A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2010 januári kismamák

Bogaracska klassz tornát kívánok neked, de ne erőltesd meg nagyon magad!
Képzeljétek ma elkészült az úszómedencénk, ma fel is avattam, itt legalább nem kell félnem a fertőzésektől. Nagyon jól esett egy kis úszás, tornázni azért nem merek menni a sok vérzés után és mert már amúgy is elég régen jártam tornázni.

Nóra

Kép
fikuszka

Kissgizi: köszi a választ. Én is szívesen találkoznék egy ilyen TB tanácsadóval 8) Nekem most egyelőre az jött vissza a bétrszámfejtőtől, hogy miután normális munkaviszonyom van, az utolsó 180 nap átlagbérét fogják figyelembe venni. Még mindig nem tiszta a kép, de visszakérdeztem :roll:

Kima: elég horror a történeted, minden esetre megnyugtató, hogy mást nem csapoltak le ennyire. Talán nekem is van esélyem :)

Bogaracska: jó tornát!

Fikuszka: úszómedence...De jó...én kókadozom az irodában, de most arra gondolok, hogy csobbantam egyet...kicsit jobb! :lol:

Kép
szerencsemák

bogaracska akkor még egyszer belinkelem:

http://www.nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=43203
kriszti1976

Kriszti, nálunk ezt a linket letiltja a proxy az alábbi szöveggel:

Your request was denied because of its content categorization: "Entertainment;Incidental Nudity" :lol: :wink:

Kép
szerencsemák

Mennyi jár egy kismamának?

Cikk küldése Nyomtatás 2009.03.26

Talán nincs is olyan kismama, aki elsőre érthetőnek találná a szülést követő ellátások rendszerét, ezért igyekeztünk összefoglalni és eléd tárni a lehetőségeket. Jó, ha a párod is ismeri a részleteket, mert könnyen lehet, hogy az intéznivalók jó része rá fog maradni.

A legtöbb kitöltendő nyomtatvány letölthető az internetről, és mivel egyre több helyszínen lehet benyújtani, egyszerűsödni látszik a folyamat. De jobb, ha mindent egy kicsit előbb intéztek, mert az átfutási idő akár több hét (ritka esetben több hónap) is lehet.

Támogatások alanyi jogon
Úgy tűnik, mintha napról napra változnának a tervezetek, amik a gyes-gyed kérdésre vonatkoznak. Jelenleg azonban az anyasági támogatást, a babakötvényt, a gyest, a családi pótlékot és a gyermeknevelési támogatást mindenki kaphatja, akinek a minimális feltételei adottak. A terhességi gyermekágyi segélyt, a táppénzt és a gyedet csak biztosított szülők kaphatják.

Dokumentumok, amikre szükség lesz
A legtöbb ellátáshoz ugyanazokat az iratokat kell majd benyújtanotok, ezért érdemes begyűjteni, rendszerezni, és néhány fénymásolatot is készíteni, amiről csak lehet:
- Anya személyi igazolványa, lakcímkártyája, TAJ-kártyája, terhességi kiskönyve, a szülők házassági anyakönyvi kivonata vagy az apasági nyilatkozat, ennek hiányában az anya nyilatkozata
- Apa személyi igazolványa, lakcímkártyája
- Anya munkahelyi papírjai
- Gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája, TAJ-kártyája

Táppénz
Táppénzre legkorábban a szülés várható időpontja előtt 28 nappal, legkésőbb a szülés napján lehet menni. Az a kismama kaphatja, aki jövedelemmel rendelkezik, a munkáltató (könyvelő) intézi. A táppénz mértéke a biztosításban töltött időtől függően a napi átlagkereset 70, illetve 60%-a. Az orvos javaslatát és az egyénileg mérlegelt, munkakörülményeket figyelembe vevő lehetőségeket kell végiggondolnod, mikortól szeretnéd, illetve kell igénybe venned.

