyan 3 éves korára már teljesen kiegyensúlyozott derűs gyerek lett, most 4 évesen meg akármit is kérek tőle azt válaszolja: "hát jóvan mama" , és megcsinálja... és kér, és megköszöni, és mindenhol egy jólnevelt kisfiú benyomását kelti. Csak ki kell bírni a hsiztit erős idegekkel, és arra gondolni, hogy most alakul a lelke és a személyisége.

Üdv: eszterlánc


szia:

Patrikkal szerencsére a boltban nincs gond,belerakja a kosárba amit választott aztán megfogja és jön velem.mikor fizetünk akkor oda adom neki és hozza hazáig.az utcán is szépen jön melletem,ha szólok hogy most megkell fogni a kezem mertmegyünk átt az uton vagy bicikli jön szemben akkor szépen megfogja és ha szólok,hogy mostmár elengedheted akkor elengedi.
enni mindig azt eszik amit szeretne.kinyitjuk a hűtőt és kiválasztja mit szeretne.én is tudom milyen rossz volt annó nekem mikor eggyik papám mindig belémtömte az általam utált ételt.nem is szivesen mentem hozzájuk.

egy probléma van vele amivel nem tudok mit kezdeni az pedig a hajtépés.hiába mondom hogy ez anyának fáj,nem szabad.nem halgat rám.apája engedi neki(persze neki rövid haja van nem tudja belecsavarni a hajába a kis ujjacskáit.)
ha erre tudnál mondani valamit amit kipróbálhatok azt nagyon megköszönném.

apája mindig azt mondja hogy mikor én nem vagyok itthol neki egyátalán nem hisztizik.de mikor én haza érek egyből elkezdi.
a thomas a kedvenc meséje és mikor kéri én bekapcsolom neki,de ha párom itthol van akkor ezen mindig megy a vita merthogy minek azt nézze miért nem jó a minimax.és persze ilyenkor visít a gyerek míg párom felhuzza magát és kivonul a konyhába.ha beteszem a mesét akkor Patrik felül az ágyra és nézi.miért ne nézhetné ha szeretné,.ettől még nem lessz hisztis.ha mondom neki hogy megyünk a boltba,mamához vagy ákorhaova akkor kikapcsolja a Tv-t és a dvd-t és öltözünk.nincs hiszti.

mégegy dolog.PAtrik nagyon rossz alvó.szeretnék neki venni egy ágyat a mienk mellé hogy azon aludjon mert mikor párom északás akkor ott alszik melletem és nem kel fel.persze párom ezt sem engedi mert anyuja azt mondta hogy akkor még 20 évesen melletem akar majd aludni :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: mi volt hogy 5-en aludtunk anyumék ágyában és soha egyiküktől sem hallotam hogy miért engeded.és nem maradtam ott.bátyám után áttköltöztem a kisszobába magamtól és engem követet öcsém is.volt ugyan hogy nagyobb koromban (10-11)mikor rosszat álmodtam áttsartoltam anyumékhoz a kispárnámmal de akkor sem küldtek vissza a szobámba.eggyik erről takart be másik arról és aludtunk.de tesómék egyszer nem feküdtek vissza anyumékhoz (gondolom mert fiúk és az olyan "égő")
mostmár szeretnék aludni éjjel és ha ez csak úgy megy hogy od teszem magam mellé akkor miért ne??külön ágyban aludna csak mellettem.így mindig a hordozóba ül mikor felkelés északákat alszik abban.mászna közénk de az apja felkel rá és elkezd csapkodni meg morogni erre Patrik vissza fordul bele mászik a hordozóba belekucorodik és elalszik.az pedig a gerincének nem tesz jót.nem tudom hogy vegyem rá párom az ágyvételre mellém.

(neki amúgy pici korában elváltak a szülei így náluk csak az volt amit anyós mondott,ezzel szemben nálunk mindig megbeszélték a szüleim és eggyüt döntöttek,ezt a mi házasságunkba nem tudom bele vinni mert párom nem vevő rá.csak az a jó amit ő mond,vagy éppen amit anyós tanácsol.)

Kép
Kép
 
 


Én a hajtépésnél a következőt csinálnám: valahányszor tépni kezdené a hajamat, MINDAHÁNYSZOE ÉS AZONNAL letenném a földre , közben pedig azt mondanám neki, hogy "TUDUD, hogy anyának ez fáj, Tudod, hogy nem szabad". És az a lényeg, hogy ez következetes legyen, tehát valahányszor csinálja, mindig ez legyen a reakció. Esetleg még hozzátenném, hogy "hajat nem tépünk, hajat csak simogatni szabad".
És felállnék mellőle. Ha sír, akkor később ujra felvenném, simogatnám a fejt, és mondanám, hogy ugye most nem húzod anya haját?

