Új privát üzeneted érkezett!

Mi a véleményetek?
Írjátok meg a tapasztalataitokat!

Az orvosom azt javasolta mértékkel, de mi a mérték? Én még kismamaként nem voltam szoliban, de hóka is vagyok nagyon... Menjek vagy ne menjek?

Várom a hozzászólásaitokat!!!
Alma
 
 


Alma: én úgy tudom, hogy nem ajánlott a szoli a terhesség alatt! Az én dokim nem engedi!
Miért nem jársz hozzánk a 2004-ea kismamikhoz?
(Ha Te egy másik Alma vagy akkor bocsi. Kép )

Bellana
 
 


Alma!

A napozás és szoli a májfoltosodás miatt kerülendő.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 

 
 

Én úgy tudom, hogy a felhevülés miatt sem szerencsés. Mármint ki tudja, hogy odabent hány fok lesz. És ugye a magzat nem tud izzadni, hőt leadni, ezért kerülendő a szauna, szoli, túl intenzív edzés.
 
 


Kép Szisztok Lányok!
Tegnap akkor ezek szerint én bünöztem,igaz csak 4 percre mentem, álló szoliba, és nagyon jó ventillátora - hütése volt, nem volt melegem! Akkor én most kakukktojás vagyok, de remélem 4 perccel nem ártottam a kicsifiamnak, az igazán mértékletesnek mondható!?

Kép Bellana! Én volnék az, az Alma...
Megyek hozzátok csak Ti már olyan jól ismeritek egymást, hogy van amikor nem értem mi is van?! de olvaslak titeket!
Csatlakozom, megígérem!, köszi az invitálást!

Kép RJuli, ahány orvos annyi féle vélemény, a szaunáról is úgy tájákoztatott a dokim, hogy ha már voltam-mehetek mértékkel, de most ne kezdjem el ha még nem voltam soha!
A szaunát mondjuk nem próbálnám ki!!!

Szép napot nektek,
Alma
(21+3)
 
 


Én azt hallotam a szemklinikán, hogy volt már olyan fél éves kisbaba is, akit szürkehályoggal operáltak, mert az anyukája szolizott a terhesség alatt..
 
 


http://www.optika.hu/manager.asp?page=http://www.optika.hu/magazin/cata/cataract .htm


Katarakta - szürkehályog
Leggyakrabban a korosodás következtében fejlődik ki. Más esetben okozhatják sérülések, vagy bizonyos betegségek, ritkán pedig méreganyagok, vagy sugárzás mellékhatása. A katarakta olykor már a születéskor is jelen lehet, például, ha a terhesség során az anya rózsahimlős lett, de okozhatják genetikai sérülések is.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Szerintem megfontolandó (Babanet Rendelő):

Kérdés:
A szoláriumozás milyen hatással van az anya hasában lévő magzatra? Szabad-e kismamaként, illetve szoptatás ideje alatt szoláriumozni?
Válasz:
1.A terhesség alatt általában nem javasoljuk a szoláriumot, a napozást is csak mértéklettel, inkább szűrt napfényben (pl. laza lombú fák alatt). A szolárium fényének intenzitása nagyságrendekkel nagyobb a napfényénél, bár elvben igaz, hogy a károsabbnak mondott tartomány jó részét nem tartalmazza.
Szoptatás alatt a mértékkel végzett szoláriumozást megengedhetőnek tartom. Persze bőre fehérségét a picivel együtt szép időben végzett séták és pozitívan befolyásolják.

Kérdés:
Korai terhességnél (4-5hét) ajánlott-e a bronzárium?
Válasz:
A szokásos környezeti UV sugarak nem hatolnak túl mélyre, inkább csak a leégéstől és a has közvetlen napoztatásától óvjuk a kismamákat, de azért tudnia kell, hogy minden ionizáló sugárzásnak kőkemény genetikai kockázata van.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Árt e a szaunázás a terhességnek és a babának?
Válasz:
A szaunázás kifejezetten nem árt a babának, de azért nem szoktuk javasolni, hogy terhesség alatt ilyen hőhatás lépjen fel. Inkább hagyja ki ezt a néhány hónapot!
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Azt szeretném megtudni, hogy árt-e a terhességnek az infraszaunázás.
Válasz:
Árt és kész. Nincs köztes megoldás. Ezt a fajtát a fogantatás pillanatától tessék elfelejteni, mert innentől "nincs garancia" a terhességre. lehet, hogy semmi baja nem lesz... De azért tudja, hogy öreganyáink forróságot használtak abortívum gyanánt.
Dr. Nagy László
 
 


Kedves Alma!
Hogy a gyerekre milyen hatással van a dolog, az szerintem legalábbis vitatott (hacsak nem igazoltan károsítja), tehát nem mondhatjuk biztosra, hogy nem árt neki.

