Renna: Az intézetválasztással kapcsolatban: most esett le, hogy bár már többször is írtad, hogy Ironnál vagytok, én Dévisz jellemzésével jelentkeztem legutóbb.

Sebaj. Iront nem igazán ismerjük. Csak egyetlen alkalommal voltunk nála, amikor egy nap Déviszt helyettesítette. Mi nem egy mindennapi eset vagyunk, minden vizsgálatot együtt csinálunk, mindig tele vagyunk kérdésekkel, ráadásul aznap rendkívüli zsufi is volt, mégis kedves, figyelmes és türelmes volt velünk a Doki, tehát az egy alkalom alapján a véleményünk róla maximálisan pozitív. A tájékoztatót is ő tartotta és ott is rendkívül türelmes volt, mert bizony elhangzott egy-két olyan kérdés, hogy őszintén csodálom, hogy a röhögéstől nem fordult le a székéről.
Ami a párod vizsgálatait illeti: jó pár oldallal ezelőtt már említettem a visszeret, amikor a párod helyzetét elemezgettük, mert bizony nem ritkaság, legalábbis a bal oldalon. Sajnos ott (és csakis ott!!!) elég rosszul vagyunk összerakva, mert a fő hasi vénába, derékszögben csatlakozik a here véna, így könnyen ki tud alakulni a baj. Műtéttel az esetek kb. 70%-ában javítható a spermakép, de a javulás mértéke csekély. (Ezt finomabban úgy szokták megfogalmazni, hogy a műtét célja nem a javulás, hanem a további romlás megakadályozása.) Kb. 15%-ban az eredmény hasonló marad és ugyanilyen arányban romlik! Ugyanígy 10-15%-os a valószínűsége annak, hogy vízsérv alakul ki, vagy pedig a visszér kiújul, ami ugyebár újabb műtét(ek)et jelent. Nálunk a kezdeti 300 ezres "seregnél" sem Kopa, sem pedig Dévisz nem javasolta a műtétet, de Dévisz a vitaminokkal felturbózott, 32 millás eredmény után sem ajánlja, Kopa meg ránk bízta a döntést. Megmondom őszintén, a romló eredmény esélye elég magas, nem is beszélve arról, hogy rossz esetben már csak a rendkívül fájdalmas hereszabdalás marad, de túl sok ér elkötése után akár még a here elhalása is bekövetkezhet és nem szeretnénk katalógusból apát választani...

Amíg egy permanens fájdalmat nem okoz a dolog, illetve további romlást nem tapasztalunk, addig ejtjük a témát. Szerintem a rossz kiindulási állapot miatt Kopa nálatok sem fogja feleslegesen erőltetni a műtétet, de nyilván feldobja, amikor visszamentek az eredményekért. A visszérrel kapcsolatban az előző oldalon Rencsinek a torna kapcsán már említettem, hogy visszérnél nem tanácsos, ez a súlyzós edzésekre pláne igaz! Minden erölködés és olyan állapot (még a székrekedés is), ami vérbőséget okoz az alhas tájékán egyértelműen rossz hatással van a herevisszérre.
A genetikai vizsgálatra csak azért van szükség, hogy egy újabb lehetséges okot kizárjanak, ami a helyzetre magyarázatként szolgálhatna. Górcső alá veszik az Y-kromoszómát és keresnek olyan elváltozást, ami a bajt okozhatja. Ha ez a delécióvizsgálat negatív lesz, akárcsak a hormon, illetve a tenyésztés, akkor hamarosan kezdhettek, persze csak ha nem lesz műtét.
Még egy apróság: ahogy Moncsi is írta, a munkahelyi hiányzást a főnöködnek meg kell szoknia, nincs mese. Stimunál a reggeli UH-t követő vérvétel után nyilván nem érsz be időben a munkába, a műtétek napján meg ez eleve szóba sem kerülhet.
Melánia: Az ember lánya sosem mehet Dévaihoz abban a biztos tudatban, hogy nem lesz vizsgálat. Néha már attól tartok, hogy ha csak telefonálunk neki, akkor is kinyúl a kagylóból egy UH vizsgálófejet taró kéz...

Persze ez nem baj, mert ez is csak azt bizonyítja, hogy a Doki alapos. Nyugodj meg, a vörösök miatt egyáltalán nem zavartatja magát, sőt! Pl. beállításra mindig a nehéz napokon hív. Ha ez őt nem zavarja, akkor Te se görcsölj emiatt. Szondázásra is direkt ilyenkor hív, mert a méhszáj a mentstruáció alatt könnyebben átjárható.