2004.09.03 15:38

2004.09.03 21:55
2004.09.06 21:14
, de kisfiamat csak nem tudtuk szopira szoktatni, pedig jopar drasztikus szopira-szoktatasi kurat is vegigcsinaltunk.
Igy en 8 hos koraig fejtem neki a tejemet, es 7 hos koraig csak anyatejet kapott. Viszont azt is hozzatennem, hogy iszonyu lelki kinokat eltem at, amikor mindenhol azt olvastam, es mindenki azt mondta, hogy minden gyerek meg tud tanulni szopiznim es azt ereztem, hogy biztos en rontottam el valamit.
) a gyogytornasz akkor gyanut fogott es elkezdte az arcizmait is kezelni.
Es nagyon sokan, tudom, joszandekbol adtak olyan tanacsot, hoyg meg inkabb "benanak" es hibasnak ereztem magam.
2004.09.06 23:08
Gratulálok a kitartásodhoz. Biztos nagyon nehéz lehetett nektek...
2004.09.07 11:57
, 10/10-es Apgar-t kapott, egyeduli problema a fejtetotartas volt, ami miatt elakadt es kb. 30-40 percig tartott a kitolas.
), csak a gyogytornasz utolag mondta, hoyg allandoan panaszkodtam arra, hogy meg 7-9 hosan se hajlando kanallal enni, sot, 1 evesen semmi "ragos" ennivalot nem fogad el. Valo igaz, meg 1 evesen is csak a cumisuveg ment, es az is csak felalomban.
A gyogytornasz emiatt kezdte el az arcat is kezelni, amitol tavaszra mar jobb is lett a helyzet.
Es talan ok is bele fognak esni abba a nehany %-os statisztikaba, amit a szopizni nem tudokrol allitottak fel.

, akik meg teteztek is a bajt azzal, hogy azzal riogattak, hogy fejessel nem lehet a tejtermelest fenntartani. Igaz, a 8. honap vegen bocsanatot kertek...

2004.09.07 23:03
). 2004.09.08 11:49
). Igy meg tokeletesen bemutatta a teljes tejelapasztas modszeret 2 nap alatt...
2004.09.08 12:54
2004.09.08 14:00
2004.09.08 21:54

2004.09.10 22:03
2004.09.10 22:05
Végül nem jutottatok el személyesen egy szoptatási tanácsadóhoz?
De biztosan nem az itt segítő mamák okozták a lelkifurdalásodat, hanem az a tény, hogy nem sikerült, amit annyira szerettél volna. Főleg, hogy Te tényleg mindent megtettél! 2004.09.11 11:02
), akik megjartak az Istvan korhazi tanacsadast is, mindketten azt mondtak, hogy nem tudtak igazabol segiteni rajtuk. En abban az idoben egesz nap mast se csinaltam, mint fejtem, etettem, cumisuveget mosogattam es sterilizaltam, igy nem volt mar erom meg elmenni az Istvan Korhazba is a varos tulvegere a szopi tanacsadasra.
Ezt nehogy felreertsd, nem magyarazkodaskent irtam le, egyszeruen csak azert, hogy az akkori korulmenyek is (at)erezhetoek legyenek.

A gyerekorvosok (a korhazi is meg a sajat is) meg hiaba bizonygatta, hogy van ilyen gyerek, meg ettol meg egeszseges ZSombi, meg en is megtettem mindent, valahogy bennem az dolgozott, hogy nem hiszek nekik, hiszen minden szoptatasparti kiadvany arrol szol, hogy gyakorlatilag minden gyerek tud szopizni.

Es remelem, ha most megszuletik a 2. gyerkocunk, mar nem lesznek ilyen gondjaink. 