Terhességi gyermekágyi segély
Rövidebb nevén TGYÁS, ami arra hivatott, hogy a jövedelemkiesést pótolja a szülési szabadság idejére. Azoknak a kismamáknak jár, akik a szülést megelőző 2 éven belül minimum 180 napot biztosítva voltak.
A szülési szabadság 168 napot jelent, ebből a szülést megelőzően 4 hetet lehet kivenni (ha nem a táppénzt választottad), és a maradék a szülést követően jár. Amikor a 168 nap lejár, onnantól a kismamát GyED illeti meg.
Nem jár a TGYÁS, ha a munkahelyedtől megkapod a teljes fizetésedet a szülési szabadság alatt, ha díjazás ellenében bármilyen munkát végzel, vagy ha a vállalkozásodban személyesen is közreműködsz (pl. egyéni vállalkozóként).
Mind a TGYÁS, mind a GyED számításánál a szülést megelőző teljes naptári év keresete adja az alapot. Például aki 2009. január 1-én szül, annál ugyanúgy a 2008. évet veszik alapul, mint aki 2009. december 31-én. A TGYÁS összegét kétféle módon számolják.
Ha a szülés előtt 180 napon át biztosított voltál, akkor az összege annyi lesz, mint a táppénzzé (kb. a fizetésed 70%-a). Ha nem voltál biztosított (táppénzen voltál, megszűnt a munkaviszonyod legfeljebb 42 nappal korábban), akkor a dupla minimálbér harmincad részét számolják napi keresetedül.
A GyED összegét ugyanúgy számolják, mint a TGYÁS-ét, de a maximálisan adható összege havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet.

Anyasági támogatás
Az anyasági támogatás egy összegben járó, jövedelemnek nem minősülő családtámogatási ellátás, amelyet legkésőbb a gyermek születését követő 180 napon belül lehet igényelni vagy a munkáltató családtámogatási kifizetőhelyén, vagy - ha nincs ilyen - a lakóhely szerint illetékes Magyar Államkincstár Megyei Területi Igazgatóságánál. Mindössze azt kell igazolni hozzá, hogy legalább négyszer megjelentél terhesgondozáson, amit a „kiskönyvbe” pecsételnek be.

Babakötvény
Erre a támogatásra minden 2005. december 31. után született magyar állampolgárságú és magyarországi lakhelyű gyermek jogosult. Igényelni nem kell, az állam az egyszeri összeget automatikusan jóváírja az anyakönyvezett gyerekek számlájára. Ha azonban ezt az összeget a továbbiakban növelni szeretnéd, a babának úgynevezett Start-számlát kell nyitnod valamelyik banknál vagy befektetési szolgáltatónál. Ha nagy a család, talán jó ötlet minden jeles alkalomra a babaszámlára kérni a babának egy-két ezer forintot.
A helyi önkormányzatot is érdemes felkeresni, mert több helyen szintén hozzátesz a babakötvényhez egy induló összeget (a nagyságát mindig az adott önkormányzat határozza meg).

Családi pótlék
Ez a támogatás a magyar állampolgároknak alanyi jogon jár; a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti. Havi rendszerességgel járó, fix összeg, aminek mértéke a gyermekek számától függ.
Érdemes a szülést követő 60 napon belül utánajárni, mert visszamenőleg csak a tárgyhóra és az azt megelőző két hónapra lehet igényelni. Az egyedülálló, vagy beteg gyermeket nevelő szülők emelt összegű családi pótlékot kapnak.

A gyermekgondozási díj
A gyermekgondozási díjra (GYED) azok a kismamák jogosultak, akik a szülés napját megelőző két éven belül legalább 180 napig biztosítottnak számítottak. Szintén havi rendszerességgel folyósított támogatás, amely a terhességi-gyermekágyi segély lejártának időpontjától a gyermek 2. születésnapjáig jár az igénylőnek. A 2. és 3. születésnapja közötti időszakra, a gyermek után a gyermekgondozási segély (GYES) vehető igénybe.

A GYED-et bármelyik szülő igénybeveheti, míg a TGYÁS-t csak az anya.
GYED-et csak akkor kaphatsz, ha a gyereket a saját háztartásodban neveled. Ha napközben bölcsődébe teszed, akkor nem jár tovább a GYED, hanem GYES-t kell igényelned. Nem jár a GYED akkor sem, ha dolgozol, ha a teljes fizetésed megkapod a szabadság ellenére, ha valamilyen más ellátást kapsz (nyugdíj, rokkantnyugdíj, ápolási díj stb.), vagy ha bölcsődébe, óvodába vagy más napközbeni intézménybe iratod a gyereket.

GYES

kapcsolódó anyagok

Menjek vagy maradjak? Döntés szülés után

Kórházban vagy otthon?

A gyermekgondozási segély (GYES) alanyi jogon jár a magyar állampolgároknak. Havi rendszerességgel, a gyermek hároméves koráig folyósítható; igényelni a lakóhely szerinti Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán lehet.
 Az egyetlen támogatás (a családi pótlékon kívül), amit az ikreknél duplán vehetsz igénybe.

