Az eredeti recept 1tk cukrot is tartalmaz, de a modern változat kihagyja – egyrészt egészségesebb így a palacsinta, másrészt kevésbé ég oda (és abszolút nincs rá szükség).
Hozzávalók
* 2 csésze liszt (mérés előtt átszitálva)
* 2.5 tk sütőpor
* 1/2 tk só
* 1 tojás felverve
* 1.5 csésze tej
* 2 ek olvasztott vaj
Elkészítés
1. Keverjük össze a lisztet, sót és sütőport, majd adjuk hozzá a tejet, tojást és a vajat.
2. Vajazzuk meg egy kicsit a palacsinta sütőt, és egy kis merőkanál tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. A palacsinta massza tészta elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben - de a serpenyő mozgatásával segítsük a massza egyenletes eloszlását! A palacsinta átmérője legyen kb 10cm.
3. Süssük mindkét oldalon kb 1-2 percig.
4. A serpenyőt nem szükséges újra megvajazni.
5. Hagyományosan vajjal és juharsziruppal tálaljuk, de mézzel vagy lekvárral is nagyon finom (ezt a palacsintát nem lehet feltekerni, hanem laposan kell enni, mint a blinit).
Tippek
* Magas vérnyomásban szenvedők és egészséges életmód követői hagyják ki a sót! Vaj helyett lehet olajat is használni.
* Vastagsága végett az amerikai palacsinta remek tészta ünnepi motívumok készítésére – csupán helyezzünk fém formákat a serpenyőbe, és öntsünk egy-két kanál tésztát a formákba – kb fél cm vastagságban. Amikor a tészta egyik oldala megsült, óvatosan nyomjuk ki a formából és süssük át a másik oldalát.
* A tésztához használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, kukorica, vagy hajdina lisztet is.
* Mandula lisztből készített palacsinta a low-carb diétát követők számára ideális.
* A tésztához adhatunk reszelt almát, mazsolát, reszelt citrom héjat, fahéjat, darált diót-mogyorót, és tálalhatatjuk csoki vagy mogyorókrémmel is.
* Néhány szelet palacsintát gyorsan egyszerű süteménnyé, pl tortává varázsolhatunk - a palacsinták közé tegyünk vékonyra vágott banán szeleteket, majd öntsük le mogyoró ill. csoki krémmel.
Én ezt a változatot szoktam csinálni,de van egy másik is,amikor a tojásokat külön választjuk és a fehérjét kemény habbá vert állapotban keverjük a masszához.
Aranybarnára kell csak sütni és a nyers oldalára lehet bármi ízesítőt...Pl banán,áfonya,alma stb.De ha valaki valami sósas enne,akkor bacon szalonna,kukorica stb. is rá rakható,majd megfordítani,pár pill és kész.
Jajj!De finom!