zsu, az elváltság is kizáró ok

sajnossajnossajnos

szóval erre is hivatkozhattok, és így nem lesz sértődés. kizáró ok pl még az, ha valaki nem szentségi házasságban él, ha házasságot kötött (pl. református templomban, katolikus áldás nélkül) igaz, ez nekünk utólag derült ki, mikor már a nővérem egyedül keresztanyuka lett, ő is elvált, de nem kérdezték, nekem meg nem jutott eszembe. és van olyan is pap is, aki nem kereszteli meg a gyereket, ha a szülei nem egyházi házasságban élnek. De anyumék sem, és mi is mind meg vagyunk keresztelve. és egy keresztszülő is elég, majd lesz keresztapuka hozzá később... nekünk úgy néz ki, meg is érkezett, végre talált magának igazit a nővérem

keresztelés témában otthon vagyok tényleg, már volt kettő, két külön helyen
és nagyon köszi a táblázatot! tuti, és nagy vagy!
aláírom, hogy elég sok a szabály meg bürokrácia, de asszem szinte mindenhol így van, ahol szervezet van. A keresztségben a gyerek szülei, keresztszülei azt fogadják meg helyette, hogy a törvényeknek megfelelően fog élni, hogy ebben építik és támogatják, próbálják a szabályok azt biztosítani, hogy ez meg is valósuljon, és tényleg vallásos nevelést kapjon a gyerek, ne csak egy formális aktus legyen, egy divat maga a keresztelő. Az egyháznak nem megkeresztelt emberek kellenek, hanem hívők, akik valódi, egymást támogató közösséget alkotnak. baj akkor van, ami bármikor a vallással kapcsolatban: ha valaki a betűt előbbre veszi a szellemnél... igaziból tényleg plébániája is válogatja, hogy mennyire veszik komolyan. ahol pl. rékát keresztelték, oda nekem kellett vinni mindenféle lelkipásztori ajánlásokat a keresztszülőkről, meg keresztleveleket, meg mittomén még mit. viszont az irodában pont utánam jött egy roma család, na tőlük semmit nem kértek, azzal a felkiáltással, hogy az ő vallásosságuk egészen más fajta, mint a mienk
Itt nándinál semmi nem volt, nem kellettek igazolások, ajánlások, bementem, beszélgettünk egy fél órát, látta, hogy jó emberek vagyunk

a férjem is, annak ellenére, hogy ő nincs megkeresztelve sem, és hite sincsen, nem feltételezte, hogy hazudozunk, csak hogy megkereszteljék a nándit, ez jól is esett. azért tegyük hozzá, hogy az egy nagy plébánia volt, 4 pappal meg apparátussal,a lehel téri, ahol nem ismer mindenkit a pap, itt meg azért egy kisebb közösség van, pl a keresztelő is úgy megy, hogy az elején befogadják a kicsit a közösségbe, a mise elején, és a végén keresztelik, és örül az egész templom. szóval más, na. ha az ember kitartóan keresgél, megtalálja a helyét a sok sok templom meg pap között, mert azért nagyon jó dolog...
na, témában tudnék még írni, de befejezem ám

bocsi!