A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » BABUCIT 2008-ban!

Hát az jó. Csak el vagyok rémülve az eredményeimen. :shock:

Kép
flóra 11

Még azért ne rémüldözz, még nem mondott konkrét dolgokat, nem?

KépKép

KépKép
nadina01

Nem,konkrétat nem. De kerülgette a dolgokat és elég negatív értelemben. Meg aztán én islátom az eredményeket. A hormonok azt mutatják,hogy változókorban vagyok. :(

Kép
flóra 11

Viszont most megyek aludni, mert holnap megint kelhetek jó korán. Nagyjából visszaolvastam, tök jó, hogy ilyen jól sikerült a "nagy találkozásotok" :D :D :D Sajna én fotókat nem kaptam még meg.

KépKép

KépKép
nadina01

Sajnálom Flóra nagyon ezeket az eredményeket :(

KépKép

KépKép
nadina01

De még akkor sincs gáz: pont ma mesélte a kolleganőm, hogy az exanyósa most szült (majdnem 50 éves) Már azt hitte, hogy változó korban van, és abban is volt, de még valahogy "becsúszott" egy baba :D :D :D

KépKép

KépKép
nadina01

Jó éjt Edina!

Pussz...

Kép
flóra 11

Na tényleg megyek aludni. Remélem holnap jövök este. Bár munka után még bekönyörgöm magam a nőgyógyhoz, felíratok még pár adag Clostit, függő lettem :D Amúgy nekem is kezdődnek tőle a hőhullámok esténként...nagyon durva :?

Jóéjt neked Flóra!
Meg mindenkinek!

Pusszi

KépKép

KépKép
nadina01

:D :D :D :D Bárcsak, Edina!

Kép
flóra 11

Puszi
Jó szerdát mindenkinek! :D :D

KépKép
benó

Heniéknek boldog hétfordulót (ugye, ma van?)! :D :D :D :D :D

KépKép
benó

Edina, sajnálom, hogy megint lemaradtam rólad. :cry: Köszi a köszöntést. :D Szedd is a Clostit és lépj a nyomdokaimba! :D :D

Zsuzsival mi lehet?
Szilzi, te pedig ma jössz vissza, ugye? Biztos jó volt Füreden! :D Ilyenkor szär lehet visszajönni. :wink:

Holnap marha korán kell indulnunk, a gyerekek kitalálták, hogy Battáról busszal Pestre (Kelenföld), onnan pedig valamilyen járművel (?) a Délibe. És akkor ott vesz fel a bécses busz.

KépKép
benó

Igen, most van a hétfordulója Heninek. :D :D

KépKép
benó

A lényeget a 16. hétről:
16. hét
A szemek az arc elülső részére kerültek és a baba - egyelőre csukott szemmel - elkezd pislogni. Megjelentek a szempillák, és kinőtt a szemöldök. A fülek is megérkeztek a nyak tájékáról a fej két oldalára. Az íny alatt már mind a húsz tejfog kifejlődött, és a nyelven ekkor jelennek meg az ízlelőbimbók. Miután a csontok tovább erősödnek, egyre nagyobb az esély arra, hogy az anya megérezze a magzat mozgását. A körmök már mind a kéz, mind a láb ujjain kinőttek. Ha a kicsi kevésbé szégyenlős, ezen a héten már megmutathatja a nemét az ultrahangos vizsgálaton.

A lényeget a 17. hétről:
17. hét

A magzat rohamos növekedésnek indul: a 17. héten nagysága megegyezik a méhlepényével! Megkezdődik a bőr alatti zsírszövet kialakulása, amely mind a baba hőtermelésében, mind az anyagcseréjében jelentős szerepet játszik majd a születés után. A terhesség végére a zsír az újszülött teljes testtömegének 2-6%-át teszi ki. A magzatvíz nemcsak a tüdőbe áramlik, de a baba le is nyeli. A vastagbélben gyülemleni kezd a mekónium, az emésztett magzatvíz végterméke. Ekkor már a kiválasztás is működik: a baba a magzatvízbe üríti a vizeletét. A reflexek szemmel láthatóan működnek: a kicsi szopja az ujját, nyel és pislog, sőt, ultrahangos vizsgálaton már az is kivehető, ha csuklik.

A 24. hétről hülyeségek vannak, bocs, Mártikám.

KépKép
benó

24. hétről

A méhfenék már a köldök fölé ért. Már jól érezhetők a magzati mozgások, azt is tudja biztosan, mikor van ébren, és mikor alszik a kicsi.