De hogy a te bőrödnek ártani fog, az biztos. A kismamáknak még a sima napsütést is célszerű elkerülniük, ha nem akarnak májfoltokat - hosszú távra. Szerintem egy életen át májfoltosnak lenni sokkal rosszabb, mint egy évig fehér bőrrel járni. Egyébként a fehér bőr a divat, a barna, és különösen a szolibarna már igencsak kiment a divatból, illetve már csak az ún "festett szőke, szolis cicák" (ahogy a fiúk nevezik) között dívik. A kozmetikusok meg lassan külön szakmaként fogják kezelni a szoláriumozás meg a túlzott napozás miatt korán megöregedett arcbőr kezelését. Arra az egy évre inkább érdemes a végtagjaidra önbarnítót használni, amit ha szépen kensz fel (modndjuk hetente egyszer), akkor észre se venni a különbséget a rendes napozás hatásától. Az arcodra meg a fehér alapszínedre egy enyhe pirosító - sokkal jobban fogsz kinézni, mint lebarnulva.
Ja, normál napozást én kétszer-háromszor végeztem az első terhesség alatt, a következőképpen: Teljes árnyékban ültem le, úgy, hogy csak a lábam lógjon ki a napra. Az arcomra meg még az árnyékban is krémet tettem, valamint egy törülközőt. És ezt csak tavasszal, kora délelőtt. De így nem ért semmit, úgyhogy felhagytam vele.
Sőt, ha csak utcára mentem sétálni, akkor is bekentem az arcomat napvédő zselével, a májfoltok elkerülése végett. Sikerült is elkerülni őket. Kép Mondjuk szerencse, hogy én sosem szerettem ha lebarnul az arcom, így nem volt túl nagy hiányérzetem. A többi nyáron nem volt okom kenegetni magam napvédővel, mégis azt teszem, mert a napfény az arcbőrnek kimondottan árt hosszú távon. A szolárium - bár nem próbáltam - állítólag még agresszívebben roncsolja a bőrt, mint a napfény. Úgyhogy ha azt akarod, hogy jövő ilyenkor is szívesen nézz a tükörbe, akkor szerintem terhesen kerüld el a szolit! Meg még a rendes napfényt is. Nagyon lehet utálni az arcon a májfoltokat. Kép

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Ezt most találtam, a Szabad-e? -ben!!!!
Olvassátok el!!!!
Dr. Ács Nándor és az én 2 orvosom véleménye megegyezik!!!!!!

Kérdés:
Szabad-e várandósan szoláriumozni? Valahol a neten olvastam hogy napozásnál célszeru´´ a hasat letakarni, mert káros lehet a magzatra nézve, ha a naptól/szolitól felmelegszik a magzatvíz.

Válasz:
Egyszeru´´ a válasz: a terhességnek a szolárium semmit nem árt.
Érdekes a kérdése a magzatvíz felmelegedéséro´´l. Ez ellen azonban nem úgy kell védekezni, hogy napozáskor letakarja a hasát. A lényeges a testho´´mérséklet alakulása. Tehát inkább arra kell vigyázni, hogy ne túl sokáig legyen a napon, illetve pl. ne üljön forró fürdo´´be. Napozáskor
a has letakarásának nincs jelento´´sége, a magzatvíz ho´´mérséklete a testfolyadékok ho´´mérsékletével együtt változik.
Dr. Ács Nándor

Zsebibaba, ezt én is ott olvastam, ahol
Te a többit!!!!
 
 


Alma!
Lehet,hogy most sokan megdobállnak,de én szoliztam. Nekem nagyon jól esett,és a pici sem reagált "furcsán". Egészen 7 hónapos koromig jártam,akkor éreztem azt először ahogy befeküdtem,hogy légszomjam van. Abban a pillanatban kijöttem,és többet nem mentem terhesen. Addíg heti 1 alkalommal mentem BIOszoliba 15percre. Az én orvosom,azt mondta,hogy ha jólesik menjek nyugodtan, a napsugárzás sokkal károsabb,mint a szolárium.
Igaz a májfoltoknak nem tesz jót(nekem nem lett).
Érdekes,hogy viszont a szaunát kezdettől fogva nem bírtam. Azóta lassan másfél éves a kisfiam,és semmi baja nem lett a szolitól.
Szerintem amíg neked jólesik, addíg a pocaklakónak is. Jó babavárástKép
Noémi

