Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek az életét a PMS keseríti. Nagyon nagyon elegem van belőle. Nem is a fizikai tünetei a legrosszabbak, mert azzal meg lehet tanulni együttélni. Hanem az a borzasztó feszültség, ami ellen nem tudok eredményesen küzdeni. Alapvetően nem vagyok egy idegbajos ember, csak a mensi előtti egy hétben, különösen az utolsó nap mielőtt megjön. Egyszerűen borzasztó. Nem csak ideges, feszült és ingerlékeny vagyok, hanem csapnivalóan rosszkedvű is. Ilyenkor utálom magamat, és az egész világot is. Nagyon aggódom, sajnálom a hisztinapok (havonta mindössze egy vagy kettő, de az szörnyű) miatt a férjemet és a gyereket, mert ilyenkor mindenen felhúzom magam és kiabálok. Ez a másik baj. Ha egy nő sírdogál vagy megsértődik, az valahogy pozitívabb megítélés alá esik, mint én, aki belerúgok a liftajtóba vagy földhözvágok egy lavórt vagy ordítva mondom el a véleményem ezeken a napokon.

Egyébként gyerekkoromban nem értettem, hogy miért van az, hogy időnként remeg a kezem ébredés után, mint egy narkósnak. Most, felnőttként figyeltem meg, hogy ez pontosan a menstruáció előtti négy-öt napon van így (azóta is). És ha megjön, akkor egyetlen óra alatt elmúlik az egész idegesség és rosszkedv, sőt hatalmas tettvágy és energia uralkodik el rajtam. Aztán az is elmúlik, és kb két hétig minden rendben.
Nem is tudom, melyik vagyok igazából. Sajnos a férjem mindezt nem tudja, és csak az olyan időszakokat veszi észre, amikor ilyen idegbajos vagyok. És ilyen embernek tart. Nyilván szenved is tőle. Ezzel együtt nem annyira őt sajnálom, hanem a fiamat, akivel nagyon jó a kapcsolatom, és megérez minden feszültséget, még akkor is, ha ezeken a napokon próbálok "elbújni előle", vagyis inkább babakocsizunk vagy nagyszülőkkel vagyunk vagy barátnőmékhez megyünk át vagy ilyesmi.

Na, most nem tudom folytatni, mert a férjem percenként föltesz valami keresztkérdést, mintha a fejemben kéne lennie az egész tüzép-árlistának, és most már kezdek berágni, úgyhogy valamilyen ürüggyel elvonulok aludni, mielőtt kivágnám szegényt az ablakon...
Na, ilyen vagyok ezekben a napokban.

A kérdésem az, hogy tud-e valaki valamit, hogy mit lehet ezzel csinálni. Nem a puffadással, az időszakos hízással, az evésrohamokkal és társaival, mert arra tudom a receptet, de sajnos a legkellemetlenebb részén, az idegi megváltozáson azok a dolgok nem segítenek. Nagyon örülnék, ha valaki tudna segíteni.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn,
hallottam róla, hogy vannak bizonyos feszültségoldó teák és gyógyszerek, de mivel én nem vagyok érintett, nem jártam utána alaposabban. A nőgyógyászod nem mond semmit?
Egyébként miért nem mondod el a férjednek? Biztos megértené, talán segíthetne is ezeket a napokat elviselhetőbbé tenni masszázzsal, szeretettel, miegymással.
off: megírnád nekem mélben a szülőotthon címét, ahol szültél? valaki nagyon keres egy családias helyet, neki javasolnám. köszi!

Kíváncsi
 


Szia Kíváncsi!
A feszültségoldó gyógyszerek és teák végső esetben jöhetnek csak szóba, egyébkéne az az igazság, hogy félő, hogy azoktól csak elálmosodom, de jobb kedvem nem lesz. Egyszer kipróbáltam. A rosszkedv maradt. És amint elmúlt a hatása a cuccnak, azonnal folytatódott az ingerlékenység is. A nőgyógyász nem mondott semmit, mert hozzá csak terhesen jártam, így aztán nem beszéltünk PMS-ről.
A férjem... Hát, ő nagyon utálja azt, ha én ideges vagyok, és épp azért viselem az utóbbi években nehezebben ezeket a napokat, mert ilyenkor szinte viszolyog tőlem. Ezen nem tudok változtatni. Késő bánat.
off
Viszont a szülőotthon címét itt is megadhatom akár, már amennyire egyáltalán meg lehet adni. Ugyanis ez Szabadszálláson az egyetlen egészségügyi intézmény. A város közepén az egyetlen nagy épület. Azt hiszem, szabadszállási kórház a neve hivatalosan, és annak a szülészetét kell kérni. Telefonszámuk 76/355-813
A kórház elnevezés ne riassza el az ismerősödet, mert az egész szülészet teljesen független a kórháztól, legalábbis nekem úgy tűnt. Hova valósi az ismerősöd? Mert nem árt, ha dokit is abból az intézményből választ. Ha megírod mail-ben, hogy hova valósi, szívesen segítek többet is. De hamar írj ám, mert heteken belül költözünk, és ott már nem lesz net! Igaz, mostanában csak ritkán ülök le a gép elé, de ha írsz, egy-két nap alatt válaszolok, ok?
Várom leveled. Kép
on