) 2004.09.11 13:04
2004.09.11 17:51
2004.09.12 10:03
2004.09.12 17:41
2004.09.13 14:37
) hamar rendbehozza a sebesedést (ez is tapasztalat). A pucérkodás amúgy jó az álmos, lustinak tűnő, sárga babák felébresztéséhez is: ha ő is meg te is meztelenül vagytok (ő majdnem teljesen, te meg felül), és úgy bújtok össze (bőrkontaktus), akkor könnyebben ráérez a cici ízére-illatára, és jobban hajlandó szopizni.
Esetleg ha a kisasszony jól alszik éjjel, az öcskössel lehet együtt aludni, ha megy illetve ha nyitott vagy erre, akkor az éjjeli ébredések egy részét félálomban át lehet vészelni (nem kell felkelni, kiemelni-visszacsempészni a babát stb.) Legalább amíg a párod munkája egy kicsit nyugodtabb fázisba ér. Mert ha fáradt vagy, hamar elkezd csökkenni a tejmennyiség, és erre ebben a helyzetben, amiben vagytok, nagyon kell vigyázni (persze egyébként is).
: az én álmos kislányomnak annak idején tök mindegy volt, hogy mit próbálnak belegyömöszölni pótlásként, nem izgatta magát, csak a cicit fogadta el, azt se nagyon. Aluszékony volt hetekig, hogy sárga mennyire, azt nem tudom, mert csak azt vizsgálták meg, akinek sárga volt a színe, és neki nem. Mivel folyton aludt, és a szopáshoz is mindig úgy kellett ébresztgetni, a cukros vízzel már nem is nagyon próbálkoztam, hiszen azt sem volt hajlandó elfogadni. Utólag egyáltalán nem bánom
2004.09.13 22:03
2004.09.14 08:26
2004.09.14 08:42
2004.09.14 15:28
is, úgyhogy már nem roskadok össze egyedül a segítés felelőssége alatt
Meg tudom neked mondani, ő nagyjából egy hónapig volt álmoskás, ami azt jelentette, hogy 24 órából 20-at vagy többet is átaludt. Ő sosem ébredt fel enni, egyetlenegyszer hagytam, négy és fél órát simán átaludt, akkor beijedtem és felébresztettem. Nem jelzett éhséget, most visszaemlékezve keresőreflexet sem láttam nála, a cicibe folyton belealudt pillanatok alatt, etetés közben is többször fel kellett ébresztgetnem, illetve próbálkoznom finoman ébren tartani. Nem fogadott el másféle táplálási módot, a cumisüvegből oldalt folyatta ki a tejet félálomban. Elég nehéz hetek voltak... Egy hónapos kora körül hirtelen felébredt, és onnantól kezdve alapállapotban ébren van. Elég hirtelen volt a váltás, így meglehetősen szemléletes a különbség a kezdeti "álomkór" és a későbbi, mint megtudtam nála normál állapot között.
Azóta is iszony nehezen alszik el, és nagyon keveset alszik. Három hónaposan összesen három órát aludt napközben, éjszaka pedig kétszer felkelt a maga tíz óráján belül. Jelenleg húsz hónapos, 24 óra alatt 10-11 óra (!) alvással működik.
). Nekem volt mérlegem, de senkinek nem ajánlom, kész idegroncs voltam tőle. A pelusok csakugyan pontosan informálnak, bár az ember nem gondolná elsőre, pedig logikus
. Az 5-6 pelus, amiről Borcsa írt, eldobható pelus, abból kell ennyinek lennie. Később, ha nagyobb lesz (6 hetes után), akkor nem kell kakisnak lennie mindennap (ez alkati kérdés, nekünk mindig napi több volt, van, akinek egy hétig sincs). 2004.09.15 22:34
2004.09.16 09:33
, keress rá a Kismamában vannak alvásos cikkek, hogy mit lehet tenni. De mondjuk én ebben a témában elég "sikertelen" vagyok, a nulla alvásigényű lányommal. Hat hónaposan még háromszor ébredt éjszaka, és alig aludt valamit nappal. Egyévesen volt 3-5 éjjeli ébredés és szopi. Most húsz hónapos, és még mindig ébred olyan átlag egyszer éjjel (éjjel már nem szopizik). Nagyon tanulságos volt, amikor leszoktattuk az éjszakai szopizásról (15-16 hónaposan). Viszonylag könnyen letett róla, de az eredmény az alvással csak annyi volt, hogy kicsit kevesebbet ébredt. Tehát szerintem ettől csupán minimális mértékben függ, ha egyáltalán. 2004.09.16 18:56
), de szopik még éjszaka. Én magunk mellé teszem, úgy szoptatom, szintén belealszom - ő is, és nem arra ébredek, hogy lecuppan, hanem arra, hogy jé, ismét szopik
(Én elalszom ás úgy maradok oldalfekvésben, ő meg csak odafordul, és rácsatlakozik a cicire.) Így nem vagyok kimerült, mert igazán fel sem ébredek. Ja, és a szoptatós könyv azt írja, hogy ilyenkor nem fontos a büfiztetés. (Amíg Kata pici volt, akkor azért büfiztettem éjszakai szoptatás után is úgy, hogy hátra feküdtem, őt pedig hason fekve a mellkasomra tettem - akkor így aludtunk el
.)
) 2004.09.16 20:39
2004.09.20 13:45
2004.09.20 21:19
(Persze ilyenkor lehetne vizet adni, de az mostanában nem kell neki, meg ugye más szituk is vannak, amikor csakis szopi felel meg neki.) 2004.09.21 09:44
2004.09.21 10:29
. 2004.09.21 10:46
2004.09.21 11:45
A párom kibírta, a kölök szerette, más meg nem izgatott. Mármint hogy szopi közben énekeltem, ez egy. Mászkáltam ide-oda, csecsemen a kölökkel (nekem nem volt kendőm, érdekes volt így), ez kettő. Szopi közben vedeltem, ettem, beszélgettem, ha volt kivel, ez három. Mivel tél közepe volt, iszony hideg, a csupaszkodás nekünk nem ment. Szóval igyekeztem ingergazdag környezetet biztosítani ébrenmaradáshoz.
(Ezt csak néhány hétig kellett, utána megfordult az ügy, szopi kizárólag hangszigetelt sötétkamrában, mert minden elvonta a kölkec figyelmét).
. Éjszaka meg, ha nem nagyon muszáj, én nem erőlködnék. (Annak idején persze erőlködtem, ébresztgettem éjjel is két-három óránként, ma már nem tenném, tekintve, hogy húsz hónapos kölköm még mindig, és húsz hónapja nem aludtam át egy éjszakát.) A te szempontodból előnyös volna aludni, nem szólva arról, hogy az alvás azért rendesen megdobja a tejmennyiséget
2004.09.21 12:45
, a nem tiltod azt jelenti, hogy mindig megengeded neki, hogy szopizzon, amikor ő kéri. A tiltás ugyanis pont azt váltaná ki belőle, hogy még többet szeretne szopizni.
2004.09.21 13:18
2004.09.21 13:35
2004.09.21 14:16
2004.09.21 16:25
2004.09.21 20:23

| X EZT MÁR OLVASTAD? |
|
![]() |
|