A kicsi már majdnem teljesen kialakult, most kezd lerakódni testében a barna zsír, aminek célja a hőmegtartás.

KépKép
benó

Megyek, puszi
Ha valakinek van jó ötlete, mivel jussunk el Kelenföldről a Délibe, szívesen veszem, köszi. A BKV sztrájkol, úgyhogy busz kilőve. Puszi

KépKép
benó

[origo]
Nyomtatás

Méhkeményedés
2007. augusztus 31., péntek, 18:19

Méhösszehúzódással, méhkeményedéssel minden kismama találkozik a várandóssága alatt. Vajon természetesek a koraterhesség időszakában is, vagy veszélyt rejtenek magukban?

A fájdalom értelme

"Kedves Doktor Úr!

A terhesség 6-7. hete óta minden nap érzem, hogy megkeményedik a méhem. Ez a házasélet alatt mindig előfordul. Az előző terhességem alatt ezt csak a 6-7. hónaptól éreztem, ami tudomásom szerint akkor már normális folyamat.

Egy hete voltam az orvosomnál, minden rendben van, a baba jól fejlődik, a méhszáj zárt. A méhkeményedésekre Magne B6-ot javasolt.

Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a keményedések normálisak-e a terhességnek ebben a korai szakaszában? Okozhat, vagy jelezhet-e esetleg vetélést vagy koraszülést? Szabad-e szexuális életet élni, ha az izgalmi állapot is kiváltja a méhkeményedést?

Tisztelelettel: Egy boldog kismama "

A méh mint simaizom-szerv állandó "munkában van", rendszeresen összehúzódik és elernyed - éppúgy, mint szervezetünk más helyén lévő simaizmokból álló, üreges szerveink: az epehólyag, a belek, a gyomor, a húgyhólyag és persze, amit legjobban ismerünk: a szív.

A különböző szerveink nem azonos gyakorisággal (frekvenciával) húzódnak össze. A szív percenként 60-90-szer, a belek 10-12 másodpercenként, a többiek "szükség szerint" - bár folyamatosan kisebb összehúzódásokat mindig tapasztalhatunk ezeken a szerveken is.

A méh nem terhes állapotban is mutat ilyen összehúzódásokat, latin szóval kontrakciókat. Ezek az összehúzódások fájdalmatlanok, bár ha "szükséges", érezzük őket, mint pl. a hólyag összehúzódását vizeléskor. A menstruációkor érzett alhasi panaszok hátterében is a méh összehúzódásai állnak.

Eddig végig összehúzódásról beszéltem, mert kerülni akartam a görcs, görcsölés kifejezéseket. Az üreges szerveink összehúzódásai normálisan ugyanis nem járnak fájdalommal, sőt tudjuk, hogy szexuális kielégülés közben ezek a "görcsök" igen kellemesek (férfiaknál a méhnek megfelelő szerv, a prosztata is "görcsöl").

A görcs tehát fájdalommal járó összehúzódás, és mint ilyen, kóros jelenség: a gyulladt epehólyag vagy húgyhólyag ezért olyan fájdalmas. A fájdalom oka tehát lehet gyulladás, de lehet más ok is, mint a fájdalmas menses esetén, azt ugyanis nem gyulladás okozza (hogy pontosan mi, az még ismeretlen).

Van még egy fájdalmas összehúzódás, görcsölés, ami azonban szintén nem kóros, bár ilyenkor kórházba szoktunk menni: a szülés. Ennek megértésére tartsunk egy kis szünetet és vizsgáljuk meg a fájdalom "értelmét" (ha van ilyen).

A fájdalom egy nagyon okosan szervezett szignál: jelzi a szervezetnek, az egyénnek, hogy valami baj van. Az ember ilyenkor megkeresi a baj okát és gyógyítani akarja.

A szülési fájdalom is egy ilyen szignál. A vajúdó nő (valamikor, az ősidőkben) védtelenné vált, és a szignál azt jelezte, hogy keressen búvóhelyet, ahol szintén védtelen újszülöttjét világra hozhatja. Ha nem bújik el, vagy keres védelmet, az a szaporodás szempontjából igen előnytelen lett volna.

Ez tehát a szülési fájdalom, a fájások, értelme. A fájdalom tehát egy hasznos jelenség, még ha kellemetlen is.