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

 
 

Szia Adrienn!

Ismerős az eseted, engem is mindig megvisel a PMS. Csak soká jöttem rá, hogy ez a baj. Nálam főleg depresszió és álmatlanság voltak a tünetek.
Mindenképpen mondd el a férjednek, ez elég egyszerű, hogy egy ciklusos hormonális változásról van szó. Az én férjem is rájött egy idő után, h ilyenkor másképp kell viselkedni velem, jobb, ha kicst kerüljük egymást. Kép
Szerintem ezt a fiaddal is megbeszélheted. Nem véletlenül kapcsolja össze sok ősi kultúra a nőt és a holdat!
A teáktól ne tarts, ha nem érzed rettenetesen rossznak az ízét, akkor nem hiszem, hogy ártana.
Nekem a PMS feszültség nagy mozgásigénnyel is jár, talán napi kevés, de rendszeres testmozgás is segítene.
A depivel én sem tudok mit kezdeni, marad a csoki és a "12 óra" alvás.

Ha írsz, visszajövök.

Szia!
Ilon
Kép
Névtelen
 


Homeopátia? Elvileg vannak erre is bogyóik.

s.

Kép
 
 


Szia Ilon!

A férjem már szintén régóta tudja ezt a dolgot, de valahogy ettől nem lett jobb. Kerül is olyankor. De ettől sem lett sokkal jobb. Túl sok az a havi egy hét. Az életünk egynegyede. És ő mindig a rosszat veszi észre, tehát ilyennek tart engem. Tudja, hogy mikor és miért vagyok ilyen, de valahogy ez nem segít. Na, mindegy. A fiam még kicsi, még nem beszél Kép De majd elmondom neki ha nagyobb lesz, hogy ilyenkor mi a helyzet. Csak hát fura, ha egyszer okkal kiabálok rá, és visszakérdez, hogy megint nehéz napok vannak-e? Szóval igazából inkább megoldani kéne ezt a problémát.
Homeopátia - jó ötlet. Ki fogom próbálni. Köszi sasha! Majd megírom az eredményt!

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia Adrienn!

Én ugyanebben a cipőben járok! Elviselhetetlen vagyok mensi előtt! És megoldást egyelőre én sem találtam! Meg tudnád írni, hogy milyen teát próbáltál feszültség oldásra??

OFF, te a szabadszállási kh-ban szültél? A nagymamám a szomszéd faluban lakik...apukám is ott született!Kép

Süti
 
 


Az én egyik lányom (29) is ezzel a PMS szindrómával küzd, és elmondhatom kívülállóként, hogy a hozzátartozóknak ez nagyon rossz. Minden menzesz előtti időben a szőnyeg alatt kúszunk előtte, mert szabályszerűen gyilkos indulatai vannak, vagy sírógörcsei egyebek, nagyon nehéz elviselni, és mivel a munkahelyén muszáj visszatartania magát, tehát minden rajtunk csapódik le, évek óta így van ez, tán azóta mióta először megjött neki.
De most végre kapott a patikában valami recept nékül szedhető bogyót, amit előtte kell kezdeni szedni, valami gyógynövénykivonat, majd megkérdezem a pontos nevét, és akkor pár hónapig nem voltak ezek. Erre micsinál a nagyokos lányom? Azt hiszi elmúlt huss, és abbahagyta a szedését, újra kezdődött minden.
Remélem azóta tanult belőle és újra szedi, meg különben is elköltözött, de azt el tudom mondani, hogy ez a PMS dolog iszonyatos....
 


