A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 márciusi babák

Sziasztok,

Mosás: Én sima mosóporral mosom a babaruhát öblítő nélkül. Viszont mindent vasalok, hogy sterizilájám a cuccot. Petiapu allergiás, úgyhogy lehet, hogy ez most kevés lesz (Dani is ekcémás volt), de akkor majd váltok.
Cumi: Zsófinak 5-6 hónapos koráig sterilizáltam a cumikat egyre kevesebb lelkesedéssel. Az Áginál ez már csak 6 hét volt... :oops: Petinél????
Mellszívó: Ha a tejet oda akarod adni a babának cumisüvegből, akkor 6 hónapos korig illik sterilizálni a mellszívot és a cumisüveget is. lehet kapni anyatej gyűjtő zacskót is sterilet. A kórházban inkább az lesz a jelentősége a mellszívónak, hogy amikor belövel a cici, akkor lehet, hogy a baba még nem tudja elég erősen szívni, ezért becsomósodik és bekeményedik az egész. Ilyenkor lehet mellszívóval leszívni illetve, ha nagyon csomós, akkor beállni jó forró zuhany alá, megmasszírozni a cickót és ott a zuhany alatt fejni. tapasztalatom szerint így lehet legkönyebben kioldani a kemény, csomós mellett. Senkit nem akarok riogatni, de ez komoly fájdalommal tud járni és ki kell oldani, mert különben begyullad az egész. Ha nem sikerül nővértől kérjél segítséget.
Szóval ilyenkor nem fontos, hogy steril legyen. Az akkor kell, ha a babának akarod adni a tejet....

köldölzsinór vér: Szerintem a jelenlegi dolog csak pénzrablás és nem jó semmire. Ha kell, akkor tudnak más módon előállítani őssejteket.... De remélem nem fog kelleni.

Nory: Sok erőt a szobatársadnak és Neked is. Jól vagy? bírod még?

Csíkok: Hát nekem van bőven... A 10. hónapban szokott repedni a hasam, addig bírja.... Nem marad ám ilyen erőteljes vörös, hanem gyöngyházfényű lesz majd, de azért elég ronda. Haskirakós toppot már nem veszek maganak pár éve... :lol:

Katka

Lilypie Kids Birthday tickers
katka22

Pappilon: Első gyerekkel nekem is hasonló volt... A végén már csak feküdtem, mindnetől felszaladt.... Azt nem tudom, hogy mondta-e a dokid, hogy minden újabb terhességgel egyre később jelentkeznek ezek a tünetek. nekem a Zsófinál a 34 héten lett gázos a helyzet, Ágival már csak a 40-ken. Petivel meg kifejezetetten alacsony vérnyomásokat mérek még most.
Ezt csak azlrt írom, mert tudom, hogy most nagyon nehéz és nem a kistesó minden gondolatod, de hosszú távon ez fontos infó....

Katka

katka22

Pappilon: Mi baja van apudnak (köznyelven)? és a köldökzsinór vér, hogy tud segíteni? Egyébként szerintem a raktározás drága... Szóval, ha felhasználjátok, akkor nem annyira....

Katka

katka22

Katka: igen, elvileg csak az első gyereknél alakul ki a toxikózis, ezek szerint akkor ez mégsem egészen igaz. De neked ugye nem volt eclampsiad? Én csak tv-ben láttam rángógörcsös kismamát :?

csík: ja, gyöngyház fényő repedések lesznek a bőrödön, ráncszerű :x még jó, h eddig egy pasimat sem zavarta :P

Kati&Lizi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
papillon
Budapest XV. kerület

apu, jelen esetben a férjem :D psoriaisis: pikkelysömör. Bőrbetegség, aminek nem tudni az okát. Sokan autoimmun betegségnek vélik, de gyógyíthatatlan, éppen ezért gondoltam, hogy az őssejt segíthetne. Ilyen esetben nem tom mi van, ha rögtön fel is használnánk. Az mennyi lenne? A beületetés? Stb? Azt sem tom, hogy induljak el. Most írtam a sejtbanknak, meglátjuk egyáltalán válaszolnak-e.

Kati&Lizi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
papillon
Budapest XV. kerület

Pappilon: Hát, vacak lehet ez a pikkelysömör... Főként, ha gyógyíthatatlan.... Én ilyenkor szoktam alternatív irányokban szétnézni. Természetgyógyász, akupunktúra, Prána-nadi, kineziológia stb. Sok mindenen tudnak ám segíteni, amin a nyugati orvoslás elbukik. Persze lehet, hogy ezeken a körökön már túl vagytok.... De az őssejtes dolgokat sem árt körbejárni.....

Nagyon rosszul lettem délután. teljesen elgyengültem, kavargott a gyomrom, csak feküdni bírtam, a pocakom meg mint, amit bebetonoztak. Lányokat leadtam apukájuknak (szerencsére meg tudta oldani)... Most egy kicsit jobb. De most is gyenge vagyok még.
Lázam nincs, vérnyomás rendben.... Lehet, hogy bekaptam valami vírust?

Katka

katka22

Pappilon: nekem nem kellett kórházba feküdnöm... A vizeletemben nem jelent meg fehérje... Ez volt a szerencsém. Viszont a dokim sűrűbben rámnézett... Szóval nem volt olyan súlyos, mint a tiéd.

Katka

katka22

Papillon, nekem is 18 évesen kezdett pikkelysömöröm lenni, semmi különös nálam, bár ez is különböző fokozatokban van, nekem gyenge, a betegség ugye kb 1000szeresen gyorsabban hámlik a bőr, olyan mint az ekcéma nem jó elvakarni, nekem hajas felületeken volt, de most nincs. Viszont ez a köldökzsinór vér, én kaptam róla tájékoztatót, nem egy átlag ember pénztárcájának való, maga a tárolás, meg egyéb költségek.

Nory
, szobatársad sincs könnyű cipőben, milyen nehéz néha az élet; tiszteletem neki, hogy vállalja a picit, az biztos, hogy meghatározza majd az egész életüket, de hátha jön még mellé egy egészséges, fiatal még, 4 keresztgyerekem is negyven éves mamától született.
Lányok egy buta kérdés, most azt olvastam, hogy 2 óránként szopizik egy pici baba, és 5 óránál többet ne hagyjuk éhesen, ha alszik is keltsük fel, na de most mi a helyzet éjszaka?

Bea, Maja

Kép
bea1978

Katka, jobbulást, levegőn voltál valamennyit? vagy jól beöltözve kicsit nyitott ablaknál, gyomorra gyengeségre nekem szokott segíteni..kicsit..+magne, vas

Bea, Maja

Kép
bea1978

Bea: nekem Zsó kb. 3 hetes korától nem ébredt fel éjszaka, nem is keltettem és napközben sem ébresztettem, úgy gondoltam eszik majd ha éhes, így is volt! :) ma pont azt beszéltük a védőnővel, hogy nekem Zsolti 30-40 perceket eszegetett nem áztatta a mellem, hanem evett, néha közben büfiztettem. ha kiszívja a hátsó részt is, akkor nagy valószínűséggel jól fog lakni! az eleje a tejnek "csak" szomjoltó, ha csak ezt szívja ki a bébi akkor nagyon valószínű, h hasfájós lesz (ezt ma mondta a védőnő!), így ha nem szeret annyira küzdeni akkor érdemes lefejni az elejét és a legvégén odaadni neki ha még éhes!

Szép napot!
Vica
wicca

ja igen! nem mindegyik baba eszik 2 óránként, sőőőt! gondolj úgy a babókra, h olyanok mint mi felnőttek csak kicsi kiadásban és nem tudják elmondani mi bajuk! nekik is lesznek rossz napjaik amikor kevesebbet esznek vagy nyűgösebbek!