Ezek hosszú játszmák, a kicsinek sokszor kell ezt tudomásul vennie, hogy rögződjön benne.

(Az, hogy most még nem pakolja le a bolt polcairől a cuccokat még nem jelent sokat, az igazi dackorszak a kétéves kori még hátra van, jó, ha edzed magad... Akkor olyan dolgokat is fog csinálni, mint amit most még nem, tehát vígan kitépi majd a kezét a tiédből séta közben stb - azt javaslom, amíg kicsi soha ne engedd egyedül menni az utcán, utcán kézenfogva járunk, ez is alapszabály, sok baleset történt már abból, hogy egy kisgyerek egy pillanat alatt az utcára futott...)

TV-Minimak - video

Jó ha tudod, hogy ilyen kis gyereknek egyértelműen ártalmas a tévézés, összezilálja az agyát hétköznapian szólva, a gyerek agya még nem alkalmas a folyton változó képek, hangeffektusok, és főleg nem a reklámok befogadására. Igazság szerint a dvd is szigorúan tiltott, de ha már... ha már mégis, akkor milliószor inkább a megszokott Thomas, ahol nagyjából tudja, hogy mi is a történet, azonosulni tud egyik másik kis mozdonnyal stb. (A Thomas egyébként telitalálat az ilyen kicsiknek, az unokám is nagy rajonrója a mai napig is).

Együttalvás: anyósodnak nincsen igaza. A gyereknek igenis szüksége van a testkontaktusra, igenis szüksége van arra, hogy ha igényli, akkor félálomban felriadva hallja maga mellett a szülei vagy az anyja szuszogását, sőt uram bocsá, ha rosszat álmodik, akkor szüksége van arra, hogy azonnal hozzábujjon a biztonságos anyai testhez. Sok vita van arról, hogy a gyerek külön szobában aludjon-e vagy sem, én azt tapasztaltam, immár két generációban (lányaim és unokám), hogy ez egy olyan piti probléma, amivel nem is kell törődni, ha a gyerek megérett rá, maga akar külön aludni és kész. Perzse a házaséletet megnehezítheti ez tény, de ezt is meg lehet oldani kompromisszumokkal, akkor éljünk házaséletet, amikor éppen a mélyalvásban van a gyerek (ez az elalvástól számított egy-két óra), utána váltakozva alszik mélyalvásban és felszines alvásban, de ez egy külön téma.

Még valami: a gyerek általában a hozzá legeslegközelebb álló szeretett személynek szokott hisztizni, benne bízik meg annyira, hogy nála ezt is megengedi magának (és ez az esetek többségében az anya).

Nem tudom milyen kábelcsatornáitok vannak (ha minimax van, akkor feltételezem, hogy több csatornát tudtok fogni), de ha van esetleg Zone Club csatorna, azon időnként van egy sorozat: Vásott kölykök a címe, és ott éppen ilyen korú gyerekekről van szó egy nagyon képzett és normális pszichológusnő (Tanya Byron) vezetésével. Egy könyve is megjelent a közelmúltban, érdemes megvenni: az a címe, hogy "Kicsi angyalkák", arról szól, hogy hogyan tegyük a hisztis gyerekeinket édes kicsi angyalkákká.. :)

Én az eddig leírtak alapján úgy látom, hogy te ösztönösen helyesen neveled a kisfiadat, bár nagyon fiatal vagy. Azt ajánlom, hogy olvasgass is utána ezeknek a dolgoknak, meglátod, hogy mások is igazat adnak neked. Ajánlom Vekerdy Tamás, Ranschburg Jenő könyveit, sőt, a nagy Spock gyereknevelési könyv is sok hasznos trükköt tud adni neked. (Annak idején nekem is sokat segített, én is elég fiatalom szültem a gyerekeimet, és sok volt bennem a bizonytalanság.)

Üdv: eszterlánc


:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: most esik le hogy nem kéne simán letegeznem magát,hisz jó pár évvel idősebb nálam.elnézést.

a könyveknek utánna fogok nézni és párom kezébe is belenyomo hogy akkor olvasd el és utánna gondolkodj.

Patrik nem nagyon Tv-zik ha a minimax megy az nem is érdekli csak ha thomas jön.de amint vége megy játszani.ha berakom a thomast akkor viszont szinte végig nézi.arra alszik el napközben.először próbálkoztam mesével de az nem köti le.ellemben a thomassal,10 perc alatt elalszik rajt ha alvás idő van.

