A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Szülészetek, kórházak » "DÉVAI INTÉZET, DÉVAI DOKI"

Laptető!
Azt hiszem a SZIBA CSALÁD-nak van rá a legnagyobb szüksége!
Ablakot nyissssss! Már küldöm is! :)

Kép

KépKép
ercsikati

sajo:mit jelent az hogy 3gonal???? Hány egységet kell szúrnod???
75,150,115,5 már nem emlékszem pontosan a beosztásra.
Én Puregont szúrtam apánknál 75-öt.Ahhoz kaptam fél Merionalt.Utóbb 1 Merionalt.
Kaáliba GonalF_es voltam.

Kép
Kép
melánia

Ja és apánk tudja,hogy mennyit kell kapnod!!! Jobb lenne ha nem ijesztgetnének mert az idegesség nem tesz jót stimú alatt!!!!!

Kata:dolgozol? Mikor is mész uh-ra? csütörtökön?

Kép
Kép
melánia

Jucus,
mindenkinek más az adagja, de az biztos hogy lombiknál több a hormon, mint az inszemnél, mert a lombiknál több petike a cél. Ne kezdj el idegeskedni, minden stimu más és más, Apánk szuperul érti a dolgát!!!!!

Melikém, még reggel írtam neked a másikra.

Kép
rencsi79

Melánia!
Pénteken megyek UH-ra 14:15-re.
Még dolgozom, de már nem sokáig szeretnék! :)

Kép

KépKép
ercsikati

Jucus, ha Apánk úgy látta jónak, hogy 3 kell, akkor így van. Fontos, hogy ne kételkedj benne. Volt olyan, hogy én is 2 merionalt kaptam, nyugi! Te szúrod magadnak? Azt tudod, hogy egy adag oldószerbe több adag por is beoldható, ugye? Nehogy mind a hármat külön-külön szúrd! Annak a használatin olvass utána, hogy max. mennyit bír el 1 ampulla oldószer.
Tényleg ne kételkedj! Ki tudhatná jobban, mint maga Dévai?! Mindent amit mond, kér szentírásnak kell tekinteni.

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga

nekem icsi lesz, nem lombik.
bár ahogy elnézem az eredményeimet és hozzáolvaslak titeket, az inszem is elég lenne, de mégsem azt csinálja.
a kaálisok és a bmc-sek is azt mondják, hogy ez bazi nagy adag 3-4 tüszőhöz.
mi ezeknek a szereknek a mellékhatása?
sajo

Jucus, nekem is ICSI volt, az is lombik, csak nem hagyják hogy a katonák maguk termékenyítsék meg a petéket, hanem mivel kevés a létszám biztosra mennek és besegítenek azzal, hogy befecskendezik a legalkalmasabb jelöltet.....

nekem nem volt semmilyen mellékhatása egyiknek sem, pedig jó pár dologra allergiás vagyok és pl, amikor anno elkezdtem szedni a bromot, akkor nagyon szarul voltam tőle....

Kép
rencsi79

Rencsi:igen olvastalak.Hát igen sokkolt a hír.Még kint a váróban azon imátkoztam,hogy jaj csak legalább egy egészséges legyen és jó helyen legyen.Aztán apánk közölte,hogy kettőt lát.Na akkor örültem.Utánna bejött Gyöngyi és meginvitálta őt is uh képet nézni.Aztán még amikor még kettőt kicsit is láttak akkor már sírhatnékom volt.Ágika is nézte aztán már uh-ot.És ráadásul jött Maja is a megfigyelőből,hogy ő is látni akarja.
Na akkor már kész voltam.Páromat is odahívtuk természetesen.Na akkor már nagyon néztünk egymásra,hogy na most mi lesz? :shock: :lol:
Merre voltatok a Tiszánál? Felénk voltatok?

Ikky:jó lenne ha mi is úgy járnánk.Kettőnek nagyon örülnénk!! Nálunk már kistesóra úgy sem lenne sok esély.Csak egy tb támogatott lombik.
meg én el is fáradtam már a 8 lombikba.Egy kisfiút és egy kiscsajt szeretnénk nagyon!!! :lol:

cs.andi:tündéri Petikéd van!!!! :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
melánia

még valami, nem szabad így kezdeni a stimut!!! teljesen kapcsolj ki ne érdekeljen, hogy miért 3at kaptál, vakon kell megbíznod Apánkba, mert ez csak így megy, ha azon gondolkodsz, hogy ez túl nagy adag stb, akkor az egész tiszta para lesz és itt baromi fontos a lelki oldal is...

