A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2009 szeptemberi babák

Astrid, nekem mikor jön a tejleadó reflex, akkor olyan mintha lezsibbadna a mellbimbóudvar, és még én is tudok gyorsan betétért nyúlni.

Babcika, neked is szerencséd van a férjeddel ha jól tud főzni! Jancsi száj nagyon tuti!!! Képek is jók!
http://index.hu/belfold/2009/11/16/a_be ... t/?rnd=696

Én most a németekén gondolkozom, állítólag az jobb oltóanyag, többet is tesztelték, és állítólag nincs benne higany.

Kép
kata05

Etetőszékben gondolkodtok már?

Végül ezt a játszószőnyeget kapja Lőrinc karira keresztéktől meg a nagyitól:
http://www.taftoys.hu/showpic.php?cat=2&pid=6[/url]

Kép
kata05

Astrid: kösz ... én is ilyesmi gondoltam

Kata:
kösz a linket.

H1N1
Figyeljetek, lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de ugye a higany azért van benne, mert az tartja sterilen ... azt nem lehetne mással kiváltani? .. ahh, már tudom ... rákerestem a neten ... szóval, a higannyal való sterilentartás olcsóbb, mint a higanymentes ... akkor miért nem lehet ilyet is olyat is, aztán majd én eldöntöm, hogy mi mennyit ér meg nekem ... ??? :?

KépKép
KépKép
madar

Kata: Etetőszék? Mikortól? Julcsinak volt, de akkor már nagyobb volt, amikor már stabilan ült, szóval később Veronikának is tuti lesz ... illetve van, mert eltettük :)

Én most azt olvastam valahol, hogy
"A Magyar Honvédség járványügyi szakembere elárulta: mint a különféle vakcinák többségében, az új típusú influenza elleni védőoltásban is található higany, egészen pontosan a tiomerzál, egy WHO által védőoltásokbn tartósításra engedélyezett etil-higany vegyület, amely vízben oldódó, veszélytelen vegyület, s a vizelettel kiürül a szervezetből. Ellentétben a metil-higannyal, amely viszont felhalmozódik az emberi szervezetben." ... ????

KépKép
KépKép
madar

Madar, és az ember tudjon dönteni. :roll: Bár azért ártalmatlan higanyvegyületről én még nem hallottam.
Tesóméknál beleültettem a dönthető etetőszékbe és nagyon jól el volt míg mi főztünk, mivel pihiszékünk nincs így gondoltam előbb veszünk etetőszéket, és míg főzők addig abban lesz.

Kép
kata05

Kata: na, ja .... akkor most beleásom magam a kémia tudományába is, mert ahhoz meg nem annyira értek ... :? :roll: :roll: :roll:
Mi is együtt főzünk Veronikával, szereti és elücsörög ott kb. 30 percet biztosan :D
játszószőnyeg vmiért nem nyílt meg, próbálom újra

KépKép
KépKép
madar

illetve megnyílt, csak nem látszik :?

KépKép
KépKép
madar

Kata!

Nekünk van etetőszékünk Dórának. Persze örökölte, de nagyon volt rá vigyázva, így jó állapotú. Eléggé hátra lehet dönteni és tartozik hozzá egy puha szövetbetét is, amit csak addig használtunk, amig eteni nem kezdtük benne. Én szoktam beletenni Dórit, olyan neki, mint a pihiszékben.
Ha csak etetésre akarnám használni, akkor mg felesleges lenne (ahogy az ennyire dönthetősége és a szövetbetét is), de a pihiszéket én csak az asztalra vagy a földre tudnám tenni a konyhában, nem igazán lenne jó helyen.

Astrid

Kép
astrid

Astrid, de jó akkor nem volt rossz ötlet tőlem h vegyek egy etetőszéket. Illetve a dédi meg a másik nagyi szeretne karira venni egyet.

Madar tényleg nem nyílik.
Hátha így:
http://www.babamoon.hu/termekek.php?act ... lap&id=386

Kép
kata05

Hgrita!

A fórumon érdeklődtem korábban, hogy milyen vélemények vannak az Uzsoki kórházról, illetve Dr. Gyarmati Béláról.
Én nála fogok szülni Február közepén, évek óta ő a nőgyógyászom és sutimano76 ajánlotta, hogy érdeklődjek nálad, mivel Te nála szültél.
Milyen tapasztalataid voltak? Én még nem érdeklődtem a "piszkos anyagiakról" de Te ha meglehet kérdezni egy kb. összeget, mennyi pénzt adtál neki?
A kórházról milyen véleményed volt?
Ha bármi infóval tudsz szolgálni, azt előre is megköszönöm!
Üdv,
Andi
buba*

Kata,pihiszékünkről már raktam képet,zöld chicco,azt addig használom amíg,biztonságosnak ítélem meg,aztán mehet a nagy etetőszékbe,amibe akár 3 évesen is belefér,tegnap Rita Andrisa tesztelte,és szerette!!!!
Kép

sutimano76

[quote="kata05"]E írta:kata05tetőszékben gondolkodtok már?

Végül ezt a játszószőnyeget kapja Lőrinc karira keresztéktől meg a nagyitól:
http://www.taftoys.hu/showpic.php?cat=2&pid=6[/url]

a piros rész nélkül bejön!!! :lol:

sutimano76

Hát,jobb reggelt....
nem olvastam vissza,mert hulla vagyok.Én nem tudom mi van.6 kor sikerült elaludni.Reggel fél 6kor beöltöztettem,és kivittem,hátha a levegőn megnyugszik :oops: Most próbálom átgondolni mit ehettem szombat,vasárnap,mert ez bizony hasfájás volt.Kaki-puki nem lehetett,mert azt ugye a szélcsővel megoldottunk.A laktóz mentes tej sem lehet (szerintem :oops: ).Fokhagymás étel,talán,mert azt ettem mindkét nap.Ma csak kenyéren és vízen élek,hátha végre tudunk aludni.Azóta már 2 szer kelt,és egyből el is aludt.MÉg szerencse,hogy tej van bőven.

Kép
v.andi

Süti, nagyon jól néz ki!!!!!

Én ilyet szeretnék:
http://www.teszvesz.hu/item809284279_uj ... oszek.html és találtam olcsóbban mint itt, de a színe nagyon bejön

Gyerekem szinte a délelőttöt végigaludta, most is alszik, már mindent megcsináltam itthon! :D

Kép
kata05

Andi ,a fokhagyma lehet,mert Berni is szenvedett valamitől....és éjjel nem volt kakis pelus,pedig akkor szoktam hatalmas kakis pelust kapni.....reggel kapott gw-t,eredmény kicsi kaki,és szaftos puki,mellyel anyát célozta 3× :lol: :lol: :lol:

sutimano76

Kata,ez hasonló csak más évados :D ,tudod évente változtatnak egy pici dolgot,arra figyelj:
- az enyém összecsukható lapra,ígykönnyebb tárolni,
-a tányér helye-asztal vagy hogy hívják az levehető és van rajta egy műanyag,így könnyebb tisztítani.

sutimano76

Kata: így már működött :) nagyon klassz, Lőrinc biztosan szeretni fogja :)

Andi: :( nagy simi megy Nektek ...