Szép napot!
Vica
wicca

Katka: jajjjajj, vigyázz magadra!!! remélem semmi komoly!!!

Szép napot!
Vica
wicca

végre van megint netünk, bár ki tudja meddig?! szval ha visszakapom apától a gépet, megyek oda képet feltölteni!

Szép napot!
Vica
wicca

Bea: nem akarlak rémisztgetni, de egy újszülöttnél előfordul, hogy két óránál gyakrabban akar enni. :roll: Az elején ne számíts rendszerre. Persze aztán alakul. Ha meg éjszaka összefüggően aludna 5 órát, örülj neki. Én éjszaka csak bekukkantottam a pelusba, ha csak pisi volt, nem cseréltem le, villanyt se kapcsoltam (éjszakai fény praktikus), tudatosan nem babusgattam éjszaka, hogy minél előbb tanulja meg, az éjszaka alvásra való.

Nory: Nők Lapjában tavaly volt egy cikksorozat a köldökzsinórvérről, próbálj meg rákeresni. Lényege kb az volt, hogy egyenlőre csak vérképzési problémák esetén alkalmazható, gyerekcipőben jár az egész (mint fentebb írta vki) Ráadásul felnőtt ember csontvelőjéből is nyerhető őssejt az említett vérképzési... betegségek esetén. Tehát aki most leveteti, az megelőlegezi kvázi a jövőbeni kutatások eredményeit. Addig meg a tárolásért pengethetsz...

pulcsi: asszem te kérdezted a mosást, én gazdasági okokból nem mostam külön, Lucának soha nem jött össze egy programra való ruhája, születése előtt mindent kivasaltam, aztán egyszerűen nem jutott rá idő a szoptatás, fejés, sírás mellett. Semmi baja nem lett, pedig hófehér, érzékeny bőre van. Ezek a mai mosószerek már annyira korszerűek, ráadásul a javasolt adagnál én mindig kevesebbet rakok.
Cumi stb fertőtlenítést sem kell túlzásba vinni, első 1-2 hónapban ok., de évente "1 kg koszt meg kell ennie"-had edződjön az immunrendszere.

Erpé: ki a könyv szerzője?

marq
Kép
Kép
marqueza

Fannis topikunkban van egy lány, aki szoptatási tanácsadó, 2 lánya van. ő írt egy doksit a szoptatásról, szerintem nagyon hasznos, majd megkeresem és felrakom nektek!

nagyon marja a torkom a gyomorsav már második napja... :? Fannival ilyen nem volt, ez szörnyű!!! részvétem mindenkinek, akinek szintén ez van...

Rszg
pihizz sokat!

Katka
jobbulást!

Bea
ritka az az újszülött, aki 5 óránál többet alszik éjszaka. de ha mégis ezen szerencsések közé tartozol, akinek ilyen babája van, akkor szerintem hagyd csak nyugodtan aludni! fel fog ébredni, ha éhes!!! 8) ez persze nem vonatkozik a besárgult gyerekekre, mert az aluszékonysággal jár, és őket fel szokták kelteni, mert a sárgaságra amúgy is jó az anyatej!

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

itt a doksi a szoptatásról!
persze mindenki majd maga alakítja ki a saját rendjét, de hátha segít az első gyerekeseknek valamit! :)

Mitől lesz elég tej?

A TEJET A BABA TERMELI, NEM AZ ANYUKA. Mégpedig a szopival. Az anyuka szervezete a baba szopásának hatására termeli a tejet.

Ha nincs elég ürítés, nem fog elég tejet termelni.

1. Szoptasd meg a babát a szülés után 1 órán belül, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a legeslegkorábban ahogy ez lehetővé válik.

Hogyan?

A baba a szülés utáni 1 órában rendkívül élénk, éber, és képes valamire, amire legközelebb majd kb 6 hónap múlva lesz újra képes: kúszni. Ha ilyenkor a babát a mama hasára fektetik hogy bőrkontaktusba kerüljenek, akkor a baba szépen lassan elkezd felkúszni, küzd, keres amíg el nem éri a mellbimbót, elkezdi nyalogatni, és végül szépen magától bekapja és boldogan szopizik. A lehűlés ellen egy rájuk vetett takaró véd. Az anyuka teste a legmegfelelőbb inkubátor ami igazodik a baba testhőmérsékletéhez; ha a baba testhőmérséklete csökken, az anyuka képes a saját testének a hőmérsékletét növelni, ezáltal melegen tartva a babát, és fordítva. Erre idő és nyugalom szükséges.

Ha nincs mód ezt kivárni, rakd a babát mellközelbe, és várd míg érdeklődést mutat a mell iránt, forgatni kezdi a fejét, tátja a száját, és ilyenkor segítsd mellre.

Miért?

- A baba agyában rögzül hogy mi az első dolog ami a szájába kerül. Ha ez anyamell, ez egyrészt a természet rendje, másrészt megelőz egy csomó problémát, mivel ha a baba agyában az rögzül ilyenkor, hogy hogyan kell egy cumit illetve cumisüveget szopni, akkor később előfordulhat hogy rossz technikával szopja az anyamellet, ami sérülést, fájdalmat okozhat, és csökkentheti a szopás hatékonyságát is, ami azt jelenti, hogy a kisbaba kevesebb tejhez jut és kevesebb tej termelésére serkenti a mellet.

- Az a pár csepp kolosztrum amit az újszülött lenyalogat, beszív az anyuka melléből, óriási egészségügyi előnyökkel ruházza fel. Ez tulajdonképpen az "első oltás" amit megkap a baba. A kolosztrum tele van immunanyagokkal, amik biztosítják a baba védekezőképességét a külvilági betegségekkel szemben.

- Ilyenkor az anyuka ismerős baktériumai kolonizálják elsőként a baba beleit, ami azért fontos, mert egyrészt ezek nem betegítik meg, másrészt elfoglalják a helyet a kórházi, agresszív baktériumi törzsek elől, amik rossz esetben súlyos betegséget okozhatnak és ráadásul rezisztensek lehetnek az antibiotikumos kezelésre is.

- Kimutatták, hogy azok a babák akik korán kerültek a mellre, és ezek után is igény szerint szophattak, a 3. napra lényegesen több tejet sikerült termelniük az anya mellében, mint azoknak a babáknak, akiknél ez nem történt meg.

2. Ne várd meg míg sír, szoptasd minél gyakrabban az érdeklődés első jelére

Hogyan?

Az újszülött sok apró jelzéssel mutatja ki érdeklődését a szopi iránt. A sírás egy késői jelzés, szinte az utolsó "eszköz" a baba tárában amivel magára vonja a figyelmet. A korai jelzések közé tartozik a nyugtalanság, alvás közben a szemmozgás, az ökleinek a szájába tömése, keresgélő mozdulatok a fejével, cuppogás, szájnyalogatás, szájtátás.

A baba korai jelzéseit akkor lehet időben észrevenni, ha az anyuka és az újszülött együtt lehetnek a nap 24 órájában.

Miért?

- Azért nem érdemes megvárni míg sír, mert ilyenkor már türelmetlenebb, fel van dúlva, nehezebben megy a mellrehelyezés, sok levegőt nyelhet a sírás alatt, ami nyugtalanabbá és kevésbé hatékonnyá teszi a szopit. Ha nem szopik hatékonyan, akkor kevesebb tej fog termelődni és lassul a baba fejlődése is.

- Ha aluszékony a kisbaba, akkor lehet hogy csak ilyen visszafogottan jelzi, hogy éhes, és visszaalszik mielőtt belelendülhetne a sírásba. Az aluszékony baba kevesebbszer szopik, kevesebb tejet termel, könnyebben besárgul, még aluszékonyabb lesz. A bilirubin (a sárgaságot okozó anyag) a széklettel ürül, tehát a teáztatás, vízitatás NEM hatékony, sőt, káros, mert elveszi a baba apró (cseresznyeméretű) gyomrában a tej elől a helyet.

- Az újszülött a szülés utáni első pár élénk óra után beájul és az első 24 órában aluszékony lesz. Ha ilyenkor nincs mellközelben, és nincs lehetősége szopni, akkor az anyukának lassabban fog beindulni a tejtermelése. A második napon viszont a baba egész nap mellen akar lógni, különben sír. EZ NORMÁLIS. Így csinálja magának a tejet. Minél többet szopizik, annál több tejet csinál magának, annál hamarabb. Ilyenkor az átlag baba adagja alkalmanként 10-20 ml körül mozog. NEM LEHET LEMÉRNI, nem is érdemes. Hagyni kell szopizni, és ilyenkor pár nap alatt elég tejet csinál magának.

3. Jól kapja be a mellet

Hogyan?

- Találjatok kényelmes testehelyzetet, mert jó sok időt fogtok így tölteni. Sok-sok párna és kitámasztás lehet szükséges.
- (Bölcsőtartás) A baba és a mama hasa érjen össze, NE a hátán feküdjön a kisbaba, hanem az oldalán. Ne kelljen őt izomból tartani (párna!), és ő se lógjon, ne legyen kényelmetlen egyikőtöknek sem.
- Érintsd meg a pofiját, és mikor forgatja a fejét és hatalmasra tátja a száját, mintha ásítana, húzd a melled felé.
- A mellbimbóval célozz a baba felső ajka felé, így ha bekapja, akkor többet kap be a bimbóudvarból az álla felé, mint az orra felé.
- A bimbónak el kell érnie a baba szájában a kemény és a puha szájpad találkozásáig. (A saját szádban dugd hátra a nyelved, hogy ez milyen hátul van...) Ha csak a bimbó hegyét kapja be a baba, akkor azt fájdalmasan megcsócsálja, és tejet se tud szívni.
- A baba nyelvének a mell alatt kell lennie (ezzel húzza be a bimbót hátra), mégpedig az ínye és alsó ajka felett.
- Az ajkai kifelé fordulnak, nincsenek beszippantva.
- Az álla hozzáér a mellhez, és lehet hogy az orra is.
- Hallod hogy kortyol. Eleinte lehet hogy egy-egy kortyhoz többet is kell szívnia, de ahogy nő a tejmennyiség, hallani fogod, hogy 1 szívás, 1 korty. (Kivéve ha álmos és komfortszopizik, akkor aprókat szív és néha kortyol egyet.)

Miért?

- Ha rosszul kapja be a mellet, az gyakran FÁJ! És kisebesíti a mellbimbót. A sebes mellbimbón keresztül könnyebben feljutnak a kórokozók, és mellgyulladást okozhat. Ha ez történt, ne tűrj csendben, hanem keress egy szopis tanácsadót, aki segít megoldani a helyzetet.

- Rossz mellrehelyezéskor kevesebb tejet tud kiszívni, tehát kevesebbet is termel, tehát nem lesz elég a tej.

- A baba nyugtalan és nyűgös lesz, nem jut elég tejhez, nem fog jól gyarapodni.

4. Ne korlátozd sem azt, hogy milyen időnként, sem azt, hogy mennyi ideig szopik

Hogyan?

- Minden alkalommal mikor a baba a szopi iránti érdeklődés korai jeleit (kereső fejmozgás, cuppogás, szájnyalogatás, szájtátás, ököltömés, nyugtalanság, gyors szemmozgás alvás közben) mutatja, tedd neki lehetővé a szopást.

Miért?

- Az átlag, normális, egészséges újszülött MINIMUM 8-12x szopik 24 óra alatt, de van aki sokkal többször, és az is normális ha alkalmanként akár 45 percet is eltölt a mellen. Megfigyelték, hogy olyan népeknél, ahol a babát mindig testközelben hordozzák, a baba 24 óra alatt több mint 40x szopott, és ezeknél a népeknél nem ismerik az újszülöttkori hasfájás, kólika, jelenségét.

- A baba a szopás hosszával és gyakoriságával saját maga szabályozza a tej zsírtartalmát. A tej zsírtartalma 1 és 12% között ingadozik, ami hatalmas különbséget jelenthet tápértékben. A tej zsírossága több mindentől függ, pl az etetés stádiuma (első
tej vs hátsó tej), a legutóbbi szoptatás időpontja (minél közelebb, annál zsírosabb), a mell telítettsége (minél üresebb, annál zsírosabb) és a napszak (estére zsírosabb). Ezért sem érdemes mérni, mennyit evett a baba, mert a térfogat nem mutatja, hogy mi volt a zsírtartalma annak a tejnek amit a baba megivott. A baba tudja, mit csinál, rá kell hagyni. Érdemes méregetés helyett a babára figyelni, hogy elégedettnek tűnik-e, kortyol-e szopi alatt, van-e elég pisis és kakis pelenkája (napi minimum 3 pisis, és minimum 3 kakis), gyarapodik-e.

- A baba a szopások gyakoriságával és hosszával szabályozza a tejmennyiséget. A mennyiséget a baba szabályozza, nem az anyuka. Minél többet ürít a mellből a baba, annál több tej fog termelődni. Minél üresebb a mell, annál gyorsabban termelődik a tej. Minél teltebb a mell, annál lassabban termelődik a tej. Ezért nem érdemes etetések között "tartogatni" a tejet, mert ezzel lassítjuk a tejtermelést.

- Ha igény szerinti szopi mellett nem gyarapodik megfelelően a baba, nincsen elég kakis pelenka naponta, akkor fel kell keresni egy szoptatási tanácsadót hogy megtalálják ennek az okát.

- A baba számára a szoptatás nemcsak élelem, hanem nyugtató, altató és fájdalomcsillapító hatású is. A baba ideális lelki és testi fejlődéséhez szüksége van a szopás mozdulataira, tegyük ezt neki lehetővé.

5. Ismerd a normális újszülött viselkedést

- Az újszülött élete első pár órájában éber, de utána aluszékonnyá válik. Az első 24 órában sokat fog aludni és ritkán ébredni. Ragadj meg minden alkalmat, hogy mellre tedd, ha nem ébred magától, 3 óránként ébreszd fel szopni (CSAK ÚJSZÜLÖTT KORBAN, ha már beállt a tejtermelés és a baba súlya stabilizálódott, akkor nem kell a babát ébresztgetni). A második napon viszont a baba EGÉSZ NAP szopni akar. Ez teljesen normális és élettani. Váltogasd nyugodtan a melleket vég nélkül és hagyd annyit szopni, amennyit akar. A baba MOST csinál magának tejet. Ha nem hagyod szopni, nem tudja beindítani a tejtermelést. Ha sebes a mellbimbód, kérd ki egy szoptatási tanácsadó segítségét. Bár az első napokban normálisnak számít egy kis fájdalom, kényelmetlenség, a szopinak nem szabad hosszútávon vagy nagyon fájnia! Ez a rossz mellrehelyezés következménye, nem a hosszas szopié.

- Egy átlag, normális, egészséges újszülött naponta MINIMUM 8-12x szopizik, alkalmanként akár 45 percig is. Az is normális viselkedés, ha belealszik a szopiba, és csak ritkábban kortyol egyet. Az újszülött még könnyen elfárad, de ez még nem jelenti azt, hogy végzett a szopival.

- Szinte minden babának van nyűgösebb napszaka, leginkább az esti órákban, amikor úgy tűnik, hogy végtelenségig cicin lógna, vagy kézben lenne, különben sír. Ez élettani és normális, NEM feltétlenül azt jelenti, hogy nincsen elég tej. Ez a viselkedés kb 2-3 hetes korban kezdődik, 6-8 hetes korra csúcsosodik, és 3-4 hónapos korra általában spontán megszűnik.

