Gyömölcsös csirkefalatok és variációi
Alaprecept-féle
A csirkemellet/csirkecombot egy kicsit megsózom/fűszerezem (azzal, ami éppen van otthon: oregano, majoranna, rozmaring, sült csirke fűszerkeverék, tárkony..., minimális paprika, bármi
), olajon egy kicsit elősütöm.
Közben a vöröshagymát, a krumplit, répát, almát, banánt megmosom, megpucolom, felvágom - az almát és héjastól szoktam beletenni, de meg is lehet hámozni. A zöldségekkel és gyümölcsökkel bátran lehet variálni, én legutóbb ezt tettem bele...
Egy tűzálló tálba öntök egy kevés olívaolajat, belepakolom alulra a hagymát, a répát, ráteszem az elősütött husikat, utána a husik közé beleteszem a krumplit, még egy kicsit ízesítem, ha szükséges, de nem kell feltétlenül.
Az egészet letakarom alufóliával, s előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 percig sütöm, utána pedig leveszem a fóliát és berakom még kb. 20 percre pirulni. Ilyenkor meg lehet locsolgatni a saját levével, de ha a leves pl. krumplileves, akkor nyugodt szívvel szoktam átkanalazni a husihoz egy kevés krumplilevet.
Ha olyanom van, akkor meg szoktam locsolni a husikat egy kis mézzel, a gyömülcs és a husi a mézzel nagyon jól kiegészíti egymást.
Variációk:
nem a tepsibe teszek krumplit, hanem külön készítek mellé köretet:
* mazsolás rizst, hajdinát, kölest
* puliszkát (asszem polentának is hívják)
* krumplipürét
* párolt zöldséget
* főzeléket
Ha nem teszek mézet a husikra, különböző öntetekkel is meg lehet bolondítani:
* sajtos-mustáros-tejfölös cucc
* juhtúró
* sima reszelt sajt
* és még amit közben kitalál az ember lánya az otthoni hozzávalókból - és rímel az alapétel ízvilágára
Ha köret nélkül esszük, főleg nyáron, sopszkát szoktam hozzá csinálni feta sajttal, sok paradicsommal s isteni, oreganós olívaolajas öntettel, de bármilyen salival finom.
Talán ennyi.
A konyhai alapanyagokból mindenki variálhatja ízlése szerint.
Kipróbálható hallal és másfajta, melegvérű állat húsával is.
Jó étvágyat!