A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2008 novemberi kismamik

Sziasztok!

Anya, Zsombi is sír ha kikerülök a látóteréből. A védőnőnk szerint ez teljesen normális. Azt jelzi, hogy nagyon jó az anya gyerek kapcsolat.
Nappal mi ringatással, buksi simizéssel alszunk el.

Kacagás, Zsombi a múlt héten kacagott először, de azóta se volt olyan hosszú kacaja :lol: :lol: :lol: Néha ha csikizem akkor most is produkálja, de a múltheti volt az első.

Sapi, mi is nagyon utáljuk az overallunkkal együtt. Jó hogy jön a jó idő már :D :D
Már a nyárra készülök és elkezdtem a napozókat nézegetni :lol:

Kata, én is szeretném majd Zsombit babaúszásra vinni. Találtam is Érden egy uszit :D.

Üdv:
Kri

Kép
Kép
kri29

A kacagásról még: sztem sem baj ha nem csinálja, mert ha gügyög meg sikoltozik, próbálgatja a hangját akkor biztos nem gond, csak még nem jött rá hogy olyat is tud. :)

Nati
sztem Léna ilyenkor olyan izgatott, vagy mi?!

Uszit én is találtam itt a 20.-ban is van, csak nem tetszik hogy havi bérlet van (8000ft) és ha netán beteg a gyerkőc, vagy valami közbejön akkor így baromi drága. Tesóméknál vidéken ugyanennyi az ára de ott nincs időhöz kötve a lejárása a bérletnek.

Kép
katica_75

Anya ! Te kérdezted az álometetést , nekem tápos dedem van , már nem szopizik :cry: , szopival nem tudom , hogy oldanám meg !
Akkoriban ha az ágyamba tettem kész káosz volt , nem szerette , minden mozdulásnál nyögdécselésnél azt hittem enni kér és adtam a cicit , nem volt jó megoldás így éjjeli evésnél mindig kihoztam a nappaliba és ülve szoptattam . Következmény : elaludtunk , Lilla is és én is , de nagyon jó volt , nagyon hiányzik ez a meghittség . Bár így utólag elég rémisztő ,de soha nem esett ki a kezemből. Akkoriban olyan fáradt voltam ,hogy állva is eltudtam volna aludni , az eleje nagyon nehéz volt , de ezt ti itt mind nagyon jól tudjátok , mert az első 12 hét az fárasztó , nálunk még jó adag kólikával fűszerezve . De érdekes , hogy a hasfájás soha nem éjszaka volt , mindig délután és este.
Aztán 10 hetesen elmúlt egyik napról a másikra , de addig ! halálra etettük a gyereket , mert minden okos tanácsadó azt mondta , éhes adjál neki enni és nincs elég tej , adjál tápot....
Úgy írok erről az első negyedévről , mintha ezer éve történt volna!

A hasfájós időszak közepe tájékán rájöttem , hogy nem mindig a hasa miatt sír, meg kell tanítani elaludni mert káosz lesz az életünk !
Nekem az első gyerkőc olyan rossz alvó volt kisbabának , hogy éjszaka volt mikor autózni mentünk ,hogy tudjon aludni . Elég gáz volt a szitu , kocsiban aludt , ha hazaértünk nem .Most már alszik

:lol:
Karácsonyra megkaptam a Suttogót , elkezdtem " tanulni " - nem mindennel értek egyet , de sokat segített !
Arra már magamtól is rájöttem ,hogy kb. 1- másfél óránként aludnia kell mert brutális fáradtság következik.
Jelenleg 2 óránál tartunk , napközben 2 óránként le kell tenni aludni. Este fürdés előtt már 3 órát kibír , de akkor full szórakoztatni kell , mert nagyon nyügi tud lenni.
Ehhez szükséges a 4É , ez fontos !
Na , elkezdtem figyelni a fáradtság jeleit , ha már semmi nem volt jó , akkor már késő - értem ezt úgy, hogy már se mondóka ,se ének se játék nem ok, akkor már elkéstem , altatni kell .

Ha még időben elcsípem a fáradtság első jeleit , akkor hasra a kiságyba hátacska ütöget és susog , de van mikor ez sem kell csak cumi és alvás .
Az alvás időtartam kb 40 perc / volt 1x ,2x mikor extrém 2-3 óra sőt 4 ,de erre nem jöttem rá miért /

Cumi csakaddig kell még elalszik !

De nem minden gyerek egyforma és majd ha jön a fogacska , hozzátáplálás , szóval kisdedből kisgyermek lesz , nem tudom mi lesz épp jó mert sokat változnak .

Kata ! Szopis babánál sztem a láncetetéssel és az álometetéssel tudsz javítani a helyzeten , de már most is sokkal jobban alszik Kevin ! Éjjel ha eteted , sztem ne kapcsolj fényt meg se szólalj , bár lehet így csinálod az a lényeg ,h. ne sok inger érje csak teljen a poci .
Nekem álometetésnél úgy eszik ,hogy közben alszik mint mikor újszülött volt , annyira édes és büfiztetni sem tudom , de nekem hason alszik / próbáltam régen háton is és oldalt kitámasztva , de
mindig felkalimpálta magát /, nekem így jött be .
Viszont ebből kifolyólag utálja a babakocsit DE kaptam ma egy jó ötletet Csuritól / KÖSZIKE / , holnap kipróbálom kitámasztani féligülőbe párnával . Van ülős kocsink is dönthető , de még ahhoz sztem hideg van .

Örülök ha tudtam vkinek segíteni !

Hangos kacaj nálunk is volt már 1x hosszan zsipsz-zsupszolásnál a végén a huss nagyon tetszett és hangosan kacagott , rövidebb pedig a kerekecske dombocska nyulacska és a pocakon köröztem az ujjammal . Nagyon édes , de parancsra nem megy , ha meggebedek se csinálja csak ha neki épp úgy jön a hangocska
Kata!
Emlékszem nem oly régen még éjjel absz. nem akart aludni Kevin, jól haladtok , ügyes vagy nagyon !

Kata próbálok fotot tenni a hordozóról , lehet barátnőm jövőhéten megszerzi , mert megy ki Németo-ba.

Kép Kép Kép Kép Kép

[/url]

Evi és Lilla

Kép
evi1969

Nagyon sokra sikeredett , bocsi mindenkitől !
Ja, Kata cumit próbáltad már , kizárólag alváshoz ?

Evi és Lilla

Kép
evi1969

Most már tényleg lépek csak még annyit , ez a hordozó ha hátinak használod először kerül bele a baba és utána kell hátra feltenni .
Eredetileg én ergo baby hordozót kerestem ,de egy nagyon ügyes hordozós anyuka mondta az ötletet , hogy a beco még az ergotol is jobb ! Nyugodt éjszakát babáknak és mamáknak !

Evi és Lilla

Kép
evi1969

Nati!
milyen volt az éjszakátok?adtál neki kúpot?
enyém gyerek 9kor elaludt,és 5kor kelt szopizni 10percre,azóta megint alszik.és most kivéltelesen én is aludtam már fél 10kor,mert megfürödtem a nagyok előtt(mindíg én vagyok az utolsó),3/4 9től horrorfejtem,aztán dobtam magam az ágyba.

Tegnap Betti nagyon nyügi volt.a déli alváshoz 1 órát kellett ki-be rakosgatni.sírt a kezembe,sírt ha leraktam,nem kellett a cici se.szerintem megint a foga.na aztán elaludt,több mint 2 órát.utána nem volt gond az elalvással.

nekem chicco-s kengurum van,én nem igazán szeretem.amúgy is babakocsis vagyok.szeretem tologatni.csak olyan helyekre megyek,ahova azt is be tudom vinni.a nagybevásárlásokat mindíg apával csináljuk,van segítség.
de ez tök jó,amit Évi felrakott.
na megyek reggelit csinálni a nagyoknak

Honey- Ancsa

Kép
KépKép
Kép
honey32

Találtam valamit,kicsit hosszú lesz,de hasznos!!

A mozgásfejlődés segítése2008. 08. 26.