Gyermeknevelési támogatás (GYET)
Más néven főállású anyaságnak emlegetik, azoknak a szülőknek jár, akiknek legalább három gyermekük van. A legkisebb baba 3 éves korától 8. születésnapjáig veheted igénybe, és az összege megegyezik a mindenkori nyugdíj-minimummal. Ha otthon dolgozol, nincs időkorlát, ám ha munkahelyen legfeljebb heti 20 órát tölthetsz, ha igénybe szeretnéd venni a GYET-et.

Mennyi az annyi 2009-ben?
Gyed maximum: a minimálbér kétszeresének 70%-a, azaz 100.100 Ft
Gyes: 28.500 Ft, ikreknél 57.000 Ft/hó
Anyasági támogatás: minimálnyugdíj 225 %-a (ikreknél 300%-a), azaz 64.125 ( ill. ikreknél 85500)
kriszti1976

bocsika :D :D :D :D :D
kriszti1976

A nagy melegekre küldök nektek egy kis hűsítőt!
És végre elkészült az én első pocakfotóm, Kép Kép 14+3 napos.

Nóra

Kép
fikuszka

héééé!!!!!!!!!! :shock:

ez merénylet

Móni
KépKép
reunion

Kriazti, köszi. Ezek szerint a teljes előző évet veszik figyelembe :shock: . Nekem az jobb volna :lol:

Fikuszka: élni tudni kell 8) 8) A pocid Neked is szépen gömbölyödik!

Megyek, oda ne égjen a kaja. Gombapörköltet főzök. A párom meg pizzát süt :P

Kép
szerencsemák

Pocakfotok:

11+4:

Kép

13+6 (ma):

Kép

Pöttömról is próbálok vmit felvarázsolni :)

Giz
Kép
Kép
III. uh: 11.04
kissgizi

most látom csak, hogy Apának mennyire igaza van, egy hete nem látott és megjegyezte, hogy jól megnőtt a hasam :) és tényleg :)

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Pöti 14 hetesen :)

Kép

Kép

Kép

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Sziasztok MIndenki!
Jó sokat írtatok, még nem is tudtam mindent visszaolvasni.

UTRO csökkentése:
Én a 11. héten kezdtem el csökkenteni, eredetileg 3x1 volt, aztán 1 hétig 2x1 (reggel és este) majd 1 hétig 1x1 (reggel) és utána leálltam vele teljesen a 13. hétre.
Nekem is azt mondta a doki, hogy mindenképpen csökkenteni kell, mert hozzászokik a szervezet és az sem jó, ha nem látja el a feladatát, amit kell :cry:

Munkahely:
Amikor bejelentettem, hogy babát várok, akkor még mindent megengedtek. Azóta egyre csak változik a helyzet. Kis családi vállalkozásnál dolgozom (összesen 9-en vagyunk és ebben benne van a tulaj és a felesége is), nem nagyon érdekli őket, hogy nem kell szabit kivenni a hiányzásokra. Én mindig fél napokra megyek el, ha dokihoz kell menni, így 2 alkalom = 1 nap szabi.
De ezek után én is csak azt fogom mondani, hogy vizsgálatra megyek és kész. Ha szólnak érte utólag, akkor majd kikérem magamnak :lol:

Kép
akire79

Sziasztok!

Kicsit hosszúra sikerültem, bocsiii, de ha már leírtam, elküldöm, szelektáljatok!

Klári:
Nekem is időnként fáj az alhasam, ma voltam dokinál, és mindent rendben talált. Magnéziumot javasolt a görcsökre, ha vannak.
Az a lényeg, hogy jól érezted magad az esküvőn, bizos érezted volna, ha gond lett volna:), kell az ilyen bűnözés :).
Hát ha ennyire kislányt szeretnél, drukkolok neked, hogy átváltozzon :).

Sport:
Én jógára szeretnék majd menni (ha tudok, csatlakozom valakihez :) ), még nem jutottam el, és a dokim az úszást javasolta nagyon :).

Hédi:
Örülök, hogy feltöltődtél :). Köszi a jókívánságot :). Sajnálom a fényképezőt!

Akire:
Kár, hogy olyan messze jársz tőlünk úszni :(.

Arian:
Kellemes nyaralást :).

Twist:
Ne szomorkodj a torna miatt, legalább maximálisan kipihenten várod a Babát :). Biztos hamarosan párodnak is meg tudod mutatni a mozgást :).
Twist: mi is tervezünk festést kicsit valamikor, bár nálunk vannak önként jelentkező családtagok, úgyhogy lehet, hogy nem segíthetek, marad a főzés :).