Összehúzódások várandósság alatt

A méh a terhesség kezdetétől éppúgy mutat rendszeres összehúzódásokat, mint nem terhesen. Ezek a méhösszehúzódások, a terhességben semmilyen bajt nem okoznak, de az odafigyelő - és ma már igen élesen figyelünk - gyakran észleli és ijesztőnek, veszélyesnek találja őket (hiszen ez is az eredeti funkciója - figyelmeztetni a veszélyre).

Nem is mindig könnyű elkülöníteni ezeket a veszélytelen, normális összehúzódásokat a veszélyesektől, melyek vetéléshez vezetnek vagy koraszülést okozhatnak. Az orvosok rendelkeznek természetesen eszközökkel, melyekkel vizsgálni tudják, hogy van-e ilyen veszély, de a fájdalom természetéről, mivel az igen szubjektív, valós képünk nemigen lehet. Ez az oka annak, hogy ezeket a panaszokat gyakran túl komolyan vesszük, abból kiindulva, hogy inkább kezeljük feleslegesen a "beteget", mint elkésve - különösen a jelen helyzetben, amikor minden kudarcért valakit felelőssé tesznek, okkal, ok nélkül.

Pedig ezek az összehúzódások az esetek 90%-ban természetesek. Természetes az, hogy szexuális élményszerzés közben a méh erősebben húzódik össze, de ez, hacsak nincs valamilyen ismert betegség (pl. több előzetes vetélés a 12. hét után), semmi bajt nem okoz.

Természetes az is, hogy a 28. hét után egyre gyakrabban és egyre erősebben érzünk összehúzódásokat. Ha ilyenkor megtapintjuk a méhet, keménynek érezzük - ezek a közismert "keményedések", melyek, ha nem gyakoriak és nem fájdalmasak, teljesen ártalmatlanok.

Mi az, hogy nem gyakori? A normális összehúzódási gyakoriság a 25-28. héttől kezdve óránként egy-három "keményedés", de ez lehet úgy is, hogy órákig nem érezzük (pl. mert nem figyelünk oda, munka közben) és aztán egy óra alatt több is van. Közös jellemzőjük, hogy nem fájdalmasak, és hol rövidek (beleszúr), hol pedig viszonylag hosszabb ideig tartanak.

Ezeket a kontrakciókat mérni is lehet, konstruáltak olyan eszközt, amit akár haza is vihetünk és folyamatosan nézhetjük vele ezeket a keményedéseket. A gép feljegyzi az adatokat és orvos elemezheti azokat, ha nem tudjuk eldönteni, mi a kóros.

Nem csak a keményedések száma és jellege fontos annak eldöntésében, hogy normális vagy kóros (fenyegető koraszülés) jelenséggel állunk szemben.

Nagyon fontos az előzmények vizsgálata is. Akinek már volt koraszülése (nem ugyanaz, mint hogy fektették óvatosságból), azoknál későbbi terhességben is nagyobb az esély koraszülésre, általában jobban oda is figyelnek és jelentkeznek vizsgálatra.

Három dolgot lehet vizsgálni: lehet mérni a méh összehúzódásait, vizsgálni ultrahanggal, vagy "egyszerűen" a méhszájat és egy, a hüvelyben lévő anyag (fibronectin) jelenlétét. A döntő a méhszáj állapota.

Ha a méhszájat a keményedések nem nyitották meg, akkor azonnali veszély nincs, általában teendő sincs, ilyenkor szoktak "óvatosságból" gyógyszert adni vagy "lefektetni" a kismamát. Ha a méhszáj nyílik, akkor ezt fenyegető koraszülésnek nevezzük, és kezelést kezdünk. Ilyenkor lenne jó segédeszköz a fibronectin, mely segít eldönteni, hogy tényleg van-e baj, de ez itthon nem bevezetett eljárás.

Kevesen tudják, hogy alig van hatásos eszközünk azokban az esetekben, ahol a méhösszehúzódások már a koraszülés megindulását jelzik. Ilyenkor ugyanis a teljes gyógyszertár sem tud többet tenni, minthogy a szülést egy rövid ideig késleltetik, amíg a szükséges kezeléseket (pl. az un. tüdőérlelést) elvégzik, és a vajúdót olyan helyre szállítják, ahol a koraszülött ellátása optimális körülmények között történhet.

Ez az időhúzás tehát életet menthet, az erre alkalmas gyógyszerek hatékonyságát nem szabad lebecsülni. Az "időhúzásra" használható gyógyszerek között említik a magnézium készítményeket is, nagyobb adagban, infúzióban adott magnézium szulfát használható, más magnézium készítmények (pl.MgB6), igen kevéssé hatékonyak, ha tényleg baj van.

Vannak azonban hatásosabb szerek is, ezeket infúzióban vagy szájon át is lehet adni. Ha a méhszáj zárt, a keményedések nem a fenyegető koraszülés jelei, akkor ezek a szerek mindíg "hatásosak", éppúgy mint pl. a fekvés. A közhittel szemben ugyanis a fekvésnek, kórházi fektetésnek alig van hatása, sőt a szigorú utasítások által kiváltott szorongás néha éppen ront a helyzeten. A MgB6 legalább nem árt, és néha, főként a hajnali alszárgörcsöket hatásosan csökkenti.

A válasz tehát az, hogy ha nincs az előzményekben nagyobb vetélés vagy koraszülés, akkor a "keményedések" szinte soha sem okoznak bajt, kezelést sem igényelnek, de ha az előzményben ilyen esetek fordultak elő, vagy egyszerűen nyugtalanok vagyunk a keményedések miatt, egy vizsgálat elég nagy biztonsággal megnyugtathat.

Gyógyszeres kezelésre pedig csak nagyon ritkán van szükség, de akkor hatékony szert kell választani, orvosi ellenőrzés mellett.

És persze a szexuális életünket sem kell emiatt felfüggeszteni.

Dr. Csákány M. György szülész-nőgyógyász

KépKép
benó

124. oldal a könyvben, a 64. oldal írva.

KépKép
benó

Csajok? Minden ok?

KépKép
benó

Hey-Hó!!!!!! :D

Kép
martik77

Na, halihó. :D :D :D :D Hogy vagy?

KépKép
benó

Visszaolvastam.Le is merültem ettől az összehúzódásos dologtól. :?

Minden oké,csak ma is lusta voltam kimászni az ágyból. :oops:

Te,hogy bírod??

Kép
martik77

Dömének ma el kellene mennie egy magyar versenyre az egyik suliba.Csak az a bökkenő,hogy még én se tudom hol van az a suli. :oops: :D

Kép
martik77

Most oké.
De ezt a pozitív végkicsengése miatt illesztettem be, mivel számomra ezt azt mondja, hogy ez normális és egyre fokozódik majd. :roll: Vagy nem jól értettem?

KépKép
benó

Ügyes, hogy magyarból megy versenyre. :D

KépKép
benó

Most sajnos olvasós órám következik.
1 órakor hazamegyünk, aztán kicsit pihi, utána megyünk át a hastáncos Tündiékhez Érdre (nincs kedvem).
Most akkor elbúcsúzom, majd még jövök kb. 1 óra múlva.

KépKép
benó

Köszi.

Azt már én is hallottam,hogy napi10 bekeményedés nem probléma és ha lepihensz és elmúlik akkor meg főleg nem gond.Néztem is magamnak tíz sose volt egy nap.Szóval nem izgulok. :D

Kép
martik77

oké.Puszi.

Kép
martik77

Beleolvastam az ikres topikba Benó:Az a csajszi 3-as ikreket vár???? :shock: :roll:

Kép
martik77

HAHÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!

MERRE VAGYTOK!!!!!!!!

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Kép
martik77

Nem leszek,mert megyek le a B.nőm és onnan szerintem Tancsuhoz is benézek.Puszi.Majd jövök :D :D :D :D

Kép
martik77

Az osztályom folyton variál, elkombinálják az órát (az egyiket direkt elhagyják, hogy ne kelljen bemenni, utána meg az én következő órámra se akarnak bejönni). :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Nagyon mérges vagyok rájuk, de most megszívattam őket, az én órám on is gépelniük kell és az előtte lévő "elmaradt" órán is. Ők fognak vizsgázni év végén.

KépKép
benó

Oks. Menjél.

KépKép
benó

Nem tudom. Megnézem majd.

KépKép
benó

Hát, lehet.