Noémi
 
 


tothnoémi,Te vagy a kedvencem mostantól!!!!
Végre valaki aki tapasztalatból beszél! Megyek is szoliba én is, mert jót tett az arcomnak is, meg jobban érzem magam és akkor szerintem a bébi is!!!!
Az orvosaim 2 is, azt mondták hajrá, csak mértékkel, akkor meg miért ne!
Nagyon örülök neked, hogy végre valaki, mert eddig kicsit el voltam keseredve itt
a többiek miatt!!!
KÖSZÖMÖM!!!!
Puszi,
Alma
 
 


Ez kb. olyan, mint, amikor dohányos kismamák veregetik egymás vállát, hogy látod, ugye nem lett semmi baja a gyereknek. Van olyan is. Meg az ellenkezője is. Ha az embernek jólesik 3 feles pálinka, akkor a bébinek is vajon? Ez aztán a logika! Valamiért lényegesen többen ellenzik. Egy kicsit is felelős embernek az is elég, ha azt mondják, hogy azért kerülj v.mit, mert nincs elég tapasztalat, bizonyosság arról, hogy nem veszélyes. De, ha konkrét tényekkel támasztják alá az ellenjavallatot, akkor igencsak nagy bátorság ezt felülbírálni. Minek nyitottál topikot, ha te már úgyis eldöntötted, magasról tettél az ellenvéleményekre és megkapaszkodtál az egyetlen nem ellenző hsz-ba?
 
 


Szoláriumozó kismamák! A gyereknek is lehet baja a szoláriumtól, ez egy dolog, a jelek szerint eldöntöttétek, hogy nem érdekel, hogy áltatjátok magatokat azzal, hogy "nem lehet baja". De nektek tuti lesz bajotok, ez se zavar? Mert a bőr fokozott érzékenysége a terhesség alatt már bizonyított.
Amúgy is nagyon öregít a szolárium, ráadásul a fiúk ma már negatívumként emlegetik, ha valaki "szolis cica"...Egyszerűen kiment a divatból, mint a magastalpú cipő.
De mindezeken túl a terhesség alatt egyrészt még sokkal erőteljesebben rongálja a bőrt (ez a napfényre is igaz valamennyire), amellett a májfoltok kialakulásának tényleg lényegesen nagyobb ilyenkor a veszélye. A hason meg megnehezíti azt, hgoy a striák kialakulását megakadályozd. És azért az kicsit hosszabb távra hat, mint ez az egy szolimentes nyár.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Továbbá a napra se menjen ki senki,pláne ne napozzatok, mert odakinnt még több az uv, meg mindenféle sugárzás mint a szoliban. Kép
Én csak abban osztom a többiek véleményét, hogy terhesen nem szoliztam, de még szoptatás alatt sem. (Szóval már elég régen és soká is fogok Kép)
Viszont elötte én bizony arra vetemedtem, hogy heti 1-2 szer befeküdtem 10 percre a szoliba és én sokkal jobban éreztem magam kicsit barnábban (nem ropogósra sütve! )mint hófehéren. Mindezzel együtt nem lettem szolis cica és a divatból sem mentem ki. Kép Nem kéne általánosítani!
Szerintem ha valaki (nem terhesen) szolizni jár az még nem elítélendő dolog. Egészségügyileg meg nyilván itt is a mérték a döntő. Mint általában mindenben.

Bellana
 
 


Sziasztok!
Látom felkorbácsoltam a kedélyeket!
Sajnálom, hogy ilyen ,,indulatos,, kismamák vagytok! (akinek nem inge...)

Kép RJuli! Te aztán jól lehordtál engem. Ne nézz már teljesen hülyének azért valakit, mert bement a szoliba 2*is már 4 percre!-pláne, hogy az orvosom is megengedte!
Én a tapasztalatokra voltam kíváncsi és a véleményekre,
nem a kioktató stílusú, nagyon okos és persze LOGIKUS kismamák hozzászólására!

Természetes, hogy a gyermekemnek én sem akarok rosszat! - épp ezért nyitottam topikot és amint tudtam az orvosom véleményét is megkérdeztem! Mivel mostmár tudom, hogy mértékkel engedi a napozást-szolizást, többé már nincs mirôl beszélnünk. Én az orvosomban bízom, ez azt hiszem természetes, mert akkor talán nem nála szülnék, ha még a szavára sem adnék!-lehet ez ez valkakinek furcs, de én így gondolkodom erröl.