Kedves Olga!
Tudnál írni bővebben ezekről a bogyókról? Most ugyan nem a PMS a baj, mert terhes vagyok, hanem valami nagyon hasonló. Az előző terhességem alatt is így volt: időnként minden ok nélkül ugyanolyan jellegű feszültség tör rám, akár több napra is, mint a mensi előtt, csak sokkal kezelhetetlenebb. Mensi előtt ideges vagyok, hisztis, de ennyi. MOst viszont, ha jön ez a rossz érzés, odáig megy, hogy nem merek elmenni otthonról. Vagy mernék, de ahhoz sincs kedvem, hogy felöltözzek reggel. Persze előbb-utóbb felöltözöm, de ennél az ilyen napokon nemigen jutok tovább. Az előző terhességnek csak az utolsó harmadában volt ilyen (nagyon sokszor), de most már az elején is... Kép Érzem, hogy köze van a PMS-hez. Sőt, kb. akkor van, mikor meg kéne jönnie. És falásrohamokkal jár, ugyanúgy, mint mensi előtt.
Annyira szeretném legalább érteni ezt a dolgot! Persze legjobban azt szeretném, ha tudnék rajta uralkodni, méghozzá tökéletesen. De nem tudok, bármennyire is visszafogom magam, előbb-utóbb kitör.
Az is segítene, ha a lányod esetleg mondana valamit arról, hogy neki miket mondott az orvos. Nekem semmit, azt mondta, ha nem akarok hormont szedni, akkor nem tud mit javasolni, más tipusú orvosra tartozik a dolog. Pszichomókushoz jártam is, de a PMS-re azt mondta, azon ő nem tud segíteni, mert nem lelki, hanem fizikai betegség.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia Süti!
Most látom, hogy te is írtál. Csak akkor épp nem volt netünk, így nem vettem észre. A feszültségoldó tea valójában nem tea volt, hanem valami bogyó, zöld fehér dobozban: Nervenpflege vagy mi. De mint mondtam, nem sokat ért, ugyanolyan pocsék kedvem volt tőle, csak épp nem tomboltam. Végül is az is valami.
Neked van valami ötleted? Vagy kérdeztél már meg bármiféle orvost ezzel kapcsolatban?
És neked is hipphopp elmúlik, ha megjön? Mert én abban a pillanatban visszaváltozom jókedvű, optimista emberré. Sokszor már egy-két órával a vérzés megindulása előtt.
És te is férfiasan adod ki magadból a feszültséget? Mert az én férjem ezt utálja legjobban. Ha sírdogálnék, az neki nagyon is tetszene szerintem, mert szokva van a nyafka nőkhöz. De én épp ellenkezőleg: káromkodom, ajtót csapkodok, barátságtalan vagyok, nem beszélek senkivel. És ilyenkor szabályosan undorodik tőlem. Meg én is magamból. Bár ha nyafognék, akkor még jobban utálnám magam. De őt nem zavarná a dolog.
És most, a terhesség alatt sem "fokozott érzékenység" vagy a sírdogálás a jellemző, hanem hogy szinte átmegyek idegbajos férfiba. Lehet, hogy ez valami hormonprobléma? Annyira tanácstalan vagyok, de annyira szeretnék ettől megszabadulni. Nem is hiszi el senki, hogy mennyire.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


így most megtalálható.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia Adrienn!!

Hú, még hogy férfiasan? Képes lennék bárkinek nekimenni. És nekem is abban a pillanatban, hogy megindul a vérzés, mintha elvágták volna! Az én párom is azt mondta, mostmár kezeltessem magam, ha lehet a Hárshegyen, mert ő nem hiszi el, hogy egy nőből a menstruáció ilyen fúriát hoz ki! Most kipróbálok egy teát, e mensi előtt pár nappal kell elkezdeni inni, nyugató hatású állítólag! Na majd meglátjuk! Amúgy terhesen is pont, hogy agresszív voltam, néha én sem ismertem magamra...Kép Nem tudom, hogy hormonális-e, pedig én fog. gátlót is szedek, szerintem enyhítenie kéne a tüneteket, de ellenkezőleg....fokozza....Kép

Süti
 
 


Sziasztok!

Süti,nem lehet,hogy pont a fogamzásgátlótól van?Én most hagytam abba a három havi fogamzásgátló injekciót,mert rettenetes depresszióba kerültem.Doki szerint ettől is lehet,ha nem ez az oka,akkor biztosan tesz rá.Minden esetre férjemmel egybehangzóan úgy döntöttünk,hogy hormonális fogamzásgátlásról ezentúl szó sem lehet.
Egyébként is hajlamos vagyok ilyesmire...
Most kezdtem szedni a Johanniskraut- kapszulát.Dokim szerint ne várjak igazán semmit tőle,de ismerek valakit,aki esküszik rá.Talán megpróbálhatjátok?!Nekem az ilyen természetes szerek még nem segítettek,a teák sem.
Nálam ez nem kötött kimondottan a menstruációhoz,és a terhességem alatt is fantasztikusan éreztem magam.
Na de ami utána jött...