- Az is normális, ha a baba éjjel-nappal rendszeres időközönként szopik, és az is normális, ha egyik napszakban óránként szopik, majd alszik egy nagyot, és ezek után újra óránként kér.

6. Ismerd a tejtermelés menetét (avagy a női mell mint WC tartály)

Korai és gyakori szopi mellett az első nap az anyuka 1-2 ml tejet (kolosztrumot) termel, a második nap kb 5 ml-t, a harmadik nap kb 10-et. TÖK FELESLEGES MÉRNI, mert a mérleg ezeket a mennyiségeket úgysem tudja kimutatni. A baba gyomra születésekor kb akkora mint egy érett cseresznye. Ahogy nő, úgy tágul, de kb igazodik ahhoz a tejmennyiséghez amit anyuka képes termelni (mivel részben ezek a mennyiségek tágítják a gyomrát). Ezért sem jó, ha az első napokban beledöntenek a babába 10-20 ml pótlást, mert kitágítják a gyomrát, és már tényleg nem lesz elégedett azzal az 5-10 ml-vel amit anyukája meg tud termelni.

Egy 3 napos baba gyomorkapacitása max 20 ml, egy 1 hetesé 60 ml, egy 1 hónaposé 80-150 ml. Ezért is szeretne az újszülött és a kiscsecsemő keveseket, de gyakran szopizni.

A tej mennyiségét a baba szabályozza azáltal, hogy mennyi tejet ürít a mellből. A mell szinte vég nélkül képes tejet termelni, de anatómiailag nem alkalmas a tej tárolására. Úgy lett megtervezve, hogy ami tej termelődik, az ürül. Ha nem ürül, akkor nem termelődik. A mell méretének nincsen köze a tejtermelés kapacitásához, viszont a tej tárolásának kapacitásához igen. Magyarul egy kismellű nő is tud ugyanannyi tejet megtermelni mint egy nagymellű nő, de tárolni nem tudja! Csak úgy képes lépést tartani a nagymellű társával, ha gyakrabban üríti a mellét. Ennek az oka, hogy mikor a mell telítődik, akkor lassul a termelés.

Képzeljük magunk elé a jó régi WC tartályt. Ebben egy úszó méri a víz szintjét, az úszó pedig egy zsinórral csatlakozik a WC tartály tetején egy záró szelephez. Minél magasabban van a vízszint, annál jobban záródik felül a nyílás. Mikor alacsony a vízszint, akkor a nyílás teljesen kinyílik, és dől be a víz. Tehát ha az a célunk, hogy naponta minél több vizet fogyasszunk, akkor azt úgy lehet elérni, hogy ha minél gyakrabban lehúzzuk a WC-t, mivel ilyenkor felül DŐL be a víz. De egy idő után leáll, mert megtelik a tartály. Az, hogy két lehúzás között "tartogatjuk" a vizet nem fogja időarányosan növelni a víz mennyiségét, mert egy idő után megtelik a tartály és nem jön bele több víz, akármeddig várunk.

A mell ugyanígy működik. A tej akkor dől befelé felülről, ha a mell üres. Ha tele van, akkor ezt érzékeli a szervezet, és lassítja a termelést, majd le is állítja. Tehát ha az a célunk, hogy minél több tej termelődjön, akkor a lehető leggyakrabban kell "lehúzni a WC-t" illetve üríteni a mellet.

Most tegyük fel, hogy van, akinek 10 literes tartálya van, és van akinek 20. Ha naponta 100 liter vizet szeretnének lehúzni, mindkettő képes rá, de a 10 literes tartály gazdájának ehhez 10x kell lehúznia, a 20 literes tartály gazdájának pedig csak 5x.

7. Ne kapjon a baba sem vizet, sem teát, sem cumit, sem cumisüveget

- Se vízre, se teára nincs szüksége az újszülöttnek, sőt, kifejezetten káros, mivel elfoglalja a cseresznyényi gyomrában a helyet az anyatej elől, amely immunanyagokat és táplálékot jelent a számára. A sárgaságot okozó bilirubin a széklettel ürül, nem a vizelettel, tehát a babának táplálékra van szüksége hogy kiürítse a szervezetéből. A cukros víz pedig nemhogy rendezné a baba vércukor szintjét, hanem felborítja.

- A cumi és a cumisüveg használata RÖGZÜL a baba agyában. Ezeket más technikával kell szopni mint az anyamellet, és ha a baba az anyamellet is így próbálja szopni, akkor nem fog hatékonyan szopni (ergo nem tud magának elég tejet termelni, nem fog jól gyarapodni) és ki is sebesítheti a mellbimbót a rossz szopási technikával. Érdemes ezek bevezetésével 6 hetes korig várni, amíg az újszülöttben rögzül a jó szopási technika, de még ilyenkor is okozhatnak problémát: sebes mellbimbót, szopi sztrájkot, cumizavart. Ilyenkor legjobb elhagyni őket.

8. Szoptasd éjjel is a babád

- A tejtermelésben fontos prolaktin hormon szintje éjjel magasabb mint nappal, ezért az éjjeli szopik többszörösen hatékonyak a tejtermelés szempontjából.

- Az éjjeli ébredés leginkább alkat és fejlődési stádiumtól függ, nem az éhségtől. Sok csecsemő pl 3-4 hónapos korában elkezd újra ébredni éjjel, még akkor is ha eddig szépen aludt éjszaka.

- Maximalizáld a saját pihenésed azáltal, hogy közel veszed magadhoz éjjel a babát.

9. Ne méregesd az etetéseket

- Főleg az első napokban a baba nem fog annyit szopni, amit egy mérleg ki tud mutatni, és csak idegeskedéshez vezet a dolog. A méricskélés helyett figyeld a baba jelzéseit: elégedettnek tűnik-e szopi után? van-e elég kakis pelenkája egy nap? (ami kijön, annak be is kellett mennie...) hallod-e hogy kortyol mikor szopik?

- Mérd inkább hetente, de LEGFELJEBB naponta, és csak azért, hogy gyarapszik-e.

- Az igény szerint szoptatott újszülött 7%-ot veszít a születési súlyából, majd 10 napos korára újra eléri azt.

- Az igény szerint szoptatott csecsemő súlygyarapodása MÁS mint a tápszeres babák súlygyarapodása (és a védőnők és orvosok ez utóbbit veszik alapul a gyarapodási görbékhez). A WHO szerint az igény szerint szoptatott babák normális súlygyarapodása:
0-4 hónap között: heti 150-250 gramm
4-6 hónap között: heti 90-130 gramm
6-12 hónap között: heti 50-80 gramm
Összességében, az igény szerint szoptatott csecsemő az első 4 hónap alatt rohamosan gyarapszik, majd lelassul. A tápszeres babák gyarapodása egyenletesebb.

10. Ha gondod, kérdésed van, minél hamarabb kérj segítséget

A tejtermelést sosem késő visszahozni, de minél hamarabb lépünk, annál jobbak az esélyek, illetve annál egyszerűbb a dolog.

Gondokkal fordulj szoptatási tanácsadóhoz, akiknek a listáját és elérhetőségeit itt találod:

http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=ibclc_szak

Ha kérdéseid, kételyeid, aggodalmaid vannak, gyere baba-mama csoportba, ahol megbeszélheted ezeket más szoptató anyukákkal és a csoportot vezető szoptatási tanácsadóval. Ezek listáját itt találod: www.szoptatasportal.hu -> Események -> Baba-mama csoportok

Ha bármilyen egészségügyi dolgozó bármilyen egészségügyi problémára az elválasztást, illetve a tápszeres táplálást javasolja, kérd ki szoptatási tanácsadó véleményét is ha nem szeretnéd elválasztani a babádat! A legtöbb helyzetben van más megoldás is.