KépKép
KépKép
madar

Sziasztok!

Először is Süti, köszi a meghívást és a szuper vendéglátást is! Még mindig úgy fel vagyok töltődve, nagyon rámfért már egy kis dumaparti. És Andi, jó hogy jöttél, öröm volt... :lol: :wink: Képeket küldjétek majd át a mail címemre, jó? Köszi.

Süti: Ugye mondtam tegnap délelőtt, hogy ebből hamarosan átfordulás lesz?! :wink: Nagyon gratulálok! Kutyás tutyink ott maradt ugye? majd írok miatta privit este. Andris este mikor beszélgettem vele, mondta, hogy nagyon jól érezte magát, és finom volt az ebéd. :lol: Ma pedig végig kellett vennünk, hogy kit hogy hívnak és melyik baba kihez tartozott. :)

Andi: Éjszaka, brrrr... Ez a Barnigyerek titokban biztos bagoly... :lol:

Madar, Babcika: Örülök, hogy jól sikerült a hétvége. Eszem-iszom (főleg az iszom :wink: ) miatt irigy-irigy.

De édesek Zsófi babák!

Lina: Szépek vagytok! 8)

"Hiszti"-téma: Krisztivel maximálisan egyetértek. Én se hagyom sírni, felveszem ha hív, mert tudom, hogy csak én segíthetek rajta. Biztos nem hobbiból üvölt, csak van valami baja. És ha "csak" az a baja, hogy engem akar, akkor megkap. :wink: :lol: Hiszti az nálunk van... :wink: Ha Andris belekezd, nem nyugtatja meg, ha felveszem... :wink:

Kata: Nekünk TopRider etetőszékünk van. Dönthető, emelhető, lábtartós, duplatálcás, öt pontos öves, gurulós, és lapra csukható. és maximálisan elégedettek vagyunk vele, immár 3 éve. Mikor elkezdjük a hamikat, költözik Andris egy nagyszékre (így is azon ebédel ha csak kettesben ebédelünk), Máté pedig örökli. Olcsóbb volt, mint az ugyanennyit "tudó" Peg perego és a többi menő márka.

H1N1: Andris holnap kapja meg. Mi már túl vagyunk rajta és egy kis izomfájdalmon és gyengeségen kívül nem lett bajom. Én - bevallom - félek tőle, jobban, mint a sima influtól. És elsősorban nem magamat vagy Gábort, hanem Mátét. Andrisnak valószínű nagyon komoly baja nem lenne magas láztól, de Máténak már igen. Így "körbeoltatjuk" őt, és nem viszem tömegbe, vásárolni, a játszóháznak is csak az előterébe. Ma pl. volt egy extra foglalkozás, amire be kellett volna mennem Andrissal, de nemet mondtam. Kicsit furcsállta a csaj (nem akihez járunk egyébként, hanem egy kolleganője), de mondtam, ne hari, nem viszem be köhögő-tüsszögő gyerekek közé egy zárt szobába. Így is minden nap 3x szívunk orrot és jön is belőle. :roll:

Kép

Kép
hgrita

Bocsi most olvastam el a leírását,és ez is összecsukható,és levehető műanyag is van rajta!!!!!

sutimano76

[quote="buba*"]H írta:buba*grita!

A fórumon érdeklődtem korábban, hogy milyen vélemények vannak az Uzsoki kórházról, illetve Dr. Gyarmati Béláról.
Én nála fogok szülni Február közepén, évek óta ő a nőgyógyászom és sutimano76 ajánlotta, hogy érdeklődjek nálad, mivel Te nála szültél.
Milyen tapasztalataid voltak? Én még nem érdeklődtem a "piszkos anyagiakról" de Te ha meglehet kérdezni egy kb. összeget, mennyi pénzt adtál neki?
A kórházról milyen véleményed volt?
Ha bármi infóval tudsz szolgálni, azt előre is megköszönöm!
Üdv,
Andi

este írok privit.

Kép

Kép
hgrita

Sziasztok!

Astrid: Igazad van, sokkal könnyebb úgy mozognod, ha szoptatsz, nekünk meg kell oldani valahogy a tápszer hurcibálását :oops: ami tényleg nem könnyű. Én is inkább szoptatnék, ha tudnék. De szerintem ezt ezerszer megbeszéltük már. Ettől függetlenül megértem azokat, akiknek nem a legcsodálatosabb élmény a szoptatás, gondolom van ilyen, de akkor is szoptatnak, mert tudják, hogy ez a legjobb a babának. Sajna nekem nem megy. :oops:

Hisztikérdés is jó. Néha én is mondom Marcellnak, hogy hisztis Marcell - Mirtill után szabadon - de lehet, hogy az a jobb szó rá amit Astrid irt, hogy inkább tehetetlen, mint hisztis, és az aggasztja, ha valami nem úgy megy, mint ahogy szeretné. Lehetséges, de azért vagyunk különbözőek, hogy legyen különböző véleményünk is. Szerintem vagyunk annyira jó csapat, hogy ezen senki nem fog megsértődni.

Mabe: Hiányoljuk ám a Molli képeket Marcival, tudom, most apával vagy elfoglalva mielőtt elutazna, biztos rengeteg dolgod van.

H1N1 mi már túl vagyunk az oltáson. Jelentem mindenki él még a családban, ha ez valakit megnyugtat :lol:

Babcika: Anyósom emlékszik a Csűrösökre :lol: Mikor elkezdtem sorolni, hogy a kinek-kije egyből beugrott neki ez a vezetéknév. :lol:

Amúgy nálunk is alakul valami más Marcival. Elkezdett többet enni, a 120-as adag lassan kevés, a következő 150/170 lesz készen/ még sok, szóval valahol a kettő között eszik 140-150 ml-t, az alvásidő is csúszik, most nem tudok számolni előre. De galád módon úgy gondolom, hogy a min. 3 órát napközben a tápszerrel ki kell bírnia, az jobban elüli a gyomrát, mint az anyatej. Azt se akarom, hogy a gyomra kikészüljön, ha sokat eszik belőle.

Látod Astrid, ezért jobb nektek :!:

taranee[/url][
Kép
Kép
taranee

Kata: A miénk ilyen, csak kék kockás:

http://www.minimano.hu/termekeink/babae ... rancs.html

Kép

Kép
hgrita

hali :)

Babcika :) Janó száj :lol: :lol: :lol: :lol: haláli!!!!!!!!!!!

