Új privát üzeneted érkezett!

Szia Livi!

A finn szakacskonyvem tele van ceklas receptekkel. Van benne ceklafasirt is. Az nagyon finom. Majd igyekszem bepotyogni nehanyat.

De a cekla nagyon fincsi csak siman lereszelve is, osszekeverve citromlevel, es egy kicsi repaval (szinten reszelve). Gimis koromban egy csomoszor vittem ezt tizoraira:) Majonezes ceklat is szeretjuk.

Feketeretket leginkabb megfazasra szoktuk enni. Lyuk bele, a lyukba mez, es a mezet eszegetni. Illetve lereszelve salatanak.

Biobaba
 
 


A fekete retek lereszelve, picit megsózva, tejföllel összekeverve is nagyon finom ( és egyáltalán nem csíp).
A főtt kölesbe én tennék mazsolát, leönteném tojással, mézzel kikevert tejjel (ha nem vagytok érzékenyek rájuk) és átsütném. Sósan: párolnék mindenféle zöldséget, ami van otthon ( a hagymák nagyon jól illenek hozzá meg a sárgarépa is), összekeverném, reszelt sajttal megszórnám és be a sütőbe.
Ha nem használtok állati eredetű anyagokat, akkor aszalt gyümölcs, mogyoróféle, egy kis lekvár, vagy gyümölcslé sűrítmény és kész is a finom müzliféleség.
A narancsos cékla is nagyon ízletes :wink:
Szép napot!

Anna (9 gyermek anyja)


Már gondolkoztam hova is írjam, remélem hát, hogy lesz itt is forgalom.
Csíráztatáshoz szeretnék tapasztalatokat kérni. Mi vált be, hogyan csináljátok (spéci csíráztató edény, vagy valami egyszerűbb), mivel, hogyan eszitek.

Kati

 
 

No, végül is zöldséglevest főztem, és kölesgombócokat főztem bele. Felséges lett, a lányok csak úgy nyelték.
A maradék kölesből pedig muffint sütöttem, végül is a liszt felét kölessel helyettesítettem és kevesebb tejet tettem bele. Finom lett, sárgabaracklekvárral ettük.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
 
 


Juj, de jó! Éljen a feléledt topik! :D
Liv: jól hangzik a kölesfelhasználás :)

Kati: nekünk van egy agyag csíráztatótálunk, abban szoktunk (tavalyi év lustaságból kimaradt... :oops: )
Felhasználása nálunk elég egysíkú: szendvics tetejére :D
Nagyon kevés magból is nagyon sok lesz. Időnként ha maradt, akkor Munyi ette meg :)
A búza elég édes, én azt nem annyira szeretem. Szoktunk még szotyit. Az macerás, mert le kell hámozni a szemeket, de nagyon finom :) Oviban szoktunk még zsázsát. Meg itthon is szoktunk még valamit, de most nem jut eszembe, mit.

Jó, hogy felhoztad ezt a témát, tényleg elő kéne venni a tálat :)

KépKép
 
 


Lencsét, káposztát, lucernát, mustárt, lenmagot is lehet csíráztatni. Müzlibe, kínai kajába és salátába is finom

Anna (9 gyermek anyja)


Sziasztok, akkor bepotyogok nehany ceklasat.

Salatak
1. Ceklat, almat nagy lyuku reszelon lereszelni. Tejszint habba verni, esetleg tormaval izesiteni. Osszekeverni a ceklaval es az almaval.
2. Ceklat, hagymat nagy lyuku reszelon reszeljuk. Soval, cukorral izesitjuk
3. Fott ceklat, parolt gombat felszeleteljuk, keverjuk. Martas: 2 ek olaj, 1 ek citromle v borecet, so, bors, mustar, 1 kemeny tojas osszetorve, finomra vagott pertezselyemzold (en az ilyen martasokat ugy csinalom, hbeteszem a hozzavalokat egy kicsi befottesuvegbe, es alaposan osszerazom. Igy jo suru, kremes martas lesz belole.)
4. Almat, uborkat, ceklat lereszeljuk. Joghurtot, mezzel v tormaval izesitjuk. Osszekeverjuk.

Borscsleves
Hagymat, poret felszeleteljuk, kaposztat, zellert, pasztinakot, petrezselyemgyokeret, sargarepat szinten szeleteljuk, vajban megforgatjuk. Huslevel felengedjuk, paradicsompuret, husfeleket teszunk bele. AMikor a hus megfott, kivesszuk, feldaraboljuk, es visszatesszuk a levesbe. Talalaskor tejfol mehet bele.

Majfasirt
Zsemlemorzsat (3 dkg) vizbe aztatjuk. 2 fej vhagymat, 2 sargarepat, 1 ceklat lereszelunk. ezeket osszedolgozzuk 20 dkg daralt hussal es 20 dkg daralt majjal. Soval, szegfuborssal, majorannaval izesitjuk. Kis kerek fasirtokat kell belole formazni, es sutoben sutni kb 1 orat.

Csiraztatas:
en szoktam meg csicseriborsot csiraztatni, es azt fozni krumlival. Meg a klasszikus: buza csirabol a csiramale, ahol epp az edessege a lenyeges, mert nem kell bele kulon cukrot tenni.

Biobaba
 
 


Fú, az első céklás annyira jól hangzik!!! Holnap piac, ezt ki fogom próbálni :) (Meg a májfasírt is tetszik :)

Egyszer Indi csinált egy eszméletlen finom céklafasírtot, nem tudom, emlékszik-e még a receptjére, vagy csak improvizálta :D Fahéj is volt benne (de sós volt). Nekem nagyon ízlett :)

Biobaba: csíramálét kifejtenéd kicsit?

KépKép
 
 


Livus!

A csiramalet ennek alapjan szoktam csinalni.

Biobaba
 
 


Holnap bepötyögöm a célkapürét, amit csináltam, szuper lett! :)

Biobaba, a feketeretek máris bevetésen, mert Sári elég taknyos. Mézzel és citromlével keverve evett belőle! :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
 
 


Á, én meg megcsináltam a céklás-almás salátát ma vacsira. Két cékla és két alma volt, de sztem a fele a szemétben fogja végezni, mert miniális volt a leleksedés iránta, és amúgy is brutális mennyiség lett :(
(Ja, és sztem kevesebb almát érdemes beletenni, mert így nagyon édes lett.)

KépKép
 
 


Méregtelenítő fekete retek saláta

40 dkg retket lereszelünk majd egy közepes nagyságú hagymát apróra vágunk, megsózzuk és egy kevés növényi olajjal meglocsoljuk. Tehetünk bele egy kis petrezselymet is. Ehetünk hozzá egy kis rozskenyeret (más fajta retekből is elkészíthetjük a salátát). A fekete retek étvágygerjesztő és jót tesz a bélműködésnek.

Andi
 
 


Párom talált egy 1892-es valódi magyar szakácskönyvet. Vannak benne jó receptek, szappanfőzés, mosakodás leírások, befőttek, disznóvágás - egyszóval minden, ami az akkori magyar embernek kellett.
Szívesen átküldöm, ha valaki kéri. :)

Andi
 
 


Andi, én örülnék neki, ha megkaphatnám.
sz.andreaa@freemail.hu a címem.

Előre is köszönöm :)

Andi
 
 


Küldtem :wink:

Andi
 
 


Andi, megkaptam, a könyvet, köszönöm :)

Andi
 
 


Livi :) már olyna rég írtam die, de jó, hogy toboroztál újra :)

Céklafasírtot én improvizáltam, de valahol leírtam a recipéját, talán a varróasszonyos lsitán, majd visszakeresem, az tényleg ütős darab volt :)

Andi :) én is kérem szépen a régi szakácskönyvet, köszönöm!

köles: szerda a napja :) épp msot írtam rókla oposztot: gykorlatilag úgy lehet használni, mint a darűált húst, tehát ha megfőzöüd sós-borso fokhagymás láben, akkor ízesíted bazsalikommal/origanoval és akkor paradicsomszósszal lehet belőle bolognai műártás, vagy magyarosan köménymaggal és pirospaprikával, majd tejföllel és sajttal lehet belőle fasísrt, rakott krumpli/ke/káposzta, jó melegszendvicsnek is. No meg lehet belőle felfújt tojással, tejjel/tejszínnel,. mazsolával, almával.

Nálunk a sima tejbeköles barnacukorral és mazsolával is nagyon megy

 


Indi, küldtem.

Cserébe szeretném a gesztenyeleves receptjét (honlapon láttam). Köszönöm!

Andi
 
 


Sziasztok!

http://mek.oszk.hu/00100/00135/html/index.htm
errol a szakacskonyvrol van szo?
Nekem a virsli izgatja belole a fantaziam, mert a gyerkocok szeretik, de a bio eleg draga, ugyh igen ritkan veszunk. Masikat meg nem veszek. Csinalni lenne jo. Bar nem tudom, mennyibol jonne ki.

Biobaba
 
 


Biobaba, igen, erről van szó. A virsli engem is izgat. Mondjuk mi szoktunk vágni disznót, így lehet, megkísérlem egyszer (ha hagyják, mert engem már mindenki hülyének néz :lol: ).

Andi
 
 


Nekem is a virslin akadt meg a szemem, a gyerekeim allergiásak a nitrites pácsóra, pedig nagyon szeretnék enni, de nem tudom, hogy kolbásztöltő nélkül hogyan lehetne megoldani (belet lehet venni)...
Szerintem borjúhúst kéne hozzá venni, abból lehet a legfinomabb...
És hamarosan kezdődik a csigaszezon ("Februártól márciusig jó")...
Nem nyomtatta ki ezt véletlenül valaki? Mekkorára kell kicsinyíteni, hogy olvasható legyen, de ne kelljen hozzá sok papír? (a konyhában nincs számítógép...)

Anna (9 gyermek anyja)


Tényleg nem tud valaki olyan hentest vagy húsüzemet a Dunántúlon esetleg Budapest környékén, ahol nem hasznának pácsót (Na-nitrit), csak közönséges konyhasót a tartósításhoz?

Anna (9 gyermek anyja)


Indi!
Keresem-keresem a köleses posztot, de nem találom. Hol van???

Puszi, Anikó

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
 
 


Anikó, szerintem a köleses Indi zárt blogjában van.

Andi
 
 


ANikó - a barátnőimmel közös új kajablogba írtam a kölesről, de a sajátomban is már többször szerintem. KEresek majd és szólok.

Andi - nagyon köszönöm a könyvet, már fel is használtam egy posztban a ráklevest, mint jellemzőjét annak, mennyire gazdag és művészi volt dédanyáink konyhaismerete a mindennapokban is.

Annyira érdekes, te már a harmadik ember vagy, aki kéri a receptet, Nos, ezt a gesztenyeleves receptet kizárólag Dominó
ismeri, aki rendszeresen főz ilylet a babakonyhájában. szárított narancshéjat és manduladarabokat egész biztosan tartalmaz, sőt némi csiszolt fenyőfakocka is dúsítja időnként :lol:

Ha én főzném, akkor valamilyen zöldség-vagy húslével forralnám össze a villával összetört/turmixolt főtt- vagy sült gesztenyét és tejszínnel-némi kenyényítővel sűríteném, fűszerezést most nem tudok, talán egy kis fahéj és szerecsendió? (azt tettem a céklafasítba is, fokhagymával fantasztikus elegyet alkottak ők hárman) No és egy kis konyak talán, kiforralva.

 


Akkor elnézést a közbekotyogásért :oops:
Megyek is megkeresni a kajablogot :)

Andi
 
 


Indi, köszi a receptet :lol: Dominóét inkább nem próbálom ki :lol:

Andi
 
 


Pedig biztos az is nagyon finom :wink:

Anna (9 gyermek anyja)


Köszi, Indi!
Lényegét tekintve gondolom, hogy mi lehet, csak szerettem volna olvasni a posztot. Akkor én is keresem a közöset, és megnézem ott (meg minden mást is, biztos izgi :-)

Puszi,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
 
 


Indi! Azt hittem, tudom, melyik blogot emlitetted, de mégsem az. Megírod, hogy hol van?

Puszi, Anikó

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
 
 


Na, pont a főzős blogot akartam kérdezni én is :)

KépKép
 
 


Hát ez a blog nem olyan igazi gasztro, leginkább csak az épp elkészült ételek szerepelnek rajta Mivel a közreműködők kedvelik egymást, ezért a kapcsolatápolásnak eme módját is kihasználják. . Szóval nem valami tematikus, gondosan szerkesztett, spirituális változat :lol: Bár én azért ezt a vonalat igyekszem képviselni ott is persze.

Itt található

 


Indi, nagyon jó ez a blog. :wink:

Én úgyis sokszor gondban vagyok, mi legyen az ebéd :oops:

Andi
 
 


Indi!
Nagyon köszi!

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
 
 


Nagyon szívesen :)

 


Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy betolakodom! Az AVKF óvodapedagógus szakán vagyok végzős hallgató, egy 8 hónapos kislány és egy 2 és fél éves kisfiú Anyukája.

Óvodás gyermekek Anyukáitól kérnék segítséget.
A szakdolgozatom témája az Egészséges életmódra nevelés az óvodában. Kutatást kell végeznem, ehhez állítottam össze egy kérdőívet.

A kérdőív kitöltésében kérem a segítségeteket.
Akinek lenne egy kis ideje arra, hogy ezt megtegye, kérem jelezzen az alábbi e-mail címen és küldöm a kérdőívet: zina81@citromail.hu

Természetesen név nélkül, teljes titoktartásban.
(A végén egy statisztika készül belőle)

Előre is köszönök minden segítséget!
További szép napot mindenkinek!!!!

Üdv.: Bea
 
 


Indi, de jó ez a blog! Találtam is egy cukkinis kaját, amit meg is csinálok!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
 
 


http://biobrigi.blogspot.com/

Cukkinit valaki szokott eltenni télre? Nálunk rengeteg van, és minden héten legalább kétszer azt főzök vmilyen formában - már kezdjük unni :oops:

Andi
 
 


Indi, vagy aki előbb jár erre, és tudja! :)

Írtad, hogy kölesnek szerda a napja. A többi napot is leírnád? Köszönöm!

Andi
 
 


Sajnos megint letűnt ez a topik, de hátha ismét karácsony alkalmával felélénkül :)

Idén kinél mi lesz a menü? Milyen sütik lesznek?

Ti minden évben ugyanazt az ételt készítitek, vagy kipróbáltok mást is?

Andi
 
 


Egy jó tipp a tudatos táplálkozáshoz, hogy minden reggelünket kezdjük citromos vízzel. Segít a szervezet lúgosításában, tisztítja a gyomrot. Gyerekeknek is érdemes ébredéskor meleg mézes citromos limonádét adni. És hogy igazán jól induljon a reggel, itt van néhány házi müzli recept: http://homeopatia.info.hu/index.php?lan ... cle_id=362


Sziasztok az alábbi linken találhattok tudatos vásárlást hirdető képeslapokat! Szavazni is lehet!

Mutassuk meg, hogy vagyunk jó páran akiknek nem mindegy!

http://apps.facebook.com/ilovejo/?ref=bookmarks&fb_source=bookmarks_apps&fb_bmpos=1_

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!
Balya Boglárka vagyok, 4. éves dietetikus hallgató, és szeretném a segítségeteket kérni kérdőívem kitöltésében! A toxémiás anyukák/kismamák táplálkozási szokásait vizsgálom. Nagy segítség lenne, ha kitöltené az, akit érint/érintett ez a kór! Lehet várandós és anyuka is, a lényeg az információszerzés! Köszönöm :)

https://docs.google.com/forms/d/1A8nA-n ... w/viewform
 
 


Szerintem nagyon jó ez a menüsor, ha kell tejtermékeket le lehet cserélni magtejre rizstejszínre, túrót totura.

Hétfő


Reggeli: rántotta egy szelet teljeskiőrlésű kenyérrel, Hamlettel vagy Abonettel 
Tízórai
: párolt cékla mozarellával 
Ebéd: grillezett csirke salátával (salátára szósznak natúr joghurt zöldfűszerrel vagy fokhagymával) 
Uzsonna: zöldalma 
Vacsora
: sárgarépa saláta magvakkal


Kedd


Reggeli: előre beáztatott zabpehely, reszelt almával 
Tízórai
: túró zöldfűszerekkel, vagy snidlinggel 
Ebéd
: spárgakrémleves, párolt hal, hagymalekvárral, magokkal megszórva 
Uzsonna
: grépfruit 
Vacsora
: vegyes saláta mozarellával


Szerda


Reggeli: tonhal, zöldségekkel, magvakkal egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel 
Tízórai: natúr joghurt lenmaggal 
Ebéd: brokkolikrémleves, barnarizsből készült rizottó 
Uzsonna
: zöldalma 
Vacsora
: fokhagyma-krémleves


Csütörtök


Reggeli: natúr joghurt magvakkal és zöldséges mártogatóssal 
Tízórai: főtt kukorica 
Ebéd
: töltött cukkíni paradicsommártásban, köles rudi 
Uzsonna
: zöldalma 
Vacsora
: teljes kiőrlésű pirítós, fűszeres olívaolajjal megspriccelve


Péntek


Reggeli: mozarella paradicsommal, zöldfűszerekkel és fokhagymával, hidegen sajtolt olajjal megöntve 
Tízórai
: kölespuding 
Ebéd
: spenót főtt tojással 
Uzsonna
: natúr joghurt magokkal 
Vacsora
: zöldséges gersli


Szombat


Reggeli: almás-grépfruitos turmix natúr joghurttal és zabpehellyel 
Tízórai
: élesztő nélküli lángos 
Ebéd
: fűszeres pulykaszeletek, zellerfasírttal 
Uzsonna
: alma és sajtszeletek pálcikára tűzdelve 
Vacsora
: saláta az ebédből maradt pulykával


Vasárnap


Reggeli: teljeskiőrlésű lisztből készített palacsinta almapéppel 
Tízórai
: natúr joghurt amaránttal vagy dióval 
Ebéd: csirkehúsleves, frissensült hal, káposztasalátával citrommal meglocsolva 
Uzsonna
: teljeskiőrlésű pirítós kőrözöttel 
Vacsora
: húsleves és palacsinta
http://intimflora.hu/cikkek/huvelygomba ... trend.html

klara11
Budapest XI. kerület
 
 


Én azt mondom, hogy hamár várandós vagy, vagy akár csak próbálkozol, akkor maximálisan fontos, hogy mesterséges anyagokat, különféle adalékokat mint aromák, festékek, ízfokozók, vagy a népszerű mesterséges édesítőszerek ne juttass a szervezetedbe! Ugyanez érvényes a telített zsríokra és a túl sok egyszerű cukorra is. Ezért érdemes megismerni a clean eating táplálkozást. Recepteket itt találsz: clean diétás receptek, ezekből ki tudsz indulni, de némi odafigyeléssel kedvenc ételeidet is átalakíthatod a clean eatingre.


Ha nem is életmódszerűen, de legalább amig a picit várod erre odafigyelve a legjobbat tudod számára nyújtani.

 
 


Ha valaki esetleg gluténérzékeny és vegán is , akkor tudom ajánlani ezt a vegán sajttortát :) én már kipróbáéltam nagyon finom!
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet: