Na újra itt vagyok!
Először is Timcsusz! Györesz! GRATULA HEGYEK!

Látod Györesz, minden jó, ha jó a vége!

Sok volt a kalamajka, de most már egyenesben lesztek, csak birjátok az éjszakai strapát!
Moncsi még annyit irt sms-ben, hogy végül náluk is császár lett a vége, és hogy majd még mesél.
Magi!

Édes a picike, várjuk a többi képet!
Mi már kinőttük az újszülött arcunkat, és most már egészen kezd babásodni a pofink
Judy! Megirod a mailemre a teljes neved és a telcsiszámod, biztos ami biztos? Akor küldenék sms-t, ha véletlen tényleg úgy alakulna, hogy rád tudok rontani a kórházban!
Andi! A segítségek bizonyos melegebb égtájakra való kívánását teljes mértékig meg tudom érteni. De miért nem mondod meg nekik is?? Nem muszáj szó szerint igy, de azért finoman meg lehet azt mondani, hogy kösz de kicsit sok vagy. Én bizony beszóltam anyumnak, hogy vegyen vissza. Legutóbb az éppen nagy nehezen elbabusgatott gyerkőcöt ébresztette fel, aki utána közel fél órát bögőtt, de anyám örült, mert lehetett babusgatni kézben...
Brius! Türelem! Én sem ajánlanám az előttem szólók szerint a tápszert, inkább a fejést!! És azért próbáld meg a felébresztgetést, és a
www.szoptatasert.hu oktatóanyagai között megkeresni, hogy ők mit ajánlanak.
Babs! Ne aggódj, nálunk is a héten ramazuri volt teljesen. Hétfő reggel óta ma este sikerült először "természetesen", mindenféle külső segítség nélkül kaksiznia Lilikének. El tudod képzelni, milyen jó kis nyugodt hetünk volt
Én is szoktam depis, vagy kiborulós lenni, sőt nektek bevallom hősiesen néha rámtör egy olyan érzés, hogy szeretném kirázni a gyerekből a szuszt. Na ilyenkor fogom magam, és ha apa otthon van akkor lemegyek, 5 perc friss levegő, egy kör a háztömb körül és vissza. Aztán szépen türelmesen kezdem újra a babakezelést. A másik variáció, amikor apa nincs otthon, bevonulok a fürdőbe 5-10 perc zuhany, akkor nem hallom, hogy üvölt, és jól megnyugszom tőle. 5 perc sirást kibír a manócska egyedül. Ez azért fontos, mert a baba nagyon érzi, hogy neked milyen a hangulatod, és ha Te nyügős vagy, esetleg depis, annál inkább ő is az lesz, és ez egymást gerjeszti. De megértem, néha nekem is kaparja a torkom a sírás, holott tényleg happynek kéne lennem.
Azt azért ne felejtsük el, hogy rettenetes nagy fizikai, hormonális és lelki megterhelés ez az új helyzet, és nem meglepő egy picit sem, ha érzelmileg labilisabbak vagyunk. Nem tudom láttátok-e a Bázis c. tvműsort, ott csak fizikailag terhelték és nem hagyták túl sokat aludni az embereket, és attól is kiborultak, nekünk meg még pszichésen is fel kell dolgoznunk a gyerkőc, az új családi helyzet, a felelősségtudat és egyéb érzelmek áradatát.
Szóval fel a fejjel.
Azért nem szabad félvállról venni, ha nagyon mélyen beleesik a szülés utáni depibe az ember, akkor forduljon inkább időben szakemberhez, mert nehogy a saját és a gyerkőc életét megváltoztathatlanul elrontsa.
És persze Ti si elértétek a bűvös 6 hetet, azt modnják ilyenkor van egy nagyon nehéz időszaka a kicsikéknek.
Bűntudatot meg ne érezz, vagy ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad, mert azt mondják, később pont ezt fogják megérezni és kihasználni a lurkók, és akkor aztán jön majd az igazi nehéz időszak!
Na jó hosszú lett az eszmefuttatás..
Most jön a követekző is:
Lau!
Délután már beszéltünk, de azért most megint irok neked, egy két dolog még eszembe jutott, a többit meg azért irtam le, hogy a többieknek is esetleg hasznos info legyen.