Kép
rencsi79

Meli,
tegnap már nem voltam gép közelben, de hatalmas gratula a babákhoz. Kívánom , hogy problémamentes terhességed legyen!!
Én is tegnap 3-ra gondoltam , de azt se mertem leírni teljesen.
Hú! Nagy döntés , hogy mi legyen én ebben nem is tudnék neked segíteni. Nem is tudom mit kívánjak, talán azt, hogy ne is kelljen döntened.

Jucus,
nekem is 3-3 adag hormon ment.
Az jó ötlet amit Moncsi írt, hogy kérj meg először egy szakembert ,hogy kell felszívni és egy oldószerrel fel lehet szívni a 3 kapszulát és akkor nem duzzad meg ,nem csíp. Volt amikor csak kettővel sikerült , de 3 oldószer sok.
Inszemnél egyáltalán nem cél a sok tüsző, mert ott akkor tuti a sokszoros terhesség. Nem véletlenül kapott kevesebbet a barátnőd. Meg ugye az ő hormonszintje, tüsző száma stb. nem biztos ,hogy a tiedéhez hasonló.
miciona

Jaj,ezt a hozzászólást a babás topikba szántam.bocsi. :oops:

Kép
Kép
melánia

miciona:igen olvastalak tegnap.Aranyos vagy,köszi.Hamarabb nem tudtam jönni mert nekünk még onnan haza is kell érni.+a szülőknek kellett bejelenteni a hírt.

Kép
Kép
melánia

Tényleg:D nahát, így eltévedni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nem is figyeltem,és nem tudom,hogy ugrott ide az üzenetem:)

Azért aranyosak vagytok hogy szívesen láttok.

Szívből drukkolok mindenkinek:)
beus84

miciona: volt vmi tüneted tőle? ...és még mindig érdekel az örökbefogadás, akár lesz saját gyerkőc, akár nem. tudnál ebben segíteni?
sajo

Jucus,
nem volt semmi tünetem, csak a hangulatingadozás ,ami mensi előtt is szokott lenni.
Örökbefogadást megkérdezem ,majd anyukámat, hogy mit tud róla , hogy megy náluk.
miciona

Jucus!
Én szúrtam Kaális kismamit és közel 30 napig hatalmas adagokat,többfélét,volt hogy 3 szuri is volt egyidőben. Plusz a kúpok meg még tabletták is.
Ne parázz,a doki tudja a dolgát. :) :)

szurikáta
szurikáta56

hát én most is ingadozom hangulatilag... :lol:
azt mondták tegnap, hogy holnap 8-ra menjek fel és megmutatják, hogy kell beadni.
FÉLEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sajo

Melikém,
szupi a vonalzód!!!!!!!!!!!!!!!

Kép
rencsi79

Jucus!
Micionának igaza van,nem kell az összes oldószert felhasználni.Egyet 2-3 hatóanyagba el tudsz osztani.Tökéletesen feloldódik. Ha gondolod segítek első alkalommal.

szurikáta
szurikáta56

rencsi:köszi,próbálgatom őket.Gondolkodtam rajta nagyon hogy fel merjem-e már tenni.De gondoltam miért ne? Kettő a biztos. :lol:

Kép
Kép
melánia

Meli!
Nekem is tetszik,tényeg aranyos avonalzód.
Bocs a négy bébiért,de olyan aranyosak. :) :) :)

szurikáta
szurikáta56

szurikáta:semmi baj! Tetszettek nagyon csak elég lesz kettő is.
szurikáta én bevallom nem tudok rólad semmit.Írnál magadról.

Kép
Kép
melánia

szurikáta: köszi, de a dévaiban holnap megpróbálják beadni, már ha engedem... :D
meli: annyira irigyellek! nem csak a picúrokért, hanem a kitartásért, az akaraterőért, a fegyelemért. Én sokkal nehezebb eset vagyok, még magamnak is.
Persze itt minden csajnak tisztelet, amiért itt tartanak. Én meg csak parázok, megkeserítem a magam és mások életét. Nagyon kiborultam, bocs!
sajo

Meli!
Én nővér vagyok és szúrtam Albit,akkor lett Petikéje.utána Bodza előző programját.És mikor hozzá jártam akkor megbeszéltük hogy én is beregisztrálok a babanetre.
A régebbi fórumozók,akik egy része elmaradt ők ismernek.Sok kismamit progiszuriztam.Hát így vagyok köztetek. :) :)
A szerencseszurimat meg lehet hogy ismered is.: Kép :)

szurikáta
szurikáta56

Jucus!
Persze. Oké. Lazíts,légy erős,mert ez erről szól.Olyan sok mindenen kell keresztül mennetek.Én ezért nagyon nagyra becsüllek Benneteket.

szurikáta
szurikáta56

Melánia gratulálok :)
Írtad hogy eddig nem tapadtak meg az embriók, most mi volt másképpen hogy ilyen sikeresek lettetek.
Nálunk is ez a gond hogy beültetésig minden a legtutibb aztán nem tapadnak meg egyáltalán :(

Sajo ne parázz Dévai biztos tudja mit csinál.
Én BMC-s voltam legútobbi lombikomnál volt olyan hogy napi 10!!! MEnopurt nyomtam (hasonló mint a MErional) , 3 Luverissel +1 Cetrotide, így lett 5 tüszőm amiből kettőt tudtak normálisan leszívni...
A szobába volt egy lány aki összesen 10 Menopurt szúrt be é s5 tüszője is lett (meg is termékenyült). Így nem lehet hasonlítgatni ki mit kapott hogyan.
Szóval csak nyugi

Én már jeleztem Dévainak hogy tök felesleges óriás hormont adni nekem, mert legútobb a sima málnalevél teától is két tüszőm lett :) :)
De komolyan...A gyógyszerek 220 ezer Ft volt a tea meg kb 500 :)
madrin

Sziasztok!

Meli annyira jó a vonalzód!Még egyszer gratulálok a picikhez!Szeretném ha nem kellene nehéz döntést hoznatok és hétfőn az uh után megnyugodnál(bár ki nyugodt a mi helyünkben? végig a várandóság alatt lesz miért izgulni) De én láttalak,szép magas lány vagy ,ha esetleg több bébi maradna akkor is ki fogod tudni hordani,és jó súlyuk lesz és egészségesek lesznek! Nem kaptál volna vissza ennyit,ha apánk nem így gondolná (én pl a 157cm-emel okkal izgulhatnék ilyen esetben) És emlékszel,meséltem mikor egyszer 3-as iker lányokat hoztak kontrollra hozzánk?Milyen édesek voltak,és a szüleik büszkék és boldogok. Nektek is erre kell gondolni!
Helyesek voltak a többiek mikor írták,hogy túlizgultuk a dolgot! :lol:

Jucus én 1 Merionalt kaptam meg Clostit mellé meg Fostimont 2-t .Nem volt semmi bajom tőlük.Meglátod az első szuri után már nem fogsz annyira félni.Ügyes csaj vagy,és mi meg nagyon jól tudunk drukkolni! :wink: :lol:

Szurikata akkor nem is jársz programra?Tök jó,hogy mégis itt vagy! Ha valakit szúrni kell én is tudok segíteni :oops: :D
ritu75

Jucus! Annak idején az első stimut mi 2-2-vel kezdtük és meg is bántuk. Az első UH után emeltük ugyan az adagot 3-3-ra, de a lemaradást a tüszők már nem tudták behozni. :( Aki a 4 tüsző miatt mondta Neked, hogy ez a hormonmennyiség sok, azzal ne beszélj többet a témáról, mert baromira nem ért hozzá és feleslegesen zavar össze Téged. :evil: Az elsősorban életkortól függő hormonszintek határozzák meg, hogy mennyit kell kapnod. 30 évesen kapsz egy Merionalt és annyi tüsződ lesz, hogy derékszögben jársz. (20 évesen ehhez elég megnézned egy romantikus filmet.) A legtöbb páciens 40 felett az általad kapott dózissal(!) éppen hogy csak meg tudja növeszteni a beállításnál látott kevés tüszőt, de sokszor még ez is kevés és csak 1, vagy 2 indul növekedésnek, ami a lombiknál kevés. A 3-3 adagnál Dévisz nem ad többet spontán ciklusban, de ha másik intézményben, a saját hormonok kiiktatásával menne a programotok, akkor 6-6 lenne a csúcsdózis. Mi végigcsináltunk 6 programot 3-3-mal (a 2-2 ugyebár csak 2 napig ment) és Szimbánénak a legkisebb gondja is nagyobb annál, hogy a hormonok mellékhatásai miatt aggódjon.
Ez egy olyan technológia, ahol a siker nagymértékben függ az életkortól. Nem csak a stimunál, a megtapadásnál sem lehet egy 30 és egy 40 éves páciens kilátásait egy lapon említeni. :(