A baba fejlődésének rendkívül fontos része a mozgásfejlődés, nem pusztán az egyes mozdulatok kivitelezése miatt, hanem azért is, mert ezeknek a mozdulatoknak a megfelelő időben történő elsajátítása komoly hatással van bizonyos agyi funkciók kialakulásában. Azt, hogy az egyes fázisoknak mikor és milyen sorrendben kell megtörténniük, A mozgás fejlődése című fejezetben olvashatod el részletesen, ezért itt ezt csak vázlatosan írom le. Az egyes mozgásformák kialakulásának helyes sorrendje tehát a következő:

átfordulás (4-6. hónap)
kúszás (6-8. hónap)
mászás (8-10. hónap)
ülés (8-10. hónap)
állás (9-11. hónap)
járás (10-12. hónap)
Fontos tudni, hogy a mozgásfejlődés lépései elég tág időhatárok között mozognak, és nem ritka, hogy a szülők kisebb késéseket vagy sorrendbeli eltéréseket tapasztalnak. Ezek többnyire nem jelentenek kóros elváltozást, ezért nem feltétlenül igényelnek szakszerű beavatkozást, de a szülői támogatásra, ösztönzésre azért szükség lehet. Ebben a cikkben olyan gyakorlatokat olvashatsz, melyek segítségével Te magad is motiválhatod gyermekedet az egyes mozgások felfedezésére, kivitelezésére. De szeretném hangsúlyozni, hogy ezeket kifejezetten olyan babák számára ajánlom, akiknek megfelelő a fejlődése, vagy akiknél csak egészen apró lemaradások, illetve egyes mozgásformák felcserélődése fedezhető fel. Komolyabb késések, elmaradások, rendellenességek esetében feltétlenül keress fel egy megfelelő szakembert!

Hogyan segíthetjük az egyes mozgásformák megjelenését otthon?

Általános szabályok:

1. A különböző mozgásformák elsajátítása nem öncélú dolog. Nem pusztán magáról a mozgásról van szó, hiszen ebben a korban minden mozgásfejlődési lépcsőfok kölcsönös viszonyban van az agy érési folyamataival. (Pl. a mászás közben kivitelezett alternáló mozgás a két agyfélteke szinkronizációjában játszik fontos szerepet, míg az ülés – az így végezhető kétkezes játékkal – a szem-kéz koordináció fejlődésére van jótékony hatással.) A mozgásfejlődés egyes fázisainak kimaradása, megkésett vagy hibás elsajátítása tehát magán a mozgáson túlmutatva a későbbi teljesítményekben, többek között tanulási zavarokban, részképesség-zavarokban, diszlexiában, diszgráfiában, diszkalkúliában, stb. mutatkozhat meg.

2. Minden mozgásfejlődési fázisnak megvan a maga ún. szenzitív vagy kritikus időszaka, amikor a legkönnyebben és a leghatékonyabban el lehet sajátítani. Fontos tehát, hogy az adott mozgás egy bizonyos életkorig megjelenjen.

3. Azonban nem szabad siettetni sem a mozgásfejlődés egyes lépéseit, kellő időt kell hagyni azok elsajátítására és gyakorlására.

4. Nem jó, ha egy-egy lépcsőfok kimarad, vagy egy-egy fázis felcserélődik.

5. Megfelelő környezetben egy egészséges baba magától, különösebb ösztönzés nélkül is elsajátítja a fiziológiai mozgásokat. A szülő felelőssége az, hogy ezt a környezetet kialakítsa. Néhány tanács ehhez:

2-3 hónapos korától legyen a baba minél többet biztonságos, kemény felületű, szabad mozgásteret biztosító, tág térben. Erre legalkalmasabb eleinte a padlón elhelyezett játszószőnyeg vagy takaró, majd később a szivacsszőnyeg vagy szivacs-puzzle, közismertebb nevén a habtapi.
Érdemes kerülni a járóka használatát, mivel ebben nincs elég helye a babának a forgolódás, kúszás, mászás gyakorlására, és idő előtti felülésre, felállásra készteti. Ehelyett célszerűbb lekeríteni a szobában egy nagyobb, biztonságosan kialakított részt, vagy ha az egész szoba alkalmas a gyermek számára, felhelyezni egy ajtórácsot.
Bármilyen népszerűek is, mellőzni kell azokat az eszközöket, melyek hibás mozgásforma és testtartás elsajátítására késztetik a csecsemőt. Ilyenek pl. a bébikomp vagy a nem megfelelő kialakítású babahinták, illetve minden olyan termék, amely silány minőségű, vagy nem megfelelő időben ill. módon alkalmazzák, és ezáltal többet árt, mint használ.
6. Ahhoz, hogy az otthoni gyakorlás eredményes legyen, be kell tartani néhány alapelvet:

A gyakorlás legyen mindig játék, ne feladat! (Kísérhetjük énekkel, mondókával is.) Éppen ezért fel se merüljön a jutalmazás-büntetés kérdése!
A gyakorlatokat csak rövid ideig végezzük (max. 10-15 percig), de rendszeresen (naponta)!
Csak akkor gyakoroljunk, ha arra a baba készen áll, tehát ne erőltessünk rá semmit, főleg ha beteg, fáradt, álmos vagy éhes!
Legyünk tudatosak és célratörők! Egyszerre csak egy mozgásformával foglalkozzunk, és ne váltogassuk a gyakorlatokat össze-vissza!
Ha egy mozgásfejlődési fázis előbb jelenik meg, mint az azt megelőző, próbáljunk olyan helyzetet teremteni, hogy kevesebb lehetősége legyen a babának azt gyakorolni, és vezessük rá a kimaradt fázisra!
Ha egy mozgásfejlődési fázis hibásan jelenik meg, lépjünk vissza az előző mozgás gyakorlásához, és figyeljük meg, hogy azt helyesen végzi-e a baba! Sokszor a korábbi mozgásforma helyreállításával már megalapozható a következő mozgás helyes kivitelezése.
7. Ha súlyos problémába ütközünk, vagy az otthoni torna és játék eredménytelen, keressünk fel egy szakembert! (Ezt elhúzódó, problémás szülés vagy komplikációk esetén megelőzés gyanánt minél előbb, még a problémák megjelenése előtt, tegyük meg!)

És akkor következzenek a gyakorlatok!

Az átfordulás segítése:

Előkészítés: Már 2 hónapos kortól tegyük naponta többször pár percre hasra az ébren lévő babát, hogy erősödjön a hát és a nyak izomzata! 3 hónapos kortól legyen egyre többet hason a baba! Ekkor már érdemes nappal leköltöztetni a földre egy plédre vagy játszószőnyegre. Ez kellőképpen kemény és biztonságos felület a támaszkodás és a forgolódás megkezdéséhez. A hát- és nyakizmokat úgy is erősíthetjük, ha ráhasaltatjuk a babát egy nagy labdára (ha van otthon ülőlabda vagy fitness labda), és a csípőjénél fogva lassan előre-hátra görgetjük. Ahogy gördül a labda, úgy csökken az a alátámasztás, és a babának egyre több erőt kell kifejtenie saját feje megtartásához. (A gyakorlat csak akkor hatásos, ha a baba már önállóan emeli a fejét, és nem simul rá tehetetlenül a labdára.) Szintén a nyakizom erősítését szolgálja, ha a babát kezénél fogva hanyattfekvésből lassan felhúzzuk ülésbe, majd lassan visszaengedjük. A gyakorlatot egymás után max. 3-5x ismételjük meg!

Csalogatás: A mozgásfázisok jelentős része a fejtől indul el, ezért érdemes először mindig a fej elmozdulását ösztönözni. Mutassunk fel a babának egy játékot, csörgőt, majd vigyük lassan oldalirányba, hogy a tekintetével követve elforgassa a fejét! Ahogy utána is nyúl, követni fogja a mozdulatot a váll és a karok, majd a törzs, végül a lábak.

Lábingáztatás: Az átfordulás egyik fontos tényezője a törzs, ezen belül is leginkább a csípő mozgékonysága. Segíthet a forgás előkészítésében, ha a babát hanyatt fektetve, a két lábát jobbra-balra ingaszerűen mozgatva forgatjuk a csípőjét (mondókára vagy énekre). A gyakorlatot később már úgy is végezhetjük, hogy csak az egyik lábát fogjuk, a másikat pedig a baba maga viszi utána.