Először is tea: Milupanak van egy MILUSAN nevű teagranulátuma, kifejezett tejserkentő. Én azonban egy sima filteres teát iszom, mivel a tejserkentők egyik legfontosabb hatóanyaga a csipkebogyó. A Milford márkájú hibiszkusz és csipkebogyó teát /50 db filter, kb. 900 ft/ veszem sima boltban. Én jó cukrosan iszom, isteni finom, de lehet citrommal is vagy tetszés szerint izesíteni. Ahogy megiszom azonnal bizseregni kezd a cickóm, és néha még el is csöppenek.
Nekünk most kiderült, hogy azért van problémánk a kaksival, mert noha én azt hittem kevés a tejem, és mindenféle módon serkentettem, a baba halálra volt etetve, és nem tudta megemészteni a rengeteg fehérjedús tejcit. /4 nap alatt több mint 200 gr-t hizott/
Jótanácsok, amik nekem segítettek:
Figyelj, hogy a baba mikor engedi el magától a cickót, utána MINDIG (akkor is ha csak 5 percet szopizott) büfiztesd meg, mert lehet, hogy csak a buborékok okozzák a teltség érzését. Ha a büfi után hamarosan felsír, és az éhség jeleit is mutatja, nem evett még eleget, mehet tovább a hami. /éhség jeleit a
www.szoptatasert.hu-n Te is megtalálod./
Ha szopi közben hátrafeszíti a gerincét, erősen rugkapál, emelgeti a lábait, csapkod a kezével, akkor bizony fáj a hasa, vedd le a cickóról, mert a manók hajlamosak összetéveszteni a hasfájást az éhségérzettel. /szakirodalmak több helyen is irják/.
Az hogy csak rövid ideig szopik, nem gond, mert a szakik szerint 5-15 perc alatt képes megenni a kis adagját, ha megfelelő intenzitással szívogat. Igaz ebbe az esetben ált. alusznak is utána sokáig. Ha túl gyakran kel fel nálunk a hasfájás jele szokott lenni, és ilyenkor inkább csak "nyugi-cumi"-két adom a cickót, de ügyelek, hogy ne egyen sokat, mert attól csak még jobban fog fájni a hasija. Eddig nem adtam túl sok teát, de most kifejezetten az segít, úgyhogy esetleg a langyos cukros kamillateát is meg lehet próbálni, de kifejezetten csak szopi után adom neki. /azt biztos tudod, hogy a teába a cukrot még a forrásban levő vizzel kell felforralni, és úgy leforrázni (-nem főzni!) a növényt, mert igy könnyebben emészthető a manónak és benne vannak a hatóanyagok/. Az édeskömény teát /és ezért a Mecsek teát-ami 1/2 kamilla, 1/2 édeskömény/ nem ajánlom, a Laktoherb-ben is pont az édeskömény megy át a gyerkőcbe, igen erősen képzi a jópofa bélgázokat, amik aztán gyötrik a gyereket. /Legalábbis nálunk/
Nálam az is bevált, hogy mindig üresre fejtem a cicit, mert azt mondják, ha marad ott tej, az gátolja a további termelést, mert úgy érzi a szervezet,hogy nincs többre szükség.
És még egy dolog. A szoptatáshoz is legfontosabb dolog szerintem a nyugalom. Ha gondjaitok vannak akkor gyertek sirjátok itt el a neten nekünk, aztán rakjátok le magatokról valamilyen módon. A tejcsi termelés mennyiségében és minőségében is kimutatható (!!!!) ha a stresszes a mami. Nem véletlen, hogy éjjel a cickó alvás közben úgy megtellik, ilyenkor a prolaktin segít a termelésben. Ha idegeskedsz rajta, akkor ez a hormon nem termelődik rendesen, tehát a tejcsi sem fog. Tessék SOK, SOK pozitív gondolattal a tejtermelésre gondolni. Eddig a kismamiknak mondtam mindig, hogy fő a pozitív gondolkodás, most a szopiztatáshoz kívánom mindezt. Azt ismételgesd magadban, hogy ha nincs is most elég tejed, akkor majd lesz, ha elégszer mellreteszed, minden szivkodás tovább serkenti a szervezeted, jobban, mint bármilyen tea, és meg fog indulni megfelelőképpen. És minden rendben lesz, nyugi!
ÚRISTEN! Ez aztán hosszú és okoskodó lett!

Nem áll szándékomban az észt osztani, pláne mivel sokszor nekem is nehézségeim vannak az anyasággal kapcsolatos "hogyankénejólcsinálni" témában, de azért irtam le , hátha tudok segíteni, nekem ezek váltak be!
Na úgy jártok, mint Lilike, csak benneteket szellemileg táplállak túl!

Emésszetek!
Macs