A lényeg:

OKA VAN ANNAK, HOGY A BABA MIÉRT PONT AKKOR ÉS MIÉRT PONT ANNYIT AKAR SZOPNI. BÍZD RÁ.

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

szerintem sem szabad felébreszteni a babát.
bár néha, ha nem ébredt fel időben a gyerek és már nagyon fájt, feszült a cicim, akkor bizony azért megfordult a fejemben az ébresztés.

amit az én szüleim végigcsináltak annó, szerintem épp elég ...
szóval én 9 hónapra ugyan, de kis súllyal születtem. 2700 g. és mindig bealudtam etetéskor. Ezért az orvos kitalálta, hogy ébresszenek fel 2 óránként és nem maradhat ki kajcsi.
ennek az lett a következménye, hogy egy bizonyos időpontban (amikor fel lettem ébresztve) elkeztem ordítani, és 2 órán keresztül abba sem hagytam.
bár mit csináltak velem, órát lehetett hozzám állítani onnantól, ez kb 1 éves koromig volt így.

Levi már elég nagyfiú, de a mai napig nagyon rosszul ériti, ha fel kell ébreszteni, ezért, ha lehet elkerülöm még most is.

a gyerekek nagyon okosak és nem hagyják magukat éhezni.
szóval ha nem korog a poci, nem fog felébredni, de ha enni kér, akkor valóban nem szabad tőle megtagadni.

Nekem annó Levi viszonylag pontosan 3 óránként kért enni, kivéve az ugrási időszakot, akkor bizony volt olyan hogy 2 óránként etettem. aztán amikor lezajlott a hirtelen növekedés/fejlődés visszatértünk a 3 órához, később meg a 4 órához.

ha nagyon gyakran kér enni, az a tej nem kielégítő minöségét is jelentheti, vagy amit Wicca írt, hogy csak addig "eszik", amig a szomját oltja és a javát benthagyja.

Ezért azt is szokták javasolni, hogy ha kiismerted már a gyerkőcöt, hogy benthagyja a javát, akkor kezd a következő etetést a félbehagyott cicivel. Akkor a tápláló tejet szívja ki először és utána megkapja a másik ciciből a szomjoltó hígabb tejcsit :)

na kiokoskodtam mára magamat.
megyek pancsizni, aztán gyógyitólag elteszem magam holnapra.

Katka, Papilon és Rszg, na meg a többiek is, tessék nagyon vigyázni, bár szerintem lassan minc elérjük a "biztonságos hétszámot" :)

Kép

Kép
gabka77

Köszönöm, teljesen megvilágosítottatok :D hát igen, akinek már van tapasztalata benne

Bea, Maja

Kép
bea1978

na eszembe jutott mit akartam nektek még írni, bár időközben már túlugrotattok a témán :D! nekem a neoferrofolgamma nemhogy szorulást okozott, de mióta szedem reggel és este is kell mennem wc-re :). a doki direkt ezért írta ezt, mert ez nem fog (elvileg!)

Szép napot!
Vica
wicca

no és a kép:
Kép 34w6d

Szép napot!
Vica
wicca

Wicca
ez egy tipikus fiús pocak!!! :wink: jó nagy!!! és nagyon csinos! az enyém is már úgy megnőtt... nem is tudom elképzelni, hogy fogom még ezt a több mint 1 hónapot kibírni... :oops:

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

Wica: Szép nagy a pocakod! :) Bálnt nem lesz apró, az biztos!

Én is nehezen húzom már magam, de főként az éjszakák miatt.
Egyébként jobban vagyok. Már csak a pocakom kemény, de gondolom a front miatt.... :roll:

Katka

katka22

köszi a mosásos infókat!! Az ecetes öblítés tényleg jó!! ha büdi a mosógép, is beszokott válni, meg én úgy tudom, az ecet fertőtleít is.
Szerintem én is lesz, hogy egy -két saját ruhát is bedobok majd később a baba cuccai közé, mert nehezen jön ki az egy adag, de fehérneműt biztos nem, se enyémet, se férjemét, mert 40 fokon nem puszulnak el az esetleges bacik, én úgy vélem.
Wicca, hatalmasan szép pocak! :)
közeleg az idő, h teljesen megváltozik az életem,de én várom..meg félek is, hogy milyen lesz, mit kell tennem.hol leszek én a történetben, visszatalálok-e saját magamhoz, csak anyuka-mivoltban....
szégyellem magam mások előtt, de nektek most leírom: én a várandósságot egyátalán nem élveztem.és nem érzem úgy, hogy ki szeretném használni a napokat. Hatom, hogy leteljenek bár fogalmam sincs, milyen nehézség vár rám utána. Hallottam olyanokat, akik életük legszebb időszakaként élik meg, meghogy hiányzik a pocakjuk...nekem nem volt életem legszebb időszaka. inkább az egyik legrosszabb. ..de a szülés utáni remélem az egyik legszebb lesz.
remélem, nincs vmi terhességi depreszzióm:(

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers
pulcsi

Sziasztok!
Wica nagyon szép kis lakja van Bálintnak. Illetve nem kis... :lol: :lol:
Mosást én külön mostam 1/2 évig, vasaltam kb. 3 hóig. Pelut mindenképpen, mert azt az arcához raktam. Amúgy én nem nagyon használok öblítőt. Az Ariel illata nekem kifogástalan. Sterilizálni addig nem tettem kellő odafigyeléssel, míg nem alakult ki egy apró szájpenész.
Asszem Erpé írta, ami nem bír 60 fokot kuka. Nálunk is.
Tejci: nekem Boti 2 napig alig szopizott (1 napig nem láttuk egymást, egy kis gubanc miatt), kérdezték adhatnak e tápit neki. Mondtam ha látják éhes fog halni, mindenképpen. Megvárt vele. :) Szval nem kell aggódni ha éjjel többet alszik (max. hogy nem e fehér holló tényleg), ha éhesek esznek ők.
Katka tanácsai a cicicsomókra, szülésnél a zuhira, stb... tökéletesek. Nekem is bejöttek. Tök jó, mert amire ne is emlékszem, azokat is előhozza. Köszi. :):) (a zuhira emlékszem, mert előző éjjel csak álltam a víz alatt)
Pulcsi, ne depizz! Már nincs sok. :wink:
Csibb tök jó ez az összefoglaló. Persze ma te paráztattál be. Neked 33 napod van? Jesszus! :shock: Belegondoltam pár nap és február. Vagyis kezdik mások a mi topicunkat is szemlélni.
Szép napot! Mi ma megint "csajozunk".

Kép

Kép

Kép
kuklika
Budapest VIII. kerület

Viszajöttem, emrt elfelejtettem. :oops:
Csibb nekem nagyon bejött a bioköles golyó (a puffasztott) savra. Sztem próbáld ki! :wink: Reméljük jobb lesz.

Kép

Kép

Kép
kuklika
Budapest VIII. kerület

Szép jó reggelt!

Eléggé odavoltunk eddig, Domcsi és én! Viki karanténban a mamáéknál, ő a csaj a gáton!!! Apa meg már egész jól van.
Talán mi is alakulunk, bár amennyit köhögtem és orrot fúlytam mindig azon paráztam, hogy na most fog kibújni Dávid. De annyira ügyes az én kicsi fiacskám. Remélem megússzuk a fülészetet Domival, holnap kiderül, hogy mennyire lesz még taknyos. Szerencsére láza nem volt már. Viszont mos meg jó kis hasmenése van, persze alig eszik és iszonyúan lefogyott. Most újra pelusozunk is mert ha nem igazán érzi a hasmenés érkezését és mindig azt mondja rá, hogy puki volt.

Rszg, tényleg pihizz sokat és vigyázz magadra. Kitartás ehhez, de tényleg ez segít és így biztosan kihúzod addig amíg kell!!!

Katka, te is nagyon vigyázz magadra, remélem már sokkal jobban vagy azóta.

Nory, gyönyörűek a bútorok és egyebek. Anno mi is a Brendonban vettük a kiságyakat az ágyneműket meg egy csomó apróságot. Most messziről elkerültem a Brendont mert iszonyú drága. Nekünk egymás melletti babakocsink volt és nem használtuk túl sokáig. Most használt babakocsit vettünk innen a szomszédból, kiváncsi vagyok Dávid mennyire lesz babakocsis, mert az ikrek 10 hónapig használták, utána nem voltak hajlandóak beleülni. Most majd szerintem tutira bele akarnak majd.
Minden elismerésem a szobatársadé, hihetetlen emberi sorsokkal lehet találkozni a kórházban.
Köldökzsínórvért mi sem vetettünk le a gyerekeknél és most sem fogunk. A többiek nagyon jól összefoglalták a miértjét.

Mi is 6 hós korukig sterilizáltunk mindent kivéve a cumikat, azokról hamar leálltunk, azt szinte nonstop kellett volna. Sokáig babavizet ittak ill. azzal csináltuk a tápijukat is.
Nagyon kiváncsi vagyok a szoptatásra is, újdonság lesz ez is, mert most egyszerre egy gyerkőcöt kell szopiztatni.

Kukli, jó csajozást mára!!

Wicca, szuper jó a kép rólad, gyönyörű Bálint lakja!

Marq, mire jutottál Lucával? Otthon tartod vagy ment oviba. Egyébként totál megértem a dilemmád, nagyon nehéz most már itthon lenni egy beteg gyerkőccel. A bölcsiben is tegnap 5 gyerkőc volt a két csoportból, úgy hogy a gondozónők is betegek és ez még nem az influenza.

Kép
Kép
Kép
tencsi

Kukli
sajnálom, hogy beparáztattalak! :wink: én is parázom! 8)
viszont én meg azt felejtettem el tegnap írni, hogy Boti sorozata is nagyon aranyos!!! :)

Kép
Kép
Kép
csibb
Budapest

egy két kép a hétvégéről Kép Kép Kép

Kép
Kép
Kép
tencsi

Jó reggelt mindenkinek!

Na én ma is carul vagyok :(

Tencsi jobbulást! Egy pillanatra azt hittem, hogy közös a bölcsink, mert tegnap Leviék is 5 voltak 2 csoportból összevonva :)
De aztán rájöttem, hogy Pécs és Szigethalom nincs annyira közel egymáshoz :)

Én nagyon kevés dolgot vettem már annó is a Brandonban, mert hihetetlen drága.

Nekünk egy Piere Cardin babakocsink volt/van, de Levi is csak addig maradt benne, amig el nem indult. Utána egyszerüen kimászott és nem volt hajlandó benne maradni

Wicca szép pocak! :)

Csibb, neken is jött fel a savam, párszor kellett bevennem szódabikarbónát, de most nekem elmúlt a dolog, bár most meg a betegségtől nem tudok aludni :(

Pulcsi talán már irtam én is, hogy minden terhesség és anyuka más és épp ezért nem éljük meg egyformán a terhességet.
Levivel soha semmi bajom nem volt, sőt még a nyári hőség sem zavart, pedig annyira meleg nyár volt, hogy szept 30-án pántospólóban mentem szülni, reggel 6kor! :)
Most bezzeg ... annyira jó lenne már túl lenni rajta. És mint épp tegnap írtam, én is parázok az első időszaktól.
Szerintem az első pár hét sosem az a rózsaszin maszlag, amikről olvasni lehet. Első hetekben fáj az ember alul, meg kell tanulni a gyereket, fájha a cici és le kell szerelni azokat akik "segíteni" akarnak, nem tudod majd kialudni magad stb.
Csak azt fogadd meg, hogy tegyél magasról a rosszindulatú beszólásokra és nem neked kell figyelni másokra!!!!!!!!
(Egy barátnőmnek beszólt az anyósa, hogy szörnyen elhanyagolja magát (nem volt esténként kisminkelve, mire a férje hazaért), bezzeg Ő annó .... )
Nem tudom milyen emberekkel vagy/leszel körülvéve, lesz-e segítséged .... ez most nem az az időszak lesz, amikor neked kell megértőnek lenni! :) Neked csak az lesz a feladatod, hogy megismerkedj a gyerkőccel és pár nap/hét alatt meg fogod tanulni, hogy mikor miért, hogyan sír. Én sem hittem, de többször leesett a párom álla is, amior a zuhany alól kiabálétam ki, hogy mit csináljon a gyerekkel és 99%ban bejött :)
Ja azt Katka írta régebben, hogy próbálj meg nem csak a gyerekre figyelni. Este ha már alszik a gyerek, akkor ne csak Te mesélj a gyerekről, hanem beszélgessetek mindenről a pároddal.
Próbáljatok meg lopni magatokank néhány percet/órát, ami úgy éltek meg, mintha nem lenne a gyerek.
És még szerintem fontos az is, hogy vond be apát is, de csak annyira, amennyire apa is szeretné.
Az sem jó ha feleslegesnek érzi magát, de az sem, hogy olyat kell csinálnia, ami nem szeretne :)

Na jól kiokoskodtam magam, befogom :)

Kép

Kép
gabka77

Bizony Gabka, annyira nem vagyunk közel egymáshoz.... :D
Neked is jobbulást, borzasztó ennyire sz@rul lenni ilyenkor.
Ne is mond, amúgy az első időszakot, egyelőre el sem tudom képzelni, hogy pl este hogyan fogunk három gyereket altatni, hogyan alakulnak a dolgok, de hát vhogyan csak lesz! Védőnőm azt tanácsolta (ja, hozzáteszem megint új védőnőnk van, eddig ő a 3. mióta terhes vagyok), hogy ha megszületik a kicsi, akkor pár napig legyenek otthon az ikrek is, hogy ne érezzék rögtön azt, hogy nekik máris menniük kell én meg a picivel otthon vagyok. Szokják meg egy kicsit ők is a helyzetet.

Kép
Kép
Kép
tencsi

Háááát, ezen már én is sokat gondolkoztam, de nem tudom, hogy mi a jobb. Ha otthon marad a nagytesó, vagy ha úgy folytatódik az élete, mintha nem változott volna semmi.

És ha otthon maradnak pár napig, akkor nem rosszabb, ha utána kell "elválni"?

Még van pár hetünk ezt kitalálni :)

Kép

Kép
gabka77

Na ja, biztosan meg van mindegyiknek a jó és a rossz oldala is. Igazad van, majd alakul, meglátjuk hogy hozza az élet!

Kép
Kép
Kép
tencsi

nem, nagyon köszönöm a jótanácsokat, a szoptatási tanácsadó is tök jó!!!
nem nagyon lesz segítségem, bár ez olyan, hogy babaruhát is eddig senkitől nem kaptunk, erre meg most hirtelen szinte sokat is :-) Szóval az utolsó pillanatban még leszállhat egy-két jótündérke.
Főzés miatt aggódom, mert csak egy kis fagyipolcunk van, én főznék előre, hogy ne akkor kelljen, de max. 2 féle fér be a fagyiba, az csak 2 nap. Apa tud enni a munkahelyén,na de nekem is kell valamit..
Múltkor olvastam, hogy agyermekágyi időszakban azért nem szabad nagyon nagytakaritani, meg erőltető házimunkát végezni, mert pl a tüdőnk is akkor vándorol vissza eredeti helyzetébe, szóval nemcsak a méhről szól ez.ezért nem szabad erőlködni.
csibb: gyomorsav: nekem a 6. héttől van, és mászkál az orromig :(valamint ettől hánytam is mindig. Előtte sose volt problémám, kedvencem a paradicsom volt magában, csemegeubi, mandarin, narancs--na, ezek 7 hónapja tiltottak nálam, 90%, hogy hányás lenne belőle:(
renniet szedek, de hát igazából nem használ, meg félig kitört nyakkal 2 párnával alszom, ez se használ..:) viszont gyakrabban mosok fogat, így a torkom nem égeti annyira.
Na bocsi, tényleg befejezem :) csak apának már nem merek siránkozni, nehogy megunjon :))))
én is figyelni akarok rá/ a férjemre/, főleg az elején. már most aggódom, 1 szobás garzonalbiban vagyunk, nem tudom, hogy fogja bírni az éjszakázást, plusz utána kelést-munkát...meg nagyon megszokta, hogy eddig csak rá figyelek :) De nagyon várja a bébit!!!
nekem is megvolt az első szüléses rémálmom, ez bizti a közelgést jelenti! :)

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers
pulcsi

Ha valaki felajánlja, hogy segít, akkor mondd azt, hogy hozzon Neked kajcsit :) a többit úgyis neked /nektek kell megoldani.
(de kösd ki hogy HOZZON kaját, ne nálad akarja megfőzni).
Én ezt szívtam meg annó anyóssal, de ezt is már leírtam régebben.
A lényeg annyi, hogy idejött hozzám főzni, szóval pattoghattam, hogy mi hol van, aztán elaludt a gyerek, gondoltam pihizek, erre ő felolvasott nekem egy újságból és aztán ittmaradt nekem a mosatlan :)
Vagy lehet rendelni is kajákat. Nem olyan vészesen drágák és szerintem kb a 3. héttől már belerázódik az ember, gyorsan megcsinál valami egyszerü de tápláló kajcsit és még pihenni is jut ideje :)
Vagy apa hozhat a munkahelyéről is kajcsit Neked

A takeszolást azért sem szabad túlzásba vinni, mert ha fizikailag kifárasztod magad, az a tejtermelésre is hat. Az első hetekben tényleg meg kell próbálni mindig pihenni, ha a gyerek alszik. Nem feltétlenül kell aludni, de pihenni kell!!!

Kép

Kép
gabka77

Jó reggelt

Számoljátok a magzatmozgást? Ez azért vicc szerintem 40. hétig, mi van ha szegény gyerek reggel kilenctől fél tízig mozog tizet és estig vagy másnap reggelig semmit, akkor is gond van, szóval szerintem nem kellene ezt számolgatni, érzi egy anya, hogy mozog -e a picije. Ráadásul én mindig majdnem elfelejtem számolgatni, kérdeztem nagynéném, aki most szült, azt mondta dehogy számolta, volt is neki erre ideje 3 másik gyerek mellett :lol:

Bea, Maja

Kép
bea1978

Pulcsi,

Ne szégyeld magad. Nincs miért.

Ne aggódj, hogy nem rózsaszínű álomként éled meg a terhességet. Ez csak a médiából sugárzik, de nagyon keveseknek adatik meg. Én mindegyik terhességgel megszenvedtem. Nem csak fizikálisan, hanem egyébként is. Fel kellet adni a munkám, le kellett mondanom sok mindenről. És ez nem könnyű. A második terhességemre a házasságom ment rá. Maga volt a pokol. (Hánytam folyamatosan, küzdöttem a másfél éves Zsófival, Ágica 6. hónapban ki akart bújni, amíg a férjem a legjobb barátnőmmel enyelgett. )
De imádom a gyerekeimet és nem bánom az egészet, akár milyen nehéz is az eleje. Mindig lesznek nehézségek. A rózsaszín álmok meg nincsenek. Igen is az egész gyerekvállalás téma egy nagyon szép és nagyon nehéz dolog, amiben az első években a nő viszi el a dolgok nehezét....
A férjed 3 nap után át fogja aludni az éjszakát. Pasik így vannak kódolva. :lol:
Az ebéd/vacsora rendelésen én elgondolkoznék a helyedben az első 2 hónapban. Tudom, hogy drágább, de így nem kell annyira megszakadni, viszont fontos a szoptatás miatt, hogy kiegyensúlyozottan egyél.... Vagy főzzőn a férjed. nem fog ám belehalni.... Neked meg jól jön a segítség....

Katka

katka22

Bea,

Én nem számolgatom. De ha szeretnéd, akkor evés után 1 órával érdemes számolni. olyankor mindig mozognak....

Lehetőleg ugyan akkor. Akkor lehet gáz, ha nem a megszokott számot kapod. Nekem a Zsófi a 42. héten olyan 10-15-öt rúgott 1 óra alatt. Aztán egyzser 10 perc alatt 80-at. Az orvos be is rendelt azonnal kórházba, hogy készüljek császárra, de csak front volt.... :roll:
Szóval a számolgatás nem túl megbízható....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára katka22 2009.01.29 09:48-kor.

Katka

katka22

Pulcsi, tényleg a kaja hozatala a legnagyobb segítség, a háztartás meg megvár. Az első hetekben a pihié a főszerep. Nekem is az volt a legnagyobb segítség, hogy nem kellett a konyhában ácsorogni és főzőcskézni. Most is így valszeg, hogy hozzák a kaját, ha meg nem, akkor jön az ebédfutár egy darabig. Aztán meg úgyis belejön az ember, kialakul egy napirend.

Bea én abszolút nem számolgatom a mozgásokat.

Vica, itt van neked néhány régen ígért kaotikus gyerekszoba kép.

Kép Kép Kép Kép Kép Kép

Kép
Kép
Kép
tencsi

Kép

Papillon Párom még nem tudja, majd ha hazajön megmondom neki. Minden nap megbeszélem a babával, hogy még nincs itt az ideje a kibújásnak. Állítólag minden fejben dől el, és az én fejemben még nem "dőlt el", hogy most szülünk.

Mosószer Én a Gabi-t fogom használni. Ez ugye direkt babáknak van. Moszóporból és öblítőből is.

Csíkok Hál'Istennek nekem nincs. Legalábbis még. Remélem már nem is lesz.

Katka Vigyázz magadra, erősödj, a babának is kell az erő. Ne légy beteg!

Csibb Én tegnap voltam babavárón, ugyanezeket mondta el a védőnő a szoptatásról.

Wicca Tényleg szép és formás a pocakod! Csinos vagy!

Tencsi Viki és Domi képei nagyon aranyosak. Mosolygós gyerekek!

Megyek, visszafekszem az ágyba.

Kép MINDENKINEK

Kép

Kép
rszg

Jó reggelt!

Huu, mennyit írtatatok! :)

Wicca, szép a pocakod!

Tencsi, ilyen egy igazi gyerekszoba! :wink: GYerekek nagyon aranyosak.

Bea, én nem számolom a mozgásokat. Van, hogy aktívabb, van, hogy lustább.

Én, leszámítva, hogy mennyi problémám volt, imádok várandósnak lenni. Sztem nekem a pocak is hiányozni fog, főleg a mocorgások. Van egy ismerősöm, ő sem szerette a terhességet. Abszolút érthető...nem aludhatsz úgy, ahogy akarsz, rosszul vagy, nem tudsz hajolni, bálnának érzed magad stb stb.

Napirend: én úgy gondolom, ha a baba alszik éjjel, nem fogom felkelteni, hogy enni kell. Majd szól! :)

Gabi
Kép

Kép
tehuti

Tencsi nagyon jó a gyerekszoba :) és a gyerekek is milyen aranyosak :)

Ma valahogy én sem vagyok a legjobban :? fáj a torkom, és reggel hányingerem volt.. remélem nem kaptam el semmilyen vírust.

Tegnap olyan jó boltot találtam vettem a Líviának egy csomó mindent:) és mivel sokat vásároltam, az eladó nagyon aranyos volt és engedett is az árból pedig nem kértem :)

wica szép a pocakod :)

Ancsi
KépKép

KépKép
moncsi89

Köszönöm szépen a dícséreteket gyerkőc és szoba ügyileg is. Egyelőre így lesznek, aztán ha vmi csoda folytán nekiállunk a tetőtérnek, akkor lesz külön szobája mindenkinek.

Moncsi örülök, hogy tudtál sokmindent vásárolni és nagyon kedves volt a nőcitől, hogy még kedvezményt is adott. Neked is jobbulást, akkor mindenkit elkapott ez a vacakság.

Rszg, pihizz csak amennyit bírsz, tutira kihúzzátok addig amíg kell.

Tehuti én is élvezem a terhességet magát, mert szerencsére nekem sem volt eddig semmilyen problémám, csak így a vége felé már nehéz a két manóval is, hogy nem tudok velük úgy játszani ahogy szeretnék, pedig már úgy bírkóznék velük. Aztán meg a másik oldal, hogy közben Dávidra is szeretnék többet koncentrálni meg odafigyelni rá, de hát ez van, örökös dilemma. Védőnőm mondta múltkor, hogy a Dávid simán felnő fű alatt..... :wink: :D

Nálunk gyönyörűen esik a hó, már reggel óta.

Kép
Kép
Kép
tencsi

Sziasztok!
Csibb!
Nagyon jók a szoptatási tanácsok, köszi! :D

Pulcsi!
Ne is mondd, én is egyre inkább szenvedek.Azért ez a tél sokat rátesz szerintem :( , de ha meg abba gondolok bele, hogy a babák szinte tökélees időben fognak születni:Szép tavaszi napsütés, langyos meleg(remélhetőleg :wink: )aztán ahogy elkezdenek növögetni, már nyár van...Annyira jó.Ezt már nagyon várom.
Én amiatt aggódok egy kicsit mostanság, hogy baromi lestarpáltnak érzem magam.Mindenem fáj(a szeméremcsontom már szinte elviselhetetlen, esténként a sírás határán vagyok :( ), leginkább "ott lent", és attól tartok, hogy ez csak rosszabb lesz.Meg olyasmik jutnak eszembe, hogy hogy fogok tudni szülni, ha már most is így fáj minden :? :roll:
Azt se tudom, mi lenne jobb, mozogni vagy pihenni?Sokszor pont azt érzem, hogy a sok pihi üt vissza."Sajnos" megtehetem, nincs kisgyerek, férjem azért segítget, ha nem muszáj nem mozdulok ki, félek az influenzától, szóval elég sokat pihenek.Lehet, hogy ez is baj???

Bea!
Most olvastam itt a babanetes 32.heti leírásban, hogy ilyenkor már a nap 90%-át átalusszák a babák, hát az enyém nem.Gyakorlatilag reggeltől késő estig folyamatosan vannak mozgások, éjszaka nem szoktam rá felébredni, lehet, hogy akkor ő is alszik :wink: És MÉGSEM akar megfordulni :( Van aki azt mondja, lehet pont azért mocorog ennyire, mert nem jó neki ez a keresztben-pozíció, de annyit mozog, miért nem fordul????"Talpra állni"nem sok kéne, mert a buksija feljebb van, de nem és nem akar.... :(
Na szóval azt akartam, hogy valószínűleg az a lényeg, hogy a 24 óra alatt valamikor legyen 10 mozgás.(csak következtetés, ha egyszer azt állítják, hogy a nap 90%-át átalusszák)Nem tudom, nálatok hogy van, de ha az enyém elkezdi, az kapásból 5-6 mozgás rögtön. :D

Kép
Kép
zazzy

Tencsi, nálunk az eső esik már 2 napja....és ezért nem tudják hozni a bútort. Már kivagyok! :evil: Inkább a hó, mint az eső!

zazzy, nagyon makacs a babád, hogy nem akar befordulni! :wink: De még van ideje!

Torkom nekem is fáj és taknyosodok is. :roll:

rszg, pihenjél sokat, és mondogasd továbbra is a bébinek, hogy még maradjon bent!!!

Gabi
Kép

Kép
tehuti

sziasztok

Wicca: mikor megláttam a pocidat kikerekedett a szemem rendesen :D :D nagyon szép méretes!!!! biztos kényelmesen elfér benne Bálintbaba :D:D

Csibb: köszi a szopitanácsokat, szerintem nekünk elsőbabásoknak sokat segített :D

Tencsi:
szép gyerekeknek szép gyerekszoba..:D:D ez már csak így van ;)

Rszg: kedves tőled hogy nem izgatod fel aput a hírekkel mert hogy érezze jól magát, de lehet morcos lesz hogy nem tetted... sztem magatokra gondolj most ne apu jókedvére.

jah.. és nem is tudom ki írta hogy szódabébét ivott a savára.. na ez az ami állítólag kismamiknak TILOS ... manduláról azt mondják nagyon jó, meg vannak ezek a rágótabletták is.

én ma szülésznőhöz megyek.. utána vérvételre, komolyan mondom be van osztva.. minden napra jut valami.. így nem unatkozom :D és párom huga olyan rendes hogy jön velem mindenhová. :D
jah.. és babó nekem is befordult :D

KépKép
KépKép
adryn

mozgások: nekem számolnom kell, mert vmikor tényleg össz-vissz 4et mozdult egész nap! és nagyon haloványan! egy mozgás, aztán fél napig semmi. Most a héten jó mozgó, nagyon örülök is neki!!!
Szerintem ha folyamatosan érzitek, nem kell számolni. Viszont ha folyamatos mozgó tényleg reggel-délben -este, és egy fél-egy napig nem érzitek, az sztem komoly.hallottam két rémtörténetet, az egyikben az anyuka nagy hajtós-dolgozós volt, 2 napig nme érezte apicit, de cak 2 nap után "ért" rá elmenni dokihoz, a 8. hónapban,már késő volt..egy másik esteben meghét elején még jó volt a szivhang szám, hét végére meg már baj lett. mindkét esetben ha hamarabb megszülesztik őket, életben marad a baba.
most lehet tönkretettem egy áygneműhuzatot , mert 40 fok volt beleírva, de én 90en mostam ki :)
tencsi, nagyon tetszik nekek is a gyerekszoba, igazi, jókedvre derítő!
és a gyerkőceid is mosolygósak, bizti tőled tanulták :)
köszi mindenkinek az eddigi tippeket, hozzászólásokat, tanácsokat!!

pulcsi

Pulcsi: nem kérünk rémtörténeteket!!!!!! nálunk itt mindenkivel minden rendben lesz !!!!!

KépKép
KépKép
adryn

és aki nem számolja, mit mond a védőnőnek? :lol: én bizony nem számolom! végül is jogos, csak hát ciki lenne, ha kérné a lapot.

Wicca, Csibb ti már a finishben vagytok szinte, 33 nap. 35. hét, az már lehet egy hónap, de lehet két hét is, tök jó, jól eltelt az idő!
És Wicca, neked már a pocid is jól lennt van!

Tencsi, szép babókák!!, A szoba nagyon aranyos, 3-an fognak lakni?

Bea, Maja

Kép
bea1978

Húha Pulcsi, ez ijesztő! :o :shock:

Bea, Maja

Kép
bea1978

Tilos a szodabika? ahhoz képes, hogy valamelyik doki közölte, hogy a Reni lényegében drága szódabika ...
Én vettem be, de nem hallottam még, hogy Tilos lenne.

Eső esik nálunk is 2. napja :(

Rémtörténetek vannak, de ezeket nem szabad mostanság meghallani, bár az tény, hoyg oda kell figyelni.
Én is hallottam rémsztorit, de nem mesélek ilyet!! :)

Kép

Kép
gabka77

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?