Passzív forgatás: A 2-3 hónapos babák nagyon szokták élvezni, ha eleinte óvatosan, később már nagyobb lendülettel hengergetik őket. Ez jó alkalom arra is, hogy megbarátkozzanak az átfordulás élményével.

Aktív forgatás: Fektessük a babát egy plédre, majd lassan emeljük meg a szélét, mintha le akarnánk róla gurítani a gyerkőcöt! Eleinte csak oldalra fordulásig végezzük a gyakorlatot, majd később döntsük tovább egy olyan szögig, amikor már magától be tudja fejezni az átfordulást! Idővel egyre korábban hagyjuk félbe a fordítást, hogy minél nagyobb részét a babának magának kelljen elvégeznie! Először majd segíteni kell neki, hogy ne akadjon meg a saját kezében (pl. simítsuk a karját a talajra a feje mellé), de ahogy ügyesedik, már önállóan is meg tudja oldani ezt a problémát.

A kúszás segítése:

Előkészítés: A kúszáshoz elsősorban a felsőtest izmait kell megerősíteni, amely jó esetben már az átfordulás előtt megkezdődik (lásd: átfordulás). A konkrét mozdulat előkészítése a nyúlással történik. Fektessük a babát hasra, és tegyünk elé egy számára vonzó játékot!

Tornáztatás: A szabályos kúszás ellentétes kéz-lábmozdulatokkal történik. Ha erre nem érezne rá magától a baba, tornáztathatjuk. Fektessük hanyatt, és karját-lábát mozgatva énekeljünk, mondókázzunk neki! Ez azért is hasznos, mert ha netán kimaradna a kúszás, a tornamozdulatokkal valamennyire pótolni lehet az ellentétes végtagmozgások agyra gyakorolt hatását.

Csalogatás: A kúszás előhívására szintén alkalmas a tárgyakkal való csalogatás. Helyezzünk a baba elé egy játékot úgy, hogy ne érje el! Ha ezt már könnyen megszerzi, lehet fokozni a dolgot azzal, hogy madzagot kötünk a játékra, és mindig egy kicsit odébb húzzuk. Ennél a megoldásnál ügyeljünk arra, hogy időről-időre mégis elérje a tárgyat, nehogy elkeseredjen és feladja!

Lábtámasz: Ha nehézséget jelent a kitett tárgyak megszerzése, támasszuk meg a baba talpát a tenyerünkkel, hogy eleinte onnan tudja eltolni magát a játék irányába!

Felfedezés: A baba töltse a lehető legtöbb időt a talajon! Helyezzünk köré néhány érdekes játékot, melyek arra ösztönzik, hogy megszerezze őket. Az ingergazdag környezet fokozza felfedezőkedvét, és motiválja az elindulást.

Lejtő: Ha van rá mód, alakítsunk ki lejtős felületet, amin lefelé még eredményesebb lehet a kúszás gyakorlása! Miután ezt úgyis csak felügyelet mellett szabad végezni, bármi megfelel a célra, megemelt asztal, vasalódeszka, pad, stb.

Akadálymentes környezet: A kúszás gyakorlásához nagy tér kell. Lehetőleg távolítsunk el a baba közeléből minden olyan dolgot, amiben megkapaszkodva idő előtt felülne, felállna!

A mászás segítése:

Előkészítés: A mászás előkészítése tulajdonképpen a helyes kúszás elsajátítása. Ezen kívül szükséges a végtagok és főleg a felsőtest megerősödése. Ezt a célt szolgálja az, amikor a baba négykézláb rugózik és hintázik. Ha úgy érezzük, hogy az izomerő gyengesége miatt nem indul be a mászás, talicskázhatunk úgy, hogy a baba elé teszünk egy játékot, megfogjuk a csípőjét vagy a combját, és így segítünk neki elindulni a cél felé. A mászáshoz megfelelő egyensúlyozásra is szükség van. Ennek fejlesztésére szintén alkalmas a nagy labdán való hasaltatás (persze a babát közben végig fogva).

Gördeszka: A mászás legfontosabb eleme az ellentétes kéz-lábmunka. Ha a babát az akadályozza a mászásban, hogy még nem bírja el saját testsúlyát, gyakorolhatjuk az alternáló mozgásokat úgy is, hogy ráfektetjük a gördeszkára, amin tudja magát hajtani. Mivel a legtöbb családban nincs gördeszka, helyettesíthetjük azt a baba hasa-mellkasa alatt átvetett hordozókendővel vagy lepedővel.

Az ülés segítése:

Előkészítés: Az ülés feltétele a törzsizmok megerősödése és az egyensúlyérzék fejlődése. (Ezeket lásd: az átfordulás előkészítése.) Bár a legtöbb baba féléves kora előtt még nem tud ülni, 4 hónaposan már elkezdhetjük – éber állapotban – félig ülő helyzetben utaztatni a babakocsiban, és ha hajlandóságot mutat rá, rövid időre kitámaszthatjuk szintén félig ülő helyzetben nézelődni. Teljesen felültetni azonban addig nem szabad, amíg ezt ő maga nem kezdeményezi, mert az izmok megfelelő támasztóereje nélkül a gerincen kóros elváltozások jöhetnek létre (pl. gerincferdülés).

Kétkezes játék: Az ülés egyik lényege a két kéz felszabadulása, ezáltal pedig a szem-kéz koordináció fejlődésének megindulása, ezért fontos, hogy a baba elég ideig üljön. Ezt legjobban izgalmas, figyelemfelkeltő, szórakoztató kétkezes játékokkal érhetjük el.

Ülés nagy labdán: Az ülés biztonságát fokozza, ha nagy labdára ültetjük a babát, a csípőjénél megfogjuk, és így rugóztatjuk, döntögetjük, vagy görgetjük előre-hátra. A feladat még élvezetesebb, ha éneklés, mondókázás kíséri.

Az állás segítése:

Előkészítés: A baba már 5-6 hónaposan képes kitolni magát, ha a hóna alatt megtartva a térdünkre állítjuk, ennek ellenére ne akarjuk állítani, amíg ezt ő maga nem kezdeményezi. A törzs és a láb izmai az előző fejlődési fázisok során fokozatosan teszik képessé a babát a felegyenesedésre. Ha ez mégsem elég, tornával, rugózással segíthetünk.

Kapaszkodók: Ha a baba már megfelelően elsajátította a mászást és rendszeresen játszik ülve, visszacsempészhetjük a környezetébe azokat a tárgyakat, amelyekben megkapaszkodva állásba tudja húzni magát.

Csalogatás: Ahogy az az eddigiekben is nagyon motiváló volt, úgy most is beválhat a kedvenc játékkal való csalogatás. Tegyük jól láthatóan a kisasztalra, és idővel szinte biztosan fel fog kapaszkodni, hogy elérje.

A járás segítése:

Előkészítés: Nem sokkal a felállás után a legtöbb baba elkezdi a bútorokba kapaszkodva emelgetni a lábait. Ahhoz, hogy állásból elinduljon, a kellő izomerő mellett megfelelő koordinációs készségre is szüksége van. Ezeket a már korábban leírt módokon gyakorolhatjuk.

Táncolás: A járás egyik fontos eleme a testsúly váltakozó, ritmusos áthelyezése az egyik, majd a másik lábra. Erre a legélvezetesebben „táncolással” vezethetjük rá a babát. Álljunk mögé, fogjuk meg a kezét (akár finoman érintkezhetünk is vele, hogy érezze a mozgásunkat), és éneklés közben dülöngéljünk jobbra-balra! A papák számára is mókás játék lehet, ha a baba rááll a lábára, és így együtt dülöngélnek-lépegetnek.

Vezetés: Az anyák általában ösztönösen alkalmazzák ezt a módszert, amikor a baba kezét fogva sétáltatják. Ha ennél biztosabb tartásra van szüksége a babának, fogjuk meg a csípőjét, és így lépegessünk vele.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Ahogy írtam, az otthoni gyakorlás csak az alapvetően normális fejlődésmenetű babáknál lehet eredményes, súlyosabb problémák esetén azonban szakemberhez kell fordulni. Mi az, amire a szülőknek figyelniük kell?

Az 1 hónapos babák ugyan tehetetlenek, de van egy bizonyos fokú tartásuk, és belesimulnak az őket tartó személy karjába. Problémát jelez, ha testüket állandóan és túlzottan megfeszítik, vagy éppen ellenkezőleg, nincs tartásuk, izmaik petyhüdt, tónustalan.

A 2 hónapos babák elkezdik hason fekvésben emelni, illetve átfordítani a fejüket. Problémát jelez, ha erre nem tesznek kísérletet, vagy csak egy irányba tudják elfordítani. Szintén szakember segítségére van szükség bármilyen egyéb „féloldalasság” esetén, pl. ha a baba az egyik oldalon található végtagjait kevesebbet vagy nem mozgatja, illetve ha a fejét ferdén tartja, vagy bármelyik más testrészén kényszertartás észlelhető.

A 3-4 hónapos babák már ügyesen emelik magukat hason fekvésben, lábuk elnyúlik, és ha ülésbe húzzuk őket, megtartják a fejüket. Problémát jelez, ha hasalás közben még mindig hiányzik a fejemelés, a lábak pedig felhúzottak, illetve ha ültetés közben hátraesik a fej, vagy megtartott, de ferde.

Az 5 hónapos babák már biztosan fel tudnak támaszkodni hasalásból. Problémát jelez, ha eközben nem nyitják ki a tenyerüket, illetve ha szinte állandóan ökölbe szorul a kezük, valamint nem kezdik megfogni a tárgyakat. Szintén szakember segítségére van szükség, ha a baba egyik vagy mindkét oldali végtagját hanyagolja.

A 6 hónapos babák megkezdik a helyváltoztató mozgások valamelyikét. Innentől kezdve egyre nagyobb a különbség fedezhető fel a gyerekek fejlődésében. Problémát jelez, ha a baba a 6. hónap végéig egyik irányban sem kezd el forogni, ha a 8. hónapban nem kúszik, és 18 hónapos koráig nem indul el.

Kihez fordulhatunk?

Ha bármilyen probléma adódik, kézenfekvő, hogy először a gyermekorvost és a védőnőt keressük fel. Tudnunk kell azonban, hogy bár az orvos képes felismerni vagy kizárni számos, elsősorban egészségügyi jellegű problémát, valamint be tudja utalni a gyermeket különböző szakrendelésekre, a fejlődéslélektani kérdésekben nem kompetens. Ezért ha kifejezetten mozgásfejlődésbeli problémája van a babának, feltétlenül keressünk fel egy (vagy több) olyan szakembert, aki képes felmérni a képességprofilját, és el tudja indítani a célirányos fejlesztést.

Kik ezek a szakemberek?

gyógypedagógusok
gyógytornászok
konduktorok
Hol találhatók meg?

korai fejlesztő központokban
mozgásfejlesztéssel foglalkozó alapítványoknál
képességfejlesztő játszóházakban és központokban
Néhány név – a teljesség igénye nélkül:

(Budapesti) Korai Fejlesztő Központ
Dévény Anna Alapítvány (DSGM)
Gézengúz Alapítvány
Gekko Képességfejlesztő Játszóházak
Mazsola Játszóház
Mikkamakka Alapítvány
Tunyogi Korai Fejlesztő Központ

Honey- Ancsa

Kép
KépKép
Kép
honey32

Sziasztok!

Nati!
Ádám is csinálja ezt a cicin vergődést! Ilyenkor mindig az ölembe ültetem és pihizünk kicsit, ő nézelődik, lehiggad és folytatjuk tovább. Ha továbbra is rángatja a fejét, akkor "megbeszéltem" vele, hogy az azt jelenti, hogy már nem akar enni és olyankor vége a szopinak.

Anya!
A Te Kincsőd is látom olyan jó alvó, mint Ádám, lehet attól van , hogy egy napon születtek! :D Szerintem, ne várd tőle, hogy órákat aludjon nappal, hisz éjjel sokat alszik és azért már nem olyan picik. Nekem Ádám minden kaja közöt alszik egy fél órát és az elég neki. Az utolsó etetés előtt nem hagyom már aludni, hogy könnyebb legyen altatni. Mi napi 5x eszünk 3óránként általában.

Kacagás:
Ádám már jó ideje kacag hangosan, sőt egész nap be nem áll a szája. :D Tegnap azzal szórakozott, hogy fogta a takarója szélét, a fejére húzta a takarót és hangosan nevetett a takaró alatt. Nagyon cuki volt.

Átfordulás:
Ádámot sikerült addig zaklatnom a hasonfekvéssel, mert utálta, hogy tegnap átfordult hasról hátra. Annyira tetszett nekem, hogy 3x megcsináltattam vele egymás után!:)

Napirend:
Eleinte én is igény szerint szopiztattam Ádámot és nem volt napirendünk, de rájöttem, hogy csak úgy működnek a dolgok.

Eszter

Kép
ske

1-2 hete még semmit nem volt hajlandó hason csinálni, most már tarja magát és át is tud fordulni:

Kép

Kép

Kép
ske

Ja, üldögélés:
Nekünk a gyerekorvos mondta, hogy gyakoroljam Ádámmal, hogy belekapaszkodik a kezembe és felülés. Mindezt azért, hogy erősödjön a nyaka. Na, amióta ezt gyakoroljuk, Ádám mindig ülni akar. Amint megfogom a kezét azonnal húzza magát. Nagyon édes, mert amikor már ül forgatja a fejét és nézelődik, hangos kacagás közben.

A másik nagy felfedezés mostanában a lábfeje! Pelenkázásnál is mindig azt próbálja megfogni és ha felültetem, hajol előre, hogy bekaphassa.:)

Kép

Kép
ske

Sziasztok! :)

Régen voltam már, jó sokat termeltetek :)

Kacagás:Marcell is rengeteget kacag hangosan sikítozik is :D

Képzeljétek, tegnapelőtt mentünk le sétálni, a férjem hozta Marcit és a lépcsőn (papucsban volt)egy hatalmasat zuhant gyerekkel a kezében.Lecsúszott az egyik lépcsőfokon, és úgy csúszott a többin.Gondolhatjátok!!!!! :shock:
A gyerek csak megijedt, a párom meg azért megütötte magát :?
Lepergett az életem előttem egy pillanatra :shock:
Na de semmi vész, hála Istennek :)
Most meg a szüleimnél vagyunk a Manóval Tolna megyében.
Szegény először eléggé sírt az idegen hely miatt, aztán már jobban aludt, mint otthon :D
Vendég

Évi
Én is próbáltam az egyedül elalvást Fanninál, de nem megy. :( Biztos rosszul csinálok valamit, vagy nem vagyok elég kitartó. Nálunk ringatás van de már nem sokáig kell csinálni, de már ez is jobb mint a ciciztetés.
Mivel sikerült rászoktatnod az egyedül elalvásra? Írtad a susog-ütöget módszert, de meddig gyakoroltátok míg hiszti nélkül ment?

Tegnap észrevettem, hogy délelőtt hasra tettem le aludni, mert úgy aludt el a karomban (véletlen) és mikor 1x felébredt nem mentem be kivenni csak ránéztem és 5-10 perc elteltével visszanyügizte magát.

Honey
Beadtam neki a kúpot fürcsi után, de az most 8kor volt. 9kor már aludt, de fel is ébredt 15-30perc mlva és akkor megint cici kb 5 percig és el is aludt. Éjjel fél 1kor kelt enni és utána csak fél4kor. Sajna utána nem tettem vissza az ágyába, de aludtunk 7ig.
Horrorfejés? Az nagyon brutál, én is csináltam. Neked van hatása?Nálam semmi nem volt, max az hogy brutál módon fájt a mellem.
A fogzásra is jó ez a kúp, próbáljátok ki. De valaki itt írta a camomilla golyókat, nekem is ajánlotta a doki az alvási bajok miatt. Továbbá a kisebb dührohamokra is amiket néha éjjel vagy elalvásnál produkált.

Sapka
Hát az nálunk is nagy fájdalommal jár. Szerintem azért utálják ennyire, mert a születésre emlékezteti őket. Hiszen egy szoros cuccot húzol a fejére és az overállba is bele van "szorítva". Én ezen a véleményen vagyok.

Kép
Kép
nati80

Honey: köszönjük az infót,nagyon jó :lol:

Éva: tök jó a hordozó,drága?
kevin nem cumizik sajna még este se,probáltamha elalszik becsempészni a cici helyett de nem kell neki.
este a szopizás : ha mocorog vagy felébred cicit kap és visszaalszik ,lehet hogy nem is eszik csak pár kortyot ez változó,én a szájába nyomom a cicit és alszunk :lol: nem kelek fel meg semmi.Én örülök hogy már itt tartunk sokat haladtunk elöre.
Éva nem raksz képet a gyerköcökröl?

Kri: de jo találtál babauszást érden?hol?én csak a camponába találtam.Te is szeretnéd vinni?vihetnék együtt nem?tök jo lenne?leirod mit tudsz?köszike :lol:

ske:
nagyon édes Ádám manó és nagyon ügyi :lol:

Melaszka
: hu jo megilyedhettél,még jo hogy nem lett semmi baj :shock: :shock:

000kata

Sziasztok!

Ez a hordozó, amiről szó volt a Mei Tai. Az októberi topicban többen ilyet vesznek. Ott írtak róla bővebben is.
De itt is van:
http://www.liliputi.hu/index.php?m=prod ... t&catId=14

Anikó

Kép
Kép
Kép
eagleszem

Kata ! fotok , este majd írok ! Kép Kép Kép Kép

Evi és Lilla

Kép
evi1969

Éva: nagyon édesek a képek :lol: és hogy hasal,hát megzabálom :lol: nagyon édes :lol:
a fiú a képen?Ő a nagy fiad?

eagleszem: köszike :lol:

000kata

Sziasztok lányok!

Na, nem nyugtattatok meg, a kacagással, sőt. :( :?
Remélem azért hamarosan mi is fogunk kacagni.

Lányok akiknek nem alszik nappal, hogy kötitek le a figyelmét mivel? Mert Kincsőt kb. 5 percig lehet utána már sír és nem tudok semmit csinálni Tőle. Mert ölbe akar lenni.

ske
Egyidősek?? Jujj , de jóóó! :) Nem is tudtam. Hány órakor születettek? És hol? Mi este 20:47. Budapest. (hivatalosan)
Lécci írd már meg mennyit és mit eszik Ádám. Úgy hogy mi pl. 160-160-160-160-130. És azt is írd le mennyit hízik a fiad egy hét alatt. Köszi :)

én láttam hordozót a Corában nem akarok hazudni valami 3 ezer párszáz forintért. Nem vettem meg, de már bánom, mert elég jól nézett ki és szerintem megérte.

Babaúszás
Mi is tervezünk menni itt a lakóhelyemen pár házzal arrébb van is az egyik háznál, inkább úgy mondom palotában. :) Még nem kérdeztem meg mennyi, de nincs messze ez előny. csak nem találtam 7 kg alatti úszópelust. :evil:

Kép
Kép
anya1118

Honey!

köszi a hasznos infot a mozgásfejlődésről !

privi ment!

Evi és Lilla

Kép
evi1969

Babaúszás: mi ajándékba kaptuk, uh kiprobáljuk, és majd meglássuk. ahova menni fogunk: http://www.babauszas.hu nagyon drágának találom, nem hiszem hogy lenne rá keret, persze ez még sokmindenen múlik...
A tájékoztaton végülis elmondták a módszert, a hozzáállást, ami nekem szimpi volt, mert nem úszni akarják megtantani :) hanem mozgáskoordináció, koncentráció, szocialzálódás stb stb (na persze szép szavak, csak kár h ilyen sokba kerül) , meg hogy mit kell vinni...

Amúgy 3hós kortol lehet menni, kell orvosi igazolás, hogy egészséges és közösségbe mehet.

Úszópelus: nekünk dm-eset mutizott a lány, majd megyek és megnézem, rem lesz méret...(nem is gondoltam rá, h esetleg nincs)

Nati: ezt a cici, fejelkap, nézeget, cici, kiugrik az ölemből-t csinálja Natasa, néha csintalanul somolyog is, néha hisztisen. Nekem ezt az esti alvás előtt, mert már tudja mi jön, és még nem akar aludni. Ilyenkor mi felállunk teszünk egy kört a szobában, ha már nem bír magával (azt hiszem 3hónaposan elkezdett rosszakodni, és látom rajta, hogy tényleg tudja, hogy most épp rosszalkodik :roll:), szóval ilyenkor "kegyesen" berakom a kiságyba, és mondom neki viccesen h : Na jó, ha te egyedül szeretnél elaludni, akkor nem zavarlak, és lerakom hasra, na ilyenkor meglepődik, és kinyomja magát, hogy kilásson. pár perc és rájön, hogy mégis inkább a cici :) kiveszem, és olyankor már okés... :roll:

Anya: mi ihangosan eddig csak álmunkban kacagtunk, de szerencére ébren ugyan csendben de nagyon sokat és óriásikat tud mosolyogni... ne aggódj szerintem, hamarosan...

Evi: üdv itt és cukik a képek!

szép napot!
Pipal

Kép
pipal

ja és kézi fejés: igazából nem tanultam csak elkezdtem,mert nem vettem fejőt, viszont az elején mindig majd szétdurrant a cicim, és szopik előtt is ki kellett fejjek, mert Nat nem bírt enni, de azt hiszem az LLL honlapján van vm útmutató, hogy hogyan kellene csinálni... De én most már egész hatékonyan művelem, tudom, hol vannak a tejcsatornák, ha meg kevés a tej, akkor már kézzel is ki tudom váltani a tejleadó reflexet, csak fel kell vennem a lányom szopási ritmusát :)

Kép
pipal

Sziasztok!

Éva, édes a kis manó :D :D :D

Kata, ezt az oldalt találtam www.bebiuszas.fw.hu. A mazsola usziba tudjuk itt Érden vinni a gyerekeket. Még gyűjtöm róla az infókat, ha van valami még megírom. Jó ötlet vihetnék együtt a fiúkat :D

Üdv:
Kri

Kép
Kép
kri29

Pipal
Nálunk az ilyen kiságyas dolog nem jön be. Inkább fájdalmasan elkezd sírni, krokodilkönnyeket produkál és nagyon megsajnálom, mert tudom fáradt és csak aludni akar. Ma pl pont ez volt délutáni alvásnál. A végén annyira keservesen sírt, hogy inkább cicit adtam neki és azon megnyugodott, ráadásul evett egy teljes mennyiséget. Most csúszott a napirendünk, de nem érdekel, majd visszaáll. Szerintem a szél és a hülye idő miatt ilyen extranyügi ma Fanni. De ha nem fáradt akkor tök jól eljátszott egész nap, de az altatás baromi fájdalmas lehetett most neki. :lol:
Most meg alszik a babakocsiban az előszobában (ott hűvös van), mert már nem bírtam tovább a sétát vele (1,5 óra volt) és hazajöttem.

Szerintetek érdemes hordozót venni, ha szereti a babakocsit? Itthon meg nem szivesen szoktatom rá a kézbenlétre. Persze van minden nap olyan időszak mikor kézben van, mert már este jön és fáradt és nyügi, de azért nem tudom vegyek e. ???

Kép
Kép
nati80

Fanni ma 16 hetes!!!! Hogy repül az idő! És még most is hogy hiányzik a pocakom és az érzés, hogy kismama vagyok! Ti hogy vagytok ezze?

Kép
Kép
nati80

nati: nekem is hiányzik én szerettem kismama lenni :lol:

Kri: megnéztem az oldalt tök jó.Azt nemirja hogy mennyibe kerül,te tudod?

000kata

Csináltam az indán oldalt kevinnek majd nézzétek meg a képeket :lol:

000kata

Hali!

Lacika még még mindig beteg... Elég masszíyv valami ez. De már javul. Ez is valami.

Hordozó témához annyit, hogy nekem olyan van, hogy beleültetem és lehet kifelé-befelé, attol függ hová csatolom. De a szélesterpesz ugyanúgy megvan. Bár kifelé nem javasolják 6 hónapos kor előtt.....
Nekem ha nézelődni akar, akkor babakocsiba teszem. (hordozó vagy sport rész). Kenguba csak akkor rakom, ha valamit csinálok és nyűgös. (elég macera beletenni, meg csatolni)

Suttogó jó könyv én is olvastam. :)

Ja, és mi is mostanában ébredezünk éjjel, de cumival visszaalszik. A másik meg, hogy keresztbe fordiul álmában és egyszer minimum vissza kell helyeznem középre, mert nyöszörög a fura helyzet miatt.

Mi már eszünk pépes kaját, mert a gyógyszerek miatt megy apocija. Normaflore+almapüré. Ezt kapja meg. De falja a kaját. Nagyon tetszik neki. :D

Kacagás: Lacika hetente kb1x kacag fel. Szóval inkább némán nevet. Néha mikor csinálja akkor nagyon örülünk...

Kép
Kép
gabi82

Röhej a magyar egészségügy!!!!!!!!!!

Balu fiam az ujján kivágott egy fél centis darabot és itthon már 10 perce nagyon vérzett neki nem akart elállni. Kocsink nem lévén meg ugye itt az sztk közel ott az ügyelet mondom csak csinálnak vele valamit erre totál elküldtek hogy a doki felelőssége lesz ha ellátja!! Én erre mondom hogy akkor mi a fenét csináljak egy vérző gyerekkel??? menjek a mentőkhőz?? (az sztk háta mögött van) erre mondják hogy emiatt körberöhögnének nem vinnének sehova!!! Felháborító hogy egy pici gyereket akinek ömlik a vér az ujjából akármekkora is a sérülés nincs hol ellássák. autó nincsen jelenleg taxira totál nemfutja és szomszéd sincs aki be tudott volna vinni. Na ekkor mit tegyek????

harivera
Budapest XXI. kerület

sziasztok !

úgy látom már itt maradtam -maradhatok ? - a jól összeszokott csapatnál , olyan családias itt a hangulat !

van egy titkom , elárulom : kb. május óta olvasom a topikot / szülés előtt leálltam 1 hónappal - de azóta már visszaolvastam - ja szülés után kb. 9-10 hetes volt Lilla mikor újból jöhettem kicsit társasági életet élni , mert addig káosz volt az életünk a hasfájás és a maratoni szopik miatt , mert folyamatosan a cicin aludt / vagyis nagyjából képben vagyok a történésekkel !

Kata ! Igen Ö a fotón az én " kisfiam " , mert 168 cm , sok kiló , de akkor is kisfiam marad !

Nati ! Te kérdezted , h. tanultuk meg az elalvást ? Vannak jó napok és van mikor káosz , mert minden NAP más . Még nekünk felnőtteknek is a piciknek meg pláne .
frontok jönnek - mennek , gyerekek fejlődnek , változnak !
Nálunk annyival könnyebb , hogy tápibaba , de csak fizikailag lelkileg sokkal nehezebb !
Hidd el őszintén gondolom ,h. szívesebben szopiztatnám még és vállalnám fel azt a fajta nehézséget h. nehezebben alszik el vagy gyakran kel éjszaka , mert az egy csodálatos dolog ami mindent megér !
Valószínű , nekem sem lenne könnyebb mert minden rezdülésre akarva-akaratlanul cicivel reagálnék .
Tápi mellett nem sírhat azért mert éhes , mert tudom ,h. mennyit evett és az elég . Bár kb. 3 héttel ezelőtt is volt még , hogy bedőltünk az éhségnek , mert nagyon sírt és a párom mondta adjál neki enni , naná , hogy nem volt éhes !
Ha bömbi van akkor vagy fáj valami , vagy rossz napunk van - mert van olyan is - vagy csak simulni akar anyához vagy fáradt - aludni szeretne .
Fárasztó dolog a letesz-felvesz műsor , de ha már nem az evéshez kötödik az alvás nyert ügyed van ! Ja és van egy alvóskendőnk , kis puha plüss elefáni amit csak a kiságyban használunk azt szokta markolászni - de van ott neki egy pici-puha plüssmaci az pl. nem kell - és a cumi , az nálunk nagyon fontos az alváshoz .

Nekem a Suttogó arra volt jó , hogy rendszert alakítsak ki és ne kapcsolódjon az evészet az alváshoz , azaz nem szeretném , ha később este cumisüveggel a szájában aludjon el .
A reggeli első evészet 6 körül alvással folytatódik , mert nekem is jó ,hogy még visszaalszik , nem kezdek el játszani vele .
Türelem , sok-sok türelem , ne add fel ha eldöntötted , hogy így szeretnéd , ha ma nem sikerül , akkor majd holnap v. azután , v. 2 hét múlva , de ne hagyd sírni ! Én nem vagyok sírás-párti , nem hiszem , h. úgy kellene megtaítani ,hogy közben percekig sír .

De hidd el a következő 8 hónap alatt annyi változás lesz az életükben ! Kb . annyi idő múlva ezek a babák már járnak , de legalábbis ezerrel kotornak négykézláb . Millió új dolog , tárgyak , hangok , emberek , érzelmek ....Fogacskák - van akinek észrevétlenül " tele " lesz a szája fogakkal , van aki majd annyit szenved , hogy még éjszaka is felébred .
A legtöbb gyerek 1 év múlva ilyenkor már csak 1x igényli a nappali alvást .

Kacagás ! Minden baba fog kacagni , forogni , ülni , járni ki előbb ki később . A lányok állítólag gyorsabban mint a fiúk , de ez se minden esetben .

A hordozót én bevásárláskor gondoltam használni és kirándulni is jó célt szolgálna , ja és ha elmerészkednénk nyaralni akkor tuti hasznos lesz !
Babaúszást én nem tervezek , félek a baciktól . Nekem a nagyobb gyerek 4 évesen járt úszni és jó volt úgy . Tudom ,hogy most nem is az úszás a lényeg de én nem merném vinni usziba , én nagyon féltem még az ilyen közösségi helyektől . Ilyen szempontból nagyon besz@ri vagyok ez nálunk kimarad meg nem lennék képes kordinálni még így a napjainkat .

Még a babakocsihoz se tudtam szoktatni nem még az uszodához , de rajta vagyok ! Ma elég szeles pocsék idő volt , felmentést adtam magamnak , majd holnap kezdem ha az idő is úgy akarja .

Melaszka !
A hideg futkos a hátamon , hogy mi történhetett volna ott a lépcsőn ! Angyalka vigyázott Marcellra ! Apa angyalkája meg szabin volt ! / bocs / Nekem is volt hasonló sztorim még decemberben , Lilla a hordozóban mentünk teregetni , felkaptam a hordozót és nem volt rögzítve a fül és billent előre a gyerek - persze nem volt beszíjazva , mert pár hetesen nem tartottam fontosnak- azóta igen , de a lélekjelenlétemnek köszönhetöen elkaptam . Nem is volt már ezután olyan fontos kiteregetni ! Még most is rosszul vagyok mi is történhetett volna ahogy fejjel kibukik a padlóra .

Kata !
Jók a fotok , de én már múltkor megkuksiztalak az iwiwen , édes kispasi Kevin és nagyon csini fiatal anyuci vagy !
A hordozó nagyon drága , mert boltból veszem , nincs idegzetem licitálni az e-bayon , remélem Lilla szeretni fogja .

Nyugis éjszakát mindenkinek !

Evi és Lilla

Kép
evi1969

Vera!

Ez botrányos viselkedés egy dokitól pláne mikor gyerekről van szó !!!!
:twisted: de azért bekötötték ?

Egészségügyről 1 hétig tudnék negatív dolgokat írni , sajna ide jutottunk !

Evi és Lilla

Kép
evi1969

Éva: köszönjük a dicséreteket :lol: Szerintem szeretni fogja a hordozot mert közel van hozzád.irtad hogy van egy hordozod,az nem vált be?

Vera: hát nem semmi .nekem is van hasonlo sztorim amikor vittem a 2 honapos gyereket a fülészetre és nem nézte meg mondván hogy ő már kikapcsolta a gépet.Aztán 2 napra rá kiderült hogy középfülgyulladása van.hát azért durva hogyha a gyerekeket se nézik :twisted:

000kata

Sziasztok!