Madar, tök jó, hogy csodás időtök volt!!!! :) :) Mijaza ludaskása vagy mi? :oops:

Kata, Süti: én sem veszem fel első nyekkre, félre értés ne essék. :) Csak annyiról szól ez az egész, hogy jelen időszakban Lucáé az elsőbbség, mert míg mindenki más már birtokában van már a késleltetés képességének, s a belátásnak, /Atit leszámítva, addig az én 10 hetes lányom még nem ismeri az idő fogalmát, nem ismeri azt, hogy mire gondolok, mikor azt mondom: mindjárt, majd, még két perc, stb. Ő még nem tud, csak érez. Érzi, hogy éhes, de ha nem lát, nincs a kezemben, akkor azt gondolja, hogy nem is vagyok. Éppen ezért van riadó és sírás, mert az életösztön diktál. Teljesen máshogy állunk neki az evésnek, ha adott esetben a kendőben, rajtam éhezik meg, akkor nincsen sírás, mert érzi, h nincs "veszély". Azt gondolom, hogy babát vállalni, bármilyen habos-babos idealisztikus elképzelései vannak az ember lányának a várandósság során, nem az a történet, hogy a pár "kap" egy babát, aki akkor éhes amikor a szülőknek megfelel, aki egész naő mosolyog, gügyög és alszik, persze éjszaka is, 8-tól reggel fél9-ig alszik. Mindenki, akinek van gyermeke tisztában van azzal, hogy bizony áldozatokat kell hozni, s kőkemény lemondásokkal jár a gyermekvállalás, mert bizony az a 3-4 kilós kis csomag fogantatása óta egy külön individuum, egyéniség, s egyedülálló személyiség a világon. egyszeri és megismételhetetlen. Helyzetéből fakadóan teljesen kiszolgáltatott, az édesanyja/gondozója nélkül halálra van ítélve. Alapvetően két módon lehet hozzáállni a helyzethez: vagy igazodom a gyermekem szükségleteihez, igényeihez, evés, testközelség, alvás, vagy pedig az én igényeim vannak előtérben: evés, alvás, munka, s ehhez igazítom a gyerekemet.

Hordozás: nem egész nap van rajtam Luca, bár ha igényelné, akkor bármikor. Számomra, mivel kettőnkön kívül még négy emberről kell gondoskodnom, a hordozás nagyon hasznos, mert így naponta meg tudom főzni az ebédet dél- egy órára, tudok játszani Atival, miközben Luca elégedetten alszik rajtam, ezáltal mindannyian kiegyensúlyozottak vagyunk. A hordozás számomra nem fanatizmus, nem tartom magam öko-anyának, bár példaképek lehetnek bárkinek, gondolok itt a mosható pelusozásra, a mosódiós mosásra pl... nekem ehhez nincs energiám sajnos. A hordozásban mindkettőnk /Lucáé és az enyém/ igényei kielégülnek, ugyanakkor a kiságyban töltött időszakban is teljesen jól érzi magát, nézelődik, magyaráz vigyorog.

Végezetül idemásolok pár kísérletet, mindenképpen hasznos olvasmány:

Az anyai depriváció hatásai és következményei.

I. Az utóbbi évtizedek társadalomlélektani kutatásai feltárták, hogy a gyermek anyjától való tartós elszakadásai a korai években súlyos személyiségbeli és intellektuális fejlődési zavarokhoz vezetnek. Kiderült, hogy az antiszociális serdülők és a bűnöző felnőttek között számos olyan akad, aki gyermekkorában

anya nélkül vagy anyai szeretet nélkül nevelkedett. Ezért vált fontossá az a lélektani probléma, hogy hogyan fejlődik, és milyen emberré válik az a gyerek, aki nem részesül anyai gondoskodásban. Kísérletezésre azonban etikai okok miatt csak állatokkal van lehetőség, a másik adatszerzési forrás a megfigyelés.

II. Harry F. Harlow majomkísérletei.

-Harlow és mts-i 1959-ben egy kiterjedt kísérletsorozatot indítottak és végeztek el rhesusmajmokkal.

a./ Újszülött rhesusmajmokat néhány órával születésük után leválasztottak, a majomanyát “műanya” helyettesítette. Kétféle műanyát szerkesztettek, az egyik szőrös anyagból, fából faragott fejjel, a másik fémrácsból, alig kidolgozott fejjel. A kismajom a szőranyába úgy kapaszkodik, mint az igazi anyjába, még a drótanyába reflexszerűen. Mindkét műanya felszerelhető volt műemlővel.

- Kérdés: A kismajom életének első időszakát (kb.2 év) főként anyjába kapaszkodva tölti. Mi vezérli, motiválja ezt a kapaszkodást, kizárólag a táplálkozás-e (ami megfelel Freud kötődési elméletének, miszerint a csecsemők azokhoz az emberekhez kötődnek, akik táplálékigényüket kielégítik, illetve a drive-redukciós elméletnek, amely Freudhoz hasonlóan azt állítja, hogy a kötődés a szükségletek kielégítése (drive redukciója) mentén alakul) vagy a biztonságot és védelmet jelentő testi kontaktus (amely Bowlby elméletét támasztja alá a kötődési szükséglet önálló motivációs bázisáról)?

- Minden kis rhesusnak a ketrecében ott volt mindkét műanya. Az egyik csoportnál szőranyára, a másiknál a drótanyára szerelték az emlőt.

Eredmény: A két csoport egyforma mennyiségű tejet szopott. Napi 15 órát töltöttek a szőranyán« kettő órát a fémanyán független attól melyiktől kaptak enni.

Következtetés: A gyerek-anya kapcsolat lényeges vonása a testközelség, és a testi érintkezés nyújtotta vigasz. Ezek az eredmények cáfolják azt a feltételezést, hogy a kötődést a drive-redukció hozza létre. Az eredmények igazolják továbbá Hermann megkapaszkodási elméletét, miszerint az anyához való viszonyt a biztonságigény úgyanúgy meghatározza, mint a táplálékigény.

b./ A pótanyához való kötődés befolyása a felderítő viselkedésre.

- A kutatók váratlanul egy doboló, lépegető játék mackót helyeztek a drótanyából táplált kismajmok ketrecébe. A kicsinyek az első két hónapban rémülten menekültek, rácsimpaszkodtak a szőranyára. A harmadik hónap végén el-elhagyták a szőranyát, közeledtek a játékhoz, megfogták, majd visszafutottakÞ az élettelen szőranya jelenléte is csillapítja a félelmet, alkalmas biztonsági bázist jelent.

- Játszószobába helyezett szőranyán nevelkedett kismajmok eleinte óvatosak, erősen kapaszkodnak az anyába, majd felbátorodva manipulálni kezdenek a játékszerekkel. A szőranya ekkor is támaszként szolgál. Odahordják a szőranyához a játékokat, bár a manipulációs tevékenység alacsonyabb szintű, mint az anya által nevelt kismajmoké.

- Ha a szőranya nincs jelen, a kismajom dermedten kuporog, ujját szopja, vinnyog, rázza magát, nincs játékos manipuláció. A csak fémanyán nevelkedett rhesusok akkor is mutatják a félelmi reakciókat, ha a fémanya jelen van.Þ A fémanya nem jelent támaszt. A teljesen magányosan nevelt majmok is éppen így viselkednek.

c./ A műanyán nevelt majom társas és anyai viselkedése.