Kriszti.
Kriszti
 


Adrienn!
Te most Terhes vagy? Akkor hogy van PMS-ed?

csmgy
Névtelen
 


Kriszti!

Próbáltam elhagyni a fog.gátlót, próbáltam több fajtát is igazándiból nem volt olyan szembetűnő a különbség! Gyógyszert viszont kénytelen vagyok szedni, mert én már attól is terhes leszek, ha rám néznek!Kép Depressziós nem leszek tőle, max. ingerült! De az meg mensi előtt nálam már megszokott! Próbálom kontrollálni a kitöréseket és talán így a családot sem készítem ki! De valószinű januárban elmegyek vele orvoshoz, megkérdezem, hogy mit is lehet ilyenkor csinálni! És köszi a jótanácsokat!Kép

Süti
 
 


csmgy! Épp azt írtam, hogy most nincs, hiszen nem lehet. De amit néha érzek terhesség alatt (az előző alatt is így volt), az nagyon hasonlít hozzá. És még jobban idegesít, mint a PMS, mert egyrészt kicsit kiszámíthatatlanabb, másrészt most baba van a hasamban, akinek nyilván nem tesz jót mindez.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Süti és Kriszti!
Én soha életemben nem vettem be egy szem fogamzásgátlót sem, mégis van ez a dolog. Ellenben sok olyat ismerek, aki szed fog.gátlót, és mégsincs. Nem hiszem, hogy gyógyszer okozná. Abban viszont szeretnék hinni, hogy ha más nem, hát gyógyszer elmulasztja. De milyen? Azt is szeretném tudni, hogy hormonális-e ez az egész, és mitől van, hogy valaki "nőiesen" éli meg (sír, depressziós, stb), van aki "férfiasan", mint én meg a jelek szerint Süti. És az a furcsa, hogy nekem terhesség alatt volt nagyon rossz a közérzetem, és szülés után meg olyan voltam, mintha redbullt ittam volna, napokig eufóriában tomboltam, épp az ellenkezője volt egy kemény PMS-nek. Holott a gyermekágyi depresszió szokott szülés után jellemző lenni. Nekem meg épp fordítva működött. Mondjuk annak nagyon örültem. Életem legszebb napjai voltak a szülés utáni napok (két-három hét, és utána is csak fokozatosan múlt a nagy eufória!) De utána se depi jött, csak átlagos hangulat.
Süti nálad ez hogy volt?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn!

Mindig csodáltam azokat, akik a terhességet a világ legcsodálatosabb dolgaként élték meg! Nekem pokol volt néhanapján!!Alkalmanként majd fel tudtam volna robbanni, idegesített minden stb....aztán szülés után egy nappal mintha elvágták volna, nálam is nyugi volt....addig amíg az első mensim nem jelentkezett!Kép

Süti
 
 


Szia Süti!
A "Tudsz olyan szülész nőgyógyász..." topikban dr. Császár M. György írt a topikindító szomorkodásomra egy elég részletes választ, ha érdekel, érdemes elolvasni! Még ilyen korrektül (tömören és érthetően) leírva nem olvastam erről eddig.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!
Nem volt sajnos időm, hogy elolvassam az összes hozzászólást, így lehet, hogy feleslegesen írok, de a PMS-re nagyon jó a PreMens tabletta. Gyógyszertárban kapható, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény a barátcserje nevű gyógynövényből. Nem tartalmaz hormont!!! Nem olcsó, kb. 1700 Ft. egyhavi adag, de én már eljutottam odáig, hogy nem állandóan szedem (először be kell venni három havi adagot), hanem csak abban a 3-4 napban, amikor iszonyú feszült és ingerült vagyok. Remélem, tudtam segíteni. Nekem nagyon bevált, bár már régebben létezne...
Mica
 