Nem akarok senkit megbántani, de muszály volt válaszolnom és többé igérem nem teszem, mert Tölem távol áll ez a stílus!!!
BOCS

Alma
 
 


Hűha, itt aztán szép, nyugis a hangulat!
Háááát, én is szoliztam az 1.terhességem ideje alatt,napoztam is néha, mértékkel, mert jobban éreztem tőle magam és nem lettem szoliscica, talán atraktívabb.(?)
Orvosom, védőnőm engedélyezte, 7perceket "napoztam", mint most is, a 2.terhességem ideje alatt. A picimnek semmi baja, ha nem 15 percekre, szóval ha nem viszed túlzásba, szerintem nem okozhatsz sem magadnak, sem a babának kárt ezzel. Az meg, hogy kiment a divatból....ki mondja ezt? Kinek hogyan esik jól, mindenki más értékrend szerint él. Azért mert most pl.ruházatban felveszik a lilát a rózsaszínnel, hát kit érdekel? nem veszem fel, mert nem tetszik, de nem vetek meg másokat, mert felveszik, követik a DIVATOT. A bőr pedig...hát igen, nekem az 1.terhességem után sem májfoltjaim, sem striáim nem lettek, kinek ilyen, kinek olyan a bőre, általánosítani nem lehet. A topikokban meghallgatjuk 1más véleményét, észérvekkel próbáljuk meggyőzni a másikat a magunk igazáról, DE úgyis magunk döntünk és vállaljuk döntéseinkkel a felelősséget is. Azt mondod, minek nyitott topikot? mert érdekelte mások véleménye, attól még dönthet másként...és orvosaira, anyukájára...hallgatva, a döntése a sajátja. De nem tartom szépnek ezért lehurrogni és nem értem miért kell a véleménykülönbség miatt megsértődni.
Sziasztok, további szép beszélgetést!
 
 


rjuli!
Te mint mindenben "jártas",és "szakavatott" személy,nem az a baj amit írsz (nem csak ide),hanem a stílusKép
Te mindíg,mindenben annyira tökéletes,és felelős emberke vagy? Nem gond,csak léci más is had legyen olyan amilyen ő akar lenni,ha kevésbé felelős,akkor kevésbé felelős.
Konkrét tények támasztják alá az ellenjavallatot? Most minden intrika nélkül,én tényleg nem hallottam ilyet,tudtok ilyenről? Vagy olyanról akinek neadj isten baja lett a babájának azért mert szolizott?
Noémi

Noémi
 
 


Mindenki azt csinál, amit akar, csak akkor minek kérdezi, ha a válaszokat nem veszi figyelembe, csak azt az egy bizonyosat. Ezek szerint a válaszoktól függetlenül döntött, ami nem baj, csak akkor kár ehhez úgy csinálni, mintha mérlegelés és infogyűjtés alapján döntene.
Ha születik egy sérült gyerek,sokszor senki sem tudja, hogy mitől sérült, hiszen panaszmentes volt a terhesség, komlpikációmentes volt a szülés, afp, uh rendben, aztán mégis ott van a gyerek valami problémával. És akkor ott van anya, aki egyre azon agyal, hogy vajon mit hibázott. És lehet, hogy semmit. Lehet, hogy mégis valamit, aminek akkor és ott nem tulajdonított jelentőséget.
Nem tudom, hogy okoz-e és, ha igen, milyen bajt a szolárium a magzatnak. Azt tudom, hogy felemrülnek kételyek, és azt tudom, hogy sokszor nem tudni, hogy mitől sérült a baba. Erre mondom én azt, hogy nem éri meg.
Szóval visszakérdezek: ha születik egy beteg gyerek, honnan tudható, hogy BIZTOSAN NEM a szoláriumtól van???
 
 


Minek teszi föl a kérdést az, aki a válaszok közül csak a neki tetszőt hajlandó meghallani? Ez szerintem nem csak Julinak tűnt fel, de miután megírta, az ember már nyilván nem ismétli el. De ettől még érezheti magát furán minden olyan válaszoló, aki olyat írt, ami a kérdezőnek nem tetszett, és emiatt aztán helyből ellenszenvesnek érezheti magát utána. Főleg, hogy így reagált arra, aki támogatta a szolis tervet, hogy "Noémi, te vagy mostantól a kedvencem!" Ebben benne van az is, hogy a többiek, akik - az ő kérdésére válaszolva - azt írták, hogy nem kéne szolizni, azok duguljanak el. Ez elég hülye érzés. Kérdeznek valamit, őszintén válaszol az ember, és ha a válasz nem tetszik, akkor érezzem magam én hülyének? Nem mintha annyira adnék a véleményetekre, csak hát ha már stílusról beszélünk, akkor talán pillantsatok már bele a tükörbe is!