- Hempergő kísérlet: Minden anya-gyerek pár külön ketrecben nevelkedett, volt olyan kismajom csoport amelyik a valódi anyával és volt amelyik szőranyával nevelkedett. A ketrecek közt hempergő volt, ahol a kicsik csoportosan játszattak. Az anyák ide nem tudtak bejönni. Mindkét (valódi, szőr-) anyán nevelkedett majmok játék közben időnként visszamentek anyjukhoz (játéktárgyakat is vittek neki). A különbség a félelmi reakcióban mutatkozott meg. Ha a valódi anyával nevelt csoport tagjait megijesztették, mindegyik a saját anyjához menekült. A szőranyán nevelteknek mindegy volt, melyik műanyához menekülnek.Þ a valódi anyához fűződő viszony egyedi “személyes” és felcserélhetetlen, nem az anya állandó jelenléte a legfontosabb, hanem az, hogy az anya élő, igazi legyen.

- A kis rhesusok természetes körülmények között két éves koruk körül kezdenek leválni az anyjukról, ez a szőranyán neveltekre nem igaz, még ebben a korban is folyton az “anyán” csimpaszkodnak.

Ok: hiányoznak a leválasztási praktikák és játékok.

- Társaitól elszigetelten, vagy szőranyán nevelkedett majmok később kevésbé tudnak játszani társaikkal (egykorúakkal). A születéstől hat hónapig teljesen izolált kismajmok alig tudnak reagálni szociális és más környezeti ingerekre. Nem tudnak társaikkal kapcsolatot teremteni. A részlegesen elszigetelten neveltek összekerülve megtanulnak játszani, de játékuk egyhangúbb, színvonaltalanabb. A szőranyán nevelkedettek kevésbé érzékenyek társas ingerekre, mimikájuk szegényes, az együttes játékot később kezdik, és a játék színvonala alacsonyabb.

- Elszigetelten, vagy műanyán nevelt majmok felnőtt korukban kerülték a szexuális életet, a nőstény menekült a hím elől, továbbá rossz anyák lettek® rosszul bántak kicsinyükkel, ellökték, gyötörték vagy közömbösek maradtak.

(A kutatók többféle módszerrel próbálták az izoláltan vagy szőranyán nevelt majmok társas viselkedését normalizálni. Áramütéses kondicionálással, a társas éltbe való fokozatos bevezetéssel, de hatékonynak csak az bizonyult, ha a nőstények felneveltek egy kicsit. Eleinte durván bántak vele, ám ha annak sikerült kitartóan felkapaszkodnia, fokozatosan elhagyták a bántalmazást. Másik kölyök születésekor pedig lényegesen javult kapcsolatuk a gyerekkel. Szociálisan elszigetelt, nehezen kapcsolatba lépő óvodás gyerekekkel végzett kísérletek (amelyben hat héten keresztül 20 percig egy fiatalabb gyerekkel játszottak) is azt mutatták, hogy a fiatalabbakkal való interakciók segítenek a szociális beilleszkedésbe. (Ezeknek a gyerekeknek a kortárs interakcióik kétszeresére növekedtek.)

Az állatlélektani tapasztalatokból azt a következtetést lehet levonni, hogy az anya-gyerek kapcsolat nem szorítkozik a táplálkozásra, és az ehhez tartozó viselkedési mintákra. Vannak olyan funkciók, amelyet a szőranya nem tud betölteni. A nemzés, ivadékgondozás s a majmoknál valószínűleg a játék is, az egész fajtára jellemző ösztönös viselkedésrendszerek. Kibontakozásuknak azonban elengedhetetlen feltétele az élő anyával való kapcsolat.

III. René Spitz megfigyelései és elméletei.

Anya nélkül felnövő gyermekek megfigyelését elsőként R.Spitz végezte, aki abból a megfigyelésből indult ki, hogy a második világháború alatt és után létesült nevelőotthonokban az anyátlan gyermekek nem fejlődtek kielégítően, a megfelelő egészségügyi ellátás ellenére sem. Leglényegesebb különbség a családban és a csecsemőotthonokban nevelt gyerekek között, az érzelmi életük színvonalában, minőségében van

. a./ Első vizsgálatát 4 csoporttal végezte.

1.) lelencházi csecsemők

2.) börtönbüntetésüket töltő leányanyák gyermekei ® az anyák maguk gondozták és szoptatták a börtönben született gyermeküket.

3.) nagyvárosi értelmiségi szülők gyermekei

4.) eldugott, apró halászfaluban élő szülők gyermekei.

Vizsgálati eljárás:

- Hetzer-Wolf féle bébi teszt felvétele

* a megfigyelőket hetente nem szerint változtatták

* a környezet felderítése: interjú a gondozókkal és a mamákkal

RO és Szondi teszt az anyákkal

* filmfelvétel

* 4 óra heti megfigyelés

* DQÞ
fejlődési quociens kiszámítása

Vizsgálati szempontok: 1, percepció érése fejlődése

2, testi funkciók fejlődése

3, interpeszonális kapcsolatok alakulása

4, emlékezet, képzelet

5, tárgyakkal való manipuláció

6, intellektuális fejlődés

Eredmények:

3.csop.: magas fejlődési színvonal, egyenletes fejlődés

4.csop.: átlagos fejlődési színvonal, egyenletes fejlődés

2.csop.: alacsonyabb átlagteljesítmény, egyenletes fejlődés

1,csop.: eleinte jól fejlődtek, de az első év végéig intenzív hanyatlás –40%-os visszaesés.

DQ: 1.hónap év vége

1.csop 124 72

2.csop. 101 105

Vizsgálat:+Spitz K.Wolf másfél éven át követett nyomon 34 olyan gyereket, aki élete első hat hónapjában jó anyai gondoskodást kapott, majd elszakadt anyjától.

Elválás utáni 1. hónap : - szipogósak, követelőzőek

- ha sikerül velük kapcsolatba lépni, akkor tapadósak

2.hónap : - szipogást nyöszörgés váltja fel

- súlyvesztés

- DQ stagnál

3.hónap: - kontaktus megtagadása

- idejük nagy részét hason fekve ágyban töltik

- álmatlanság

- betegségekre fogékonyak

- motoros fejlődés retardációja

- arc rigiditása, érzelem nélkülisége

- közöny, letargia

Ha az elvállást követő 3-5 hónapon belül visszakerülnek anyjukhoz, a tünetek gyorsan eltűnnek, 6 hónap után azonban maradandó nyom keletkezik.

+Spitz menhelyi bölcsödében figyelt meg 91

Vizsgálat:+Spitz K.Wolf másfél éven át követett nyomon 34 olyan gyereket, aki élete első hat hónapjában jó anyai gondoskodást kapott, majd elszakadt anyjától.

Elválás utáni 1. hónap : - szipogósak, követelőzőek

- ha sikerül velük kapcsolatba lépni, akkor tapadósak

2.hónap : - szipogást nyöszörgés váltja fel

- súlyvesztés

- DQ stagnál

3.hónap: - kontaktus megtagadása

- idejük nagy részét hason fekve ágyban töltik

- álmatlanság

- betegségekre fogékonyak

- motoros fejlődés retardációja

- arc rigiditása, érzelem nélkülisége

- közöny, letargia

Ha az elvállást követő 3-5 hónapon belül visszakerülnek anyjukhoz, a tünetek gyorsan eltűnnek, 6 hónap után azonban maradandó nyom keletkezik.

+Spitz menhelyi bölcsödében figyelt meg 91 olyan csecsemőt, akit élete első három hónapjában anyja nevelt, ekkor jól fejlődtek. Az elválást követően megjelentek az anaklitikus tünetek és megnőtt a halálozások aránya:

* 3o % az első évben meghalt,

* 7,7 % a második évben halt meg.

A gyerekek egy része családokhoz vagy más helyre került, egy részük ott maradt. A hanyatlás nagyon intenzív volt, a DQ 45 %-a volt csak meg.

2 évesen járás: 21-ből 5 nem tud,

tárgyak kezelése: evőeszközzel evés : 12 nem tud, 9 tud.

Öltözés egyedül: 20 nem tud, 1 tud

Szobatisztaság: 6 nem, 15 igen.

Beszédfejlődés: egyáltalán nem beszél 6

2 szót tudott 5

3-5 szót tudott: 8

12 szót tudott: 1

mondatot mondott: 1

b./ Az anyai gondoskodás zavarainak osztályozása és a hozzá tartozó vizsgálatok

1. az anya-gyerek kapcsolat inadekvátÞ pszichotoxikus zavarok

2. az anya-gyerek kapcsolat részben, vagy teljesen hiányzikÞ affektív hiánybetegségek.

(i) Pszichotoxikus zavarok: anya jelen van, de a kapcsolat zavart szenved

- leplezetlen elutasítás® primer aktív: elutasítja az anyaságot

® primer passzív: anya nem tud szoptatni, érzéketlen,

merev arccal szoptat® a csecsemők könnyen kerülnek kómába, vagy hánynak.

- aggodalmaskodó túlgondoskodás

A gyermek folyton sír, izmai tónusosan feszültek, az emésztése túlterhelt (az anya túltáplálja).

- aggodalmaskodásban az ellenséges érzület

Az anyák infantilis személyiségek, szorongva gondozzák

gyermekeiket, nem mernek hozzájuk nyúlni, a túlzott óvatosság mögött

agresszió rejlik. A csecsemők bőre túlérzékeny, ekcéma alakul ki,

hiányzik a nyolc hónapos kori szorongás.

-elkényeztetés és ellenségesség váltogatása

Az anyák extrovertáltak, gyorsan kötnek érzelmi kapcsolatot,

infantilis személyiségek, gyermekükhöz való viszonyuk túláradó

gyengédség váltogatása a durvasággal. A csecsemő nem tudja egyesíteni

a jó és a rossz objektet, a libidinózus ösztön autoerotizmusban vezetődik

le, nem tud kinőni a primer nárcizmusból.

- anya ciklikus hangulatváltozásai

Pszichotikus, paranoid vagy depresszív anyák, tudattalan ellenséges

érzülettel viseltetnek a gyerek iránt. A csecsemőn 9-15. hónap között koprofágia (saját széklet evése kis gombócokban) jellemző. Az objektképződés nem tud megindulni, a széklet szekunder nárcizmus megszállása alá kerül. Esetleg a gyermek követi anyját a depresszióba.

* anya tudatosan kompenzált ellenségessége

Elsősorban értelmiségi szülőknél alakul ki, a gyermek nem

Libididóobjekt, hanem nárcisztikus kielégülést szolgálja Þ bűntudat az

anyában, túlzott kedvességgel kompenzál. A gyerekeknél hiperthymia

(a csecsemőmirigy túlműködése) lép fel.

2. Affektív hiánybetegségek

Az anya fizikai távolléte betegség, halál stb. miatt illetve az anyapótlék elégtelen vagy nincs jelen.

Az anyai gondoskodás hiányának két fő típusa van:

1. Az anyához való kapcsolódás teljes hiánya az első 3 életév során

2. Az anya-gyerek kapcsolat időszakos (legalább 3, de valószínű több mint 6 hónapig tartó) megszakadása az első 3-4 esztendőben. ( lásd Spitz vizsgálatait)

anaklitikus depresszió (Spitz): anyától való távolság okozta depresszió Azoknál a gyermekeknél alakul ki, akik jól működő anya-gyerek kapcsolat után szakadtak el anyjuktól, méghozzá az első életévben.

A depresszió a szükségletet kielégítő személy eltűnésének közvetlen következménye. Csak ott lép fel, ahol előzőleg jó anya-gyerek kapcsolat volt. Enyhe depressziónál valószínűleg pszichotokxikus ártalmak is jelen voltak. Nem ugyanaz, mint a felnőttkori depresszió, mert az akkor is kialakulhat, ha a tárgyvesztés nem konkrét, fizikai, sőt, lehet, hogy nem is tudatos. « Az anaklitikus depresszió esetén a gyerek valóban elvesztette az anyját (szeretett személyt). További különbség, hogy gyerekeknél még nem alakult ki teljesen az én és a felettes énÞ nem játszik bele a bűntudat, mint a felnőttek esetében.

Spitz szerint a gyerekeknek az anaklitikus tárgy hiányzik.(Aki kielégíti a szükségleteiket)

%-6 hónapos szeparáció után passzivitás mutatkozik a gyerekek mozgásában és érzelmi életükben is. Lehetetlen velük kapcsolatba lépni, fokozottan megnő náluk az autoerotikus aktivitás. Általában nehezen fejezik ki az érzéseiket, nem fordulnak a felnőtthöz.

Bolwbyt felkérte a WHO a háború következtében családjuktól elszakadt gyerekek mentális felmérésére. 1951-es könyvében az első beszámoló:

1.)Szerinte az anyai gondoskodás megvonása az élet első 3 évében, a környezetéhez kapcsolódni képtelen, szeretet nélküli, pszichopata karakter kialakulásának veszélyét hordozza. (Ma már ezt nem így gondoljuk. A deprivációs tapasztalatok neurózisos tünetek formájában -ágybavizelés, éjszakai fölriadás, átmeneti kontaktuszavarok- megzavarhatják a harmonikus személyiség fejlődést)

3. Ha az anya csak 3-6 hónapig van távol, akkor
már meglévő kapcsolatot veszítenek el, ezért megrendül a bizalmuk a kapcsolatokban.Þ Inkább tárgyi orientációt mutatnak, felszínes lesz a társas érdeklődésük.

1960-ban újabb könyv: tartós kórházi kezelés alatt lévő gyermekeket figyelt meg. (0,5-3 éves korig még nem alakul ki a tárgyállandóságÞ amit nem érzékel, az nem létezik számára)

A hosszú időre kórházba kerülő gyerek katasztrófájának 3 fázisát írja le:

1. sír, tiltakozik

2. a tiltakozást felváltja a kétségbeesés: aktivitása csökken, szinte csak megszokásból kiabál néha. Sírása monotonná válik, passzív lesz és visszahúzódó, egyre reménytelenebb.

3. Érdeklődni kezd a környezete iránt, hangulata javul, gondozóival egyre barátságosabb« a szülő látogatása egyre kevésbé érdekli, határozottan közömbös iránta®
elszakadás fázisa: úgy gondolja, hogy ebben az időszakban már irreverzibilisen sérült a gyerek személyisége.

Ma már számos vizsgálat bizonyítja, hogy a deprivációt követő érzelmi megrázkódtatás mértéke több tényezőtől is függ:

1. a szülő és a gyermek viszonya a depriváció előtt: a függőséget erősen növelő, illetve a hideg, elutasító kapcsolat egyaránt fokozza a deprivációt követő érzelmi zavarok súlyosságát.

2. A fiúk általában sebezhetőbbek depriváció által, mint a lányok.

A Robertson házaspár vizsgálata (2 év körüli kislányt lakásukon neveltek pár hónapi, de beszélgettek, filmet néztek a szülőkről stb.) alapján elmondható, hogy a gyerek nem csak a szülő személyét veszíti el a depriváció során (ahogy Bowlby mondta), hanem egy érzelmileg színezett kapcsolatot is, melynek többé-kevésbé sikeres pótlása csökkenti a személy elvesztése felett érzett fájdalom mértékét.Þ fontos a mindennapos kórházi látogatás, sőt ma már általában engedélyezik, hogy a szülő csaknem korlátlanul a gyerek mellett lehessen a kórházi ápolás ideje alatt.

-Hospitalizmus

A hospitalizmus az anyai affektusok teljes megvonásának következménye. A gyermekek a fejlődésben elakadnak, súlyosan visszaesnek (Robertson: kórházi tartózkodás esetén hasonló tünetek). A hospitalizmus akkor lép fel, ha egyáltalán nincs anyafigura vagy az elválás 6 hónapnál hosszabb ideig tart. A fenti gyermekeknél 3 hónap után az anaklitikus depressziót felváltotta a hospitalizmus:- teljes passzivitás

- hátukon fekszenek

- arckifejezésük üres

- a DQ csökkenése

4 évesen nem tudnak ülni, állni, járni, beszélni életkoruknak megfelelően. A személyiség-, és a szomatikus fejlődés elakad. A tárgykapcsolatok durva hiánya a személyiség fejlődés minden területén elakadáshoz vezet. A korai tárgykapcsolatok súlyos zavara hegeket hagy vissza a lélekben, amely betegségek kiindulópontjává válhat (pszichózisok, pszichoszomatika).

Az albán gyerekkel végzett vizsgálatok (1 éves korig lekötözött csecsemők) értelmezéséből ugyanazt a következtetést vonhatjuk le, mint az anya nélkül nevelkedett gyermekek vizsgálatából. Az anya jelenlétével létrejött emocionális légkörben még a kedvezőtlen hatásokkal szemben is védettebbek a gyerekek. Ha az anya állandóan jelen van a gyerek életében, akkor a súlyos akadályoztatás ellenére is hatóképesek maradnak a cselekvés érzelmi indítékai, s ez néhány óra (!) alatt tárgyi irányulásban is megmutatkozhat. « A hospitalizálódott gyerekeknek hiába van játéka, nincs kinek a kedvéért játszani.

vicger

Tengdi: Üdv újra itt!

Most hívott bőgve a lányom, hogy elmarad a gitáróra, kint van a kapu előtt, egy kedves néni segített neki, ideszóltak nekem, hogy hívjam az apját aki beugrott a piacra addig, míg ő gitározik. :twisted: Állitólag értekezlet van, de ezt előre nem tudták? Szerencsétlen lányom ott állt teljesen kétségbeesve az újpesti piacnál a zenesulinál, pedig nem egy elveszett gyerek. Tanárnéni kicsit feledékeny :evil: :evil:

taranee[/url][
Kép
Kép
taranee

Rita,én is örülök hogy jöttettek és jól éreztétek magatokat,főleg Andris szavainak!!!!
kutyás tutyi??????mijaz????????én nem találtam semmit,de keresem,ha megmondod mijaz!!!

sutimano76

Andi, együttérzésem! :(:(:(:( Drukkolok, hogy ma jobb éjszakátok legyen!
Egyébként tegnap is, ma is erős melegfront van, lehet ez is belejátszott....

Süti: könyvek:
Mérei-Binet: Gyermeklélektan
Ranschburg Jenő: Szülők lettünk, Szülők könyve, s kicsit szakmaibb: Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban
Vekerdy Tamás könyvei, Popper Péter könyvei

vicger

Kriszti: Én ismertem ezeket a kísérleteket, egyetemen tanultunk gyereklélektant, és imádtam (mármint a tárgyat). Mérei-Binet pedig alapkönyv ott is. Én is sokat cipelem Mátét itthon, csak így vagyunk nyugodtak mind a hárman és így tudok pl délre ebédet varázsolni. Ha csak ketten lennénk, valószínű kézben lenne és lehet, hogy nem is ebédelnék. :oops: De ahol otthon van tesó, ott muszáj valahogy megoldani a dolgokat és kielégíteni a tesó szükségleteit is. Nálunk akkor kell várnia, ha Andris sejhaját törlöm vagy WCzek vagy forró dolgokkal foglalkozom. De egyébként megyek, ha hív. :)

Kép

Kép
hgrita

Könyv:

Popper-Ranschburg-Vekerdy: Sorsdöntő találkozások: szülők és gyerekek (most olvasom kb. 10edszer)

Kép

Kép
hgrita

[quote="sutimano76"]R írta:sutimano76ita,én is örülök hogy jöttettek és jól éreztétek magatokat,főleg Andris szavainak!!!!
kutyás tutyi??????mijaz????????én nem találtam semmit,de keresem,ha megmondod mijaz!!!

Lábikóra húzható kis "cipő" (bár annak nem mondanám, mert elég vékony), kutyaarcú. :) biztos abban mentünk, Gábor hazafelé pedig nem adta rá, nem tette el, én meg nem találom. Akkor vettem le róla, mikor tisztába tettem először és rucit váltott.

Kép

Kép
hgrita

[quote="taranee"][ írta:taraneeb]Tengdi: Üdv újra itt!

Most hívott bőgve a lányom, hogy elmarad a gitáróra, kint van a kapu előtt, egy kedves néni segített neki, ideszóltak nekem, hogy hívjam az apját aki beugrott a piacra addig, míg ő gitározik. :twisted: Állitólag értekezlet van, de ezt előre nem tudták? Szerencsétlen lányom ott állt teljesen kétségbeesve az újpesti piacnál a zenesulinál, pedig nem egy elveszett gyerek. Tanárnéni kicsit feledékeny :evil: :evil:

Hát, ez nem semmi. :evil: A mai világban nem szólni, hogy ne menjen. Még jó, hogy egy kedves nénivel akadt össze. Szegény lánykád! Simi neki!

Kép

Kép
hgrita

Tegnap készítettem:

Kép

Kép

Kép
hgrita

Kata!

Van némi vasalnivalóm, nem akasz segíteni, ha annyira ráérsz? :D:D
Az etetőszék nagyon szupi! :)

Oltás: hát nekem már csak egy bajom van, hogy gyakorlatilag nem szabadna kimenni velük, de nem csak a H1N1 miatt. Pénteken egy kreatív boltban mentünk, megy egy Mekiben. De alapvetően nem is érintkeztünk senkivel, Dórit nem fogta meg senki, nagyon közelében sem volt senkinek, rendesen volt felöltöztetve, stb. erre benáthásodott... Úgyhogy nagyon meg fogom gondolni, hova viszem, mert ez a legrosszabb neki, hisz orrlégzők a babák, és egy csomószor felébred éjszaka is, meg szopizni is nehéz neki.

Tara!

Az a ciki, hogy időnként pelust, textilpelust, váltórucit, stb. felejtek el vinni és tuti épp akkor kellene. Mondjuk a pelust lehet pótolni, de azért nem vennék minden alkalommal cumisüveget, amikor itthon felejteném... Ááááá, nincs ám 5 gyerekem :D:D, még jó, hogy egy idő után lehet rugalmasabbnak lenni, nem gond, ha ez-az itthon marad.

Hordozás: én egy másik topikban olvastam, de nagyon egyet tudok vele érteni (nem pontosan így fogalmazott, de értelmileg nekem ezt jelentette), miszerint a sokgyerekeseknek jobb :D, mert ők nem tudnak gondolkodni rajta, hogy valami jó-e vagy nem, meg aggódni, hanem egyszerűen megy a folyamat. Pl. lehet, hogy nem lenne jó egész nap hordozni, de ha ez a megoldás arra, hogy közben a többit el tudja látni, akkor ez van. Meg nem biztos, hogy jó, ha egy gyerek nem mindennap, mindig ugyanabban az időben alszik, ugyanott, de nincs mit csinálni, ha a másikért az oviba kell menni, akkor a kisebb biztos nem 1-3-ig alszik az ágyában, hanem elő fog fordulni, hogy autóban alszik és lehet, hogy ébreszteni is fogják.

Astrid

Kép
astrid

Rita, pont most szemeltem ki magamnak ezt a könyvet :lol: még hiányzik a könyvtárból.

nálunk is ezek az adott esetben sírós szituk, plusz a fürdésem, ha Atesz melózik, bár legutóbbi két esetben jött velem, ő a hordozóban beszélgetett a kutyájával, míg én fürödtem :)

vicger

Dr. Ranschburg Jenő
/Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban/

"A táplálkozás nem csak biológiai szempontból létfontosságú folyamat az újszülött számára. A szoptatás a legelső interakció, a legelső összehangolt, egymásra rímelő cselekvésmozzanatokból összeálló közös tevékenység anya és gyermeke között. A táplálás-táplálkozás körül tehát megjelennek és kibontakoznak azok a kommunikációs elvek és eszközök, amelyek az anya-gyermek kapcsolatot a későbbiekben is meghatározzák. A szoptatás ősi, mondhatnám: ösztönszerű pozíciójában az anya, kissé oldalra fordított fejjel, karjában tartott gyermeke fölé hajol, tekintetük összekapcsolódik. Így jön létre az a szemkontaktus, mely az elkövetkező hetek , hónapok során az anya és a gyermek kommunikációjának egyik legfontosabb eszköze. Ma már tudjuk, hogy a szoptatás nem egyszerűen biológiai okokból, az anyatej mással nem pótolható összetevői miatt fontos, hanem azért is, mert hadd fogalmazzam így, a nevelési helyzetek prototípusa; a szülő és a gyermek kölcsönös öröme, kettőjük harmonikus együttműködése a szoptatás idején (vagy ennek ellenkezője) jelentős beválási értékkel vetíti előre a későbbi szülő-gyerek kapcsolat sikerét, illetve kudarcát. A szoptatás egyik alapszabálya az időbeli szabálytalansága! Ez azt jelenti, hogy az etetés idejét mindig a gyermek szükségletéhez kell igazítani, sohasem a vekkerórához. A gyermeket, akit háromóránként felébresztenek legjobb álmából, mert itt az etetés ideje, és másfél óra múlva, amikor éhes, még másfél órát kell sírnia, amíg hozzájuthat táplálékához, már csecsemőkorában arra neveljük,hogy a dolgok akaratunktól függetlenül történnek velünk; saját vágyainkkal, szükségleteinkkel, igényeinkkel alig-alig tudjuk befolyásolni az események bekövetkezését. Az a csecsemő viszont, akit felveszünk, ha ölbe vágyik, megetetünk, ha éhes /akár éjszaka is!/, azt tanulja meg, hogy hatékony, vagyis közte és a világ között állandó kapcsolat van, érdemes jelezni, kezdeményezni, mert a környezet erre mindig (rendszerint pozitívan) válaszol. Óvodáskori vizsgálatok bizonyítják, hogy a csecsemő szükségleteihez igazodó szülői magatartás és a későbbi kreativitás között összefüggés mutatható ki (hiszen a kreativitás nemcsak az értelem, de az önbizalom , kezdeményezőkészség függvénye is), magam azonban úgy gondolom, hogy ez az összefüggés egészen a felnőttkori felelősségtudatig terjed. Bármilyen meglepő is, a cselekedeteiért felelősséget vállalni képes ember legfontosabb tulajdonságainak (ilyen az ún. belső kontroll, melynek birtokában sikereinket, illetve kudarcainkat nem a sors tőlünk független szeszélyével, hanem saját képességeinkkel magyarázzuk, és ilyen a jövő történéseivel kapcsolatos pozitív elvárásunk, az optimizmus is) nevelése a korai csecsemőkorban kezdődik el."

okoskodást befejeztem :)

vicger

Pont most nem tudok olvasni, csak gyors bekukk .... de ezt az oldalt kimentettem magamnak :wink: ... nagyon értékes hozzászólások ezek ... köszönöm. :D

KépKép
KépKép
madar

[quote="vicger"]R írta:vicgerita, pont most szemeltem ki magamnak ezt a könyvet :lol: még hiányzik a könyvtárból.

nálunk is ezek az adott esetben sírós szituk, plusz a fürdésem, ha Atesz melózik, bár legutóbbi két esetben jött velem, ő a hordozóban beszélgetett a kutyájával, míg én fürödtem :)

Nálunk nem fér be a pihiszék a fürdőbe, mert akkor nem tudnék kilépni a kádból :lol: , így ő a nyitott ajtó előtt ücsörög, én bent énekelek neki zuhanyozás közben. :lol: Már csak a Megasztárra kéne jelentkeznem, sokan így kezdik (legalábbis ezt anekdotálják később). :wink:

Kép

Kép
hgrita

Segítség!!!!!
Hogyan kell visszaállítani a billentyűzetet????

Anna (9 gyermek anyja)
laki papné

Anna, arra gondolsz, hogy pl: ha z-t nyomsz y-t ír? Így visszaállítani??

Azt akkor úgy kell,hogy lent a tálcán látsz valószínűleg most egy EN feliratot, arra rákattintasz és kiválasztod a HU-t, más átállításról nem tudok.

Kép
babcika

Tara!!

Hát nem semmi a gitártanárnéni, esetleg egy gitárt szétvernék a fején :evil:

Andi!!

Nagyon sajnálom az éjszakáitokat, és nappal sokat alszik Barni? Vagy nappal meg nappali életet él. Az én lányom felnőttként nappalozik, ma pl még nem aludt összesen 20 percet, de éjszaka meghálálja. Nem tudok neked sajnos jó tanácsot adni:(

Kép
babcika

akkor írok ígz... (sógorom elállította a billentzűyetet én meg nem tudom vissyaállítni... - és idegesít a javítgatás.

Mese végigsírta a keresztelést (9-ből 1-nek eyt is syabad :wink: ) Syerintem minden szép és jó lett. Az édesapukája keresytelte a gyermeket. Annyira szép volt!
Most nagyon fáradt vagyok (nézem a billentyűket, úgy gépelek)

Nagyon szépek, a babák, akikről van kép :) Én majd kicsit később hoyok képet...

Kaptam egy nagzon syép hordozókendőt, több, mint 5 m hossyú (majd viselhetem syárinak is :wink: ) /de utálok hibásan írni :evil: /, bordó, sárga, jól meg lehet kötni.
Én soha nem hagzom sírni őket, még a hisztis nagyokat se (ha én hisztizek, akkor valaki rám kiabál, hogy menjek aludni :wink: :roll:
Mese felébred néhánzsyor éjszaka, de nem szoktam számolgatni, segítek neki elkezdeni szopni és alszunk tovább mind a ketten.

mi nem oltatjuk be magunkat. Túl sok a kérdőjel. Syedjük a C vitamint. A múltkor felfedeztem egy jó vírusölőt: nagy gerezd fokhagzma,ugyanakkora gyömbér apróra vágva vagy reszelve és egy kis méz, hogy meg lehessen enni. Márta egy órán belül teljesen jól lett, és eddig mindenkinek használt (4-en vagz 5-en próbáltuk eddig)

NA, szép napot (itt pocsék idő van- nyirkos, hideg és sötét. Utálom. Még jó, hogy a kicsi alszik, csak Samuka eszi itt a kutyatápot mellettem - miért syeretika fiúk a kutyatápot nem tudom... :roll: Most meg hozza a gumicsizmát ki akar menni...
Sziasytok!

Anna (9 gyermek anyja)
laki papné

HU-n van, de mégse jó, ezt állította el a drága...

Anna (9 gyermek anyja)
laki papné

Sírás: én nem hagyom, pedig kettő van. Ha mindkettő nyűgős, akkor egyik kézben másik pihenőszékben és pocisimi, majd 2 perc múlva váltás - de szerencsére csak akkor sírnak, ha valami baj van - de erre szoktam nekik mondani, hogy mi baj lehet, ha itt van az anyukájuk - és mindig abba hagyják :lol: :lol: :wink:

H1N1: én ma kaptam meg az oltást...

Etetőszék: én is gondoltam rá, hogy karira azt kellene kérni a családtól...

Játszószönyeg: anya tesójáék tegnap itt voltak és kaptunk tőlük, kettőt is. Ilyeneket:
http://brendon.hu/ProductSearch/viewer. ... =1&whid=40

http://brendon.hu/ProductSearch/viewer. ... =1&whid=40

Jázmin el is aludt délelött alatta - nem tudja, hogy játszani kell vele :roll: :roll:

Szoptatás: lehet fárasztó - főleg kettőnél- és sokáig tart, de én olyan boldog vagyok, hogy tudom mindkettőt szoptatni.

t-pk

Anna, én úgy szeretlek!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Egyszerűen bearanyozod a napomat mindig! :):):):) Gyerkőcöket puszilom, Samukát duplán :)
Egyébként nem csak a fiúk szeretik a kutyatápot, annak idején Vicám is evett belőle ;)

T-pk, szőnyegek nagyon szépek!!! Jázmin :):)

vicger

Csajok ez komoly, a gyerekek tényleg megeszik a kutyatápot??? Csak azért kérdezem, mert az én fiam a krékert hívja így és most nem tom eldönteni,hogy Ti tényleg a valós kutyatápról beszéltek e. Ha igen akkor kérdezném a márkát, hátha egészségesebb, mint a chio-chips :D.

Mondjuk én a papírzsepit és a sárga homokot ettem, apám meg a tyúkcart állítólag.

Kép
babcika

Tényleg kutyatáp :wink: :lol: :lol: :lol: (tyúk...t én is ettem állítólag) :lol: :lol: :lol:

Anna (9 gyermek anyja)
laki papné

Anna :lol: :lol: :lol: , akkor kérem a márkát :!: :!: :!:

Lányok én is akarok ilyen csodaszép csilli villi játszószőnyeget, szerintetek,ha írok a Jézuskának hoz egyet :roll: :?:

Kép
babcika

Rita emlékszem rá,és most meg is találtam,mi legyen vele???????Párod hol dolgozik????

T-pk,nővéremék is játszószőnyeget akarnak és olyan színeset,mint a második linked!!!

Kriszti ,köszi a könyveket.

Anna,9-ből 1-nek szabad :lol: :lol: ,rakj képet Meséről légyszi!!!

sutimano76

Babcika, Régióban is vannak klasszak, kicsit barátibb áron :)

vicger

Tengdi
Gyere sokat!

Vicger
Én is úgy tudom, hogy ilyen korban még nem hisztiznek! Nem ismerik fel az ok-okozati összefüggést! Nincs még olyan memóriájuk, hogy tudatosan csináljanak ilyeneket! Ösztönlények még!!!!

Lili
Szépek vagytok!

Süti
http://fejlodeslelektan.lap.hu/ujszulot ... r/20032856
Nagyon jó a Mérei-V.Binét: Gyermeklélektan könyve :lol: :lol: :lol: :lol:
http://gyermeklelektan.lap.hu/ itt is lehet csemegézni

Kata
Mi a gond nálatok a szopival? Vagy a lelkeddel?

Madar
Prolaktin okozhat ilyen tüneteket!

Andi
Sajnálom a hasfájást!

Anna
Kutyatáp :lol: :lol: :lol:
(láttam már öltönyös fickót a belvárosban kutyakonzervet eszegetni :oops: :wink: )
Vendég

Bocsi, hogy felületes vagyok... pakolunk... apa holnap már Pesten alszik... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
(mi is megyünk vele :wink: )
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?