Sziasztok,
Sajnos én is ebben a cipőben járok. Szőrnyeteggé vállok a menses előtti egy hétig. Az első 2 - 3 nap egy kis depresszió, szomorúság, nyomott hangulat. Ezt már úgy tudom kezelni, hogy sokat énekelek, mondókázok a kisfiamnak. A 4-5 nap a pokol. Ingerült vagyok. Mindenkit elküldök nagyon messzire. Heves, oknélküli érzelmi kitörések, beszólások, meg minden. Nálam a férjemen, az anyukámon, és a gyermekeimen csattan. A munkahelyemen vagy máshol én is tartom magam. A 6-7 nap nagyon fáradt vagyok: testileg, lelkileg, agyilag, mindenhogy. CSak aludni szeretnék. Ahogy megjön a vérzésem, mintha elmúlna minden. Tele vagyok életerővel, optimizmussal, jókedvvel.
Utálom magam ezért az egy hétért. Egy kicsit sokat vesz el az életemből. Amíg nem tudtam mi bajom van, már akkor is sejtettem, hogy a mensessel függ össze, de a férjem azt hitte (én is) én tehetek róla, és a fejemhez vágta, hogy a házasságunk 25 % - át nem szeretné így leélni. Amióta tudja mi újság, nem mondja ezt, de tudom szőrnyen idegesíti. Nem szeretném ha a házasságom tönkremenne emiatt. Tudom, hogy nagyon szeret, de ezalatt a hét alatt szőrnyeteg vagyok.
Kipróbálom azt a gyógyszert amit Mica ajánlott. Hátha segít + a citromfű teát hallottam még. Idegnyugtató + lazító hatása van. Állítólag a sok testmozgás javít a dolgokon. VAlahogy azt kellene beiktatni.
A fogamzásgátló tablettákat eddig sem szedtem, emiatt meg végképp nem igazán szeretném szedni. Én tartok mindenféle hormongyógyszertől. (Bár ez nagyon hülyeség, mert mégis bekaptam egy ilyen hormonbetegséget :o( )
A naptáromba pontosan beírom, hogy a jövő hónapban mikor kell vigyáznom magamra: Nyugi - nyugi meg ilyen hülyeségeket írok, és mégsem tudom kontrollálni maamat. Pedig valahogy ebben látok kiutat: az önfegyelem megtanulásában. Nem akarom elhinni, hogy képtelen vagyok rá. Bár eddig sajnos nem jött be. :o(
Ha valakinek van valami pozitív tapasztalata, írjon. Minden morzsáért hálás vagyok.
Üdv
Jessi
 
 


Sziasztok!
Csak kíváncsiságból néztem be ide, mert fogalmam sem volt hogy mi az amiről itt írogattok. És milyen jól tettem, mert kiderült érintett vagyok a témában. Nálam dührohamként és szorongásként jelentkezik és sosem hallottam még, hogy ezt betegségként diagnoztizálták.Azt hittem hogy kezdek begolyózni most lesznek 3 évesek az ikrek, és ez nálam úgy 2 éve van így. Most megyek és megveszem ezt a PreMens tablettát
Remélem használ
Puszi Csilla
 
 


Sziasztok!

Megírnátok a PreMens-szel kapcsolatos tapasztalataitokat?
Én ma vettem Béres Ciklovit-et. Ez a női napok vitaminja, az általános jó közérzet fenntartására...remélem ebbe a lelkiek is beletartoznak

Jubi

Kép
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!
Én is hasonlóan élem meg ezeket a napokat, és amint megjön, azonnal elmúli. Nálam az agresszív és a sírós tünetek egyaránt megvannak. Ráadásul depresszióval is küzdök, amire antidepresszánst szedek. Reméltem, hogy majd enyhít a PMS-en, de nem... Több nőgyógyásznak is említettem már, de valahogy nem foglalkoztak vele... Pedig magánrendelésen voltam. Mintha nem értették volna... Kipróbáltam már mindenféle teát, bogyót, stb, de semmi nem vált be. Az antidepresszáns miatt meg nekem nem is érdemes semmiféle gyógynövényes kedélyjavítóval kísérletezni, mert az tuti nem hatna nálam.
Az értetlenkedő férfiaknak csak azt tudom mondani, hogy képzeljék el, hogy napjában többször feligatják, majd faképnél hagyják őket, és tudják, hogy ez mindn negyedik héten így fog menni. Hát kb hasonló lelki állapot lehet. A barátom erre azt mondta vigyorogva, hogy a természet akkor azért nem adott menstruációt a férfiaknak, hogy nehogy minden hónapban kirobbanjon egy háborúKép
Ha tud valaki tuti megoldást, akkor szóljon!
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Mi, nõk!

Jegyzetfüzet:

 

cron