Sziasztok, csak egy gyors bekukk, hoztam egy receptet Nektek, ez is tök jó karácsonyi ajándékötlet egy ismerősömtől. Ő írta a receptet, én csak bemásoltam, hátha Titeket is érdekel...
Márti, nem dolgozom a suliban, de itthon azért tanítok. És miután némettanár vagyok, rengetegfordítást be tudok vállalni, ami még pénzt is hoz a konyhára. Szerencsére a városunk testvérvárosa német, így a levelezésekbe be kell segítenem, én meg most örömmel elvállaltam. Legalább telik az idő...
Szóval a recept:
Narancslekvár
1. A befőttesüvegeket és a fedőket kiforrázzuk.
2. A narancsokat megmossuk, megtöröljük, majd sárga héjukat krumplihámozóval vékonyan levágjuk, és deszkán gyufaszál vastagságúra felszeleteljük.
3. A narancsok fehér héját és belső hártyáit eltávolítjuk. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha szeletekre bontjuk, a szeletek alját éles késsel levágjuk, és kifordítjuk őket a belső hártyából. Ha nem vagyunk elég alaposak, akkor kesernyés lesz a lekvár (persze aki így szereti, az szándékosan hagyhat rajta a héjból).
4. A narancshúst felkockázzuk, kilónként hozzáadunk egy-egy hasonlóan előkészített citromot is. Hozzáöntjük a tisztítás során kifolyt levet is, valamint a sárga héjdarabokat.
5. Dzsem kocsonyásítót adunk hozzá, a tasakon szereplő adagolás szerint. Ízlés szerint édesítővel és esetleg fahéjjal vagy szegfűszeggel ízesítjük. A gyümölcsöt felforraljuk, majd kis lángon, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcsdarabok szétmennek.
6. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
S ha ez még nem lenne elég különleges, tavaly kipróbáltam vérnarancsból is - gyönyörű színe lett!
Ha valakit nagyon riaszt az aprólékos tisztítás, az csinálhatja úgy is, hogy citromfacsaróval nyomja ki jó alaposan a narancsokat, belekapargatva a rostokat is a lébe (illetve a főzés előtt a vékony lé leöntésével lehet némileg alakítani a sűrűségen), majd ebből készíti el a dzsemet. Így inkább zselé állagú lesz, nem lekvár, de az íze ugyanolyan jó.
Remélem,mindenki jól van, és szép napotok lesz! Ne dolgozzatok sokat!
Millió puszi!