Reunion:
Irigyellek az autózás miatt, én attól is rosszul vagyok, ha 1 km-t kell vezetnem!
Tényleg rosszul hangzik amit a vírusról írtál, de azért csak odafigyelnek a kórházakban!!
Én azt gondolom (persze lehet, hogy tévedek), hogy a terheléses cukor kötelező, ráadásul nekem előrehozták, mostantól kérte a dokim, hogy hamarosan menjek el.

Szilvánusz:
Köszi a Marci-fotót, édes :). Remélem hamarosan jobban lesz!

H1N1:
Én nem adatnám be az ellenszert, ha nem muszáj, még nagyon új, fogalmunk sincs a hatásairól, tesztelik.

Brigi:
Neked is köszi a fotót :). Virulsz :)

ALma:
Hűha, te ilyen nagy F1 rajongó vagy? Nem volt túl meleg, jól bírtad?

Bogaracska:
Persze, hogy érdekelnek a cd részletei..

SZCSM:
Bocsi, hogy visszakérdezek, de hol voltál tegnap jógán?

Adrienn:
Ennyire nélkülözhetetlen vagy? Pedig előbb-utóbb abba kell hagynod ezt a jótékonykodást a cég felé!! Nagyon önzetlen vagy!!

Fikuszka:
Szupi lehet a saját medencében úszkálni :), szerintem jobban jársz vele, mint bármelyik tornával. Egészségedre :D:

Köszi a képeket mindenkinek!!

Rólunk:
Ma hallgattunk szívhangot, olyan volt, mint a vonatzakatolás :D. AZ AFP 1,33 és nem csúcsos a hasam, pedig örülnék egy kissrácnak :).A családban már kisfiúra és kislányra is volt tipp..
Most már mindenki messziről észreveszi, hogy babás vagyok, vicces, ahogy félve megkérdezik, hogy jól látják-e.
cat__

Kissgizi: jók a fotók!
Lányok, hihetetlen milyen munkahelyek vannak! Ma meséltem a kolleganőmnek, hogy van akit nem engednek el orvosi vizsgálatra...summáztuk, hogy mégiscsak jó helyen dolgozunk :lol: Legalábbis humánus szempontokból.
Cat: Lónyai u., Angyalszív. Szuper volt! (angyalsziv.hu). A kevesek egyike vagy, aki örülne egy kissrácnak! Kíváncsi vagyok, sikerül-e :wink:

Kép
szerencsemák

SZCSM:
köszi. Pont hétfőn sose érek rá :(:(:(:(:(. Pedig odaérnék munkából is:(:(:(.
Talán jövő hétfőn kiderül, sikerül-e a kisrác :).
cat__

Vége a tornának :D Kész kaland volt megtalálni, utána meg a beutalómat nem akarták elfogadni, mert vmi szám hiányzott róla, elég ideges lettem :shock: Maga torna nem volt túl hosszú, kb. 45 perc de kifáradtam :? Egy szakképzett gyógytornász tartotta, jól megdolgoztatta az izmainkat :) Úgy döntöttem fogok járni, kedden és csütörtökön van. Szeptembertől meg a klinikán indul, szerintem azt is kipróbálom majd :lol:

Mindenkinek nagyon jó a pocakfotója, majd én is rakok fel, a párom már hordócskának hív, mert eltűnt a derekam :roll:

kriszti-köszi az infót, mostmár kezdem értzeni a dolgot, és örülök, mert kedvező számomra a helyzet :)

cat-a baba cd címe: BABA ZENE szerző: Raimond Lap, A zenében egyedülálló, hogy olyan hangszerek, gyermekhangok hallhatók, melyek a baba számára kellemes közérzetet biztosítanak, megnyugtatják, valamint serkentik az agyműködédét! :lol:

Kép
Kép
bogaracska

Bogaracska:
köszi az infót :)
cat__

Cat sajnos a medence itt balcsin van, mi meg, hogy elkészűlt megyünk holnap haza Pestre. De augusztusban megint visszajövünk, mert van még egy-két tennivaló a nyaralóátépítés körül. Sok szerencsét egy helyes kis kukacoshoz.