KépKép
benó

Sziasztok!
Itt vagyok újra! :D :D :D Röviden leírná valaki mi történt az elmúlt pár napban? Nem lesz időm visszaolvasni szerintem! :(

Velem minden ok, mindent sikerült elintézni Füreden, de nagyon kevés volt az egy nap. :( Vasárnap a tesóm volt fenn Pesten vásárolgatni, úgyhogy csak este értünk haza és tegnap délelőtt már jöttünk is vissza! :( A legrosszabb ami történt, hogy volt egy bazi nagy pattanás az arcomom, ami egy nap alatt egy óriási herpesszé változott! :evil: Gyűlölöm a herpeszeket és mostanában elég gyakran van megin! :evil:

Próbálok jönni és várom a beszámolót, de nem ígérek semmit, mert sokan vannak! :(

Kép
szilzi

Megjöttem a dokitól!
Tegnap nem tudtam jelentkezni mert fél7 kor hazaértem este és beuhantam az ágyba!

Benó boldog szülinapot, megkésve de annál nagyobb szeretettel!!!!!!!!!!!!!!! Kép

Kép
muzsuzska

Csupa-csupa jó hírem van!!!!!!!!!

Kép
muzsuzska

Szilvi én nem tudok beszámolót írni mert én állandóan dolgoztam.

Kép
muzsuzska

Flóra, nekem azért ma csinálták a mindenféle laborvizsgálatokat, mert amiket szedtünk bogyókat minden hamis eredményt produkál!!!!!!!!!!

Minden laborvizsgálatom normális, átlagon felüliek a hormonjaim, még dicséretet is kaptam értük! Én aki hormonzavaros!!!!!
Kép

Mindenem rendben van, megnézett uh-án és közölte,hogy egy hét múlva piri, volt pé-m (Flóra a hőmim szart se mutatott!!!!!!!) Termelődik a sárgatest hormonom és a méhnyálkahártyám 8,5 mm!!!

Kép
muzsuzska

Megkérdeztem, hogy mennyibe kerülne ha maszek betegként kérném a lombikot ne keljen várnom májusig, 500ezer Ft lenne, de közölte ne is gondolkodjam rajta mert rögtön itt van május és a lombik, DE hívjam fel január közepe táján és kérdezzek rá ,mert addigra meglesznek az új kvóták és lehet,hogy mehetünk előbb!!!!!!!!!!!!!

Kép
muzsuzska

Szia Zsuzska! :D :D

Ezek igencsak jó hírek!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Benó boldog szülinapot, de én sem tudtam róla és még vissza sem tudtam olvasni mikor volt! :oops: :oops: Sok-sok puszi Neked! :D

Kép
szilzi

Pécsen a laborba 3 óra alatt elkészültek a vérvizsgálatok, itt meg két hetet kellett volna várnom! Van különbség. :evil:

Mivel a lombikhoz pontos ciklus kéne, nálam ez előreláthatólag nem tudható, ezért a piri megjöttétől fogamzásgátló tablettát kell szednem! :D :D :D
Azt mondta, ha megjön onnantól-ezt nem értem, lányok majd segítetek,hogy a francba kell szedni, sosem szedtem még! :shock:

Ha marad a május akkor márciusban kezdődnek el a kötelező vizsgálatok.

A műtét törölve, mert nehogy az miatt keljen tolni a lombikot.

Hú, azt hiszem mindent leírtam!

5 kor megyek dolgozni. :cry: :cry: :cry:

Kép
muzsuzska

Megyek megpróbálok aludni egyet mert hosszú éjszakám lesz!

Kép
muzsuzska

Ezt kell szednem:
A Novynette filmtabletta terhesség megelőzésére szolgáló, szintetikus tüsző- és sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló készítmény. Hatását a peteérés megakadályozásával fejti ki.

Kép
muzsuzska

Puszi mindenkinek!! Talán holnap délután be tudok nézni!

Benó, nekünk nagyon tetszenek a fiúnevek!!!!!!!!! :D :D :D

Már féltem,hogy Táltos és Sólyom lesz! :oops:

Kép
muzsuzska

Zsuzsi! Nagyon-nagyon örülök a jó híreidnek! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D És köszönöm a köszöntést nektek, csajok!
Majd segítünk a gyógyszerben, én sokáig szedtem pl.
Szia Szilzi, üdv itthon! :D :D :D :D
A beszámolók/összefoglalók készítésében a Márti ügyes . :D

KépKép
benó

Nem, mi sem szeretnénk Táltost és Sólymot, ennyire azért nem vagyunk izék. :lol: :lol: :lol:

KépKép
benó

Fekszem még egy kicsit vissza.

KépKép
benó

Itt vagyok!!!Hahó!!!! :D

Kép
martik77

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?