Zsüci: szegénykém! Amúgy mennyi tejed volt estére? Rendesen jött belőle, csak Kamilla volt szeszélyke, vagy lassan jött már, nem volt annyi? De minden jó, ha a vége jó, túléltétek és minden ilyen alkalom után erősebb leszel!
Szofi: ne haragudj, hogy ezt mondom, de szerintem nincs igaza az anyukádnak.

Én nem egy esetről hallottam, amikor nem volt igaz, prímán elvolt a gyerek csak anyatejen, pedig nagy bébi volt.
Böbi: szintén, közvetlen környezetemben nem egy baba volt olyan, aki 6 hós koráig csak anyatejet kapott, és utána elkezdték a hozzátáplálást, de a baba nem nagyon akarta elfogadni a hamát. És nem a kanál miatt! Az unokatesóm pl. várt 8 hós koráig végül az elsőszülőttnél, mert neki a pocója nem bírta (de amúgy koraszülött volt, szóval ha a korrigált korát nézzük, akkor úgy lehetett kb. 6 hós). De nem korababánál is volt ilyen, hogy csak egy-egy falat ment le másból, inkább csak szopizott. Ezek a közvetlen környezetemben voltak. És persze a neten is olvastam már nem egy anyukától, hogy a babája szinte csak szopizott majd egy éves koráig. És nem hiszem, hogy ha ez ritkaság lenne, akkor a WHO azt ajánlaná, amit (kizárólagos szopi 6 hós koráig, fő táplálékként anyatej 1éves korig!).
Ha belegondolsz, hogy mondjuk Tücinél is elkezdtem a szilárd bevezetését 6 hós korában, de egy hónapig csak tízórai volt. 7 hósan jött az ebéd bevezetése. Az még mindig csak két étkezés, ráadásul mennyiségileg sem volt sok, nem zabált kétpofára a gyerek, szóval ha meggondolom Tüci is majd 8 hós koráig fő táplálékként anyatejet kapot. Jó, később már biztos számított a szilárd, elkezdett húst kapni, meg lisztes dolgokat, már háromszor evett stb.
Na ezt a kisregényt csak azért írtam, mert nem szeretném, ha elmenne a közhangulat abba az irányba, hogy lehetetlen teljesíteni a WHO ajánlását, mert ez nem igaz. Ha nekem ment, akinek nincs se nagy, se különösebben jól tejelő melle, hanem tök átlagos, akkor másnak is mehet. Tudom, hogy közhely a dolog, meg majd mondjátok, hogy "ja, persze", de mint nagyon-nagyon sok dolog (mondom ezt pszichológusként) igenis fejben dől el. Ha elhiszed, hogy lehetséges, és te is képes vagy rá, akkor menni fog. Persze vannak adottságkérdések is, de azért nekem ne mondja senki, hogy ilyen arányban, mint ami itt a topikban is van... Érdekes, a tücis topikban kevesebben voltunk, mégis nagyobb volt az arány a kizárólagos szopisok javára, és full tápszeres baba talán nem is volt. Szerintem nagyban hozzájárult ehhez az, hogy ilyen hangulat volt a topikban. Volt egy-két csajszi, aki folyamatosan támogatta a szoptatást a topikban, és mindenkinek segített, ha probléma merült fel.