Gyorsan reagálok, mert Fanni itt játszik a szőnyegen és ki tudja mikor unja meg.

Tegnap pocsék napunk volt. Biztos a szél miatt, de napközben alig aludt, hiszti volt ha altatni akartam, de majd leragadt a szeme. babakocsiban is fel.fel riadt. Este 8kor akartam fürdetni, de olyan álmos volt, hogy fél7kor már készítettem a vizet, mikor majdnem elaludt a kezemben. na akkor kellett volna hagynom aludni, mert fürcsi után 8-10ig olyan hiszti volt. Sajna tulfáradt és egyszerűen nem tudott elaludni, semmiféle pozitúrát nem viselt el, nem lehetett ringatni sem, cumit meg már egyáltalán nem használja. 3/4 10kor találtam egy fogást amivel végre lenyugodott és 10kor már aludt is. Akkor annyira sajnáltam, magam mellé vettem az ágyba, hogy amíg a párom tv-t néz ott aludjon, majd ő betette a kiságyába. Szerencsére aludt elég sokat, de hajnalban mikor vissza akartam tenni felébredt és onnantól csak mellettem volt reggelig. És 6kor volt ébresztő.
Nálunk eljött az az idő mikor már nem akar a kocsiban aludni, inkább nézelődik.

Évi
Én is iránymutatásként használtam a könyvet, de én sem szeretem sírni hagyni. Szerintem van oka, ha sír, még ha csak hiszti is.

Vera
Nem semmi tényleg ez az eü. Én botrányt csinálnék, ha ilyen történne velem.

na mennem kell, még jövök.

Kép
Kép
nati80

Nati
nálunk is két napja újra kezdődött a szopogassuk anya ciciét hajnal 1-kor, mert az jó... :? 10kor alszik el (8-tól altatjuk :cry: ) és kel 1-kor,4kor, 7kor...pedig pár hete már 4-5-ig bírta.A dokinak elmondtam azt mondta lehet éhes, tudtam h. nem mert összesen 5-öt szokott nyelni, de írt fel tápszert.Az összes elvemet félresöpörve-mert h. mégse éhezzen a gyerek, tegnap este adni akartam neki :oops:. Persze esze ágában sem volt abból a trutyiból inni, így újra keltünk, de tuti nem éhes!!!Nem is nyel szinte, a cicim meg totál tele, De akkor miért?? Lehet már szeparációs szorongás ennyi idősen??

Más
Van egy tök aranyos játék ami emailen terjed. Könyvküldős, amolyan mini piramis, ahol gyerekeknek kell könyvet küldeni-1-et (összesen egyet, bármilyet)és így a saját gyerek előtt már csak 1 valaki van és aztán mi is kapjuk a könyveket-36-ot ha a láncot senki nem szakítja meg.A gyyerekek szül. ideje meg van adva így látható kb. milyen könyv érdekelné, ovónénik indították el a könyvszeretet ösztönzésére.Ha van kedve valamelyikőtöknek játszani, küldje el az email címét priviben és küldöm.

Kép
katica_75

Katica

Mikor fürdetitek Lénát? Mert nálunk lehet az is baj, hogy már elötte ébren van 2-3 órát és fürcsi után meg felélénkül, de közben marha fáradt és túlpörög. Ma kipróbáljuk, hogy fürdés után nem akarjuk azonnal altatni. Pl ma 5kor fog enni, 7-kor már fáradt lesz, ezért fél7körül fürdés és utána még tuti húzza ébren 8ig. Utána jön az altatás. majd meglátjuk mi lesz, de a tegnapit nem szeretném megismételni, nagyon sajnáltam szegénykét.
Ma is alig akart aludni. Ezért is mentünk el du sétálni és még most is alszik. Már majdnem 2 órája.

Kép
Kép
nati80

Nati
Léna dettó. 2kor sétálni mentünk és azóta szunyál...már alig várom h. ébredjen. :lol:
7-7,15kor fürdik és ő is fent van kb 3,30-4től normál esetben. És igen addigra már fáradt, lehet h. tényleg túlpörög! Kíváncsi vagyok hogy alakultok ma!? Drukk! -én ma este 1dül leszek így nem kiséreletzgetek.

Kép
katica_75

Kata, Katica, mi ált. alszunk egyet kb 1/2-1órát fürdés előtt, mert anélkül nálunk is az van mint nálatok, most is épp altatom :lol: (nem akar mostaludni, pedig kivetelesen kevesett aludt du. mert nagymamázni voltunk és ott kb 30percet tudott)

Kell estet!
Pipal

Kép
pipal

Katica
Hát a mai napunkat nem is tudom hová tenni. 5kor evett és utána szórakoztattam, de 6kor már ásítozott, gondoltam altatom egy kicsit (ilyekor max 45percet szokott aludni) és utána fürdés. De nem tudtam elaltatni sehogy se, így fél7kor fürdés jött. 7kor kész voltunk és totál magán kívül üvöltött már a kajáért. vagyis azt hittem, de inkább a fáradtság volt, mert 3-4 cumi után elaludt és azóta alszik. A rendes kaja majd most jönne 9kor, kiváncsi vagyok felébred e enni. Na egyszóval megdölt az a gondolatom, hogy felélénkül a fürdőtől. De ma nem adtam neki kúpot, és most alszik jól. Akkor most mi van??? :shock: :roll:

Pipal
Nálunk is szokott lenni még egy rövid alvás fürdés elött, de napok óta totál máshogy viselkedik Fanni, mint eddig. Eddig peluscsere után cumi a szájba és ölben kis ringatással elaludt. Most meg cumi repül ki, ölben sem jó és megy a hiszti, tiltakozás az alvás ellen. Már majdnem beadtam a derekam, hogy akkor újra cicizve aludjon el, de inkább nem.
Lehet a szeles idő miatt van ez? Remélem igen és hamar visszaáll a rend.

Jó éjt! Szép álmokat a babáknak és mamáknak!

Kép
Kép
nati80

Sziasztok!
Elnézést a zavarásért, de én már elkezdtem beszerezni a tavaszi-nyári cuccokat. A tavalyiaktól azonban nem férünk, így eladok egy zsáknyi ruhát. Nézzétek meg, mik vannak. Olcsók és jók! Fiúknak és lányoknak egyaránt!
http://picasaweb.google.hu/visnyei.andi ... yosHolmik#
http://picasaweb.google.hu/visnyei.andi ... iusCuccok#
Egy klikket megér!
Szép estét!

Kép
an°°di

Sziasztok!

Mi is alszunk kb. 1 órát fürdés előtt, mert különben káosz van. Az elmúlt napokban nálunk is minden felborult. Nati, én is majdnem beadtam a derekam a cicin alváshoz :lol: , de aztán mégse inkább a cumit kapja meg trükkösen :lol:
Én szerintem nálunk nem a vacak időjárás miatt van hanem a fogzás. Adtam is neki kúpot azzal tudtunk aludni. Most este nem kapott, de ha megint megébred korábban mint ahogy általában szokott jön a kúp. Neki se nekem se jó ez az összevisszaság, nem alvás.

Kata, a részleteket még nem tudom hétfőn hívom fel őket majd megírom mi volt.

Jó éjt és szép álmokat minden babának és mamának.
Kri

Kép
Kép
kri29

csináltam botrányt ne izguljatok mert nem műtétet kértem hanem elsősegélyt a fiamnak. és ha ők nem csinálták volna meg akkor átmentem volna a szomszédba a mentőkhőz. de pont erre a reagálásra megcsinálták.
Kép

harivera
Budapest XXI. kerület

Milyen kúpot adtok lányok? fájdalomcsillapító vagy mi?

Nati
én sem értek már semmit... :shock: nincs két egyforma napunk.Ha valami működött, próbáljuk másolni a körülményeket másnapra, de akkor már totál máshogy zajlik minden. Léna egyáltalán nem cumizik,amint megérzi a gumit a szájában már röpül is, pedig azzal valóban könnyebb lenne.

De ezt a fürdés előtti alvást kipróbáljuk holnap. :)

Kép
katica_75

Vera
jó nagy babát kapott a fiad..biztos nem volt kicsi a seb. :( jó h. nem hagytad annyiban.

Kép
katica_75

Sziasztok!

Anya!
Én már nem mérem, mennyit eszik Ádám, mert annyira türelmetlen, hogy mindig bömböl a mérlegen és még 1 másodpercre se bír mozdulatlan lenni, hogy az a szerencsétlen mérleg megmérhesse. Tegnap aztán a kedvedért végigmértem a napot. Ádám csak anyatejet eszik naponta 5x kb 3 óránként, mert ő is 10-12 órákat húz le éjjel egy huzamban. Tegnapi evések: 210g - 180g - 120g - 120g - 160g. Mindig egy ciciből eszik, kivétel az utolsó etetésnél, akkor mindkettőt adom neki, mert akkor már fáradt és ha nem jön nagyon a tejci, nem hajlandó szívni. Kis lustaság!:)
A hízással úgy állunk, hogy általában 110-130g-t hízik hetente, bár múlt héten csak 60g-t. Amikor a Szüleimnél vagyunk 1 hetet, akkor Anyukám főz és ilyenkor legutóbb 260g-t hízott 1 hét alatt. Én nem parázok a hízás miatt, mert nekünk a védőnő azt mondta, hogy első hónapban 600g-t, másodikban 500 g-t és utána pedig 200-300g-okat kell hízniuk a babáknak.

Lányok!
Én pont most próbálom leszoktatni Ádámot a fürdés előtti alvásról, hogy könnyebben tudjam elaltatni. 2 nap működött a dolog, de tegnap ülő helyzetben és torna közben is elaludt, így feladtam és hagytam szundítani fél órát. Persze így fürcsi és evés után további egy órába telt elaltatni.

Eszter

Kép

Kép
ske

Sziasztok!

A mai éjszakánk már jobb volt szerencsére.
Most is alszik a szentem ami az elmúlt napokra nem volt jellemző. remélem vissza rázódunk lassan a megszokott napirendünkhöz. Kibújhatnának már azok a fogacskák :P

Katica, én homeopátiás kúpot adok Zsombinak. A neve Viburcol. Ez kicsit fájdalom csillapító, meg jó a fogzáskor kialakuló nyugtalanságra is. Ezek mellett vettem még fogzást elősegítő gélt (Dentinox N gél) ezt szoktuk napközben használni, ha már nagyon nyűglődik. Éjszakára a kúpot, mert abból csak kettőt lehet egy nap adni neki. Aztán én úgy vagyok vele inkább este aludjon a nappalt könnyebben elviselem ha akkor üvölt szegénykém.

Érdekes ez a fogzás igazából senki sem tudott nekem konkrétumot mondani, hogy mivel jár. Bármit rá lehet fogni a fogzásra, hogy attól van pl. hasfájás, mert bármivel járhat. Jó mi :lol:

Üdv:
Kri

Kép
Kép
kri29

Anya!
Azt elfelejtettem írni, hogy Ádám 13 óra 19 perckor született itt, Budapesten, a II. számú Női Klinikán.

Kép

Kép
ske

Vera
Nem semmi kötés! Én is kaptam jan 1-én ilyet, mert jól elvágtam az ujjamat. na persze életemben elöször voltam ilyen helyzetben, soha semmi baleset nem ért (csak 4 évesen), de mikor üvölt a gyerek mert éhes, akkor kell elmennem sürgősségire. Utána 2 naponta jártam kötözésre és 10 napra vehettem le a kötést. Hát nem volt szép látvány.

Katica
Én olvastam a suttogó mindent megold könyvben, hogy 3x alszanak kb egy nap ebben a korban és az 2x 1,5-2 óra + fürdés elött még 1x 45-60perc. Ez tök normális és tudom Léna korababa volt, de nála is ezt kell figyelembe venni. vagyis nála azt a kort amennyi lenne, ha időben születik.

Ske
Inkább próbáld ki, hogy fürdés után nem akarod azonnal ágyba dugni, játszani kell egy kicsit vele. Nálunk volt, hogy ez jött be, de volt hogy anniyra fáradt volt, hogy nyafogott mindenért.

Kri
Nálunk szerintem nem jött be a viburkol kúp. Adtam neki 2 este és mindkétszer küzdés volt az elalvás.

Tegnap esténk:
Fannit fürdettük 3/4 7kor, mert kezdett fáradni. Gondoltam utána egy kis játék és 9 körül alvás. Na erre bealudt 7kor és csak éjfélkor ébredt enni. vagyis az 5órás evés után kibírt 7!!! órát. Utána simán visszaaludt és 3kor megint ébredt enni (hogy itt miért nem várt többet???) és onnantól már az ágyamban maradt, mert folyamatosan a cicit kereste.
És most is alszik, letettem 9kor aludni. Vagyis 3/4 9kor kezdtem el altatni, mert már fáradt volt. És most hason tudtam elaltatni a kezemben. Legalább valahogy sikerült. De cumit már egyáltalán nem fogadja el. Most aludnia kellene 11-ig, de majd meglátjuk hogyan ébred fel. Ill hason legalább vissza tud aludni, legalábbis volt már rá példa.

Nyári rucik:
Én még nem nézelődök, mert Fanni teljesen más méreteket mutat mint egy átlagos baba. Én majd akkor veszek mikor éppen aktuálissá válik egy vékonyabb szett.

Kép
Kép
nati80

kri: ez a gél az ami elzsibbasztja az innyét?ezeket recept nélkül lehet kapni?használ neked?akkor én is kiprobálom.

kevin este nagyon nagyon sirt és tömte közbe a kezeit a szájába szerintem az inye fájhat neki.Adtam neki kupot a germicid c-böl és igy nagy nehezen alaludt 10 fele és csak 4kor kelt enni.
Szerintetek sirhat már igy a foga miatt?nagyon sirt szegény :cry:

000kata

Hello,
látom midenkire rájött a szoktassuk napirendre a babát. Én is csatlakoztam a mozgalomhoz, mert mostanában káosz az életünk, szegény ott és akkor alszik amikor rájött, hol játék közben Kornéllal, hol evés helyett, szóval összevissza. 3 napja figyelem őt, mikor álmos, és mikor éhes. Így próbálok most én is gyereket nevelni. Abbahagytam az igény szerinti szopit, mert unom, hogy totál kiszámíthatatlanná vált egy hónapja az evése, és nem lehet a ház közeléből elmozdulni, hogy jaj, mikor akar enni. Nálunk is 3 alvás van egy nap, délelőtt 9-kor kel, kb 11-12 ig alszik, aztán 2-4-ig, majd este 6.30-7-ig kb. Aztán 8-kor fürcsi és kb 10-10.30, mire el bír aludni. Gáz, hogy ilyen későn, ezen próbálok valahogyan csiszolni, de ő nem akar együttműködni velem. :cry:

Mostanában az evés sem ment gördülékenyen, ebben a hónapan is csak 500 g-t hízott... Kis pindurka. Vettem sörélesztőt, lehet hogy amiatt vagy a bele vetett hitem miatt, vagy a szigorú 3 órás etetés miatt, de 2 napja sokkal többet eszik Panna, meg is látszik, 10 dkg-t hízott 3 nap alatt, azelőtt 1 hét alatt produkált ennyit.

Lányok, nem olvastam a suttogót, de mit ír a késői elalvásróól? Azt tudom, hogy valami nagyon szigorú pasi írta... :roll:

Vera, szegény kicsifiad!!!! Sajnálom! olyan édes!

Tegyetek fel sok képet!

Kép
Kép
dalminha

Dalma
szigorú pasi?? :lol: ez aranyos, egy angol dadus írta, aki amerikába futott be-ha jól emlékszem, még terhesen olvastam. Léna is úgy alszik ahogy Panna, csak ugye kel hajnal 1körül és ő csak 1szer aludt eddig napközben egy 3órást...de ma már 2x!
Ugye milyen jó ez a sörélesztő!! -ügyesek vagytok, hogy beindult a hízás, az 500gr sztem jó.

Nati
a szeparációs szorongásra értetted, a korrigált kort-november.6.? Azzal számolok, csak nem tudom mire vélni ezt az 1órai ébredést, ma is volt. :?

Kép
katica_75

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?