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Bizony a bőr túlérzékenységére én is ráfáztam az első terhességem alkalmával. Én, aki korábban soha még naptejet se használtam, mert annyira nem volt érzékeny a bőröm a napra, no meg nem is szerettem különösebben napozni, csak az alatt az idő alatt, míg a haverokkal egy koranyári napon (szép, meleg, napos tavasz után, tehát már nem friss, fehér bőrrel) dumálgattunk (legfeljebb fél óra lehetett), úgy leégtem, mint életemben se előtte, se azóta soha! Iszonyú kínlódás volt, és különösen az arcom égett le, érdekes módon, ami pedig addig is a legtöbb fényt kapta. Aludni se, enni se, semmit nem tudtam vagy két napig. Nem kívánom senkinek se.
 


Igazat adok abban,hogy minek tesz föl olyan kérdést valaki ha arról konkrét elképzelése van és támadásnak veszi,ha valaki más véleményen foglal áláspontot. Abban nem értettem egyet,hogy miért kell rögtön letorkolni a másikat? Vélemény nyílvánítást lehet "norm" hangsúlyban is,nem kell rögtön lekicsinylő, lehordó hangnemet felvenni. Pl: rjuli Miért nem lehetett első hsz.-ra is ilyen stílusu,nem kioktató,hanem csak véleményt mondó hsz-t írni? A 2. sokkal szimpatikusabb,és elgondolkodtatobb mint az első,amiben rögtön lealáztad Almát a véleménye miatt. Segítségért véleményért jövünk a babanetre(még ha ez néha nem is úgy tűnik),és nem azért hogy kiosszanak.

Noémi
 
 


Nesztek nagyokos hófehérkék!

Szabad-e várandósan szoláriumozni?

Ha babát vársz, felvetôdik a kérdés, mennyit kell változtatnod korábbi szokásaidon. Vajon nem túlzás ilyenkor is arra törekedni, hogy barna legyél? A bôrben ultraibolya fény hatására aktív D-vitamin termelôdik, amire szükségünk van a magzat csontfejlôdéséhez. Semmiképp sem kell kerülni tehát sem a napozást, sem a szoláriumozást, néhány dolgot azonban tarts szem elôtt: 
Használj nagyobb faktorszámú fényvédô szereket, mint korábban, mert a terhességi hormonok fényérzékenyebbé teszik bôrödet. Különösen azok vigyázzanak, akiknek a fogamzásgátló tabletta szedésekor májfolt jelent meg a bôrén. 
Ügyelj a fokozatosságra! Elôször csak néhány percet tölts a napon, inkább félárnyékos helyen, majd napról napra növeld néhány perccel a sütkérezés idejét. A déli órák tűzônapsütésétôl óvakodj! A szoláriumozás javasolható ido?tartama függ a készülék teljesítményétôl is, de általában a korábban ajánlott ido?tartam felét töltheted odabent. 
Szoláriumozáskor nagyon ügyelj a tisztaságra. Nem baj, ha nem meztelenül, hanem tangában barnulsz le. Gyôzôdj meg arról, hogy mindenki után alaposan letakarítják-e a készülék fekvôfelületét.

Szaktanácsadó:Dr. Boros Judit szülész-nôgyógyász
 
 


Sziasztok!

Mivel most vagyok 20 hetes terhes, elolvastam a hozzászólásokat a szoláriummal kapcsolatban.
Én szoktam szolizni a terhességem előtt is, mivel a nem túlzásba vitt szolárium szerintem jót tesz a bőrnek. Az enyémnek mindenképpen, májfoltos sem lettem.
Az, hogy valaki néha-néha eljár szoliba, attól még nem lesz "szolis-cica", max. nem olyan sápadt a bőre, mint alapjáratban.
Viszont most, a terhesség alatt elmentem kétszer 5 percre. De nem folytatom, ugyanis a neten utánanéztem, és hát, elég vegyesek az észrevételek, tapasztalatok. Inkább tényleg kihagyom ezt a pár hónapot szeptemberig, max. világítok nyáron, de nekem fontosabb a kisbabám egészsége.
Van már egy fiam, mikor vele voltam terhes, nem is voltam szoláriumban egyszer sem, nincs is semmi baja.
Nem azt mondom, hogy lehet most baja a babának, pl. a szemének, ha tényleg átsugárzik annyi, hogy ártson, de ha esetleg lenne, sosem tudnám magamnak megbocsátani.

Így maradok kis sápadtka, és majd szeptembertől megint megyek barnulni. Akkor a szoptatás miatt már csak max. a melleket kell letakarni.

Szóval, inkább nem kockáztatok, pedig NEKEM ill. a közérzetemnek tényleg jót tenne.

Laura
lau
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó