A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 szeptemberi babák

Sziasztok!

kezdek kicsit kiborulni!!! Kicsikém tegnap 13-tól 18-ig max 10 percekre és a szopi idejére hagyta abba a sírást, majd beájult a vállamon, de akkor is csak 1,5 órát aludt. Úgy érzem már nem vagyok elég türelmes vele, pedig mindennél jobban szeretem, csak már kicsit ki vagyok merülve!
a mai napunk sem sokkal jobb, most 10-kor kezdődött az őrület, néhány perces alvás és ordítás ezerrel, most még éppen alszik, én meg próbálok nem összeomlani! Kicsit segít, hogy nem vagyok egyedül a bajommal, de úgy érzem nektek sokkal több türelmetek van mint nekem, és ez kicsit elkeserít :( :( :( :( :( :( :( :( :( !!!!
remélem csak a front miatt van, mert tegnap ráadásul még az én fejem is szét akart menni, annyira fájt.
nem tudom, mit kellene csinálni, hogy segítsek neki, de olyan rossz nézni, hogy nem tud elaludni, pedig majdnem leragadnak a szemei, és mégis 10 perc után már pislog!
most mennem kell, úgy hallom letelt a pár perces alvásidő :( :( :( :(

KépKép
Kép
s.vera

Vera,nálam is szakadt már cérna,és akkor letettem és mondtam,hogy bocs de ha így is úgy sír,nem tudok mit tenni,aztán kb fél másodperc múlva persze simiztem,tornáztattam......tegnap például kevesebb hascsikarással úgy úsztuk meg,hogy kaja előtt espumisancsepp,utána tea,majd szopi,10 perc után büfiztetés(ami nem biztos hogy összejön)majd kis tea és újabb szopi,majd büfi,és fél óra múlva még a gripe water is kellett,nemsokra rá már nem voltak olyan erősek a csikarások.....szegénynek annyira fáj,hogy egyszer megfogta az ujjam,amit megszorított mikor jött a hascsikarás....hát anyám nem maradt vér az ujjamba...ha fiú lenne átnevezném Popeynek!!!

sutimano76

Légyszi írjatok pár kaját,amibe nem kell tej-tejtermék,és lehet szopi alatt enni...esküszöm semmi ötletem nincs!!!!

sutimano76

Vera nem türelmünk van több, hanem max gyerekünk, s tapasztalatunk --->nem dől össze a világ, ha a csemete egész nap anyán lóg, kinek nem tetszik altassa el és pont..
enyém gyerek is cickón/kendőben lóg egész nap :) nagyon erős front lesz/van, hisz majdnem 20 fokkal lesz hűvösebb, persze h megviseli őket

vicger

Süti: rántott hús. :D hasábbkrumplival, rizzsel, rizottó, rizses hús, tészták: spagetti, pesztó, makaróni, gnochi, tortellini, lasagne, v gulyás leves, brassói, sült csirke, roston husik salival, főzik tejföl nélkül rántással, v saját magával, v krumplival sűrítve, rakott zöldségek...

vicger

Kösz a tanácsot lányok!

Hát én adtam rá rövid u body, vékony hosszuu és kötött pulcsi, aztán mire kivittem rájöttem sok, de már késő volt aludt, így kigomboltam a pulcsit és az árnyékban voltunk, most meg behoztam kocsistól, mert már nagyon untam kint ülni vele, és itt alszik még mindig. 3 órája, és már egy órája kaja lett volna.

Kriszti!! Ne sorold itt nekem a kajákat, mert mindjárt éhen halok.

20 fokkal kevesebb lesz??? :cry: Apuka meg pont most megy el. Általában cserépk-val fűtünk, és a konvektor a nappaliban el is van barikádozva. Hát mit fogok én csinálni. Na nem a begyújtás derrogál, azt meg tudom csinálni, csak néha még a férjemnek is úgy sikerül,hogy füstöl, és egy csecsemőnek az nem túl jó. :(

Menni akarok vele, kész, punk-tum!!!!

Bocs!!

Kata!! Remélem rendbe jössz, még jó,hogy időben mentél dokihoz. Az anti segít majd!!!

Kép
babcika

rántotthúsi nem annyira kedvenc :( tészták,leginkább pariszósszal és sajttal,pestó-főzőtejszínnel keverve :(

a zöldségek közül melyik???És gyümiből az almán kivül mit még???Kösziköszi....gulyásleves most fogyott el,a parileves nagyon gáz????rakottzöldséget is meg szoktam locsolni tejföllel....nekem mindenem a tej-tejtermék és a paradicsom.....rostonhusihoz a saliba mit lehet,mert a fejes sali magába nem csúszik....kigyóubit nem szeretem :oops: jesszus de válogatós vagyok ,mi????sajnálom,nekem ezért nem megy a fogyókúra se!!!
holnap csinálnék gyümi levest....meggy,cserkó,alma és kevés szilva???ill.Körte????vagy mi még????Valszeg lepürésítve fogom enni,mert az is gyümiyoghurttal szoktam habarni!!

sutimano76

Babcika nézzetek körül esetleg egy másik panzióba,mert én a 13000-t sokkalom/éccaka!!!szerintem találni olcsóbbat is!!!ha meg találtok főnök odaadhatja a különbözetet!!!

sutimano76

Babcika,például!!!!mondjuk nem írják a gyereket,de apartmanba 26 körül lenne 4-töknek!!!http://www.hotelamadeus.hu/

sutimano76

Az előző 14 kerületi,de van egy a városligethez közel!!!http://www.dominikpanzio.hu/

sutimano76

Igen Süti, már erre is gondoltam, de ezek ilyen jófélék, hogy drága szálloda, drága tanfolyam, minden drága, és apinak már foglaltak szerintem, csak még azt nem mondták meg melyik szállodába. Nem sajnálja a lóvét a főnök, a tanfolyam ára is 37.000/nap/fő, az állam leesett, és 5 napos. Én ennek feléért 10 hónapig jártam tanfolyamra, nem 5 napig.

Kép
babcika

XI. kerület kell, és közel a Hunyadi János úthoz, mert ott van a tanfolyás. Amit én így ismeretlenben láttam és hotel volt, az a Hotel Berlin és a Luna Hotel. De sajnos nem ismerem a várost és így a vendéglátóhelyeket sem.

Kép
babcika

Áááááááááá... azért még nem holnap költözünk... és nem szabadultok meg tőlem...hála a világhálónak :lol: :wink:

Süti
Tejérzékenység kétféle is lehet
-tejcukor (laktóz)-érzékenység: laktóz mentes tej és savanyított tejtermék fogyasztható... (laktózt bontó enzimet tartalmazó készítményt lehet szedni és akkor fogyasztható mindenféle tejtermék)
-tejfehérje-érzékenység: kerülni kell mindent amiben tej, tejszármazék van...
Rízstej: :evil: (a túlfőtt rízs leve a rízstej... :? én biztosan kihagynám...)
Szója: azt is kihagynám... nagyon sok növényi ösztrogént tartalmaz :cry: (egyik ismerősöm 1 éves kislánya kapott szója alapú tápszert, néhány hét után abba is hagyták az adását, mert a kicsinek nőni kezdett a cicije :cry: )

Vicger
Gyönyörű!

A laktóz közvetlenül nem megy át az anya által fogyasztott tejből az anyatejbe!!!!
Ha megiszom a tejet, akkor az lebomlik az én szervezetemben... Laktóz glukózzá és galaktózzá bomlik bennem, a galaktóz glukózzá alakul a szervezetben...
A mell tejmirigyei meg a bennünk levő cukor, zsír, fehérje- molekulákból képezik az anyatejet...
Vendég

Általában a szopi elején ürülő tej laktózban dúsabb... ez okozhat pocifájást a babánál... (és akkor is így van, ha te laktózmentesen táplálkozol!!!!)
Amit megtehetsz!... ha 3 órán belül kell ismét szoptatni, akkor mindig ua. cicire tedd vissza a gyereket!
Vendég

sutimano76

Babcika...valszeg a lunában fog lakni,mert az drágább....de ez sincs messze a hunyadi úttól: http://www.gerandhotels.hu/index.php?oldal=63
http://www.iranymagyarorszag.hu/terkep/ ... xi_kerulet

sutimano76

Köszi Mabe,szóval tök mindegy.....majd este megfigyelem melyikből kapott és fáj-e,ha u.abból...
Mindenesetre most gőzgombócot ettem almapürével!!!!
Holnap meg csinálok egy rizsehúst,az úgyis a kedvencem!!!

sutimano76

Süti
Egy ördögi kör... apa ideges, fáradt...neki mindig csak a sírós Berni jut... ezt átveszi Berni és bömböl...
Ki lehet próbálni: apa vetkőzzön le félpucérra, Bernin is csak egy pelus legyen... bújjanak össze úgy, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a bőrük!

Babcika
Apa nem fogorvos, hanem szájsebész, töréseket, daganatokat, fejlődési rendellenességeket (hasadékokat) tud operálni :wink:
6 hetet mi se vártuk ki :oops: :wink:
Fogamzásgátlás nálunk nem téma :?

Lili
A sebnek már egy hét után se szabadna levelnie!!!!

Kata
Jobbulást!

Manó
Jockey elég messze lesz tőlünk :wink:
A mexikói határ közelében fogunk lakni... :wink:

Csunyeszka
Hisztizésnél kinek van eszében a fotózás? :lol: :wink:
Vendég

Kép

Időjárás-előrejelzés :cry: :evil: :evil: :evil: :evil:
Vendég

Mabe,kipróbáljuk,csak ha apa alapból azon filozik mikor jön a sírás,akkor tényleg Berni már nem is váratja sokáig,nekem is higgasztani kell magam és terelni erről a gondolataimat....

Mexicói határ.....hmmmm lesz ott nyaralás...azta!!!!!Mennyi időre mentek????

sutimano76

[quote="mabe86"][ írta:mabe86img]http://img.koponyeg.hu/img/15napos/2009/10/1_2009-10-08grafikon.png[/img]

Időjárás-előrejelzés :cry: :evil: :evil: :evil: :evil:

asszem neked ezt már nem kell sokáig figyelni,ha jól gondolom arrafelé nincs ilyen hideg,nem???

sutimano76

Süti!

Azt mondják a kollegái,hogy kb. 2 sarokra van a Hunyadi J u. 6 -tól, ezért én is a Luna-ra tippeltem, mert az a Vegyész utca van kb . olyan közel.

Nekem tetszene bármelyik!!

Imola!!! Legalább azt eltaláltam,hogy szájközeli a munkakör :D

Kép
babcika

Ahogy néztem, ott olyan 10 fok körüli a leghidegebb tél :lol: :wink:
Vendég

Babcika,na hát akkor rajta,ne hagyd magad!!!!Ha meg főnök ilyen bőkezű,akkor megértheti hogy párod nem szívesen hagy otthon benneteket,így ha fizetni nem is fizeti,de legalább adjon lehetőséget,hogy együtt mehessetek...

Enyim párom tegnap bejelentette hogy jövőhónaptól egy órával kevesebbet dolgozik naponta,és ez minusz 15 ezret fog jelenteni a kasszából!!!Remek!!Kicsit tele van a f....m a főnökével....a három hót felesleges főnököt nem rúgja ki pedig ott tudna spórolni min 500.000-t ,nem persze jobb a melóstól(akinek a segge már így is kilóg a gatyából)elvenni .......ez a pali tiszta hüle,asszem fel kéne világosítani,hogy most nem jön be a sok kicsi sokra megy dolog!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

sutimano76

Süti: szilvát ne egyél!!!! ... az nagyon szelesít ...

Kép

Kép
bibiesbrumi

Mabe,hát ha nincs mindig "kemény " tél,akkor nekem tuti lenne!!!

sutimano76

[quote="bibiesbrumi"]S írta:bibiesbrumiüti: szilvát ne egyél!!!! ... az nagyon szelesít ...

Köszi,sejtettem :roll: :roll: :roll:

sutimano76

Hú de szalad az idő Molli már 2 hónapos,Lotti Éva meg 4 hetes!!!!Gratula!!!

sutimano76

Na, Míra lepasszolva. :wink: Most már csak Ákossal kell megbeszélnem, hogy jó kisfiú legyen...

Kriszti, 1,5 kg!!! :shock: Az szép teljesítmény 1 hó alatt. Jó kis tejcid lehet neked is. :lol:

Süti, zenére nem gondoltál? Nálunk nagyon bejön a zene, főleg amiben hegedű van (Princess, Edvin Marton), de ma Mamma Miát hallgattam és tökre megnyugszik .... majd elalszik tőle. Prósza.

Vera, nálunk is nyűgi van... no, azért aludt vagy jó 3 órát du., de ha fent van akkor nyüglődik. Próbálj meg türelmes lenni, ölbe venni, beszélgetni hozzá (nálunk az is bevállt, ezerrel les olyankor és még sírni is elfelejt sokszor). Ha meg kimerült vagy, akkor kérd meg apikát (vagy bárkit, aki tud segíteni), hogy este mikor tuti nem éhes vegye át egy fél órára - órára te meg lazíts vagy menj el sétálni.

Mabe
, ááááááááááá, ezt már ne fokozd nekem! :P Mikor mennétek?

Kép Kép
manósziget

Süti, a szilvának csak a héja gáz, ha lehúzod, akkor jó...

Kép Kép
manósziget

idézet innen: http://www.iboly.hu/article_foods_1.htm

Hogyan táplálkozzon a szoptató anya?

Az interneten hajmeresztõ táblázatok keringenek tiltott étkekrõl. Egyszer felhívott egy mama és sírva kérdezte, hogy a krumplin kívül tényleg nem ehet mást? Jól is néznénk ki, ha a szoptatás és a tejtermelés olyan szörnyen komplikált dolog lenne, hogy komoly táblázatokat kéne gyártani a szoptató anya táplálkozásáról! (Persze maga a tejtermelés tényleg szörnyen komplikált folyamat, de a szervezetünk megoldja a dolgot.)

Mindent szabad enni. Igen, epret is. Meg narancslét is szabad inni. Mi a helyzet a "kábetûs" zölségekkel meg a babbal? Azoktól sem kell megfosztani magunkat. Legfeljebb óvatosan, kis mennyiségben fogyasszuk õket, és figyeljük a kisbabánkat, hogy nem fáj-e tõlük a hasa. Sem a rostok, sem a gázok nem mennek át a tejbe, így aztán elvileg nem kéne, hogy hasfájást okozzanak. Tapasztalatból azonban tudjuk, hogy sok kisbaba érzékenyen reagál, ha a mamája mondjuk csülkös bablevest eszik. Azt figyeltem meg, hogy legtöbbször azoknál a babáknál okoz bajt, akiknek a mamáját is puffasztják ezek az ételek.

A tehéntejjel azért jó lesz vigyázni! Gyakran tapasztaljuk, hogy az édesanya által elfogyasztott tej vagy tejtermék nyûgösséget, hasfájást, bukást okoz egyes babáknál. Ha tejérzékenységre gyanakszunk, akkor érdemes átmenetileg, legalább két hétre kiiktatni az étrendünkbõl a tejet tartalmazó ételeket és megfigyelni, hogy látunk-e javulást kisbabánk állapotában. Ha igen, akkor bizony érdemes teljesen elhagyni a tejes ételeket, amíg babánk nagyobb nem lesz és ki nem növi a tejallergiát. Ha pedig nincs változás, akkor nem a tej volt a ludas a dologban.

vicger

Sziasztok Anyucik!

A tegnapi napunk nagyon gázos volt! Hisztihegyek, én is kiborultam, gyermek is kiborult... már azt hittem csak kézben tud meglenni, de ma rájöttem hogy tudom megnyugtatni, ill. elhallgattatni.
Hason fekvés, cumi szájban, babazene cd-ben és nyugi van! :) Nagyon bejön neki a babazene és el is alszik tőle! :)

Más: Szerintetek anyós ellen mit lehet bevetni? Szombaton másfél órát vigyázott a Tomira, és mondta már az elején, hogy "Most jól elrontom a babát!" Már ekkor perszehogy kezdett felmenni bennem a pumpa!! És képzeljétek, másfél órán keresztül, kisebb-nagyobb megszakításokkal a kezében volt a baba, dajkálta... :evil: :evil: :evil: Engem meg amikor hazajöttünk, a guta majdnem megütött!! Nehogy már hozzászoktassa a gyermekem a csakis kézben ellevésre, mert rögvest agyvérzést kapok!! Mondjam meg neki, ha legközelebb vigyáz a picire, hogy ne merje felvenni, csak ha nagyon muszály?? Vagy mit?? Segítsetek!! Nagyon nem szeretném rászoktatni arra, hogy csak kézben legyen el, mert akkor nem fogok tudni semmit csinálni egész nap!! :roll: :roll:

A bal mellem felül a karom mellett fáj, úgyhogy nem tudom, hogy ez most mi?? Kata! Ez lehet már a mellgyulladás kezdete? Nagyon nem díjaznám!! :( Neked már van tapasztalatod sajnos, szerinted mi ez!! Remélem Te mielőbb rendbejössz!!!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára peppino 2009.10.08 16:38-kor.

Peppino
Kép

Kép
peppino

Süti párod mivel foglalkozik?

Kép
babcika

Mabe:juj de jó nektek! :D Azért onnan is tessék sűrűn jelentkezni!

Süti:Pöttöm Pannámnak csak ki kellett váltani az Infacolt,tegnap hajnal óta kapja,remélem lesz javulás,mert én reggelre már az ájulás szélén szoktam lenni.Tegnap este 8tól negyed 2ig :!: :!: :!: aludt,de utána 1,5-2 óránként ébredt.Szegénykémet annyira sajnáloma,mikor erőlködik és én nem tudok neki segíteni.Pedig bármit megtennék,csak hogy neki jó legyen.

Vicger:Luca nagyon édi baba!

6 hét:hááát én nagy nehezen,de megpróbálom kibírni,még azért kicsit néha érzékeny a sebem.Pedig apika eléggé be van indulva már!!!!Meg is értem!!!! :D :D

Védőnő:a mienk imádnivaló,megbeszéltük,hogy hetente viszem Vikit hozzá,bár azt mondta ha kell ő is szívesen jön.

Kata:jobbulást neked!

Ja és teszek fel pár képet gmailre,tegnap sétálni voltunk!
Vendég

nem vok gasztroenterológus, így nem tudom, h a laktóz, a glükóz, vagy a fehérje "megy át" a tejbe, de valami miatt elég sok babának és szüleinek okozott keserű és fájdalmas napokat az anya által fogyasztott tej :?
érdemes megpróbálni két hetet tej s tejtermék nélkül

vicger

Peppino, nem merem, kimondani 100%-ra hogy az, de nekem most felül a cicimnél minden fáj, még a hónaljamnál is. Melegvizes zuhi alá állj be és szopiztasd vagy kézzel fejd meg egy picit a cicid.
Nálam nem volt fájdalom egyik percről a másikra robbant be a mellgyuszi és mire már észhez tértem 40fokos lázam lett.

Hát nekem mázlim van Lőrinccel, éjszakát végigalussza, és nappal sem kell mindig a hátsóját ringatni. Akkor sír ha éhes. És nem pocakfájós, igaz én adom neki elejétől az Infacolt.

Kép
kata05

peppino, ha fáj akkor az már erősen gyanús :? szopik előtt tegyél rá meleg vizes pelust, borogatást, h lazuljon, egy kis masszír, majd szopi

anyós: sajnálom, de vigasztaljon a tudat, h 6 hós korukig nem igazán lehet elrontani a babókat ;) Egyébként őszintén, de finoman mondd el neki azt, hogy nem szeretnéd kézbe szoktatni a lurkót :)

vicger

Szoptatott csecsemők ételallergiái
Milyen közelről kell megnéznem, hogy mit eszem?
A legtöbb kisbabának nem okoz problémát semmi, amit édesanyja megeszik. Általában azt ajánlják, hogy azt, akkor és annyit egyen, amit, amikor és amennyit szeretne, hacsak nem vesz észre kisbabáján egyértelmű reakciót.

Nincs olyan lista, mely azokat az ételeket tartalmazná, amelyeket minden szoptató anyának kerülnie kell, mert a legtöbb szoptató anya azt ehet, amit akar, és mert azok a kisbabák, akik bizonyos ételekre érzékenyek, mindannyian egyediek, ezért ami az egyiket zavarja, az a másikat esetleg egyáltalán nem.

Normális nyugtalanság
A nyugtalanság legtöbbször normális egy fiatal csecsemő esetében, és semmi köze sincs az anya étkezési szokásaihoz. Ha gyermeke érzékeny valamire, amit Ön fogyaszt, akkor valószínűleg más jeleket is észre fog venni a nyugtalanság mellett, mint például gyakori bukás vagy hányás, hasfájás, kiütés, vagy állandóan eldugult orr. Az olyan nyugtalanság, amelyet nem kísérnek más jelek, és amely a gyakoribb szoptatás hatására megszűnik, minden bizonnyal nem ételhez kapcsolódik.

Az ételallergia lehetséges jelei
A szoptató anyáknak csak egy kis százaléka észlel kifejezett változást kisbabája viselkedésében vagy egészségi állapotában, amikor bizonyos ételeket eszik. A tehéntejből készült tejtermékek a probléma leggyakoribb okozói, egyben ez az egyetlen olyan ételcsoport, amely az elvégzett kutatások szerint bizonyítottan okozhat nyugtalanságot vagy hasfájást a csecsemőknél. Ennek ellenére vannak olyan gyerekek, akik más ételekre reagálnak. A szoptatott csecsemők ételallergiája azonban közel sem annyira gyakori, mint ahogyan azt sok anya hiszi.

Ha egy szoptatott kisbaba érzékeny egy bizonyos ételre, akkor előfordulhat, hogy szoptatás után nyűgös, hosszú ideig vigasztalhatatlanul sír, vagy egy kis alvás után hirtelen látható kellemetlenségérzettel felébred. Az ételallergia más jele lehet: kiütés, csalánkiütés, ekcéma, kisebesedett popsi, száraz bőr, zihálás vagy asztma, eldugult orr vagy megfázásszerű tünetek, piros, viszkető szem, fülgyulladás, ingerlékenység, hasfájás, az emésztőrendszer problémái, hányás, székrekedés és/vagy hasmenés, vagy zöld és nyálkás, esetleg véres széklet.

A reakció súlyossága többnyire a csecsemő érzékenységének fokától és az anya által fogyasztott étel mennyiségétől függ – minél többet evett, és minél érzékenyebb a baba, annál hevesebb a reakció. Az ételre adott reakció megjelenhet akár néhány percen belül, de a szoptatott kisbabáknál általában 4-24 órán belül mutatkoznak a tünetek. Ha a kicsi hirtelen érzékenyen reagál egy új ételre vagy egy olyan ételre, amiből anyja nagy mennyiséget fogyasztott, akkor néhány órán belül általában rendeződik az állapota. Abban az esetben, ha a baba egy olyan ételre érzékeny, amit anyja gyakran fogyaszt, a tünetek állandósulhatnak.

Melyek a probléma legvalószínűbb okozói?
A leginkább gyanúsítható ételek: tehéntejből készült tejtermékek, szója, búza, kukorica, tojás és mogyoró.

Más gyanús ételek:

bármely étel, ami a családban valakinél már allergiát okozott
olyan étel, amiből az anya nagy mennyiséget evett
új étel (ha a baba tünetei újak)
olyan étel, amit az anya nem szeret, de szoptatási időszak alatt a baba egészsége érdekében fogyaszt
olyan étel, amit az anya megkíván
Az, hogy egyes ételeket kedvelünk, másokat meg nem szeretünk, jelzések lehetnek arra, hogy a szervezetünk esetleg a normálistól eltérő módon válaszol rájuk.

A problémás étel megtalálásában segíthet, ha van egy olyan füzetünk, amiben naponta minden étkezés után rögzítjük, hogy mit ettünk és a baba hogyan viselkedett ill. milyen tünetei voltak.

Mi történik akkor, ha egy bizonyos ételről kiderül, hogy az okozza a problémát?
Ha úgy gondolja, hogy gyermeke egy bizonyos ételre reagál, hagyja ki azt az ételt az étrendjéből két-három hétre, hogy lássa, javulnak-e a kicsi tünetei! Ha javulnak a tünetek, akkor valószínű, hogy az az étel jelenti a gondot gyermeke számára. Két - három hétnél rövidebb ideig nem érdemes diétázni, mert ennyi idő alatt nem biztos, hogy észlelhető lesz a hatás. Ugyanis a tehéntejfehérje - például - az anya szervezetében marad másfél-két hétig, és eltarthat ezután akár még másfél-két hétig is, amíg a baba testéből is kiürül.

A csecsemő tünetei a problémás étel elhagyása után általában öt-hét napon belül kezdenek javulni. Lehet azonban, hogy az Ön gyermeke nem javul azonnal, különösen akkor, ha olyan ételre allergiás, amit Ön rendszeresen fogyasztott. Van olyan is, hogy a kicsi rosszabbul érzi magát – akár egy hétig is -, mielőtt a tünetei enyhülni kezdenének. Esetenként néhány hétbe is beletelik, mire javulás mutatkozik.

Egy adott étellel kapcsolatos gyanúnk igazolására megpróbálhatjuk, hogy újra eszünk az ételből, és megfigyeljük, a baba ugyanúgy reagál-e megint. Minél hevesebbek voltak az eredeti tünetek, annál tovább kell várni, mielőtt ezt a „kísérletet” elvégezhetjük. Ha nagyon súlyosak voltak a baba tünetei, akkor jobb teljesen elkerülni az adott ételt, és nem kipróbálni, vajon hogyan reagálna rá. Ha a kérdéses ételféleség ismételt bevezetésekor azt tapasztalja, hogy a kisbaba tünetei nem ismétlődnek, akkor valószínűleg nem érzékeny arra az ételre. Ha ugyanúgy reagál, mint korábban, akkor csökkentenie kell a fogyasztását, vagy teljesen el kell hagynia egy időre – amíg a baba idősebb nem lesz, vagy egyes esetekben addig, amíg teljesen el nem választódik.

Abban az esetben, ha a kisbaba csak kevéssé érzékeny egy ételre, elegendő lehet, ha egyszerűen kevesebbet fogyaszt ahelyett, hogy teljesen kihagyná azt az étrendjéből. A legtöbb csecsemő néhány hónap alatt kinövi ételallergiáját, bár van olyan eset is, amikor az ételallergia hosszabb időn át megmarad.

Csecsemők tejérzékenysége
Lehetséges, hogy a gyermekem laktózérzékeny?
Ha kisbabája érzékeny a tejtermékekre, kevéssé valószínű, hogy laktózérzékenység áll a háttérben, annak ellenére, hogy sokan ezt mondják Önnek. Bár a tejfehérje-érzékenység és a laktóz-intolerancia nem ugyanaz, néha egyszerre fordulnak elő, mert az ételallergia másodlagos laktóz-intoleranciát okozhat.

Tehéntejfehérje-érzékenység
Azok a szoptatott csecsemők, akik az édesanyjuk által elfogyasztott tejtermékekre érzékenyek, a tehéntej speciális fehérjéire érzékenyek (nem a laktózra), amelyek átmennek az anyatejbe. A tehéntej (akár az anya étrendjében, akár a tápszerben) a csecsemők ételérzékenységének gyakori forrása. A tehéntej - érzékenység, vagy - allergia hasfájást, ekcémát, kiütést, hányást, hasmenést (akár véres hasmenést), székrekedést, csalánkiütést, és/vagy orrdugulást, orrviszketést okozhat.

Ha gyermeke érzékeny az Ön étrendjében megtalálható tejtermékekre, akkor nem fog segíteni, ha laktózmentes diétára vált. A problémát a tehéntejfehérje, és nem a laktóz okozza. A tejtermékek főzése csökkentheti, de nem távolítja el teljesen az allergéneket.

A tehéntejfehérje-allergiás babák jelentős százaléka a szójára is érzékeny, sőt legtöbbjuk a kecske- és a juhtejre is. Vannak, akik a marhahúsra is allergiásak.

Ha úgy gondolja, lehetséges, hogy gyermeke az Ön által fogyasztott tejtermékekre érzékeny, ne feledje, hogy 10 nap – 3 hétbe telik, mire a tehéntejfehérje kiürül az Ön szervezetéből – hagyjon két-három teljes tejmentes hetet, mielőtt értékeli az eredményeket.

Ha kisbabája tünetei nem túl súlyosak, javíthat az állapotán úgy is, ha csak a nyilvánvaló tejforrásokat hagyja el (tej, tejszín, joghurt, vaj, sajt, tejföl, fagylalt, túró, stb.); sok esetben az édesanya kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatja ezeket anélkül, hogy a babára bármi hatásuk lenne.

Ha gyermeke nagyon allergiás, akkor fontos, hogy a tejfehérje minden forrását elhagyja az étrendjéből, és ehhez az élelmiszerek csomagolásán található minden feliratot gondosan el kell olvasnia.
Az, hogy a kisbabája tehéntejfehérje érzékeny, nem jelenti azt, hogy Önnek a szoptatás egész időszaka alatt diétáznia kell. Néhány hónap múlva lassan újra beiktathatja tejtermékeket az étrendjébe. Sok tejfehérje-érzékeny gyerek kinövi az érzékenységét 6 -18 hónapos korára, hároméves korban pedig már döntő többségüknek nincsen semmilyen tünete.

Ha újra bevezeti a tejtermékeket az étrendjébe, és a kisbaba érzékenyen reagál erre, akkor hagyja el azokat ismét legalább egy hónapra. Abban az esetben, ha a kicsinek nagyon súlyos tünetei vannak, legjobb, ha legalább hat hónapot vár, mielőtt újra tejterméket fogyaszt. Az allergiás babák esetében az allergének elkerülése csökkenti annak a valószínűségét, hogy a gyermeknek élethosszig tartó, vagy életveszélyes allergiája alakul ki.

Írta: Kelly Bonyata

Fordította: Dénes Anna
(http://www.lll.hu/etelallergia)
Vendég

Vendég

Peppino
Én anyóssal értek egyet... :wink:
Vendég

Babcika,khhhmmm,hát ezt nem egyszerű elmondani,igazából szakmája szerint karosszérialakatos,de nem dolgozott egy percet se autószerelőműhelybe!!!Eleinte valami présüzemekben dolgozott,mostanság meg sofőrködött......pillanatnyilag tetőtszigetel.

Lina remélem nálatok beválik!!!

Rövidre zárva a témát,most 2 hétig igyekszem nem enni tej-és társait,ha bejön kibírom pár jhónapig,ha nem akkor meg mindegy!!!!

sutimano76

Kép
Kép
Vendég

Mollinak boldog 2. hófordulót! :lol: :lol:

Kép Kép
manósziget

Helloka Istennők!

Képek!!!

Kép Nagyoroszlán, kisoroszlán
Kép Levegőn, anya feje felejthető
Kép Szundi 1.
Kép Szundi 2.
Kép Mindjárt elalszom
Kép Szopi utáni beájulás

Magamról röviden és tömören, KO vagyok, de olyan jóóóó, és nagyon jól vagyunk :D

Megyek visszaolvasni, ha a Manó engedi!

floranan

Köszi Kata! Hát ez elszomorít... :(
Köszi a jó tanácsot Kriszti! Megpróbálom ezt a borogatósdit... remélem segít. Most olvastam, hogy a stressz (pl. anyós) is okozhat pangást, ill. gyulladást, hát ezek szerint nálam ez is játszik.. :)

"Próbáljuk enyhíteni a stresszkeltő tényezőket. A tejpangás, túltelítődés jellegzetesen olyankor fordul elő, amikor az anya valamilyen stressznek van kitéve: vizsgaidőszak, anyós vagy más rokonok látogatása, családi tragédiák stb. A stressz hatására a prolaktin termelés nő, ennek következtében növekedik a tejmennyiség, ugyanakkor az adrenalin szint növekedése gátolja a tejleadást, az oxitocin reflexet. Áldásos hatású lehet egy meleg fürdő, testmasszázs, meleg borogatás a mellekre szoptatás előtt. Szoptatás után esetleg próbálkozhatunk hűtéssel, de csak akkor, ha kifejezetten jólesik. A túlzott megterhelés, kimerültség is tejpangáshoz vezethet hasonló mechanizmus alapján. "

Floranan! Aranyosak vagytok! :wink:

Peppino
Kép

Kép
peppino

Babókák nagyon szépek ám!!!

Süti! Akkor a szakma azonos, én apim is karosszéria lakatos, csak ő a szakmában dolgozik már 13 éve. Most is arra fogják okítani 1 hétig a mercinél.

Hát ha a stressz ilyen hatással van a tejre akkor most örülök,hogy nincs mert tuti hogy most megint benézne egy tályog így apa nélkül majd :(

Kép
babcika

Sziasztok!

Megint dicsekedni jöttem először :oops: : tegnap Mátét átköltöztettük a félszobába (Andrisra állandóan rá kellett szólni, hogy ne kiabáljon, szaladgáljon mikor aludt Máté, és már rosszul éreztem magam, hogy mindig leoltom szegényt, nem tud nyugiban játszani, Máté pedig pihenni), és hason altatva a következő éjszakánk volt: fél8kor evett este, utána fél2kor és 3/46kor kelt. :lol: :lol: :lol: Közel van az ágyunkhoz, így amikor hallottam, hogy ez már a kajcsis nyöszörgés, akkor bementem, megetettem (10-15 perc), és azonnal visszaaludt. 3/4 6 után pedig még fél9ig visszaaludt. :wink:

Remélem (kopp-kopp-kopp) hasonlóan jó éjszakánk lesz ma is.

Kata: Drukkolok, hogy jobban légy!

Flora: Édesek vagytok!

Vicger: Lucababa csodaszép! Holnap kapok Nandu kendőt, a hétvégén kipróbálom.

Babcika: Remélem ha nem is tudtok Apával menni, átvészelitek a távollétét. Drukkolok neked!

Kép

Kép
hgrita

Hú de régen volt enyém a laptető!

Mabe: Azta, költözés! Irigylem Mollit, hogy kétnyelvű lesz majd (persze ha évekig maradtok).

Kép

Kép
hgrita

Jaj de szép képeket láttam,Molli is jó húsban van,Mabe neked se lehet semmi a tejcid!!!!
Ébáno,kész vagyok tőle,annyira cuki,és ahogy apával fekszik,sajnálom csajok,de nekem az apikával készült képek jönnek be......olyan jó látni a nagy macsó pasikat ilyenkor ellágyulva!!!!

Ha hiszitek ha nem ,ma este úgy altattuk el Berni,hogy bekapcsoltuk a porszívót és bejött!!!!Remélem éjfél-1-ig alszik majd!!!
bocs,én is alszok...jó éjt

sutimano76

Rita,hurrá Máté alvás!!!!

sutimano76

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?