Új privát üzeneted érkezett!

törökméz

Egy szép adaghoz kell 25 dkg méz és 12 dkg cukor. A lényeg, hogy a cukor a méz fele legyen.

a cukrot és a mézet összekeverve meg kell főzni, hogy olyan szép aranyszíne legyen. ha barna akkor keserű lesz de végül is meg lehet enni:)
Jó nyúlósra kell főzni.
2 db tojásfehérjét felverünk és a tűzről levéve óvatosan blekeverjük. Ilyenkor lehet adni hozzá darált diót de anélkül is jó lesz, úgy azért finomabb.
Kész ostyalapra öntjük kb újnyi vastagon, majd ostya rá és mehet még egy réteg. Szobahőmérsékleten megvárjuk míg megdermed. Időbe telik mire kész lesz.

A szódabikarbónás változatban a cukrot összeolvasztani mézzel, de tojás helyett két kávéskanál szódabikarbónát kell belekeverni a tűzről levéve. Gyorsan kell keverni, hogy felhabosodjon.
Az egészet valami tálcára, fémlapra önteni. ez a változat hamar megköt, lehet kalapálni és megenni:)
katuska79
 
 


NARANCSOS KEKSZ

Kép

Hozzávalók:
Az omlós tésztához: 1 narancs, 50 g cukrozott narancshéj, 500g finomliszt, 1 kk sütőpor, só, 250 g lágy vaj v. margarin, 200 g porcukor, 2 tojássárgája, 1 tojás.
Továbbá: 150 g őszibaracklekvár, 2 ek őszibaracklikör, 2 csepp zöld ételfesték, 150 g málna, ribizlilekvár, 2 ek málnaszörp, 150 g sárgabaracklekvár, 2 ek barackpálinka, 50 g vanilíás porcukor.

1. Alaposan megmossuk és szárazra törölgetjük a narancs héját, lereszeljük. 2-3 ek narancslét kinyomunk a gyümölcsből. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk, vagy megdaráljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval.
2. A vajat/margarint és a porcukrot habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt és cukrozott narancshéjat, a narancslét, a tojássárgákat és a tojást, végül a sütőporoslisztet. Cipót formálunk belőle, gondosan folpackba csomagoljuk ésegy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk, tetszés szerint formákkal kiszúrjuk és sütőpapírral bálelt tepsikbe rakosgatjuk. A tésztaalakzatok felnek közepét kissebb formákkal, gyűszűvel kiszúrjuk. Fél órára tepsistől hidegre tesszük, aztán 180 fokra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 8-10 percig sütjük, hagyjuk egészen kihűlni.
4. Három külön edénykében1-1 percig forrósítjuk az őszibaracklekvárt az őszibaracklikörrel és az ételfestékkel, a málna vagy ribizlilekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt pedig a barackpálinkával. Szitakanállal sorban mindeniket áttörjük, kissé hűlni hagyjuk.
5. A vaniliás porcukoral vastagon meghintjük a lyukas tésztaalakzatokat. A lekvárokat kissebb nejlontasakba szedjük, egyik csücsküket kivágjuk. A teli tésztaalakzatokat 3 részre osztjuk, megpöttyözzük a 3 féle lekvárral és a tetejükre illesztjük a porcukorral meghintett párjukat. Hagyjuk megszikkadni-száradni őket. Jól záródó fém- vagy műanyag dobozban, sütőpapírral rétegezve 2-3 hétig eltarthatók.

Én narancshéj helyett szoktam tenni bele apróra vágott papaját. Azzal is nagyon finom.
A lekvárokat meg nem bonyolítom ennyie: összekavarom a baracklekvárt ribizlivel és teszek bele egy pici likört.

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel
 
 


Ludaskása - "ahogy tegnap csináltam"

Hozzávalók:
libaaprólék és/vagy a csontjáról nyersen lefejtett libahusi
2-3 sárgarépa (+ mehet petrezselyemgyökér is)
1 vöröshagyma
só, majoranna, babérlevél, pirospaprika ízlés szerint
olaj
gersli (hántolt árpa) - de lehet rizzsel is
a végén petrezselyemzöld

A gerslit beáztatjuk kb. 1-1,5 órával a cécó előtt, ha rizst teszünk a ludaskásába, akkor azt már előző este nyakon öntjük vízzel.
A husit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, a zöldséget szintén, a hagymát apróra vágjuk.
Olajon a hagymát üvegesre pirítjuk, utána hozzátesszük a répát, a fűszereket a petrezselyem és a pirospaprika kivételével, valamint az apróra vágott husit.
Egy kicsit hagyjuk, hadd készüljenek így az olajon, majd felöntjük egy pici vízzel, s hagyjuk, hogy tovább ismerkedjenek. Én ekkor szoktam beletenni a pirospaprikát, s hagyom ismét egy kicsit összérni az ízeket.
Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy az együtt készülgető egyveleget ellepje + még egy pici a gerslinek, majd lassú tűzön addig párolom, amíg majdnem megpuhult a husi.
Mikor már alakul a husi, leszűröm a beáztatott árpát, s hozzáteszem a zöldséges-husis cucchoz, s megszórom petrezselyemmel.
Megkavargatom, s utána lefedve lassú tűzün addig főzöm, amíg a gersli is és a husi is teljesen elkészül. Közben keveset szoktam a fedőt emelgetni, max. egy két gyógypillantás, elkészültek-e már, s be is szoktam őket takargatni konyharuhával.

Az alaprecept szerint pirított hagymakarikákat kell rátenni az egész tetejére, de én azt nem szoktam, mert vannak hagymafóbiások a családban, jobb a békesség...
Tálaláskor tejfölt szoktam még az asztalra tenni (élnek is vele rendesen), s csalamádét, csemegeuborkát szoktunk hozzá enni.

Van, aki gombát is rak a ludaskásába, s lehet a fűszerekkel is játszani, a gerslit rizsre váltani, olvastam olyat is, hogy reszelt sajttal is megszórják a végén a kását...
Szóval a lehetőségek korlátlanok... :)

Jó étvágyat! :D

Kata&Bori
Kép
Kép
Kép
batkata
 
 

 
 

Mustáros-ketchupos-sajtos karaj

Ez amolyan családi találmány, mi nagyon szeretjük :wink:

A karajszeleteket jó vékonyra ki kel klopfolni, ízlés szerint fűszerezni (mi nem szoktuk túlzásba vinni, só,bors,esetleg kis fűszerkeverék). Ezután pici mustár, pici ketchup a szeletek tetejére, amit össze kell keverni rajta (én szilikonecsettel szoktam szétmázolni, de jó egy kanál is :lol: ) Így sütöm ki őket olajban, hogy a 'festett felük' felfelé van (olyan rántott húshoz szükséges mennyiségű olajban). Amikor éppen átsül, akkor rádobok, még az olajban, egy szelet sajtot és pár pillanat múlva kiveszem, mielőtt a sajt folyásnak indulna, mert akkor lecsusszan róla. Ahogy kezd kicsit rásimulni a husira, villával alányúlok és kiveszem. Hát, ennyi :wink: Krumplipürével például isteni és gyorsan megvan!

KépKép

KépKép
kata8110
 
 


Borscs

Hozzávalók:
1/2 kiló cékla (aprítva)
1 zellerszár (szeletelve)
1 közepes fej vöröshagyma
1 kicsi paprika
150 g krumpli
2 ek olaj (olíva v. napraforgó)
2 kk őrölt koriander
1 kk köménymag
1-1,5 liter zöldség- vagy húsleves alaplé
só, bors

Elkészítése:
A céklát, zellert, gombát, vöröshagymát, paprikát és krumplit olajon, nagy lángon megpirítjuk, amíg a zöldség sercegni kezd, majd lefedve pároljuk. Hozzákeverjük a koriandert és a köményt, és még 1-2 percig pároljuk. Ráöntjük az alaplevet, és kis lángon 20 percig főzzük (+ só., bors).
Tálaláskor: 1 ek joghurt + 1 csipet metélőhagyma
Én össze szoktam turmixolni a levest a hozzávalókkal, különben vicces, hogy minden zöldség bordó :)

Alaplé kérdése: ha húslevest főzök, akkor mindig nagy adagot csinálok, és a maradék levet kis (literes) flakonokban lefagyasztom, ilyenkor csak előkapom.

Csöre
csöre74
 
 
 
 
 
 


Rakott zöldségek Csöre módra :)

1/2 kiló zöld (kelbimbó vagy karfiol, mással még nem próbáltam)
1/2 kiló darált hús
100 g gersli (előre 1-2 órával beáztatni)
paradicsom
1 közepes fej hagyma (apróra vágva)
1 pohár tejföl
1 ek liszt

A zöldséget megfőzzük (sós vízben), de nem teljesen, csak majdnem... közben a hagymát megpirítjuk, rajta a husit is, amikor úgy félig kész van, hozzáteszem a gerslit és a paradicsomot, és még főzögetem egy ideig :)
A majdnem kész husis szószt egy tűzálló edény aljára tesszük, ráhalmozzuk a majdnem megfőtt zöldséget, a tejfölt a liszttel elkeverjük, és ráöntjük a cucc tetejére. Sütőben világos barnára sütjük (közepes hőfokon). Én sajtot is szoktam rátenni.

Csöre
csöre74
 
 
 
 
 
 


Császármorzsa:

Hozzávalók:
20 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
csipet só
evőkanál cukor
2 evőkanál margarin

Elkészítése:

A lisztet, tejet, sót, cukrot és a tojások sárgáját habverővel összekeverem, majd a felvert tojásfehérjét is hozzá adom.

A margarint felmelegítem, beleöntöm a serpenyőbe a tésztát. Megsütöm az egyik odlalát aranybarnára majd megfordítom, picit így is sütöm, hogy színt kapjon ez a fele is , majd villával szétszaggatom és kicsit még sütöm.

A tésztába nyugodtan lehet tenni vaníliás cukrot is, mazsolát vagy kandírozott gyümölcsöt is!
katuska79
 
 


Csajok! Valaki dobja már fel a daramorzsa receptjét is, én meg arra kívántam rá... :oops: :roll:
Köszike!!!

Barti

KépKép KépKép
Kép
bartika31
 
 


Daramorzsa (Bartinak :D)
(nagyon hasonló a császármorzsához)

Hozzávalók:
1/2 kg dara
1/4 kg liszt
4 tojás

kb 1/2 liter tej

A hozzávalókat összekeverjük, és minimum 1 órán át állni hagyjuk. Utána forró olajba öntjük (óvatosan), és kis lángon, folyamatosan kevergetve sütjük (vagy úgy, mint Katuska: először a két oldalát, majd szétmorzsolgatni a fakanállal, és kevergetni)

Csöre
csöre74
 
 
 
 
 
 


Köszi Csöre, Angyal vagy! Ma ez lesz a vacsi!!! :)

Te mit szoktál rá tenni? Nekem valahogy olyan emlékem van, hogy dióval ettük. :?:

Puszi:
Barti

KépKép KépKép
Kép
bartika31
 
 


Barti! bármit ami finom:) én szoktam rá tenni nutellát, vagy valami fonm lekvárt, de pudinggal is finom. Meg sima fahéjas porcukorral is:)
katuska79
 
 


Sacher torta eredeti bécsi recept alapján:

12dkg vajat 12dkg porcukorral habosra keverünk, majd kanalanként hozzáadunk 12dkg reszelt csokit és 6 tojássárgáját. Ezeket nagyon jól össze kell keverni, majd a 6 tojásfehérjét felverni és 12dkg liszttel hozzáadni. Kikent formában lassan megsütni, majd kiborítani egy tányérra, deszkára. Másnap baracklekvárral megkenni és csokimázzal bevonni.

Egy másik sacher csokitorta:

15dkg vajat 10dkg porcukorral habosra keverni. 3 evőkanál kakaót pici vízben feloldani, majd 4 egész tojással, 10 dkg cukorral gőz felett felverni. MAjd a tűzről leenni és addig verni amíg lehül.
Ezután a két kikevert anyagot óvatosan összekeverjük, beleszitálunk 20dkg lisztet és adunk hozzá egy késhegynyi szalakálit.
Formában 40 percig lassú tűzön sütni.

Krém: 10dkg vajat 20dkg porcukorral és 10 dkg olvasztott csokival kikavarunk.

Mázzal bevonjuk a tetejét. 20dkg cukor+vízből fondantot főzni és 2dkg kakaóval ízesíteni.
katuska79
 
 


Bartika: nálam a baracklekvár a nyerő, vagy bármi, ami savanykás :) de a lányom sima porcukorral eszi :) (fiam meg egyszerre 3 féle lekvárral :D) már várom, mikor jönnek majd a karamell öntet ötlettel :D most az a nyerő a palacsintánál :)

Csöre
csöre74
 
 
 
 
 
 


Csajok!

Valaki megcsinálta már?
http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=1447

Az életet nem álmodni kell. Az álmot kell megélni.
Kép
hanna30
 
 


Hanna :lol: :lol: :lol: ez lesz a karácsonyi főétel:) :)
katuska79
 
 


Citromlikőr a'la Stahl Judit

"Hozzávalók:

5 citrom
1 zöldcitrom
1/2 vodka
60 dkg cukor
1/2 víz

1. A citromokat és a zöldcitromot alaposan megmossuk szappanos meleg vízzel, majd leöblítjük, és szárazra töröljük. Krumplihámozóval vékonyan leszedjük a héjakat, amelyeket beletesszünk egy befőttesüvegbe. Ráönjük a vodkát, és állni hagyjuk kb. 1 hétig. Ezalatt a finom aromák meg a csodálatos színezőanyagok kioldódjanak a citromhéjakból, és ízüket-színüket egyaránt átveszi az alkohol. (A kopasz gyümölcsök levét facsarjuk ki, és fagyasszuk l jégkockatartóban. Sokáig eláll, és midnig épp annyit használhatunk belőle, amennire szükségünk van.)

2. AMikor eljön a likőrfőzés ideje, leszűrjük a citromos vodkát, a héjakat kidobjuk, és a cukorból meg a vízből szirupot főzünk. Ez annyit tesz, hogy beleszórjuk a cukrot egy kis fazékba, ráöntjük a vizet, és lkevergetve addig melegítjük mérsékelt tűzön, amíg a cukor fel nem oldódik.

3. Ha a cukorszirup langyosra hűlt, összekeverjük a citromos vodkával, és tölcséren át tökéletesen tiszta üvegekbe töltjük. Ledugaszoljuk őket, kötünk rájuk egy-egy masnit, és ajándékozásig, illetve utána is a hűtőben vagy a mélyhűtőben tartjuk. Így több hónapig eláll, és minél hidegebben szervírozzuk, annál elragadóbb.

Kb. 2 liter lesz belőle."

Megj: én kb. 2 hétig hagytam állni, remélem, ez nem lesz gond.

Jókedvet hozzá!!! :D

Kata&Bori
Kép
Kép
Kép
batkata
 
 


Ánizsos hólabda

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 5-5 dkg darált mandula és mogyoró (én speciel sima darált diót szoktam beletenni), 7 dkg kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor,csipetnyi cukor, 2 tojás sárgája, 20 dkg puha vaj/margarin.
A szóráshoz: 5 dkg porcukor, 1-1.5 teáskanál őrölt ánizs. (Ezt csak úgy érzéssel szoktam,amennyit felvesz a süti.)

Összegyúrjuk a hozzávalókat (kivéve ánizs és porcukor), folpackban 1 órára hűtőbe tesszük. Amint letelt az idő (nem baj, ha kicsit kevesebb,ugyanolyan jó), labdákat formázunk belőle, villával kicsit szétnyomjuk a tetejét (én hosszú 'hurkát' szoktam gyártani, auzt karikátom fel és egy kicsit összegömbölygetem,így talán haladósabb.) 175 fokon 12-15 percig sütjük sütőpapírral bélelt tepsiben. Addig kell sütni, amíg a talpa kicsit aranybarna nem lesz, a teteje maradjon világos. Forrón megforgatjuk az ánizsos porcukorban.

Én legalább 2 adagot szoktam csinálni, az egy hamar elfogy :oops: Idén 3-at :lol:


Fahéjas kifli

Hozzávalók: 25 dkg liszt, késhegynyi sütőpor,80 g cukor, 1 tasak vaníliáscukor. 1 csapott teáskanál fahéj, 2 tojás sárgája, 15 dkg margarin.

Összegyúrjuk a hozzávalókat és ugyanúgy sütjük, mint az ánizsosat, kivéve, hogy ebből kis kifliket formázunk.Ennek elvileg fél órát kell hűtőben állni sütés előtt.
Fahéjas porcukorban megforgatjuk,még forrón.

Ebből is 2 adag készült.

És így néznek ki:

Kép

Jó étvágyat!

KépKép

KépKép
kata8110
 
 


Mézeskalács

Hozzávalók:
8 dkg liszt, 35 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 4 egész tojás, 4 ek méz, 1 ek szódabikarbóna (vagy 1 csomag sütőpor), 1 ek. Kotányi mézeskalácsfűszer.

A diszítéshez: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 2 csepp citromlé

Elkészítése:
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd hagyjuk a tésztát fél órán át pihenni. Nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra, szaggassuk ki, és tegyük sütőlapra. 180 fokon, előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt sül meg.
Ha már kihült, diszíthetjük a hozzávalókból vert kemény habbal, amit levágott csücskü zacskóba tettünk.

A tészta elég ragadós, ezért alatta is, felette is lisztezni kell nyújtáskor.
A tepsibe én szoktam sütőpapírt tenni, és így nem ragad le!
Fémdobozban nagyon hamar megpuhul és hetekig puha marad.

Kép

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel
 
 


Zserbó (ahogy én csináltam tegnap :lol: )

Hozzávalók:
400 g finomliszt, 250 g margarin, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 kanál porcukor, 20 g élesztő, kevés tej (amennyiben felfut az élesztő)
Ízlés szerinti darált dió és dzsem.

A liszthez hozzáadjuk az elmorzsolt margarint,a tojást, a tojássárgát, a cukrot valamint az élesztős tejet.
Három részre osztjuk a tésztát, gyúródeszkán kinyújtjuk.Az első lap megy a tepsibe, megkenjük dzsemmel (én anyukám baracklekvárját tettem rá :wink: ) meghintjük porcukros darált dióval.Erre jön a második lap, amivel ugyanígy járunk el, végül betakarjuk a harmadik lappal. Sütőben először kicsit nagyobb lángon,majd lassú tűzön sütjük (20-25 perc).
Csokimáz: 100 g csoki, 8 dkg vaj (én 2 tábla tortabevonót használtam,és annyi margarint, amivel fényesre kevertem)

Szerintem lehet mindenből kicsit többet használni, ha valaki vastagabb tésztát akar, mert ebből a mennyiségből jó vékony lapok lesznek.

Enikő: meseszépek a mézeseid!!

KépKép

KépKép
kata8110
 
 


francia krémes:

a tésztához én fagyasztottat használok, lidlben szoktam venni és csak ki kell nyújtani.

Szóval kinyujtom a tésztát és megsütöm. Két lapot kell sütni.

Vanília krém:
8 tojisárgát elkeverni 10dkg cukorral, majd hozzáadni 5dkg lisztet, 2dkg zselatint és fokozatosan belekeverni 5dl tejet. Szép lassan krémet kell belőle főzni, majd ha megfőtt akkor mehet bele vaníliás cukor van vanília rúd. Amíg hül, addig a tojás fehérjét felverni jó keményre és 15dkg cukorral még verni. Ezután a két krémet összekeverni és azonnal rá kell kenni az egyik lapra. Később a krém megkeméynedik és nehéz kenni!

Ezután 5dl tejszínt felverni és a krémre tenni mikor az már kihült és mehet rá a fedőlap.
Ezután a tetejére cukorfondantot kell készíteni és kávéval meg kell festeni.

Fondant: kb 6 kanál víz felforralva és sok sok porcukor felfőzve.
katuska79
 
 


Ha a tejszínes fodantos részt lehagyjuk akkor sima krémes lesz belőle:)
katuska79
 
 


5,4,3,2,1,fél süti

5 evőkanál liszt, 4 kanál cukor, 3 egész tojás, 2 kanál olaj, 1 kanál 10%-os ecet, fél csomag sütőpor.

Ezeket mind összekeverni, tortaformában megsütni. NAgyon gyorsan megsül, sütés közben nagyon nem fog megemelkedni.

Valami puding a tetejére, arra gyümölcs és már lehet is enni:)
katuska79
 
 


Francia almatorta

A tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz

A karamelles almához:
1 kg alma
10 dkg vaj
14 dkg cukor
a tészta nyújtásához pici liszt

A tésztához összekeverjük lisztet, cukrot, majd nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat. Ujjal elmorzsoljuk és utána tesszük bele a tojássárgáját és a vizet. Kézzel végül jól összegyúrjuk és hűtőbe tesszük 30 percre.

Addig megpucoljuk az almát és szeletekre vágjuk. Egy nyeles serpenyőben (24 cm) felolvasztjuk a vajat és a cukrot. Beletesszük az almát és fedő alatt puhára pároljuk. Ha puha az alma, akkor takarékra vesszük, fedő nélkül addig főzzük, amíg elfő a leve és karamelles lesz (szép aranybarna színe lesz, ragacsos). Hagyjuk kihűlni teljesen.

Sütéskor előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A serpenyő nyele, ha műanyagból van fóliába csavarjuk, mert ebben fogjuk sütni. A tésztát kinyújtjuk pont akkorára, mint a serpenyő. Átügyeskedjük az alma tetejére és a széleit begyűrjük az alma alá. 25 perc alatt megsül, mielőtt kivesszük picit hagyjuk hűlni, a széleit kicsit fellazítjuk, majd egy határozott mozdulattal kiborítjuk egy tányérra. Vanília fagyival és tejszínhabbal az igazi.

KépKép KépKép
Kép
bartika31
 
 


Sajtos Hús!

10 szelet karaj vagy jó még csirkemell.
30-40 dkg trappista sajt
1 zacskó tejszí (nem a főzős)
liszt, tojás.

A húst kiklopfolom besózom, a sajtot lereszelem.
A tepsit kivajazom és a sajtból szórok egy kicsit az aljába.
A húst bepanírozom a lisztbe, tojásba és a sajtba, majd bele teszem a tepsibe.
Ha az összes húst a tepsibe tettem, ráöntöm a tejszínt.
A sütőt nem kell előmelegíteni.
Takarékon vagy villany sütő esetén 6-os fokozaton készre sütöm.
Krumplipüré, rizs vagy sült krumpli nagyon finom hozzá köretnek.

Jó étvágyat hozzá!!!!!!!!!

Eléggé kiadós, de nagyon finom.

manocskak
 
 


Mogyorótorta:
(lehet dióval vagy mandulával is csináni)

30 dkg mogyoró
9 tojás
20 dkg porcukor
9 ek. kristákycukor
3 cs. teavaj
kakaópor

A mogyorót megpörkölöm sütőben, utána ledarálom.
A tojásokat kettéválasztom, a sárgájába beleteszem 20 dkg porcukort, felverem és félreteszem.

Tészta:
A tojás fehérjét kemény habbá verem közben 2 adagban hozáteszema 9 ek. kristálycukort. Amikor kemény a hab, hozzáadom a darált mogyorót, óvatosan, hogy ne törjön a hab. Amikor jól elkevertem, kivajazott, lisztezett tortaformába teszem, és berakom a sütőbe. Közepes hőfokon kell sütni,amikor pirul a teteje, érdemes alufóliával letakarni, nehogy megégjen a teteje. Kivenni nem szabad sülés közben, csak kihúzni, és úgy rátenni az alufóliát. Tűpróbával meg kell nézni, mikor jó.

Krém:

A cukros tojás sárgájába beleteszem a 3 cs. teavajat, amit kicsit megolvasztok előtte (de ne legyen nagyon folyós). Robotgéppel összekavarom, ízlés szerint teszek bele kakaóport. Én szoktam bele Nutellát is tenni, isteni íze lesz tőle!

Ha kész a torta és kihűlt, 2 vagy 3 részre vágom (attól függ milyen magas lesz). Megtöltöm a krémmel,kívülről is bevonom vele, lehűtöm kicsit, és kész is van! :)

[img][img]https://www.babanet.hu/tarsalgo/attachments/1234878090.6272.jpg[/img] [/img]

Kép
Kép
Kép
mágnes
 
 
 
 
 


Túrós süti

Hozzávalók:
50 dkg túró
2 pohár tejföl
5 tojás sárgája
5 ek gríz
½ csomag sütőpor
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola (én rátok való tekintettel kihagytam)
10 dkg vaj

Mindent összekeverek(tojásnak csak a sárgáját, fehérjét később), 2 órát állni hagyom a masszát.
Sütés előtt az 5 tojás felvert habját belekeverem, és vajazott, morzsázott tepsiben (kb. 20x30) 180 fokon megsütöm. Kicsit lágy a tészta amíg meleg, ne lepődjetek meg.

KépKép KépKép
Kép
bartika31
 
 


Túrótorta - gyümölcsös

Tészta:
vagy piskóta vagy feketeerdő alappal szoktam csinálni...
Ha sok tésztával szereted, 6 tojásos piskóta (ilyenkor mehet a túró a két réteg tészta közé), ha a túró a lényeg, akkor 4 tojásossal.

Túró:
1/4 kg túró
2 dl vagylagosan a következők közül: kefír, tejföl, tejszín
1 dl tej
cukor - a gyümölcs mennyiségétől és édességétől függően 3-5 ek.
gyümölcs
2 ek zselatin
ami jó bele: bogyósok, cseresznye, meggy, barack, banán
ami nem jó: kivi (keserű lesz tőle)

Első lépcső: tészta megsütése
Ha a tészta kihűlt, akkor kiveszem a tortaformából, a tortaformát folpack-al bélelem ki, elkészítem a túrót:
1. a zselatint langyos tejben feloldom
2. a túrót, cukrot, a 2 dl tejterméket összekeverem, a zselatinos tejet beleöntöm, elkeverem, majd a gyümölcsöt óvatosan beleforgatom
3. a túrót a tortaformába öntöm, tetejére rá a tészta, és zsupsz, be a hűtőbe
4. úgy borítom ki, hogy felül a túró :)

lehet a tetejére gyümölcsös zselatint rakni, én nem szoktam

Csöre
csöre74
 
 
 
 
 
 


No kezdem az egyszerűbbel:

A "Brokkolis krumplifelfújt" itten van:
http://www.mindmegette.hu/index.php?app ... cept=14770

Batkata féle változat: nem tettem bele krémsajtot és juhtúrót (nem volt itthon), a lötyibe reszelt parmezánt tettem (ideje volt, hogy elfogyjon), a tejfölt hígítottam egy kis kaukázusi kefírrel, s a fűszerekkel is csínján bántam, a fokhagymát kihagytam (A lányok nem szeretik). No, ez már teljesen más, mint a Mindmegette-féle version, de az alap onnan van, ki-ki gazdagíthatja, bővítheti-szűkítheti a hozzávalók listáját...
:D

Kata&Bori
Kép
Kép
Kép
batkata
 
 


Spenótos-sajtos töltött burgonya (from Nők Lapja a'la Lajos Mari) :lol:

Hozzávalók:
8 közepes burgonya
800 g spenót
1 közepes fej hagyma
1 csokor újhagyma
2-4 gerezd fokhagyma
150 g trappista sajt
diónyi vaj/margarin
2 ek. zsemlemorzsa
2 ek. olaj
szerecsendió
3 tojás
1/4 szelet piros húsú paprika

1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk.
A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, 2-3 percig sós vízben főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk, nagyjából felaprózzuk.
2. A hagymákat és a fkhagymát megtisztítjuk, a hagymát kockákra, az újhagymát kevés zöldjével együtt karikákra vágjuk.
A sajtot finomra reszeljük, 1/3-át félretesszük.
A sütőt előmeleegítjük 200 C fokra.
Vajjal/margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával mrghintünk egy nem túl mély, csinos sütőtálat. (micsoda szöveg! :lol: )
3. Felhevítjük az olajat ( :lol: ), megfonnyasztjuk benne a hagymákat.
Hozzákeverjük a spenótot, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót.
Átforrósítjuk, azután lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk.
4. A burgonyákat kettévágjuk, belsejüket kivájjuk, meghintjük egy kevés sóval, és a sütőtálba ültetjük.
A burgonyaforgácsot megtörjük.
A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a sajtot, és a burgonypéppel együtt a spenóthoz keverjük.
A burgoynacsónakokba púpozzuk, tetejükre szórjuk a félretett sajtot, és pirulásig sütjük (30 perc).
A vékpny csíkokra vágott paprikával díszítjük, melegen, de nem tűzforrón, egytálételként vagy köretként kínáljuk.

1 adag 489 kcal
az adag 4 főre van

Hát jó étvágyat hozzá! :lol: :D

Kata&Bori
Kép
Kép
Kép
batkata
 
 


Egyszerű és olcsó fánk!

2 nagy poharas Joghurt (lehet gyümölcsös is, de ne darabos gyümölcsös)
3 nagy pohár liszt
1 egész tojás
1 csomag sütőpor.
Porcukor és vaníliás cukor.

A Joghurtos poharat kell használni mércének.
A porcukron és a vaníliás cukron kívül minden hozzávalót össze keverünk és forró olajban világosbarnára sütni.
A porcukrot a vaníliás cukorral összekeverem és amikor a fánk megsült ebbe forgatom.
A tésztát én kávékanállal szoktam szaggatni, mert a tészta sütés közben kb a duplájára nő.

Nagyon finom!!
Jó étvágyat hozzá!!!!!!!!!!!!!!

manocskak
 
 


Húd e szupi fánk recept!!!! Ki is próbálom:)

Szóval sajtos pogi:

30dkg liszt
25dkg margarin
25dkg sajt
5dkg élesztő
2dl tejföl
1dl tej
1 kocka cukor
1 pci só
1 pici szerecsendió
1 egész tojás és kettő sárgája

Élesztőt felfuttatni a deci tejben a cukorral.

A lisztet összekeverni a hozzávalókkal. Nagyon fontos, hogy a margarin és a sajt is hideg legyen!!!! és gyorsan kell dolgozni, hogy ne melegedjen fel gyúrás közben.

1 órát hideg helyen keleszteni, majd kinyújtani, összehajtani, újra nyújtani, kiszaggatni majd 190 fokon kb 25 perc alatt megsütni. Előtte persze meg kell kenni a tetejét tojással és sajttal megszórni.
katuska79
 
 


"Részeges" sajtos pogácsa: (by Nagymamám)

60 dkg liszt
25 dkg margarin
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 tojás sárgája
2 kk só
15 dkg reszelt sajt
1 pohár tejföl

60 dkg lisztet 25 dkg margarinnal eldolgozok.
1 dl langyos tejbe kis cukrot teszek, és 3 dkg élesztőt felfuttatok.Hozzáöntöm a lisztes margarinhoz.
1 tojás sárgáját 2 kávéskanál sót, 15 dkg reszelt sajtot, 1 kis pohár tejfölt adok hozzá, jól összegyúrom, kelesztem.
Kb. másfél centi vastagra nyújtom, 3-szor hajtogatom , kiszaggatom, tetejét megkenem tojással, sajtot szórok rá.
Azért hívjuk részegesnek, mert amikor kész, akkor megbillennek, mintha berúgtak volna :lol:

Kép
Kép
Kép
mágnes
 
 
 
 
 


Krumplis fánk: (szintén Nagymama)

1 közepes krumpli
1 dl tej
fél csomag élesztő
1 kávéskanál olaj
1 tojás

25 dkg liszt

1 krumplit megfőzök hajában. Összetöröm, 1 dl lanygos tejjel összekeverem. Amikor langyos a krumpli, belemorzsálom a fél csomag élesztőt,felfuttatom. Ezután belekeverek 1 kávéskanál olajat, 1 egész tojást,amit előtte jól felvertem,pici sót, 25 dkg lisztet. Galuskaszerű tésztát kapok.
Lisztezett deszkára teszem, nem kell nyújtani, csak széthúzom ujjnyi vastagra. Kiszaggatom, így hagyom kelni fél órát. (távol kell tenni őket egymástól, mert összedagadnak).
Forró olajban sütöm, úgy, hogy az alja legyen felül. Nem kell lefedni sütés közben!
Nagyon fini, és másnap mikrózva ,mintha friss lenne.

Kép
Kép
Kép
mágnes
 
 
 
 
 


Egyszerű túros pogi (amit megigértem)!

Hozzávalók:
-fél kg liszt,
- fél kg tehéntúró,
- fél kg margarin,
- ízlés szerint só, sajt.
A sajt kivételével összegyúrom, egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap lisztezett deszkán kinyújtom, szaggatom (rúdat is lehet sütni belőle), tetejét tojással megkenem és sajtot szorok rá. Pirosra sütöm.

Kép

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel
 
 


Kakaós lepény

1 tojás
25 dkg cukor
5 dkg rama
4 dkg kakaó
25 dkg liszt 1 csomag sütőpor
1/4 l tej.

A tojást, cukrot és a vajat habosra keverem.
Hozzárakom a kakaót és a sütőport azt is jól elkeverem .
Végül a lisztet felváltva a tejjel hozzákeverem a tésztához.
Kivajazott lisztezett tepsibe rakom és megsütöm, elég hamar megsül kb 1/2-3/4 óra alatt.
manocskak
 
 


Alföldi rostélyos

80 dkg hátszín,
2 közepes méretű vöröshagyma
3-5 gerezd fokhagyma
3 szem paradicsom (mérettől függően kb. 8-16 felé darabolva)
2 szem zöldpaprika (hosszú csíkokra vágva)
só, bors, pirospaprika, étolaj


Kiklopfolt husiszeletek mindkét oldalát forró olajban pirosra sütni, majd a húst kiszedni. (Nekem olykor túl sok levet ereszt a hús sütés közben, ezt olyankor kikanalazom, hogy süljön, de később felhasználom a húslét).
A maradt olajban hagymát dinsztelni, félrehúzni, pirospaprika.
Vissza a hús, a húslé, és annyi víz hogy ellepje. Közepes lángon, lefedve.
Ha forr, bele a só, a bors (a színes durvára daráltat favorizálom), és a zúzott fokhagyma.
Amikor már majdnem kész, puha a hús, akkor mehet bele a paradicsom-paprika (kb. 10 perccel a vége előtt), így az étel megőrzi magában a zöldségek friss ízét.

Rizzsel szoktam tálalni, de a krumplit is el tudom képzelni hozzá számtalan formában.
kisbogacs
 
 


Csikós tokány

A hivatalos recept szerint:

"1kg sertéslapocka, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, kis kanál paradicsompüré, só, pirospaprika, kevés liszt, 4 dl tejföl

A sertéshúst ceruzavastagságú metéltre vágjuk. A zsírt felhevítjük, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát, üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, megfonnyasztjuk, meghintjük kevés pirospaprikával, felöntjük vízzel és jól felforraljuk. Ezután beletesszük a húst, a paradicsomot, megsózzuk, összekeverjük fedő alatt, rövid lében, puhára pároljuk. Majd hozzáöntjük a liszttel elkevert tejfölt és jól felforraljuk. Ha sűrű volna, kevés vízzel hígítjuk. Galuskát, rizst vagy burgonyát adunk hozzá."

/Rákóczi János: Konyhaművészet, 1964./

Saját verzió: sosem mérem ki a hagymát, csak úgy érzésre, amennyit egy pörköltbe is tennék, és a lapockához sem ragaszkodom: mikor milyen sertéshúst kapok szépet. Próbáltam már paradicsompüré helyett 2-3 ev. lecsóval is, úgy is finom, de akkor a lecsót bőven a hús előtt teszem bele. A hivatalos állásponttal ellentétben, én nem nagyon tudom hozzá a burgonyát elképzelni, kivéve esetleg krokettet... Leginkább galuskázni, tésztázni szoktam.
kisbogacs
 
 


Amerikai csoki süti (by Stahl)

Hozzávaló:
12 dkg vaj
20 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
35 dkg cukor
3 tojás
10 dkg finomliszt
1½ evőkanál kakaópor
30 dkg natúr tejszínes krémsajt (pl. Philadelphia) (én csak 2 dobozzal raktam bele, mert kurta drága...)
1 dl tejföl
2 tojássárgája
1 vaníliarúd (helyette vaníliás cukor is megteszi ,fél zacskónyi)
1 citrom reszelt héja




Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Egy 20x30 cm tepsit kivajazunk, és egymáson keresztbe téve 2 sütőpapírt terítünk bele. Lényeges, a sütőpapírok minden irányból túllógjanak pár centiméterrel a tepsi peremén, mert így majd egyszerű lesz kiemelni a kész süteményt.

A csokoládékat apróra vágjuk, majd 10 dkg tejcsokit félreteszünk. A többit az étcsokoládéval és a vajjal enyhe gőz fölött kevergetve megolvasztjuk.

Megvárjuk, amíg az olvadt csokis-vajas keverék langyosra hűl, aztán robotgéppel beledolgozunk 20 dkg cukrot, majd sorra egymás után,egyenként elkeverve az egész tojásokat is. A liszthez teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport, és belekeverjük a félretett, apróra vágott tejcsokit.

A lisztes keveréket fakanállal belevegyítjük a csokis-vajas-cukros-tojásos masszába. Ez lesz a sütemény csokis tésztája, amelyet egyenletes rétegben átkanalazunk a tepsibe, és a tetejét elsimítjuk.

A natúr tejszínes krémsajtot, a tejfölt, a tojássárgájákat, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a maradék cukrot és a reszelt citromhéjat robotgéppel alaposan összekeverjük. Ez lesz a sütemény krémsajtos része.

A krémsajtos részt evőkanállal elpötyögtetjük a csokis tésztán, majd egy fakanál végével a krémsajtos részeket és a csokis tésztát finoman összekeverjük, hogy márványos legyen a hatás.

A süteményt 35 perc alatt megsütjük. Vigyázat, nem szabad tovább, mert akkor kiszáradhat. Ha teljesen kihűlt, kiemeljük a tepsiből, és kockákra vágva tálaljuk. A 35 perc szerintem légkeveréses sütőre vonatkozhat, nekem 180 fokon 50 perc kellett, pedig előmeleítve volt.


[img][img]https://www.babanet.hu/tarsalgo/attachments/1241090422.135.jpg[/img] [/img]

Kép
Kép
Kép
mágnes
 
 
 
 
 


Töltött dagadó ahogy én szeretem:

Először is a dagadót fel kell szúrni. Ez nem olyan vészes művelet, mint ahogy azt beállítják, de a hentes megcsinálja.

Kívül belül besózni, félre tenni amíg a töltelék elkészül.

A töltelékhez zsömlét beáztatni langyos tejbe, aki szereti az gombát is áztathat be (csak akkor kell áztatni ha nyers gomba, a konzervest nem kell).
Egy nagy fej hagymát lereszelni, vagy nagyon apróra vágni.
Tetszés szerint mehet bele még mondjuk sonka, szalonna.
2-3 db főtt tojás

A hozzávalókat összegyúrni, sózni, borsózni. MAjoranna, petrezselyem, fokhagyma, plusz egy nyers tojás is kell bele.

A masszával megtölteni a dagadót, majd a rést bevarrni vagy betűzi fogpiszkálókkal.

Tepsibe téve leöntve forró olajjal (én a tetejét megszórtam fűszer keverékkel) egy kicsit megpirítjuk, majd vizet öntünk alá és úgy sütjük fólia alatt kb háromnegyed órát. Utána megint levesszük a fóliát és pirosra sütjük. Közben locsolgatni kell a képződő lével különben kiszárad és kireped a husi. Onnan lehet tudni, hogy tuti átsült, hogy tűt szúrva bele nem ragad a töltelék.
Melegen nem lehet szépen szeletelni ezért érdemes megvárni míg kihül, különben is hidegen szerintem finomabb!
katuska79
 
 


LAsagne:

AZ apróra vágott hagymár és a zúzott fokhagymát megdinsztelni, majd a darált húst megpirítani rajta. Só, bors, oregano rá, majd pár darab paradicsomot rádobni. (természetesen héj nélkül. konzerves paradicsom is jó) én olyan 4-5 közepes szemet szoktam. AZ egészet összefőzni míg a hús megpuhul és a paradicsom is szétfő.
EZalatt kb 5dkg vajat és egy két kanálnyi lisztet liter tejjel felfőzni. Nem kell nagyon sűrűre főzni a besamelt.
MAjd jöhet a rétegezés. Először besamel majd hús és a tészta lapok és így tovább míg el nem fogy minden. A tetejére sajt és oregano vagy tetszés szerinti fűszer.
katuska79
 
 


Meggyes-rácsos süti (omlós tésztából, sokáig friss marad)

A tésztához:
40 dkg liszt
1 sütőpor
20 dkg margarin
1 tojás
kevés tej v. tejföl

A töltelékhez:
Tej v. tejszín v. édes natúr joghurt
1 cs vaníliás pudingpor
kis cukor
kis búzadara
gyümölcs (mi tegnap meggyel csináltuk, de el tudom képzelni barackkal, málnával, almával is)

A tészta sima omlós tészta, tehát lisztet és sütőport elmorzsolom a margarinnal, majd beleütöm a tojást és annyi tejet v. tejfölt teszek bele, hogy nyújtható keménységű legyen. Kinyújtom akkorára, hogy a tepsiben tudjak egy kis peremet is csinálni, abba kerül majd a pudingporos töltelék. Kis tésztát meghagyok a rácsnak a tetejére.

A krémhez minden hozzávalót összekutyulok és a tepsibe a tészta tetejére öntöm, majd a maradék tésztából kis hurkákat gyártok és berácsozom a süti tetejét.

Kb. 180 fokon 5 percig, majd 30 percig 170 fokon sütöm.

Jó étvágyat!

Edit + Bálintbaba

KépKép
bálintanyu
 
 


cukkinis-gomás canneloni vagy lasagne

hozzávalók:
40 dkg gomba, 1 cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 4 dl 20%-os tejszín, 3 ek. tejföl, 1 campingsajt, 1 fej hagyma, só, bors, 20 dkg füstölt sajt

elkészítés:
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem+a zúzott fokhagymát hozzáteszem. Az apróra vágott gombát és cukkinit megpárolom rajta, de nem túl puhára. (félig nyers) Tejszínből, tejfölből, camping sajtból mártást keverek. Ha cannelonit készítek, akkor csak a felét öntöm a zöldségekhez, ha lasagne-t, akkor mindet. A zöldségekkel sűrűre főzöm. (liszttel sűrítek) A canneloni tésztákat megtöltöm ezzel, és a mártás másik felével nyakon öntöm. Sajt, sütő.
Lasagne-nál: Kicsit hígabb a mártás. Jénaiba egy kis mártást lötykölök, majd egy réteg tészta, egy réteg mártás, míg el nem fogy. Sajt, sütő.
Finom, és eddig mindenkinek nagyon ízlet. (kiv. a tesómat, aki csak a rántott hús-pörkölt kombinációt díjazza :D )

krisz78
 
 


Bodzaszörp
kb 30 bodzavirág-tányér
2 kg cukor
5 liter víz
4-5 citrom felvágva
kis aszkorbinsav vagy citrompótló

A vízből és a cukorból híg szirupot készítünk, ráöntjük a bodzára. Ha már nem forró, mehet a citrom és az aszkorbinsav/citrompótló. 3-4 napig érleljük, napona megkavarjuk. Ha kész, leszűrjük, hűtőben tartjuk. Jó sok lesz :wink:

Csöre
csöre74
 
 
 
 
 
 


Sziasztok csatlakozhatok hozzatok?Bele olvastam a receptjeitekbe es nagyon tetszet ha nem baj en is kuldom a csaladom kedvenc Almas szeletjet
HOZZAVALOK;-20dkg alma
-10dkg cukor
-5 dkg porcukor
-20 dkg liszt
-10 dkg diobel
-0.5 dl olaj
-orolt fahej(izles szerint)
-5 dkg vaj
1 db citrom
2 dkg szodabikarbona v. sutopor
Az almat nagy lyuku reszelon lereszeljuk,meglocsoljuk citromlevel,majdhozzakeverjuk a citromot
Amikor a cukor megolvadt, ratoltjuk az olajat, beleteszuk,jol elkavarjuk a lisztetes az orolt diobelet(jo a diopotlo is).A szodabikarbonara v. sutopora citromlevet csavarunk majdezt is belekavarjuk.Egy megvajazott, hoallo edenybe boritjuk,a tetejere cukrot es fahejat szorunk 180 fokos sutobe felora hosszt sutjuk.

Tetyk& a fiúk
tetyk
 
 


hmm tök jó ez az almás is:)
katuska79
 
 


epres piskóta torta:

8 tojásból piskótát sütünk kerek formában. A kész torta tetejéből egy ujjnyi lapot levágunk. (tetőnek) az alsó részt kikaparjuk úgy, hogy egy ujjnyi rész alul és körben megmaradjon. A kikapart részt összemorzsoljuk.

Krém: 4tojisárgát habosra keverünk 15dkg porcukorral és 15dkg vajjal, majd hozzáadjuk a morzsalékot, 30dkg négybe vágott eperszemet, ha szükséges akkor 1-2 kanál tejet, hogy krémes legyen, de ne híg. ezt a krémet betöltjük az üregbe és rátesszük a tetejét.

Máz: 1 evőkanál zselatint 6 evőkanál vízben feloldunk, 10dkg áttört epret, 10dkg porcukrot teszünk bele és addig főzzük, míg a habját elfövi. LEhütjük és amikor ocsonyásodni kezd bevonjuk vele a tortát. Porcukorral megszorjuk így márványos lesz és eperszemekkel díszítjük.

A krémbe lehet tenni konyakot esetleg likört!
katuska79
 
 


úúúh ez jól hangzik :P

Eszter

Kép
eszterem
 
 


Sajtos-tejfölös csirke

Én 4 combból szoktam készíteni. Ehhez kell egy nagy 20%-os tejföl, 20 dkg sajt (trappista vagy füstölt), só, bors, szárnyas fűszerkeverék.
Jénaiba teszem a besózott, borsozott combokat. A tejfölt és a fűszereket összekeverem. Beleteszek a sajtból is egy maroknyit. Nyakon öntöm a combokat. Beszórom sajttal. Lefóliázva a sütőbe teszem. Ha megpuhult a hús, leszedem a fóliát, és megpirítom a sajtot. Rizzsel, krumplipürével finom, mert jó szaftos lesz.

krisz78
 
 


Gyümölcsfagyi

Kell hozzá:

3 dl habtejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál citromlé, 40 dkg darabos gyümölcslekvár (én a Lidlben kapható málnával próbáltam)

Elkészítés: A habot felverem keményre, belekeverem a lekvárt, a citromlevet és a vaníliás cukit. Dobozba teszem, 5-6 órán át fagyasztom.

ENNYI.

krisz78
 
 


Hát ez tényleg nem nagy dolog, még nekem se :lol: Majd kipróbálom én is :D
Jaj, meg majd jövök két muffin recepttel, mert a múltheti talin megígértem, hogy feldobom :oops:

biga.csiga
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?