Boo,
Nem vagyok megsértődve, de azért leírom az én verziómat is.
Nem lakunk külföldön, hanem Budapest 8. kerület. Még csak elköltözni se nagyon tudunk, mert jobb kerületeket nem tudjuk megfizetni, a rosszabbakban vagy ha nem jó közlekedés mellett lakunk, akkor nem tudok itthon dolgozni, ami a stabilitást rúgná ki a hátsónk alól.
Az eddigi célzott baba kiadások nálam: 4-es teszt (19e), doki (20), Pampers pelus, Tena, kiságy betét(kb10e), doppler (10e), vitamin(kb3e), bbkocsi hordozóval(3.5e), más nem jut eszembe. Ennyi. Még ebből is lehetne faragni, mivel pl a Klinikán simán járhatnék ambuláns rendelésre, mint ahogy Natival csináltam majdnem végig, ott sztem biztonságos fogadott orvos nélkül is szülni meg a szívkütyü is luxus.
Azt hozzá kell tenni, hogy 3. gyerek 4 év alatt azt jelenti, hogy kb minden van, bbkocsit tesóm fizette ráadásul. Lesznek még költségek, de nagyon apránként, pl doki kiadás, de mi mást nemigen tervezünk, kivéve a napi cikkeket, ami azért szülés után rendes kiadás lesz, meg amire esetleg elcsábulok.
A két nagyobb sokkal többe kerül. Most egy elég durva időszakon van mögöttünk, kb az elmúlt három hét folyamatos betegeskedés, ennek minden ktg-vel együtt kb 20e csak a patikában landolt. Egy újszülött relatíve lehet olcsó, egy nagyobb már nem, ott nem is lehet spórolni, mert a gyerek látja a kárát. Persze első gyereknél van egy csomó dolog, amit nem lehet megúszni, de mi azt már kifizettük.
Az, hogy ennyit költöttem a babára, a lehetőségeinket is mutatja.

Az idei hónapunk az extra jó, mivel a Gyed lejárt, a Gyes még nem jön, az én táppénzem is egy hónap késéssel fog csak érkeztni, így ebben a hónapban nincs állami bevételem. Eléggé tisztában vagyok a magyar valósággal, a munkanélküliség is érint minket

Ráadásul (szerencsémre) közgázt is tanítok angolul, így muszáj is, hogy legyen rálátásom.
Mivel éltem külföldön, nekem ez nem lenne nagy ugrás. Tavaly augusztusban akartam kimenni, hármaska még nem volt tervben. Végigrágtam magam egy rakás infón, lakásbérléstől családi támogatásokon át az óvodáig. Nálunk akkora rizikót jelentett volna, hogy nem érte meg, visszakoztam. Innen nézve, fél évvel idősebben, iszonyatosat buktunk volna. Nagyon sok olyan ismerősöm van, aki kiment, megpróbálta, belebukott és persze olyan is, akinek sikerült. Találkoztam Angliában olyan magyarokkal is, akik évtizedek alatt képtelenek voltak egzisztenciát teremteni, csak már haza sem tudtak jönni, igazából két szék között pofára estek.
Ancsurti,
A csontok, ízületek lazulnak, hogy egyáltalán kiférjen a baba. Szülés után 6-9 hónap kell a rendeződésükhöz.
Ági,
Nekem a gátmetszés volt elég fájdalmas, utána pedig az, hogy Nati szétrágott. Emellett a méhösszehúzódást csak a rossz, de kibírható kategóriába sorolnám. Szabival még kevésbé volt rossz, de ő kisebb is volt.
Én kifejezetten utálom, ha taperolják a pocakomat. Nekem is az jut eszembe, hogy mit szólnának hozzá, hogyha én meg a fenekét kezdeném el fogdosni, hogy jé, de jó, mekkoraaaa! Lendülő kéz láttán automatikusan hátra lépek, igy mire magyarázkodni kéne, már ért mindenki a szóból, így csak egy kis simit szoktam kapni, az meg még elmegy. De volt már olyan, hogy szóltam, hogy ok, köszi, elég volt és még egyet léptem hátra.