Nem tudom, hogy Dévisz javasolta-e, de ha teheted, fussál naponta legalább kétszer 10-15 percet, a tüszőknek jót tenne. A többség által gyakran emlegetett, ész nélküli húsevést viszont nem kell megtapasztalnod. Folyamatosan egyél husit, mert a hormonok szállításához szükséges, de hiperstimutól szerencsére nem kell tartanod 4 tüsző mellett. 8)

Gondolj arra, hogy mit paráztál a szonda miatt is. Megérte? :D
szimba

jucus
Egyetértek azzal amit szimba irt, ezeket a dolgokat nem lehet összehasonlitani egymással azért van az orvos, hogy ő döntse el mi a jó neked.(Csak érdekességképpen irom, hogy nekem napi 1 gonal, 1 merional mellett a második uh-n 14 petém lett, megakarta erősiteni a csapatot apánk ezért megemelte a merionalt 2-re-a köv uh.-n már "csak" 11 volt, leszivás napján pedig 8. szóval még a szervezet se reagál mindig úgy ahogy elvárják tőle.-)
Viszont én elkövettem azt a hibát, ami felé most te tartassz , végig idegeskedtem, a káliumtól szivdobogásom volt meg halálfélelmem, a többi gyógyszertől meg fejfájásom, úgyhogy alig vártam, hogy túl legyek rajta, az altatástól meg ilyenekről nem is beszélek, az első leszivásnál például nem kértem altatást, annyira féltem tőle, de nem részletezem, milyen volt.. :roll: Egyébként amikor igy álltam a dologhoz egyszer sem sikerült, meg is mondták, hogy pszihésen korlátozom a sikert, főleg annak tudatában, hogy semmilyen problémám nincs, egészséges vagyok, mint a makk. :wink:
Az utolsónál nem érdekelt az egész, amit felirt apánk bevettem, szurikat beadtam magamnak-pedig előszőr a párom javasolta, hogy majd ő :lol: , de aztán a végén nem merte)és össze is hoztunk 2 bébikét.
Szóval tényleg nagyon fontos amit a többiek irnak, hogy "ne rinyálj", csak bátran és tuti összejön a bébike.
Ja azt meg majd megtapasztalod kismamiként is, hogy nem mindenkivel érdemes beszélgetni, mert van aki csak riogat, mondjuk a barátnőd biztos jót akart, de ő nem szakember. :wink:
chilike1

kismamik
megyek a másikra :wink:

melania
szép a vonalzód , előszőr én is ilyet akartam, csak alulra 2 kis szivet raktam volna :wink: -olyat, mint amilyenem most van
chilike1

chilike:elöszőr én is azzal próbáltam de nem tetszett a színösszeállítás. :oops:

szurikáta:neked van babód?

madrin:nem csináltam semmit máshogy.Az elején lazább voltam én is.Maja még mondta is punkciókor,hogy na most fog sikerülni mert egész más a kisugárzásom mint a múltkor.De nem mondom,hogy nem izgultam.Dehogynem. :oops:

ritu: :lol: Mondjad a párodnak,hogy tegye lefele azt a cigit mert most sikerülni fog! :lol:

Kép
Kép
melánia

Melánia:
Nekem már nagy gyerekeim vannak : 3 És nekik is vannak gyerekeik. :) van 4 unokám: kettő hat éves egy négy éves és egy három éves. 2 fiú és 2 lány.
Tehát én már öregasszony vagyok, 53 éves.Főleg itt köztetek.De nagyon jól érzem itt magamat .

szurikáta
szurikáta56

Ritu:
Te is nővér vagy?

szurikáta
szurikáta56

Szurikáta húú most megleptél!Nagyon 'jó fej' vagy,biztos örülnek az unokák hogy ilyen szuper nagyijuk van! Remélem sokat látod őket,nagy öröm lehet! :lol:
És igen ,lenni én is nővérke.. :lol:
ritu75

Ritu!
Köszi nagyon kedves vagy.Hát tényleg szeretnek a kicsik.Csak nem mindegyiket látom gyakran.Ugyanis a két fiam vidéken él és 3 gyerek ott is van.Csak a lányom él Pesten,az ő kislányát gyakrabban látom.
Ha a 75 a neved mellett a szül éved akkor az én gyerekeim a te korosztályod. 76,79 és 81 es születésűek.
Ha nem titok akkor megkérdezhetem hol dolgozol?

szurikáta
szurikáta56

Melánia!
Nekem is tetszik az új vonalzód! :) Drukkolok a hétfőhöz! :)

Bodza!
Köszönöm az infókat! Aranyos vagy! :) Cserébe küldök neked valamit! Nem túl nagy, de legalább a miénk! :)

Kép

KépKép
ercsikati

Szurikáta!
Akkor én az egyik lgyermekeddell egyidős vagyok! :) 79!!! /Mármint 1979-ben születtem! :):D:D )

Kép

KépKép
ercsikati

Kata!
Szerintem itt a fórumon tóbben is lehetnétek a gyerekem a korotokra gondolok :) :) de ez természetes.

szurikáta
szurikáta56

szurikáta írtam neked!
ritu75

Szurikáta kedves!

Én csak éppenhogy lehetnék a gyereked :((
Ez azt jelenti, hogy Te még nagyon fiatal vagy, én viszont öregSAM
Szép nagy családod van, gratulálok!!
Megkérdezhetem, hogy TE jártál ki a csajszikhoz ,vagy ők Hozzád?
Gondolom nem mindegy az sem ,hogy ki melyik kerületben lakiK?
miciona

Szurikáta, 53 évesen nem vagy még öregasszony! Nagyon klassz, hogy jössz közzénk, majd ha októberben kezdek én is kérek Tőled szurit! Gratulálok az unokáidhoz! :lol:
Ha most sikerül nekem , akkor 14 éves lesz a gyermekem , mire annyi idős leszek mint Te. :wink: :lol:

Beus: Mi mindenkinek örülünk! 506 sorszám? Szerintem ez szép szám, kívánom, hogy szerencsét hozzon Neked! :)

Azzal teljes mértékben egyet értek, hogy nem szabad parázni!
Szerintem nincs is mellékhatás....én nem tudok róla! :lol: :wink: :wink: puszi! Kitartás Jucus! Szerintem Te is nagyon bátor lány vagy! Bátrabb bármelyikünknél! :wink: :D
emerenc

Mennyi minden történik itt egy nap alatt! :D

Melánia: Először azt hittem rosszul olvasom, amit írtál. Ez olyan hihetetlen!!!! Nagyon örülök!!!!!!!!! Nagyon vigyázz magatokra!!!! Kíváncsi vagyok ,mi lesz hétfőn, remélem csak jó!

Lányok, a múltkor írt valaki a biztosított fizetetlen szabadságról, de már nem találom a hozzászólást és szükségem lenne rá. Melóba a gazdaságis nem tudja, hogy lehet biztosítottan megoldani a fizetetlen szabit.

Jucus: Örülök, hogy minden rendben volt a szonda vizsgálaton. Jobb is, hogy nem olvastam előbb, mert nem akartalak volna elijeszteni. Nekem ugyanis marhára fájt! Utána ZSuzsika úgy segített le az ágyról. És nálam sajna ez a fájdalom a beültinél is megvolt, mert nagyon izgultam, így Apánknak erőszakhoz kellett folyamodnia, hogy bemenjenek a picurik. Már többszőr említette Apánk, hogy ki fogja velem fizettetni azt a kacsa valamit, mert annyira szoktam szorítani, hogy egyszer eltöröm neki :oops: .

Kata: Vigyázz magatokra te is!!!!!!!!!!

Mi a különbség a Gonal és az a Puregon ( nem biztos, hogy jól írtam )? Júniusban nekem azt mondta Apánk, hogy legközelebb más szurival próbálkozunk. Eddig mind a 2szer Gonalt és Merionalt szúrtam.

Képzeljétek, ma van a 4. házassági évfordulónk! Sajna a férjem ma éjszakás, de holnap este bepótoljuk az ünneplést, elmegyünk vacsorázni és utána mégvalahova. Már nagyon várom!

Zsu
uzsuzs

Képzeljétek most kaptam egy multimédia üzit kolleganőmtől, a ma született kisfiát küldte el, kár hogy nem tudom kitenni:((
Csoma a neve. Nekem tetszik....
Fiút váró kismamiknak nem tetszik?
miciona

Miciona!
Én járok ki,ez természetes.Ennek ez a lényege mert olyankor sokat kell pihenni a kismamiknak.Már elmondhatom hogy egész Budapestet bejártam :) Budafoktól a Havannáig.Ki hol lakik. Oda megyek. Albi Petikéje is az én segédletemmel született meg.Nagyon büszke is vagyok rá. :D cuki kisfiú.De rajta kívül még van 3 lombik babám :)
Emerenc:
Virtuális vagy igazi szuri kell? :)

szurikáta
szurikáta56

Szurikáta,
persze nem véletlenül kérdeztem, mert ha esetleg kapnék most majd én is progit, azt tuti nem merném magamnak adni.
Amúgy én légvonalban pont Budafok és Havanna közé esem :))
miciona

[quote="uzsuzs"]. írta:uzsuzs..Mi a különbség a Gonal és az a Puregon ( nem biztos, hogy jól írtam )? Júniusban nekem azt mondta Apánk, hogy legközelebb más szurival próbálkozunk. Eddig mind a 2szer Gonalt és Merionalt szúrtam.

Lényegében semmi. Mindkettőt géntechnológiai eljárással módosított kínai aranyhörcsög segítségével állítják elő, míg a hagyományos készítményeket (pl. Fostimon) menopauzában lévő nők vizeletéből. Lényegében csak annyiban különböznek, hogy más a gyártó (Organon illetve Serano) és a Puregon drágább. A hatékonyság tekintetében nincs szignifikáns különbség: a Puregonnál van egy hangyabokányi előny.
szimba

Uzsuzs!
Nem tudom, hogy konkrétan erre gondoltál-e, de BARI "tollából" származik, és bízom benne, hogy ez lesz a tuti! :)

Lehet,h hallottatok már róla, ha nem akkor majd most Smile

Segít a munkahely a mesterséges megtermékenyítésben

Sajnos egyre népesebb azoknak a tábora, akik hónapról hónapra hiába várják, hogy bekopogtasson a gólya. A meddőségi centrumokban egymásnak adják a kilincset a páciensek, az embert próbáló várakozást pedig munkahelyi problémák is tetézhetik. Viszonylag kevesen tudják azonban, hogy erre is van megoldás. Csak egy kis őszinteség kell.
Gyerekként gyönyörűen eltervezzük és elképzeljük felnőtt életünket, ehhez képest azonban az élet másképp rendez/heti a dolgokat. Vannak, akiknél minden megy, mint a karikacsapás, tartós kapcsolat, férj, gyerek, másoknak viszont keményebben meg kell dolgozniuk a gyerekkorban elképzelt jövőképért. Egyeseknek a megfelelő partner megtalálása okoz problémát, másoknak a tartós kapcsolatban való lét, mindenkinek megvan a maga baja. Manapság azonban egyre inkább halljuk, hogy a gyerekvállalás, konkrétabban a teherbeesés, azon belül is a természetes úton való fogantatás az, ami a legnagyobb fejtörést okozza.

Alábbi cikk nem az inszeminációs lehetőségekről, lombikbébiprogramokról szól, sokkal inkább egy igen fontos információ közreadásáról, amely segíthet azoknak a nőknek, akik rendszeresen lépnek le munkahelyükről - lelkiismeret-furdalások közepette -, a reprodukciós eljárások miatt.

Mivel az emberek többsége az egyik legintimebb dolognak tartja az életben a gyermekvállalással kapcsolatos próbálkozásokat, csak a családjával vagy a közeli barátaival osztja meg az ezzel kapcsolatos gondokat. A főnököt így igen ritkán avatják be ebbe a problémába. Bizonyos idő elteltével azonban arra kényszerülhetünk, hogy a munkahelyünkön is beszéljünk erről. A beavatkozások, kezelések ugyanis sok időt vesznek igénybe, így nem lehet mindig szabadságot kérni, ráadásul sokszor csak néhány nappal korábban derül ki, hogy mikor kell orvoshoz menni.

Viszonylag kevesen tudják, hogy az úgynevezett reprodukciós eljárásban résztvevőket speciális munkajogi védelem, illetve munkaidő-kedvezmény illeti meg. 2005 júliusától él az a szabály, amely szerint mentesül a dolgozó a munkavégzési kötelezettsége alól az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés teljes időtartama alatt. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a dolgozót fizetetlen, ugyanakkor kötelezően biztosítandó szabadidő illeti meg.

Mit értünk reprodukciós eljárás alatt?

Az egészségügyi törvény konkrétan meghatározza az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások körét. Ezek közé tartozik a házastárs (élettárs) ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel, a lombikbébiprogramként emlegetett, testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, ideértve az ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítést és embrióbeültetést vagy az embrióadományozással végzett embrióbeültetést is. Végezetül szintén reprodukciós eljárásnak minősül a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszerek alkalmazása.
A munkaidő-kedvezmény alapvető szabálya ugyanakkor, hogy a kezelésekben, lombikbébiprogramban való részvételt orvosi igazolással kell alátámasztani, illetve bizonyítani a munkahelyen. Tekintettel azonban arra, hogy különösen intim, érzékeny információkról van szó, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mindezt a főnöke tudomására hozza-e vagy sem. A kérdést azonban komolyan át kell gondolni, aki ugyanis a gyermekvállalással kapcsolatos gondjait titokban akarja tartani, annak az esetenként egyre sűrűbbé váló távollétét más módon, mondjuk szabadság kivételével, vagy a kieső munkaórák utólagos ledolgozásával kell megoldania. Ezt pedig mind a főnök, mind a munkatársak egyre nehezebben fogadhatják el egy bizonyos idő után. Egészen más a helyzet azonban akkor, ha tudják, hogy a kollégájuk időnként miért is tünedezik el. Természetesen akkor, ha a kezelés kórházi bennfekvéssel vagy otthoni kényszerpihenővel jár, akkor a leendő kismamát táppénzre írják ki az orvosok.

Végül pedig van még egy indok, ami különösen a mostani válságos, tömeges elbocsátásokkal teli időszakban fontos: a munkajogi szabályok értelmében felmondási tilalom alatt állnak a gyermeket tervező és emiatt orvosi kezelés alatt állók. A munkáltató részéről tehát nem kerülhet sor rendes felmondásra a kezelés ideje alatt. Ezzel is segítik azokat a párokat, akik a fejlett orvostudomány segítségét veszik igénybe a gyermekvállalás kapcsán. Így nemcsak a terhesség bekövetkeztétől, hanem már a kezelések megkezdésétől védik a munkavállalót.

Én amikor bementem a főnökömhöz, és elmondtam, hogy fizetetlen szabira szeretnék menni, ő egyből felajánlotta, hogy miért nem megyek inkább betegállományba?! Rendes volt, nem gondoltam volna! :)

Remélem segítettem!

Kép

KépKép
ercsikati

Sziasztok!

Jucus! Nyugi... Autózni vagy tömegközlekedni sokkal veszélyesebb mint Dévainál lombik programban részt venni. :)

Kata! Akkor holnap várunk a hírekkel!

Meli! Látom rákoncentráltál a kettőre! Helyes a vonalzód!

Szurikáta! Nagyon jó, hogy itt vagy, én az első Merional szurim előtt azon agyaltam, hogy ugyan kivel fogom beadatni, ha nem megy. De aztán ment :D Gondolom azért a fiú unokáid is szoktak nálad nyaralni nem?

Emerenc! Akkor neked most sikerülni fog!

És Simbáéknak is!

Megvan a laborom. Valami gyulladás van az tuti, kicsit magas a sűlyedés, meg a CRP is, de nincs olyan sok baci a vizeletemben. Szerintetek, ha megyek Dévaihoz köv. ovu. indukcióra megemlítsem neki, hogy mi volt, meg elvigyem a laborleletet?
kislibus

Kislibus!
Én majd csak jövő héten pénteken megyek újra UH-ra! :)

Melánia!
Felbuzdulva a vonalzódon, én is készítettem magamnak egyet, de még nem merem kitenni! Tudod amolyan babona! De ígérem, ha egy hét múlva minden rendben lesz, kiteszem! De minden rendben lesz! Miért ne lenne! Igaz? :wink: :lol:

Kép

KépKép
ercsikati

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?