Ma megyek dokihoz. Ha még mindig 3000s a méhszáj, sírvafakadok.
Tabati,
Az újra próbálkozás az nem annyira a szülés módjától függ. Terhesség, szoptatás egy óriási leterhelés a szevezetnek. A terhesség során a csontvesztés 3-4%. Az ajánlott szoptatás az 4-6 hónapig kizárólag, majd egy évig hozzátápival, utána már nagyon eltérnek az ajánlatok, szerintem tovább is érdemes. A hatodik hónap körül van a mélypont, 7-8% veszteség, majd szoptatás mellett is emelkedik.
A terhességet nem jó mínuszban kezdeni, bár nemigen ismert a hosszútávú hatás, egy év-15 hónapnál kevesebbet nem ajánlatos hagyni.
Nat születése után egy évvel estem teherbe, szoptattam még 7 hónapig. Ez az ajánlásnál rövidebb idő volt, pláne szopival. Szabi majd egy kilóval kisebb lett, egyéb paraméterek se voltak teljesen tökéletesek, két héttel korábban jött, rossz eredményeket produkált ctg-n. Natihoz képest lassabban gyarapodott.
Szabi után 17 hónappal estem teherbe ismét, ebből egy év szopi volt. Ez megfelelt az orvosilag ajánlott különbségnek, regenerációnak. Jelen tipp szerint olyan 3,5 kg, azaz kb Nati méret és a 40. héten is tökéletes minden.
A hátam durván fáj, ami lehet következménye annak is, hogy túl nagy volt a megterhelés a szervezetemnek az elmúlt 5 évben. Ennyi idő alatt kb 45 kg jött fel és 30 le, azt hiszem, ez sem használt. Küzdök a vassal, ami szintén a terhességek következménye. Nem hinném, hogy csak a koromnak tudható be, a baba ahhoz túl jól érzi magát. Annyi, hogy ő prioritást élvez, így nekem nem maradnak készletek.
Ez persze csak egy példa, meg tudom, hogy minden nagyon egyénfüggő. Van 3 ismerős család, ahol a gyerekek között egy év vagy kevesebb van. 4-5 évesek, a harmadik novemberre várja a babát. Elnézve őket, egyáltalán nem érte meg. A mi 21 hónapunk az nagyon jó, a kevesebbel már úgy látom, sokat szenvednek. A később majd milyen jó lesz szerintem nem elég jó érv. Nálunk most kezdődik a harc, a versengés, ami tud nagyon kemény lenni, pedig még csak nem is egyneműek. Szerintem kell a babának a csecsemőkor, nem terhesen. Ahogy Natival, most Szabival is tapasztalom, hogy nem tudatosan próbálom őket "leválasztani". Natival emiatt komoly lelkiismeretfurdalásom volt. Egy két-három éves gyerek erre már készen áll, de fiatalabb sztem még nem.
Ha nem menstruálsz, szopik között nem tellik el 6 óra, nincs hozzátápi, az első 6 hónapban jóval 90% felett van a fogamzásgátló hatás.
Sillia,
Ide még nem ért el a hideg front.
Nekem nem kellett tejet leadni ahhoz, hogy fejőstehénnek érezzem magam.
Nyuszi,
Mi együtt alszunk, amíg megy a kiságy, addig is elég közel lesz ahhoz, hogy ha kéri, a kezemet hozzá bedugva aludjak.
Katy,
Majdnem teljesen mindegy, hogy altatás szempontjából mit csinálsz. Akár az első naptól is következetesen különrakhatod, amikor van egy ugrás a fejlődésben
mindent kezdhetsz előről.
A leglátványosabbak kb 6 hét, 3 hó, 6 hó, de ezektől függetlenül is lehetnek lázadások. Ha kihúztad két éves koráig, akkor már önállóan dönt, még ha van is kiságy, már ki tud mászni, de pár évig még ezután is küzd. Ha ki tudod várni, 3-4 éves kora körül válik arra éretté, hogy önállóan elaludjon.
Jelen pillanatban még azt sem tudja, hogy ő egy önálló lény, akinek van keze és tőled független egyén. Nem sok elrontanivaló van így.
A tej folyamatosan termelődik, a szoptatás alatt is, mindig marad egy kicsi.