Nóra

Kép
fikuszka

Nagyon szép pocakfotókat tettetek fel. Kisgizi a manód is nagyon cuki :)

Fikuszka: tényleg tudsz élni :-) Szuper! Mekkora a medence?
Cat: Imádom :) Villeneuve miatt anno Kanadába is elmentem :) Szombaton nem volt meleg. Vasárnap sem, de akkor többnyire a VIP sátorban voltunk

Kép
Kép
alma26

Fikuszka:
Még így is nagggyon jól hangzik ám az a vízpart :).
cat__

Alma szép nagy 3.75x9m én 7 hosszt tudok benne folyamatosan úszni. De később tervezünk ellenáramoltatót is, mert a párom pillangózni szeret, így meg csak pillangóval 3 hosszat tud csak úszni. Persze ez csak a jövő zenéje, így is teljesen kisimulunk az építkezésben.

Nóra

Kép
fikuszka

Szcsm!
Itt Szegeden az a szokás, hogy az AFP-vel egyidőben más „dolgokhoz” is leveszik a vért: pl ekkor nézik a vasat, a toxoplazmát , stb. Itt mindenkinek ennyi kémcsővel vesznek le és az én dokim is kért vérkémiát is, így az még plusz kémcső vér. Én sem értem ez mire jó. Akik bementek előttem kismamák, mind halálsápadtan vánszorgott ki. De én erre számítottam, mert két éve is ez volt, amikor Marcit vártam.

Kriszta!
Szegeden szeretik a kismamikat kínozni

Fikuszka!
Szép a pocid! Apa látom szorgalmasan szervírozza neked az innivalót

Gizi!
Te pocid is látványosan kerekedik!

Twist!
Húúú, most, hogy mondod, lehet, hogy azt hitték vért adni megyek
:lol: :lol: :lol:

Kima
Kép
Kép
kima75

De azért is gondoltunk arra, hogy jobban fel kellene fejlesztenünk a nyaralónkat, mert valószinűleg a picurival még jó ideig nem utazhatunk nyáron sehova messzebbre.

Nóra

Kép
fikuszka

De azért is gondoltunk arra, hogy jobban fel kellene fejlesztenünk a nyaralónkat, mert valószinűleg a picurival még jó ideig nem utazhatunk nyáron sehova messzebbre.

Nóra

Kép
fikuszka

Jó estét!

Csak gondoltam beköszönök. Teljesen leszívott az első munkanap, pedig igyekeztem keveset tenni keresztbe.

Még elmentem az Árkádba, vettem végre egy új melltartót, és bementem a DM-be is, vettem omega3 kapszulát, de terhességi csík elleni krémet nem kaptam. Vettem helyette Rossmann terhességi csík megelőző olajat, remélem az is jó lesz.

Köszi a gratulációkat a kisfiúhoz, remélem majd később tudtok gratulálni, hogy mégiscsak lány :)

Nálam mindenki elképed, hogy mekkora hasam van, riogatnak, hogy nagyon nagy baba lesz. a mellettünk lévő házban lakó lány azt mondta, neki 5 hónaposan sem volt ekkora hasa. :shock:

Klári

Kép
claracroft

Fikuszka: tényleg szép nagy :) remélem sok időt tudtok lent tölteni és élvezhetitek :)

Kép
Kép
alma26

Klári!
Az omega 3-at mire szeded?
A poci mérete nem függ a baba méretétől. :D Nyugi, azért mert nagy a pocid nem biztos, hogy hatalmas babád fog születni

Kima
Kép
Kép
kima75

Már az elején mondták az OGYEI-ben, hogy nagyon fontos a kisbaba értelmi fejlődéséhez (többek között) az omega3. A Femibion tartalmazza is, de az Elevit sajna nem.

Elárulom, mennyi tengeri halat eszem: semennyit, így ezt mindenképp pótolni szerettem volna.

Így most az Elevit-MagneB6-Omega3 kombót eszem.

Klári

Kép
claracroft

Claracroft!
Megerősítem amit Kima írt, a has mérete nincs egyenes arányban a baba méretével. Inkább attól függ, hogy hol fekszik a baba és a hormonok hatására mennyire fújódsz fel.
Nekem a barátnőm 24 hetes és kb. egyforma nagyságú a hasunk, csak neki már feszesebben gömbölyű (nekem még látszik a köldök-behorpadás)!

Bár ha a gyerek az apjára ütött, akkor 4550 gr-al fog születni :shock: (ezen anyósom ma jót vidult :lol: )

Kép
akire79

http://www.omega3wellness.hu/omega-3-va ... esseg.html

Egyébként egy pszichológussal beszéltem az Omega3-ról az OGYEI-ben, a beszélgetés témája a PMS és a szülés utáni depresszió. De ez csak most jutott eszembe, hogy olvastam a hatásai között, hogy a depresszió megelőzése okán beszélgettünk róla, ezen kívül a Magnéziumra emlékszem még.

Kaptam egy tájékoztató füzetet is, majd előkeresem. Azért került sor erre a beszélgetésre, mert nekem ingerültséggel járnak a menstruáció előtti napok, és állítólag nagyobb eséllyel leszek depis, ha ez fennáll, ugyanis ugyanaz a hormon felelős érte. Ennek esélyét azonban táplálkozással lényegesen csökkenteni lehet. Fura, eszembe jutott még valami: a szénhidrát. Azt mondta, minden napszakban szükséges, hogy a szervezetet szénhidráthoz juttassuk, persze nem csoki-hegyekre gondolt, hanem pl. egy szelet rozskenyér, kevés rizs, főtt krumpli, keksz. Pedig ezt azóta tartom is, azóta reggelizem, és eszem szívesebben a szendvicset...

Na, ez most elég zavaros volt, remélem sikerül kibogoznotok, de fáradt vagyok újrafogalmazni.

Klári

Kép
claracroft

Akire :) Az én férjem is 4,5-tel született, és a keresztfiam szintén, ő a nővérem fia. Mindkét családban előfordult tehát...

Nem félek még annyira tőle, persze jobban örülnék e 3 kg-os kislánynak :D:D

Klári

Kép
claracroft

sziasztok!

Én is hallottam erről az omega3 dologról hogy segíti a baba szellemi fejlődését és tényleg van a femibion 400-ban (gondolom ezért majd 6 ezer ft.) de ilyenkor mindig attól tartok hogy ezzel is csak a kismamikat veszik le
A mi szüleink sem ettek ilyesmit, meg előtte sem, mégis elég színvonalas felhozatal van kishazánkban világviszonylatban is, arról meg már nem mi tehetünk hogy sokak érdeke a népbutítás :evil:

Móni
KépKép
reunion

Jó reggelt!

Van benne valami. Attól függetlenül: anyáink Magnéziumot sem szedtek, most pedig majdnem mindannyian... Hátha tényleg nem leszek depis, két hónapra elég, és 900 Ft volt. Már régóta szerettem volna venni.

Klári

Kép
claracroft

Fikuszka, de jó, amit írtál, hogy az önkori is ad támogatást!:) Utána is nézek, minden Ft számít!:) Én lehet, hogy egy rokonhoz jelentkezem be, mert bölcsi és ovi sincs a környéken (a faluban, ahol lakunk) és nem vagyok jogosult semmire, csak magánbölcsire és magánovira. Így aztán cselezni kell...

Klári, magnéziumot vettél 900 Ft-ért 2 hónapra? Én is akarok!!!!:)
Hol van ennyiért?

A Femibion klassz ám nagyon, csak nekem váltani kellett, mivel vas nincs benne, ami nálam problémát okozott, mert vérszegény vagyok eleve (gyakran kellett vasat szednem). Tehát vagy vasat kell szedni mellé (ha valaki hajlamos a vérszegénységre), vagy pl. Elevitre áttérni (abban aztán van vas bőven).

Akire, az én férjem is 4,6 kg-mal született, nagy baba volt. Jó szülés lesz...
Vendég

Twist!

Én is gondolkodtam régebben ezen, hogy hová legyek bejelentve, mert otthon ahová be vagyok jelentve(szülőknél) semmit nem adnak, viszont a kispesti önk. meg adna valamennyit, de 1 év bejelentett lakcím a feltétele, ugyhogy itt sajna nincs mit tenni
de máshol lehet hogy nincs ilyen feltétele

Móni
KépKép
reunion

Clara: köszi az infot az Omega-3-ról. Én nem is tudtam, hogy szuperokos gyerekem lesz tőle (bár ez Omega 3 nélkül is természetes :lol: ), és szedem már a terhességem elejétől.
Az viszont kicsit megijesztett, hogy nő tőle a baba súlya...nem akarok óriásbébit! Pont ezért nem szedem egyik terhességi vitamint sem :roll:

Kép
szerencsemák

Ennyit írni, apáááám :shock: De végigolvasom :lol: :lol: :lol:

Clara, jó hír, hogy elengedtek dolgozni. De azért vigyázz magadra! És hidd el, örülni fogsz akkor is, ha a kukac marad. Gratulálok hozzá!

Szcsm, ahova én anno jártam kismama-tornára, ott is úgy volt, hogy 30 perc torna, 10 perc gátizom és légzésgyakoralatok, és 5 perc relax. Egyébként ha apa hazaér fél 5-5 körül tornanapokon, és is csatlakozom hozzátok majd néha. Beszéltél a kolléganőddel? Mit szólt, hogy nem mehet dolgozni?

Giz, milyen volt visszatérni Luxemburgba? Jó régen voltál már ott, nem?

Adrienn, Te aztán a munka hőse vagy! Bementél még ma is?

Szilvánusz, nyugi, háj nálam is van :? Nem is kevés :twisted: Marci jobban van már?

Gyöngyi, mikor mész genetikai UH-ra? Drukkolok, hátha tényleg kislány lesz. Mindjárt előkeresem, Marcival milyen érték jött ki anno.

Twist, GYES-en már én sem leszek. Az annyira kevés. A GYED is borzalmas, de apa szerencsére azt meghagyta nekem zsebpénznek, és az ő fizujából éltünk... Most örülök a táppénzemnek :lol:

Szcsm, aki aug. 1-től megy táppénzre, nem jár jól. Júli 31-től kellene, mert akkor a magasabb pénzt kapja, nem csak a 60%-ot...

Kima, engem is bőségesen megcsapoltak. A dokim úgy volt vele, ha már megszúrnak úgyis, nézzünk teljes vérképet.

Terheléses cukor mindenképp kell. Sőt, ha jól emlékszem, talán 2x is van, de ez nem biztos. De Bogaracska, nem kell félni tőle. Járj utána, hogy a dokid hogy szokta csináltatni. Nekem pl úgy lesz, hogy reggel fél zsemle+1 dl tej, 1 óra múlva normál vérvétel. És csak akkor van cukros lötty, ha ez rossz eredményt mutat. De az is elviselhető állítólag, ha citromlevet raksz bele - mert azt lehet.

Nóra, Te aztán tudsz élni. Pancsi, koktél, napsütés 8) :lol: :lol: :lol: Szépen gömbölyödsz már. Mit ahogy Giz is :lol:

Brigi

Kép

Kép
hékás

Ígértem rendes pocakfotót is.

14 és 17 hetes pocakok, hogy lehessen látni, mennyit nőtt...
Kép Kép

Brigi

Kép

Kép
hékás

Móni, na, ennek utánanézek, hogy egy év bejelentett lakcím kell-e ott is, ahova szeretnék bejelentkezni. De a bölcsibe azt írják, hogy csak a gyerek lakcímkártyája elég a jelentkezéshez, aki csak januárban fog megszületni:) De az önkori támogatáshoz írják az egyik szülő állandó lakcímét is feltételként.... Na, még kutatok a neten az önkor.-i rendeletek között (jól elvagyok ma ezzel).

Hékás: már a GYED is borzalmas? Az a baj, hogy megszoktam a havi 175 000 Ft-ot és aztán ha GYED-en csak 100 000 kapok, abból nem is tudom, hogy tudom majd a havi részleteket kinyögni. De majd gyűjtöm a kapott támogatásokat és félreteszek. Apa is többet fog hazaadni, de csak bértábla szerint keres, tehát luxus sajnos nem lesz. Biztos kialakul ez majd, mindig átvészelik ezt az anyukák valahogy, ez bíztat engem....:)
Vendég

Twist: nem, omega3 kapszulát vettem annyiért :)

Utánaolvastam még pár helyen, több helyen azt írják, hogy omega3 pótlás leginkább a terhesség utolsó harmadában és szoptatás alatt fontos. Így lehet, hogy most még csak 2-3 naponta eszem 1 kapszulát.

más: Írtam, hogy vettem új melltartót. Kicsit sokkolt, mert 95-ös méretet kellett vennem, ugyanis a 90-es úgy volt kényelmes, ha a legszélső kapcsot használtam, és hátha még nő. Viszont a C kosár maradt. Az eladó mondta, hogy bár mindkettő C kosár, a 95-ösnek akkor is nagyobb egy kicsit a kosármérete.

Nagyon kényelmes, és ahhoz képest szép is, a Sariana márkaboltban vettem, de nem Sariana a márkája. Tök jól tart, pedig nincs benne merevítő, úgyhogy ajánlom, de most hirtelen nem tudom, milyen gyártmány, majd megírom. :) Igaz, 6300 Ft volt, de próbáltam olcsóbbat is - drágábbat is, inkább nem minősítem, a nagyim szebbeket hord :?

Klári

Kép
claracroft

Hékás, szuper a pocid!:) Nekem is pont ekkora, hirtelen meg is akadt a szemem rajta!:) Csak így tovább!!!!!!
Vendég

Twist, nekem elég jó fizum van, így a max GYED is töredéke a TGYÁS-omnak :cry: Van, akit nem érint ennyire érzékenyen a téma...

Clara, ne is törődj vele. Ezeket a melltartókat úgyis csak akkor fogod újra hordani, ha várod a második gyerkőcöt :lol:

Brigi

Kép

Kép
hékás

A GYED hány hónapig jár? Egy évig? Most nem is tudom.
Vendég

TGYÁS 6 hónap
GYED TGYÁS végétől a gyerek 2 éves koráig
GYES 2-3 éves kor között

Brigi

Kép

Kép
hékás

Csajok, nektek is a kollégák akarnak tanácsokat adni? Tudjátok, kéretlenül.....
Most vesztünk össze a kolléganőmmel, mert a gyermekemet bölcsibe akarom adni, ráadásul 1-1,5 éves korában. Szerinte korai.... Jaj, ilyenkor mit lehet mondani, hogy ilyenekre kérdeznek rá? Hogy semmi köze hozzá, vagy mit? Nekünk úgy jobb, ha mindene meglesz a babának és tudok dolgozni, hihetetlen, hogy ezért nem dícsérnek meg, hanem beszólnak a kollégák. Másik csajnak is beszóltak, hogy haragszanak rá, mert nem volt hajlandó magzatvédő vitamint szedni. Na és? Ha ő gyümikből szedte össze a vitaminokat? Szíve-joga!
Ki vagyok akadva....
Vendég

Nyugi, mindenhol ez van. Én már utáltam bejárni, mert a 8 emeletes épületben MINDEN nő megállított, és kérdezgetett, hogy hogy vagyok, fiú lesz-e vagy lány, rugdos-e, mennyi idős stb. Még azok is, akiket csak láttam az étteremben... És mindenki osztotta az észt. Úgyhogy leültem az asztalomhoz, fülhallgatót bedugtam, és úgy dolgoztam. Csak a megbeszélések miatt álltam fel, de akkor meg végigrohantam a folyosón :lol: :lol:

Brigi

Kép

Kép
hékás

Hékás: A 2 pocakfotó igen szemléletes :lol: Én még nem raktam egymás mellé a sajátjaimat, de előbb-utóbb megteszem.

Remélem, hogy viszonylag gyakran tudsz majd csatlakozni hozzánk! Kolleganőmmel beszéltem, megértette, nem akadt ki. Mivel pont 1 hete jött ki nálunk a "sertésinfluenza útmutató", ezért teljesen ehhez lehetett kötni. Betegállományt csak teoretikusan vetettem fel, nem fogok elmenni. Amíg tudom, nyomom a melót, már az a 30%-al kevesebb fizu is érvágás lenne, baromira megnőtt ui a ház törlesztőrészlete a CHF hitel miatt

Clara: én még nem vettem új melltartót, mert néhány hónapja bevásároltam egy csomó top-jellegű sportmelltartó szerűt, ami rugalmas, és jól tart. Ha szerencsém van, ezekkel ki is húzom, amíg kell.

Terheléses vércukor nálunk a 24. héten van, tej és zsemle. Én jobban örülnék a cukros víznek citrommal, mert a tejet nem szeretem, csak a kakaót, de állítólag azt nem tehetek bele. És nagyon fontos, hogy a védőnő nekünk azt mondta, hogy senki ne menjen egyedül, főleg ha kocsival megy, mert ez a cuccos tényleg megterheli a szervezetet, és van hogy a buszmegállóban esnek össze a kismamák. Úgyhogy jobb a biztonság és egy támogató férj...

Csajok, keresgélni az önkörmányzatok honlapján, hogy milyen támogatásokat adnak babáknak és családjaiknak, de számomra ez egy mission impossible küldetés volt :?

Kép
szerencsemák

Brigi köszi! Nem úgy van, hogy a GYED-et lerövidítették egy évre? Vagy mi időben estünk teherbe és ránk még ugye, ez nem vonatkozik? :wink:

Igen, meg is van a válasz: Jókor estünk teherbe:))))
A GYED-GYES rövidülé a " 2009. július 01. előtt fogant babákra még a régi szabály fog vonatkozni jelen állapot szerint..."
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2009.07.29 09:26-kor.
Vendég

Hú de értelmes lett az utolsó mondatom. Szóval próbáltam keresgélni az önkormányzatok honlapján...stb

Kép
szerencsemák

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?