Kép
Kép
 
 


az utcán csak olyan helyen sétál egyedül ahol nincs ut a közvetlen közelben.tehát a házak mögött,parkban,nem is nagyon megyek vele olyan helyre kocsi nélkül ahol közvetlen a járda mellet van ut vagy parkoló.errefele szerencsér sok olyan hely van ahol nyaugodtan rohangálhat a kis barátjával :) :) :)

Kép
Kép
 
 


Az istenért ne magázz, a fórumokon a magázás kvázi sértés... :) Vélemény szempontjából kortalanok vagyunk

Azt viszont nem tartom helyesnek, hogy a gyerek a Thomasra alszik el, megpróbálom megmagyarázni miért. A kicsik fejlődésében óriási szerepet kap a belső kép kialakítása, azaz, ha azt mondod, hogy "volt egyszer egy kismozdony" akkor ne egy konkrét kismozdonyra gondoljon, hanem egy olyan általános kismozdonyra, mindegy, ez bonyolult... Naszóval egyszerűbben megfogalmazva rettentően fontos, hogy a képzelőereje kialakuljon. És ezt nem a dvd, hanem a mese (emlékezetből vagy mesekönyvből olvasva) éri el. Te meséled a mesét, ő közben elképzeli magában képileg. Ha ezt elvágod azzal, hogy közben állandóan a konkrét képek jönnek elő elalvás előtt, akkor megakadályozod, hogy kifejlődjön a képzeletvilága, és ez később iskolaérettségi korban nagy nagy hátrányt fog jelenteni.

Próbáld valahogy átszoktatni az esti elalvás előtti (vagy a délutáni elalvás előtti) rendszeres mesélésekre amikor te mesélsz, ő meg azon alszik el. Vagy énekelsz neki, az se baj ha hamisan, ez is nagyon fontos, nem is tudod mennyire. Eleinte mesélj fejből, rövid kis történeteket egy maciról vagy akárkiről aki aznap azt csinálta amit ő, szép lassan, halkan, dünnyögősen, később ahogy fejlődik a képzeletvilága jöhetnek a bonyolultabb mesék. Nálunk is ez volt, a kis történetecskékből (volt egyszer egy iciri picirir kisfiú úgy hívták, hogy - unokám keresztneve - aki elment sétálni az erdőbe és találkozott egy nyuszival... stb - aztán beszélgettek a nyuszival, a mesének jószerivel nem volt se füle se farka de nem is kellett), utána jöttek a Boribon könyvek, a Kipp-Kopp mesék, a Szutyejev mesék, ma már a népmeséknél tartunk meg a Grimm stb meséknél... amikben van hétfejű sárkány, lovag, óriás, varázsló, király és hasonló dolgok, amik megdolgozzák a képzeletét.)

A dvd afféle villanypásztor szokott lenni a kicsiknél, amikor nagyon nyűgösek, és neked más dolgod van félóráig vagy hasonló, akkor az ember odarakja a Thomas elé oszt elvan mint a befőtt, ez se helyes, de ez van, ezzel együtt kell élni... de ne elalvás előtti dolog legyen. Ha utánaolvasol, rájössz, hogy a gyerek agya MENNYIVEL másképpen működik mint a felnőtté... és mennyire fontos ezt figyelembe venni.

Üdv: eszterlánc


Sziasztok nekem 11 hónapos a kislányom nem tudom hogy mondjam neki hogy nemszabad!! Ugyanis mindent már csak azért is szitu van. Ráadásul kinevet sőtt ami még rosszabb pofon vág megtép és ha rászolok hogy nem szabad még jobban csinálja. Tudom ezért szégyenlem is magam de valamelyik nap odáig fajultam hogy a popóra és a kezére ütöttem, de mintha nem csináltam volna semmit csak kinevet teljesen tehetetlennek és rossz anyának érzem magam! Valaki volt már igy MIT CSINÁLT!!!!!!!!!!!!! ez kérdés egy választ légyszi köszke

t.heni


Sziasztok!

Ha szeretnétek a gyereknek egy remek mesekönyvcsomagot nyerni, gyorsan ragadjatok billentyűzetet, és írjatok egy Mikulás-történetet - lehet megtörtént is, a családi legendáriumból, esetleg kitalált is.

További információ a Kölökneten:

http://koloknet.hu/949-mindennapi-trtneteink

A könyvcsomagban remek illusztrátorok és írók munkái találhatók meg, ráadásul még odaérhet Télapóig!

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó