Hangolka, gratulálok a sikeres szopikához!

Ügyes kisfiú Szilárd!
Amikor engem, mint először szülő nőt, a csecsemősök szombaton éjjel beavattak a szoptatás rejtelmeibe, volt még az újszülött osztályon rajtam kívül más újdonsült anyuka is, akiket szintén okítottak a jóra.
Volt, aki azért küszködött, mert túl nagy a cicibimbója és a babuszka képtelen volt bekapni, vagy a mellbimbó udvara volt nagy és a bimbó körüli tejöblöcskéket a baba nem tudta kellőképpen gyűrkészni. És volt baba, aki nyamizta a bimbót, de nem kapott rá.
A legfontosabbnak az ápolók a masszírozást tartották, annak érdekében, hogy mielőbb belövelljen a tejcsi. Megmutatták, hogy hogyan is kell csinálni. Volt, aki sírt... sziszegtem én is rendesen. Viszont megérte. A nővérkének sikerült fél gyűszűnyit, 5-5 ml-et kicsikarnia a melleimből, úgy mutatta felém azt a fél csepp tejet, olyan büszkén, mintha maga lenne a mennyei manna. Lestem, hogy akkor most ez komoly, vagy irónia? De valóban komolyan gondolta és bíztatott, hogy lesz ez még jobb is.
Bendegúz szintén 5 ml körül szopizott, így összejött 15.
Akinek volt alkalma megnéznie a képsorozatot, amit felbiggyesztettem, a végére beszúrtam egy tejcsis képet. Itthon első alkalommal 20-30 ml-t sikerült lefejnem miután szopizott is a baba. Aztán jött vagy 5 mili. Majd legközelebb egy deci.
Persze biztos, hogy alkati kérdés is, de a fentieket tekintve nagyon fontosak itt is a kezdő lépések. Nem is gondoltam volna, hogy valóban ekkora jelentőséggel bír.
Bíztatlak Benneteket is, hogy ha fáj is először, akkor is tűrjétek és nyüstöljétek a cicit, mert meghálálja a szervezet a babák legnagyobb örömére.
Ahogy haza jöttem már láttam, hogy mintha pigment foltos volna a mellbimbóm. Nővérem mondta, hogy igazából az véraláfutás, el kezdett sebesedni mert a baba rágicsálja is. Ettől független fejtem, szoptattam rendesen, végül nagyon kisebesedett. Ami rendbe hozta és számomra kisebb csodaszerként hatott az a Multi-Mam BioClin balzsamja (szinte egy nap alatt rendbe hozta, leszárította a sebet a szoptatással járó áztatás ellenére).
Kb. a negyedik itthoni napon fajultam rá a mellbimbóvédőre, amitől szintén idegenkedtem. Teljesen feleslegesen. MaM márkájút vettem, és a második szopi alkalmával majdnem kivágtam a francba. Kicsurgott belőle a tej.
Édesanyámmal tanakodtunk, hogy mi is lehet a hiba. Azt gondoltam nem jól simul a mellemhez, valamiért levegő megy alá, vagy a baba piszkálgatja meg.
Ez a védő úgy néz ki, hogy a bimbót fedő részének az alakja olyasmi, mint a cumik elülső része, hülyén fogalmazva egy tömzsi nyolcas. Az volt a gond, hogy a babát én több pózból szoptatom és nem illeszkedett megfelelően a szájához ez a nyolcas forma. Van, hogy simán, bölcsőfogásban, van, hogy "hónaljba csapva" stb. szopiztatok. A lényeg, hogy a bimbóvédőt mindig úgy helyezzük fel, hogy kövesse a forma a száját, azaz a fekvő nyolcas mindig meglegyen a szájához viszonyítva.
Olykor azért ráteszem anélkül is Bendegúzt a cickómra, hogy érezzük közvetlenül is egymást.
Lehet, hogy valakinek ez egyértelmű, számomra nagy rácsodálkozás volt.
Nem hiába, nagyon zöld vagyok még!
Izgatottan várom, hogy mi lesz a következő nagy talány.