Csokoládés-narancsos keksz
Hozzávalók:
Tésztához
100g étcsoki
175g finomliszt
75 g étkezési keményítő
1 kk. sütőpor
csipet só
125 g fagyos vaj/margarin
125 g porcukor
1 tojás
1 narancs reszelt héja
Mázhoz
100 g porcukor
1 ek. Narancslé
1 tojásfehérje
ételfesték (zöld)
100g ét totabevonó
Elkészítés:
Étcsokit diódarálón megdaráljuk. Lisztet, keményítőt, sütőport és sót összekeverjük. Nagylyukú sajtreszelőn hozzáreszeljük a fagyos margarint/vajat. Hozzáadjuk a p.cukrot, tojást, narancshéjat, darált csokit. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba/fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
Sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztes deszkán v. 2 sütőpapír között 5 mm vékonyra nyújtjuk klasszikus keksz vagy egyéb egyszerű formával kiszúrjuk. Sütőpapírra bélelt tepsibe tesszük. Hagyj helyet! Vastagodik és terül! Kb. 15 percig sütjük. Vigyázat, könnyen megég és akkor keserű lesz. Így is nagyon finom, de a mázzal különleges és karácsonykor lehet szépen dekorálni.
Máz P.cukor+narancslé+tojásfehérje krémszerűre keverni, gőz fölött keverve előbb fog szilárdulni a kekszen. Felébe tehetünk zöld ételfestéket, használhatunk puncsos tortamázat is. Az étcsokit vízfürdőben feolvasztjuk.
Én ecsettel/kenőtollal szoktam rákenni a fehér mázat, majd pár csepp csokit teszek rá és ebből lehet mintát készíteni: villával, késheggyel egy irányban elhúzva szép hullám minta lesz. Párom szokott fenyőfát, sárkányt és minden egyebet alkotni. De lehet a csokira a fehéret csepegtetni stb. Egyszerre csak pár darabot érdemes „alapozni”, mert hamar megszárad. Dobozban, hűvös helyen 3-4 hétig eláll. (Nem szokott addig kitartani



































